Stortinget - Møte onsdag den 18. desember 2024 *

Dato: 18.12.2024
President: Masud Gharahkhani
Dokumenter: (Innst. 102 S (2024–2025), jf. Prop. 27 S (2024–2025), unntatt kap. 916, 923, 926, 2440, 3926, 5440, 5574 og romertall V)

Søk

Innhold

*) Referatet er ennå ikke korrekturlest​.

Sak nr. 6 [13:13:04]

Innstilling fra næringskomiteen om Endringar i statsbudsjettet 2024 under Nærings- og fiskeridepartementet (Innst. 102 S (2024–2025), jf. Prop. 27 S (2024–2025), unntatt kap. 916, 923, 926, 2440, 3926, 5440, 5574 og romertall V)

Talere

Presidenten []: Etter ønske fra næringskomiteen vil presidenten ordne debatten slik: 5 minutter til hver partigruppe og 5 minutter til medlemmer av regjeringen.

Videre vil det – innenfor den fordelte taletid – bli gitt anledning til inntil tre replikker med svar etter partienes hovedtalere og seks replikker med svar etter innlegg fra medlemmer av regjeringen, og de som måtte tegne seg på talerlisten utover den fordelte taletid, får en taletid på inntil 3 minutter.

Rune Støstad (A) []: Norsk økonomi står stødig, og næringslivet leverer sterke resultater. Norske bedrifter setter stadig eksportrekorder, og overskuddet i industrien er rekordhøyt. Vi har fortsatt høye investeringsnivåer, også etter 14 rentehevinger. Det viser at vi har et næringsliv som satser i Norge.

Dette er først og fremst takket være norske bedrifter og dyktige arbeidstakere, men det er også resultatet av en aktiv og framtidsrettet næringspolitikk som støtter opp under vekst, trygghet og omstilling.

For oss i Arbeiderpartiet handler det om å skape og dele. Vi legger til rette for at næringslivet kan vokse og utvikle seg, samtidig som vi sørger for at verdiene som skapes, fordeles rettferdig og gir god velferd. Det står i sterk kontrast til de som tror løsningen er skattekutt for de rikeste. Vi satser på rammebetingelser som virker, på trygghet, forutsigbarhet og samarbeid med næringslivet.

Vi står midt i en stor omstilling. Vi skal kutte utslipp, utvikle ny industri og skape arbeidsplasser i hele landet. Det er nettopp det vårt budsjett leverer på. Vi styrker grønt industriløft med satsinger på batterier, mineraler, skog og havvind. Vi legger til rette for at industrien i Norge skal være konkurransedyktig, nå og i framtiden. Til våren skal vi fortsette å sette viktige bedrifter på dagsordenen når vi leverer en ny industrimelding.

Vi tar vare på ryggraden i norsk næringsliv: fisk, havbruk og landbruk. Landbruket får et historisk løft med denne regjeringen. Vi øker inntektene for bonden og sikrer sterkere matproduksjon og beredskap over hele landet. For sjømatnæringens del sørger vi for at kystsamfunnene får mer igjen for havbruket. Det styrker kommunenes økonomi og velferden for innbyggerne. Samtidig legger vi til rette for videre vekst i sjømatnæringen, en av Norges største og viktigste eksportnæringer.

Næringspolitikk handler ikke bare om de store selskapene. Næringsstrukturen i Norge består i hovedsak av små og mellomstore bedrifter. Innovasjon Norge får økte midler til oppstartsbedrifter, kompetanseheving og internasjonalisering. Det er politikk som vil gi resultater.

Vi har også lansert tiltak for å styrke konkurransen i dagligvarebransjen, med økte ressurser til Konkurransetilsynet og et nytt markedsetterforskningsverktøy. Det handler om å styrke konkurransen, få ned prisene og sikre et bedre utvalg, noe som betyr mye for folks økonomi i hverdagen.

Forutsigbarhet er avgjørende for næringslivet. Derfor holder vi selskapsskatten stabil og avvikler midlertidig arbeidsavgift fra 1. januar neste år, slik vi har lovt. Norge har lavere selskapsskatt enn gjennomsnittet i OECD. Det gjør oss konkurransedyktige, samtidig som vi kan investere i framtiden.

Det er summen av gode rammebetingelser, samarbeid med næringslivet og en aktiv stat som gjør Norge til et attraktivt sted å investere. Vi skal aldri være billigst, men vi kan være best på kompetanse, teknologi og samarbeid.

Dette budsjettet tar hele Norge i bruk. Vi satser på de store industrimulighetene i hele landet, på små og mellomstore bedrifter i distriktene og på gründere som utvikler framtidens løsninger. Vi styrker matproduksjonen, bygger opp nye næringer og legger til rette for grønn omstilling.

Noen mener at næringspolitikken bør være mindre aktiv, særlig innenfor det grønne skiftet. Fremskrittspartiet, f.eks., kutter kraftig i virkemidler for dette i sitt alternative budsjett. Arbeiderpartiet mener derimot at en aktiv stat er avgjørende for å skape trygge arbeidsplasser, utvikle ny teknologi, kutte utslipp og støtte næringslivet i viktige omstillinger. Privat kapital skal lede an, men vi må ha en aktiv stat som stiller opp og deler risikoen der det er nødvendig.

Vårt arbeid for å styrke verdiskapingen inkluderer alle, fra fiskere og bønder og gründere til industriarbeidere over hele landet. Vi styrker og styrer Norge gjennom krevende tider med en aktiv næringspolitikk som bygger framtidens arbeidsplasser og verdier i hele landet.

Presidenten []: Det blir replikkordskifte.

Sveinung Stensland (H) []: Norsk gründerforening sier at statsbudsjettet mangler konkrete tiltak som retter seg mot gründere eller gjør det enklere å starte og utvikle nye bedrifter i Norge. Ting går snarere tvert imot i feil retning for gründerne i Norge. Samtidig sa Abelia i stortingshøringen at gründere er i ferd med å bli vår nye eksportsatsing. Vi ser at bedrifter selges ut av landet. Vekstbedrifter sliter med å tiltrekke seg utenlandsk ekspertise og arbeidskraft på grunn av skattesystemet. Vi har noe som må kunne kalles et gründeropprør mot regjeringen. Samtidig sier Arbeiderpartiet i sine merknader til statsbudsjettet at regjeringen planlegger en aktiv næringspolitikk hvor staten skal bidra med infrastruktur, partnerskap og kapital. Jeg vil gjerne spørre representanten om norske gründere har misforstått – eller er det Arbeiderpartiet som fører en politikk som støter folk som vil satse i Norge, fra seg?

Rune Støstad (A) []: Det er merkelig å høre Høyre sine representanter, som stadig vekk prater ned norsk næringsliv og dytter gründerne framfor seg. Selvfølgelig er Arbeiderpartiet opptatt av å støtte gründere. Det har vårt parti gjort i mange tiår. Derfor fører vi en aktiv politikk. Vi skal være et av verdens beste land å drive næring og starte bedrifter i. For første gang i historien har vi lansert en egen gründermelding med over 50 tiltak som skal bidra til å gjøre det enklere for næringslivet. Vi har innført en dør inn for næringslivet og ryddet i virkemiddelapparatet. Vi har startet en opprydding for å gjøre det enklere. Vi har kuttet kostnader for 3,4 mrd. kr. Målet er å ende opp på 11 mrd. kr. Denne regjeringen leverer for bedrifter og gründere. Vi skal fortsette å jobbe med det.

Sveinung Stensland (H) []: Med respekt å melde: Jeg snakker ingen ned. Jeg refererer til høringsinnspill i statsbudsjettet. De har Høyre lyttet til, i motsetning til Arbeiderpartiet, kan det høres ut som. Jeg beskriver realiteten som vi får på bordet, og som vi ser i nyhetsbildet: Bedrifter selges ut, en sliter med å få tak i nøkkelarbeidskraft, og gründere flytter i hopetall ut av landet. Representanten fra Arbeiderpartiet kan kanskje forklare hvordan økt skatt på formue og exitskatt bidrar til at det blir flere gründere i Norge og at flere ønsker å flytte til Norge for å utvikle eller skape bedrifter her, eller kanskje hvordan disse skatteøkningene bidrar til mer aktivitet i norsk næringsliv. Det er det som er vårt utgangspunkt. Vi vil ha et skattesystem som gjør det enklere å satse, og at flere satser og tar risiko. Det er mye vanskeligere med det skattesystemet vi har i dag, og resultatene ser vi i avisspaltene hver dag. Senest sist uke ble det siste helnorske brønnbåtselskapet solgt til utlandet på grunn av norsk skattepolitikk.

Rune Støstad (A) []: Høyre, med NHO på slep, fortsetter sitt angrep på det norske skattesystemet. Høyre vil ha et helt annet land enn det vår regjering vil ha. Vi vil ha et land med små forskjeller der vi betaler skatten vår, og der vi deler den rettferdig. Det handler om å skape, det handler om å dele, og det handler om å legge til rette for lønnsomme arbeidsplasser over hele landet. Høyre og Fremskrittspartiet vil ha et annet land. De vil ha en skattepolitikk som kommer de rikeste til gode. Kutt i formuesskatten betyr at det er 80 pst. av det kuttet som vil gå til den ene prosenten i Norge som er aller, aller rikest. Det vil skape større forskjeller i vårt Norge. Det vil i alle fall ikke legge bedre til rette for norsk næringsliv, for Høyre skal bl.a. øke selskapsskatten, noe som vil ramme mange hundre bedrifter i hele landet for at de rikeste skal få mer.

Bengt Rune Strifeldt (FrP) []: Representanten var inne på det med aktiv næringspolitikk og økte overføringer til jordbruket og landbruket. Selv med økte overføringer tatt i betraktning har all regulering og båndlegging regjeringen har påført bøndene, gjort at man ser at jordbruksinntektene til bøndene allikevel gikk ned med vel 26 pst. i fjor. Samtidig økte gjelden med 5 pst., ifølge driftsgranskinger fra NIBIO. Regjeringen velger å fortsette med en medisin som ikke fungerer, og det resulterte i fjor med en historisk høy nedlegging av rundt 360 jordbruksbedrifter – en jordbruksbedrift hver dag. Jeg tror ikke bøndene vil ha mer ut av den aktive næringspolitikken fra regjeringen. Ser representanten at det går den gale veien?

Rune Støstad (A) []: Det er litt underlig å høre Fremskrittspartiet angripe regjeringen på landbrukspolitikk. Ingen annen regjering, ingen annen landbruksminister, ingen annen statsminister har gjort mer for landbruket enn det vi ser akkurat nå. Vi har startet en opptrapping av inntektene. Vi skal tette inntektsgapet innen 2027, i tillegg til en større og historisk satsing på å øke selvforsyningsgraden. På den andre siden har en da representanten fra Fremskrittspartiet, som vil kutte over 4 mrd. kr. For en som driver med melkeproduksjon i min region – si at han har 20–25 kyr – betyr det at representanten med et pennestrøk vil fjerne 100 000 kr fra inntekten til en gårdbruker som allerede har problemer med å få driften til å gå i balanse. Jeg diskuterer gjerne landbrukspolitikk med Fremskrittspartiet, men ikke mer nå, for nå er tiden ute.

Presidenten []: Replikkordskiftet er omme.

Nikolai Astrup (H) []: Høyre har ambisjon om at Norge skal være et av de mest attraktive landene i verden å starte og drive bedrift i. Vi har teknologi, kompetanse og kapital, et godt utbygget sikkerhetsnett og god tilgang til internasjonale markeder, bl.a. gjennom EØS-avtalen. På mange områder har vi også naturgitte forutsetninger som gir oss et bedre utgangspunkt enn de fleste.

Norge er et lite land, men vi er likevel verdensledende innen enkelte bransjer og nisjer, f.eks. havbruk, petroleum og aluminiumsproduksjon. De neste tiårene vil det være behov for å omstille norsk økonomi. Petroleumsindustrien vil bli mindre viktig som motor for økonomien enn den har vært de foregående tiårene, uavhengig av om man, som Høyre, mener selskapene skal fortsette å lete etter nye ressurser, eller om man ønsker å sette sluttstrek nå. Det skyldes at norsk sokkel er moden. Oljeproduksjonen har falt betydelig siden toppen for 25 år siden. Gass har overtatt, men uten nye funn vil også gassproduksjonen falle markant fra 2030. Det er derfor mer prekært enn på lenge at vi legger til rette for nye typer bedrifter, og at det innføres konkurransedyktige rammebetingelser for både oppstartsselskaper, selskaper i skaleringsfasen og etablerte bedrifter og industrier.

Første punkt bør være å sikre at skattesystemet er konkurransedyktig med land det er naturlig å sammenligne seg med. Høyre mener derfor at formuesskatten på arbeidende kapital bør fjernes helt, slik man har gjort i nesten alle andre europeiske land. Formuesskatten på arbeidende kapital har liten betydning for omfordelingen i Norge, som i all hovedsak ivaretas av velferdsordninger og omfordeling av andre skatter, men den utgjør en betydelig konkurranseulempe for bedrifter som eies og utvikles av mennesker som er bosatt i Norge.

For å utvikle fremtidens suksessbedrifter er det også behov for å tiltrekke seg talent og kompetanse fra andre land. Exitskatten er blitt et betydelig hinder for dette, og den må endres, slik at den sikrer likebehandling mellom dem som bor her, og dem som flytter ut.

Høyre mener også at opsjonsbeskatningen må bli bedre, slik at den omfatter flere bedrifter enn i dag. Mange bedrifter som ikke har mulighet til å konkurrere på lønn i kampen om de skarpeste hodene, kan med opsjoner likevel tiltrekke seg kompetansen de har behov for.

Kapitalmarkedet i Norge fungerer godt for store, etablerte bedrifter, men mindre godt i distriktene og for oppstartsselskaper. Virkemiddelapparatet i Norge er omfangsrikt og kan med fordel spisses for å utløse mer privat risikokapital, særlig i tidlige faser. Høyre foreslår å styrke Investinors fond i fondmandat og avvikle direkteinvesteringsmandatet over tid. Vi tror dette vil bidra til å utløse større private investeringer i norske venturekapitalmiljøer, der forutsetningene for å plukke vinnerbedrifter er større enn om staten skal gjøre dette selv. Ambisjonen må være at Investinor kan spille samme rolle for norske venturekapitalfond som Argentum gjorde for PE-fond for 20 år siden.

Høyre mener det er behov for å satse mer på forskning og utvikling, kunnskap, kompetanse og digitalisering. De siste årene har denne satsingen dabbet av, i en tid der det er behov for det motsatte. Det er mangel på mennesker med teknologisk kompetanse i Norge i dag, og Høyre mener både at universiteter og høyskoler bør prioritere slike studieplasser høyere, og at kunnskap om teknologi og kunstig intelligens må være en integrert del av studieløpet for langt flere studieretninger. Det er f.eks. vanskelig å se for seg at fremtidens leger ikke må forholde seg til kunstig intelligens.

Høyre foreslår også en medfinansieringsordning for Digital Europe-programmet. Norge har betalt en dyr inngangsbillett for å delta i programmet, men uten en medfinansieringsordning vil det være begrenset hva norske aktører kan få ut av billetten.

Offentlig sektor kjøper inn varer og tjenester for nesten 800 mrd. kr hvert eneste år. Hvordan vi bruker de pengene, har enorm betydning for hvor effektiv og innovativ offentlig sektor blir, men også for hva slags næringsliv vi får. Innovasjonsgraden i offentlig innkjøp må opp, og flere må benytte seg av potensialet som ligger i innovative anskaffelser. Dersom vi lykkes med å koble innovasjonsevnen som ligger i norske oppstartsselskaper og små og mellomstore bedrifter, med offentlig sektors behov, vil det være vinn-vinn for utviklingen av både næringslivet og offentlig sektor.

Gode og stabile rammevilkår er nøkkelen til suksess for norske bedrifter. De siste årene har vi dessverre opplevd det motsatte. Politisk risiko er blitt et tema for næringslivet. Utenlandske investorer har solgt seg ut av en rekke bedrifter og prosjekter. Investeringer er lagt på is. Bedriftseiere stemmer med føttene og forlater landet. Gründere gjør opprør. Det vil ta tid å gjenreise tilliten til Norge som et attraktivt land å investere og satse i. Men dette er menneskeskapte utfordringer. Heldigvis er politikk en fornybar ressurs, og neste år er det valg. Men dette tar jeg opp Høyres forslag.

Presidenten []: Det blir replikkordskifte.

Rune Støstad (A) []: Arbeiderpartiet er opptatt av bredden i næringslivet, der de aller fleste er små og mellomstore bedrifter. Jeg får inntrykk av at Høyre er mest opptatt av dem med de største formuene. Høyres kutt i formuesskatten vil gå til den ene prosenten som er rikest i landet.

Når Høyre vil ha økt selskapsskatt, som det i hvert fall gis et inntrykk av, må flere hundretusen bedrifter betale mer av sitt overskudd. Hvordan kan representanten mene at dette er forutsigbar og rettferdig næringspolitikk? Og hvordan kan representanten forsvare at små og mellomstore bedrifter i hele landet skal være med på å finansiere Høyres skatteløfte, til dem med de største formuene?

Nikolai Astrup (H) []: Takk for spørsmålet Vi er opptatt av at de små bedriftene skal få mulighet til å vokse seg store. Dette er problemet med Arbeiderpartiets og Senterpartiets næringspolitikk. De er veldig glad i gründere og småbedrifter så lenge de er små, men poenget må jo være at noen av disse små skal vokse seg store og bli en ny hjørnesteinsbedrift i Norge – å bli et nytt spotify f.eks. Hvis Spotifys to svenske grunneiere hadde bodd i Norge, ville de ha vært ute av det selskapet for lenge siden. For det selskapet, som vel har eksistert en 15 års tid, tapte i fjor 5 mrd. kr og har på årsbasis aldri tjent penger – kanskje gjør man det først i 2024. Formuesskatten som de ville ha pådratt seg i den perioden hvis de hadde vært bosatt i Norge, ville gjort at det selskapet enten ville vært solgt ut av grunneiernes hender og dermed kanskje ha havnet i utlandet uansett, eller så ville de norske grunneierne ha måttet flytte ut av landet, for det hadde vært uhåndterlig.

Så jeg mener at Arbeiderpartiet må være litt mer opptatt av å skalere bedrifter – ikke bare at de skal være små.

Rune Støstad (A) []: Nå svarte overhodet ikke representanten på mitt spørsmål. Jeg tviler på om en snekker i min region er så veldig opptatt av å dele av sitt overskudd for å finansiere Spotify, men la nå det ligge.

Reiselivet er en viktig næring – og en viktig eksportnæring. Det har også Høyre sagt i sine merknader. Men samtidig er det ganske dramatiske kutt innen reiselivet – hvis jeg regner riktig, på nesten 150 mill. kr, og bl.a. på eksportfremmende midler, med 81 mill. kr. Hvorfor er ikke reiseliv en viktig næring for Høyre? I går møtte jeg bl.a. NHO Reiseliv i mitt eget fylke. Man sier at der er det ikke gode tider akkurat nå. De trenger all den hjelpen de kan få, men representantens parti kutter altså nesten 150 mill. kr. Hvorfor er ikke reiseliv en viktig næring for Høyre?

Nikolai Astrup (H) []: La meg først beklage hvis jeg ikke svarte på spørsmålet. Jeg er blitt så vant til at når man stiller spørsmål til andre representanter eller til statsråder, får man ikke noe svar. Jeg skal selvfølgelig forsøke å være en bedre versjon enn det.

Vi skal selvfølgelig sikre at snekkeren får gode og stabile rammevilkår når vi kommer i regjering. Det sier seg selv, for vi trenger alle de små håndverksbedriftene og andre bedrifter rundt omkring i landet som virkelig utgjør ryggraden i norsk næringsliv. Så det er kjempeviktig, og reiselivet er en viktig del av det. Reiselivet har stor glede av at det er en svak krone om dagen. Det betyr at det strømmer mennesker til – faktisk så mange turister at det mange steder er et ønske om å innføre en turistskatt for å håndtere denne tilstrømmingen. Men dette gjelder selvfølgelig ikke alle, så vi må ha stabile og gode rammevilkår også for dem. Og Høyres skattepolitikk vil også være til stor hjelp for dem som driver reiselivsbedrifter. Det skal ikke være noen tvil om at vi ønsker alle bedrifter i Norge vel, og derfor har vi lagt fram et alternativt budsjett som sikrer det.

Per Martin Sandtrøen (Sp) []: I sitt forslag til statsbudsjett går Høyre ganske konsekvent til angrep på distriktene, enten det er ved å øke drivstoffavgiften med nesten tre milliarder, kutt i bredbåndsatsing, gå imot gratis ferje, kutt i overføringene til jordbruket, osv. Som svar på dette kommer det igjen og igjen fra Høyre: formuesskatt. Da er jeg nysgjerrig på om representanten har reflektert over hva tallene viser. For hvis vi hadde fjernet formuesskatten, ville 10 pst. av det ha kommet 189 distriktskommuner i Norge til gode, mens 40 pst. av det ville gått til sentraliseringssone 1 – og da aller mest til dem som har de største og flotteste husene og de største formuene i Bærum og i Oslo vest. Tenker representanten at det å kutte drastisk i formuesskatten virkelig er en distriktssatsing?

