Stortinget - Møte tirsdag den 11. juni 2024

Dato: 11.06.2024
President: Morten Wold
Dokumenter: (Innst. 355 L (2023–2024), jf. Prop. 85 LS (2023–2024))

Søk

Innhold

Sak nr. 35 [19:33:02]

Innstilling fra familie- og kulturkomiteen om Endringer i folketrygdloven (styrking av fedres rett til foreldrepenger) (Innst. 355 L (2023–2024), jf. Prop. 85 LS (2023–2024))

Talere

Presidenten []: Etter ønske fra familie og kulturkomiteen vil presidenten ordne debatten slik: 3 minutter til hver partigruppe og 3 minutter til medlemmer av regjeringen.

Videre vil det – innenfor den fordelte taletid – bli gitt anledning til inntil seks replikker med svar etter innlegg fra medlemmer av regjeringen, og de som måtte tegne seg på talerlisten utover den fordelte taletid, får også en taletid på inntil 3 minutter.

Grunde Almeland (V) [] (komiteens leder): Takk til komiteen for å ha gjort et så godt arbeid i fellesskap, får jeg begynne med å si. Som presidenten helt korrekt redegjorde for, handler dette om to saker, som også presidenten fint uttalte. Derfor gjentar jeg ikke det.

Til den første innstillingen, som går på samtykke til direktivet, er komiteen samstemt, og jeg knytter derfor ikke flere kommentarer til det. Når det gjelder neste innstilling, går det på selve gjennomføringen av direktivet. De forslagene som ligger her, gjelder en tilpasning i foreldrepengeordningen for å ivareta kravene i direktivet om at far skal ha en individuell rett til to måneders betalt foreldrepermisjon i tillegg til ti dagers betalt permisjon i forbindelse med fødsel.

De fleste tingene er vi helt enige om, også med regjeringen, bl.a. når det gjelder hvordan utvidelsen av selvstendig uttaksrett skal være. Det jeg likevel ønsker å knytte noen kommentarer til, og som komiteen har brukt mest tid på, er det som går på kompensasjonsgraden, for her skiller komiteen seg fra det forslaget som regjeringen har lagt fram.

Komiteen merker seg at reduksjonen i kompensasjonsgrad som regjeringen har foreslått, hovedsakelig baserer seg på økonomiske prioriteringer. Komiteen var enig om at dette ikke er et legitimt argument å bruke, da vi gjorde våre vurderinger. Blant annet vil jeg påpeke at etter direktivet har medlemsstatene en skjønnsmessig frihet til å fastsette nivået på ytelsen, altså kompensasjonsgraden, men det må være slik at nivået skal stimulere til uttak av permisjon.

Det vi vet, er at hovedbegrunnelsen for at fedre ikke tar ut hele eller deler av kvoten, er nettopp opplevd risiko knyttet til jobb eller eventuelt til Nav. Det er ikke negative holdninger til fedrekvoten som sådan. Der viser flertallet til en studie fra 2017 som sier nettopp dette. Da er det vanskelig å si at det vil stimulere til uttak av permisjon, når man angriper det som er hovedgrunnen til at fedre ikke tar ut permisjon i utgangspunktet. Komiteen er også enig om at vi er uenig i den vurderingen regjeringen har gjort av om dette utgjør usaklig forskjellsbehandling. Det er faktisk en samlet komité som ikke stiller seg bak regjeringens vurdering, og som derfor heller ikke fremmer den adgangen til en redusert kompensasjonsgrad.

Åse Kristin Ask Bakke (A) []: Eg vil påstå at vi i Noreg kanskje har verdas beste foreldrepermisjonsordningar. Samtidig veit vi at veldig mange slit med å kombinere familie- og arbeidsliv. Spesielt mange fedrar opplever lite forståing og reell moglegheit til å ta ut foreldrepermisjon hos arbeidsgjevar, og kvinner fell etter i lønsutviklinga etter at dei føder ungar.

