Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Innstilling fra finanskomiteen om bevilgninger på statsbudsjettet for 2007 vedrørende rammeområde 21 (eksportgarantier mv.), rammeområde 22 (finansadministrasjon), enkelte tema under Finansdepartementet, enkelte garantier under Finans­departementet og Nærings- og handelsdepartementet, statsbudsjettets 90-poster, kapitlene som gjelder overføring til eller fra Statens pensjonsfond - Utland og fullmakt til å ta opp statslån mv.

Innhold

Til Stortinget

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Marianne Aasen Agdestein, Alf Jakobsen, Rolf Terje Klungland, Torgeir Micaelsen, lederen Reidar Sandal og Eirin Kristin Sund, fra Fremskrittspartiet, Gjermund Hagesæter, Ulf Leirstein, Jørund Rytman og Christian Tybring-Gjedde, fra Høyre, Svein Flåtten, Peter Skovholt Gitmark og Jan Tore Sanner, fra Sosialistisk Venstreparti, Magnar Lund Bergo og Heikki Holmås, fra Kristelig Folkeparti, Aud Kvalbein, fra Senterpartiet, Per Olaf Lundteigen, og fra Venstre, Lars Sponheim, viser til Stortingets forretningsorden § 19 femte og sjette ledd, og fremmer i denne innstillingen forslag om bevilgninger på statsbudsjettet for 2007 under de kapitler og poster som omfattes av rammeområde 21 Eksportgarantier mv. og rammeområde 22 Finansadministrasjon, samt statsbudsjettets 90-poster, kap. 2800/5800 Statens petroleumsfond og kap. 5999 Statslånemidler, som behandles utenfor rammeområdene. Disse kapitlene ble fordelt til finanskomiteen ved Stortingets vedtak 19. oktober 2006, jf. Innst. S. nr. 4 (2006-2007) Innstilling fra Stortingets presidentskap om fordeling til komiteene av rammeområder med budsjettkapitler og utkast til romertallsvedtak vedrørende forslaget til statsbudsjett for 2007.

Komiteen viser til at det er fremmet i alt 4 tilleggsproposisjoner til St.prp. nr. 1 (2006-2007) etter at denne ble lagt frem 6. oktober 2006. I Stortingets møte 14. november 2006 ble forslagene under de enkelte kapitler fordelt på rammeområder og sendt komiteen i samsvar med Stortingets vedtak om fordeling til komiteene ved behandlingen av Innst. S. nr. 4 (2006-2007). St.prp. nr. 1 Tillegg nr. 4 (2006-2007) berører bl.a. folketrygden og Statens pensjonsfond - Utland.

I St.prp. nr. 1 Tillegg nr. 4 (2006-2007) er det fremmet forslag under ett nytt kapittel, samt fire nye romertall. Fordelingen av disse fremgår av sak nr. 3.4, referat av Stortingets møte 14. november 2006.

I proposisjonens kapittel 2 er det redegjort for prioriterte oppgaver i 2007. Oppgaver som vil bli særlig prioritert av Finansdepartementet i 2007, er følgende:

  • – arbeidet med Statens pensjonsfond

  • – kjøp av klimakvoter i samsvar med Kyotoavtalen

  • – gjennomføring av internasjonale forpliktelser og modernisering og oppdatering av regelverk på finansmarkedsområdet

  • – innsats mot skatte- og avgiftsunndragelser og annen økonomisk kriminalitet

  • – reorganisering av skatteetaten.

Komiteen tar dette til orientering.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet viser til sitt alternative budsjett hvor det er foreslått en rekke bevilgningskutt til drift og administrasjon innenfor rammeområde 22. Disse medlemmer konstaterer at til tross for at Regjeringen ­viderefører en rekke omorganiseringer og effektivise­ringstiltak innenfor flere områder, er disse ikke beregnet å føre til besparelser. Disse medlemmer mener at delmålet med ethvert effektiviseringstiltak må være å redusere statens kostnader, og ønsker derfor å redusere bevilgningene slik at reelle besparelser oppnås.

Disse medlemmer har i sitt alternative budsjett foreslått å redusere bevilgningene under kap. 1602 Kredittilsynet, kap. 1610 Toll- og avgiftsetaten, kap. 1618 Skatteetaten, kap. 1620 Statistisk sentralbyrå, kap. 1630 Tiltak for å styrke statlig økonomi- og prosjektstyring, kap. 1631 Senter for statlig økonomi­styring samt kap. 1634 Statens innkrevingssentral. Av ovennevnte områder ønsker disse medlemmer spesielt å kommentere kap. 1602, kap. 1610 samt kap. 1631.

Disse medlemmer viser til at Kredittilsynets egen virksomhetsutøvelse blant annet inkluderer effektiv ressursbruk, forenkling av regelverk og økt bruk av elektroniske løsninger, noe som også bør resultere i reduserte driftskostnader for tilsynet. Disse medlemmer viser også til Kredittilsynets egen brukerundersøkelse som viser at tilsynet i liten grad har lyktes i å utvikle og forenkle regelverket.

Disse medlemmer minner også om at Riksrevisjonens virksomhetskontroll i 2004 viste betydelige svakheter i Toll- og avgiftsetatens evne til å gjennomføre forutsatte risikoanalyser med sikte på en effektiv kontroll. Sammenslåing av tolldistrikter har ifølge rapporten heller ikke gitt forespeilte resultater.

Disse medlemmerpåpeker at heller ikke forslaget til driftsbudsjett for 2007 reflekterer de forventede driftsbesparelsene.

Disse medlemmer registrerer at Norges komplekse og omfattende avgiftssystem bidrar til en stadig økende arbeidsbyrde for Toll- og avgiftsetaten.

Disse medlemmer mener imidlertid at løsningen på denne utfordringen ikke ligger i å øke bevilgningene til etaten, men heller å gjennomgå toll- og avgiftsreglene med sikte på forenklinger for brukerne, økt bruk av elektroniske løsninger, samtidig som etatens rutiner for risikoanalyse fullt ut implementeres. Sistnevnte er et forhold hvor ansvaret i første rekke ligger hos etatens ledelse.

Disse medlemmer ønsker også å fjerne innførselsmerverdiavgiften og innføre et system med snudd avregning. Dette kan spare staten for over 100 mill. kroner, og samfunnet minst 330 mill. kroner årlig.

Disse medlemmer mener Finansdepartementet bør følge opp at kontrollrutiner og risikoanalyser i fremtiden medfører effektiv ressursutnyttelse.

Disse medlemmer viser videre til at et betydelig antall tollsatser er fjernet eller trappes ned med hensyn til avvikling, og forutsetter at dette vil medføre mindre arbeid for tollvesenet. Lavere avgiftssatser på vin og brennevin i Fremskrittspartiets alternative statsbudsjett forutsettes også å redusere incentivene til smugling av slike varer og redusere arbeidsmengden for tollvesenet.

Disse medlemmer ønsker på den annen side at narkotika- og grensekontroll prioriteres med sikte på å bekjempe organisert kriminalitet og menneskesmugling, samt forebygge virkningene av at slike varer tilflyter det norske illegale markedet. Foreslåtte kutt skal ikke ramme denne aktiviteten.

Disse medlemmer er svært kritiske til den stadig økende rollen som er tiltenkt Senter for statlig økonomistyring (SSØ). Disse medlemmer stiller seg tvilende til om hvorvidt SSØ er et nyttig verktøy for å oppnå mer effektiv ressursstyring og bedre regnskapsføring i statlige virksomheter. Disse medlemmer minner blant annet om at antall bemerkninger fra Riksrevisjonen ikke er blitt redusert i senterets levetid, noe som gir en indikasjon på senterets egnethet og effektivitet. Disse medlemmer finner også SSØs virksomhet å være i konkurranse med privat økonomisk rådgivning, og finner det oppsiktsvekkende at senteret kun benyttes selektivt til tross for at tjenestene i mange tilfeller tilbys uten kostnader for brukeren. Disse medlemmer registrerer også at SSØ har et høyt antall ansatte og at disse er lokalisert over et stort geografisk område. Disse medlemmer stiller seg tvilende til hvorvidt en slik geografisk spredning er hensiktsmessig og effektiv.

Disse medlemmer viser til sitt alternative budsjett hvor rammeområde 22 totalt er foreslått redusert med kr 848 000 000.

Disse medlemmer vil derfor stemme imot foreslåtte bevilgninger på rammeområde 22, med begrunnelse i at Fremskrittspartiet i sitt alternative statsbudsjett ønsket andre prioriteringer enn det Regjeringen og stortingsflertallet har lagt opp til.

Disse medlemmer viser ellers til Regjeringens omtale av reorganisering av skatteetaten, jf. kap. 1618.

Disse medlemmer viser til at Regjeringens forslag til en ny klage- og nemndsstruktur begrunnes ut ifra argumentene om å få til likebehandling av skatteytere og å få til en mer effektiv utnyttelse av etatens ressurser.

Disse medlemmer er bekymret for at skatteyteres reelle mulighet for å kunne klage, og få en behandling som i sterk grad ivaretar rettssikkerheten, kan bli redusert med den endringen i klage- og nemndsstrukturen som nå foreslås. Når det nå også skal stilles spesielle krav om formell utdannelse til et flertall av medlemmene i klagenemndene, forsvinner også lekmenns mulighet for skjønnsmessige vurderinger, slik systemet i dag har vektlagt.

Disse medlemmer vil derfor be om at Regjeringen vurderer denne endringen særskilt, og disse medlemmer fremmer følgende forslag:

"Stortinget ber Regjeringen gjennomgå foreslått klage- og nemndsstruktur i forbindelse med omorganiseringen av skatteetaten, med sikte på å sikre klagere bedre rettssikkerhet. Dette kan gjøres ved å etablere klagenemnd på både lokalnivå og regionnivå."

Disse medlemmer viser videre til at det i dag er de kommunale skatteoppkrevere som har ansvaret for innkrevingen av 5 skattarter; forskuddstrekk, arbeidsgiveravgift, forhåndsskatt/resterende skatt, forskuddsskatt og restskatt. Innkrevingen av én skattart; mer­verdiavgift, har hittil vært tillagt de statlige skattefogdkontorene.

Disse medlemmer mener Regjeringen i forbindelse med reorganisering av skatteetaten bør vurdere om de kommunale skatteoppkreverne bør overta også innkrevingen av merverdiavgift. Dette kan gi høyere løsningsgrad, bedre kundebehandling og redusert ressursbruk. Årsaken til at samlet ressursbruk vil gå ned, er at de merverdiavgiftspliktige virksomheter allerede er "kunder" hos skatteoppkreverne. Besparelsen hos de statlige skattekontorene ved at merverdiavgiftsinnkrevingen i sin helhet blir overført til kommunene, vil være vesentlig større enn de marginale merkostnader som de kommunale skatteoppkreverne vil oppleve når antall skattarter de har ansvaret for øker fra 5 til 6.

Disse medlemmer mener at det som også taler for en vurdering av dette spørsmålet, er at overføring av merverdiavgiftsinnkrevingen til kommunene kan være nødvendig også av rettssikkerhetsgrunner. Allerede ved Stortingets behandling av skattebetalingsordningen (Ot.prp. nr. 17 (1951)) ble det knesatt et rettssikkerhetsprinsipp om at fastsetting og innkreving av skatt ikke skal skje på samme hånd. Dette er senere bekreftet bl.a. ved Stortingets behandling av organisering av ligningsetaten på 1960-tallet og i forbindelse med NOU 1993:1 Reorganisering av Skatteetaten, se Innst. S. nr. 24 (1994-1995).

Fastsetting av merverdiavgift og innkreving av merverdiavgift har hittil blitt gjort i to forskjellige statlige etater - henholdsvis ved fylkesskattekontorene og ved skattefogdkontorene. I den nye organisasjonsmodellen for skatteetaten foreslås fastsetting og innkreving av merverdiavgift lagt til samme skattekontor. Dette mener disse medlemmer ikke er rettssikkerhetsmessig i samsvar med prinsippene om avstand og arbeidsdeling. Ved å flytte innkrevingen av merverdiavgift fra skatteetaten til de kommunale skatteoppkrevere, fjerner man risikoen for svekket rettssikkerhet.

Disse medlemmer vil på denne bakgrunn fremme følgende forslag:

"Stortinget ber Regjeringen vurdere om innkrevingen av merverdiavgift skal overføres til de kommunale skatteoppkreverkontor."

I proposisjonens kapittel 3 gis en oversikt over anmodningsvedtak fra Stortinget som er omtalt i dokumenter fra Finansdepartementet som legges fram i forbindelse med budsjettforslaget for 2007.

Komiteen tar dette til orientering, og viser til de respektive merknader i Budsjett-innst. S. nr. 1 (2006-2007), Innst. O. nr. 10 (2006-2007) og under kapittel 2 i denne innstillingen.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet merker seg at utredningen vedrørende snudd avregning trekker ut. Disse medlemmer finner dette noe merkelig ettersom mye av utredningsarbeidet allerede er gjort av KPMG publisert i rapporten "Beregning og betaling av merverdiavgift ved import av varer" (2005), og ber Regjeringen få fortgang i dette arbeidet. Disse medlemmer er av den oppfatning at det burde latt seg gjøre å innføre et system med snudd avregning allerede tidlig i 2007.

I proposisjonens kapittel 4 er oversiktstabeller over utgifter og inntekter fordelt på kapitler, bruk av stikkordet "kan overføres", samt årsverksanslag pr. 1. mars 2005 på Finansdepartementets område.

Komiteen tar dette til orientering.

I proposisjonens kapittel 6 er det gitt en oversikt over status for arbeidet med likestilling på Finansdepartementets område, jf. likestillingsloven § 1a.

