Stortinget - Møte tirsdag den 8. april 2025 *

Dato: 08.04.2025
President: Nils T. Bjørke

Søk

Innhold

*) Referatet er ennå ikke korrekturlest​.

Sak nr. 21 [19:13:58]

Interpellasjon fra representanten Grete Wold til kunnskapsministeren: «I VG 13. mars kunne vi lese at Utdanningsforbundet har kartlagt 575 barnehageavdelinger i Akershus hvor det i kartleggingen kom frem at bemanningsnormen nesten aldri oppfylles gjennom hele barnehagedagen, men kun helt på starten og slutten av dagen. Situasjonen blir omtalt som krise av styremedlemmer i Utdanningsforbundet i Akershus. Hva vil statsråden gjøre for å sørge for at bemanningsnormen faktisk oppfylles gjennom barnehagedagen?»

Talere

Grete Wold (SV) []: Det går knapt en uke uten at vi leser eller hører om en bemanningskritisk situasjon i en barnehage. Den siste store saken sto å lese i VG den 13. mars, som også er bakgrunnen for denne interpellasjonen.

Utdanningsforbundet har kartlagt ikke mindre enn 575 barnehager i Akershus, og det kommer fram at bemanningsnormen nesten aldri oppfylles gjennom hele dagen. Det omtales som en krise. Vi leste også nylig om en sak der foreldrene ble spurt om å ta vakter i barnehagen under sykefravær, og vi hører om tilfeller der det er umulig å få vikarer på kort tid, slik at normen må brytes. Nylig var jeg på møte med Foreldreutvalget for barnehager, og foruten behovet for en trygg og sikker i barnehage, var økt og bedre bemanning deres høyeste ønske og krav.

Som de skriver:

«Bedre bemanning i barnehagen bidrar til å utjevne sosiale ulikheter, forhindre frafall senere i livet og gi alle barn trygge rammer der de blir sett og opplever mestring. Barn som går i barnehagen har høyere sannsynlighet for yrkesaktivitet, høyere inntekt, redusert rusmisbruk, færre tenåringsgraviditeter og lavere omfang av trygdeytelser. I stortingsmeldingen Tid for lek og læring, vises det til forskning som sier at for hver krone man investerer i barnehagetiltak, får man en brutto gevinst på mellom 1,4 til 4,5 kroner.

Til tross for denne kunnskapen, har vi havnet i en alvorlig bemanningskrise i barnehagesektoren, med nesten dobbelt så høyt sykefravær som andre yrker, lav rekruttering til sektoren, og ansatte som slutter på grunn av høyt arbeidspress. Bemanningskrisen truer kvaliteten på barnehagetilbudet – det haster med å få styrket bemanningsnormen!»

Derfor vil foreldreutvalget øke normen, og det har SV full forståelse for. Men det aller viktigste nå er å sørge for at den nåværende normen faktisk oppfylles og etterleves ute i barnehagene våre.

I statsbudsjettsforhandlingene med regjeringen fikk SV framforhandlet hele 550 mill. kr til økt bemanning. Det er et beløp på en størrelsesorden som gir kommunene et betydelig tilskudd til å øke bemanningen i barnehagene. Derfor er det skuffende når flere kommuner, ofte Høyre-styrte, ikke velger å bruke pengene til økt bemanning og øke kvaliteten i barnehagen og for barna våre. Vi hører at enkelte kommunepolitikere får saksdokumentet fra kommuneadministrasjonen, der det står at bemanningsnormen oppfylles i barnehagen, så det er ikke behov for økt prioritering av dette. Så vet vi utmerket godt at det ikke medfører riktighet overalt. Det betyr ikke at det er like ille alle steder eller i alle kommuner, men det vi med sikkerhet vet, er at denne undersøkelsen fra Akershus ikke er unik. Situasjonen er den at bemanningsnormen ikke oppfylles gjennom hele barnehagedagen.

Vi sliter med å rekruttere nok barnehagelærere. Det er et problem at stadig flere som jobber i barnehagen, velger bort barnehagen som arbeidsplass, og det er et problem at mange melder om arbeidsforhold de ikke kan stå i over tid. Da holder det ikke å vise til at vi gjør så godt vi kan. Dette er en utfordring. Det er et problem vi møter i barnehagen hver eneste dag, og det skjer mens vi står her. Det haster derfor med å ta tak i problemstillingen. Det er prisverdig, og det er veldig bra, at statsråden har sendt ut en god veileder. Den har blitt tatt godt imot, ettersom jeg hører. Men dessverre, det endrer ikke grunnbemanningen eller de utfordringene som ligger i bemanningsnormen, når den ikke oppfylles hele dagen, slik barna trenger.