Vi veit at likestilling ikkje kjem av seg sjølv, og difor har regjeringa allereie gjort fleire grep, som å endre foreldrepermisjonsordninga slik at det ikkje lenger skal løne seg å velje den kortaste permisjonslengda for deretter å ta ulønt permisjon. Det er ei ordning der kvinnene har vore taparane og ei løysing som heile 78 pst. valde tilbake i 2021. No er ordninga slik at sluttsummen er lik uavhengig av om ein vel kort eller lengre permisjon. I tillegg har vi fjerna kontantstøtta for ungar som er over 20 månader. Det er eit første skritt mot å fjerne kontantstøtta heilt. Vi meiner det er ei ordning som betalar folk for å bli heime og kan hindre likestilling.

I Arbeidarpartiet er vi opptekne av at vi skal ha rause velferdsordningar. Samtidig ønskjer vi at folk skal kome i arbeid, og at ungar skal kome seg i barnehage. Difor har vi parallelt prioritert barnehagar, der vi har fått ned barnehageprisane kraftig i denne perioden. Vi meiner at barnehagane er viktige for å gje alle ungar ein trygg og god oppvekst med like moglegheiter.

Når det gjeld foreldrepermisjonsordninga, er det viktig for oss at vi beheld dagens vellykka fedrekvote og ein tredelt foreldrepermisjon. Vi har i regjering òg vore veldig tydelege på at vi skal styrkje fedrane sine rettar samtidig som vi styrkjer det universelle velferdstilbodet for barn og unge, nettopp for å sikre fridom til alle slags familiar og å redusere forskjellane i samfunnet.

I dag diskuterer vi endringar som inneber å oppheve kravet om at mor må vere i aktivitet for at far skal kunne ta ut foreldrepengar, med ytterlegare to veker. Alle fedrar med eiga opptening i tilfelle der mor ikkje har opptent rett til foreldrepengar, blir dermed gjevne ein utvida sjølvstendig rett til å ta ut foreldrepengar i til saman ti veker, der to av vekene kan takast i forbindelse med fødselen. Forslaget vil styrkje fedrane sine rettar og gje fleire moglegheita til å vere heime med ungen sin lenger i tilfelle der berre far har opptent rett til foreldrepengar. Det kan gje barn god tilknyting til begge foreldra i første leveår, og det er viktig for oss politisk at begge foreldre frå tidleg av har moglegheit til ei god tilknyting til ungen sin.

Turid Kristensen (H) []: For to år siden vedtok Stortinget å oppfylle første del av EUs direktiv om at far eller medmor skal ha rett til å ta ut åtte uker med foreldrepenger, dvs. de første seks ukene av dette, uten at det stilles aktivitetskrav for mor. Høyre ønsker å jobbe for at fedre og medmødre generelt skal ha selvstendig opptjenings- og uttaksrett i forbindelse med foreldrepermisjon. Så langt er dette derfor veldig bra.

Det er viktig at barn får god tilknytning til begge sine foreldre i løpet av det første leveåret, og å styrke fedres og medmødres rettigheter og gi flere fedre og medmødre mulighet til å være hjemme med barnet vil kunne bidra til det. Nå var det på tide å oppfylle siste del av direktivet – de siste to ukene. Det var enda bedre – trodde jeg.

Da fedre og medmødre fikk innført de første seks ukene vi her snakker om, skrev regjeringen i sin proposisjon til Stortinget at det var rimelig, den enkleste løsningen og at ytelsene i alle foreldrepengeukene skulle beregnes etter de samme reglene, dvs. med full sats. Det vil regjeringen nå plutselig gå bort fra.

Oppsiktsvekkende nok skulle fedrene og medmødrene nå bare få 90 pst. kompensasjon. Forslaget var ikke sendt på høring, som det normalt ville vært, for regjeringen mente det kunne vanskeliggjøre gjennomføringen av tiltaket. Det er ikke så utenkelig. Det kan absolutt stilles spørsmål ved om det ikke hadde vært praktisk mulig å ha denne saken på høring først, men jeg er rimelig sikker på at det ville ha kommet en del negative uttalelser om de foreslåtte endringene, ikke minst om dette bryter med overordnede lover om likestilling og likebehandling.

