Stortinget - Møte tirsdag den 8. april 2025 *

Dato: 08.04.2025
President: Nils T. Bjørke
Dokumenter: (Innst. 164 S (2024–2025), jf. Dokument 8:30 S (2024–2025))

Søk

Innhold

*) Referatet er ennå ikke korrekturlest​.

Sak nr. 19 [18:24:21]

Innstilling fra kommunal- og forvaltningskomiteen om Representantforslag fra stortingsrepresentantene Kirsti Bergstø, Kari Elisabeth Kaski og Birgit Oline Kjerstad om å ta alle boliger i bruk (Innst. 164 S (2024–2025), jf. Dokument 8:30 S (2024–2025))

Talere

Presidenten []: Etter ønske fra kommunal- og forvaltningskomiteen vil presidenten ordne debatten slik: 3 minutter til hver partigruppe og 3 minutter til medlemmer av regjeringen.

Videre vil det – innenfor den fordelte taletid – bli gitt anledning til inntil fem replikker med svar etter innlegg fra medlemmer av regjeringen. De som måtte tegne seg på talerlisten utover den fordelte taletid, får også en taletid på inntil 3 minutter.

Mudassar Kapur (H) [] (ordfører for saken): Som saksordfører vil jeg aller først takke komiteen for samarbeidet. Jeg vil også vise til at det har vært skriftlig høring i saken. Det har kommet høringsinnspill, og statsråden har sendt uttalelse i saken. Det var den formelle delen. Hvis jeg ved en inkurie nå ikke har lest opp alle de formalitetene som står i saksordførermerknaden, vil jeg at det skal protokolleres at jeg viser til saksordførermerknaden, så er det tatt hånd om.

Jeg går nå over til Høyres synspunkter i saken og regner med at de øvrige partiene vil redegjøre for sine.

Vi kommer ikke til å støtte noen av forslagene. Den enkle grunnen til det er at forslagene på ingen måte er treffsikre for den situasjonen vi står i. Hvis vi skal løse utfordringene i boligmarkedet, handler det først og fremst om å få en bedre balanse mellom tilbud og etterspørsel. Da må vi sørge for at vi får forenklet plan- og bygningsloven, får raskere saksbehandling, at kommunene får de riktige verktøyene til å jobbe med planer, at det blir færre innsigelser fra statsforvalterne, at kommunene har frihet til å utvikle boligområder slik de mener at de skal, og selvfølgelig i samarbeid med både utbyggere, innbyggere og lokalsamfunn, slik at vi ikke bare bygger boliger, men også sørger for gode bomiljøer.

Dette forslaget kunne like godt hatt en annen overskrift. Det kunne like godt hett «slik skal staten overta folks private eiendom, eller «slik kan vi gå til angrep på den private eiendomsretten». Denne gangen har SV valgt å kalle det «å ta alle boliger i bruk». Mellom linjene er det selvfølgelig hvordan staten indirekte kan overta folks boliger gjennom lover og regler, og hvordan folk disponerer egne boliger. Jeg vil advare på det sterkeste mot den typen glideflukt. Det var en tid hvor vi ofte så den typen forslag fra Rødt, men i det siste ser vi dem oftere fra SV.

Særlig i pressområdene hvor disse problemene er størst, men også i distriktene, for den saks skyld, vil jeg bare gjenta at det viktigste vi nå kan gjøre, er å spille på lag med Kommune-Norge og sørge for at de har de verktøyene de trenger for å regulere flere boliger, for å få til raskere saksbehandling. I boligutvikling og i boligpolitikken generelt må vi selvfølgelig alltid huske på å lytte til lokalsamfunnet, ta med oss den lokale befolkningen og utbyggerne i dialog, slik at vi ikke bare bygger boliger, men også bygger gode hjem og gode bomiljøer med gode oppvekstvilkår.