Nikolai Astrup (H) []: Absolutt – jeg mener at det å kutte i skatten på arbeidende kapital er viktig for bedrifter enten de er lokalisert her eller der. Et eksempel er Tinder – en norsk suksess som er stor i Sverige, det er tre ganger så mange ansatte i Sverige som i Norge, og de vokser i Tyskland og i Nederland, men de er altså basert i Førde. Gründeren der er veldig tydelig på at et naturlig neste steg for dem vil være børsnotering, men da må han først flytte, for da har han ikke råd til å bo der. Og det er klart: Hvis han flytter, er sjansen stor for at Tinder også flytter fra Førde. Vil det være bra for norske distrikter? Jeg tror svaret på det er nei. Så vi skal ha en god og forutsigbar distriktspolitikk som bidrar til at det er attraktivt å bo, leve, jobbe og investere i distriktene – at det er enkelt å komme seg rundt, at vi satser på samferdsel, og at vi satser på gode og levedyktige samfunn over hele landet, da får vi det til. Men dessverre, vi ser at regjeringens distriktspolitikk er helt feilslått og gir helt stikk motsatt resultater enn det regjeringen så for seg.

Presidenten []: Replikkordskiftet er omme.

Per Olav Tyldum (Sp) []: Næringspolitikken skal bidra til å løse mange av de store utfordringene vi har i samfunnet. Norge har et sterkt, mangfoldig og geografisk spredt næringsliv. Store og små bedrifter over hele landet samarbeider og konkurrerer. Vi har et næringsliv og en industri som på enkelte felt er helt i verdenstoppen.

Privat eierskap skal være hovedregelen i det det norske næringslivet. Statlig eierskap vil innenfor enkelte områder være riktig å bruke for å sikre nasjonal kontroll over energi- og naturressurser, infrastruktur og strategisk viktige deler av norsk økonomi.

Norge er et land som er rikt på naturresurser. Bruk, foredling og klok forvaltning av disse har gjort oss til det landet vi er i dag. Senterpartiet mener bærekraftig bruk av naturressursene våre må ligge fast, også når vi skal prioritere og bygge for framtiden.

Stortinget vedtok i vår en ny kvotemelding. For Senterpartiet er det viktig å gi forutsigbarhet for fiskerinæringen og sikre bosetting, aktivitet og lønnsomhet langs kysten. Til tross for dette vil en betydelig nedgang i kvoter på sentrale fiskeslag ramme norske fiskerier langs kysten. Dette preger spesielt Finnmark, og jeg er glad for at regjeringen har foreslått en tiltakspakke i saldert budsjett for 2024. Det er viktig at de fiskeriavhengige lokalsamfunnene får hjelp til å stå gjennom en krevende tid.

Norsk havbruksnæring er av stor betydning for norsk matproduksjon og verdiskaping. Større volum, bedre priser og lav valuta har igjen gitt rekordomsetning og høy lønnsomhet. Målet må være å legge til rette for at vekst, større verdiskaping og økte eksportinntekter skal være utviklingstrekkene også i årene som kommer, men veksten må skje på en forutsigbar, kontrollert og bærekraftig måte.

Dyrevelferdsmeldingen vil komme nå på fredag. Jeg er glad for at havbruk også vil være en sentral del av den meldingen, og ikke minst for at havbruksmeldingen om framtidens havbrukssystem blir lagt fram til neste år.

Matsikkerhet og beredskap fortjener oppmerksomhet og prioritet. Det er ikke tvil om at verdens matvaresituasjon er mer usikker enn noen gang. Det er en forpliktelse gjennom FN-konvensjonen at vi som land må sørge for å produsere mat til egen befolkning.

Under årets jordbruksforhandlinger ble det landet en avtale på i overkant av 3 mrd. kr. Avtalen legger til rette for en styrking av norsk matproduksjon i sin helhet. I de tre siste forhandlingene har det vært viktig å prioritere budsjettøkning framfor økte matpriser.

Senterpartiet mener at bondens inntektsmuligheter er en viktig forutsetning for å sikre norsk matproduksjon, matsikkerhet og beredskap. I tillegg er landbruket viktig for Distrikts-Norge, for at det skal være bosetting, arbeidsplasser, matproduksjon og forsyningssikkerhet i hele landet.

Husk at 3 pst. av totalt norsk landareal er dyrket mark. To tredjedeler av dette er best egnet til grasproduksjon. Det resterende er egnet til korn, poteter og grønnsaker. Kanaliseringspolitikken handler om å legge til rette for de ulike produksjonene der de er best egnet. Som eksempel er 90 pst. av arealet i Østfold egnet til korn, mens i Møre og Romsdal brukes 95 pst. av arealet til grasproduksjon. I tillegg har vi rikholdige beitelandskap.

Senterpartiet ønsker en fortsatt vekst av plantebasert mat, men det kan ikke gå på bekostning av husdyrproduksjonen, slik bl.a. Høyre vil. Partiet viser i sitt alternative budsjett at den norske bonden skal pålegges CO2-avgift på en biologisk produksjon. Drikkekartongavgiften skal gjeninnføres. Pristilskudd på melk reduseres med en kvart milliard, og jordbruksavtalens ramme reduseres med 1,7 mrd. kr. Når Bionova i tillegg foreslås nedlagt, er argumentet fra Høyre rundt en klimasatsing i landbruket vanskelig å forstå.

Jordbrukets viktigste oppgave er å produsere mat. Det betyr matproduksjon på våre naturgitte ressurser over hele landet. Med Høyres forslag til budsjett innrettes landbrukspolitikken til noe virkelighetsfjernt som ikke tar inn over seg de forutsetningene vi har i landet til å produsere mat. Det kan umulig gi trygghet dersom krisen inntreffer.

Språkrådet har kåret «beredskapsvenn» til årets ord, og jeg støtter forslaget som er omtalt i en leder i en herværende avis om at det er gode grunner til å benevne den norske bonden som en fremragende beredskapsvenn.

Presidenten []: Det blir replikkordskifte.

Sveinung Stensland (H) []: I sine merknader til statsbudsjettet skriver Senterpartiet at regjeringen skal ha en aktiv næringspolitikk med partnerskap, statlig kapital og eierskap. Samtidig øker den samme regjeringen skattene, spesielt på norsk kapital og eierskap, en skattebyrde som diskriminerer norsk eierskap. En henter altså inn mer penger fra norske eiere og virksomheter rundt om i hele landet – som vi er så glad i – enn noensinne. Pengene blir samlet inn til Oslo, der noe av det blir fordelt ut igjen til utvalgte næringer, som batterifabrikker og annet.

I Senterpartiets verdigrunnlag står det: «Rettferdig fordeling oppnås best gjennom et levende folkestyre og desentralisering av eiendomsrett, makt, kapital og bosetting.»

Er ikke politikken Senterpartiet nå fører, et brudd på dette, og hvordan bidrar økt skatt på lokale eiere i distriktene til å oppfylle målet om desentralisert kapital i Norge?

Per Olav Tyldum (Sp) []: Der jeg hører Høyre svare «mindre skatter», hører jeg næringsliv som etterlyser mer folk, mer kunnskap, og i den sammenhengen, i hvert fall fra det området jeg kommer fra, vil det være avgjørende at vi har reduserte avgifter knyttet til reiser osv. Det handler også om at vi skal kunne ha et distrikt, at vi skal kunne ha grønn industri over hele landet. Jeg mener at det handler om å kunne ha stor aktivitet, framoverlent, inn mot en ny politikk, inn mot nye grønne, viktige næringer. Det vil absolutt kunne skje over hele landet. Det har også et beredskapshensyn, som vi i Senterpartiet mener er særdeles viktig.

Bengt Rune Strifeldt (FrP) []: Representanten Tyldum er i mine øyne en vis mann, og han nevner at bonden er en beredskapsvenn. Jeg vil trekke fram også fiskeren som en viktig beredskapsvenn.

Du nevnte i innlegget ditt at du var veldig fornøyd med kvotemeldingen og den forutsigbarheten den gir for fiskere. Er det et uttrykk for Senterpartiets syn? For man opplever jo at enkeltrepresentanter reiser rundt og har en litt annen historiefortelling om at Senterpartiet muligens tapte den kampen mot din regjeringspartner, Arbeiderpartiet.

Presidenten []: Presidenten minner om at talen skal rettes gjennom presidenten og ikke i du-form til medrepresentanter.

Per Olav Tyldum (Sp) []: Jeg må få lov til å takke representanten for gode ord om at jeg er en vis person. Det tar jeg med meg – og skulle gjerne hatt det skriftlig!

Det er slik at man, i hvert fall når man har en erfaring fra ti år som ordfører, er litt pragmatiker når man går til Stortinget med et viktig arbeid som er forutsigbart når det gjelder målet om kvotemeldingen. Jeg mener at det ble gjort gode forhandlinger her. I min tale poengterer jeg nettopp at de utfordringene vi står overfor, med de kvotene vi ser på en del viktige fiskeslag, så vil det slå ut spesielt på Finnmark, representantens hjemfylke. Da er jeg veldig glad for at regjeringen tar tak i den utfordringen, for det som virkelig er utfordringen, er hvilket ressursgrunnlag vi høster av.

Alfred Jens Bjørlo (V) []: Arbeidarpartiets representant Støstad omtalte i stad dei store industribedriftene våre som «ryggraden i norsk næringsliv». Er det noko som Venstre og Senterpartiet har felles i næringspolitikken, er det at vi ikkje berre er opptekne av dei store, som Arbeidarpartiet, men at vi er opptekne av mangfaldet av små og mellomstore bedrifter, som utgjer 98 pst. av alle norske bedrifter. Det er viktig i kvar einaste vesle bygd og kommune utover i landet.

Når eg reiser rundt og snakkar med desse små og mellomstore bedriftene, så er dei faktisk opptekne av skatt. Dei er kanskje spesielt opptekne av den urettferdigheita at eigarane av dei lokalt eigde bedriftene får ei skattebelastning som ikkje fell på bedrifter som er eigde av staten, eller av utanlandske eigarar.

Så eg vil spørje representanten Tyldum: Meiner han at det er rettferdig at desse små og mellomstore bedriftene landet rundt, med norske og lokale eigarar, blir straffa med ekstra eigarskatt som bedriftseigarar og utanlandske eigarar ikkje har?

Per Olav Tyldum (Sp) []: Jeg er veldig opptatt av at den som har mest, skal kunne bidra best, og sånn skal også skatten fordeles. Og som jeg sa til en tidligere representant her, registrerer jeg, i hvert fall fra mitt distrikt, at det man roper mest etter, er rammebetingelsene for å drive næring i sitt område, selv om vi selvfølgelig også hører om formuesbeskatningen. La meg bare ta innledningen på representantens replikk, der han snakket om dette med industriryggrad. Vi må være opptatt av at vi da ser framover i tid, at vi må investere for ny type industri. Da blir jeg veldig forundret når jeg ser Venstres forslag om å ta bort skogbruk – det blir en overskrift – altså aktiviteten for skogbruk, der man kan se mulighetene for å ta ny teknologi med hjelp av skog. Det synes jeg er veldig merkverdig. Altså: Det som i dag brukes på olje, kan i morgen brukes på trevirke, men da ville Venstre tatt ned alt som har å gjøre med aktivitet i skog. De vil altså, med andre ord, avlyse skogbruk.

Presidenten []: Replikkordskiftet er omme.

Bengt Rune Strifeldt (FrP) []: Når man snakker om norsk næringslivs konkurransefortrinn, havner man fort i en debatt om kraftpriser og skatter. Det er vel ingen hemmelighet hva Fremskrittspartiet mener om regjeringens kraftpolitikk og skattepolitikk, så jeg skal ikke rippe opp i den debatten. Det som derimot har vært et underkommunisert konkurransefortrinn i Norge, er at vi har hatt åpenhet i våre politiske prosesser, og at samarbeidet og tilliten mellom myndighetene og næringslivet har vært sterkt. Det er svært alvorlig at den tilliten ble brutt ned under den rød-grønne regjeringstiden gjennom dårlig utredede endringer i rammevilkår og drastiske skatteendringer med tilbakevirkende kraft.

I Fremskrittspartiets alternative statsbudsjett bygger vi en stat som er på lag med næringslivet, framfor å ta fra næringslivet. Med økonomisk handlefrihet gjennom skattelettelser og avgiftskutt vil Fremskrittspartiet skape trygghet for folk i hverdagen. Vi kutter i offentlige utgifter og har tydelige prioriteringer i vårt budsjettalternativ. Fremskrittspartiet vil sikre forutsigbarhet for næringslivet. Det er viktig å gi bedriftene økonomisk handlefrihet til å styre sin egen hverdag.

Fremskrittspartiet vil forme et samfunn som legger til rette for vekst, ikke et skattesystem som vrir investeringene bort fra Norge. Fremskrittspartiet vil gi næringslivet mer økonomisk handlefrihet gjennom reduksjon i beskatningen og trygghet gjennom forutsigbare rammevilkår. Norske bedrifter er arbeids- og velferdsmaskiner, og regjeringen har gjort det vanskeligere og mindre attraktivt å investere i dem. Fremskrittspartiet kutter skatter med om lag 39,5 mrd. kr og avgifter med 15,8 mrd. kr, samtidig som vi gjør store kutt i regjeringens aktive næringspolitikk og grønne subsidier. Fremskrittspartiet vil gjøre det lettere å drive og investere i norsk næringsliv.

Den viktigste jobben vi som næringspolitikere gjør, er å tørre å la næringslivet få være i fred. For hver regulering, innstramming og skatteøkning trykker vi litt hardere på bremsen i næringslivet. Trykker vi for hardt, stopper næringslivet opp. Derfor legger Fremskrittspartiet fram et budsjett som gir større økonomisk handlefrihet og større forutsigbarhet til næringslivet. Det gir næringslivet muligheter for vekst. Det er markedsmekanismene som peker ut vinnere i næringslivet, framfor politikere gjennom såkalt aktiv næringspolitikk.

Fremskrittspartiet har mer tro på at private investorer gjør de gode investeringene, framfor at Støre, Vedum og Myrseth gjør det. Derfor kutter vi i virkemiddelapparatet og gir tilbake til næringslivet i form av skattelettelser. Gjennom å tilrettelegge for privat kapital er det markedet og investorene selv som peker på prosjektene de har tro på, og ikke minst bærer de risikoen selv, framfor at risikoen havner hos skattebetalerne.

Fremskrittspartiet vil ha mindre statlig innblanding. Næringslivet klarer seg best når de får være i fred, og det er også når vi lar næringslivet være i fred, at vi får mest igjen fra dem. Det næringslivet etterspør, er at vi lar dem være mest mulig i fred ved å lette på skattetrykket. Det er nettopp det Fremskrittspartiet gjør i vårt alternative budsjett.

Ved en inkurie er kuttet for avvikling av grønn industrifinansiering lagt på kapittel 2421, post 55, i innstillingen. Riktig plassering av kuttet er kapittel 2460, post 58.

Presidenten []: Det blir replikkordskifte.

Sverre Myrli (A) []: Framover skal vi gjennom et stort skifte i norsk økonomi og næringsliv. Vi skal både ta vare på det næringslivet vi har og legge til rette for nye næringer og nye, framtidsrettede bedrifter. Da er vi avhengige av at staten, myndighetene og næringslivet spiller på lag. Næringslivet skal selvsagt etablere bedriftene, mens staten og myndighetene skal være medspiller og tilrettelegger. Fremskrittspartiet ønsker tydeligvis ikke at vi skal legge til rette for nye bedrifter gjennom den omstillingen vi nå skal gjennom. Fremskrittspartiet kutter alle midler i budsjettet som går til eksportfremmende tiltak. Det settes til null. Fremskrittspartiet kutter alt som ligger på tilskudd til etablerere og bedrifter. Det settes til null. Fremskrittspartiet kutter alle bevilgningene under såkalt grønn plattform. Det settes til null. Hvorfor vil ikke Fremskrittspartiet legge til rette for nye arbeidsplasser innenfor disse områdene?

Bengt Rune Strifeldt (FrP) []: I motsetning til representanten Myrli har vi stor tiltro til det norske næringsliv. Representanten Myrli var inne på at det er viktig å ta vare på det næringslivet vi har. Det er nemlig det Fremskrittspartiet gjør, ved at vi kutter skatter med om lag 39,5 mrd. kr og avgifter med 15,8 mrd. kr. Det gjør at de kan foreta de nødvendige kursendringene for å imøtegå også det grønne skiftet. Fremskrittspartiet er nok litt der at vi ønsker gulrot, i motsetning til representanten Myrli, som ønsker pisk. Vi ønsker å ta vare på det næringslivet vi har og samtidig berede grunnen for at næringslivet kan utvikle seg også for framtiden.

Olve Grotle (H) []: 28. september 2022 sprengde ei skattebombe. Då kom lakseskatten. Då var Framstegspartiet og Høgre veldig raskt einige om tre ting: Prosessen var elendig og uforsvarleg, nivået var for høgt, og skatteordninga var også uforsvarleg. Då skatten blei behandla i Stortinget ti månader seinare, blei prosenten redusert frå 35 pst. til 25 pst., men ein opprettheldt denne skatteordninga, blant anna prisråden. Høgre og Framstegspartiet var framleis svært einige om at både nivå og skatteinnordning var dårleg. For Høgre sin del resulterte det i at då vi la fram vårt alternative budsjett, reduserte vi skatten til 15 pst. og tok vekk prisråden. Framstegspartiet har også teke vekk prisråden, men til vår skuffelse, og kanskje overrasking, har ein behalde nivået på 25 pst. Spørsmålet går til Strifeldt: Har Framstegspartiet endra oppfatning?

Bengt Rune Strifeldt (FrP) []: Fremskrittspartiet har ikke endret oppfatning om det, og vi er veldig glade for at Høyre i realiteten har gjort det – for det var vel Høyre som la lakseskatten som en ny skattemodell på bordet i utgangspunktet, da Solberg-regjeringen styrte. Vi har i vårt alternative budsjett sagt at vi skal fjerne normprisrådet. I dag har vi vel enda ikke fått nøyaktige tall på hva provenyet for lakseskatten vil innebære, som gjør at vi også har pekt fram mot revidert nasjonalbudsjett til våren, hvor vi kommer tilbake til nærmere tallfesting av det. Vi har overhodet ikke snudd, men vi er veldig glade for at Høyre har snudd og er mer på linje med Fremskrittspartiet nå.

Ole André Myhrvold (Sp) []: Representanten Strifeldt snakket om åpenhet på starten. Da vil jeg oppfordre Fremskrittspartiet til å være åpne om hvem man mottar valgkampstøtte fra. Det er det eneste partiet som mottar hemmelige valgkampmidler, og det er et brudd på gode prinsipper for folkestyret, men det var egentlig ikke det jeg skulle snakke om.

I landbrukspolitikken er derimot Fremskrittspartiet til å stole på. De kutter dramatisk og opphever reguleringer som til nå har sikret differensiert bruksstruktur og utnyttelse av ressursene i hele landet. Fremskrittspartiet sier at det er frihet for bonden som er målet. I Fremskrittspartiets alternative budsjett gjøres det et uspesifisert kutt på 3,4 mrd. kr i direkte tilskudd. På et gjennomsnittlig mjølkebruk i Norge vil det med et pennestrøk utgjøre mellom 100 000 kr og 150 000 kr i kutt. På et bruk med 70 melkekyr – det er kanskje litt mer i den størrelsesordenen Fremskrittspartiet liker landbruket – blir tapet 400 000 kr. Er det dette som er frihet for bonden i Fremskrittspartiets øyne? Eller sagt på en annen måte: Hvor mye må en bonde tåle å tape før bonden er fri, ifølge Fremskrittspartiet?

Bengt Rune Strifeldt (FrP) []: Jeg skal ikke kommentere representantens lek med tall, men landbrukssubsidiene har jo skutt i været under denne regjeringen, samtidig som reguleringer og forpliktelser for landbruket har økt. Det medfører at inntekten til bonden har gått ned, bl.a. sist år, hvor inntektene til jordbruksbedrifter gikk ned med rundt 26 pst., samtidig som gjeldsgraden økte med 5 pst. Det er en kjensgjerning at det legges ned ett gårdsbruk hver eneste dag Senterpartiet sitter i regjering, og Senterpartiet ønsker å fortsette med den medisinen. Fremskrittspartiet mener at bonden skal kunne utvikle sin næringsvirksomhet, og der satser vi på heltidsbonden. Det tror jeg også vil snu den trenden som vi dessverre ser under Senterpartiet, som medfører at vi får færre og færre bønder her i Norge.

Presidenten []: Replikkordskiftet er omme.

Kari Elisabeth Kaski (SV) []: Omstillingen av Norge går altfor sakte. Det er ikke mangel på kapital i Norge, men den må vris i en mer bærekraftig retning. I dag går den private kapitalen i mye større grad til utvinning av olje og gass, og for så vidt eiendom i stort monn, enn til grønne næringer og klimatiltak. Vi er på vei et helt annet sted enn det resten av verden er, hvor det nå investeres nær dobbelt så mye i ren energi som i fossil energi. Offshore Norge forventer et svært høyt aktivitetsnivå på norsk sokkel i 2025, mens klimaprosjekter i industrien legges på is fordi det er usikkerhet rundt tilgang på kraft og rammevilkår. Det er på tide at vi i Stortinget spør oss selv hvor Norge står den dagen markedet for alvor snur i retning av grønne løsninger. Jeg er redd for at hvis vi ikke snur dette oljetankskipet som vi er, i tide, vil vi ikke lykkes med grønn omstilling, og vi spiller russisk rulett med norsk konkurransekraft i en tid preget av geopolitiske spenninger. Det er uansvarlig politikk.