Komiteen tar dette til orientering.

I proposisjonens kapittel 7 er det redegjort for miljø- og ressurstiltak på Finansdepartementets område.

Komiteen tar dette til orientering.

Tabell 3.1 Oversikt over kapitler og poster under rammeområde 21

Kap.

Post

Formål

St.prp. nr. 1

Utgifter i hele kroner

2460

Garanti-Instituttet for Eksportkreditt (jf. kap. 5460)

0

24

Driftsresultat:

0

1 Driftsinntekter, refusjon av driftsutgifter fra risikoavsetningsfond

-46 500 000

2 Driftsutgifter, overslagsbevilgning

46 500 000

Sum utgifter rammeområde 21

0

Inntekter i hele kroner

5460

Garanti-Instituttet for Eksportkreditt (jf. kap. 2460)

688 800 000

71

Tilbakeføring fra Gammel alminnelig ordning

619 700 000

72

Tilbakeføring fra Gammel særordning for utviklingsland

69 100 000

Sum inntekter rammeområde 21

688 800 000

Netto rammeområde 21

-688 800 000

Komiteen viser til Stortingets vedtak 28. november 2006 der netto utgiftsramme for rammeområde 21 er fastsatt til -688 800 000 kroner, jf. Budsjett-innst. S. I (2006-2007). De fremsatte bevilgningsforslag nedenfor er i samsvar med denne rammen, jf. Stortingets forretningsorden § 19.

(i 1 000 kr)

Post/ underpost

Betegnelse

Regnskap 2005

Saldert budsjett 2005

Forslag 2007

24

Driftsresultat:

24.1

Driftsinntekter, refusjon av driftsinntekter fra risikoavsetningsfond

-38 158

-44 500

-46 500

24.2

Driftsutgifter, overslagsbevilgning

38 158

44 500

46 500

Sum post 24

0

0

0

Garanti-Instituttet for Eksportkreditts garantiordninger dekker sine administrasjonsutgifter. GIEK mottar refusjoner for de ordningene som forvaltes for andre. Administrasjonsutgiftene føres etter kontantprinsippet. Deler av administrasjonskostnadene til GIEK Kredittforsikring AS (GK) inngår i posten. Denne vil bli redusert fra 2006 som følge av at GK har overtatt en vesentlig del av administrasjonen selv. Fortsatt vil GIEK stå for IT-drift, resepsjon/sentralbord, felles rekvisita o.l. Dette vil føres som utgift og inntekt hos GIEK. Arbeidet med vurdering av søknader og oppfølging av tapsutsatte engasjementer stiller store krav til kompetanse i GIEK. Den interne gjennomgangen av mål- og risikovurderinger i virksomheten viser at GIEKs risikoer i dag særlig er knyttet til tilgangen på god og stabil kompetanse. Det legges derfor opp at GIEKs saksbehandlerkapasitet og juridiske kompetanse styrkes i 2007. I tillegg er det behov for å styrke GIEKs informasjonsarbeid. På dette grunnlag foreslås rammen for administrasjonsbudsjettet satt til 46,5 mill. kroner i 2007, dvs. en økning på 2 mill. kroner fra 2006.

Det er for tiden stor aktivitet i norsk eksportindustri, spesielt innenfor maritim næring og olje/gass. GIEK rapporterer om et økende antall henvendelser fra industrien og har forventninger om at dette skal resultere i flere større saker. Rammen for Alminnelig ordning var pr. 1. september 2006 utnyttet med ca. 28,8 mrd. kroner. I tillegg hadde GIEK mottatt nye søknader med et ansvarsbeløp på i overkant av 12 mrd. kroner på samme tidspunkt. Garantirammen for ordningen har siden 2002 vært på 40 mrd. kroner.

Henvendelser og søknader om GIEKs garantier varierer over tid med mange mrd. kroner. I tillegg er det også andre forhold som tilsier behov for å ha en margin på ordningen. GIEK inngår reforsikringsavtaler med andre lands garantiinstitutter, og i enkeltsaker blir GIEKs ramme teknisk bundet av eksport fra utenlandske prosjektpartnere inntil reforsikring i saken er ferdig avtalt, dvs. i hele tilsagnsperioden. En vesentlig del av GIEKs saker er dessuten i utenlandsk valuta, og GIEKs garantiansvar kan endres betydelig som følge av valutakursutvikling.

En eventuell køsituasjon under garantiordningen kan gi norske eksportører dårligere konkurransevilkår enn bedrifter i andre land ved at de må vente på finansiering. En økning av rammen vil gi forutsigbare rammebetingelser for næringslivet og legge til rette for at GIEK kan oppfylle sitt hovedmål om eksportfremme.

Det foreslås derfor å øke garantirammen for Alminnelig ordning med 10 mrd. kroner slik at total ramme for nye tilsagn og gammelt ansvar under gammel og ny Alminnelig ordning settes til 50 mrd. kroner, jf. forslag til vedtak VIII, 2 i proposisjonen.

Det er også stor etterspørsel etter garantier som dekker lån til land med høyere risiko enn det som er akseptabelt under Alminnelig garantiordning. U-landsordningen er derfor et nyttig supplement.

Garantirammen for U-landsordningen er på 1,5 mrd. kroner. Pr. 1. september 2006 var rammen under ordningen utnyttet med ca. 1,379 mrd. kroner (summen av utestående ansvar og tilsagn). Grunnfondet utgjorde ca. 276 mill. kroner. Ettersom styringsregelen for ordningen slår fast at rammen ikke skal overskride fem ganger innestående beløp på grunnfondet, er rammen dermed fullt utnyttet. Rammen har de siste årene begrenset aktiviteten under ordningen.

U-landsordningen skal gå i balanse på lang sikt når det tas hensyn til grunnfondet. Fondet representerer en likviditetsbuffer som GIEK trekker veksler på når det ikke er likviditet i ordningen. Utestående fordringer og premieinntekter skal benyttes til å bygge opp grunnfondet til opprinnelig størrelse på 300 mill. kroner. Anslag for framtidige gjenvinninger under ordningen viser at grunnfondet i løpet av de nærmeste år vil komme opp på opprinnelig nivå. Erfaringene med og økonomien i ordningen tilsier at ordningens garantiramme kan økes uten at det er nødvendig med nye bevilgninger til grunnfondet. Tilsagn binder erfaringsmessig en stor del av rammen til enhver tid fordi det tar lang tid før tilsagn resulterer i polise. Mange tilsagn faller dessuten bort uten at de resulterer i polise.

Det foreslås derfor at den totale tilsagns- og ansvarsrammen for U-landsordningen økes fra 1,5 til 2,1 mrd. kroner. Begrensningen om at rammen ikke kan overstige fem ganger det til enhver tid innestående beløp på ordningens grunnfond, foreslås samtidig økt til sju ganger fondets størrelse, jf. forslag til vedtak VIII, 3 i proposisjonen.

Ordningen foreslås videreført innenfor en totalramme for nye og gamle tilsagn og garantier på 2,5 mrd. kroner for 2007, jf. forslag til vedtak VIII, 4 i proposisjonen.

Komiteen slutter seg til Regjeringens forslag, jf. forslag til vedtak I og II.1 og II.3 under kapittel 11 Komiteens tilråding, A. Rammeområde 21.

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet, slutter seg til Regjeringens forslag om utvidelse av U landsordningen, jf. forslag til vedtak II.2 under kapittel 11 Komiteens tilråding, A. Rammeområde 21.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet, Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre viser til merknad og forslag i Budsjett-innst. S. I (2006-2007) der Regjeringen bes komme tilbake til Stortinget med forslag til økning i rammen til GIEKs U landsordning fra 2,1 mrd. kroner til 3 mrd. kroner i forbindelse med Revidert nasjonalbudsjett for 2007.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet viser til at Garanti-Instituttet for eksportkreditt (GIEK) er med på å sikre at norske bedrifter kan foreta investering og eksport til bedrifter i verdens aller fattigste land, og sikrer mulighetene for utbygging av næringsliv og infrastruktur for de fattige landene.

Tabell 3.3 Kap. 5460 Garanti-Instituttet for Eksportkreditt (jf. kap. 2460)

(i 1 000 kr)

Post

Betegnelse

Regnskap 2005

Saldert budsjett 2006

Forslag 2007

50

Tilbakeføring fra risikoavsetningsfond for SUS/ Baltikum-ordningen

6 256

71

Tilbakeføring fra Gammel alminnelig ordning

304 600

336 200

619 700

72

Tilbakeføring fra Gammel særordning for utviklingsland

72 900

63 700

69 100

Sum kap. 5460

383 756

399 900

688 800

Komiteen slutter seg til Regjeringens forslag.

Tabell 4.1 Oversikt over kapitler og poster under rammeområde 22

Kap.

Post

Formål

St.prp. nr. 1

Utgifter i hele kroner

Finansdepartementet

1600

Finansdepartementet

289 800 000

1

Driftsutgifter

246 800 000

21

Spesielle driftsutgifter, kan overføres

31 200 000

70

Tilskuddsmidler fra Finansmarkedsfondet

11 800 000

1602

Kredittilsynet

184 800 000

1

Driftsutgifter

184 800 000

1610

Toll- og avgiftsetaten

1 178 100 000

1

Driftsutgifter

1 081 500 000

45

Større utstyrsanskaffelser og vedlikehold, kan overføres

96 600 000

1618

Skatteetaten

3 915 000 000

1

Driftsutgifter

3 422 500 000

21

Spesielle driftsutgifter

101 500 000

22

Større IT-prosjekter, kan overføres

227 000 000

45

Større utstyrsanskaffelser og vedlikehold, kan overføres

164 000 000

1620

Statistisk sentralbyrå

586 800 000

1

Driftsutgifter

393 300 000

21

Spesielle driftsutgifter, kan overføres

185 000 000

45

Større utstyrsanskaffelser og vedlikehold, kan overføres

8 500 000

1630

Tiltak for å styrke statlig økonomi- og prosjektstyring

16 500 000

21

Spesielle driftsutgifter, kan overføres

16 500 000

1631

Senter for statlig økonomistyring

302 000 000

1

Driftsutgifter

248 700 000

21

Spesielle driftsutgifter, kan overføres

53 300 000

1632

Kompensasjon for merverdiavgift

10 945 000 000

61

Tilskudd til kommuner og fylkeskommuner, ny ordning, overslagsbevilgning

9 700 000 000

72

Tilskudd til private og ideelle virksomheter, overslagsbevilgning

1 245 000 000

1634

Statens innkrevingssentral

228 100 000

1

Driftsutgifter

228 100 000

1637

EU-opplysning

4 200 000

70

Tilskudd til frivillige organisasjoner

4 200 000

1638

Kjøp av klimakvoter

105 000 000

21

Spesielle driftsutgifter, kan overføres

105 000 000

1650

Statsgjeld, renter m.m.

16 092 600 000

1

Driftsutgifter

28 600 000

89

Renter og provisjon m.m. på innenlandsk statsgjeld, overslagsbevilgning

16 064 000 000

Sum utgifter rammeområde 22

33 847 900 000

Inntekter i hele kroner

Inntekter under departementene

4600

Finansdepartementet

12 800 000

2

Diverse refusjoner

1 000 000

85

Avkastning fra Finansmarkedsfondet

11 800 000

4610

Toll- og avgiftsetaten

260 500 000

1

Ekspedisjonsgebyr

7 200 000

2

Andre inntekter

2 100 000

3

Refunderte pante- og tinglysingsgebyrer

1 200 000

11

Gebyr på kredittdeklarasjoner

250 000 000

4618

Skatteetaten

65 200 000

1

Refunderte utleggs- og tinglysingsgebyrer

21 700 000

2

Andre inntekter

26 700 000

5

Gebyr for utleggsforretninger

14 800 000

7

Gebyr for bindende forhåndsuttalelser

2 000 000

4620

Statistisk sentralbyrå

191 800 000

1

Salgsinntekter

300 000

2

Oppdragsinntekter

185 000 000

85

Tvangsmulkt

6 500 000

4631

Senter for statlig økonomistyring

43 900 000

1

Økonomitjenester

43 900 000

4634

Statens innkrevingssentral

1 429 000 000

2

Refusjoner

29 000 000

85

Misligholdte lån i Statens lånekasse for utdanning

125 000 000

86

Bøter, inndragninger

1 120 000 000

87

Vegadministrasjonsgebyr

55 000 000

88

Forsinkelsesgebyr, Regnskapsregisteret

100 000 000

Avskrivninger, avsetninger til investeringsformål og inntekter av statens forretningsdrift i samband med nybygg, anlegg mv.

5491

Avskrivning på statens kapital i statens forretningsdrift

443 433 000

30

Avskrivninger

443 433 000

Renter og utbytte mv.

5603

Renter av statens kapital i statens forretningsdrift

64 906 000

80

Renter av statens faste kapital

64 906 000

5605

Renter av statskassens kontantbeholdning og andre fordringer

7 267 400 000

80

Av statskassens foliokonto i Norges Bank

6 025 100 000

81

Av verdipapirer og bankinnskudd i utenlandsk valuta

1 000 000

82

Av innenlandske verdipapirer

971 300 000

83

Av alminnelige fordringer

50 000 000

84

Av driftskreditt til statsbedrifter

220 000 000

5606

Finnmarkseiendommen

165 000

80

Renter

165 000

Sum inntekter rammeområde 22

9 779 104 000

Netto rammeområde 22

24 068 796 000

Komiteen viser til Stortingets vedtak 28. november 2006 der netto utgiftsramme for rammeområde 22 er fastsatt til kr 24 068 796 000, jf. Budsjett-innst. S. I (2006-2007). De fremsatte bevilgningsforslag nedenfor er i samsvar med denne rammen, jf. Stortingets forretningsorden § 19.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet, Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre viser til sine partiers alternative budsjettforslag, jf. Budsjett-innst. S. I (2006-2007), samt til de respektive merknader under pkt. 2.1.2 foran. Disse medlemmer fremmer på denne bakgrunn ikke forslag under rammeområde 22 Finansadministrasjon.