Siri Gåsemyr Staalesen (A) []: Leiemarkedet utgjør en viktig del av det norske boligmarkedet. Leiemarkedet skal være trygt og forutsigbart, og økt press på leiemarkedet, med få ledige leieboliger og sterk økning i leien, gjør at det trengs en aktiv politikk nettopp for leiemarkedet.

Leiemarkedet har fått for liten oppmerksomhet i lange tider, og derfor ble det satt ned et husleielovutvalg som nå har levert sitt arbeid. Arbeiderpartiet og Senterpartiet i regjering lanserte også nye mål og tiltak for å fornye leiemarkedet i Meld. St. 13 for 2023–2024, Bustadmeldinga.

Arbeiderpartiet tar også utfordringene med «hyblifisering» på største alvor. Vi er opptatt av gode, trygge nabolag der folk kjenner hverandre og tar vare på uteområdene i fellesskap. Derfor er det viktig for Arbeiderpartiet at flere skal eie sin egen bolig. Boliger er ikke til å investere i, de er til å bo i. Regjeringen jobber nå med oppfølging av husleielovutvalgets rapporter og anbefalinger, og skal legge fram en ny husleielov.

Regjeringen har forbedret bostøtteordningen, og vi reduserer tallet på konflikter gjennom et effektivt og kompetent husleietvistutvalg. Nok utleieboliger er en forutsetning for gode og stabile boforhold, og ved å bygge flere studentboliger, slik vi har gitt tilskudd til, frigjøres utleieboliger i det ordinære leiemarkedet. Dermed dempes presset i utleiemarkedet.

Gjennom boligdugnaden.no legges det til rette for at flere private skal kunne leie ut boligen sin. Videre er lånerammen til Husbanken utvidet sånn at flere utleieprosjekter kan få lån. Det foreslås også endringer i ordningen for husbanklån til utleieboliger, slik at den ordningen skal bli mer treffsikker. Forskningssenteret BOVEL har fått i oppgave å ha leiemarkedet som ett av sine satsingsområder, og for ikke å glemme det har Husbanken fått et nytt mandat med nasjonalt ansvar og fagrolle for leiemarkedet.

Stein Erik Lauvås hadde her overtatt presidentplassen.

Kathrine Kleveland (Sp) []: Leiemarkedet i dag er presset. Senterpartiet vil finne gode løsninger som kan dempe dette presset. Løsningene må balansere hensynet til både leietakerne, utleierne, lokalbefolkningen og kommunene. Vi må ikke innføre tiltak og reguleringer som fører til at det blir færre boliger til leie. Senterpartiet støtter derfor ikke å innføre en nasjonal boligplikt og viser til at kommunene i dag kan innføre forskrift om konsesjonsplikt dersom det er nødvendig for å hindre at hus blir brukt som hytter.

Vi vil ikke innføre mer byråkrati, noe flere av forslagene i dette representantforslaget vil føre til. Det er heller ikke aktuelt for oss å utvide bruken av ekspropriasjon. og vi vil understreke at ekspropriasjon er et stort inngrep i den private eiendomsretten. Senterpartiet vil at det fortsatt skal være mulig med både korttids- og langtidsutleie, men vi er rett og slett imot tiltak som fører til mer byråkrati.

Per-Willy Amundsen (FrP) []: Det er ikke hver dag vi har den tvilsomme æren å behandle forslag som ikke kan beskrives som noe annet enn statsautorisert kommunistisk husokkupasjon. Dette er dramatiske forslag som framsettes av SV. Det handler om at man først skal telle og få oversikt over boligene der ute, hvem som bor der, hvor ofte de bor der, antall dager de bor der, om de leier ut, om det er langtidsutleie eller korttidsutleie, og så skal man gripe inn. Så skal man bruke ekspropriering som virkemiddel – gjennom disse ti forslagene – for å frata folk deres eiendom og plassere den om til andre eiere. Det er klassisk sosialisme som, la meg legge til, tilhører historiens skraphaug. Det er tiltak som Arbeiderpartiet sørget for å avvikle siste rest av i løpet av 1990-tallet. Det kommer altså Sosialistisk Venstreparti opp med forslag om i Stortinget i 2025.