SV tar derfor ansvar og setter fart på omstillingen gjennom budsjettforhandlingene med regjeringen. Med enigheten tar vi et langt steg nærmere klimamålene med bl.a. et krafttak for utslippskutt og omstilling av industrien. Vi har satt sammen en virkemiddelpakke som styrker hele verdikjeden for utslippsfri industri i Norge. Virkemidlene vil bidra til at den eksisterende industrien både kutter store utslipp og sparer mer energi som i dag går tapt i form av spillvarme fra industriprosesser. Det gjør vi ved at regjeringen har fått i oppdrag å utforme et nytt støtteprogram for å kutte store utslipp og oppnå negative CO2-utslipp innen industri og avfallshåndtering og legge til rette for å utvikle infrastruktur for fangst, transport og lagring av CO2 rundt omkring på industristeder. Dette vil bygge grønne verdikjeder, kutte utslipp og sørge for at industrien kan spare store mengder energi ved at fabrikkene bruker og gjenbruker ressurser i sirkulære prosesser.

SV fikk også gjennomslag for at Enova skal sikre mye større utslippskutt enn tidligere og prioritere utslippskutt i alle sektorer, slik at de også kan bidra til omstilling av industri med kvotepliktige utslipp. Samtidig får de midler til å modne fram prosjekter for utslippskutt i industrien.

Norsk industri er avgjørende for at det skal kunne bo og leve folk i hele landet. Dette er hjørnesteinsbedrifter som leverer viktige produkter inn i den grønne omstillingen som skjer i landene rundt oss. Det er derfor vanskelig for meg å forstå hvorfor særlig Fremskrittspartiet tar til orde for å la disse bedriftene seile sin egen sjø på vei inn mot nullutslippssamfunnet.

SV tar også ansvar ved å legge til rette for en bedre planlegging av omstillingen bort fra olje og gass, som vi vet at kommer, som klimautvalget har anbefalt oss å gjøre. SV fikk gjennomslag for at det skal settes ned et offentlig utvalg som skal utarbeide en strategi for å bedre norsk økonomis omstillingsevne, industriell utvikling og næringslivets konkurransekraft, særlig i lys av at produksjonen av olje og gass på sikt vil avta. Det arbeidet ser jeg fram til, for vi trenger en plan for overgangen fra å være en oljenasjon og til framtidens næringsstruktur, som består av både eksisterende og ny industri.

Havbruk, og spesielt kystfiske og fiskeri, er hjørnesteinene i samfunnet vårt. I dag er det krevende for mange kommuner fordi fiskeressursene samles på stadig færre hender, og det er stadig færre kystsamfunn. Det er krevende, også fordi vi ikke har vært gode nok på å prioritere livet i fjordene våre. Både oppdrettsnæringen og cruiseturismen truer villfisken og andre arter som lever der. En utslippsfri oppdrettsnæring med god dyrevelferd som ikke forurenser fjordene våre eller skader villaksen, vil bidra positivt i en verden som trenger mer bærekraftig mat. Derfor er det avgjørende for SV at vi rydder opp i hvordan oppdrettsnæringen forvaltes, og vi prioriterer også gjennom vårt forslag til alternativt budsjett nettopp strengere krav til oppdrettsnæringen.

Det samme gjelder for primærnæringene, som er viktige for både bosetting og matsikkerhet. Vi vil ha et jordbruk som tar jorden i bruk og holder landet i hevd. Det har lenge vært en negativ trend i norsk jordbruk hvor små bruk går ut av drift. Vi trenger et bærekraftig jordbruk med best mulig dyrevelferd, og det må bli lettere for bruk over hele landet å investere i teknologi som bidrar til mer effektive og miljøvennlige metoder å produsere mat i Norge. Derfor styrker SV både Bionova og Mattilsynet i vårt alternative budsjett.

Presidenten []: Det blir replikkordskifte.

Nikolai Astrup (H) []: På side 93 i jordbruksoppgjøret står det – nei da, jeg skal ikke stille spørsmål om landbruk, representanten kan puste lettet ut. (Munterhet i salen) Derimot er jeg veldig glad for at representanten nevnte næringslivets konkurransekraft. Skattene har under den sittende regjeringen økt med 40 mrd. kr, altså til og med 2023. Neste år vil det være 30 milliarder netto siden den midlertidige arbeidsgiveravgiften fjernes. Det er klart: Noen vil mene det påvirker næringslivets konkurransekraft fordi hoveddelen av dette bæres av næringslivet og dets eiere. SV foreslår å øke skattene med ytterligere 34 mrd. kr på toppen av regjeringens skjerpelser.

Spørsmålet til representanten er da om representanten mener at dette vil påvirke næringslivets konkurransekraft. Er det noe tak for hvor høyt skattene kan gå før det får effekt på vekst, verdiskaping og nye arbeidsplasser i Norge, eller er det ikke et slikt tak?

Kari Elisabeth Kaski (SV) []: Og jeg som hadde lest meg opp på kanaliseringspolitikken – det var åpenbart unødvendig når jeg kan snakke om formuesskatt også her.

Jeg tror representanten gjør den klassiske misforståelsen, enten med vilje eller ikke, som Høyre-representanter lett faller for, og det er å sette likhetstegn mellom kapitaleiere og det norske næringslivet. Det er altså en interessemotsetning mellom landets aller rikeste personer, som har enorme formuer, og det som er det lokale næringslivet rundt omkring i landet. SV foreslår ikke å øke skattene for næringslivet, overhodet ikke, og det har heller ikke vært tilfellet fra flertallet her gjennom flere år. SV var også imot den midlertidige arbeidsgiveravgiften. Det SV foreslår, er et mer omfordelende skattesystem der oppsamlingen av kapital på noen få eiere akkurat nå fordeles ut i landet og ut i befolkningen. Da får vi lavere forskjeller og et mer konkurransedyktig næringsliv.

Nikolai Astrup (H) []: Det er jo underlig at ikke SV ser at det er en sammenheng mellom dem som eier og investerer i bedrifter, og bedriftenes ve og vel. La oss ta et eksempel: «Kjetting-Jan». Han dukket opp på ligningskontoret med en god del kjetting for å betale skatten sin, for å illustrere at den formuen han satt på, i grunnen kom i fast form, ikke i form av klingende mynt på konto. Det er klart at når formuesskatten øker, har det også betydning for hans bedrifts mulighet til å utvikle seg videre.

Mitt spørsmål er egentlig det samme: Er det noe tak for hvor mye vi kan skattlegge norske eiere før det får en konsekvens for vekst, verdiskaping og nye investeringer i Norge, eller ser ikke representanten at det er noe slikt tak? Kan vi nå 100 pst., som SV og regjeringspartiene har gått inn for i forbindelse med exit/utbytteskatt, eller bør det ligge litt lavere enn 100 pst. for at det fortsatt skal være mulig å skape noe i dette landet, og at ikke alt skal overlates til utlendinger og staten?

Kari Elisabeth Kaski (SV) []: Høyresiden har ikke akkurat vist redelighet når det gjelder å beskrive verken økningen i formuesskatten eller skattenivået totalt sett. I realiteten er det fortsatt sånn at skattenivået i Norge, og det gjelder også hvis man ser på formuesskatt, er lavere enn det det var under rød-grønn regjering. Mener representanten at det under den rød-grønne regjeringen sist, da Jens Stoltenberg var statsminister, var kapitaltørke i Norge, at det ikke ble investert i norsk næringsliv, og at det rett og slett gikk i hundene? Nei, det er ikke riktig, og det er heller ikke riktig virkelighetsbeskrivelse nå. Det er nok av kapital i Norge, og det er ikke sånn at den tørker inn eller ikke blir investert i næringslivet av at de rikeste eierne i Norge må betale noe mer i formuesskatt. Det vil tvert imot bidra til at vi i fellesskap får økte inntekter som vi kan bruke på å tilrettelegge for næringslivet i hele landet. Veiene finansierer seg ikke av seg selv. Kraftledningene finansierer seg ikke av seg selv. Infrastrukturen for å ha et næringsliv kommer med en pris.

Alfred Jens Bjørlo (V) []: Eg trur eg vil seie eg kjenner meg 100 pst. igjen i problembeskrivinga til representanten Kaski – at Noreg i dag har eit kjempeproblem med at vi er for fastlåste i olje og gass, og at privat kapital ikkje i stor nok grad blir ført inn i dei nye næringane vi skal leve av i framtida. Eg synest representanten sa det ganske godt: Vi spelar russisk rulett med norsk konkurransekraft. Problemet er at det gjer vi etter at SV har vore med og styrt Noreg og har vedteke statsbudsjett i fire år. Ein vesentleg del av problemet – viss ein spør alle dei som sit på den private kapitalen – er skattepolitikken til SV, som no fører kapital ut av landet, vekk frå dei nye næringane vi skal leve av i framtida.

Eg vil spørje: Ser representanten Kaski nokon som helst samanheng mellom at vi ikkje klarer å få nok privat kapital inn i dei nye næringane vi skal leve av i framtida, og SVs skattepolitikk? Har representanten Kaski ein «skamvegg» over norske gründerar, slik leiar i SV har på sitt kontor?

Kari Elisabeth Kaski (SV) []: Det holder med én «skammens vegg», får vi si.

Det er ikke riktig, det bildet representanten her tegner opp. De siste årene har norsk næringsliv og de rikeste eierne mangedoblet overskudd og formue. Hvis det er sånn at skattepolitikken som føres av dette flertallet, bidrar til en så stor inndragning av kapital at det knapt investeres i landet, ville det vært et problem, men det er jo ikke riktig. Overskuddet er skyhøyt.

For all del, hvis representanten fra Venstre tenker det er en automatikk i at bare hvis landets aller rikeste eiere blir enda litt rikere, vil vi på magisk vis lykkes med den grønne omstillingen av Norge, får man tro det på høyresiden, men det tror ikke jeg. Jeg tror man trenger en aktiv stat som tilrettelegger for at de investeringene skjer, og man trenger en omfordelende skattepolitikk som ivaretar at forskjellene i Norge ikke blir for store, for det vil også være dramatisk hvis vi skal lykkes med den grønne omstillingen.

Presidenten []: Replikkordskiftet er omme.

Geir Jørgensen (R) []: Det er ikke lave skatter og avgifter, deregulering og markedsliberalisme som har gjort Norge til et godt land å bo i, til et trygt land og også et godt land å drive næring i. Det er en samling rundt fellesskapsverdier, om et samfunn der alle skal ha plass, som har gjort at vi er så godt stilt som vi er.

Vi var et velutviklet land lenge før vi fant oljen. Vi hadde folketrygd, vi hadde stemmerett for alle, vi hadde allerede da etablert en velferdsstat. Så er det historien om det norske oljeeventyret. Hva er suksesshistorien? Suksesshistorien er 78 pst. skatt. Det er sånn denne næringen har gjort noe og bidratt inn til vårt samfunn.

Det er da utrolig at de som holder opp dette, står for en politikk der de aller rikeste ikke skal bidra inn. De skal bidra mindre inn i samfunnet med den politikken som høyresiden står for. Vi har altså klart å bygge et samfunn der det er godt å drive næring, der man får arbeidskraft. Den aller viktigste brikken, kompetansen, får de gratis fra storsamfunnet. Den kan de sette i arbeid i bedriftene for å lage produkter og varer og utvikle noe.

Vi i Rødt legger nå fram med et rødt og rettvendt budsjett for næringene bygd på disse verdiene. Skal vi komme oss videre, er vi nødt til å ta vare på det vi har. Å ta vare på primærnæringene er å ta vare på Norge.

Jeg skal nevne tre ting fra det året som vi har bak oss: Vi har sett Stortinget vært beleiret av sinte bønder som har krevd ærlige tall i forhandlingene som staten og bøndene har. Vi har sett fiskerne i Finnmark stenge havner i protest mot en kvotemelding, mot en fiskeripolitikk som denne regjeringen valgte å gjøre opp med høyresiden. Og vi har sett samiske ungdommer stenge ned departement etter departement, tydd til sivil ulydighet i solidaritet med reineiere, som også er næringsutøvere som har mistet sitt næringsareal, sine framtidsmuligheter. Dette er Norge i 2024.

Det står en kamp om ærlige tall. Det eneste ærlige tallet vi har i denne sal, er 360 – 360 næringsutøvere, 360 gårdsbruk, mistet vi i fjor med denne regjeringen. Det er en utvikling som vi ikke kan sitte rolig å se på når vi vet at FN har bedt alle verdens land om å produsere mer mat av hensyn til den situasjonen vi har i verden i dag.

Vi legger fram et budsjett med en satsing på primærnæringene. Vi vet at vi sliter med å få veterinærer til å jobbe i landbruket. Det er mange nok som vil bli veterinærer, men dessverre velger så altfor mange med den utdanningen å gå inn i godt betalte private klinikker for å jobbe med kjæledyr framfor å jobbe i landbruket. Vi ser hvordan kysten sliter med lave kvoter og tilsvarende lav skatteinngang, så vi legger fram en krisepakke til kystkommuner som blir rammet av dette, på 75 mill. kr. Vi skal ha en styrket selvforsyning og et bedre liv for bonden, for fiskeren, for reineieren og for industriarbeideren.

Med det tar jeg opp Rødts forslag og viser til Rødts alternative budsjett.

Presidenten []: Da har representanten Geir Jørgensen tatt opp de forslagene han refererte til.

Alfred Jens Bjørlo (V) []: Eg og Venstre trur på eit Noreg som er bygd nedanfrå. Eg og Venstre trur på eit Noreg der det ikkje finst to køar i næringspolitikken: éin kø til ei tom pølsebu for dei med gode idear, og éin kø til ein trestjerners Michelin-restaurant for dei med gode kontaktar i Arbeiderpartiet og LO.

Det er slik det er i norsk næringspolitikk akkurat no. Mens milliardane flyg til subsidiar og andre særfordelar til statlege aktørar, store bedrifter og etablerte næringar på venelista til LO og Arbeidarpartiet, er Gründer- og Småbedrifts-Noreg og dei nye næringane vi skal leve av etter oljen, i opprør. Ja, med Arbeidarpartiet, Senterpartiet og SV ved roret hamnar dei som vil byggje noko nytt, på «Wall of Shame», ikkje på «Wall of Fame».

Slik kan vi ikkje ha det. Det er ikkje slik vi tar vare på verdiskaparane – dei som gjev alt for å byggje noko nytt, for å skape jobbar for seg sjølv og nokon til og for å byggje verdiar som skaper aktivitet, arbeidsplassar og gode lokalsamfunn på små og store stader over heile landet.

Venstre er på lag med verdiskaparane. Vi skal stå på for dei som ber på «den draumen» om å skape sin eigen jobb, byggje stein for stein og ta ein god idé frå verkstaden eller forskingslabben ut i verda. Desse folka, dei veit at dei tar risiko. Dei veit at det hadde vore tryggare å vere arbeidstakar eller partner i ei stor bedrift, der pengane tikkar inn på konto kvar månad, men dei satsar likevel – fordi dei brenn for noko, fordi dei trur på ein idé, og fordi dei vil vere med på å endre samfunnet og skape ei litt betre verd.

Desse folka må vi heie på, ikkje straffe – ikkje hengje dei opp på ein vegg til spott og spe, ikkje gje dei «næringsforbod» og ikkje gje dei straffeskatt fordi dei er så uheldige å vere norske og ikkje utanlandske.

Verdiar som skal fordelast, må først skapast, og skal dei kunne fordelast i Noreg, må dei skapast i Noreg. Difor er Venstres alternative statsbudsjett eit budsjett for framtidas verdiskaparar, for at dei skal kunne satse og byggje seg store i Noreg.

Det hastar med å omstille landet vårt frå fortidas oljeøkonomi til framtidas fornybare, sirkulære og grøne økonomi. Grøn omstilling handlar om mykje meir enn å byggje såkalla grøne industrilokomotiv. Det handlar om å dyrke fram eit mangfald av nye bedrifter og vekstnæringar som både er berekraftige og har potensial til å skape lønsame arbeidsplassar og auka eksportinntekter.

Difor er Venstres viktigaste bidrag for grøn omstilling og nyskaping i vårt alternative statsbudsjett – og der vi skil oss mest frå dagens regjering – skatte- og avgiftspolitikken. Vi vil gje næringslivet rammevilkår som gjer det mogleg å investere i ny teknologi og framtidas arbeidsplassar, bl.a. ved å kutte formuesskatten på å eige bedrifter, droppe den føreslegne nye exitskatten frå regjeringa og bruke skattesystemet for å sikre kompetent arbeidskraft. Difor foreslår vi lettar for norsk næringsliv og for norske bedriftseigarar på over 10 mrd. kr. Det er både god næringspolitikk og grøn omstilling.

I tillegg styrkjer vi viktige direkte verktøy for grøn omstilling som miljøteknologiordninga, Enova og katapult-ordninga, bl.a. for å gje rom til ein ny helsekatapult .Vi føreslår ei betydeleg satsing på forsking og fleire studieplassar innan IT- og teknologifag, som blir etterspurt spesielt i næringslivet, og vi styrkjer digitaliseringa med bl.a. auka løyvingar til breibandsutbygging.

For kvart år med Arbeidarpartiet og Senterpartiet ved roret, og med SV som slepeanker på skuta, sakkar Noreg lenger etter resten av Norden og Europa i å leggje til rette for framtidas næringsliv. Difor vil Venstre vere ein garantist for ei ny regjering i 2025.

For alle Noregs nyskaparar er det likevel ikkje likegyldig korleis eit nytt fleirtal blir. Vi i Venstre trur, i motsetnad til Framstegspartiet, ikkje at det er mogleg å omstille Noreg til framtida ved å fyre opp endå meir i oljeøkonomien, og heller ikkje ved å kople oss av frå Europa i staden for å kople oss tettare på eller ved å strupe kapitaltilgangen til framtidas næringsliv.

Framstegspartiets næringspolitikk er ei oppskrift på å bli verdas siste, treige dinosaur, om enn det blir ein ganske svær ein. Venstres næringspolitikk handlar om å bli verdas raskaste gaselle. Vi i Venstre vil ikkje, som Høgre, endre lakseskatten ved å gje meir skatt til små og mellomstore norskeigde havbruksselskap og bruke pengane til å gje skattelette til f.eks. kypriotiskeigde gigantkonsern. Ingenting gale sagt om kypriotiskeigde konsern, dei er kjempeflinke, dei òg, men dei treng neppe ei ekstra pengegåve frå Høgres hus.

Høgre skal ha ros for sin omsut for dei store og utanlandskeigde, Venstres svar er å prioritere dei små, nye og norskeigde. Venstres svar er å vere på lag med framtida.

Til slutt vil eg ta opp forslaga frå Venstre i innstillinga. Det er forslaga nr. 1–6, som er fellesframlegg frå Venstre og Miljøpartiet Dei Grøne, og forslaga nr. 7–9, frå Venstre.

Presidenten []: Representanten Alfred Jens Bjørlo har tatt opp de forslagene han refererte til.

Det blir replikkordskifte.

Solveig Vitanza (A) []: Arbeiderpartiet deler Venstres mål om at vi skal bli mer selvforsynte på frukt og grønt i Norge. Da de høye strømprisene kom i 2021, var det særlig veksthus rundt omkring i Norge som meldte sin bekymring for hvordan de skulle opprettholde sin drift i en tid med veldig store strømutgifter. Venstre foreslo i årets budsjett å avvikle strømstøtteordningen i jordbruket og for veksthus. Er ikke representanten Bjørlo bekymret for hvordan dette skal ramme vårt felles mål om mer produksjon av grønt?

Alfred Jens Bjørlo (V) []: Eg takkar for spørsmålet. For det første, berre for å gjere det heilt klart, har Venstre og regjeringspartia vore einige om dei ekstraordinære tiltaka som har vore for å hjelpe både folk og delar av næringslivet i den straumkrisa som har vore dei par siste åra. Så har vi – ut frå regjeringa sine anslag for utviklinga i straummarknaden neste år – meint at det er rettare å vri verkemidla bort frå ein direkte straumstønad og over til andre tiltak som kan gje skattelette og betre rom for både hushaldningar og industri, og til auka løyvingar til Enova og gjere det mogleg for næringar å investere i tiltak som kuttar straum. Det er heilt klart at viss vi framleis ser dei ekstremt høge straumprisane som vi no eksempelvis har sett nokre dagar i desember, vil vi frå Venstres side òg vere med og stø opp om det, spesielt når vi no får eit statsbudsjett som ikkje gjer skattelette og andre fordelar til næringslivet.

Heidi Anita Lindkvist Holmgren (Sp) []: Venstre vil fjerne strømstøtteordningen på 4,8 mrd. kr. Senterpartiet og Arbeiderpartiet i regjering laget ordningen sånn at den skulle gjelde time for time. Senterpartiet vil beholde strømkompensasjonsordningen for å gi folk en grunnleggende trygghet. Venstres grep betyr også at de frivillige organisasjonene og jordbruket vil miste sin strømstøtte. I tillegg foreslår Venstre å fjerne momsfritaket på strøm i Nord-Norge, som er en regning på 860 mill. kr som går rett til nordlendingene. Hvordan kan Venstre forsvare det?

Alfred Jens Bjørlo (V) []: Eg takkar for spørsmålet. Det seier vel alt om Senterpartiets manglande næringspolitikk når dei ikkje ein gong bruker replikkrunden i næringsdebatten til å spørje om næringspolitikk. Det blir vel eit større problem for Senterpartiet fram mot valet når dei skal prøve å ta tilbake truverdet ute i eit næringsliv som dei ikkje eingong vil snakke om i næringsdebatten. For å svare på spørsmålet: Vi har vore tydelege på det. Vi meiner det er riktigare og viktigare ut frå dei anslaga regjeringa sjølv har gjeve for utviklinga i straumprisar i 2024, å gje folk og næringsliv betre råd i form av skattelette, romslegare privatøkonomi og auka støtte til energieffektivisering bl.a. gjennom Enova.