(i 1 000 kr)

Post

Betegnelse

Regnskap 2005

Saldert budsjett 2006

Forslag 2007

1

Driftsutgifter

224 196

235 465

246 800

21

Spesielle driftsutgifter, kan overføres

29 389

27 900

31 200

70

Tilskuddsmidler fra Finansmarkedsfondet

11 719

11 700

11 800

Sum kap. 1600

265 304

275 065

289 800

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet, slutter seg til Regjeringens forslag.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet, Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre viser til merknad under pkt. 4.2 foran.

(i 1 000 kr)

Post

Betegnelse

Regnskap 2005

Saldert budsjett 2006

Forslag 2007

1

Driftsutgifter

160 056

165 200

184 800

45

Større utstyrsanskaffelser og vedlikehold, kan overføres

727

Sum kap. 1602

160 783

165 200

184 800

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet, slutter seg til Regjeringens forslag.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet, Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre viser til merknad under pkt. 4.2 foran.

(i 1 000 kr)

Post

Betegnelse

Regnskap 2005

Saldert budsjett 2006

Forslag 2007

1

Driftsutgifter

1 013 142

1 009 700

1 081 500

21

Spesielle driftsutgifter, overslagsbevilgning

2 496

45

Større utstyrsanskaffelser og vedlikehold, kan overføres

55 225

101 200

96 600

Sum kap. 1610

1 070 863

1 110 900

1 178 100

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet, slutter seg til Regjeringens forslag.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet, Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre viser til merknad under pkt. 4.2 foran.

(i 1 000 kr)

Post

Betegnelse

Regnskap 2005

Saldert budsjett 2006

Forslag 2007

1

Driftsutgifter

3 393 609

3 340 800

3 422 500

21

Spesielle driftsutgifter

106 698

107 000

101 500

22

Større IT-prosjekter, kan overføres

182 744

227 700

227 000

45

Større utstyrsanskaffelser og vedlikehold, kan overføres

131 214

160 500

164 000

Sum kap. 1618

3 814 265

3 836 000

3 915 000

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet, slutter seg til Regjeringens forslag.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet, Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre viser til merknad under pkt. 4.2 foran.

Komiteens medlemmer fra Høyre og Venstre viser til at Høyre og Venstre i sine alternative budsjetter foreslo å styrke innsatsen for å avdekke skatteunndragelsen og dermed en økt bevilgning til skatteetaten slik at det kunne opprettes nye årsverk i skatteetaten og hos kemnerkontorene, til sammen 70 mill. kroner og 5 mill. kroner til nye årsverk i Økokrim, under rammeområde 5, for å følge opp økonomisk kriminalitet. En slik satsing ville ha innbrakt om lag 300 mill. kroner i økte skatteinntekter.

(i 1 000 kr)

Post

Betegnelse

Regnskap 2005

Saldert budsjett 2006

Forslag 2007

1

Driftsutgifter

367 049

368 700

393 300

21

Spesielle driftsutgifter, kan overføres

155 862

127 300

185 000

22

Folke- og boligtelling mv., kan overføres

1 187

45

Større utstyrsanskaffelser og vedlikehold, kan overføres

7 753

9 300

8 500

Sum kap. 1620

531 851

505 300

586 800

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet, slutter seg til Regjeringens forslag.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet, Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre viser til merknad under pkt. 4.2 foran.

(i 1 000 kr)

Post

Betegnelse

Regnskap 2005

Saldert budsjett 2006

Forslag 2007

21

Spesielle driftsutgifter, kan overføres

15 383

15 100

16 500

Sum kap. 1630

15 383

15 100

16 500

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet, slutter seg til Regjeringens forslag.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet, Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre viser til merknad under pkt. 4.2 foran.

(i 1 000 kr)

Post

Betegnelse

Regnskap 2005

Saldert budsjett 2006

Forslag 2007

1

Driftsutgifter

217 724

200 100

248 700

21

Spesielle driftsutgifter, kan overføres

29 298

53 300

Sum kap. 1631

247 022

200 100

302 000

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet, slutter seg til Regjeringens forslag.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet, Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre viser til merknad under pkt. 4.2 foran.

(i 1 000 kr)

Post

Betegnelse

Regnskap 2005

Saldert budsjett 2006

Forslag 2007

60

Tilskudd til kommuner og fylkeskommuner

1 726 979

61

Tilskudd til kommuner og fylkeskommuner, ny ordning, overslagsbevilgning

8 986 571

9 670 000

9 700 000

72

Tilskudd til private og ideelle virksomheter, overslagsbevilgning

877 211

915 000

1 245 000

Sum kap. 1632

11 590 761

10 585 000

10 945 000

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet, slutter seg til Regjeringens forslag.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet, Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre viser til merknad under pkt. 4.2 foran.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet viser til sine merknader til momskompensasjonsordningen i Innst. S. nr. 200 (2005-2006), der det slås fast at dagens ordning med kompensasjon etter sjablong ikke fungerer tilfredsstillende. Disse medlemmer er skuffet over at Fremskrittspartiets forslag om å utrede en mer effektiv ordning ble nedstemt av stortingsflertallet ved behandlingen av denne innstillingen 14. juni 2006, men vil fortsette å jobbe for en likebehandling av kommunale og private virksomheter når det gjelder merverdiavgift.

(i 1 000 kr)

Post

Betegnelse

Regnskap 2005

Saldert budsjett 2006

Forslag 2007

1

Driftsutgifter

200 193

221 400

228 100

Sum kap. 1634

200 193

221 400

228 100

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet, slutter seg til Regjeringens forslag.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet, Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre viser til merknad under pkt. 4.2 foran.

(i 1 000 kr)

Post

Betegnelse

Regnskap 2005

Saldert budsjett 2006

Forslag 2007

70

Tilskudd til frivillige organisasjoner

2 000

4 000

4 200

Sum kap. 1637

2 000

4 000

4 200

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet, slutter seg til Regjeringens forslag.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet, Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre viser til merknad under pkt. 4.2 foran.

(i 1 000 kr)

Post

Betegnelse

Regnskap 2005

Saldert budsjett 2006

Forslag 2007

21

Spesielle driftsutgifter, kan overføres

105 000

Sum kap. 1638

105 000

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet, slutter seg til Regjeringens forslag.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet, Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre viser til merknad under pkt. 4.2 foran.

Komiteens medlem fra Venstre mener handel med utslippskvoter er et viktig bidrag til å innfri Norges klimaforpliktelser. Dette medlem vil imidlertid påpeke at behovet for kjøp av CO2-kvoter vil avgjøres av i hvor stor grad det gjennomføres nasjonale klimatiltak. Dette medlem mener at de fleksible mekanismene kun skal være et supplement til nasjonale tiltak og at minst halvparten av utslippsreduksjonene som forpliktelsen nå innebærer, skal tas nasjonalt.

Dette medlem vil påpeke at Regjeringen gjennom regjeringserklæringen har lovet å gjennomføre sektorvise klimahandlingsplaner, hvor det skal settes konkrete mål for hvor mye hver sektor skal bidra til at Norge når klimaforpliktelsene i Kyoto-avtalen. Dette medlem viser til at Venstre i påvente av de sektorvise klimahandlingsplanene gikk imot forslaget om bevilgning til kjøp av CO2-kvoter med 105 mill. kroner i Venstres alternative budsjett, men varslet samtidig at dette ville vurderes i forbindelse med RNB dersom de sektorvise planene da foreligger.

(i 1 000 kr)

Post

Betegnelse

Regnskap 2005

Saldert budsjett 2006

Forslag 2007

1

Driftsutgifter

15 817

20 900

28 600

88

Renter og provisjon m.m. på utenlandsk statsgjeld, overslagsbevilgning

-3

89

Renter og provisjon m.m. på innenlandsk statsgjeld, overslagsbevilgning

15 775 569

18 099 600

16 064 000

Sum kap. 1650

15 791 383

18 120 500

16 092 600

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet, slutter seg til Regjeringens forslag.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet, Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre viser til merknad under pkt. 4.2 foran.

(i 1 000 kr)

Post

Betegnelse

Regnskap 2005

Saldert budsjett 2006

Forslag 2007

98

Avdrag på innenlandsk statsgjeld,

overslagsbevilgning

498 474

328 243

36 020 100

Sum kap. 1651

498 474

328 243

36 020 100

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet, slutter seg til Regjeringens forslag.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet, Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre viser til merknad under pkt. 4.2 foran.

(i 1 000 kr)

Post

Betegnelse

Regnskap 2005

Saldert budsjett 2006

Forslag 2007

1

Diverse inntekter

28

2

Diverse refusjoner

3 578

1 000

1 000

16

Refusjon av fødselspenger/adopsjonspenger

3 701

18

Refusjon av sykepenger

1 919

80

Avkastning fra Finansmarkedsfondet

11 719

11 700

85

Avkastning fra Finansmarkedsfondet

11 800

Sum kap. 4600

20 945

12 700

12 800

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet, slutter seg til Regjeringens forslag.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet, Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre viser til merknad under pkt. 4.2 foran.

(i 1 000 kr)

Post

Betegnelse

Regnskap 2005

Saldert budsjett 2006

Forslag 2007

1

Ekspedisjonsgebyr

7 931

8 000

7 200

2

Andre inntekter

2 581

2 100

2 100

3

Refunderte pante- og tinglysingsgebyrer

1 744

1 000

1 200

5

Gebyr ved kontroll av teknisk sprit

92

11

Gebyr på kredittdeklarasjoner

248 254

230 000

250 000

13

Gebyr ved avskilting av kjøretøy

98

15

Refusjon arbeidsmarkedstiltak

156

16

Refusjon av fødselspenger/adopsjonspenger

10 695

17

Refusjon lærlinger

20

18

Refusjon av sykepenger

16 556

Sum kap. 4610

288 127

241 100

260 500

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet, slutter seg til Regjeringens forslag.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet, Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre viser til merknad under pkt. 4.2 foran.

(i 1 000 kr)

Post

Betegnelse

Regnskap 2005

Saldert budsjett 2006

Forslag 2007

1

Refunderte utleggs- og tinglysingsgebyr

36 108

35 000

21 700

2

Andre inntekter

28 689

26 700

26 700

5

Gebyr for utleggsforretninger

25 610

22 700

14 800

7

Gebyr for bindende forhåndsuttalelser

1 403

800

2 000

15

Refusjon arbeidsmarkedstiltak

994

16

Refusjon av fødselspenger/adopsjonspenger

36 345

17

Refusjon lærlinger

43

18

Refusjon av sykepenger

69 665

Sum kap. 4618

198 857

85 200

65 200

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet, slutter seg til Regjeringens forslag.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet, Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre viser til merknad under pkt. 4.2 foran.

(i 1 000 kr)

Post

Betegnelse

Regnskap 2005

Saldert budsjett 2006

Forslag 2007

01

Salgsinntekter

271

500

300

02

Oppdragsinntekter

157 177

127 300

185 000

04

Tvangsmulkt

7 023

6 500

15

Refusjon arbeidsmarkedstiltak

278

16

Refusjon av fødselspenger/adopsjonspenger

6 138

18

Refusjon av sykepenger

6 447

85

Tvangsmulkt

6 500

Sum kap. 4620

177 334

134 300

191 800

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet, slutter seg til Regjeringens forslag.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet, Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre viser til merknad under pkt. 4.2 foran.

(i 1 000 kr)

Post

Betegnelse

Regnskap 2005

Saldert budsjett 2006

Forslag 2007

1

Økonomitjenester

27 221

16 400

43 900

2

Andre inntekter

3 407

16

Refusjon av fødselspenger/adopsjonspenger

648

18

Refusjon av sykepenger

3 498

Sum kap. 4631

34 774

16 400

43 900

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet, slutter seg til Regjeringens forslag.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet, Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre viser til merknad under pkt. 4.2 foran.

(i 1 000 kr)

Post

Betegnelse

Regnskap 2005

Saldert budsjett 2006

Forslag 2007

2

Refusjoner

31 045

28 000

29 000

15

Refusjon arbeidsmarkedstiltak

203

16

Refusjon av fødselspenger/adopsjonspenger

1 796

18

Refusjon av sykepenger

3 365

81

Bøter, inndragninger

1 092 015

1 120 000

82

Vegadministrasjonsgebyr

54 133

55 000

84

Gebyr ved for sent innsendt regnskap m.m.

109 400

125 000

85

Misligholdte lån i Statens lånekasse for utdanning

146 860

125 000

125 000

86

Bøter, inndragninger

1 120 000

87

Vegadministrasjonsgebyr

55 000

88

Forsinkelsesgebyr, Regnskapsregisteret

100 000

Sum kap. 4634

1 438 817

1 453 000

1 429 000

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet, slutter seg til Regjeringens forslag.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet, Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre viser til merknad under pkt. 4.2 foran.

Det samlede avskrivningsbeløpet for den statlige forretningsdriften føres under kap. 5491 Avskrivning på statens kapital i statens forretningsdrift. Avskrivningene beregnes på grunnlag av bokført kapital pr. 31. desember året før budsjettåret. Det benyttes et lineært avskrivningssystem der avskrivningstiden for ulike avskrivningsobjekter varierer med forventet levetid. Ved salg av eiendommer i Statsbygg avskrives også bokført verdi av eiendommene. Avskrivningene utgiftsføres under hver enkelt virksomhets driftsbudsjett. Sum avskrivninger i 2006 beløper seg til 435,7 mill. kroner.

