Stortinget - Møte tirsdag den 1. april 2025 *

Dato: 01.04.2025
President: Svein Harberg
Dokumenter: (Innst. 186 S (2024–2025), jf. Dokument 8:69 S (2024–2025))

Søk

Innhold

*) Referatet er ennå ikke korrekturlest​.

Sak nr. 16 [14:44:09]

Innstilling fra finanskomiteen om Representantforslag fra stortingsrepresentantene Sigrid Zurbuchen Heiberg, Rasmus Hansson og Une Bastholm om strengere regulering av Temu (Innst. 186 S (2024–2025), jf. Dokument 8:69 S (2024–2025))

Talere

Presidenten []: Etter ønske fra finanskomiteen vil presidenten ordne debatten slik: 3 minutter til hver partigruppe og 3 minutter til medlemmer av regjeringen.

Videre vil det – innenfor den fordelte taletid – bli gitt anledning til replikker med svar etter innlegg fra medlemmer av regjeringen, og de som måtte tegne seg på talerlisten utover den fordelte taletiden, får også en taletid på inntil 3 minutter.

Maria Aasen-Svensrud (A) [] (ordfører for saken): Komiteen har til behandling et Dokument 8-forslag fra Miljøpartiet De Grønne vedrørende strengere regulering av Temu. Jeg vil redegjøre for komiteens flertall. Utfordringene knyttet til netthandel via plattformer som Temu, som ofte tilbyr billige produkter av lav kvalitet og kort levetid, skaper problemer med toll, avgifter og kontroll av importerte varer for å sikre at de møter norske helse-, miljø- og sikkerhetsstandarder. Temu er bare en av flere plattformer som fører til slike problemstillinger.

Finansministeren har informert om at en ekspertgruppe er nedsatt for å vurdere virkemidler for å fremme mer sirkulær økonomi. Denne gruppen vil levere sin rapport våren 2025. Knyttet til forslaget om å instruere Norges Bank om å trekke oljefondet ut av selskapet PDD Holdings, viser flertallet til at det er etablert klar ansvarsfordeling mellom Finansdepartementet, Norges Bank og Etikkrådet for forvaltningen av Statens pensjonsfond utland. Det gis ikke instruksjoner om nedsalg i enkeltselskaper.

Videre har Klima- og miljødepartementet bedt Miljødirektoratet om økt kontroll med varer fra netthandelsplattformer utenfor Europa. Flertallet peker på at et midlertidig forbud mot import av varer fra plattformer som Temu reiser juridiske spørsmål og krever grundig utredning. Komiteens flertall anerkjenner kompleksiteten i problemene knyttet til denne formen for netthandel og påpeker at flere tiltak er iverksatt for å finne løsninger. Det understrekes at en helhetlig tilnærming er nødvendig for å sikre at importerte varer oppfyller norske standarder og fremmer bærekraftig handel. Flertallet støtter dermed ikke forslagene i representantforslaget, men ser fram til at regjeringen i forbindelse med den varslede rapporten for sirkulær økonomi kommer tilbake til Stortinget med en oppfølging av utfordringene knyttet til netthandel.

For Arbeiderpartiets del vil jeg understreke at det er viktig å fortsette arbeidet med å finne helhetlige løsninger på utfordringene som reises i representantforslaget. Som forslagsstillerne er vi også opptatt av å få på plass gode systemer for å kontrollere og regulere disse varene på en måte som ivaretar både vår helse og vårt miljø.

Heidi Nordby Lunde (H) []: Høyre er en del av flertallet som saksordføreren redegjorde for, og understreker at Temu er en av flere netthandelsplattformer som fører til mange problemstillinger. Problemet er ikke at de ofte tilbyr billigere produkter av lav kvalitet med kort levetid – det er selvfølgelig også et problem – men at de utfordrer forutsetningen for handel på like vilkår gjennom at de verken oppfyller europeiske standarder for helse, miljø og sikkerhet, eller blir ilagt toll og avgifter.

Aktører som ikke forholder seg til et gitt regelverk kan produsere varer billigere enn de aktørene som forholder seg til regelverket. Det fører til at norske og europeiske aktører blir utkonkurrert. Det er viktig at internasjonale aktører forholder seg til norsk og europeisk regelverk når de opererer i disse markedene, både for å sikre og verne forbrukerne og for å sikre at både norske og internasjonale aktører konkurrerer på like vilkår.

Høyre deler forslagsstillernes bekymring over at varer fra Temu kan inneholde helse- og miljøfarlige kjemikalier generelt, men særlig i leker, klær og andre produkter som er tiltenkt barn. Det kan derfor være hensiktsmessig å styrke tolletatens kontroll og Miljødirektoratets stikkprøvekontroll med varer importert fra Temu og andre risikoleverandører.

