Stortinget - Møte tirsdag den 8. april 2025 *

Dato: 08.04.2025
President: Nils T. Bjørke
Dokumenter: (Innst. 104 S (2024–2025), jf. Dokument 8:12 S (2024–2025))

Søk

Innhold

*) Referatet er ennå ikke korrekturlest​.

Sak nr. 15 [16:17:55]

Innstilling fra næringskomiteen om Representantforslag fra stortingsrepresentantene Geir Jørgensen og Marie Sneve Martinussen om norsk tilslutning til FNs erklæring om rettighetene til bønder og andre arbeidsfolk i bygder (UNDROP) (Innst. 104 S (2024–2025), jf. Dokument 8:12 S (2024–2025))

Talere

Presidenten []: Etter ønske fra næringskomiteen vil presidenten ordne debatten slik: 3 minutter til hver partigruppe og 3 minutter til medlemmer av regjeringen.

Videre vil det – innenfor den fordelte taletid – bli gitt anledning til inntil syv replikker med svar etter innlegg fra medlemmer av regjeringen. De som måtte tegne seg på talerlisten utover den fordelte taletid, får også en taletid på inntil 3 minutter.

Alfred Jens Bjørlo (V) [] (ordførar for saka): Som saksordførar vil eg takke komiteen for samarbeidet om saka. Det dette handlar om, er altså eit representantframlegg frå Raudt om at Noreg skal slutte seg til FNs erklæring om rettane til bønder og andre arbeidsfolk i bygder, med den engelske forkortinga UNDROP, som blei vedteken i FN i 2018, i ei votering der Noreg røysta avståande saman med andre nordiske land som Danmark og Finland.

Det er ein samla komité som deler intensjonane i representantforslaget om at det er viktig at vi stiller opp for å sikre dei grunnleggjande rettane til småbønder og rurale arbeidarar over heile verda, og det er ein samla komité som merkar seg at departementet har teke initiativ til at Noreg skal greie ut å gje vår tilslutning til erklæringa på ein passande måte, f.eks. neste gong denne saka kjem opp i FN. Ein samla komité støttar denne framgangsmåten, som er varsla frå regjeringa og utviklingsministeren. Det er òg ein samla komité som gjer framlegg om ikkje å avvise representantframlegget, men å vedleggje det protokollen, ut frå at dette er ei sak regjeringa allereie har på sitt bord og arbeider med.

Eg går ut frå at mindretalet kjem til å gjere greie for sitt syn i saka – kvifor dei ønskjer at ein skal fatte eit aktivt vedtak om å tilslutte seg erklæringa. Eg kan her og no på vegner av Venstre varsle at vi kjem til å røyste for det lause framlegget som Raudt har fremja i dag, og sikkert vil varsle frå denne talarstolen, om at det skal bli teke initiativ til å få på plass ei norsk omsetjing av denne FN-protokollen snarast råd.

Nils T. Bjørke (Sp) []: Senterpartiet støttar innstillinga frå komiteen. Eg oppfattar at det er brei politisk semje knytt til intensjonen til forslagsstillarane.

Senterpartiet meiner matsikkerheit og kampen mot svolt må stå i kjernen av bistands- og utviklingspolitikken i Noreg, noko Senterpartiet i regjering var med på å gjera til ei hovudprioritiering. Eg viser i den samanheng til svarbrevet som ligg ved saka, frå tidlegare utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim, der det kjem tydeleg fram.

Det er vidare ingen tvil om at intensjonane i representantforslaget fell naturleg inn under dette arbeidet, og heller ingen tvil om at det å verna menneskerettane til småbrukarar, bønder og rurale arbeidarar er særs viktig. Eg er difor glad for at Senterpartiets tidlegare statsråd Tvinnereim har teke initiativ til at Noreg greier ut å gje si tilslutning til erklæringa, noko som òg kjem fram av brevet, datert 5. november 2024. Eg trur òg at me kan gje tilslutning til at dette vert omsett til norsk.

Geir Jørgensen (R) []: Det passer jo fint å avslutte denne maratondagen for landbruk her i stortingssalen med å løfte blikket litt og se utover landets egne grenser.

Dessverre er det sånn at folk i det globale sør, i Latin-Amerika, Afrika og Asia, som har til oppgave å lage mat for andre, ofte selv må gå og legge seg sulten når de går til sengs. De landbruksvarene som de produserer, har de ikke økonomi eller mulighet til å spise selv.