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet, slutter seg til Regjeringens forslag.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet, Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre viser til merknad under pkt. 4.2 foran.

Statens forretningsdrift vil i 2007 bestå av virksomheten under forvaltningsbedriftene Statsbygg, Garanti-Instituttet for eksportkreditt (GIEK), Statens kartverk, Statens Pensjonskasse og NVE Anlegg.

Renter av statens kapital i forretningsdriften tas samlet til inntekt under kap. 5603 Renter av statens kapital i statens forretningsdrift. Grunnlaget for renteberegning er bedriftenes brutto investeringer fratrukket avskrivninger og bedriftenes egne avsetninger til investeringsformål. Rentesatsen for netto investeringsbidrag det enkelte år tilsvarer gjennomsnittlig rente på 5-års statsobligasjoner i 12-månedersperioden fram til 30. september året før budsjettåret. Lånet forutsettes å ha en løpetid på 5 år, og må deretter eventuelt fornyes. Renter av statens kapital i forretningsdriften foreslås bevilget med 64,9 mill. kroner i 2007.

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet, slutter seg til Regjeringens forslag.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet, Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre viser til merknad under pkt. 4.2 foran.

(i 1 000 kr)

Post

Betegnelse

Regnskap 2005

Saldert budsjett 2006

Forslag 2007

80

Av statskassens foliokonto i Norges Bank

6 025 100

81

Av verdipapirer og bankinnskudd i utenlandsk valuta

574

1 000

1 000

82

Av innenlandske verdipapirer

530 072

676 300

971 300

83

Av alminnelige fordringer

29 717

50 000

50 000

84

Av driftskreditt til statsbedrifter

220 000

86

Av statskassens foliokonto i Norges Bank

2 648 257

3 483 400

88

Av utlån under opptrekk

113 021

90 000

Sum kap. 5605

3 321 641

4 300 700

7 267 400

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet, slutter seg til Regjeringens forslag.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet, Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre viser til merknad under pkt. 4.2 foran.

(i 1 000 kr)

Post

Betegnelse

Regnskap 2005

Saldert budsjett 2006

Forslag 2007

80

Renter

165 000

Sum kap. 5606

165 000

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet, slutter seg til Regjeringens forslag.

Komiteens medlemmer fra Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre viser til merknad under pkt. 4.2 foran.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet er imot finnmarksloven, fordi den fører til forskjellsbehandling på bakgrunn av etnisk tilhørighet. Folk flest i Finnmark ble aldri spurt. Disse medlemmer ønsker å avvikle Finnmarkseiendommen og viser til forslag fremmet i Budsjett-innst. S. nr. 5 (2006-2007). Disse medlemmer går på denne bakgrunn imot Regjeringens forslag.

Komiteen viser til at forslaget fra komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet, er ført opp under kapittel 11 Komiteens tilråding. Forslagene fra komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet, Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre er ført opp under kapittel 10 Forslag fra mindretall.

Bevilgningsforslagene fra Fremskrittspartiet, Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre fraviker fra den rammen Stortinget vedtok 28. november 2007 for rammeområde 22. Forslagene føres derfor ikke opp som mindretallsforslag, jf. Stortingets forretningsorden § 19 femte ledd.

Tabell 5.1 Oversikt over statsbudsjettets 90-poster

Kap.

Post

Formål

St.prp. nr. 1

Utgifter i hele kroner

Utenriksdepartementet

100

Utenriksdepartementet

90

Lån til norske borgere i utlandet som ikke er sjømenn

360 000

161

Næringsutvikling

95

NORFUND - grunnfondskapital ved investeringer i utviklingsland

341 250 000

Kunnskapsdepartementet

286

Fondet for forskning og nyskaping

95

Fondskapital

10 000 000 000

Helse- og omsorgsdepartementet

732

Regionale helseforetak

90

Lån til investeringsformål i helseforetak

3 500 000 000

91

Opptrekksrenter, overslagsbevilgning

200 000 000

Miljøverndepartementet

1432

Norsk kulturminnefond

90

Fondskapital

200 000 000

Fornyings- og administrasjonsdepartementet

1544

Boliglån for statsansatte

90

Lån, overslagsbevilgning

1 900 000 000

Finansdepartementet

1651

Statsgjeld, avdrag og innløsning

98

Avdrag på innenlandsk statsgjeld, overslagsbevilgning

36 020 100 000

Olje- og energidepartementet

1825

Omlegging av energibruk og energiproduksjon

10 000 000 000

95

Kapitalinnskudd

10 000 000 000

Statsbankene

2410

Statens lånekasse for utdanning

90

Lån til Statens lånekasse for utdanning, overslagsbevilgning

18 280 000 000

2412

Den norske stats husbank

90

Lån til Husbanken, overslagsbevilgning

11 294 000 000

2421

Innovasjon Norge

90

Lån fra statskassen til utlånsvirksomhet, overslagsbevilging

33 200 000 000

2426

SIVA SF

90

Lån, overslagsbevilgning

300 000 000

95

Egenkapital

50 000 000

Sum utgifter

125 285 710 000

Inntekter i hele kroner

Inntekter under departementene

3100

Utenriksdepartementet

90

Tilbakebetaling av nødlån fra utlandet

318 000

3732

Regionale helseforetak

90

Avdrag på investeringslån

325 000 000

3950

Forvaltning av statlig eierskap

96

Salg av aksjer

10 000 000

4312

Oslo Lufthavn AS

90

Avdrag på lån

388 800 000

4322

Svinesundforbindelsen AS

90

Avdrag på lån

25 000 000

4720

Felles ledelse og kommandoapparat

90

Lån til boligformål

2 800 000

5310

Statens lånekasse for utdanning

90

Avdrag og renter

8 879 000 000

91

Tap og avskrivninger

567 000 000

93

Omgjøring av studielån til stipend

4 464 000 000

5312

Den norske stats husbank

90

Avdrag

8 803 000 000

5322

Statens miljøfond, avdrag

91

Innbetaling av avdrag

12 000 000

5325

Innovasjon Norge

90

Avdrag på utestående fordringer

33 400 000 000

5326

SIVA SF

90

Avdrag på utestående fordringer

300 000 000

5341

Avdrag på utestående fordringer

91

Alminnelige fordringer

4 792 000

98

Avdrag på egenbeholdning statsobligasjoner

2 500 000 000

Statslånemidler

5999

Statslånemidler

90

Lån

65 604 000 000

Sum inntekter

125 285 710 000

Netto

0

Posten dekker lån til nordmenn i utlandet forutsatt at kriteriene for nødlidenhetslån er til stede. For 2006 foreslås bevilget kr 360 000.

Det fremmes forslag om at Stortinget samtykker i at Utenriksdepartementet i 2007 kan overskride bevilgningen ved behov for bistand fra aktuelle transportselskaper ved evakuering av norske borgere i kriserammede land. Fullmakten gjelder i de tilfeller og på de betingelser som gjelder for denne typen bistand, jf. forslag til romertallsvedtak.

Komiteen slutter seg til Regjeringens forslag, og viser til forslag III under pkt. C Vedtak utenfor rammeområdene i kapittel 11 Komiteens tilråding.

For 2007 foreslås bevilget 341,25 mill. kroner under post 95 Grunnfondskapital.

Komiteen slutter seg til Regjeringens forslag.

Regjeringa foreslår å auke kapitalen i Fondet for forsking og nyskaping med 10 mrd. kroner frå 1. januar 2007, slik at samla kapital blir 60 mrd. kroner. Kapitalen i Fondet for forsking og nyskaping blir plassert som kontolån til staten med ei rente som tilsvarer renta på statsobligasjonar med ti års bindingstid.

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet, slutter seg til Regjeringens forslag.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet og Høyre fremmer følgende forslag:

Kap.

Post

Formål

Kroner

"286

Fondet for forsking og nyskaping (jf. kap. 3286)

95

Fondskapital

35 000 000 000"

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet mener det er viktig med en progressiv og moderne forskningsaktivitet i Norge. Et av virkemidlene for å oppnå dette er å disponere fondsavkastningen fra fondet for forskning og nyskaping. Regjeringen Bondevik II foreslo i budsjettforslaget for 2006 å øke kapitalen i fondet med 39 mrd. kroner slik at fondets totale størrelse ble 75 mrd. kroner. Det ville gitt et etterlengtet løft for forskningen i Norge og i området 800-900 mill. kroner mer til forskning i 2006 enn resultatet etter regjeringen Stoltenberg IIs reduksjon. Den foreslo at økningen i fondskapitalen skulle reduseres i forhold til forslaget i St.prp. nr. 1 (2005-2006) med 25 mrd. kroner. I budsjettet for 2007 foreslår Regjeringen å øke forskningsfondet med kun 10 mrd. kroner til 60 mrd. kroner.

Disse medlemmer mener dette er et tydelig signal på at en ikke prioriterer forskningsaktivitet i den grad som det tidligere er gitt uttrykk for. Regjeringen vil på denne måten bidra til å redusere muligheten for å nå målet om at 3 pst. av BNP skal gå til forskning innen år 2010. Disse medlemmer mener det er et meget dårlig signal overfor næringslivet og frykter at dette vil ha konsekvenser for fremtidig etablering, eller mangel på sådan, av store internasjonale næringslivsaktører. Ved etablering av ny virksomhet er det grunn til å tro at internasjonale konsern vurderer hvilke muligheter en har for å få økonomisk uttelling for forskningsvirksomhet i virksomheten.

Disse medlemmer vil derfor øke denne posten med ytterligere 25 mrd. kroner i forhold til Regjeringens forslag. Gitt en rentesats på 4,4 pst. vil en økning på 25 mrd. kroner medføre en avkastning til forsk­ningsformål på om lag 1,1 mrd. kroner utover Regjeringens forslag.

Disse medlemmer viser for øvrig til at Fondet for forskning og nyskaping plasseres som kontolån til staten med en rente som tilsvarer statsobligasjoner med 10 års bindingstid. Disse medlemmer mener det kan være nødvendig å gå gjennom denne forvaltningsformen og få vurdert andre fondsforvaltningsmodeller for Fondet for forsking og nyskaping.

Komiteens medlemmer fra Høyre viser til Høyres alternative budsjett og foreslår å styrke Forsk­ningsfondet med 25 mrd. kroner utover Regjeringens forslag. Disse medlemmervil med dette øke samlet kapital i Forskningsfondet til 85 mrd. kroner, noe som gir 1,1 mrd. kroner mer til forskning enn med Regjeringens forslag.

Komiteens medlem fra Kristelig Folkeparti viser til Kristelig Folkepartis alternative statsbudsjett, og foreslår å styrke Forskningsfondet med 15 mrd. kroner utover Regjeringens forslag, slik at samlet kapital i 2007 blir 75 mrd. kroner. Med denne bevilgningen vil Forskningsfondet nå den størrelsen som regjeringen Bondevik II foreslo i statsbudsjettet for 2006, hvor de nåværende regjeringspartier valgte å kutte fondsbevilgningen med 39 mrd. kroner.

Dette medlem fremmer følgende forslag:

"Kap.

Post

Formål

Kroner

286

Fondet for forskning og nyskaping

95

Fondskapital

25 000 000 000"

Komiteens medlem fra Venstre viser til Venstres alternative budsjett hvor det ble foreslått å styrke Forskningsfondet med 40 mrd. kroner utover Regjeringens forslag. Med dette forslaget vil den samlede kapitalen i Forskningsfondet være 100 mrd. kroner, noe som gir om lag 1,5 mrd. kroner mer til forsk­ning i 2007 enn Regjeringens forslag innebærer.

Dette medlem fremmer følgende forslag:

"Kap.

Post

Formål

Kroner

286

Fondet for forsking og nyskaping

95

Fondskapital

100 000 000 000"

Helseforetakenes vedtekter legger til grunn at lån til investeringer kun skal foretas gjennom denne statlige låneordningen som administreres av Helse- og omsorgsdepartementet. Bevilgningen over denne budsjettposten utgjør en øvre ramme, og er utformet for at helseforetak som har behov for ekstra likviditet i år med stor byggeaktivitet har mulighet til å gjennomføre investeringsprosjekter. Årlige vedtatte lånerammer fordeles av departementet mellom de fem regionale helseforetakene med bakgrunn i fremdrift og likviditetsbehov i helseforetakenes vedtatte investeringsplaner. De siste årene har den årlige lånerammen vært benyttet fullt ut.

I 2007 vil det være et meget høyt investeringsnivå i regionale helseforetak, spesielt som følge av utbygging ved St. Olavs hospital og Ahus. For 2007 gis de regionale helseforetakene samlet mulighet til å låne inntil 3,5 mrd. kroner. For 2007 foreslås lånerammen satt til 3,5 mrd. kroner.

Post 91 er en teknisk håndtering av renter som påløper og belastes, men ikke betales av helseforetakene i perioden frem til ferdigstillelse av prosjekter som delfinansieres gjennom låneopptak. Dette innebærer at disse rentene blir tillagt de regionale helseforetakenes låneporteføljer. Tilsvarende inntekter budsjetteres på Finansdepartements budsjetter (kap. 5606 post 88).

I 2005 utgjorde samlede opptrekksrenter 97 mill. kroner. For 2007 foreslås det budsjettert med 200 mill. kroner i byggelånsrenter.