Høyre er, i likhet med flere, positive til reguleringsarbeidet som pågår i EU overfor netthandelsaktører som Temu. EUs nye forordning om digitale tjenester, Digital Services Act, DSA, skal sikre et tryggere internett for forbrukerne, beskytte grunnleggende rettigheter og bidra til en åpen og rettferdig netthandel. Temu er en av plattformene som er underlagt den strengeste reguleringen i DSA, og ved brudd på reguleringene av denne typen plattformer ilegges kraftige bøter, som kan bidra til endring. Derfor er Høyre enig med dem som mener at forordningen kan bidra til bedre regulering av Temu og lignende selskaper, og at forordningen bør implementeres i norsk lov så snart som mulig.

Høyre mener også at regjeringen bruker for lang tid på å innlemme EU-rettsakter i norsk lov og ønsker fortgang i implementeringen. Når vi ikke stemmer for forslaget som berører akkurat dette i dag, er det fordi vi mener at det er lite realistisk å få til dette allerede i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett for 2025. Utover dette støtter Høyre innstillingen.

Ole André Myhrvold (Sp) []: Vekst er ikke å forbruke mer, men å forvalte bedre – det er et godt, gammelt slagord. Stadig flere er opptatt av det sirkulære, og vi ser at det trender. Bruktsjapper åpnes i stort omfang, bytteapper er av de mest populære appene, og delingsøkonomien sprer seg. Samtidig er det et paradoks at det aldri har vært eksportert mer enn i dag fra Det fjerne østen, særlig Kina, til Norge. Samtidig som mange er opptatt av gjenbruk, er det også sånn at vi stadig utsettes for nye fristelser, enten i form av nye produkter med ny teknologi eller at varer som før kostet mye, nå kan kjøpes via sosiale medier og digitale flater til en superbillig penge.

Baksiden av medaljen er at vi ikke har kontroll på arbeidsmiljø og under hvilke vilkår varen er laget. I Norge har vi strenge krav til helse, miljø og sikkerhet og hvordan og med hvilke midler varer produseres. Det er krav som ikke stilles i mange av de landene som disse varene kjøpes fra, med konsekvenser både for lokalt og globalt miljø, for ikke å snakke om helse, både for produsenter og dem som bruker varen etter sluttkjøp.

Senterpartiet vil anerkjenne problemstillingen som forslagsstillerne reiser, men vil peke på at det er igangsatt flere tiltak. Blant annet er det nedsatt en ekspertgruppe som i løpet av våren skal utrede virkemidler for å fremme en mer sirkulær økonomi. Vi ser at handel fra Temu også utfordrer andre ting, som kapasitet i både post- og logistikksystemet, utslipp som følge av transport over lange avstander og mer. Utfordringene er sammensatte, og vi mener at det er riktig med en helhetlig tilnærming.

Da Senterpartiet satt i regjering, var vi opptatt av å styrke tolletaten etter at denne gjennom åtte år var utsatt for vilkårlige kutt med Erna Solberg og Fremskrittspartiet i regjering. Kontrollmulighetene ble svært begrensede. Vi støtter derfor en videre styrking av tolletaten og Miljødirektoratets kontrollfunksjon, men vi mener at det hører naturlig hjemme i budsjettrundene.

Presidenten []: Det ringes til votering, og debatten i sak nr. 16 fortsetter etter voteringen.

Det ble tatt en pause i debatten for å votere. Debatten fortsatte etter voteringen.

Presidenten []: Stortinget går da tilbake til behandlingen av dagens kart. Første taler er representanten Andreas Sjalg Unneland.

Andreas Sjalg Unneland (SV) []: Jeg vil starte med å takke forslagsstillerne for at de løfter fram en rekke viktige forslag. Mye av det Temu og lignende aktører selger, er rett og slett import av søppel og miljøgifter når det kommer til Norge. NRK har beregnet at nordmenn har importert minst 16 millioner varer siden oppstarten av Temu høsten 2023.

Når vi vet at mye av det som kommer fra aktører som Temu, ikke oppfyller de standardene vi har i Norge for miljøgifter eller kvalitet, og vi bare kan tenke oss hvilke arbeidsforhold mye av det er laget under, er det merkverdig at dette er en aktør som bl.a. får tollfritak for tekstilvarer registrert i OECD-registeret. En lavthengende frukt må være å fjerne dette tollfritaket, slik at vi slutter å subsidiere importen av søppel og miljøgifter.