No ser vi likevel at vi får eit statsbudsjett der regjeringa ikkje vil gi folk betre råd. Då har vi sagt at når vi no har ei regjering som ikkje vil gje folk betre råd på andre måtar, er det klart at vi i ein heilskap er nøydde til å sjå om vi også må gje hjelp til straumstøtte vidare.

Bengt Rune Strifeldt (FrP) []: Fremskrittspartiet kutter skatter og avgifter med 55,3 mrd. kr i sitt alternative budsjett. Fremskrittspartiet gjør det lettere å drive og investere i norsk næring.

Samlede skatter og avgifter har økt med 27,7 mrd. kr under Vedum og Støre. Venstre følger i stor grad Vedum og Støre og legger på enda litt i år og øker skatter og avgifter i forhold til regjeringens budsjett. Det er kun Miljøpartiet De Grønne og Rødt som klarer å overgå Venstre i skatte- og avgiftsøkninger. De reduserer skatter og avgifter med netto 3,3 mrd. kr, men det er i realiteten en skjerpelse om man tar med fjerning av strømstøtten på 4,8 mrd. kr. Har ikke Venstre fått med seg utfordringen med dyrtid?

Alfred Jens Bjørlo (V) []: Dette var ei mildt sagt merkverdig røyndomsskildring frå Framstegspartiet. I vårt skatteopplegg ligg det inne betydelege skattelettar, men det er rett at det også er eit skatteskifte frå raude skattar til skattar som er med på å pushe næringslivet i ei miljøvenleg retning. Det er eigentleg den store skilnaden på Venstres og Framstegspartiets skattepolitikk. Vi ønskjer å kutte formuesskatt, kutte ekstra arbeidsgjevaravgift og kutte exitskatt, men vi ønskjer også å ha ein skattepolitikk som er med på å vri næringslivet i grøn retning for å nå klimamål og gje ei nødvendig omstilling. Det seier Framstegspartiet nei til.

Samtidig gleder eg meg over at Framstegspartiet no legg seg på same opplegg som Venstre eksempelvis på lakseskatten og har gått over til å støtte den lakseskattemodellen Venstre fekk gjennomslag for i sitt alternative statsbudsjett. Det er vi veldig glade for.

Presidenten []: Replikkordskiftet er omme.

Rauand Ismail (MDG) []: En grønn, framtidsrettet næringspolitikk som sikrer klima og natur handler grovt sett om to forhold: å legge til rette for at gründere og oppstartsbedrifter lykkes og å flytte kraft, kapital og kompetanse fra oljen til andre næringer.

SV klarte å gjøre et daft statsbudsjett litt mindre daft – all ære til dem for det – men de fikk dessverre ikke gjennomslag på næringskomiteens budsjettområder. Hurdalsplattformens punkt om at klima og natur skal være rammen rundt all politikk er det omtrent umulig å se spor av i budsjettet. Dette var regjeringens siste sjanse til å føre en næringspolitikk som bidrar til at vi lykkes i klimapolitikken og lykkes med å sikre naturen. Den sjansen forspilte de.

Det finnes mange eksempler på det. Regjeringen vil kutte klimagassutslipp, men gir fiskebåtene full kompensasjon for økt CO2-avgift. Regjeringen har nettopp levert en naturmelding, men finansierer enorme naturinngrep i form av brede skogsbilveier og hogst i gammelskog. Regjeringen vil ta vare på Oslofjorden, sier den, men finansierer samtidig bunntråling som ødelegger livsgrunnlaget i fjorden. Regjeringen vil bruke virkemidlene staten har til næringslivets grønne omstilling, men har i år klart å snike inn en setning i budsjettforslaget om at dette ikke er «til hinder for å støtte gode prosjekter i petroleumsnæringen».

I fjor døde 63 millioner oppdrettslaks i merdene, ofte under store smerter av sykdom, lus og lusebehandling. En så høy dødelighet, 16,7 pst., hadde ført til ramaskrik og krav om akutte tiltak hvis det hadde vært snakk om kyr, griser, sau eller kylling. Dyrevelferdsloven slår fast at fisk er et dyr, og at dyr skal behandles godt og beskyttes mot fare og unødige påkjenninger og belastninger. Den loven brytes daglig i norsk oppdrettsnæring – helt uten at det får konsekvenser. De fleste er enige i at oppdrettsnæringen må redusere dødeligheten, stanse rømmingen og slutte å forurense. Likevel er det få tiltak som tar oss dit. Hadde trafikklyssystemet virket, hadde ikke oppdrettsnæringen vært i dagens situasjon. Det er bra at Stortinget har gitt regjeringen marsjordre om å legge fram en miljøfleksibilitetsordning for oppdrettsnæringen, etter forslag fra Miljøpartiet De Grønne. Vi forventer at forslaget kommer raskt, og at regjeringen foreslår en lav grense for akseptabel dødelighet i oppdrettsnæringen når dyrevelferdsmeldingen kommer på fredag.

I 2024 betalte staten ut 4,7 mrd. kr til oppdrettskommunene gjennom Havbruksfondet. Det fungerer som et sterkt insentiv til å sette av areal til oppdrett. Havbruksfondet har blitt et virkemiddel for stadig mer naturødeleggelse og stadig nye brudd på dyrevelferdsloven. Miljøpartiet De Grønne foreslår derfor en total omlegging av Havbruksfondet, der det stilles strenge miljø- og dyrevelferdskrav til utbetalingene fra fondet. Vi foreslår også en rekke andre tiltak for å styrke dyrevelferden for husdyr på land og i sjø, styrke Mattilsynets arbeid overfor oppdrettsnæringen, vi kutter subsidier til selfangst, setter av midler til dyrepoliti over hele landet, vi styrker veterinærdekningen, og vi setter av midler til en 3R-senter som alternativ til dyreforsøk.

Miljøpartiet De Grønnes alternative statsbudsjett viser at en annen retning for næringspolitikken som sikrer at klima og natur, investeringer og gründerskap, er mulig. Vi vil redusere formuesskatten ved å heve bunnfradraget, til 5 mill. kr. Vi vil redusere arbeidsgiveravgiften for oppstartsbedrifter, kutte statlige midler til olje, gass og havbunnsmineraler og satse stort på havvind. Vi kutter momsen på servering, for å styrke utelivsbransjen og vri forbruket vårt fra ting til og opplevelser og kultur.

Innenfor næringskomiteens budsjettområder vil vi bl.a. styrke Siva, Investinor og Nysnø Vi vil kutte i CO2-kompensasjonen til trålerne, og styrke risikolånordningen for skip. Vi vil kutte miljøskadelige subsidier for skogbruket og heller satse på fleralderskogbruk og bedre kartlegging av gammelskog. Vi setter av 300 mill. kr til en storsatsing på biogass og 100 mill. kr til et fond for omstilling av oppdrettsnæringen.

Vi viser i vårt alternative statsbudsjett at det er mulig med en annen retning for norsk næringspolitikk de neste årene.

Til slutt og for ordens skyld: Vi støtter forslagene nr. 7 og 8 fra Venstre. Ved en inkurie står vi ikke som medforslagsstiller. Det gjelder også Kristelig Folkepartis løse forslag, nr. 10 og 11.

Svein Harberg hadde her overtatt presidentplassen. s

Statsråd Cecilie Myrseth []: Vi lever i en krevende tid. Det er krig i Ukraina, det er en stor konflikt i Midtøsten, og vi ser rivalisering mellom USA og Kina. Regjeringens aller viktigste oppgave er å ta Norge trygt gjennom urolige tider og gi trygghet for en bedre økonomi og en jobb å gå til. Målsettingen er klar: Økonomien og arbeidsplassene skal utvikles i en grønnere retning. Vi må finne vår plass i dette. Vi vet at det kommer til å være flere hindre når det kommer til handel, og vi skal videreutvikle industrien inn i denne nye tiden med de utfordringene og mulighetene som ligger der.

Etter lang tid med høy prisvekst og rentehevinger ser regjeringen nå utsikter til sterkere økonomisk vekst. Prisstigningen går ned. Norges Bank melder at bedriftene venter økt aktivitet gjennom vinteren, og SSBs prognoser for norsk økonomi viser fem mulige rentekutt og reallønnsvekst i 2025. Folk er i ferd med å få bedre råd. Selv om det er mange som vil påstå det motsatte, går det altså godt i norsk næringsliv. Siden regjeringen tiltrådte har det blitt skapt 143 000 flere nye arbeidsplasser. Åtte av ti av dem har blitt skapt i privat sektor. Overskuddet i industrien er rekordhøyt, og det settes stadig nye eksportrekorder. Det er viktig for regjeringen å føre en aktiv næringspolitikk som støtter opp under utviklingen av norsk økonomi og næringsliv og legger vekt på å gi næringslivet stabile og forutsigbare rammebetingelser. Dette budsjettet støtter også opp under det.

Det skal være bra å starte og drive bedrifter i Norge. Det skal også være bra å gå på jobb. Det ser vi jo: Det startes over 5 800 nye foretak hver måned, og regjeringen har også i flere budsjetter nå prioritert støtte til gründere og oppstartsbedrifter. Vi styrker også denne innsatsen med 52 mill. kr i dette budsjettet, med økt tilgang til kapital, kompetanse og nettverk. Vi har også nylig lansert en gründermelding med 50 nye tiltak for å styrke dette arbeidet.

Vi skal også styrke og videreutvikle den eksisterende industrien vi har, som igjen skal bidra til nye industrietableringer. Til våren skal vi legge fram den nye industrimeldingen, som skal dekke hele industrien. Et viktig virkemiddel vi har lansert, er den grønne industrifinansieringen med en risikolåneordning på 5 mrd. kr for å få fram nettopp nye, grønne industriprosjekter. Det er viktig at vi har et virkemiddelapparat som faktisk støtter opp om dette. Denne regjeringen har også lansert flere tiltak for å bedre konkurransesituasjonen i dagligvarebransjen, som på sikt kan gi både lavere priser og bedre utvalg til forbrukerne. I budsjettet styrker vi også Konkurransetilsynet. Det er noe vi har gjort over tid. Forrige uke ble det også flertall i denne salen for et nytt markedsetterforskningsverktøy. Det kan bidra til å gripe inn i markeder med dårlig konkurranse. Det er viktig for norske forbrukere.

Regjeringen fører også en helhetlig reiselivspolitikk. Det er fordi vi ønsker å få flere helårs arbeidsplasser. Det arbeidet følges opp, ikke bare med budsjett. Vi har også sendt ut forslag om besøksbidrag på høring. Vi har lansert en egen eksportsatsing, og vi er i dialog med partene her. Reiselivsnæringen er også en av næringene vi skal leve av i framtiden.

I fjor la eksporten grunnlag for hver femte norske arbeidsplass. Det er viktig å ha fokus på eksport og handel. Derfor har vi også fått på plass viktige handelsavtaler det siste året med India, Thailand og Kosovo, og en oppdatering av avtalen med Ukraina.

Norsk næringsliv er også opptatt av å holde hjulene i gang i Ukraina. Det har regjeringen lagt til rette for, og det jobber vi aktivt for. Innovasjon Norge, som skal bistå norsk næringsliv, skal også bidra i dette. Vi har styrket kompetansen i Innovasjon Norge når det kommer til Ukraina, og vi får nå også på plass en egen person som skal hjelpe til med det fysisk i Ukraina.

Det er viktig at vi følger med i den tiden vi lever i. Det må politikken også gjøre. Da må vi jobbe enda mer sammen med andre land. Vi må sikre de viktige verdikjedene i flere næringer, og vi må sikre norske arbeidsplasser også inn i framtiden.

Presidenten []: Det blir replikkordskifte.

Nikolai Astrup (H) []: Det var utrolig mye mer man kunne bli fristet til å spørre om når man hørte det innlegget, bl.a. om disse flotte tallene over hvor mange arbeidsplasser som er skapt i privat sektor uten at hun tar inn over seg at de tallene er snudd helt på hodet det siste året, når f.eks. de aller fleste nyansettelser har kommet i offentlig sektor, eller hvor mye av Eksportfinansiering Norges rammer for Ukraina, som faktisk er brukt. Her er det mye å ta tak i.

Mitt spørsmål går på noe helt annet. Den siste tiden har vi sett at en rekke norske fondsaktører har flagget ut sine fond av Norge. Alfred Berg har flagget ut til Sverige, og Nordea og Danske Bank har flagget ut norskregistrerte fond til Finland og Luxembourg. Det er grunn til å være bekymret for at en så viktig næring nå gradvis forsvinner fra Norge. På sikt kan det medføre tap av arbeidsplasser, kompetanse, verdiskaping og skatteinntekter. Er statsråden bekymret, og hva vil statsråden foreta seg for å stanse denne utflaggingen av norsk finansnæring?

Statsråd Cecilie Myrseth []: Jeg ønsker alle velkommen til å være i Norge. Det er godt å drive næringsvirksomhet i Norge. Det skal det også være i framtiden. Vi har en forutsigbar politikk, hvor vi også har et virkemiddelapparat som skal være med og bidra til den omstillingen vi står i. Men det er privat kapital som skal lede an.

Så ser nok jeg en del andre tall enn det representanten åpenbart gjør, for han vil jo ikke forholde seg til de tallene som faktisk er der. Det er sånn at åtte av ti av nye arbeidsplasser er skapt i privat sektor, selv om representanten gjerne vil gjenta helt andre tall.

Nikolai Astrup (H) []: Jeg tror ikke jeg fikk svar på spørsmålet jeg stilte. I stedet ble det gjentatt en påstand om at åtte av ti arbeidsplasser er skapt i privat sektor, som er riktig sett over hele perioden. Men det siste året er dette snudd helt på hodet. Det er full brems og nesten ikke nyansettelser i privat sektor overhodet. Det nekter næringsministeren å ta inn over seg, og det begynner å bli litt kjedsommelig å måtte snakke om det hele tiden.

La meg heller få svar på spørsmålet jeg stiller: Er statsråden bekymret for at norske fond flagger ut til andre europeiske land? Er hun bekymret for at finansnæringen forvitrer? Hva har hun tenkt til å gjøre med det? Og ja, det er godt å drive bedrift i Norge, men det virker som det er mye bedre å drive fond fra andre land enn Norge. Og hvordan har statsråden tenkt å rette opp i akkurat det? Da vil jeg ha et konkret svar og ikke om alt mulig annet, ikke om arbeidsplasstall, men om akkurat det.

Statsråd Cecilie Myrseth []: For det første er ikke dette en spørretime, men et replikkordskifte. Jeg satt i salen her og hørte representanten Astrup fortelle om hvor ufattelig flink han var til å svare på spørsmål, men han brukte vel ca. 55 av sine replikksekunder til å snakke om helt andre ting.

Jeg går ikke rundt og bekymrer meg for alt mulig rart, men det jeg er opptatt av, er å legge til rette for at de ulike bransjene skal ha gode vilkår til å kunne utvikle seg i Norge, og at vi både privat og offentlig har virkemidler som kan bidra til den utviklingen vi trenger skal skje i Norge. Det gjør vi både gjennom politikken og budsjett og gjennom nye ordninger, f.eks. grønn industrifinansiering. Det hadde vært interessant noen ganger å høre representanten Astrup snakke om de bedriftene – de hjørnesteinsbedriftene og næringene – som ligger rundt i hele landet, ikke bare dem som er innenfor ring én.

Nikolai Astrup (H) []: Dette er ikke en spørretime, men det likevel slik at det er jeg som stiller spørsmål og statsråden som svarer. Derfor kan det ikke være for mye å forvente at statsråden faktisk gjør det. Hvis statsråden ønsker å bytte roller, kan vi løse det etter september neste år, men ikke før det, dessverre. Mitt spørsmål gjenstår: Er statsråden bekymret for at deler av finansnæringen nå flagger ut av Norge?

Statsråden svarer at hun ikke går rundt og er bekymret, men mener hun det er likegyldig for Norge om vi har en sterk eller svak finansnæring i Norge? Finansnæringen er jo viktig for kapitaltilgangen for bedrifter i distriktene og over hele landet, i by og bygd.

Hvis statsråden har registrert dette, vil statsråden foreta seg noe for å gjøre noe med dette fremover?

Statsråd Cecilie Myrseth []: Jeg hører mye retorikk fra representanten. Det er ikke min opplevelse at dette er en næring som forvitrer i Norge. Utover det mener jeg at jeg har svart på de spørsmålene som har kommet.

Geir Jørgensen (R) []: EU, som er et viktig marked for Norge, har over 100 avtaler om handel med andre land. Det bare én av disse avtalene som er av en sånn karakter at det landet som EU handler med, er nødt til å forandre sin egen politikk på svært mange områder for å være i dette handelssamarbeidet. Vi snakker selvfølgelig om EØS-avtalen. Vi vet at EU har 100 000 ansatte i sin egen fiskeindustri, og 20 000 av disse arbeiderne arbeider utelukkende med norsk fisk. Vi vet at hvis vi vil foredle mer av vår fisk selv her hjemme, blir vi møtt med straffetoll fra EU. Dette gjelder laks og mange andre fiskeprodukter.

Er dette en god avtale for norsk fiskeindustri?

Statsråd Cecilie Myrseth []: Det kan hende at representanten Jørgensen har glemt at jeg har byttet rolle, men fiskeriministeren er i salen, så jeg er sikker på hun også kan svare på spørsmål om fiskeindustrien senere. Jeg mener EØS-avtalen er ekstremt viktig for norsk næringsliv, også for sjømatnæringen. Med tanke på hvor mye fisk vi eksporterer, hvor avhengig vi er av å få solgt fisken vår, er Europa et svært viktig marked for oss.

Geir Jørgensen (R) []: Nei, jeg har ikke glemt at Myrseth har skiftet rolle. Det er næringsministeren som har ansvaret for handelsavtaler med andre land, EØS-avtalen inkludert. Nå ser vi at norske oppdrettere tilpasser seg dette regimet med å opprette egen fiskeindustri i EU. Blant annet har SalMar et svært anlegg i Sverige som de sender ubearbeidet laks til, og så prosesseres og foredles dette videre og blir til røykelaks og den slags innenfor EU, og så kan det selges videre inn på dette markedet, tollfritt. Vi vet også at vi har store norske aktører som driver fiskeindustri i Polen, basert på norsk fisk.

Jeg vil gjenta spørsmålet, eller spørre på denne måten: Er det i det hele tatt mulig å få gjenreist norsk fiskeindustri så lenge denne avtalen står?

Statsråd Cecilie Myrseth []: Det er riktig at handelsavtaler er mitt ansvar, men jeg er sikker på at fiskeriministeren vil svare på ting som har å gjøre med hvordan vi skal utvikle sjømatnæringen i Norge. Det er viktig for denne regjeringen å sikre at vi har arbeidsplasser basert på de fantastiske råvarene vi har, i Norge. Samtidig må vi ha tilgang på markeder, og derfor er EØS-avtalen viktig også for norsk sjømatnæring. For eksempel i fjor fikk man fjernet ganske viktige tollhinder i samarbeid med EU. I tillegg sikrer vi i alle våre handelsavtaler tilgang til nye markeder for sjømatnæringen. Det er kjempeviktig i den tiden vi lever i nå, som er mer usikker, ikke minst med tanke på de markedene som er, hvor vi frykter nye handelshinder i forbindelse med land og avtaler som vi har vært tjent med over tid.

Alfred Jens Bjørlo (V) []: Eg hadde for ein gongs skuld ikkje tenkt å stille statsråden eit spørsmål om skatt, for denne gongen har eg faktisk eit oppriktig håp om å få eit svar, eit positivt svar, og då vel eg eit anna tema.

Eit fleirtal i komiteen har i ein merknad i denne innstillinga sagt noko om ei sak eg og Venstre meiner er veldig viktig, nemleg å få på plass eit oppdatert aksjeeigarregister i samtid for å sikre openheit og innsyn i kven som eig aksjar i dette landet, noko som kanskje òg kan hjelpe både denne regjeringa og komande regjeringar ut av omdømekrise og uheldige situasjonar. Det fleirtalet seier, er at ein ber regjeringa «få et offentlig og løpende oppdatert aksjeeierregister på plass innen utgangen av stortingsperioden», og at dette registeret «bør bygge på rapporten fra arbeidsgruppen nedsatt av Nærings- og fiskeridepartementet: Større åpenhet om aksjeeierskap», og at det må vere på plass innan utløpet av stortingsperioden.

Kan statsråden garantere at det vil skje, slik fleirtalet ber om?

Statsråd Cecilie Myrseth []: Også regjeringen jobber for å sikre mer åpenhet når det gjelder aksjer. Hva jeg kan garantere og ikke garantere, må vi selvfølgelig komme tilbake til, men alle vedtak som fattes i denne salen, er noe regjeringen kommer til å tilstrebe å følge opp.

Presidenten []: Replikkordskiftet er omme.

Statsråd Geir Pollestad []: Eit av regjeringas hovudsatsingsområde er å styrkja den nasjonale matproduksjonen. Regjeringa har mål om å gjera Noreg meir sjølvforsynt med mat. I dag er om lag 60 pst. av maten og dyrefôret importert. Det er for sårbart, og difor har regjeringa mål om å auka sjølvforsyningsgraden med 25 pst. innan 2030. Det er eit svært offensivt mål.

Etter at me tok over regjeringsmakta hausten 2021, har mat og landbruk vore eit av dei områda som Senterpartiet og Arbeidarpartiet har prioritert høgast. Me skal ha eit landbruk i heile landet, og som produserer mat som er rein og trygg til befolkninga. Ein endra sikkerheitspolitisk situasjon gjer det heilt nødvendig.