Det var merkelig at Norge i 2018 valgte å stille seg i lag med land vi ellers ikke vil sammenligne oss med, USA og sånne, og stemme avholdende da FN tok stilling til det som er oppe her i dag, om at Norge slutter seg til FNs erklæring om urfolks og arbeidsfolk i bygders rettigheter.

I den tiden vi skal inn i – vi skal ta ned klimaavtrykket, vi skal gjøre landbruket moderne og mer bærekraftig enn det er, er ikke storproduksjon og kapitalintensiv stordrift oppskriften på alt. Vi har svært mye å lære av dem som har drevet tradisjonelt landbruk i mange, mange år, og som har et helt annet avtrykk på sin produksjon enn andre. Så dette er, i tillegg til å være en solidaritetserklæring med de bøndene som har det mye, mye verre enn våre egne, også en slags vei framover som vi kan studere. Vi må studere landbruket rundt omkring i verden, og hvordan man har klart seg så lenge som man har med tradisjonelle metoder.

Vi har møtt mange organisasjoner, bl.a. MSD fra Brasil med mange millioner medlemmer. De er nødt til å okkupere jordbruksområder for ikke å bli jagd av internasjonale storselskaper fra de områdene de trenger for å brødfø seg selv. Så det er mange gode grunner til at vi i solidaritet og god vilje skal slutte oss til.

Jeg er veldig glad for at vi har fått så mye støtte fra komiteen, både for å få dette oversatt til norsk og for at bistandsminister Tvinnereim er så tydelig i sitt svar til komiteen på at hun vil jobbe videre med det. Det regner vi med at også den påtroppende nye landbruksministeren gjør, og med det tar jeg opp Rødts forslag.

Presidenten []: Da har representanten Geir Jørgensen tatt opp de forslagene han refererte til.

Statsråd Nils Kristen Sandtrøen []: Jeg setter pris på denne anledningen til å si noen ord om regjeringens internasjonale arbeid mot sult, fattigdom og ulikhet. Dette er høyt prioritert i vår utviklingspolitikk og bistandsengasjement. I dag er jeg her på vegne av utviklingsministeren, som er på reise.

Spørsmålet om tilslutning til FNs erklæring om rettighetene til bønder og andre arbeidsfolk i bygder må ses i lys av vår overordnede innsats, herunder regjeringens strategi for matsikkerhet – kraftsamling mot sult. Sult er kanskje det mest ekstreme uttrykket som er i verden for fattigdom og ulikhet. Vi ser det i Sudan, der man opplever en av de verste sultkatastrofene noensinne, men også i altfor mange andre land. Mer enn 700 millioner mennesker er truet av sult globalt. Halvparten er i Afrika, et flertall er kvinner og jenter, og mange av dem er småskalabønder som sliter med å dyrke nok mat til egen familie. Foruten fattigdom er krig og konflikt viktige årsaker til sult, som i Gaza, og som i Ukraina, der Russlands brutale krigføring foruten humanitære lidelser også har bidratt til brudd i matforsyningslinjer og høyere matpriser globalt.

Vår bistand til matsikkerhet, selvforsyning og småbønder i Afrika er både humanitært og strategisk motivert. Ved å støtte afrikanske lands egne prioriteringer bidrar vi også til å styrke partnerskap som kan støtte opp under Norges interesser i FN, folkerett, fred og sikkerhet.

Gitt regjeringens engasjement er det forståelig at spørsmålet om tilslutning til UNDROP igjen kommer opp. Norge avsto fra å stemme, sammen med likesinnede land som Danmark og Finland, da UNDROP kom opp til behandling i FNs generalforsamling i 2018. Sverige stemte imot tilslutning. Til oppfølging av stortingskomiteens behandling har vi gjennomført interne konsultasjoner og foretatt en grundig vurdering av hvorvidt det foreligger nye momenter som tilsier endring i Norges posisjon og tilslutning til UNDROP. Vår konklusjon er at de vurderingene og motforestillingene som lå til grunn for Norges avståelse i 2018, fortsatt er gjeldende, og at det ikke er behov for mer omfattende utredning. Selv om UNDROP ikke er juridisk bindende, er det særlig uklarheter i definisjoner og implikasjoner opp mot veletablerte menneskerettighetsforpliktelser som er problematiske. Det er derfor ikke aktuelt for regjeringen å endre posisjon til UNDROP, heller ingen andre nordiske land har uttrykt intensjoner om tilslutning til UNDROP.

Presidenten []: Flere har ikke bedt om til sak nr. 15.