Komiteen slutter seg til Regjeringens forslag.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet mener det er viktig å bedre risikokapitaltilgangen til næringslivet i et samarbeid mellom staten og private. Disse medlemmer viser i denne sammenheng til Argentum Fondsinvesteringer AS og mener selskapets virksomhet, etter en fond-i-fond-modell innen private equity, har fungert godt. Disse medlemmer registrerer at dersom selskapets investeringsstrategi skal realiseres, er det nødvendig med en ytterligere kapitalallokering fra staten. Disse medlemmer foreslår at Argentum Fondsinvesteringer AS styrkes i tråd med selskapets investeringsstrategi. Disse medlemmer understreker at det blir opp til styret i Argentum Fondsinvesteringer AS å organisere virksomheten på en slik måte at forvaltningen blir kostnadseffektiv samtidig som selskapets målsettinger nås.

Disse medlemmer fremmer følgende forslag:

"Kap.

Post

Formål

Kroner

967

Investeringsselskap, Argentum

90

(NY) Egenkapital- tilskudd

1 800 000 000"

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet viser til at disse medlemmer i forbindelse med Trontaledebatten 5. oktober 2006 fremmet forslag om å opprette et infrastrukturfond på 300 mrd. kroner. Avkastningen var foreslått øremerket veiinvesteringer med 70 pst., jernbane- og kollektivtiltak, inkludert bussbasert kollektivtrafikk med 25 pst. og bredbånd med 5 pst.

Komiteens medlemmer fra Høyre viser til sitt alternative budsjett og foreslår å opprette et vegfond på 20 mrd. kroner. Disse medlemmer mener det er viktig å ta igjen etterslepet i Nasjonal transportplan og sikre midler til å bygge nye veier. Avkastningen som benyttes til veiformål fra vegfondet i 2007 vil med dette utgjøre rundt 880 mill. kroner.

Disse medlemmer fremmer på denne bakgrunn følgende forslag:

"Kap.

Post

Formål

Kroner

1325

Vegfond

95

Vegfond

20 000 000 000"

Fondskapitalen er på i alt 800 mill. kroner. Frå og med 2007 er denne foreslått auka med 200 mill. kroner. Fondskapitalen er plassert som kontolån i Statskassa med rente tilsvarande renta på 10 års statsobligasjonslån. Avkastninga av kapitalen skal nyttast til tilskot til kulturminneformål og til forvalting av tilskotsmidlane, jf. post 50.

Komiteens flertall, alle unntatt medlemmene fra Høyre og Kristelig Folkeparti, slutter seg til Regjeringens forslag.

Komiteens medlemmer fra Høyre viser til Høyres alternative budsjett og foreslår å styrke Kulturminnefondet med 100 mill. kroner utover Regjeringens forslag.

Disse medlemmer fremmer på denne bakgrunn følgende forslag:

"Kap.

Post

Formål

Kroner

1432

Norsk kulturminnefond

90

Fondskapital

300 000 000"

Komiteens medlem fra Kristelig Folkeparti viser til Kristelig Folkepartis alternative statsbudsjett, og foreslår å styrke Kulturminnefondet med 200 mill. kroner utover Regjeringens forslag, slik at samlet fondskapital er 1,2 mrd. kroner.

Dette medlem fremmer følgende forslag:

"Kap.

Post

Formål

Kroner

1432

Norsk kulturminnefond

90

Fondskapital

400 000 000"

Løyvingsforslaget på 1,9 mrd. kroner skal dekkje venta utlån til bustadlån til statstilsette utover det som blir dekt av innbetalte avdrag og fondet til Statens Pensjonskasse.

Overslaget for 2007 er sett på grunnlag av oppdaterte prognosar frå Statens Pensjonskasse.

Komiteen slutter seg til Regjeringens forslag.

Posten omfatter avdrag på faste innenlandske statslån, avdrag på langsiktige kontolån, og avdrag og innløsning av grunnkjøpsobligasjoner. For 2007 anslås avdragene, justert for tilbakekjøpte eldre statsobligasjoner, til 36,0 mrd. kroner. Statens pensjonsfond vil ved slutten av 2006 innløse samtlige kontolån, jf. omtale under underpost 89.13. Posten vil fra 2007 derfor ikke omfatte avdrag på langsiktige kontolån. Eventuelle framtidige tilbakekjøp og førtidige innfrielser av statsobligasjoner er ikke anslått, da det på forhånd er vanskelig å vite omfanget av disse transaksjonene. I tillegg anses det uhensiktsmessig av hensyn til statens forretningsmessige handlefrihet i markedet å spesifisere eventuelle planer om tilbakekjøp.

Komiteen slutter seg til Regjeringens forslag.

Regjeringen foreslår å etablere et Grunnfond for fornybar energi og energieffektivisering. Det foreslås et innskudd på 10 mrd. kroner i 2007. Regjeringen vil foreslå å skyte inn ytterligere 10 mrd. kroner i 2009. Avkastningen fra fondet anslås å bli i størrelsesorden 880 mill. kroner når fondskapitalen kommer opp i 20 mrd. kroner.

Fondets midler vil bli plassert som kontolån til staten, med en rente tilsvarende renten på statsobligasjoner med ti års bindingstid. Statsobligasjoner vil gi en stabil avkastning over tid og ha lav risiko. I tillegg gir dette en enkel administrasjon av fondet. Fondets avkastning føres årlig inn på statsbudsjettets inntektsside (80-post) og tilsvarende beløp bevilges på statsbudsjettets utgiftsside (50-post) som overføring til Energifondet.

Komiteens flertall, alle unntatt medlemmene fra Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre, slutter seg til Regjeringens forslag.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet viser til Budsjett-innst. S. nr. 9 (2006-2007) og merknader under kap. 1825 Omlegging av energibruk og energiproduksjon der disse medlemmer subsidiært går inn for Regjeringens forslag.

Komiteens medlemmer fra Høyre og Venstre viser til at de mener et grønt sertifikatmarked vil ha en bedre miljøeffekt enn Regjeringens forslag om et kapitalinnskudd i Energifondet. Disse medlemmer går derfor imot forslaget om et kapitalinnskudd på 10 mrd. kroner.

Komiteens medlem fra Kristelig Folkeparti viser til Kristelig Folkepartis alternative statsbudsjett, og foreslår å øke kapitalinnskuddet i grunnfondet for fornybar energi med 5 mrd. kroner utover Regjeringens forslag, til 15 mrd. kroner i 2007. Dette ville kunne øke bevilgningen til satsing på fornybar energi med ytterligere 440 mill. kroner i 2007.

Dette medlem fremmer følgende forslag:

"Kap.

Post

Formål

Kroner

1825

Omlegging av energibruk og energi­produksjon

95

Kapitalinnskudd

15 000 000 000"

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet ser på petroleumsvirksomheten som en fremtidsrettet næring med fortsatt potensial for vekst og utvikling. Mye tyder på at olje- og gassektoren blir en av Norges viktigste næringer i hele dette århundret, og vil være av stor betydning for en videre utvikling av vårt velferdssamfunn, sysselsetting og verdiskaping. Disse medlemmer vil påpeke at dette langsiktige perspektivet krever gode rammebetingelser, blant annet gjennom å legge til rette for høyteknologisk utvikling i næringen. Det er teknologisk utvikling som gir oss nye muligheter til å utvinne stadig større andeler av olje- og gassressursene på det enkelte felt ved at ressurser som er vanskeligere tilgjengelig, kan utvinnes. Disse medlemmer mener forutsigbarhet og grunnlag for langsiktig planlegging og gjennomføring av forskningsprosjekter bedre sikres gjennom fondsavkastning, enn gjennom ordinær budsjettbehandling der midler til forskning må konkurrere med midler til annen virksomhet, eksempelvis løpende driftsutgifter over statsbudsjettet. Disse medlemmer ønsker derfor at det avsettes 10 mrd. kroner til et forskningsfond, der avkastningen av dette skal finansiere relevante og fornuftige forskningsprosjekter. Dette vil, gitt en rentesats på 4,4 pst., medføre en ekstra avkastning til forskningsformål på om lag 440 mill. kroner. Det er særlig viktig at det skapes en stabil organisasjonsform for et slikt fond, der avkastningen skal gå til målrettet forskning blant annet for å bedre utnyttelsesgraden av oljefelt, bedre teknologien for oljeleting og annen energiforskning. Opprettelsen av et slikt fond vil medføre at staten tar sitt nødvendige ansvar for forskning, og at dette i stor grad vil være en investering i fremtidig vekst i norsk økonomi.

Disse medlemmer fremmer følgende forslag:

"Kap.

Post

Formål

Kroner

1830

Forskning

90

(NY) Fond for energi- og petroleumsforskning

10 000 000"

Løyvinga på posten dekkjer det totale behovet som Lånekassen har for innlån frå staten til alle låneordningar. Det blir foreslått at ordninga med ekstra lån til studentar som tek eit sommarsemester, blir ført vidare i 2007, jf. forslag til vedtak III nr. 4 i proposisjonen.

Komiteen, alle unntatt medlemmene fra Fremskrittspartiet, slutter seg til Regjeringens forslag, og viser til forslag II under pkt. C Vedtak utenfor rammeområdene under kapittel 11 Komiteens tilråding. Komiteen viser for øvrig til vedtak i Budsjett-innst. S. nr. 12 (2005-2006) vedrørende ordningen med ekstra lån til studenter som tar et sommersemester.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet viser til at Regjeringen inflasjonsjusterer lån/stipendandelen til studenter i høyere utdanning. Disse medlemmer viser til at det i lengre tid har vært en for lav oppjustering av samlet lån/stipendandel i forhold til kostnadsveksten for studenter. Disse medlemmer vil derfor øke andelen opp mot kr 94 000, som er det beløp Norsk Studentunion mener representerer laveste mulige levekostnad for studenter.

Disse medlemmer fremmer følgende forslag:

"Kap.

Post

Formål

Kroner

2410

Statens lånekasse for utdanning

90

Lån til Statens lånekasse for utdanning

18 330 000 000"

Posten viser Husbankens brutto finansieringsbehov i forbindelse med utlånsvirksomheten, det vil si utbetalinger av nye lån og rentestøtte.

Regjeringen foreslår en utlånsramme i Husbanken på 13 mrd. kroner i 2007, jf. vedtak IX i proposisjonen. Summen av lån som forventes utbetalt årene etter 2007 inkludert nye tilsagn i 2007 anslås til 8 563 mill. kroner.

Husbanken skal supplere kredittmarkedet og gi lån til formål som er samfunnsøkonomisk og fordelingspolitisk ønskelig. Husbanken gir lån til vanskeligstilte husstander og til boliger som har tatt hensyn til bl.a. miljø og universell utforming. I tillegg skal Husbanken gi lån til utbedring eller oppføring av boliger i distriktene.

I 2003 ble det innført en ordning med lån til etablering av sykehjemsplasser, eldreboliger og rehabiliteringsplasser i sydlige land. Siden Revidert budsjett 2003 har det vært satt av en ramme på inntil 500 mill. kroner årlig til dette formålet. Fram til og med første halvår 2006 har det kun vært gitt ett tilsagn på 250 mill. kroner. Det er ingen etterspørsel etter ordningen, og Regjeringen foreslår derfor at lån til dette formålet avvikles fra 2007.

Regjeringen mener at en låneramme på 13 mrd. kroner er godt tilpasset situasjonen i boligmarkedet, og den vil legge godt til rette for fortsatt satsing på startlånet og grunnlånet i 2007. Regjeringen vil at startlånet skal være et godt virkemiddel for unge og vanskeligstilte på boligmarkedet, og startlånet skal ha høyeste prioritet innenfor lånerammen i 2007. Videre har Regjeringen sørget for at Husbanken fra høsten 2006 kan gi et tilbud om 10 års fastrente. Dette bidrar til at låntakerne kan velge mellom flytende rente eller lån med fast rente med 3, 5 eller 10 års binding.

Komiteen slutter seg til Regjeringens forslag, jf. forslag til vedtak II og V under pkt. C. Vedtak utenfor rammeområdene i kapittel 11 Komiteens tilråding.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet viser til at flere kommuner de siste årene har etablert sykehjemsplasser i utlandet. Disse medlemmeranser dette tiltaket for å være et godt tilbud til sykehjemsbrukere som har muligheten til å benytte seg av det. Et opphold under andre klimatiske forhold kan bidra til bedre helse og livskvalitet for mange. I lys av dagens stramme arbeidsmarked, og økende etterspørsel etter eldreomsorgstjenester, synes også ordningen fornuftig.

Disse medlemmer mener ordningen med mulighet for lån til kommuner som ønsker å opprette sykehjemsplasser i utlandet må videreføres, og at det må gis bedre informasjon til kommunene om adgangen til å oppnå lån. Lånebetingelsene bør dessuten være bedre enn de er i dag, slik at ordningen blir attraktiv.

I samarbeid med kommunene kan også private prosjekter gis lån, slik det fremgår på Husbankens internettsider. Disse medlemmermener kommunene må få bedre informasjon om denne muligheten. Disse medlemmer mener dessuten gjenstående beløp fra tidligere bør kunne overføres til senere år slik at ordningen ikke opphører.

På denne bakgrunn fremmer disse medlemmer følgende forslag:

"Stortinget ber Regjeringen forbedre ordningen med lån til etablering av sykehjemsplasser, eldreboliger og rehabiliteringsplasser i sydlige land, samt sørge for bedre informasjon om ordningen og bedre profilering av ordningen, og komme tilbake til saken i forbindelse med Revidert nasjonalbudsjett 2007."