Jeg måtte lese teksten flere ganger for å forstå at regjeringen faktisk mente at det var greit at fedre og medmødre skulle diskrimineres på denne måten. At regjeringen kunne foreslå noe som dette, er faktisk vanskelig å forstå, og det er ekstra vanskelig å forstå når det er så kort tid siden mannsutvalget la fram sin rapport, Likestillingens neste steg, hvor menn som omsorgspersoner er viet mye oppmerksomhet.

Begrunnelsen for det gjør det hele enda mer oppsiktsvekkende, for dette handlet om økonomiske prioriteringer. Regjeringen vil altså prioritere bort fedres og medmødres muligheter til en likestilt foreldrepermisjon. Det henger bare ikke på greip. Enda mer uforståelig ble det da det viste seg at regjeringens påstand om at det eneste alternativet til å gi redusert kompensasjon var å utsette innføringen av de to siste ukene, i strid med EUs direktiv, var helt feil. På spørsmål fra komiteen svarte statsråden at Arbeids- og velferdsdirektoratet viste til at å gi full kompensasjon ikke ville gi noen merutgifter i 2024.

Heldigvis ville regjeringspartiene her på Stortinget det annerledes, og det er en enstemmig komité som har innstilt på at forslaget om redusert kompensasjon ikke støttes. Det er jeg veldig glad for, og jeg gir honnør til representantene fra regjeringspartiene som sørger for dette i dag.

Åslaug Sem-Jacobsen (Sp) []: Senterpartiet vil at foreldrepermisjonen skal være raus og sikre at begge foreldre har et selvstendig krav på sin del av permisjonen sammen med barnet. Dette slås fast i Senterpartiets program, og med denne lovendringen opphever vi kravet om at mor må være i aktivitet, altså i jobb og studier mv., for at far skal kunne ta ut foreldrepenger, noe som også står i programmet vårt.

Forslaget vil styrke fedres og også medmødres rettigheter og gi flere av dem mulighet til å være hjemme med barnet sitt lenger i tilfeller der bare far eller medmor har opptjent rett til foreldrepenger. Det vil bidra til å gi barnet god tilknytning til begge foreldrene i første leveår.

I 2022 fikk denne gruppen åtte uker selvstendig uttaksrett, herunder ti dager i forbindelse med fødselen, og nå utvides det med ytterligere to uker, til ti uker. Dette innebærer at fedre og medmødre kan ta ut totalt ti uker med foreldrepenger, uavhengig av om mor er i aktivitet eller ikke.

I flere omganger er det gjort gode politiske grep og innført rettigheter til fedre og i dette tilfellet også til medmødre, noe som har sørget for at de har fått være mer med barnet i det første leveåret. Dette er en utvikling vi i Senterpartiet støtter.

Med denne lovendringen sørger vi for at flere fedre og medmødre får være hjemme med barnet sitt det første leveåret. Dette er viktig for likestillingen og for farsrollen. Far er en like viktig forelder som mor.

I lovforslaget som ble fremmet, ønsket regjeringen at kompensasjonsgraden for utbetaling av ytelse skulle være 90 pst. for åtte av ukene. I komiteen er det blitt fremmet et forslag om at kompensasjonsgraden skal være 100 pst. Dette støtter vi i Senterpartiet.

Kathy Lie (SV) []: Vi snegler oss langsomt framover i likestillingens tegn. Derfor ble det nødvendig for noen av oss å påpeke at det kan være på sin plass å se på en oppdatering av begrepsbruken i lovverket vårt for å gjenspeile og anerkjenne dagens mangfold av familiesammensetninger.

Det er likevel ikke hovedsaken her. Det viktigste er at vi nå utvider fedres og medmødres selvstendige rett til å ta ut foreldrepenger med ytterligere to uker. Dette er spesielt viktig der bare far eller medmor har opptjent rett til foreldrepenger, og det gir disse mer tid sammen med barnet, uten krav til aktivitetsplikt for mor.

Lovendringen ble lagt fram med en rar bismak. Det ble foreslått at far/medmor bare skulle få 90 pst. lønn i åtte av ukene. Vi mener at det er diskriminering. Vi trodde vi hadde en mer likestillingsoppmerksom regjering, men tydeligvis henger de gamle kjønnsrollemønstrene igjen i veggene i departementet, når man bygger på en forutsetning om at menn tjener mer enn kvinner, og til og med skriver at man regner med at de mennene det gjelder, antas å være primærforsørgeren i familien.