Dette er noe SV har fremmet forslag om flere ganger, samtidig som vi har foreslått å gjøre det billigere å kjøpe brukt. Det gir rett og slett null mening at varer produsert i Kina er billigere enn kortreiste bruktvarer. I praksis har vi tollregler i Norge som gjør at billigkjeder som Temu og Wish ikke omfattes og derfor blir et mye billigere alternativ for folk enn bruktkjeder som Fretex. Her må vi som politikere rett og slett ta ansvar. Det handler ikke bare om klima, men rett og slett sunn fornuft gjør det åpenbart: Vi må gjøre det enklere å handle brukt enn nytt. Med det tar jeg opp SVs forslag i saken.

Presidenten []: Representanten Andreas Sjalg Unneland har tatt opp de forslagene han refererte til.

Sigrid Zurbuchen Heiberg (MDG) []: Netthandelplattforma Temu er alt verda ikkje treng: ting produserte med ekstremt høg risiko for tvangsarbeid, som vert laga med miljøskadelege metodar og råvarer, og som inneheld kjemikaliar som er så helsefarlege at dei har vore forbodne i Noreg i fleire tiår. Temu er under etterforsking for å bryte marknadsføringsreglane i EU. Temu har ting med elendig kvalitet, som går i stykke og vert kasta bort. Dette er bruk- og kastsamfunnet og bruk- og kastøkonomien på speed.

Temu har aldri solgt meir enn dei gjorde i fjor, og òg her i Noreg går tala opp, opp og opp. Nesten sju av ti nordmenn som handlar på Temu, meiner at det fører til unødvendig overforbruk. Fire av ti norske Temu-kundar får dårleg samvit av å handla på Temu. Likevel er det så rimeleg at kundane ikkje klarer å stoppa. Appen er nemleg designa for å få dei til å kjøpa for mykje. I tillegg spionerer appen på dei som brukar han.

Stortinget har eit ansvar for å sikra norske innbyggjarar si helse og sikkerheit og å sikra rammevilkår som gjer at både forbrukarar og næringsliv kan fungera i eit samspel. Temu bryt med alt dette. Temu har to konkurransefortrinn: Dei gjev f i alle reglar, og dei får tollfritak på tekstilar. I ein fei har Temu teke 15 pst. av den norske netthandelmarknaden og veks så det luktar svidd. Det går ut over norske nettbutikkar, som i all hovudsak følgjer reglane for marknadsføring, kjemikaliebruk, forbrukarsikkerheit og miljø.

Det er mange foreldre som no har stramme budsjett, og som ønskjer å gje ungane sine leiker utan å måtta tømma lommeboka, men det kan ikkje vera sånn at ein fordi ein har dårleg råd, må ta til takke med produkt som er farlege, som er giftige, og som er produserte av slavearbeid. Folk skal vera trygge på at det dei kjøper, er trygt, og at det finst nokre reglar for korleis arbeidsfolk skal ha det.

Det er ikkje vanleg praksis å forby selskap i Noreg, men Temu er ein katastrofe for norsk næringsliv, for miljøet og for forbrukarsikkerheita. Eg trur dei fleste parti i denne salen ser det. Miljøministeren har vore ute og snakka om eit forbod. Høgre tok opp Temu i ein svært kritisk interpellasjon før jul. SV, Venstre, Kristeleg Folkeparti og Raudt støttar fleire av Miljøpartiet Dei Grøne sine forslag.

Det er vanskeleg å stoppa Temu, men me bør gjera det likevel. Politisk handlingslamming hjelper verken forbrukarar, næringsliv eller miljø. Formuleringane i innstillinga om at det er viktig med ei heilskapleg tilnærming, og at fleire deler bekymringa forslagsstillarane har om at mange Temu-produkt inneheld ulovlege og farlege miljøgifter, hjelper lite så lenge fleirtalet stemmer imot regulering. Å akseptera at Temu får fortsetja som før, er å overlata ansvaret til forbrukarane. Det er uhaldbart, og det strir mot alminneleg rettsoppfatning om eit selskap får lov til å selja produkt i Noreg som eit europeisk selskap aldri ville kunne selt.

Med det tek eg opp Miljøpartiet Dei Grøne sitt forslag.

Nils T. Bjørke hadde her teke over presidentplassen.

Presidenten []: Representanten Sigrid Zurbuchen Heiberg har teke opp det forslaget ho refererte til.

Statsråd Jens Stoltenberg []: Regjeringen tar på alvor utfordringene med netthandel fra Temu og lignende aktører. Utfordringen forsterkes av det store og stadig økende volumet av lavverdivarer som handles via disse aktørene. Regjeringen er opptatt av å sikre at varer som importeres til Norge, oppfyller norske standarder til produktsikkerhet og miljø, at forbrukernes rettigheter ivaretas, og at aktørene etterlever norsk og europeisk regelverk. Dette er avgjørende for å sikre at det er trygt for norske forbrukere å handle på nett fra utlandet. Det er også viktig for å sikre like konkurransevilkår.