Det er sånn at jo nærare sentrum ein er i dei store byane, og jo høgare opp i etasjane ein bur, jo meir bør ein vera oppteken av sjølvforsyning. Om krisa eller krigen er her, så er det for seint sjølv for representanten Astrup å bry seg om forsyningspolitikk og landbrukspolitikk.

Jordbruket har vore gjennom nokre krevjande år. Det har vore ein stor kostnadsvekst, men eg meiner å ha dekning for å seia at inga regjering i verda nokon gong i historia har gjort meir for bøndene sine enn denne regjeringa. 2023 var eit krevjande år for norske bønder. Det var fordi at ein fyrst hadde tørke, og så hadde ein alt for mykje regn.

Regjeringa vil gjera det meir lønsamt å produsera mat i Noreg. Me vil ha levande landbruksmiljø rundt om i bygdene, og me vil ha ungdom som ønskjer å ta over garden. Regjeringa har difor eit mål om å tetta inntektsgapet mellom bønder og andre grupper innan 2027. Me har fått på plass ein ny modell for måling av inntektsnivået i jordbruket. Han tek omsyn til kapital som ein kostnad for bøndene, han reduserer timetalet per årsverk ned mot normalen i arbeidslivet, og han ivaretek at bøndene er sjølvstendige næringsdrivande.

Opptrappingsplanen og det nye talgrunnlaget låg til grunn for vårens jordbruksforhandlingar og la grunnlaget for ein solid jordbruksavtale med Noregs bondelag og Norsk bonde- og småbrukarlag i form av både pengar og politikk. Avtalen legg til rette for ein inntektsauke på 85 000 kr per årsverk til neste år.

Skogen er vårt viktigaste klimatiltak. Store deler av norske utslepp vert bundne av tilveksten i skogen. I tillegg gjev tømmer grunnlag for å produsera miljøvenlege produkt. Ein aktiv skogpolitikk er òg god næringspolitikk og klimapolitikk. Årets budsjett gjev grunnlag for ei vidare satsing på skogbruk.

Reindriftsavtalen si ramme vert auka med 25 mill. kr til 225 mill. kr. Dette er den største auken sidan reindriftsavtalen vart etablert og strekar under at regjeringa legg til rette for å styrkja rammevilkåra for reindriftsnæringa.

Landbruk er eit av dei områda der det er størst politiske forskjellar i denne salen. Når me les f.eks. Framstegspartiet sitt alternative budsjett, der dei vil kutta om lag 4 mrd. kr, har det konsekvensar. Har du f.eks. 70 mjølkekyr i Finnmark, vil det utgjera eit kutt på om lag 400 000 kr. Det har stor betydning for økonomien til bonden. I tillegg veit me at Framstegspartiet ønskjer at bonden skal få mindre betalt for mjølka. Dei ønskjer at bonden skal få større konkurranse frå utlandet gjennom svekt tollvern. Og Framstegspartiet ønskjer å svekkja bøndene sitt eige selskap, Tine, kraftig. Det er ikkje ein gong sikkert at nokon vil henta mjølka som desse 70 mjølkekyrne i Finnmark produserer, og ein skal ha ein bra stor familie som er veldig glad i mjølk, for å drikka ein halv million liter mjølk sjølv.

Landbruket er ei næring som er heilt avhengig av politiske rammevilkår. Det er mykje som står på spel for jordbruket i 2025. Årets statsbudsjett følgjer opp regjeringa sin offensive innsats for å styrkja lønsemda i næringa.

Presidenten []: Det blir replikkordskifte.

Lene Westgaard-Halle (H) []: Statsråden sier innledningsvis at han vil øke selvforsyningsgraden, og det er særlig på grunn av en endret sikkerhetspolitisk situasjon, sier han. Det er jeg veldig glad for å høre. Så hadde jeg selvfølgelig blitt enda mer glad om regjeringen faktisk hadde ført en politikk som gjorde at vi økte selvforsyningsgraden og bidro til at vi fikk løst den utfordringen.

Vi er stort sett selvforsynte på det statsråden er opptatt av, som ble kjøtt – for det er jo ikke middag hvis det ikke er kjøtt – men det vi derimot mangler for å bli selvforsynte, er plantebasert produksjon, norske plantebaserte landbruksvarer: korn, frukt og grønnsaker. Så da lurer jeg litt på: Hvis selvforsyningsgrad er viktig for regjeringen, hvorfor bruker de da under 20 pst. av jordbruksoppgjøret på de varene som gjør at vi kan bli mer selvforsynte?

Statsråd Geir Pollestad []: Skal me nå målet om auka sjølvforsyning, må me gjera ei rekkje tiltak. For det fyrste må me sørgja for at me bruker beiteareala våre og grasproduksjonen vår til å produsera kjøt og mjølk. Det er heilt avgjerande. Der har me i dag er ein høg sjølvforsyningsgrad, og den må me greia å oppretthalda. Så er det mange dyr som eter kraftfôr, og det er me opptekne av at skal verta meir norsk. Me har eit mål om 70 pst. norskandel i kraftfôret.

Det er sjølvsagt òg sånn at korn er ein viktig del av kosthaldet vårt. Me har eit mål om at 90 pst. av matkornet vårt skal vera norskprodusert i eit normalår. Det er òg sånn at me i dag har for låg sjølvforsyning på frukt, grønt og bær, og det har vore og kjem til å vera prioriterte område i komande jordbruksoppgjer.

Lene Westgaard-Halle (H) []: Det har jo ikke vært et prioritert område. I fjor var det vel 16 pst. som ble brukt på dette, mens vi har overproduksjon av en del kjøtt. Så jeg spør igjen: Hvis det er en prioritering å øke selvforsyningsgraden, og det vi mangler, er ting som er plantebasert, hva er da grunnen til at det er prioritert så lavt i jordbruksoppgjøret? Hvorfor er fokuset så stort på kjøtt, som vi allerede er selvforsynte på?

Statsråd Geir Pollestad []: Det nye Høgre lir av ein vrangførestilling om at det er ein motsetnad mellom å vera sjølvforsynte på mjølk og kjøt og det å satsa på frukt og grønt. Det er heilt feil. Det er ingen tvil om at mjølkeproduksjonen er ressurskrevjande, og at ein stor del av jordbruksoppgjeret går dit, men eg er grunnleggjande ueinig i det som Høgre skreiv i jordbruksavtalen i vår, om at satsinga på frukt og grønt skulle gå på kostnad av andre produksjonar. Eg trur ikkje det vert enklare å vere grønsaksprodusent i Vestfold eller på Jæren om det vert kjipare å vera sauebonde eller kubonde i Troms eller Finnmark. Difor er det viktig.

I tillegg: Grøntnæringa er jo blant dei som er mest avhengige av tollvernet, og då me styrkte tollvernet, bl.a. på potet, var det vill protest frå Høgre, det ønskte dei ikkje å ha. No veit me resultatet av styrkinga av tollvernet: Den norske produksjonen er rekordhøg, me har masse norske poteter, og prisen er heilt fornuftig og god.

Bengt Rune Strifeldt (FrP) []: Det er en kjensgjerning at Vedum og Støre har økt skatte- og avgiftsnivået med 27,7 mrd. kr under sin regjeringsperiode, disse tre-fire siste årene. Det har jo betydning for bøndene også at en får økte utgifter og økte kostnader.

Så er det litt spesielt å registrere at statsråd Pollestad harselerer med at vi kutter 3,4 mrd. kr. Indirekte harselerer han jo med sin egen politikk fra i fjor, for vi justerer subsidienivået ned til 2023-nivå, som Senterpartiet hadde i fjor. Vi har redusert skatter og avgifter med 55,3 mrd. kr, som helt klart også kommer bønder til gode.

Den politikken som Senterpartiet har ført, fører jo til en drøss med nedleggelser. Er statsråden fornøyd med at det legges ned en jordbruksbedrift hver dag?

Statsråd Geir Pollestad []: Når ein snakkar om skatt her, er det jo viktig å seia at i neste års budsjett legg me opp til eit kutt i skatte- og avgiftsnivået på 17,5 mrd. kr. Når ein høyrer Høgre og Framstegspartiet snakkar, kan ein jo få inntrykk av at det aukar.

Utan at det er innanfor mitt konstitusjonelle ansvar, men som saksordførar for grunnrenteskatten er eg temmeleg takknemleg for at Siv Jensen då ho var finansminister fekk greia ut denne skatten, og at Framstegspartiet no i Stortinget ikkje har føreslått å endra den.

Eg registrerer òg at Framstegspartiet skal i regjering med… drøymer om å koma i regjering med parti som er veldig opptekne av å leggja avgifter på landbruket. Det vil òg ha store konsekvensar for landbruket. Denne regjeringa har vore veldig tydelege på at me ikkje skal leggja avgifter på mat.

I sum trur eg at ein aktiv jordbrukspolitikk er den beste måten å sikra at me opprettheld landbruk i heile landet, og at me opprettheld dei bruka som me har i dag.

Alfred Jens Bjørlo (V) []: Statsråden meiner at inga regjering – nokon stad, nokon sinne – har gjort meir for bøndene. Då er det freistande å seie at ingen regjeringsparti – nokon stad, nokon sinne – har falt raskare i tillit og oppslutnad i dei delane av landet der landbruket er ei viktig næring. Men det får så vere, det kan vi diskutere meir seinare.

Det eg ønskjer å spørje statsråden om, er eit vedtak som Stortinget gjorde i vår, då vi behandla sjølvforsyningsmeldinga. Då vedtok Stortinget at regjeringa snarast mogleg skulle starte arbeidet med ei offentleg utgreiing som kan leggje grunnlaget for ei stortingsmelding om matsystemet i framtida, der folkehelse, klima, natur og landbruks- og matpolitikk blir sett i samanheng.

Det har no gått åtte månader, og er har i alle fall ikkje sett snurten av starten på ei slik utgreiing. Tvert imot har det blitt lagt fram eit statsbudsjett der Senterpartiet har gått hardt i strupa på Venstre for å vere så frekke at ein vil prøve å lage ei kopling mellom helse og matpolitikk, ved å gjere det billegare for folk å ete frukt og grønt, noko som er i tråd med dei faglege råda frå regjeringa sitt eige fagutval innan folkehelse, som tilrår nettopp det.

Statsråd Geir Pollestad []: Viss representanten Bjørlo har eksempel på land som har gjort meir for jordbruket sitt enn denne regjeringa, er det berre å senda ein e-post, så skal eg ta imot det.

Eg er veldig skuffa over representanten Bjørlo. Han har i alle år spurt når dyrevelferdsmeldinga kjem, og den kjem på fredag. Men no er det noko anna han skal ha. (Munterheit i salen) Nedsetjinga av utvalet som skal jobba med ein NOU i samband med dette, er like rundt hjørnet. Så veit me begge at eit hjørne kan ha litt ulik lengde, men eg håpar at det er eit hjørne av den korte sorten.

Rauand Ismail (MDG) []: Regjeringen legger endelig fram den etterlengtede dyrevelferdsmeldingen på fredag, som han akkurat sa. Et av temaene jeg regner med at blir tatt opp der, er arealkrav i grisenæringen. Situasjonen i dag er at griser fortsatt holdes på så liten plass at de knapt kan snu seg rundt. Det er faglig enighet om at forskriftskravene til areal for gris må økes med minst 50 pst. for å heve dyrevelferden i grisenæringen.

Er statsråden enig i dette faglige kravet, og vil det komme forslag om mer areal til griser i dyrevelferdsmeldingen?

Statsråd Geir Pollestad []: La meg først seia at eg ikkje deler beskrivinga av korleis norske grisebønder behandlar grisane sine i dag, og korleis det er å vera gris i Noreg. Men det er ingen tvil om at tilgang på areal er viktig når det gjeld dyrevelferd innanfor både griseproduksjon og andre produksjonar. Så handlar det om å gjera det på ein smart måte.

Me har hausta nokre erfaringar etter lausdriftskravet for storfe, som eigentleg har vorte eit problem. Me må gjera det på ein betre måte.

Når dyrevelferdsmeldinga vert lagd fram, trur eg ein vil sjå at me har ei kunnskapsbasert tilnærming, og at me vil ta trinn for trinn i dette. Viss ein ser dyrevelferd over tid, er dyrevelferda i dag ei heil anna enn ho var for 20 år sidan, og dyrevelferda om 20 år vil vera ei heilt anna enn ho er i dag. Denne regjeringa er oppteken av å gjera det på ein måte som gjer at vi òg sikrar å oppretthalda den norske matproduksjonen og lønsemda for norske bønder.

Kjell Ingolf Ropstad (KrF) []: Siden dette er Næringsdepartementet, må jeg jo skryte litt av Kristelig Folkepartis effektivisering, der tre representanter skal løse det kanskje 30 representanter i andre partier skal gjøre i løpet av et år. Når jeg ikke rakk hovedinnlegget, sniker jeg inn både det å fremme forslag og det å si at Kristelig Folkepartis prioriteringer er kraftige kutt i formuesskatten på arbeidende kapital for å støtte norske eiere, ikke diskriminere dem, og også en kraftig satsing på å få flere veterinærer og f.eks. en egen jordbrukskonto.

I de forslagene vi fremmer, har vi også et som går på toll. Statsråden har jo vært veldig opptatt av det og gjennomført tiltak som er viktige når det gjelder toll. Det forslaget vi har, er å gå over til prosenttoll på storfe og – jeg tror det er – naturell yoghurt, eple og løk, noe som vil være viktig når kronekursen og inflasjonen er som den er. Hva er grunnen til at regjeringa ikke går videre eller legger flere av de ulike produktene over på prosenttoll?

Presidenten []: Da har representanten Kjell Inge Ropstad har tatt opp Kristelig Folkepartis forslag, og statsråd Pollestad skal få svare.

Statsråd Geir Pollestad []: Det var eit særdeles effektivt innlegg som vart heldt. Eg trur eg skal svara om tollen. Toll er eit kjempeviktig verkemiddel for norsk landbruk. I 2013 styrkte me tollen. Då satt Senterpartiet med landbruksministeren. Så hadde me åtte år der det gjekk feil veg eller stod stille på toll. Så kom Senterpartiet i regjering igjen, og då har me innført prosenttoll på potet og ei rekke grønsaker. Det har vore viktig. Me bruker toll aktivt, og eg skal ikkje utelukka at me i framtida òg vil gjera nye tollgrep fordi det er nødvendig. Det er heller ingen tvil om at toll skaper støy, og at det er interessemotsetnader i samfunnet om toll, men eg meiner at i alle fall historia om poteten, der Høgre og Framstegspartiet trudde at poteten skulle kosta 100 kr etter 1. desember, men no kostar 14,90 kr, viser at toll ikkje er noko å vera veldig redd for.

Presidenten []: Replikkordskiftet er omme.

Statsråd Marianne Sivertsen Næss []: Regjeringens grunnleggende mål er å skape et tryggere og mer rettferdig Norge med muligheter over hele landet. Havnæringer er fundamentet i Norges økonomi. Fiskeri og havbruk sørger for matproduksjon og eksportinntekter, mens skipsfart og marin teknologi bidrar til transport og teknologisk utvikling. Sammen skaper disse næringene arbeidsplasser til folk og fremmer kompetanse og utvikling langs hele kysten. Gjennom satsing på fiskerihavner og infrastruktur sikrer vi aktivitet og livskraftige lokalsamfunn. Dette er avgjørende for å opprettholde og styrke vår posisjon som en ledende nasjon innen sjømatnæringen.

Spredt bosetning er også en sentral del av beredskapen og dermed strategisk viktig, særlig lengst nord i landet. Regjeringen vil legge til rette for å sikre at fellesskapets ressurser i havet skal gi økt aktivitet, større verdiskaping og flere trygge, helårige arbeidsplasser. Regjeringen foreslår tiltak innen kyst, havn og farleder i tråd med Nasjonal transportplan 2025–2036. Tiltakene vil gå til gjennomføring av mindre farvannsprosjekter, reduksjon av vedlikeholdsetterslep på navigasjonsinnretninger og fyr samt digitaliseringstiltak. Tiltakene vil sikre videre framdrift av Kystverkets pågående farvanns- og fiskerihavneprosjekter. Regjeringen foreslår å styrke bevilgningen med 100 mill. kr i 2025 sammenlignet med 2024-budsjettet.

Det er høy aktivitet i maritim næring, og regjeringen har prioritert å videreføre tilskuddsordningen for sysselsetting av sjøfolk ved å øke makstakene for utbetaling fra 220 000 kr til 225 500 kr. Fiskeflåten står overfor store utfordringer med nedadgående kvoter på viktige bestander som torsk, sei, hyse og sild. Lavutslippsfartøy for fiske er i en utviklingsfase, og det mangler infrastruktur langs kysten. Regjeringen vil støtte fiskerinæringen i en utfordrende tid og legge til rette for en grønn omstilling som ikke går på bekostning av fiskerisamfunnene. Derfor øker vi CO2-kompensasjonen med nesten 154 mill. kr, til over 500 mill. kr.

Flere samfunn i Finnmark opplever nå utfordrende tider. Dette skyldes at flere negative hendelser, som kvotenedgang og Russland-sanksjoner, treffer samtidig. Regjeringen foreslår en tiltakspakke som skal bidra til omstilling og bedre kontroll med fiskeressursene. Vi foreslår å styrke Innovasjon Norges ordninger i Troms og Finnmark med 30 mill. kr for å bidra til omstillingsevne og utvikling i sjømatindustrien. Videre foreslås midler til kommunale næringsfond og omstilling i kystkommuner i Finnmark.

Det er viktig at Norge har kontroll over våre havområder og våre ressurser. Det er viktig for å sikre bærekraftig høsting og levende kystsamfunn i framtiden. Kvotene på verdifulle arter har gått kraftig ned. Krevende tider for næringen øker faren for ulovlig fiske og omsetning. Regjeringen foreslår derfor å styrke kontrollen med de viktige fiskeriene i Troms og Finnmark og trappe opp innsatsen mot fiskeri- og miljøkriminalitet nasjonalt og internasjonalt. Det internasjonale Blue Justice-senteret i Vardø er sentralt i denne satsingen. Regjeringen foreslår i alt 21,5 mill. kr til Blue Justice i 2025.

Regjeringen ønsker at mer av fôret til laks og husdyr skal produseres i Norge. Det å ha tilgang på trygt og sunt fôr med lave klimagassutslipp er en forutsetning for å sikre en bærekraftig matproduksjon. Samfunnsoppdraget bærekraftig fôr skal bidra til å bevare naturmangfold, utvikle en sterk fôringrediensindustri og øke forsyningssikkerheten. Regjeringen foreslår 5 mill. kr til å sikre videre framdrift og kontinuitet i samfunnsoppdraget. Videre foreslår vi 10 mill. kr til en fellesutlysning på fôrområder, inkludert en kunnskapsoppsummering for å identifisere eventuelle kunnskapshull av betydning for det videre arbeidet med regelverksarbeid innen området.

Akvakulturnæringen har hatt en formidabel vekst de siste årene og er en viktig del av Norges økonomi og matproduksjon. Som fiskeri- og havminister er jeg opptatt av at videre vekst i næringen skjer på en bærekraftig måte. Vi vil legge til rette for å investere i bærekraftige løsninger og teknologiutvikling for å møte framtidens utfordringer.

Presidenten []: Det blir replikkordskifte.

Olve Grotle (H) []: For tre år sidan var det optimisme som prega norsk havbruk. Solberg-regjeringa hadde lagt fram miljøteknologiordninga, og ein snakka om visjonane ein hadde for næringa, berekraftig vekst, og at havbruket skulle vere med på å oppfylle FN sine mål om at vi måtte produsere meir mat i havet. Så kom utfordringane på rekkje og rad, skapt av regjeringa: dobling av formuesskatt, lakseskatten og eit normprisråd, som framleis ikkje har kome. Miljøteknologiordninga blei liggjande i ei skuff, og ei miljøfleksibilitetsordning har enno ikkje kome. Det er òg fleire andre ordningar og regelverk som ikkje har blitt avklarte. Optimismen og visjonane havbruket hadde for tre år sidan, har no blitt bytta ut med usikkerheit om heilt fundamentale forhold.

Er ministeren samd i at regjeringa burde ha handtert ting betre?

Statsråd Marianne Sivertsen Næss []: Jeg vil starte svaret mitt på representantens spørsmål med å si at det er de samlede rammevilkårene som avgjør om Norge er et attraktivt land, og hvorvidt det er fornuftig å investere. Vi har tidligere i debatten her i dag hørt at det er store overskudd, og at det går bra i norsk næringsliv.

Når det gjelder havbruksnæringen, er det en næring som virkelig har hatt en formidabel vekst, og som også har store muligheter framover, men da må vi gjøre ting mye bedre enn i dag. Derfor ser jeg fram til å legge fram en miljøfleksibilitetsordning som nettopp skal svare på noen av disse problemstillingene. Men enda viktigere vil den havbruksmeldingen som vil komme rundt påske, være. Den skal sørge for at vi har de individuelle insentivene som gjør at man både får ned dødeligheten og får opp dyrevelferden.

Når det gjelder Stortingets anmodningsvedtak om en miljøfleksibilitetsordning, vil den som sagt komme veldig snart.

