Søk

Innhold

2. Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Jone Blikra, Tom Einar Karlsen og Marte Mjøs Persen, fra Høyre, Liv Kari Eskeland, Trond Helleland og Erlend Larsen, fra Senterpartiet, lederen Sigbjørn Gjelsvik, Geir Adelsten Iversen og Geir Inge Lien, fra Fremskrittspartiet, Morten Stordalen og Frank Edvard Sve, fra Sosialistisk Venstreparti, Mona Fagerås, og fra Venstre, André N. Skjelstad, viser til Meld. St. 14 (2023–2024) Nasjonal transportplan 2025–2036, som ble godkjent i statsråd 22. mars 2024. Meldingen presenterer regjeringens transportpolitikk og langsiktige plan for utforming av transportsystemet. Komiteen viser til at det ble gjennomført en høring av meldingen 11. og 12. april, der et stort antall aktører, inkludert fylkeskommuner og interesseorganisasjoner, deltok.

Komiteen registrerer at denne transportplanen er den syvende i rekken siden den første ble fremlagt i 2000. Komiteen merker seg at denne transportplanen fremlegges tre år etter den forrige, mot normalt fire år.

Komiteen viser til at Samferdselsdepartementet og Nærings- og fiskeridepartementet har gitt faglige utrednings- og prioriteringsoppdrag til transportvirksomhetene som igjen har gitt grunnlaget for meldingen.

Komiteen merker seg at det har vært bred medvirkning fra regionalt nivå gjennom deltakelse fra kommuner, fylkeskommuner, næringsliv, organisasjoner og Sametinget. Da transportvirksomhetenes svar på utrednings- og prioriteringsoppdragene var på høring, kom det inn rundt 250 høringsuttalelser.

Komiteen merker seg at det er stort engasjement for gode samferdselsløsninger og transportplanen i hele landet, og setter pris på alle innspill som har kommet i arbeidet.