Stortinget - Møte tirsdag den 11. juni 2024 *

Dato: 11.06.2024
President: Morten Wold
Dokumenter: (Innst. 361 L (2023–2024), jf. Prop. 77 L (2023–2024))

Søk

Innhold

*) Referatet er ennå ikke korrekturlest​.

Sak nr. 20 [13:59:41]

Innstilling fra justiskomiteen om Endringer i el-tilsynsloven (hjemmel for gebyr for godkjenning av yrkeskvalifikasjoner mv. (Innst. 361 L (2023–2024), jf. Prop. 77 L (2023–2024))

Talere

Ingvild Wetrhus Thorsvik (V) [] (ordfører for saken): Jeg starter med å takke medlemmene i komiteen og komitésekretæren for samarbeidet ved behandlingen av denne saken.

I proposisjonen foreslås det å innføre en hjemmel i el-tilsynsloven for å kunne ta gebyr for behandling av saker om godkjenning og forhåndskontroll av yrkeskvalifikasjoner innenfor elektroyrkene.

En forutsetning for et høyt el-sikkerhetsnivå er at de som utfører elektrofaglig arbeid, har nødvendige kvalifikasjoner og kompetanse. Derfor setter lovverket kvalifikasjonskrav for dem som skal utføre yrker innenfor elektrofagene. I dag dekkes kostnadene ved behandling av sånne saker gjennom gebyrer som pålegges virksomheter som underlegges el-tilsyn av Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap. Den foreslåtte endringen innebærer en overføring av kostnadene ved saksbehandlingen fra DSB til dem som etterspør den aktuelle tjenesten. Gebyret er stipulert til å være på rundt 3 000 kr. Dersom det skal kreves dekning for utgifter ved offentlig myndighetsutøvelse, må det framgå av lov, og hovedregelen der er selvkostprinsippet.

Høringsinstansene er stort sett positive til lovforslaget, forutsatt at gebyret ikke settes så høyt at det vil hindre nødvendig tilførsel av kvalifisert arbeidskraft. Flere høringsinstanser mener videre at lovforslaget er nødvendig og fornuftig for å kunne ivareta oppgavene og el-sikkerheten på en effektiv måte. Så pekes det på at dagens godkjenningsordning legger beslag på store ressurser hos DSB og gir mindre ressurser til de øvrige el-sikkerhetsområdene.

En samlet komité støtter endringene i el-tilsynsloven. Det gjelder da også Venstre, av samme begrunnelse som jeg allerede har vist til, og jeg antar at de andre partiene vil redegjøre for sine synspunkter ved behov.

Presidenten []: Flere har ikke bedt om ordet til sak nr. 20.

Votering, se voteringskapittel