For å finansiere sin utlånsvirksomhet foretar Innovasjon Norge innlån i statskassen til valgfri løpetid og med en rentesats som tilsvarer rente på statspapirer med tilsvarende løpetid. Innlån fra statskassen budsjetteres under kap. 2421, mens avdrag/tilbakebetaling budsjetteres under kap. 5325. Innlån og avdrag bruttoføres, dvs. at beløpene utgifts- og inntektsføres hver gang selskapet tar opp eller tilbakebetaler et lån. Bevilgningene vil variere mer som følge av hvor hyppig innlånene refinansieres enn som følge av endringer i utlånsvolumet. Løpetiden på innlånene kan variere fra to måneder til flere år. Rentene som Innovasjon Norge betaler på innlån, inntektsføres under kap. 5625. I tillegg skal Innovasjon Norge betale låneprovisjon til staten på 0,4 pst. p.a., som inntektsføres under kap. 5325. Selv om det er felles poster i statsbudsjettet for finansieringen av Innovasjon Norges ulike låneordninger, er det en forutsetning at ordningene holdes regnskapsmessig og rapporteringsmessig atskilt.

Bevilgningen skal dekke Innovasjon Norges brutto innlånsbehov for risiko- og lavrisikolåneordningen i 2007. Bevilgningen dekker også refinansiering av tidligere opptatte innlån for disse ordningene og den av­viklede distriktsrettede ordningen. Det foreslås en total innlånsbevilgning på 33,2 mrd. kroner for 2007. Av dette er ca. 26,4 mrd. kroner knyttet til lavrisiko­låneordningen, 6,0 mrd. kroner til risikolåneordningen og 800 mill. kroner til refinansiering av distriktsrettet låneordning. Anslaget på det totale innlånsbehovet er usikkert, og Regjeringen vil om nødvendig foreslå bevilgningsendring i forbindelse med revidert budsjett våren 2007 eller endring av budsjettet høsten 2007.

Komiteen slutter seg til Regjeringens forslag.

SIVA SF kan foreta innlån i statskassen og selv velge løpetid på lånene. Det enkelte innlån knyttes til et statspapir, og rentesats på innlånet blir satt lik renten på statspapir med tilsvarende løpetid. Innlån fra og avdrag til statskassen bruttoføres, dvs. at beløpene utgifts- og inntektsføres hver gang SIVA SF tar opp et nytt eller tilbakebetaler et gammelt lån. Innlån budsjetteres under kap. 2426 post 90, mens avdrag budsjetteres under kap. 5326 post 90, jf. nedenfor.

Det foreslås å bevilge 300 mill. kroner under låneposten. Det legges til grunn at SIVAs låneramme ved utgangen av 2007 er 700 mill. kroner.

Komiteen slutter seg til Regjeringens forslag.

I St.meld. nr. 46 (2003-2004) ble det lagt opp til at SIVA SF skulle tilføres 150 mill. kroner i egenkapital i løpet av noen år, til nedbetaling av gjeld. Samtidig skulle SIVA gjennom interne tiltak i selskapet nedbetale 100 mill. kroner av statskasselånet. Både i 2005 og 2006 ble det bevilget 50 mill. kroner i egenkapital til SIVA over statsbudsjettet. SIVAs gjeld i statskassen har i samme periode blitt redusert i tråd med forutsetningene i St.meld. nr. 46 (2003-2004).

Det foreslås en bevilgning på 50 mill. kroner under post 95. Tilførselen på til sammen 150 mill. kroner vil dermed bli sluttført i 2007.

Komiteen slutter seg til Regjeringens forslag.

Tabell 3.3 Trekkfullmakter

(i 1 000 kr)

Post

Betegnelse

Regnskap 2005

Saldert budsjett 2005

Forslag 2007

90

Utbetaling iflg. trekkfullmakt - ny SUS/Baltikumordning

0

30 000

30 000

91

Utbetaling iflg. trekkfullmakt - byggelånsgarantier til skipsbyggingsindustrien

-

200 000

200 000

Trekkfullmakter er et hensiktsmessing låneinstrument for Garanti-Instituttet for Eksportkreditt (GIEK) til å regulere likviditeten i perioder når det forventes større erstatningsutbetalinger.

Ordningen innebærer at GIEK kan låne midler fra statskassen dersom erstatningsutbetalinger under en garantiordning overstiger ordningens bankinnskudd. Dersom GIEK foretar trekk i statskassen, forutsettes midlene tilbakebetalt etterfølgende år når fordringer som følge av erstatning helt eller delvis gjenvinnes. Tidshorisonten vil variere med type garantiordning. Trekk i statskassen renteberegnes.

For Alminnelig garantiordning, U-landsordningen, gammel SUS/Baltikum-ordning (1994-1998) og Gammel portefølje er likviditetssituasjonen for 2007 slik at det ikke forventes behov for trekkfullmakter.

For ny SUS/Baltikum-ordning er det en likviditet på ca. 27 mill. kroner, etter en ekstraordinær innbetaling til statskassen i 2004 på 88 mill. kroner. Utestående ansvar utgjorde 58,8 mill. kroner pr. 1. september 2006. Det foreslås at trekkfullmakten videreføres i 2007 med samme beløpsgrense som for 2006, på 30 mill. kroner, jf. Forslag til vedtak III, 1 i proposisjonen.

For garantiordningen for byggelån til skip vil det de første driftsårene ikke være bygd opp noen egenkapital under ordningen. For å ta høyde for eventuelle utbetalinger før egenkapital er bygd opp, foreslås at trekkfullmakten på 200 mill. kroner opprettholdes, jf. Forslag til vedtak III, 2 i proposisjonen.

Komiteen slutter seg til Regjeringens forslag, jf. forslag til vedtak VI under pkt. C. Vedtak utenfor rammeområdene i kapittel 11 Komiteens tilråding.

Posten dekker lån til nordmenn i utlandet forutsatt at kriteriene for nødlidenhetslån er til stede. For 2007 foreslås bevilget kr 318 000.

Komiteen slutter seg til Regjeringens forslag.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet var imot opprettelsen av "Romanifolkets fond" og er av den oppfatning at Romanifolket på lik linje med andre minoriteter må søke om offentlig støtte hvert år. Disse medlemmer ønsker å avvikle Romanifolkets fond og viser til forslag fremmet i Budsjett-innst. S. nr. 5 (2006-2007).

Disse medlemmer fremmer følgende forslag:

"Kap.

Post

Formål

Kroner

3670

Nasjonale minoriterer

90

(NY) Avvikling av Romanifolkets fond

75 000 000"

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet var imot opprettelsen av Samefolkets fond og er av den oppfatning at samene på lik linje med andre minoriteter må søke om offentlig støtte hvert år. Disse medlemmer ønsker å avvikle Samefolkets fond og viser til forslag fremmet i Budsjett-innst. S. nr. 5 (2006-2007).

Disse medlemmer fremmer følgende forslag:

"Kap.

Post

Formål

Kroner

3680

Sametinget

90

(NY) Avvikling av Samefolkets fond

75 000 000"

Bevilgningen dekker avdragsinnbetalinger fra de regionale helseforetakene på inngåtte langsiktige låneavtaler. I 2005 ble det innbetalt 131 mill. kroner i avdrag på inngåtte låneavtaler.

Det foreslås at de regionale helseforetakenes avdrag på investeringslån budsjetteres med 325 mill. kroner for 2007.

Komiteens flertall, alle unntatt medlemmene fra Fremskrittspartiet, slutter seg til Regjeringens forslag.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet er bekymret over den gjeldsbelastningen de regionale helseforetakene har opparbeidet seg. Når helseforetakene i tillegg har et akkumulert underskudd som ved utgangen av 2006 nærmer seg 7,5 mrd. kroner, blir de regionale helseforetakenes økonomiske handlingsrom er svært begrenset. Det akkumulerte underskuddet gjør dessuten at likviditeten blir svært presset. Disse medlemmer mener en gjeldslette er helt nødvendig for at de regionale helseforetakene skal klare å få kontroll på gjelden og samtidig ha en tilfredsstillende likviditet. De regionale helseforetakenes lånesaldo pr. 31. desember 2005 var på 8 554,1 mill. kroner, og dette er penger benyttet til investeringer. Disse medlemmer foreslår på denne bakgrunn at den samlede gjelden til staten reduseres med 2 mrd. kroner.

Disse medlemmer fremmer følgende forslag:

"Kap.

Post

Formål

Kroner

3732

Regionale helseforetak (jf. kap. 3732)

90

Avdrag på investeringslån

2 325 000 000"

Departementet er avhengig av å bruke meglerforetak og annen faglig bistand for å gjennomføre transaksjoner. Salg av aksjer skal bruttobudsjetteres, noe som innebærer at også den delen av salgsbeløpet som tilsvarer utgifter til meglertjenester og rådgiving i forbindelse med transaksjoner skal budsjetteres under post 96.

Som for 2006 foreslås et anslag på megler- og rådgivningsandelen av inntektene fra mulige statlige aksjesalg for 2007 på 10 mill. kroner. Endelige og fullstendige inntektsbeløp for de enkelte aksjesalgene må foreslås bevilget i løpet av budsjettåret når transaksjonene er avklart eller gjennomført, enten i egne proposisjoner eller i de faste endringsproposisjonene i vår- og høstsesjonen.

Komiteen slutter seg til Regjeringens forslag.

Komiteens medlem fra Venstre deler helt og fullt den vurdering at departementet er avhengig av bruk av ekstern faglig bistand bl.a. for å gjennomføre transaksjoner knyttet til forvaltning av det statlige eierskapet. En slik politikk er imidlertid rimelig på kollisjonskurs med det som kommunalminister Åslaug Haga har varslet knyttet til bruk av slik ekstern faglig bistand i offentlig sektor. Haga mener at de fleste oppgaver med fordel kan utføres av den kompetanse som allerede finnes, og "ikke på noe som står i en tykk bok som noen har finansiert, og som er basert på forskning som ingen forstår seg på".

I forbindelse med etableringen av Avinor AS, ble det vedtatt tre års avdragsfrihet på statslånet til Oslo Lufthavn AS (OSL). Det vil si at avdrag først skulle begynne å løpe fra og med 2006. På grunn av god likviditet har OSL innbetalt ekstraordinære avdrag på statslånet tidligere enn opprinnelig lagt til grunn. Selskapet har betalt avdrag i 2004 og 2005, og i 2006 er det budsjettert med 389 mill. kroner i avdrag. Med bakgrunn i vilkår i låneavtalen er det lagt til grunn avdrag i 2007 på 388,8 mill. kroner.

Komiteen slutter seg til Regjeringens forslag.

Den nye Svinesundsforbindelsen ble åpnet for trafikk i juni 2005, og bompengeinnkrevingen startet 1. juli 2005. Utbyggingen er finansiert ved statlige lån, og påløpte renter i byggetiden legges til lånet. Lånet utgjorde 745 mill. kroner pr. 31. desember 2005.

Nettoinntektene fra bompengeinnkrevingen skal deles mellom Norge og Sverige. Det er lagt til grunn at Norges andel av nettoinntektene i 2006 vil være om lag 55 mill. kroner hvorav 23 mill. kroner går til dekning av renter og 32 mill. kroner til avdrag. Samferdselsdepartementet legger til grunn at Norges andel av nettoinntektene i 2007 vil være om lag 55 mill. kroner hvorav 25 mill. kroner vil gå til avdrag på lån.

Komiteen slutter seg til Regjeringens forslag.

Posten gjelder tilbakebetaling av avdrag innenfor Forsvarets låneordning, samt forskudd og avdrag på regresskrav i Befalets låneordning, der Forsvaret har overtatt lånene fra banker. Korrigert for priskompensasjon er posten redusert med 2,3 mill. kroner sammenlignet med saldert budsjett for 2006, til 2,8 mill. kroner. Reduksjonen skyldes synkende portefølje.

Komiteen slutter seg til Regjeringens forslag.

Løyvinga på post 90 gjeld innbetalte avdrag og renter frå kundane til Lånekassen.

Løyvinga på post 91 gjeld tap og avskriving i Lånekassen, jf. kap. 2410 post 73 og 74.

Post 93 omfattar innbetaling frå eit fond (Konverteringsfondet) til Lånekassen basert på konvertering av lån til stipend, jf. kap. 2410 post 50.

Komiteen slutter seg til Regjeringens forslag.

Posten omfatter mottatte avdrag, tap og rentestøtte. Dette følger av prinsippet om bruttobudsjettering. Posten blir budsjettert med 8 803 mill. kroner i 2007. Det regnes med at ordinære innbetalinger blir på 3 754 mill. kroner bruttotap på utlånsvirksomheten på 37 mill. kroner og rentestøtte på 19 mill. kroner. De ekstraordinære innbetalingene er anslått til 5 000 mill. kroner.

Komiteen slutter seg til Regjeringens forslag.

Basert på fortløpande lån og utbetalingar er avdraga utrekna til 12 mill. kroner for 2007.

Komiteen slutter seg til Regjeringens forslag.

Posten omfatter avdrag på de innlån Innovasjon Norge har tatt opp i statskassen. Det vises til nærmere omtale av innlånssystemet under kap. 2421 post 90. Avdrag på innlån tilknyttet lavrisikolåneordningen anslås til ca. 26,8 mrd. kroner, mens avdrag under risikolåneordningen og distriktsrettet låneordning anslås å utgjøre henholdsvis om lag 5,8 og 0,8 mrd. kroner. Det foreslås dermed en bevilgning på 33,4 mrd. kroner i avdrag. Anslagene er usikre, og Regjeringen vil om nødvendig foreslå bevilgningsendring i forbindelse med revidert budsjett våren 2007 eller ved endring av budsjettet høsten 2007.

Komiteen slutter seg til Regjeringens forslag.

Det vises til omtale under kap. 2426. SIVA SF foretar sine låneopptak i statskassen med utgangspunkt i eksisterende statspapirer. SIVA har et låneforfall i statskassen på 300 mill. kroner i 2007. På denne bakgrunn budsjetteres det med avdrag på 300 mill. kroner på SIVAs utestående fordringer.