Det er som man knapt kan tro det er mulig. Man må ha glemt alle de historiske erfaringene med hva som ikke fungerer. Denne typen reguleringer fungerer ikke. Det er prøvd, det er forkastet, og vi har gått videre. Det er altså grunnen til at vi har havnet i den situasjonen vi er i, med både for få utleieboliger og for få boliger som bygges. Det er fordi det er for mange reguleringer, det er for mye byråkrati, og det er for mange politikere som skal bestemme hva slags boliger som skal bygges, hvordan de skal se ut, hvordan de skal være, hva slags klimakrav det skal være, snusirkler – «you name it». Alt dette skyldes for mye politisk, byråkratisk styring.

Hvis man tror man kan løse problemet ved å komme med enda mer styring, enda mer byråkrati, enda flere regler og ansette noen byråkrater til å telle boliger og hvor ofte folk bor i dem, da er vi på ville veier.

Jeg vil sterkt advare – og Fremskrittspartiet advarer sterkt – mot et forslag som gjør en så dyp inngripen i eiendomsretten som dette forslaget medfører, hvis det skal tas på alvor, og hvis vi skal følge implikasjonene av det SV drar opp med de ti forslagene som er til behandling i dag.

Det er sikkert ingen overraskelse, men Fremskrittspartiet støtter ingen av disse forslagene, og vi vil i løpet av denne uken heller komme med nye forslag som faktisk fungerer. Det handler om å kutte i reguleringer, kutte i byråkrati og lære politikerne at man skal holde fingrene av fatet og la markedet fungere.

Birgit Oline Kjerstad (SV) []: Etter desse tiradane mot forslaget vårt, må eg nesten seie noko litt anna enn eg hadde tenkt å seie. Når vi snakkar om ekspropriasjon, er det ikkje fordi vi skal gå rundt å jakte på eigedomane til folk. Det er at ein brukar den moglegheita når det står og forfell hus som ikkje er i bruk.

Viss de las merknadene, er det faktisk ein god del eigedomar som står og forfell og der eigarane til og med bur i utlandet eller er daude. Vi skal ikkje jakte eigedomane til folk. Vi treng tvert imot ein ny politikk. Vi er utolmodige etter å ta skikkeleg grep i bustadpolitikken, og vi meiner dyrtida og byggjestoppen som har vore sidan 2022, krev at staten bidreg til nye politiske grep for å få fart på bustadbygginga, både for å skaffe bustader til alle og for å bevare kompetansen i byggjebransjen, som slit.

Vi meiner det hastar. Difor fremjar vi åtte forslag i denne saka for å få fart på bustadbygginga. For det første meiner vi at Husbanken må få større musklar, og vi meiner at utlånsramma til bustadkvalitet må aukast.

For det andre vil vi ha gjeninnført tilskot til utleigebustader. Det er materialkostnadene som har stige kraftig, og det løner seg ikkje å byggje utleigebustader med dagens rammevilkår. Folk har rett og slett ikkje råd til å betale den husleiga som må til for at prosjekta skal gå rundt. Difor vil vi ha gjeninnført tilskot til utleigebustader, og vi vil bruke det til å byggje opp ein ideell og ikkje-kommersiell utleigesektor som kan gi stabile buforhold for dei som har lågast inntekter og det største behovet.

For det tredje må bustadpolitikken løftast høgare opp på agendaen gjennom ein nasjonal bustadplan. Ein må både kartleggje kva bustader som trengst, kvar det skal byggjast, og kva som skal byggjast. Det er sjølvsagt kommunane som må vere med på det arbeidet, og ein slik plan kan bidra til ei langsiktig satsing som kan sikre bustader til alle.