Det kan også synes som om ikke alle helt forstår betydningen av denne normen – og hvorfor vi har den. Det er av den grunn. Det er derfor av interesse å høre hva statsråden konkret gjør for å sørge for at bemanningsnormen faktisk oppfylles gjennom hele barnehagedagen. Det er slik at mange barn i barnehagen har lange, fulle dager, og de trenger kvalifiserte voksne hele dagen.

I tillegg vet vi at KS nå jobber med å tette forventningsgapet med tanke på hva kommunene forventes å gi av tjenester, opp mot det de faktisk klarer å levere på både av kvalitet og tilbud. Da er bemanningsnormen noe av det som diskuteres, at man må redusere, ikke forbedre normene – altså redusere kravet til hva barnehagen skal ha av ansatte og barnehagelærere. Det bekymrer meg.

Så har jeg full forståelse for at kommunene sikkert kan avlastes for noen av de oppgavene vi har påført dem, men at bemanning i barnehagene er en del av dette, kan vi ikke godta. Jeg har også forståelse for at mange kommuner sliter med en stram økonomi, noe som skaper hodepine både for kommunepolitikere og administrasjon, og det er derfor behov for å bedre rammene lokalt, slik at innbyggerne kan gi et minimum av tjenester. Kvaliteten i barnehagene kan vi ikke kompromisse med. Alt vi snakker om er tidlig innsats, og alt det skjer i barnehagen.

Jeg ser fram til at statsråden kan utdype litt hvordan hun kan påvirke det som nå skjer, i utformingen både av lovverket og inn mot kommuneøkonomien, og sikre at det ikke er de minste som får belastningen når det skal kuttes og spares. Normen må være et minimum, ikke et maksimum.

Takk. Da har jeg fått sagt det jeg skal, så jeg trenger ikke ordet ytterligere i denne saken.

Statsråd Kari Nessa Nordtun []: Jeg vil takke interpellanten for å løfte et viktig tema.

Alle unger fortjener et godt barnehagetilbud. Barnehagen skal være det gode og trygge tilbudet ungene våre fortjener, og som norske foreldre forventer, må det være nok trygge voksne i barnehagen. Jeg er også bekymret for bemanningssituasjonen i barnehagene og er opptatt av at vi skal finne løsninger som står seg. I en situasjon der mange barnehager melder om utfordringer med å rekruttere både vikarer og fast ansatte, der også andre viktige velferdssektorer opplever det samme – knapphet på arbeidskraft – er det dessverre verken en rask eller realistisk løsning å klare å skru til bemanningsnormen.

Årsaken til bemanningsutfordringene i barnehagene er sammensatte. Vi vet at sykefraværet er høyt i sektoren, at det ulik praksis for når det settes inn vikarer, og at det kan være utfordrende å få tak i vikarer. Det er blitt mindre vanlig med praktiske støttefunksjoner i barnehagene, sånn at arbeidsmengden har økt for dem som jobber der. Summen av flere forhold medvirker til en utfordrende bemanningssituasjon mange steder.

Bemanningsnormen innebærer ikke et krav om bemanningstetthet som skal oppfylles gjennom hele åpningstiden. Normen gjelder for barnehagen som helhet. Men det som gjelder for hele barnehagedagen hver dag, er krav om tilstrekkelig bemanning, og det kommer tilbake til. Først vil jeg understreke at siden bemanningsnormen trådte i kraft, har det vært en betydelig forbedring av antall ansatte per barn, og det er tilnærmet full etterlevelse av normen i dag. Siden høsten 2021 har regjeringen flere ganger styrket kommunenes frie inntekter for å sørge for at innføring av normen er tilstrekkelig finansiert. Bemanningstettheten i sektoren er bedre enn før normen ble innført. Samtidig ser vi gjennom sånne kartleggingen som representanten viser til, at antall ansatte per barn varierer i løpet av dagen. Ansatte kan f.eks. var fraværende av ulike årsaker, samtidig som barnehagen oppfyller normen, fordi normen angir et minstekrav knyttet til antall årsverk. Ulike varianter ved å utvide normen er kostnadskrevende og vil kreve vesentlig flere årsverk. Effekt av konsekvensen er krevende spørsmål som regjeringen må vurdere i budsjettprosessene.