Komiteen slutter seg til Regjeringens forslag.

Budsjettforslaget for 2007 omfatter avdrag på lån, blant annet til næringsvirksomhet, på 4,8 mill. kroner.

Komiteen slutter seg til Regjeringens forslag.

Posten omfatter avdrag som staten mottar på egen­beholdning av statsobligasjoner som benyttes til markedspleieformål, jf. St.prp. nr. 63 (2003-2004) Tilleggsbevilgninger og omprioriteringer i statsbudsjettet medregnet folketrygden 2004 og Innst. S. nr. 250 (2003-2004). Første avdraget under denne posten er i 2007.

Komiteen slutter seg til Regjeringens forslag.

Statsbudsjettet gjøres opp i balanse før lånetransaksjoner. Brutto finansieringsbehov bestemmes derfor av differansen mellom utlån og tilbakebetalinger og bevilges over kap. 5999 Statslånemidler post 90. Brutto finansieringsbehov anslås til 65,6 mrd. kroner i 2007.

Komiteens flertall, alle unntatt medlemmene fra Fremskrittspartiet, Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre, slutter seg til Regjeringens forslag.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet viser til sine merknader i foregående kapitler om bevilgninger på 90-poster, og fremmer på denne bakgrunn følgende forslag:

"Kap.

Post

Formål

Kroner

5999

Statslånemidler

90

Lån

100 304 000 000"

Komiteens medlemmer fra Høyre viser til sine merknader i foregående kapitler om bevilgninger på 90-poster, og fremmer på denne bakgrunn følgende forslag:

"Kap.

Post

Formål

Kroner

5999

Statslånemidler

90

Lån

100 490 250 000"

Komiteens medlem fra Kristelig Folkeparti viser til sine merknader i foregående kapitler om bevilgninger på 90-poster, og fremmer på denne bakgrunn følgende forslag:

"Kap.

Post

Formål:

Kroner

5999

Statslånemidler

90

Lån

85 577 225 000"

Komiteens medlem fra Venstre viser til sine merknader i foregående kapitler om bevilgninger på 90-poster, og fremmer på denne bakgrunn følgende forslag:

"Kap.

Post

Formål

Kroner

5999

Statslånemidler

90

Lån

95 054 000 000"

Finansdepartementet mottar refusjoner fra andre offentlige virksomheter som departementet samarbeider med. På grunn av usikkerhet om størrelsen på refusjonene ber Finansdepartementet om fullmakt til å overskride bevilgningen under kap. 1600 post 1 Driftsutgifter, med et beløp tilsvarende merinntekter under kap. 4600 post 2 Diverse refusjoner, jf. forslag til vedtak II.1.

Komiteen slutter seg til Regjeringens forslag, jf. forslag til vedtak II under pkt. B. Rammeområde 22 i kapittel 11 Komiteens tilråding.

For privatrekvirert tollbehandling og for tollforretning som utføres utenfor kontorsted og ekspedisjonstid, betales det særskilte gebyrer som inntektsføres på kap. 4610 Toll- og avgiftsetaten post 1 Ekspedisjonsgebyr. For å dekke de merkostnader som slik behandling og ekspedering medfører ved høyere aktivitetsnivå enn forutsatt, ber Finansdepartementet om fullmakt til å overskride bevilgningen under kap. 1610 Toll- og avgiftsetaten post 1 Driftsutgifter, mot tilsvarende merinntekter under kap. 4610 Toll- og avgiftsetaten post 1 Ekspedisjonsgebyr, jf. forslag til vedtak II.1.

Komiteen slutter seg til Regjeringens forslag, jf. forslag til vedtak II under pkt. B. Rammeområde 22 i kapittel 11 Komiteens tilråding.

Skatteetaten har inntekter i forbindelse med salg av tjenester til andre statsinstitusjoner og kommuner, og enkelte andre inntekter. På grunn av usikkerhet om størrelsen på inntektene ber Finansdepartementet om fullmakt til å overskride bevilgningen under kap. 1618 post 1 Driftsutgifter, med et beløp tilsvarende merinntekter under kap. 4618 post 2 Andre inntekter, jf. forslag til vedtak II.1.

Komiteen slutter seg til Regjeringens forslag, jf. forslag til vedtak II under pkt. B. Rammeområde 22 i kapittel 11 Komiteens tilråding.

Senter for statlig økonomistyring vil ha inntekter i forbindelse med utføring av tjenester for andre statlige virksomheter og enkelte andre inntekter. På grunn av usikkerhet om størrelsen på inntektene ber Finans­departementet om fullmakt til å overskride bevilgningen under kap. 1631 post 1 Driftsutgifter, med et beløp tilsvarende merinntekter under kap. 4631 post 1 Økonomitjenester og 2 Andre inntekter, jf. forslag til vedtak II.1.

Komiteen slutter seg til Regjeringens forslag, jf. forslag til vedtak II under pkt. B. Rammeområde 22 i kapittel 11 Komiteens tilråding.

Statens innkrevingssentral har utgifter i forbindelse med tjenester som utføres for eksterne oppdragsgivere. I all hovedsak gjelder dette innkreving av misligholdt kringkastingsavgift. Finansdepartementet ber om fullmakt til å overskride bevilgningen under kap. 1634 Statens innkrevingssentral post 1 Driftsutgifter, mot tilsvarende merinntekter under kap. 4634 Statens innkrevingssentral post 2 Refusjoner, jf. forslag til vedtak II.1.

Komiteen slutter seg til Regjeringens forslag, jf. forslag til vedtak II under pkt. B. Rammeområde 22 i kapittel 11 Komiteens tilråding.

Omfanget av brukerfinansierte oppdrag har økt de seneste årene, og for 2007 er oppdragsbudsjettet beregnet til 185,0 mill. kroner.

Ved brukerfinansierte oppdrag blir utgiftene postert på kap. 1620 Statistisk sentralbyrå post 21 Spesielle driftsutgifter. Inntektene fra slike oppdrag skal fullt ut dekke utgiftene og blir postert på kap. 4620 Statistisk sentralbyrå post 2 Oppdragsinntekter.

Da en del kunder av ulike grunner betaler på andre tidspunkt enn fastsatt forfallsdato, er det krevende å oppnå like store inntekter som utgifter hvert enkelt år, gitt kontantprinsippet som følges i staten. Det foreslås derfor at Statistisk sentralbyrå kan overskride bevilgningen til oppdragsvirksomhet på kap. 1620 Statistisk sentralbyrå post 21 Spesielle driftsutgifter, med et beløp som tilsvarer merinntektene på kap. 4620 Statistisk sentralbyrå post 2 Oppdragsinntekter, og slik at ubrukte merinntekter kan regnes med ved utregning av overførbart beløp på post 21, jf. forslag til vedtak II.2.

Komiteen slutter seg til Regjeringens forslag, jf. forslag til vedtak II under pkt. B. Rammeområde 22 i kapittel 11 Komiteens tilråding.

Plikten til å innhente Stortingets samtykke når det er behov for å pådra forpliktelser utover budsjettåret er blitt gjort klarere i forbindelse med det nye bevilgningsreglementet, jf. § 6 i det nye reglementet og St.prp. nr. 48 (2004-2006) Om bevilgningsreglementet. Toll- og avgiftsetaten og skatteetaten gjennomfører investeringsprosjekter der det er behov for å inngå avtaler utover budsjettåret. Det bes derfor om at disse etatene gis fullmakt til å inngå slike avtaler innenfor de kostnadsrammer som er angitt i budsjettforslaget, jf. forslag til vedtak V.

Komiteen slutter seg til Regjeringens forslag, jf. forslag til vedtak IV under pkt. B. Rammeområde 22 i kapittel 11 Komiteens tilråding.

Regjeringen tilrår at Stortinget gir Finansdepartementet fullmakt til å stille garantier i 2007 for Norges andel av NIBs grunnkapital, fratrukket innbetalt kapital, innenfor en samlet ramme for nye tilsagn og gammelt ansvar på 715 959 651 euro, jf. forslag til vedtak VI.1 i proposisjonen.

Komiteen slutter seg til Regjeringens forslag, jf. forslag til vedtak V.1 under pkt. B. Rammeområde 22 i kapittel 11 Komiteens tilråding.

Regjeringen tilrår at Stortinget gir Finansdepartementet fullmakt til å stille garantier i 2007 for lån fra NIB i forbindelse med PIL innenfor en totalramme for nye tilsagn og gammelt ansvar på inntil 340 991 000 euro, jf. forslag til vedtak VI.2 i proposisjonen.

Komiteen slutter seg til Regjeringens forslag, jf. forslag til vedtak V.2 under pkt. B. Rammeområde 22 i kapittel 11 Komiteens tilråding.

Regjeringen tilrår at Stortinget gir Finansdepartementet fullmakt til å stille garantier i 2007 for lån fra NIB i forbindelse med MIL innenfor en totalramme på nye tilsagn og gammelt ansvar på inntil 63 500 000 euro, jf. forslag til vedtak VI.3 i proposisjonen.

Komiteen slutter seg til Regjeringens forslag, jf. forslag til vedtak V.3 under pkt. B. Rammeområde 22 i kapittel 11 Komiteens tilråding.

Ordningen som gjør konkursbo i stand til å forfølge mulige omstøtelige forhold mv., foreslås videreført i 2006 ved at Skattedirektoratet og Toll- og avgiftsdirektoratet gis fullmakt til å stille nye, betingede tilsagn om dekning av omkostninger ved fortsatt bobehandling for inntil 8,0 mill. kroner innenfor en samlet fullmakt for nye og gamle tilsagn på 20,6 mill. kroner, jf. forslag til vedtak VII i proposisjonen.

Komiteen slutter seg til Regjeringens forslag, jf. forslag til vedtak VI under pkt. B. Rammeområde 22 i kapittel 11 Komiteens tilråding.

Det oppstår fra tid til annen differanser i regnskapet hos regnskapsførerne i staten. Enkelte av disse differansene blir ikke oppklart til tross for en betydelig innsats med å finne ut av hva de kan skyldes. Det kan også forekomme at beløp blir anvist og postert feil i statsregnskapet, og at feilen først oppdages etter at årsregnskapet er avsluttet.

Oppretting av slike feil ved motsatt postering i et senere års regnskap vil på grunn av ettårsprinsippet medføre at også senere års regnskap blir feil. Etter Finansdepartementets vurdering er det mest korrekt at uoppklarte differanser og andre feil korrigeres i statsregnskapet ved posteringer over konto for forskyvninger i balansen. Da vil disse posteringene ikke påvirke bevilgningsregnskapet det året korrigeringen gjøres. Det forutsetter at dette skjer etter posteringsanmodning fra vedkommende departement og i) etter at det som er mulig er gjort for å oppklare differansen og ii) når feilposteringen ikke kan korrigeres på annen måte.

Det må innhentes hjemmel fra Stortinget i den enkelte sak før posteringsanmodning kan sendes Finansdepartementet. For mindre beløp bør Finans­departementet ha fullmakt.

Stortinget vedtok ved behandling av Innst. S. nr. 252 (1997-1998), jf. St.prp. nr. 65 (1997-1998), å gi Finansdepartementet slik fullmakt for budsjett- og regnskapsåret 1998. Denne fullmakten har årlig blitt gjentatt i budsjettdokumentene. Det foreslås at Finansdepartementet gis samme fullmakt for budsjett- og regnskapsåret 2007, jf. forslag til vedtak VIII i proposisjonen.

Komiteen slutter seg til Regjeringens forslag, jf. forslag til vedtak VII under pkt. B. Rammeområde 22 i kapittel 11 Komiteens tilråding.

Folketrygden inngår som en ordinær del av statsbudsjettframlegget. Fra og med forslaget til statsbudsjett medregnet folketrygden for budsjetterminen 2003, er de ulike departementenes utgiftsanslag under folketrygden innarbeidet i de respektive fagproposisjoner. Folketrygdens utgifter omfatter følgende programområder: Stønad ved fødsel og adopsjon, Arbeidsliv, Sosiale formål og Stønad ved helsetjenester, med en samlet foreslått bevilgning på 246 357 mill. kroner for 2007. Folketrygdens utgifter inngår således i det samlede budsjettframlegget på linje med andre statsutgifter, men er på inntektssiden formelt knyttet opp til de store avgiftsordningene (arbeidsgiveravgift og trygdeavgift) og enkelte gebyrer og refusjoner mv., jf. folketrygdloven 28. februar 1997 nr. 19, del VIII, Finansielle bestemmelser. Folketrygdens inntekter beregnet på denne måten er for 2007 anslått til 177 738 mill. kroner, med følgende hovedelementer: Trygdeavgift 72 600 mill. kroner (jf. kap. 5700.71), arbeidsgiveravgift 103 179 mill. kroner (jf. kap. 5700.72), samt enkelte mindre inntekter (vederlag, gebyrer, ulike refusjoner, dividende mv. (jf. kap. 5701, 5704, 5705), på til sammen 1 959 mill. kroner. Differansen mellom folketrygdens utgifter og inntekter innebærer et samlet beregnet finansieringsbehov for folketrygden i 2007 på 68 619 mill. kroner. En del av dekningen av folketrygdens utgifter skal skje fullt ut gjennom tilskudd fra staten, dvs. uten henvisning til de store avgiftsordningene eller andre særskilt spesifiserte inntekter, jf. folketrygdloven § 23-10 tredje ledd. Utgiftene som skal dekkes ved direkte overføringer fra staten er anslått til 14 701 mill. kroner for 2007, jf. vedtak II, Folke­trygden.