Statistikk fra Statistisk sentralbyrå viser at det er langt flere fedre i høytlønnede yrkesgrupper som tar ut foreldrepenger. Denne forskjellsbehandlingen basert på kjønn vil kunne forsterke denne trenden ytterligere da særlig familier med lav inntekt vil slite med enhver reduksjon i familiens inntekt.

Vi har brukt mange år på å forbedre foreldrepermisjonen og fordele den bedre mellom begge foreldre. Regjeringen argumenterer for økonomiske prioriteringer i lovforslaget, men etter min mening har vi ikke råd til ikke å prioritere full kompensasjon i alle de ti ukene hvis vi virkelig mener at det er viktig at flest mulig fedre tar ut foreldrepermisjon og er sammen med barna sine.

Når også statsråd Toppe i brev til komiteen kan opplyse om at en økning til 100 pst. kompensasjon allerede fra 2. august i år vil kunne gjennomføres, og at det ikke vil gi ekstra utgifter i 2024, er det ingen god grunn til ikke å prioritere dette nå.

Jeg er svært fornøyd med at flertallet i komiteen tydelig har pekt på dette og fremmet forslag om det, og at vi til slutt har endt opp med at en samlet komité er enig om at det ikke er grunnlag for denne forskjellsbehandlingen. Jeg er veldig glad for at representantene fra regjeringspartiene Arbeiderpartiet og Senterpartiet også støtter opp om dette viktige grepet. Sammen har vi nå sikret full kompensasjonsgrad, som ikke bare vil stimulere flere fedre og medmødre til å ta ut permisjon og foreldrepenger fra august i år, men også sikre at foreldrepermisjonsordningen ikke skal forskjellsbehandle fedre og medmødre på usaklig grunnlag i framtiden.

Statsråd Kjersti Toppe []: At foreldre får tid saman med sitt nyfødte barn, er ein viktig verdi for familien, for barna og foreldra, men òg for velferdssamfunnet. Det har gått altfor lang tid der fedrar og mødrer har hatt veldig ulik tilgang til dette. I 2021 la eg fram det første forslaget til lovendring, slik at alle fedrar og medmødrer med eiga opptening fekk rett til åtte vekers betalt permisjon, uavhengig av aktiviteten til mor. Denne tok til å verka 2. august 2022.

No legg regjeringa fram forslag om ytterlegare utviding av fedrar og medmødrer sin sjølvstendige rett til foreldrepengar. Frå og med 2. august 2024 vil desse få rett til å ta ut ti veker med foreldrepengar, uavhengig av mors aktivitet. Det er svært gledeleg. Sjølv om tala frå Nav kan vera usikre, kan dette bety at om lag 5 000 fedrar og medmødrer no får moglegheit til å vera heime med barnet og ta imot foreldrepengar i ti veker. For to år sidan hadde dei ikkje moglegheita i det heile.

Lovendringa er i tråd med EU-direktivet om balanse mellom arbeidsliv og familieliv for foreldre og omsorgspersonar. Etter direktivet skal far ha individuell rett til to månaders betalt foreldrepermisjon i tillegg til ti dagars betalt permisjon i forbindelse med fødsel. På bakgrunn av økonomiske prioriteringar har regjeringa føreslått at nivået på kompensasjonsgraden for utbetaling av ytinga vert redusert til 90 pst. for åtte av vekene. Dette var òg tydeleg omtalt i Prop. 1 S for 2023–2024. Det var berre Venstre som hadde merknader til dette i innstillinga.

No har komiteen vurdert dette på nytt og har kome til at dei likevel ikkje vil støtta ei slik budsjettnøytral innføring. Oppheving av aktivitetskravet for to nye veker vil, som eg har opplyst komiteen om i brev, kunna gjennomførast frå 2. august, også om Stortinget vedtar ein auke i kompensasjonsgraden til 100 pst. Det vil ikkje gi meirutgifter i år, mens det i 2025 og 2026 vil gi meirutgifter på høvesvis 21 mill. kr og 92 mill. kr.