Som nevnt tidligere har loven et annet krav som gjelder for bemanning i barnehagen, og det er at det skal være tilstrekkelig bemanning til at personalet kan drive en tilfredsstillende pedagogisk virksomhet. Når vi hører så mange historier om lav bemanning kan det tyde på at dette kravet ikke etterleves eller tolkes riktig der ute. For å sikre bedre forståelse og etterlevelse av krav om tilstrekkelig bemanning har jeg nylig sørget for en veileder om bemanningsregelverket. Veilederen gjør det tydelig for barnehageeier og kommuner om hva som faktisk kreves for å oppfylle dette kravet, og vi gjør det klart at kravet gjelder gjennom hele barnehagedagen. Veilederen skal fungere som støtte for barnehagene i deres fortløpende og langsiktige vurdering av om bemanningen er tilstrekkelig. Heller ikke veilederen er den enkle og raske løsningen på utfordringene, men den er et godt og viktig bidrag. Veilederen er bl.a. tydelig på når barnehagen skal sette inn vikarer, i tillegg skal veilederen bidra til å bevisstgjøre personalet om når det bør meldes fra om at bemanningen i barnehagen er for lav.

Jeg er veldig glad for at både Utdanningsforbundet og Fagforbundet er positiv til den nye veilederen og til at regelverket har blitt klargjort. Et godt samarbeid mellom tillitsvalgte ute i barnehagene og barnehageeierne om bemanning er utrolig viktig, og jeg håper veilederen blir godt kjent, sånn at ansatte og foreldre vet hva de kan kreve av barnehagen – at det vil bidra til bedre bemanning i barnehagene.

Jeg vil til slutt minne om at Arbeiderpartiet, sammen med SV og Senterpartiet, nylig har gitt midler til økt bemanning. Av veksten i kommunenes frie inntekter på 13 mrd. kr i 2025, er 800 mill. kr begrunnet med bemanningssituasjonen i barnehagene, og ytterligere 208 mill. kr til styrket bemanning i områdesatsing i 14 kommuner. Hensikten med midlene er det skal komme ungene til gode, og jeg forventer at kommunene er seg sitt ansvar bevisst. Samtidig skal jeg fortsette å jobbe for en bedre bemanningssituasjon og flere barnehagelærere, for det er ungene våre som er framtiden og vår aller viktigste investering.

Med det trenger heller ikke jeg ordet videre i debatten, siden interpellanten har sagt det samme.

Håvard Sagbakken Saanum (A) []: Barnehagene er noe av det fineste vi har i velferdsstaten. Det gir foreldrene mulighet til å kombinere familieliv med arbeid. Det er bra, både for likestilling og for norsk økonomi og arbeidsliv. Ikke minst er barnehagene bra for dem det først og fremst gjelder: barna våre. Barn får oppleve læring og mestring i hverdagen på et trygt sted med kompetente og omsorgsfulle ansatte rundt seg, noe som gir dem gode muligheter for både lek og mestring, og for å sosialisere seg og bli en del av fellesskapet. Kort og godt spiller barnehagene en viktig rolle i våre liv – først som barn, senere som foreldre. Den spiller også en viktig rolle som et samlingspunkt og som en bærebjelke i hverdagen for små og store lokalsamfunn over hele landet. Det skal vi være stolt av at vi har fått til, og for oss i Arbeiderpartiet er det lite som er så viktig som å bygge videre på dette.

At noe er bra, betyr ikke at det er perfekt. Det er absolutt utfordringer i barnehagesektoren, og et grunnleggende premiss for å ha et godt barnehagetilbud, er at det nok ansatte på jobb. Når vi da vet at det mange steder er både høyt sykefravær og rekrutteringsutfordringer, er det absolutt bekymringsfullt. Det må vi ta på alvor. Derfor er jeg glad for at Arbeiderpartiet i regjering har prioritert økte økonomiske midler til kommunene og flere tiltak for å gjøre barnehagen bedre for barna. Blant annet har regjeringen styrket kommunenes økonomi med 13 mrd. kr for 2025, og for kommuner med levekårsutsatte områder er det dessuten avsatt 209 mill. kr i øremerkede tilskudd, nettopp for å øke bemanningen i barnehagene. Det er viktige grep for å bistå kommunene på en god måte, slik at vi får sikret et godt barnehagetilbud for alle.

En ting er penger. Nylig kom regjeringen også med en ny veileder som skal hjelpe barnehagene med å vurdere om bemanningen til enhver tid er tilstrekkelig og når det skal settes inn vikar. Her vil jeg også trekke fram at Utdanningsforbundet og Fagforbundet, som representerer mange av dem som jobber i barnehagene, er positive til denne veilederen. Det er jeg glad for.