Eg meiner også at det trengst ein heilskapleg gjennomgang av regelverket for å gjere byggjeprosessane enklare, men utan at det går utover kvalitetskrav til bustader og miljø. Så meiner vi at det er på høg tid å gje kommunane ein ny lovheimel for å kunne bestemme at opptil 35 pst. av bustadene i eit bustadprosjekt kan disponerast av kommunen og ideelle aktørar eller f.eks. bustadsamvirke, der leigetakarane har medbestemming gjennom eigarskapet sitt.

Saman med betre finansieringsordningar gjennom Husbanken meiner vi det nødvendig å kneppe ned på tida ein utbyggjar kan vente med å starte opp eit prosjekt, slik at vi får fart på byggetakta.

Med dette tek eg opp SVs forslag i denne saka.

Presidenten []: Representanten Birgit Oline Kjerstad har tatt opp de forslagene hun refererte til.

Statsråd Kjersti Stenseng []: Jeg er glad for den oppmerksomheten boligpolitikken får i disse dager, og nå er det leiemarkedet som står i fokus. Det er jeg også glad for, for over tid har leiemarkedet og utfordringene gått litt under radaren. Det er over en million som leier bolig og bor i leiebolig, og antallet er økende.

Regjeringen vil sikre gode boforhold for både eiere og leiere. Det å leie bolig skal ikke være et dårligere alternativ enn å eie. I enkelte deler av landet er leiemarkedet presset, med mangel på gode utleieboliger og høye leiepriser. For å lette på trykket i leiemarkedet er regjeringen først og fremst opptatt av å føre en ansvarlig økonomisk politikk. Lavere prisvekst og det å stoppe renteveksten gir folk større tro på den økonomiske utviklingen og mulighet til å leie og kjøpe bolig.

For å skaffe nok boliger vil regjeringen få fart på boligbyggingen. Vi har styrket Husbanken, og vi vil bygge flere studentboliger. I boligmeldingen varsler regjeringen at vi ønsker å fornye leiemarkedspolitikken, og vi har satt fire mål: Vi skal ha trygge leieforhold, både for leietakere og for utleiere, vi skal ha tilstrekkelig tilbud av utleieboliger, vi skal ha solid kunnskap om leiemarkedet, og vi skal ha en bærekraftig kommunal utleiesektor. Nå iverksetter vi tiltakene. Husbanken har en nasjonal fagrolle på leiemarkedet. De har utarbeidet en statusvurdering som gir oss grunnlag for å sette i gang kunnskapsbaserte tiltak. Vi jobber med å fornye husleieloven, som er viktig for husholdningenes botrygghet og forutsigbarhet på leiemarkedet.

Å utnytte ledige boliger og gi reisende fleksible overnattingsmuligheter ved korttidsutleie er også en positiv side av delingsøkonomien. Samtidig ser vi at korttidsutleie kan føre til dårlig bomiljø og redusere boligtilbud på ulike plasser. For å hindre utstrakt korttidsutleie i eierseksjonssameier har Stortinget vedtatt en lovendring. Regjeringen har satt leiemarkedet på dagsordenen. Det skal være trygt og forutsigbart å leie og å leie ut bolig. Tiltakene skal være kunnskapsbaserte og hensynta hele bildet og alle aktører. Jeg er derfor glad for at komiteens flertall ikke støtter mindretallets forslag.

Presidenten []: Det blir replikkordskifte.

Birgit Oline Kjerstad (SV) []: Det er mykje som er bra med ein viss fleksibilitet i utleigemarknaden og at bygningane blir betre utnytta. Men no er den kraftige, veksande korttidsutleigebransjen i ferd med å presse opp leigeprisane og bustadprisane sånn at dei som vil bu i og byggje lokalsamfunnet, ikkje får tilgang til bustadene. På stader som Tromsø og Stryn er folk som vil bu der, i ferd med å bli pressa ut av bustadområda. Kva vil statsråden gjere for å ta kontroll og sørgje for at dei som vil bu og arbeide på ein stad, blir prioriterte i leigemarknaden?