Olve Grotle (H) []: Når det gjeld det siste, ser vi fram til det. Elles oppfatta eg statsråden slik at ein var ueinig i den faktaskildringa eg gav, og difor vil eg gå litt nærare inn i ho. Det er stor usikkerheit; dei stadige utsettingane som regjeringa har ansvaret for, har påverka selskapa negativt. Oppdrettarane har utsett investeringsavgjerder når det gjeld både konvensjonell og alternativ produksjonsteknologi, i påvente av avklaringar om rammevilkår. Dette har ikkje berre ført til at havbruket har mista styringsfart når det gjeld både produksjonsvekst og utvikling i ei meir berekraftig retning, det har òg gått ut over leverandørnæringa, der fleire har blitt sagt opp eller permitterte. Det er svært uheldig fordi det er leverandørnæringa som står for mykje av utviklingsarbeidet og innovasjonen som skjer i havbruket vårt. Spørsmålet blir då:

Ser ikkje statsråden at dette er eit resultat av politikken som har blitt ført?

Statsråd Marianne Sivertsen Næss []: Jeg kjenner ikke igjen den virkelighetsbeskrivelsen som representanten Grotle her legger fram. Jeg kan bare vise til medieoppslag den senere tid for å se at vi har en havbruksnæring som går veldig bra, og at det er flere aktører som har veldig store overskudd. Hvis vi ser på prisene i auksjonene, har også de i denne perioden – eller nå sist – gått opp. Så det er flere forhold som tyder på at dette er en næring som går bra.

Samtidig har de sine utfordringer. Vi er nødt til å få på plass en ny havbrukspolitikk som gjør at også denne næringen kan vokse på en bærekraftig måte, og at vi kan forsyne verdens befolkning med den fantastiske laksen og ressursene vi har, også i framtiden. Det vil jeg som sagt komme tilbake til gjennom arbeidet med havbruksmeldingen og miljøfleksibilitetsordningen.

Bengt Rune Strifeldt (FrP) []: I Hurdalsplattformen er det øverste punktet på listen over ting regjeringen skulle gjøre i maritim sektor, å styrke nettolønnsordningen. Likevel ser vi at ordningen er blitt spist mer og mer opp av inflasjon for hvert eneste budsjett regjeringen har lagt fram. Nå som regjeringen har lagt fram sitt siste budsjett for stortingsperioden: Er statsråden fornøyd med hva man har fått til for å styrke nettolønnsordningen?

Marianne Sivertsen Næss (A) []: Det er høy aktivitet i maritim næring. Vi vet at vi har en verden rundt oss nå som har store utfordringer. Vi lever i en usikker tid, det meste som vi forholder oss til, har blitt dyrere, og vi har vært nødt til å prioritere annerledes i alle de statsbudsjettene vi har hatt siden – særlig – Russland angrep Ukraina. Da vil jeg bare si at det faktum at vi nå har klart å styrke nettolønnsordningen i 2025, er et viktig bidrag inn i en verden hvor vi også må prioritere veldig mange andre forhold. Som sagt: Når vi ser til aktiviteten som er i næringen, er den høy, og i dag er det rundt 14 000 sjøfolk som er omfattet av tilskuddsordningen. Jeg tror også at organisasjonene – også ut fra tilbakemeldingene jeg får – er veldig glade for at regjeringen har klart både å bevare den på det nivået som den har vært på, og legge til ekstra nå inn i 2025-budsjettet. Dette vil bidra til å bidra til å opprettholde sysselsettingen, norske sjøfolk og norsk maritim kompetanse.

Bengt Rune Strifeldt (FrP) []: Realiteten er at nettolønnsordningen er svekket under den rød-grønne perioden og på de fire siste årene, også med dette budsjettet.

Statsråden nevnte i sitt innlegg at politikk henger sammen også på tvers av sektorer, og landbruksministeren hevdet at det ikke var riktig å avgiftsbelegge mat. Fisk er kanskje ikke mat i regjeringens øyne, men det er det i hvert fall i mine øyne. Når man ser på CO2-avgiften, ble den fjernet med et pennestrøk for jordbruksmaskiner, for det var tross alt matproduksjon man drev på med. Vi merker oss at regjeringen strammer inn CO2-avgiften for fiskeflåten betydelig. Er ikke fisk mat?

Statsråd Marianne Sivertsen Næss []: Jeg kan si klart og tydelig at noe av den beste maten vi har, er fisken. Jeg er vokst opp med å spise fisk fire ganger i uken, så jeg tror jeg har god erfaring i så måte.

Til regjeringens arbeid med mat og fisk som mat: Det er flere ting vi gjør for å styrke sjømatnæringen i særdeleshet. Det er Norges nest største eksportnæring. Vi jobber kontinuerlig med å få tilgang til nye markeder, men også med å gjøre den markedsadgangen vi har, eksempelvis i EU og våre nære samarbeidsland, enda bedre. Jeg er også veldig glad for at vi nå har fått til å sikre at vi kan eksportere levende snøkrabbe, bl.a. til markeder som Kina. Vi har det beste matfatet rett utenfor stuevinduet for oss som bor langs kysten, og det er en av de største ressursene vi har også videre framover.

Alfred Jens Bjørlo (V) []: Det var i alle fall ei veldig positiv avklaring vi fekk der. Det neste blir vel at regjeringspartiet òg begynner å stemme for at fisk er mat når Venstre og andre parti føreslår det i Stortinget. Men etter det vi har høyrt no, skal vi kanskje prøve oss på nytt med det på nyåret,.

Sjømatnæringa er ei stor og viktig næring for Noreg, og mange aktørar i næringa – i havbruksnæringa spesielt – går godt. Men det som uroar meg og Venstre spesielt, er at i havbruksnæringa slit dei som har stukke seg fram og gått framfor i miljøteknologi for å fornye næringa. Vi har store leverandørbedrifter som Ovun, som måtte gå til permitteringar. Salmalaksen blir no teken av marknaden. Vi ser at store bedrifter i havbruksflåten og leverandørindustrien blir flagga ut.

Ser statsråden at det at nybrottsbedriftene i bransjen slit, kan ha ein samanheng med regjeringa sine manglande leveransar når det gjeld miljøteknologi og rammevilkår for vidareforedling?

Statsråd Marianne Sivertsen Næss []: Som jeg refererte til i et av mine tidligere innlegg, jobbes det nå for fullt med å få levert miljøfleksibilitetsordninger, som kommer ganske snart, og som Stortinget også har ønsket. Så kommer det en stortingsmelding for havbruk rundt påske.

For oss har det vært viktig å ikke lappe på et eksisterende system, men ta en helhetlig gjennomgang. For det vi ser i dag, er at dødeligheten er altfor høy. Velferden er ikke bra, og vi har en miljøpåvirkning som ikke kan stå seg over tid. Hvis vi ønsker å eksportere norsk sjømat også inn i framtiden, vet vi også at konsumentene er veldig opptatt av at det skal være trygt. Det skal være produsert på en bærekraftig måte. Alt dette er et arbeid som vi gir høy prioritet og skal sørge for å levere på.

Rauand Ismail (MDG) []: Det er bra at vi har slått fast at fisk er mat. For oss i Miljøpartiet De Grønne er fisken også en venn. Derfor har vi flere ganger tatt til orde for å fastsette en lav og streng grense for akseptabel dødelighet i oppdrettsnæringen. Det har regjeringspartiene stemt imot.

Stortinget stemte i vår for at regjeringen skal vurdere å fastsette en grense for dødelighet i dyrevelferdsmeldingen. Kan statsråden bekrefte at det blir foreslått en slik grense enten i dyrevelferdsmeldingen eller i havbruksmeldingen, som ifølge statsråden kommer før påske.

Statsråd Marianne Sivertsen Næss []: Jeg kan glede representanten med at vi skal følge opp det Stortinget har bedt oss om å vurdere – om det skal være en grense for dødelighet, og så kommer vi også, som det har blitt referert til tidligere i dag, til å legge fram en dyrevelferdsmelding – allerede på fredag. Så jeg vil ønske representanten velkommen til å følge med på det framlegget, og det som da blir presentert.

Presidenten []: Replikkordskiftet er omme.

De talere som heretter får ordet, har en taletid på inntil 3 minutter.

Geir Inge Lien (Sp) []: Møre og Romsdal er eit av dei viktigaste industri- og eksportfylka i landet vårt. Arbeidskleda er av det praktiske slaget og verdiane som vert skapte i regionen, er med på å finansiere landets velferd.

Ei desentralisert busetjing er viktig for eit fylke som Møre og Romsdal, der industrien står sterkt. Vi treng kloke hovud, og vi treng òg gode hender for å vidareutvikle industrien i denne regionen, og ikkje minst i landet vårt. Akkurat difor har Senterpartiet i regjering prioritert gratis ferje, billigare barnehagar, gratis SFO og avskriving av studielån som eksempel på nokre viktige verkemiddel for god rekruttering. I år vert den ekstra arbeidsgjevaravgifta avvikla, og vi vidarefører differensiert arbeidsgjevaravgift.

Langtidsplanen for Forsvaret utløyser store investeringsbehov, som igjen vil bety auka aktivitet for næringslivet langs kysten både innan verftsindustrien og for leverandørindustrien. At norske verft kan levere, er det ikkje tvil om. Norske verft har levert mange båtar til Forsvaret opp gjennom tida. I det siste vil eg dra fram verftet Vard, som har bygd ein heil rekkje båtar for Forsvaret. Dei siste tre er Jan Mayen-klassen til bruk for Kystvakta. Båtane er leverte på tid og med kvalitet, og har skapt store synergiar for regionen og landet.

Forsvarsløftet skal gje oppdrag til norske verksemder i heile landet. Det er allereie bestemt. Med Sverige og Finland i NATO er Noreg ein endå tydelegare maritim frontlinjestat. Difor er det òg viktig at det er vedteke at 28 standardiserte fartøy skal byggjast ved norske verft – 10 store og 18 mindre. I tillegg skal det byggjast fem fregattar. Fregattane skal verte anskaffa, drifta og vedlikehaldne i eit strategisk partnarskap. Norske verft og norsk leverandørindustri er med i den vidare prosessen gjennom vår nærmaste allierte, USA.

Eg er glad for at storting og regjering er så tydelege på at dei grå standardiserte båtane skal byggjast i Noreg, og at norske verft og norsk leverandørindustri er med å konkurrere om bygging av fregattar i eit strategisk partnarskap med vår nærmaste allierte. Dette vil bidra til at vi vidarefører og vidareutviklar viktig kompetanse, service og ikkje minst viktig beredskap for Forsvaret vårt og landet vårt.

Lene Westgaard-Halle (H) []: Høyres alternative statsbudsjett er en invitasjon til modernisering, effektivisering og et krafttak for utslippskutt i norsk landbruk, et landbruk som lytter til forbrukernes ønsker, som tar klimautfordringene på alvor, og som er tilpasset et moderne marked. Det er nettopp det som skal sikre jordbrukets framtid i Norge. Jordbrukets viktigste oppgave er å produsere mat – trygg mat, sunn mat og nok mat til norske forbrukere.

Vi lever i en verden der forbrukernes vaner endrer seg raskt. Internasjonal konkurranse blir stadig tøffere, og det er ikke lenger nok å se bakover. Vi trenger et landbruk som er tilpasset dagens og morgendagens marked. Regjeringen synes dessverre å sitte noe fast i en litt utdatert tankegang – mens folk etterspør f.eks. mer frukt og grønt og mindre sukker og kjøtt, klamrer regjeringen seg fast til gamle markedsreguleringer og ordninger som ikke lenger tjener sitt formål. Forbrukerne kjøper mindre melk, mindre poteter, mer ris, mer soya og mer tropiske varer. Det er for så vidt ikke bare en norsk trend, den er internasjonal. Jeg må innrømme at det bekymrer meg at regjeringen overser akkurat det.

Vi trenger et landbruk som er motstandsdyktig mot disse endringene, og som klarer å tilpasse seg de endringene vi ser. Vi trenger et landbruk som er fleksibelt. Vi trenger et landbruk som er lønnsomt, et landbruk som ikke kveles av det vi ser i dag – et mylder av tilskuddsordninger og ganske mye byråkrati. Det gjør riktignok at vi får ansatt en del folk til å jobbe med det, men Norge har i dag det høyeste nivået på landbruksstøtte blant OECD-landene. Det hører jeg at Senterpartiet er glad for. 60 pst. av bøndenes inntekter kommer altså fra staten. Vi har nesten 100 ulike tilskuddsordninger for en bonde, og det gjør systemet mildt sagt ganske uoversiktlig. Er man bonde i dag, burde man egentlig ha doktorgrad i tilskuddsordninger for å overleve, noe jeg har inntrykk av at noen av dem for så vidt har.

Bøndene våre er egentlig selvstendig næringsdrivende. Det er det de jobber med, og de trenger større frihet til å være bønder, til å være selvstendig næringsdrivende. Vi må legge til rette for at det lønner seg for norske bønder i dag å drive med innovasjon, drive med entreprenørskap og drive med verdiskaping, for det gjør det ikke i dag. I dag lønner det seg å ha oversikt over tilskuddsordningene, det er det man må ha for å overleve som bonde i dag. Ny teknologi, f.eks., gir fantastiske muligheter hvis vi våger å gripe dem.

Vi står foran en nødvendig økonomisk omstilling i Norge, og da er vi nødt til å stimulere til vekst i privat næringsliv. Landbruket er en del av dette næringslivet. Vi er nødt til å gi bøndene som selvstendig næringsdrivende de verktøyene og den friheten de trenger for å drive moderne, effektivt og bærekraftig. Vi må føre en politikk som gir reelle insentiver til verdiskaping for den norske bonden. Det kommer til å gi oss et landbruk rustet for framtiden.

Hans Gunnar Holand (Sp) []: Robusthet i en sårbar tid: Når situasjonen i verden går fra å være preget av stabilitet og samarbeid til geopolitisk uro og en stor grad av usikkerhet, må hensynet til det norske samfunnet og den norske befolkningen alltid være grunnleggende i de prioriteringene vi gjør. Regjeringen har tenkt helhetlig rundt totalberedskap og er i så måte en sann beredskapsvenn.

Det er ikke uten grunn satset stort på å ha en infrastruktur som ivaretar utviklingen av næringslivet på små og store plasser i hele landet – der hvor naturressursene er. Gratis ferjer, makspris på fly og reduserte kostnader for småbarnsfamilier er gode eksempler på tiltak som gjør det enklere å bo og drive næring i hele Norge.

I en tid der internasjonale forsyningslinjer er sårbare, er vår evne til å produsere egen mat en nødvendighet, ikke et valg. Norsk landbruk er ikke bare en næring; det er en av de viktigste pilarene i totalberedskapen. Det handler om noe så grunnleggende som å sikre trygg mat til alle, viktig infrastruktur i forsyningssammenheng og at folk kan bo og virke over hele landet. For Senterpartiet er det helt klart at en prioritering av norsk landbruk er en nødvendig prioritering av økt selvforsyning, matsikkerhet og en bærekraftig framtid.

Lønnsomhet i næringen er en forutsetning for økt matproduksjon, selvforsyning og matvareberedskap. Derfor har bl.a. grepene for å kompensere for en galopperende kostnadsutvikling i en krevende dyrtid vært helt avgjørende. Det sikrer forutsigbarhet for både matprodusentene og forbrukerne. Landbrukspolitikken i Norge er en vesentlig stabiliserende faktor i en omskiftelig tid. Produsentprisene på norske landbruksvarer er ikke alltid de laveste i Europa, men de er stabile.

Totalberedskapskommisjonen har satt et betydelig fokus på ansvaret vi har for egen matforsyning. Det er derfor helt uforståelig hvordan opposisjonen, med Høyre og Fremskrittspartiet i spissen, møter disse utfordringene: Høyre med et nedtrekk på 1,9 mrd. kr og Fremskrittspartiet med 4,1 mrd. kr i reduksjon på landbruksområdet, forslag om å fjerne investerings- og kartleggingsmidler i forbindelse med generasjonsskifte, forslag om innføring av CO2-avgift for landbruket og drikkekartongavgift. Disse to avgiftene alene utgjør over 1 mrd. kr, i tillegg til allerede nevnte forslag om kutt i overføringer. De som er opptatt av beredskap, økt selvforsyning og trygg norsk mat, bør merke seg Høyres og Fremskrittspartiets holdninger og forslag.

Jeg er særdeles glad for at det er Senterpartiet som har landbruksministeren, og at den budsjettenigheten som er inngått for 2025, til forskjell fra de borgerlige budsjettalternativene, faktisk prioriterer norsk matvaresikkerhet.

Bengt Fasteraune (Sp) []: Forsvarspolitikk er også næringspolitikk. Tidligere i år ble det enighet om regjeringens forslag til langtidsplan, en langtidsplan som svarer på den sikkerhetspolitiske situasjonen vi står i nå. Årets forsvarsbudsjett viser at denne regjeringen i hele regjeringsperioden, og spesielt i neste års budsjett, har økt tempoet i forsvarssatsingen betydelig, og at vi er i rute med forutsetningene for langtidsplanen. Dette er viktige og ikke minst riktige prioriteringer.

En forutsetning for at vi skal klare å nå ambisjonen i langtidsplanen, er et styrket samarbeid mellom private og offentlige aktører. Vi må ha med oss næringslivet i denne viktige jobben som skal gjøres for kongeriket Norge. Norske leverandører og bedrifter sitter i dag på svært viktig kompetanse og kapasitet som vi må og skal benytte oss mer av. God nasjonal og lokal samhandling i næringslivet styrker beredskapen og gir robuste verdikjeder som styrker motstandsevnen.

Norsk forsvarsindustri har vist vei i mange år, og vi leverer kampkraft både nasjonalt og internasjonalt. Denne industrien leverer våpensystemer som har vist seg å være helt avgjørende for ukrainernes frihetskamp.

Forsvarsløftet vil gi store muligheter for norsk næringsliv. Det vil i årene framover brukes historisk høye summer for opprustning av bygg og materiell. Om lag 34 mrd. kr skal neste år brukes til materiellinvesteringer og bevilgninger til investeringer i forsvarssektoren. Eiendom og bygg og anlegg skal økes med 600 mill. kr. Dette er investeringer som skjer på forsvarsanlegg og i stor grad i Distrikts-Norge, og som er svært viktige for bygg- og anleggsbransjen.

Samtidig skal Forsvaret bli flere, med økt aktivitet til lands, i luften og på havet. Store materiellinvesteringer skal gjennomføres, som utvikling og kjøp av fregatter og standardfartøyer, noe som vil gi nye muligheter for norsk industri i mange, mange år framover. I tillegg er det gitt tydelige føringer i langtidsplanen om at norsk industri i betydelig større grad skal stå for drift, oppdatering og vedlikehold av materiellet. Det har en beredskapsmessig betydning, og det vil også gi store ringvirkninger i hele landet.

Norsk forsvarsindustri opplever stor vekst. Fra 2022 til 2023 økte verdien av norsk eksport av forsvarsmateriell og flerbruksvarer til militært sluttbruk, teknologi og tjenester med om lag 35 pst., til 12 mrd. kr. Hovedvekten av eksporten går til våre allierte i NATO. I dagens sikkerhetssituasjon, med det grusomme bakteppet med krig i Europa, må vi forvente at viktigheten av norsk forsvarsindustri vil fortsette å øke betydelig.

Marit Knutsdatter Strand (Sp) []: Vi ser stadig flere eksempler på at trygg mat ikke kan bli tatt for gitt. Mat er en forutsetning for et godt liv, god helse og trygghet. Alle Norges begrensede ressurser må bli utnyttet, slik at matsikkerhet, matforsyning og matproduksjon i Norge stemmer overens.

I det siste har flere matvarer blitt tilbakekalt, som økologiske bønnespirer på grunn av mistanke om salmonella. Vi må vite hvor maten kommer fra, og at den er trygg å spise. Der kommer fjellandbruket inn med en avgjørende betydning. Utmark, beitedyr og rom for å leve av mindre ressurser i landbruket i hele landet er noe dagens regjering prioriterer. Solide jordbruksoppgjør takket være Senterpartiet og Arbeiderpartiet i regjering og landbruksorganisasjonene som samler seg, er viktig. Nasjonalt senter for fjellandbruk bidrar til å samkjøre bl.a. unge bønder som ønsker å satse. Fjellandbrukssenteret vil Fremskrittspartiet kutte, og Høyre kutter i inngått jordbruksoppgjør. Hva er det disse partiene egentlig vil med norsk beredskap?

Det må være en økonomi å leve av for å produsere trygg mat. Senterpartiet vil styrke rekrutteringen og omstillingen landbruket står i. Skal folk tørre å satse, kan ikke Høyre kutte 1,7 mrd. kr i jordbruksavtalen i sitt forslag til statsbudsjett, eller legge ned Bionova som omstiller landbruket. Jeg håper forbrukerne får opp bevisstheten i valget om norsk eller utenlandsk mat, og ser at konsekvensen av Høyres og Fremskrittspartiets politikk er dyrere mat og lenger mellom hver bonde.

Ellers må jeg hilse fra Oppland om utbetaling av naturskade etter flere alvorlige naturhendelser som har rammet landbruket hardt både i deler av Gudbrandsdalen og Valdres, på Toten og på Hadeland. Rovdyrkonflikt må også ned, der jerven er særlig fæl.

Når det gjelder utdanning og forskning, er det viktig at fylkene følger opp Stortingets vedtak om fullføringsrett og rekvalifiseringsrett som trådte i kraft i høst, og de midlene fylkeskommunene har fått for å bidra til å gjennomføre dette. Agronomutdanninger har flere steder opplevd økt søkertall. Vi har kunnet feire over 50 % søkning til yrkesfag nasjonalt, et resultat av regjeringas politikk for en mer praktisk skole, og i dag kom nye forskningsfunn fra NORSE om at elever i grunnskolen med tilbud om gårdsskole opplever økt mestring og trivsel, og at flere gikk utdanning videre enn de kanskje ellers ville ha gjort. Hurra!