Vi er ikke i mål med å få sikret nok ansatte i barnehagene, men det er viktig å understreke at det gjøres mye godt arbeid av Arbeiderpartiet i regjering, og sammen med SV og Senterpartiet har vi gjennom flere statsbudsjetter prioritert bedre bemanning. Sammen bygger vi velferdsstaten til det beste for barna.

Jan Grønningen (H) []: Det er en ære, på første skoledag på Stortinget, å få lov til å være siste inntegnede taler. I likhet med å dra parallellen til min første skoledag er det selvfølgelig også fint å få snakke om barnehagen.

Barnehagen er den viktigste arenaen vi har for barns utvikling, læring og integrering. Her legges grunnlaget for resten av livet. Trygge relasjoner, utforsking og lek er avgjørende for en god start. Under Solberg-regjeringen styrket vi kvaliteten i barnehagen. Vi fastsatte ny rammeplan, skjerpet pedagognormen og økte andelen barnehagelærere. Vi utvidet retten til barnehageplass, og vi innførte moderasjonsordninger – alt for å sikre at barnehagen er tilgjengelig for alle, uansett inntekt.

Men utfordringene er ikke løst. Det er et likestillingsproblem at mange barn ikke får plass etter endt permisjon, og vi trenger mer fleksible opptaksordninger. Flere kommuner – som min egen, Orkland – har allerede løpende opptak, og vi ønsker en slik utvikling velkommen. Samtidig må vi prioritere flere ting samtidig: Vi må fortsatt vurdere billigere barnehage for dem som trenger det. Vi skal fortsatt gjøre et krafttak for økt kvalitet, og vi må også anerkjenne bemanningsutfordringer og jobbe målrettet for å rekruttere flere barnehagelærere. Vi må også arbeide for å styrke utdanningen deres. Alt dette må ses i sammenheng.

Barnehagen er også en arena for tidlig innsats. Derfor er kvalitet, mangfold og valgfrihet avgjørende for at ulike barn skal få like muligheter. Vi ønsker løsninger som møter foreldrenes behov og samfunnets beste.

Barnehagen har ikke alltid vært en selvfølge. Min farmor fortalte at hennes barnehage var en ledig kalvebinge. Der plasserte hun barna mens hun melket kyrne. Mangfold? Tja. Kvalitet? Neppe. Valgfrihet? Nei. Det ble da folk av oss også, sier faren min. Men verden har gått framover, og nye løsninger må følge med. 50 år senere, på 2000-tallet, var det fortsatt ikke nok barnehageplasser. I 2003 kom barnehageforliket. Staten inviterte private gründere til en dugnad for å sikre barnehageplass til alle. Uten dette hadde mange barn manglet trygghet, og mange kvinner hadde stått utenfor arbeidslivet. Det er heller ikke nok kalvebinger igjen.

I dag har vi en sektor med stort mangfold, høy kvalitet og fornøyde foreldre. Men regelverket trenger justering. Solberg-regjeringen startet dette arbeidet, med statlig tilsyn og Storberget-utvalget. Vi mener det er klokt å invitere alle gode krefter inn, men da må vi også tilby trygge og forutsigbare rammevilkår. Dessverre ser vi at venstresidens skepsis til private aktører svekker denne tryggheten. Ta Jennie i Lundgaardsløkka barnehage på Lillehammer, en frittstående barnehage med 60 barn: Hun planla tilbygg og bedre arbeidsforhold for sine pedagoger, men har nå lagt planene i skuffen. Hun tør ikke investere. Det er ikke bærekraftig. Private barnehager må kunne satse på ansatte, bygg og lekeapparater. Det krever at regjeringen er tydelig på veien videre.

Vi har et ansvar for at barnehage forblir en trygg, rettferdig og attraktiv sektor. Da må vi snakke om det viktigste: kvaliteten i tilbudet til barna. Hvordan sikrer vi det? Hvordan sikrer vi valgfrihet? Hvordan gir vi sektoren stabilitet? Dette er vårt ansvar. Da må vi inkludere, ikke ekskludere. For Høyre er kvalitet, trygghet og forutsigbarhet det aller viktigste.

Presidenten []: Sak nr. 21 er avsluttet.

Dermed er dagens kart ferdigbehandlet. Forlanger noen ordet før møtet heves? – Møtet er hevet.