Som representantenes forslag illustrerer, reiser denne netthandelen mange problemstillinger og berører flere politikkområder. Jeg er derfor opptatt av at regjeringen vurderer dette helhetlig og i sammenheng. Koordinering og samarbeid på tvers av departementer og andre offentlige instanser er avgjørende for å treffe målrettede tiltak. Det samme er internasjonalt samarbeid. Utfordringene er ikke enestående for Norge. Derfor er det viktig at vi har tett dialog med andre europeiske land og EU, og at vi jobber sammen for felles tiltak der det er hensiktsmessig. Klima- og miljøministeren hadde nylig besøk av EUs kommissær for miljø. De diskuterte bl.a. behovet for et enda strengere felles europeisk regelverk.

Regjeringen har allerede gjort enkelte tiltak. Regjeringen satte i verk en rekke tiltak for å bedre grensekontrollen, sist i statsbudsjettet for 2025, da tolletaten ble styrket med 250 mill. kr. Klima- og miljødepartementet ba i februar Miljødirektoratet om å gjennomføre ytterligere kontroll med varer fra netthandelsplattformer utenfor Europa.

Regjeringen har også nedsatt en ekspertgruppe som skal utrede virkemidler for å fremme en mer sirkulær økonomi. Ekspertgruppen skal levere sin rapport denne våren. Denne rapporten vil bidra til et økt kunnskapsgrunnlag for politikkutforming og andre tiltak framover.

Jeg støtter ikke forslagene i representantforslaget, men jeg understreker at regjeringen vil fortsette arbeidet med å løse utfordringene representantene adresserer i forslaget. Regjeringen vurderer løpende behovet for tiltak på kort og lang sikt og vil på egnet måte komme tilbake til Stortinget.

Lars Vegard Fosser (Sp) []: For en måned siden i dag publiserte NRK en sak som fortalte at nordmenn har kjøpt minst 16 millioner varer fra Temu siden høsten 2023. Det er et bekymringsfullt høyt tall, men som en del av generasjon Z, som kjapt hiver seg på nye trender og handler på nett, er jeg dessverre ikke sjokkert over at tallet er så høyt.

Jeg arbeider som lektor i videregående skole. I fjor vinter dukket det stadig opp nye ting i klasserommene som elevene hadde kjøpt på Temu: mobildeksler, nøkkelringer, partybriller, T-skjorter, pennaler og hansker. De fleste produktene var kjøpt fordi de var morsomme og veldig billige, ikke fordi elevene trengte dem. Slike kjøp skaper merforbruk. Det skal sies at enkelte kjøpte produkter som ble jevnlig brukt og fortsatt blir brukt i dag.

Det kunne virke som om elevene manglet kunnskap om arbeidsvilkår og hvilke konsekvenser kjøpene kan få for miljøet. Finanskomiteen har vist til at handel via plattformer som Temu reiser flere slike problemstillinger. Når man er 16–18 år, kan det være vanskelig å forstå slike konsekvenser, fordi både arbeidsvilkårene og miljøkonsekvensene ikke er noe man kjenner på kroppen. Det er derfor viktig at vi som samfunn bevisstgjør disse ungdommene i makten som ligger hos oss forbrukere, og hjelper dem å forklare hvilke konsekvenser det kan få for klima, miljø og sosiale forhold.

Senterpartiet støtter intensjonen i representantforslaget, nemlig å begrense import av varer med svært kort levetid og svært lav kvalitet som i stor grad ender opp som søppel, som det er rimelig å mistenke at er produsert under uverdige arbeidsforhold, og som også altfor ofte viser seg å inneholde direkte helseskadelige og giftige stoffer. Det være seg fra Temu eller andre plattformer.

Samtidig er det ingen enkel løsning på denne utfordringen, selv om enkelte i denne sal får det til å virke slik. Selv om vi er mange som ønsker å demme opp for en slik utvikling, er det viktig at tiltak og grep som iverksettes, har effekt. Et midlertidig forbud mot varer fra Temu og tilsvarende plattformer vil derfor være uklokt uten grundige utredninger. Det er iverksatt flere tiltak for å utrede muligheter og finne løsninger. Utfordringene er likevel mange, og det er viktig med en helhetlig tilnærming for å sikre at importerte varer oppfyller norske standarder og bidrar til bærekraftig handel.

Senterpartiet ser fram til at ekspertgruppen som skal utrede virkemidler for å fremme en mer sirkulær økonomi, kommer med sin rapport senere i vår.

Presidenten []: Fleire har ikkje bedt om ordet til sak nr. 16.

Votering, se tirsdag 8. april