Ellers må jeg nevne samfunnsoppdraget for bærekraftig fôr med 12 mill. kr i 2025. Innen 2034 skal alt fôr til oppdrettsfisk og husdyr komme fra bærekraftige kilder. Ambisjonene for landbruket må fortsette framover og oppover, ikke havne i klørne på Høyre og Fremskrittspartiet, som vil skade matberedskapen.

Sverre Myrli (A) []: På mandag kom en gledelig melding. Da ble det offentliggjort at Norge Mineraler i Egersund kjøper Skaland Graphite på Senja. Skaland Graphite er faktisk Europas største produsent av naturlig grafitt. Det var en veldig god nyhet, dette lover bra. Norge Mineraler kjøper altså bedriften som, hvis jeg ikke tar feil, nå har hatt australske eiere og har fungert så som så.

Mineralutvinning er næringspolitikk og arbeidsplasser. Mineralutvinning er klimapolitikk, fordi vi trenger mye mineraler med alt vi skal elektrifisere og digitalisere. Mineralutvinning er også blitt sikkerhetspolitikk, fordi vi er blitt for avhengige av mineraler fra land som ikke er blant våre allierte.

Regjeringen la fram en offensiv mineralstrategi i fjor, der den beskriver hvor viktig utvinning av mineraler er, og hvordan vi kan få fart på mineralutvinningen i Norge. Norge har store muligheter for økt mineralutvinning. Vi har dyktige fagfolk, vi er et land med strenge miljøbestemmelser, vi er et land der begrepet HMS – helse, miljø og sikkerhet – gjennomsyrer alt som skal gjøres. Vi har oppegående myndigheter, både nasjonalt og lokalt, og vi har dyktige bedrifter og et dyktig næringsliv.

Likevel: Skal vi lykkes i mineralsatsingen vår, må det gå raskere å få avklart prosjektene enn hva som er tilfellet i dag. Regjeringen legger etter hvert fram en ny minerallov der mye av dette vil bli tatt opp, og målsettingen er å få økt mineralutvinning i Norge.

Norsk næringsliv, Norge som land – ja, hele samfunnet – står foran store endringer framover. Norsk olje- og gassvirksomhet vil etter hvert trappes ned. Vi kan diskutere tempoet, det er noe uenighet der, men olje og gass vil uansett trappes ned, og andre energiformer vil gradvis overta. Vi har ambisiøse klimamål som skal nås, vi får endringer i alders- og befolkningssammensetningen i landet vårt, og det kommer til å skje store teknologiendringer – og det skjer fort.

Dette blir utfordrende, men tenk også hvilke muligheter vi får ved å føre en aktiv næringspolitikk, ved å føre en aktiv utdanningspolitikk, som ble diskutert tidligere i dag, og ved å føre en aktiv klimapolitikk. Da må næringsliv og myndigheter spille på lag, så skal vi klare dette veldig bra.

Isak Mathis Buljo (A) []: Fremskrittspartiet viser lite forståelse for samisk språk, kulturliv og næringsliv. Stortinget har i år behandlet sannhets- og forsoningskommisjonens rapport. I den forbindelse ga Stortinget som institusjon en uforbeholden unnskyldning til norske urfolk og minoriteter. Alle partier, bortsett fra Fremskrittspartiet, støttet en slik unnskyldning.

Regjeringen har i statsbudsjettet gitt over 1,7 mrd. kr til samiske formål. Det står i sterk kontrast til Fremskrittspartiets kutt til de samme formålene. Fremskrittspartiet foreslår å kutte 300 mill. kr til samiske formål, som igjen kan bety at mange arbeidsplasser i Finnmark forsvinner. Det går ut over samisk språk, utdanning og kulturliv, for å nevne noe. Det går ut over Finnmark. Fremskrittspartiet kutter også nærmere 60 mill. kr i utdanningssektoren for samiske skoler og språkopplæring. Samme parti vil kutte 50 mill. kr i reindriftsavtalen, som igjen berører den enkelte utøver. Det innebærer mindre inntekt, som igjen kan føre til en økning av reintallet når direktetilskuddet kuttes. Alt henger sammen.

I landbruket vil Fremskrittspartiet også kutte milliarder. Det går ut over Nord-Norge, der vi allerede har færrest bønder og lave marginer. Klimaendringer har gjort det utfordrende å drifte de naturbaserte næringene. Å gi gode rammebetingelser til primærnæringene er derfor veldig viktig. Derfor må vi også ha gode støtteordninger for næringslivet som skal omstille seg. Fremskrittspartiet hevder de er opptatt av forutsigbarhet for næringsdrivende, men å kutte en allerede inngått avtale, er useriøst og bidrar ikke til stabilitet for den enkelte næringsutøver.

Denne regjeringen har ambisjoner på vegne av det samiske næringslivet. Sammen med Sametinget jobber vi med en strategi som skal styrke næringsutviklingen i de samiske områdene. I sum fører Fremskrittspartiets politikk til et stort skritt tilbake for det samiske samfunnet.

Infrastruktur er viktig for næringslivet. Vi setter endelig i gang med utbedringen av E45 Kløfta. Dette er et viktig bidrag for utviklingen av næringslivet i regionen og tryggheten til folk.

Presidenten []: Da er tiden ute.

Ingrid Waagen (Sp) []: Vi har et innovativt og aktivt næringsliv som er i vekst og utvikling, men en av de virkelig store utfordringene er tilgangen på arbeidskraft for at denne utviklingen skal kunne fortsette. Næringslivet trenger kvalifisert arbeidskraft der de er. Da er det helt avgjørende med desentralisert utdanning – utdanning på alle nivå. Jeg er derfor stolt over at Senterpartiet i regjering ser dette og satser på utdanning i hele Norge. Regjeringen har bl.a. satset på fagskolen. Fagskolen er helt sentral for næringslivet på både store og små plasser i hele landet. Næringslivet trenger fagarbeideren. Vi trenger fagarbeideren.

Bærekraftig bruk av naturressurser har gjennom historien vært sentralt i utviklingen av norsk næringsliv. Det mener Senterpartiet det fortsatt skal være. Tingvoll på Nordmøre er en av de få gjenværende tekstilbygdene vi har i Norge. Der produseres det bærekraftig tekstil i mange ulike stoff. Blant annet blir ull som ellers ikke har noen verdi, forvandlet til fine tekstiler som er så å si helt ureiste, og helt uten fargestoffer. Det er bærekraftig, det! Når du har slitt ut et bærekraftig klesplagg, kan du legge det i komposten, og det blir til gjødsel. Slik er det ikke med klesindustrien ellers i verden. «Made in Norway» er på vei inn, og «Made in China» er på vei ut. Vi trenger flere bedrifter som satser på bærekraftig tekstil.

For at næringslivet skal lykkes, er vi avhengige av at de har kvalifiserte ansatte. Vi er også avhengige av at det bor folk i hele Norge, at vi har attraktive lokalsamfunn å bo i, arbeidsplasser og tilgjengelige boliger. Det kommer ikke av seg selv. Regjeringen har gjort mange kraftfulle grep her som vi allerede ser og hører resultatene av. Det at folk får slettet studielån hvert år de bor i en distriktskommune, har effekt. At vi har gratis ferjer, har effekt. Halv pris i barnehagene i distriktskommuner har effekt.

Det er mange grep i statsbudsjettet som hjelper for næringslivet vårt. Det betyr noe hvem som styrer landet, og at vi har en regjering som fører en aktiv næringspolitikk, og som styrker distriktene våre. Vi skal fortsatt bo og leve i bygd og by i hele Norge.

Kathrine Kleveland (Sp) []: Alle trenger mat, ja, faktisk opptil flere ganger hver dag. En av lærdommene i det frigjorte Norge etter 1945 var å bygge opp sivil beredskap og solide lagre med korn, fôr og andre livsnødvendigheter. En annen lærdom var at det vesle dyrkbare arealet som finnes i dette landet, må utnyttes til å produsere mat. På 1950-tallet var det lovfestet at det skulle være lager av forsyninger tilsvarende ett års krigsforbruk.

Vi lever fortsatt i urolige tider, med stadige endringer i den sikkerhetspolitiske situasjonen. Det har ytterligere aktualisert behovet for matberedskap. Derfor er punktet i Hurdalsplattformen som sier at samfunnsoppdraget til jordbruket er å sikre Norges befolkning nok og trygg mat produsert på norske naturressurser, og slik bidra til arbeid, god ernæring og helse, viktig. Og derfor er reale jordbruksoppgjør og beredskapslager for korn nødvendig. Nå er det satt av midler til oppbygging av beredskapslager og inngått avtaler om lagring av de første 30 000 tonnene. Det handler om sikkerhetspolitikk, klima og matforsyning.

I en verden som roper etter mat, har vi både rett og plikt til å opprettholde egen matproduksjon. Den norske modellen med jordbruksforhandlinger, tollvern og samvirkebedrifter er bærebjelkene i norsk matproduksjon. Senterpartiet vil gi matprodusentene tilbake troen – og ga mer i det første jordbruksoppgjøret enn i de ti foregående årene til sammen. Vi har hatt rekordhøye oppgjør og strømkompensasjonsordninger.

Det å minske matsvinn er beredskap. Vi må kaste mindre mat. Derfor er jeg glad for at det med Senterpartiet i regjering endelig blir en matkastelov. Og vi bør spise mer norskprodusert mat. Ordet «norsketarianer» kom med på Språkrådets kortliste for årets ord i 2024, og jeg er stolt av at det er Senterparti-damen Dordi B. Lerum som laget ordet da hun bare ville spise norsk mat i år.

Jordvern er beredskap fordi enhver jordflekk som dyrkes, er beredskap. For hvert mål matjord som nedbygges, fratar vi framtiden 1 000 brød i året. Regnestykket er enkelt: På ett mål jord kan det dyrkes 500 kg mathvete, og det gir minimum 1 000 brød i året. Vi må slutte med å legge matjord under asfalt, kjøpesenter og industribygg i et urovekkende tempo. Derfor må jordvernstrategien på maks 2 000 dekar overholdes strengt.

Olve Grotle (H) []: Hausten 2021 var det optimisme og framtidstru som prega norsk havbruk. Solberg-regjeringa hadde nettopp lagt fram miljøteknologiordninga, som skulle bringe næringa i ei meir miljøvenleg og berekraftig retning. Samtaleemna dreia seg ofte om visjonane ein hadde for framtida, berekraftig vekst og at havbruket skulle vere med på å oppfylle FN sine mål om at vi må produsere meir mat i havet.

I dag er situasjonen ein annan. Kort sagt har optimismen og visjonane blitt bytta ut med ei usikkerheit om heilt fundamentale forhold. Det skuldast fleire ting som regjeringa har ansvaret for. Lakseskatten blei ei svært uheldig sak for havbrukssselskapa på mange måtar, og framleis ventar ein på normprisene som lakseprisrådet skal kome med. Miljøteknologiordninga blei ikkje behandla i det heile tatt, og no har ein i lang tid òg venta på den såkalla miljøfleksibilitetsordninga. Det er òg fleire andre ordningar og regelverk som har late vente på seg, og som ventar på avklaringar.

Ei hovudutfordring med dette er at den store uvissa og dei stadige utsetjingane har påverka selskapa si framferd. Oppdrettarane har utsett investeringsavgjerder i både konvensjonell og alternativ produksjonsteknologi i påvente av avklaringar om rammevilkåra. Dette har ikkje berre ført til at havbruk har mista styringsfart både når det gjeld produksjonsvekst, utvikling og innovasjon i ei meir berekraftig retning; det har òg gått ut over ei leverandørnæring som har utvikla ei rekkje konsept som kan vere svar på mange av dei utfordringane havbruksnæringa har, f.eks. med lakselus og fiskehelse. I haust har vi sett at fleire i denne bransjen har blitt sagt opp og permittert som følge av det. Det er uheldig ikkje berre for dei som blir direkte ramma; det er også svært uheldig ettersom det er leverandørnæringa som står for mykje av det utviklingsarbeidet og dei innovasjonane som skjer i havbruket vårt.

Havbruksnæringa har fleire utfordringar knytte til miljø og fiskehelse, som næringa sjølv er nærmast til å bere ansvaret for, og her må òg næringa sjølv bli betre, men det er ingen tvil om at all den uvissa og dei mange utsettingane regjeringa har ansvaret for, som gjeld rammevilkåra til havbruket vårt, har verka sterkt investeringshemmande. Det er ikkje berre ein kostnad for havbruksnæringa og leverandørnæringane, men òg ein kostnad for heile samfunnet vårt.

Vi treng ein meir offensiv og handlekraftig politikk for havbruket vårt som kan gje havbruket optimismen og investeringslysta tilbake.

Bjørnar Skjæran (A) []: Arbeiderpartiet stiller opp for kysten. CO2-kompensasjonsordningen er helt avgjørende i den situasjonen fiskerinæringen nå står i. Jeg er derfor strålende fornøyd med at de partiene som går til angrep på hel næring, ikke vil få flertall for sitt syn, mens regjeringen og flertallet her i salen stiller opp så lenge teknologien ikke er på plass.

En økning til 500 mill. kr er en storsatsing på en næring som må håndtere en kvotenedgang som vi ikke har sett maken til siden 1980-tallet. Den økningen styrker norske kystsamfunn, den hindrer karbonlekkasje, og den gir fiskeflåten tid til en rettferdig grønn omstilling. Samtidig er CO2-avgiften innrettet sånn at den stimulerer til lavere drivstofforbruk.

I denne sammenhengen vil jeg også framheve hva de viktige grepene i kvotemeldingen betyr for næringen. Vi gjeninnførte trålstigen som Norges Fiskarlag utviklet allerede på 1990-tallet, og som har vært bærende for fordelingen mellom hav og kyst i flere tiår. Høyre og Fremskrittspartiet skrotet den, og hadde det blitt stående, ville mange i kystflåten ha vært på konkursens rand allerede nå, om ikke konkurs. Praten om forutsigbarhet som jeg har hørt i dag, er rett og slett pinlig i lys av dette.

Vi gjeninnførte også prinsippet om at strukturkvotene skal tilbake til gruppen de kommer fra, når de utløper. Dette er den redningsbøyen mange i kystflåten nå holdt seg flytende med. At Høyre og Fremskrittspartiet skrotet dette prinsippet, står fortsatt som en mørk dag i den fiskeripolitiske historien vår.

Situasjonen på finnmarkskysten er alvorlig. Det er nedgang i kvoter på sentrale fiskeslag. Helt nødvendige sanksjoner mot Russland har rammet mange lokalsamfunn i Finnmark. Fiskeriene bidrar til stor verdiskaping, og det er viktig å støtte opp om disse samfunnene nå. Dette er bakgrunnen for den særskilte tiltakspakken for Finnmark. Pakken skal bidra til omstilling og bedre kontroll med fiskeriressurser.

Ordningene til Innovasjon Norge i Troms og Finnmark styrkes med 60 mill. kr for å bidra til omstillingsevne og utvikling i sjømatindustrien. Fiskeridirektoratets kontroll i Troms og Finnmark styrkes med 4 mill. kr, og arbeidet med Blue Justice International Tracking Center i Vardø med 5 mill. kr. Også kommunale næringsfond i kystkommunene i Finnmark får påfyll. På denne måten skal vi både sikre kontrollen med de viktige fiskeriressursene og bidra til utvikling i de mest fiskeriavhengige samfunnene vi har.

Det betyr i sannhet noe hvem som styrer.

Bengt Rune Strifeldt (FrP) []: Innledningsvis må jeg bare gi en kommentar til representanten Buljo fra Arbeiderpartiet i Finnmark som sier at vi har foreslått et kutt til reindriften. Ja, det har vi, og vi ønsker å redusere reintallet slik at reindriften igjen kan bli en bærekraftig næring. Den er overhodet ikke det i dag. Reintallet har skutt i været. I 1970 var reintallet i Finnmark på rundt 69 000 rein. Fram til 2020 ble den mer enn doblet, til over 150 000, og vi har enkelte områder som overhodet ikke lenger er egnet til reinbeite på grunn av at reindriften selv har ødelagt beitemarken.

Siden stortingsvalget i 2021 har den økonomiske situasjonen for folk og bedrifter blitt betydelig forverret. Norge har et av de høyeste skattetrykkene i OECD-området, og den rød-grønne regjeringen har unnlatt å ta viktige grep som kunne hjulpet mange. Fremskrittspartiet mener at folk og bedrifter skal få beholde mer av sine egne penger. Det gir trygghet og økonomisk handlefrihet for den enkelte. Vi sørger for helt nødvendige skatte- og avgiftslettelser i en krevende tid for både vanlige folk og bedrifter.

Norge er en stolt havnasjon, og nettolønnsordningen er det viktigste politiske virkemidlet vi har for å sikre rekruttering og norsk kompetansekraft i maritim sektor. Til tross for at regjeringspartiene i Hurdalsplattformen har lovet å styrke nettolønnsordningen, har den blitt spist opp av inflasjon for hvert eneste rød-grønne statsbudsjett.

Fremskrittspartiet mener det minste vi kan gjøre for maritim sektor, som har tjent Norge og norsk verdiskaping i århundrer, er å gi dem stabile rammevilkår som sikrer videre rekruttering og kompetanse til næringen. Derfor foreslår Fremskrittspartiet i årets alternative statsbudsjett å fjerne taket i ordningen på alle segmenter for å gi næringen solide rammevilkår.

Når man ser helheten i Fremskrittspartiets budsjett, så prioriterer vi hovedoppgavene mens vi kutter der vi kan. Blant annet kutter vi 3,4 mrd. kr i de direkte overføringene til landbruket. Da er vi nede på samme nivå som regjeringen var på i fjor. Tatt i betraktning alle reguleringer og båndlegginger regjeringen, med Senterpartiet i spissen, har påført bøndene, ser vi at jordbruksinntektene faktisk går ned. De gikk ned med 26 pst. fra i fjor. Samtidig har gjelden økt med 5 pst., ifølge driftsgranskingen fra NIBIO.

Senterpartiet velger å fortsette med medisin som ikke fungerer, og det resulterte i fjor i en historisk høy nedlegging av rundt 360 jordbruksbedrifter.

Fremskrittspartiet har derimot mer tro på at bøndene trenger mer frihet til å styre eget gårdsbruk selv, at det skal lønne seg å satse, og at de strenge reguleringene i landbruket fjernes. Derfor vil Fremskrittspartiet gi bøndene mer frihet og færre reguleringer for å sikre vekst og satsing i jordbruket.

Liv Kari Eskeland (H) []: Eg vil gjerne få lov til å løfta fram geoparkane, som òg og ligg under ansvarsområdet til denne komiteen. Diverre har dei i dette budsjettet korkje vorte prioriterte av regjeringa eller komne inn under forhandlingane med SV.

UNESCO-geoparkane bidrar med internasjonal status og formidling av verdfull naturarv. Geoparkane med UNESCO-status har eit krav om å tilsetja geologar for å oppretthalda UNESCO-statusen, ein kostnad som til no er vorte dekt over løyvingar i statsbudsjettet. Sidan 2020 har geoparkane, som no tel 4 stykke, fått 1 mill. kr i statsstøtte, så nær som i 2022.

Fire av våre fem geoparkar ligg i distrikt der det er så få fastbuande at kommunetilskotet per innbyggjar saman med fylkeskommunal støtte ikkje kan finansiera eit minimum av bemanning. Difor har ein til no vore avhengig av den statlege støtta.

Noreg bidrar altså med nær 700 mill. kr totalt til ymse UNESCO-prosjekt rundt omkring i verda, inkludert NORADs. Det viser at ein har stor statleg vilje til å støtta UNESCO. At regjeringa då vel ikkje å bidra til dei norske UNESCO-geoparkane, vert eit ganske stort paradoks. Me har difor ein merknad om at regjeringa må gå i dialog med UNESCO-geoparkane for å sikra at kompetansen ikkje går tapt ved bortfall av statstilskotet, og finna gode løysingar for å hindra at denne kompetansen forsvinn. Dette er kompetanse som er veldig vanskeleg å få tak i.

Føreseielege rammevilkår er heilt nødvendig. Dette handlar òg om å gjera geoparkane i stand til å driva god personalpolitikk, noko me opplever at denne regjeringa er oppteke av – i alle fall gjennom retorikk.

No kan regjeringa òg gjennom praktisk politikk visa at dei tek situasjonen til geoparkane på alvor. Det beste hadde vore om statsråden no på ståande fot kunne ta utfordringa og lova geoparkane eit møte, slik at dei kan gå inn i jula med litt lågare skuldrar og eit håp om ei god løysing ut på nyåret. Geoparkane gjer ein fantastisk jobb med å løfta delar av naturen og kulturarven vår, og regjeringa bør gjennom handling visa at dei verdset dette.

Alfred Jens Bjørlo (V) []: Det viktigaste distriktspolitiske grepet vi kan gjere som nasjonale politikarar, er å sørgje for grunnlag for eit variert, livskraftig, lønsamt og i størst mogleg grad lokalt eigd næringsliv over heile landet. På min heimplass Nordfjordeid ligg ei bedrift som heiter Eid Elektro, som lagar elektrotavler for ein nasjonal marknad. Dei har 100 tilsette og omsette i år for 250 mill. kr. Dei gjev bidrag til lokalsamfunnet ikkje berre i form av arbeidsplassar, men i form av å stille opp med bidrag til lag, organisasjonar og lokal aktivitet i stort og smått, med lokal eigarskap og lokal tilknyting.

Det er ikkje ei unik bedrift. Den typen bedrifter finst på dei fleste plassar rundt om i Noreg, iallfall viss dei ikkje blir skatta i hel slik at dei anten ikkje har noko overskot igjen å dele ut, eller eigarane vel å kaste inn handkledet og selje seg ut.