Eg vil presisera at regjeringa sitt forslag om redusert kompensasjonsgrad ikkje er vurdert av oss til å vera uforholdsmessig inngripande, jf. likestillings- og diskrimineringslova § 9, men eg konstaterer at Stortinget vurderer dette annleis, og det har eg stor respekt for. Det er sjølvsagt ei betre ordning å ikkje redusera kompensasjonsgraden. Regjeringa vil følgja opp stortingsvedtaket i tråd med innstillinga, og full kompensasjonsgrad vert vidareført òg i påfølgjande år. Nødvendige løyvingar til dette vil verta vurderte i dei komande budsjettproposisjonane.

Grunde Almeland (V) []: Jeg har i saksordførerens sted fått anledning til å presentere komiteens og flertallets syn i disse sakene, men jeg ser det også som nødvendig å få sagt noen ord om hva Venstre har ment, både om de sakene vi behandler i dag, og også litt om historikken i dette.

Jeg vil begynne med å si at da komiteen mottok sakene, var jeg for det første ganske overrasket over at regjeringen valgte en redusert kompensasjonsgrad, men det som var oppsiktsvekkende, var begrunnelsen. Når man i tillegg går inn i proposisjonen og leser de konkrete menneskerettslige vurderingene som departementet har gjort, vil jeg påstå at dette er noe av det svakere håndverket jeg har sett i min tid som leder av denne komiteen. Jeg vil være tydelig på at likestilling og de menneskerettslige forpliktelsene som ligger både i Grunnloven § 98, i EMK artikkel 14, og som er gitt uttrykk for mer bestemt også i likestillingsloven, bl.a. i § 6, ikke er en sjekklisteøvelse der man skal gå gjennom og si: Nå har vi gjort en vurdering. Det skal være reelle vurderinger, og det ligger også i nettopp ordet «forpliktelser» i menneskerettslige forpliktelser.

Jeg er glad for at komiteen i fellesskap har vært så tydelig på denne vurderingen, og jeg mener det også er helt riktig av en komité som jobber med likestilling, å være nettopp såpass tydelig på at disse vurderingene må gjøres bedre, også i framtiden. Det er en samlet komité som er helt tydelig på at den begrunnelsen som var brukt, det grepet som var foreslått her, ikke har et saklig formål, ikke var nødvendig for å oppnå formålet og rett og slett var uforholdsmessig inngripende.

Jeg er glad for at komiteen har snudd disse sakene til det bedre, og jeg vil også gi honnør til regjeringspartienes representanter i komiteen og på Stortinget for å ha behandlet dem så saklig som man har gjort.

Jeg vil også gjerne be statsråden gi en garanti for at denne endringen heller ikke påvirker når ordningen kan iverksettes, og at man faktisk sikrer at dette iverksettes fra 2. august.

Til slutt vil jeg bare knytte en kommentar til noe jeg synes er litt artig – om det er lov å si. Det er at gang på gang har flertallet en motstand mot å endre begrepsbruken. Det vil si at vi fortsatt altså skal kalle medmødre for fedre, og det synes jeg er merkelig.

Presidenten []: Presidenten kan bekrefte at det er lov å ha det artig i stortingssalen.

Statsråd Kjersti Toppe []: Eg kan bekrefta, som eg òg sa i innlegget mitt, at sjølv om ein gjer denne endringa og Stortinget ikkje godtar reduksjon i kompensasjonsgrad, vil dette verta gjeldande frå 2. august i år. Det har ingen konsekvensar. Det har eg gjort greie for, og det skal eg følgja opp.

Eg synest Stortinget har gode grunngjevingar, men eg vil òg tydeleggjera at vi heile vegen har vore tydelege på at dette handlar om ei økonomisk prioritering. Vi har hatt ulik vurdering av om det kan seiast å vera forholdsmessig eller uforholdsmessig inngripande. Eg respekterer Stortingets vurdering av det og skal følgja det opp.

Så har eg lyst til å seia at er det ei sak eg skal tapa i Stortinget, er dette den aller beste, og at no vert verkeleg ei veldig god sak endå betre.

Presidenten []: Flere har ikke bedt om ordet til sakene nr. 34 og 35.

Votering, se onsdag 12. juni