Statsråd Kjersti Stenseng []: Jeg er enig med representanten i at korttidsutleie medfører noen utfordringer, nettopp med presset vi har i boligmarkedet nå, og med ustabilitet og utrygghet det kan føre til i boligsameier. Vi har i dag en grense på korttidsutleie og f.eks. Airbnb, og den tror jeg fungerer etter hensikten. Det har vi diskutert her tidligere, og vi vurder å endre den dersom vi ser at den er utfordrende. Jeg tror det viktigste tiltaket vi kan gjøre, er å bygge flere boliger, at flere boliger blir tilgjengelige, slik at vi både kan ha et utleiemarked til turisme og reiseliv og samtidig sikre at folk har tilgang på trygge, gode langtidsleieforhold.

Birgit Oline Kjerstad (SV) []: Takk for svaret. Vi er einige om at det trengst å byggjast meir, men det er eit problem at det blir hotelldrift i bustadområde. I svarbrevet til komiteen svarer ministeren at det å opprette eit utleigeregister blir for dyrt og ressurskrevjande. Eg meiner at dei samfunnsøkonomiske kostnadene av at ungar må vekse opp i utrygge og ustabile buforhold, er veldig store. Mitt spørsmål er om statsråden faktisk har rekna på kva det kostar samfunnet å ikkje få betre kontroll på korttidsutleiga og på den måten sørgje for at bustader som er bygde for permanent bruk, blir brukte av dei som skal bu i lokalsamfunnet.

Statsråd Kjersti Stenseng []: Jeg har ingen detaljert oversikt over akkurat kostnaden på det, men vi driver nå og jobber med husleieloven, som skal regulere en del av disse forholdene, noe som forhåpentligvis skal gjøre det tryggere for leietakere, men også gi forutsigbarhet for utleiere. Et utleieregister er en av de tingene vi vurderer i arbeidet med ny husleielov, og det er mange fordeler med det, men det kan også være ressurskrevende både å opprette og å drifte det. Det kan være utfordrende å hente oppdaterte opplysninger, men det kan være et godt alternativ for nettopp å møte de utfordringene representanten peker på. Så det skal vi også grundig vurdere før vi nå legger fram en ny husleielov.

Birgit Oline Kjerstad (SV) []: Vi er veldig einige i at det hastar med husleigelova, og det hastar å ta mange grep her. I innlegget mitt var eg så vidt innom at ei sånn oversikt over bustadmassen vil vere eit veldig viktig verktøy for å utforme politikk og også for å bli klar over dei tomme bustadene som står der. Korleis stiller statsråden seg til det å rett og slett jobbe meir systematisk for å sørgje for at dei bustadene som trass alt står der, blir brukte i kommunane og i lokalsamfunna – der det kanskje står bygg som med tilskot kunne blitt eigna bustader?

Statsråd Kjersti Stenseng []: Jeg er enig med representanten i at tomme boliger kan komme til god nytte for folk som trenger gode boliger å bo i. Det å ta vare på boligene vi har, og bruke dem er den beste måten å gjøre det på. Vi har bedt Husbanken om å ta en rolle i å kartlegge tomme boliger, eller boligreserver, i ulike deler av landet. I tall fra 2023 og 2024 ser vi nå at antall tomme boliger har gått ned med 10 pst. det siste året. Det er bra, men det er på ingen måte nok. Så ser vi også at det ikke er der det er tomme boliger, det er størst press i markedet. Det samsvarer ikke nødvendigvis, men Husbanken gjør en viktig jobb i å kartlegge tomme boliger i samarbeid med kommunene, slik at vi forhåpentligvis skal få ta flere boliger i bruk.

Presidenten []: Replikkordskiftet er over, og flere har ikke tegnet seg til debatten i sak nr. 19.