Eigaren i Eid Elektro fortalde tidlegare i dag offentleg at i hans bransje, elektrobransjen, er no ni av ti bedrifter selt ut av landet dei siste to åra. Kvar veke blir bedrifter i denne bransjen selt ut fordi dei lokale norske eigarane ikkje tør å stå i det meir, med kombinasjonen av skattetrykk og fiendtleg retorikk frå dagens regjering. Då hjelper det veldig lite å kome med subsidieordningar som gratis ferje, fleire lensmannskontor og det eine og det andre, viss ein på sikt byggjer ned grunnlaget for at folk skal kunne leve eit godt liv, og at det er gode lokalsamfunn i heile landet, nemleg det lokale næringslivet.

Difor er det for Venstre ein hovudprioritet at vi skal sørgje for at Noreg faktisk blir det beste landet i verda for både å starte og byggje bedrifter i – ikkje berre fordi det er viktig for nasjonaløkonomien og for det vi skal leve av etter oljen som nasjon, men fordi dette òg er den beste oppskrifta på at det i framtida skal bu folk som har eit godt liv, og som ønskjer å leve livet sitt, i heile landet, frå nord til sør og frå aust til vest. Difor er næringslivspolitikk og distriktspolitikk to sider av same sak.

Solveig Vitanza (A) []: Det er kanskje mange representanter som heller skulle vært i en finansdebatt i dag, men jeg skal forholde meg til noe som egentlig angår alle de tre rammeområdene våre, nemlig mat. Så skal jeg legge litt ekstra fokus på rammeområde elleve.

Arbeiderpartiet legger stor vekt på vår forpliktelse til å produsere norsk mat til egen befolkning. Den sikkerhetspolitiske situasjonen er forverret. Det understreker viktigheten av økt selvforsyning med en løpende matproduksjon og god matberedskap. En robust og stabil landbruksnæring kan derfor ses på som en slags forsikring for den norske befolkningen.

Gjennom jordbruksoppgjøret og statsbudsjettet følger regjeringen opp sine prioriteringer og viser handlingsvilje til å etterleve det vi lovte i Meld. St. 11 for 2023–2024 om å øke selvforsyningen av jordbruksvarer og om planen for opptrapping av inntektsmulighetene i jordbruket. Hvis vi skal øke norsk matproduksjon, må vi sørge for mer lønnsomhet i næringen. Det at bøndene også skal sitte igjen med noe i lommeboken, er helt avgjørende skal vi sørge for rekruttering, investering og produksjon i sektoren.

Vi trenger landbruk i hele landet – med en variert bruksstruktur som er tilpasset Norges naturressurser og geografi. Det er slik vi best kan produsere mat på en bærekraftig og klimavennlig måte, og ikke minst er det avgjørende for nasjonal forsyningssikkerhet.

En stor del av rammeområde elleve går til ordninger og tiltak som er framforhandlet gjennom jordbruksavtalen. I år ble staten og jordbruket enige om en jordbruksavtale som legger til rette for å tette inntektsgapet mellom jordbruket og andre grupper med ca. 60 000 kr. Andre ting som ble prioritert, er melk, korn, grønt, et betydelig løft for klima, natur og miljø, velferdsordningene, investeringsmidler og matproduksjon i Nord-Norge. Dette er en god avtale for hele landbruket, og den styrker produksjonsøkonomien.

Som vi ser av partienes ulike budsjettforslag, prioriterer vi norsk matproduksjon, bøndenes driftsgrunnlag og klimasatsinger ganske ulikt. Vi ser at Høyre og Fremskrittspartiet kutter med milliarder i overføringer til landbruket. Vi hører ofte at disse partiene snakker om forutsigbarhet i næringslivet, men det gjelder tydeligvis ikke for bønder. Fremskrittspartiet kutter det totale landbruksbudsjettet med over 4 mrd. kr og Høyre med nesten 2 mrd. kr. Jeg mener det er i budsjettet partienes virkelige politikk og prioriteringer best kommer fram.

Jeg vil derfor takke SV for at vi har kommet fram til et godt budsjettforslag som legger til rette for en trygg, sunn og variert matproduksjon i Norge. I en tid der vi jobber målrettet for en bedre beredskap, skal vi i hvert fall legge til rette for matsikkerhet og en bærekraftig matproduksjon for hele befolkningen.

Statsråd Geir Pollestad []: Eg har lyst til å knyta nokre kommentarar til det eventyret som Framstegspartiet fortel om sin eigen politikk. Det er eit eventyr, og det er krydra med ting som rett og slett ikkje er sanne.

For det fyrste vil eit kutt på 4 mrd. kr til norske bønder ha betydning. Det vil bety eit kutt på rundt 130 000 kr per årsverk i jordbruket. Så viser representanten Strifeldt til at Framstegspartiet vil gjera andre ting. Det er heilt rett at dei vil gjera andre ting. Eg har registrert at dei vil svekkja tollvernet. Det vil gjera at bonden får mindre betalt for varene. Det er kanskje sånn i matematikken, men det er ikkje sånn i økonomien at minus og minus vert pluss. Minus og minus vert meir minus.

Me har sett at Framstegspartiet har gått til angrep på marknadsordningane som sikrar at ein får henta kjøt og mjølk i heile landet. Eg høyrde òg representanten Strifeldt seia at det var ei historisk høg nedlegging av bruk i Noreg. Då må ein sjå på tala. De stemmer rett og slett ikkje. Ein skal langt tilbake for å finna så låg bruksnedlegging som det var i fjor. Eg trur om mogleg ein ikkje vil finna det i nyare tid.

Det vert òg gjort eit poeng av at 2023 var eit dårleg år for jordbruket. Det var det, for det var tørke og flaum. Når sjølvstendig næringsdrivande får produsert mindre av varene sine, går inntekta ned. Er løysinga å kutta i overføringane når ein har dårlege avlingar? Openbert ikkje.

I 2022 var det svært gode avlingar, og då gjekk inntekta opp. Alt tilseier at 2024 vert eit heilt ok år, og at inntekta igjen vil gå opp. Den satsinga som regjeringa har hatt på 12 mrd. kr – 67 pst. vekst i overføringane til jordbruket – har vore heilt nødvendig for å møta kostnadsauken og samtidig leggja til rette for inntektsvekst. Det er basisen i dette.

Det er så enkelt at viss ein vil ha landbruk i heile landet, viss ein vil styrkja den norske matberedskapen, og viss me vil verta meir sjølvforsynte med mat, då må me vera villige til å bruka dei pengane det kostar. Det er naivt å tru at norske bønder med vår vekstsesong er i stand til å konkurrera med franske og spanske bønder f.eks. når det gjeld å produsera potet. Ein vil verta konkurrert ut. Difor treng eit norsk landbruk ein skikkeleg landbrukspolitikk, og det står regjeringa for.

Presidenten []: Representanten Bengt Rune Strifeldt har hatt ordet to gonger tidlegare og får ordet til ein kort merknad, avgrensa til 1 minutt.

Bengt Rune Strifeldt (FrP) []: Jeg vil med dette takke for en god debatt, med budsjetter som tydeligvis er hvert enkelt partis prioriteringer, og så vil jeg takke alle i salen for den grundige gjennomgangen av Fremskrittspartiets alternative budsjett. Det varmer et Fremskrittsparti-hjerte.

Vi har en regjering som fortsetter å øke skatter og avgifter, og en av de få tingene Arbeiderpartiet og Senterpartiet har lyktes med i denne regjeringsperioden, er en storstilt eksport av kapital og kompetanse til utlandet i form av investorer som rømmer landet.

Skillelinjene mellom venstre- og høyresiden er svært tydelige, men også mellom partiene på høyresiden. Vi har Fremskrittspartiet som ønsker å kutte i skatter og avgifter, og vi har Høyre som ønsker å innføre flere nye symbolske miljøavgifter, med f.eks. avgift på melkekartonger og økning i bilavgiften.

Avslutningsvis vil jeg ønske presidenten og salen god jul.

Christian Tybring-Gjedde (uavh.) []: Jeg må innrømme at jeg ikke har fulgt med i hele debatten, men her var det mye sutring, syting og klaging om subsidier og at alt går galt. Kanskje man da skal satse på noe som faktisk går bra, og det er forsvarsindustrien. Den går bra. FSi, altså Forsvars- og sikkerhetsindustriens forening, har 221 medlemsbedrifter. Alle tjener penger, og de er lokalisert over hele landet.

Her sitter det altså folk og syter over sin egen kommune eller at det ikke er nok aktivitet der de er. Hvorfor ikke satse på det som funker? FSi har doblet antall medlemsbedrifter de siste par årene – fordi det lønner seg, fordi det er smart, fordi man satser på og investerer i forsvarsindustrien, fordi man trenger de produktene de kan levere. Så hvorfor ikke ta en debatt om det i stedet for å diskutere hvor mange bønder man skal ha ulike steder, næring som forsvinner og distriktspolitikk.

Man trenger ikke distriktspolitikk hvis man satser på det som faktisk funker, for da kommer bedriftene til kommunene, og de ber heller ikke om subsidier for at de skal være der. Da kommer også folk, kompetanse og alt man trenger for å skape arbeidsplasser, og de kommer over hele landet. Ikke minst har forsvarsindustrien spin off-effekter som gjør at andre bedrifter under forsvarsindustrien blomstrer. Små bedrifter, små knoppbedrifter, kommer ulike steder i landet for å bygge opp under de store bedriftene i forsvarsindustrien i Norge, og det funker.

Da trenger man ikke stå her og rope etter subsidier. Man kan satse på en industri som tjener penger, og så vil også kommunene tjene penger, gjennom at bedriftene er plassert i disse kommunene. For eksempel er romindustrien en økende og etter hvert stor industri Norge. Droneteknologi, kunstig intelligens generelt og alt som baseres på fremtiden, kommer ut av forsvarsindustrien. Så jeg vil si til alle som er aktive i næringspolitikken: Sats på det som funker, ikke klag på det som ikke funker. La oss ikke få mer av det som ikke funker, men sats på det som funker.

Bjørnar Skjæran (A) []: Tall kan være litt kjedelige, men riktige svar på enkle regnestykker bør bety mer enn den retorikken vi hører fra høyresiden i salen her i dag. Det blir stadig hevdet at det går så dårlig i næringslivet når Arbeiderpartiet leder regjeringen – vel, noen enkle tall på forskjellen mellom en arbeiderpartiledet regjering og da Høyre ledet regjeringen:

Under Jens Stoltenbergs åtte år ble det skapt over 350 000 nye arbeidsplasser i Norge, to av tre kom i privat sektor. Fasiten under like mange år med Erna Solbergs regjering var 170 000, altså omtrent halvparten, og andelen i privat sektor var bare på 57 pst. Under dagens regjering – i de tre årene som har gått – er fasiten 145 000, altså nesten like mange nye arbeidsplasser på tre år som Høyre klarte på åtte. Og mens Høyres fasit på privat sektor var 57 pst., er fasiten nå 84 pst. Ja, det blir mange tall, men de viser veldig tydelig realiteten. Hvis vi ser på antallet nyoppstartede foretak, er fasiten nå, på tre år, 2 000 flere selskaper per kvartal enn det man klarte under Erna Solbergs regjering. Og, for å trekke paralleller til andre land: Vi har borgerlig styre i Sverige, der er arbeidsledigheten er 9 pst., mens den er et par prosent i Norge.

Regjeringen har jobbet for et vendepunkt i økonomien – nå er vi der, både for landet og for hver enkelt. Prisveksten er på vei ned, renta vil gå ned, og både Norges Bank og Statistisk sentralbyrå forventer reallønnsvekst i 2024 og i 2025, så det går bra i norsk økonomi. I tillegg betyr det at vi med den rente- og inflasjonsspiralen som vi opplever nå, på tre år kan klare det vi forrige gang i Norge etter jappetiden brukte 10–15 år på. Vi klarer det uten mye arbeidsledighet, bedrifter som går overende i hopetall og at titusener må gå fra både hus og hjem. Sist vi var i denne situasjonen hadde vi borgerlig styre. Det endte med at vi måtte etablere en egen gjeldsordningslov. Så kom ikke til meg og fortell at det ikke kan gå bra i landet også i krevende tider når man har en arbeiderpartiledet regjering. Fasiten – tallenes klare tale – er veldig, veldig tydelig.

Nikolai Astrup (H) []: La meg først si at jeg ikke alltid er så hjertens enig med representanten Tybring-Gjedde, men: Det er mye sutring generelt sett. Men la meg komme til poenget, og det var representanten Skjærans innlegg.

Det er ulike former for tall og ulike måter å bruke dem på. Realiteten er at hvis vi ser på tallene under denne regjeringen, var det en oppdemmet etterspørsel og et stort oppsving ut av pandemien som gjorde at det ble skapt mange arbeidsplasser i privat sektor – uten tvil. Vi har også hatt en historisk svak kronekurs, som selvfølgelig er veldig bra for eksportnæringene og for reiselivet. Men til tross for det har vi altså sett et klart trendskifte det siste året, hvor nesten alle nye arbeidsplasser har blitt skapt i offentlig sektor. Det er ikke fordi det er ansatt spesielt mange i offentlig sektor, det er rett og slett fordi det er bråstopp i antall nye ansettelser i privat sektor det siste året. En nærliggende årsakssammenheng her kan være at regjeringens politikk begynner å bite – at det å øke skattene med nesten 40 mrd. kr, som man har gjort hittil, får en konsekvens. Vi ser at investeringene i fastlandsbedriftene er lavere nå enn i siste normalår før pandemien, i 2019. Vi ser at bedriftseiere flytter – formuer for over 50 mrd. kr er flyttet. Vi ser at gründere gjør opprør. Mange av våre kloke hoder som har gode ideer, velger å flytte ut av landet for å realisere ideene der fremfor å bli her og la nye bedrifter vokse. Så det er en god del faresignaler. Selv om mye går bra, er det likevel sånn at det er en god del faresignaler, og jeg opplever ikke at regjeringspartiene overhodet tar det inn over seg. I replikkrunden med næringsministeren stilte jeg spørsmålet om hun var bekymret for at norskregistrerte fond nå flagger ut – mange til Sverige, noen til Luxembourg og til Finland. Over tid svekker dette finansnæringen, som har en viktig rolle for å skaffe til veie kapital til norske bedrifter. Hun gikk ikke rundt og bekymret seg, sa hun – for alt går så bra i dette landet, må vi formodentlig tro – men det er altså grunn til å bekymre seg over dette. Det er grunn til å ta inn over seg at kanskje har det med politikk å gjøre, og kanskje må vi sørge for at vi har rammevilkår som er på linje med våre viktigste konkurrenter. Det har vi ikke nå. Hvis vi skal innfri ambisjonene om være et av de beste landene i verden for å starte og drive bedrifter, er vi nødt til å gjøre noe med politikken. For nå går det i feil retning på en rekke områder, selv om det i gjennomsnitt har gått bra bl.a. på grunn av en oppdemmet etterspørsel etter pandemien.

Presidenten []: Representanten Bjørnar Skjæran har hatt ordet to gonger tidlegare og får ordet til ein kort merknad, avgrensa til 1 minutt.

Bjørnar Skjæran (A) []: Det er veldig sjelden at jeg lar meg imponere av bortforklaringer, men her er det klart at representanten Astrup imponerer meg. Det er altså fordelen av å komme ut av en pandemi som er årsaken til at det har gått bra under den sittende regjering, ifølge representanten Astrup. Høyre hadde altså bare en voldsom uflaks, som gjorde at det ble så vanskelig. Jeg tenker at hvis Høyre har en så notorisk uflaks at det blir pandemi i landet når Høyre styrer, må vi iallfall tenke oss nøye om. Det er faktisk også sånn at under Stoltenberg-regjeringen – da det ble skapt dobbelt så mange arbeidsplasser som under Høyres regjeringstid – hadde man den verste finanskrisen verden har sett siden 1930-tallet. Jeg bare minner om det. Jeg kan også minne om at umiddelbart etter regjeringsskiftet kom pandemien tilbake – det har kanskje gått i glemmeboka, men det er en del av realitetene rundt det som vi snakker om. Så jeg tror det er greiest at vi forholder oss til fakta – det er alltid lettest å diskutere da. Men bortforklaringer fungerer jo uten det.

Rune Støstad (A) []: Debatten går mot slutten, så jeg vil gjerne kommentere et par ting, og jeg skal stille et spørsmål til Astrup, som viste til at det har vært en økning i offentlig sektor. Ja, det har vært det – 78 pst. er innenfor undervisning. Hvor vil Astrup kutte i det?

Vi har hørt Høyre og Venstre kritisere Arbeiderpartiet for næringspolitikken. Venstre mener at vi er for opptatt av store industribedrifter, Høyre bruker tid på å kritisere oss fordi vi fokuserer på småbedrifter. Da skal jeg oppklare følgende: Vi er opptatt av bredden i norsk næringsliv. Det er nettopp det som gjør vår aktive næringspolitikk sterk og helhetlig – å støtte opp under industrimuligheter som kan drive Norge framover, men som også gir Norge og våre småbedrifter og gründere de verktøyene de trenger for å lykkes. Vår politikk handler om å legge til rette for vekst, innovasjon og verdiskaping i hele landet, i både by og bygd.

Så må jeg også kommentere Fremskrittspartiets snuoperasjon når det gjelder grunnrenteskatt på havbruk. Da skatten ble innført, var de – Sylvi Listhaug – ute: Denne skal bort. Nå er den med i det alternative budsjettet. Plutselig ser Fremskrittspartiet lyset og ser at den skatten er både rettferdig og nødvendig.

Og så: Det tegnes et dystert bilde fra representanter fra Venstre, Høyre og Fremskrittspartiet. Kanskje kan jeg gi dem litt mer lystighet inn mot jul, for det går ikke så dårlig i norsk næringsliv som de representantene skal ha det til. Det er faktisk slik at denne regjeringen skaper 145 000 nye arbeidsplasser. 145 000 flere er i arbeid med dagens regjering – åtte av ti i privat sektor. Jeg håper at en kan ta med seg det inn i jula. Kanskje blir det litt mer lystig.

Så har det vært mye prat om kysten og fisken, og det er ikke til å undres over, for havet gir oss arbeidsplasser, eksportinntekter og verdiskaping i verdensklasse. Men vi må ikke glemme at det finnes fisk i Innlandet også. Det var spørsmål om fisk er mat eller ei – ja, det er mat. Hvis en er i tvil om julemat, skal jeg slå et slag for rakfisk fra Gudbrandsdalen og fra Valdres. Det er både tradisjon og kvalitet.

Med dette vil jeg takke for debatten og ønske komiteen – og også presidenten – en riktig god jul.

Presidenten []: Representanten Nikolai Astrup har hatt ordet to gonger tidlegare og får ordet til en kort merknad, avgrensa til 1 minutt.

Nikolai Astrup (H) []: Det representanten Skjæran kaller for bortforklaringer, står svart på hvitt i regjeringens statsbudsjett. Jeg vil anbefale at representanten leser sin egen regjerings statsbudsjett, og så kan han komme tilbake til meg, for der står det veldig tydelig at denne veksten i arbeidsplasser skyldes at det var en oppdemmet etterspørsel ut av pandemien. Det som bør bekymre ham mer, er at de siste tolv månedene har det vært stillstand. Og når de fleste arbeidsplasser har kommet i offentlig sektor det siste året, skyldes ikke det at det har vært ansatt veldig mange i offentlig sektor. Vi ser jo at helsekøene øker, det er færre politifolk i gatene, og elevene lærer mindre i skolen. Så det er ikke fordi man har satset veldig tungt på offentlig sektor, det er rett og slett fordi det ansettes veldig få i privat sektor, og det er det som er problemet, fordi vi ser at regjeringens politikk begynner å bite.

Men heldigvis, som jeg sa i mitt innlegg tidligere i dag, er politikk en fornybar ressurs. Snart er det valg, og dere vet alle hva dere da må gjøre for å få til et skifte.

Presidenten []: Representanten Alfred Jens Bjørlo har hatt ordet to gonger tidlegare og får ordet til ein kort merknad, avgrensa til 1 minutt.

Alfred Jens Bjørlo (V) []: Representanten Støstad har eit poeng når det gjeld at Arbeidarpartiet er oppteke av breidda i norsk næringsliv. Det er heilt rett, det er ikkje slik at det berre har vore protestar frå dei små i næringslivet, eller berre frå dei store i næringslivet, mot denne regjeringa sin næringspolitikk. Den frustrasjonen som har vore over denne regjeringa, er faktisk ganske likt fordelt i heile næringslivet, så der skal eg gje representanten Støstad rett. Hovudinnvendinga frå næringslivet, i tillegg til skatteauken, har vore manglande føreseielegheit i næringspolitikken. Det er på toppen på lista over det norsk næringsliv ber tynt om å få tilbake, etter tre år med denne regjeringa. Og den gode nyheita: Den føreseielegheita er det håp om å få tilbake i 2025 med ei ny regjering og eit sterkt Venstre.

Heilt til slutt vil eg stø opp under representanten Støstad sin hyllest til rakfisken, og viss vi no neste år får eit vedtak på at fisk er mat, så vi kan følgje opp Venstre sitt syn når det gjeld at ein har lov til å selje øl frå dei same gardane som sel rakfisk, går vi mot herlege tider …(Presidenten klubbar.)

Presidenten []: Tida er ute uansett.

Fleire har ikkje bedt om ordet i sakene nr. 4–6.

Etter ynske frå utanriks- og forsvarskomiteen vil sakene nr. 7–11 verta behandla under eitt.

Votering, se voteringskapittel