Komiteen viser til Budsjett-innst. S. nr. 1 (2006-2007), Budsjett-innst. S. nr. 2, Budsjett-innst. S. nr. 5 (2006-2007) og Budsjett-innst. S. nr. 11 (2006-2007), og slutter seg til at statstilskudd til finansiering av folketrygden gis med kr 68 919 375 000, hvorav kr 14 701 000 000 gis til dekning av utgifter som fullt ut skal dekkes ved tilskudd fra staten, jf. forslag til vedtak VIII under pkt. B Rammeområde 22 i kapittel 11 Komiteens tilråding.

Tabell 8.1 Oversikt over Statens pensjonsfond - Utland

Kap.

Post

Formål

St.prp. nr. 1 med Tl. nr. 4

Utgifter i hele kroner

2800

Statens pensjonsfond - Utland (jf. kap. 5800)

364 893 000 000

50

Overføring til fondet

364 893 000 000

Sum utgifter …

364 893 000 000

Inntekter i hele kroner

5800

Statens pensjonsfond - Utland (jf. kap. 2800)

54 142 000 000

50

Overføring fra fondet

54 142 000 000

Sum inntekter

54 142 000 000

Tabell 8.2. Tabellen viser de inntekts- og utgiftskapitlene på statsbudsjettet som motsvarer forslag til bevilgning under kap. 2800 Statens pensjonsfond - Utland post 50 Overføring til fondet.

 

 

 

 (i 1 000 kr)

Kap.

Formål

St.prp. nr. 1 Tl. nr. 4 (2006-2007)

5440

Statens direkte økonomiske engasjement i petroleumsvirksomheten (jf. kap. 2440)

143 100 000

+

5507

Skatt og avgift på utvinning av petroleum

224 670 000

+

5508

Avgift på utslipp av CO2 i petroleumsvirksomhet på kontinentalsokkelen

3 500 000

+

5509

Avgift på utslipp av NOx i petroleumsvirksomheten på kontinentalsokkelen

630 000

+

5685

Aksjer i Statoil ASA

12 593 000

-

2440

Statens direkte økonomiske engasjement i petroleumsvirksomheten (jf. kap. 5440)

19 600 000

=

2800

Statens pensjonsfond - Utland

364 893 000

Komiteen viser til de respektive fraksjonenes merknader i Budsjett-innst. S. I (2006-2007), Budsjett-innst. S. nr. 1 (2006-2007) og Budsjett-innst. S. nr. 9 (2006-2007). Komiteen slutter seg til Regjeringens forslag om å bevilge 364 893,0 mill. kroner under kap. 2800 post 50 for 2007.

Tabell 8.3. Fastsetting av forslag til bevilgning under kap. 5800 Statens petroleumsfond post 50 Overføring fra fondet.

(i 1 000 kr)

St.prp. nr. 1 Tl. nr. 4 (2006-2007)

Kap. 2800 Statens pensjonsfond - Utland

364 893 000

+

Statsbudsjettets overskudd før lånetransaksjoner og overføring til Statens pensjonsfond - Utland, jf. St.prp. nr. 1 Tl. nr. 4 (2006-2007) og B.innst. S. I (2006-2007)

-310 751 000

=

Kap. 5800 Statens pensjonsfond - Utland

54 142 000

Komiteen viser til bevilgningsforslaget for kap. 2800 post 50 ovenfor, og viser videre til at Stortinget 28. november 2006 fattet rammevedtak for 24 rammeområder, jf. Budsjett-innst. S. I (2006-2007). Summen av de vedtatte rammene innebærer at statsbudsjettets overskudd før lånetransaksjoner og overføring til og fra Statens pensjonsfond - Utland (SPU) er på 310 751,0 mill. kroner. Sammenholdt med overføringen til SPU, jf. kap. 2800 post 50, gir dette et underskudd på statsbudsjettet før lånetransaksjoner og overføring fra SPU på 54 142,0 mill. kroner. For at statsbudsjettet kan gjøres opp i balanse, foreslås det derfor at kap. 5800 post 50 bevilges med 54 142,0 mill. kroner, jf. tabell 8.2. Forslag til bevilgning under kap. 5800 post 50 tilsvarer Regjeringens forslag i St.prp. nr. 1 Tillegg nr. 4 (2006-2007).

Komiteen viser til forslag I under pkt. C. Vedtak utenfor rammeområdene i kapittel 11 Komiteens tilråding.

Komiteens medlemmer fra Høyre og Venstre viser til Høyres og Venstres alternative budsjetter som er beskrevet i pkt. 2.1.2 i Budsjett-innst. S. I (2006-2007). Disse medlemmer viser til at retningslinjene for den såkalte Handlingsregelen for bruk av oljepenger har som intensjon å benytte noe mindre fra fondet i perioder hvor økonomien vokser sterkt. Disse medlemmer mener det i dagens situasjon med mangel på arbeidskraft er riktigere å ligge innenfor enn utenfor det Handlingsregelen gir rom for. Disse medlemmer viser videre til at Høyre og Venstre i sine alternative statsbudsjetter foreslår en omfattende strategi for å øke arbeidstilbudet og forslag som vil stimulere til sparing. Samlet vil en slik strategi bidra til å dempe presset på renten.

Finansdepartementet har ansvaret for forvaltninga av statens gjeld og kontantbehaldning. Det er inngått avtalar med Noregs Bank om forvaltning av statens gjeld og likviditet, og om konsernkontoordninga. I samsvar med desse avtalane skal Noregs Bank mellom anna gi råd om opplåninga til staten, ta seg av den operative forvaltninga av innanlandske låneopptak og pleie andrehandsmarknaden for statspapir. Noregs Bank mottek betaling for den operative forvaltninga, for marknadspleia og for drifta av statens kontosystem.

Staten har ut frå forslaget i St.prp. nr. 1 (2006-2007) eit brutto finansieringsbehov på 65,6 mrd. kroner i 2007. Planen er å dekkje finansieringsbehovet ved langsiktige låneopptak innanlands.

I tråd med tidligare praksis legg ein opp til å jamne ut opptaka av langsiktige lån, jf. kap. 2.3. Ein ber derfor om fullmakt til å ta opp langsiktige innanlandske lån som er mindre enn finansieringsbehovet i 2007. Fullmakta for opptak av nye langsiktige lån, dvs. lån som bind staten for ein periode på meir enn eitt år, blir foreslått sett til 40 mrd. kroner. Lån som inngår i staten si eigenbehaldning av statspapir for marknadspleieformål er omfatta av desse fullmaktene. Ein ber om romslege fullmakter for samla uteståande i kortsiktige lån i 2007. For kortsiktige marknadslån, dvs. lån som har løpetid opp til eitt år, og som blir omsette i marknaden, foreslår ein ei ramme på 80 mrd. kroner. For andre kortsiktige lån som ikkje blir omsette i marknaden foreslår ein ei ramme på 100 mrd. kroner. Ein ber i tillegg om at den generelle fullmakta til å inngå rentebyteavtalar og tilsvarande derivatavtalar blir vidareført. For nærare omtale syner ein til kapittel 2.3 i proposisjonen. Forslaga er samanfatta i tabell 2.2 i proposisjonen.

Komiteen slutter seg til Regjeringens forslag, og viser til forslag til vedtak VII-X under pkt. C. Vedtak utenfor rammeområdene.

Forslag utenfor rammeområdene

Forslag fra Fremskrittspartiet og Høyre:

Forslag 1

På statsbudsjettet for 2007 bevilges under:

Kap.

Post

Formål

Kroner

286

Fondet for forskning og nyskaping (jf. kap. 3286)

95

Fondskapital

35 000 000 000

Forslag fra Fremskrittspartiet:

Forslag 2

På statsbudsjettet for 2007 bevilges under:

Kap.

Post

Formål

Kroner

967

Investeringsselskap, Argentum

90

(NY) Egenkapitaltilskudd

1 800 000 000

1830

Forskning

90

(NY) Fond for energi- og petroleumsforskning

10 000 000

2410

Statens lånekasse for utdanning

90

Lån til Statens lånekasse for utdanning

18 330 000 000

3732

Regionale helseforetak (jf. kap. 732)

90

Avdrag på investeringslån

2 325 000 000

3670

Nasjonale minoriterer

90

(NY) Avvikling av Romanifolkets fond

75 000 000

3680

Sametinget

90

(NY) Avvikling av Samefolkets fond

75 000 000

5999

Statslånemidler

90

Lån

104 304 000 000

Forslag 3

Stortinget ber Regjeringen gjennomgå foreslått klage- og nemndsstruktur i forbindelse med omorganiseringen av skatteetaten, med sikte på å sikre klagere bedre rettssikkerhet. Dette kan gjøres ved å etablere klagenemnd på både lokalnivå og regionnivå.

Forslag 4

Stortinget ber Regjeringen vurdere om innkrevingen av merverdiavgift skal overføres til de kommunale skatteoppkreverkontor.

Forslag 5

Stortinget ber Regjeringen forbedre ordningen med lån til etablering av sykehjemsplasser, eldreboliger og rehabiliteringsplasser i sydlige land, samt sørge for bedre informasjon om ordningen og bedre profilering av ordningen, og komme tilbake til saken i forbindelse med Revidert nasjonalbudsjett 2007.

Forslag fra Høyre:

Forslag 6

På statsbudsjettet for 2007 bevilges under:

Kap.

Post

Formål

Kroner

1325

Vegfond

95

Vegfond

20 000 000 000

1432

Norsk kulturminnefond

90

Fondskapital

300 000 000

5999

Statslånemidler

90

Lån

100 490 250 000

Forslag fra Kristelig Folkeparti:

Forslag 7

På statsbudsjettet for 2007 bevilges under:

Kap.

Post

Formål

Kroner

286

Fondet for forskning og nyskaping

95

Fondskapital

25 000 000 000

1432

Norsk kulturminnefond

90

Fondskapital

400 000 000

1825

Omlegging av energibruk og energiproduksjon

95

Kapitalinnskudd

15 000 000 000

5999

Statslånemidler

90

Lån

85 577 225 000

Forslag fra Venstre:

Forslag 8

På statsbudsjettet for 2007 bevilges under:

Kap.

Post

Formål

Kroner

286

Fondet for forskning og nyskaping

95

Fondskapital

100 000 000 000

5999

Statslånemidler

90

Lån

95 054 000 000

Komiteen viser til proposisjonene og til det som står foran, og rår Stortinget til å gjøre slikt

vedtak:

A. Rammeområde 21

(Eksportgarantier mv.)

I

På statsbudsjettet for 2007 bevilges under:

Kap.

Post

Formål

Kroner

Kroner

Utgifter

2460

Garanti-Instituttet for Eksportkreditt

24

Driftsresultat:

1 Driftsinntekter, refusjon av driftsutgifter fra risikoavsetningsfond

-46 500 000

2 Driftsutgifter, overslagsbevilgning

46 500 000

0

Totale utgifter

0

Inntekter

5460

Garanti-Instituttet for Eksportkreditt

71

Tilbakeføring fra Gammel alminnelig ordning

619 700 000

72

Tilbakeføring fra Gammel særordning for utviklingsland

69 100 000

Totale inntekter

688 800 000

II

Garantifullmakter

Stortinget samtykker i at Nærings- og handelsdepartementet i 2007 kan gi:

  • 1. Garanti-Instituttet for Eksportkreditt (GIEK) fullmakt til å gi tilsagn om nye garantier innenfor en ramme for nye garantier og gammelt ansvar på 50 000 mill. kroner ved eksport til og investeringer i utlandet innenfor Alminnelig garantiordning og inkludert Gammel alminnelig ordning. Garantivirksomheten skal finne sted innenfor de rammer som "Arrangement on Officially Supported Export Credits" setter. Alminnelig garantiordning skal drives i balanse på lang sikt. Nærings- og handelsdepartementet kan gi utfyllende bestemmelser om gjennomføringen av dette vedtaket.

  • 2. GIEK fullmakt til å gi tilsagn om nye garantier innenfor en ramme for nye garantier og gammelt ansvar på 2 100 mill. kroner ved eksport til og investeringer i utviklingsland, men likevel slik at rammen ikke overskrider sju ganger det til enhver tid innestående beløp på ordningens grunnfond. Garantivirksomheten skal finne sted innenfor de rammer som "Arrangement on Officially Supported Export Credits" setter. Virksomheten skal drives i balanse på lang sikt, gitt bevilgninger til grunnfondet. Nærings- og handelsdepartementet kan i samråd med Utenriksdepartementet gi utfyllende bestemmelser om gjennomføringen av dette vedtaket.

  • 3. GIEK fullmakt til å gi tilsagn om nye garantier innenfor en ramme for nye tilsagn og gammelt ansvar på 2 500 mill. kroner ved byggelån innenfor skipsbyggingsindustrien. Ordningen skal drives i balanse på lang sikt. Nærings- og handelsdepartementet kan gi utfyllende bestemmelser om gjennomføringen av dette vedtaket.

B. Rammeområde 22

(Finansadministrasjon mv.)

I

På statsbudsjettet for 2007 bevilges under:

Kap.

Post

Formål

Kroner

Kroner

Utgifter

1600

Finansdepartementet

1

Driftsutgifter

246 800 000

21

Spesielle driftsutgifter, kan overføres

31 200 000

70

Tilskuddsmidler fra Finansmarkedsfondet

11 800 000

1602

Kredittilsynet

1

Driftsutgifter

184 800 000

1610

Toll- og avgiftsetaten

1

Driftsutgifter

1 081 500 000

45

Større utstyrsanskaffelser og vedlikehold, kan overføres

96 600 000

1618

Skatteetaten

1

Driftsutgifter

3 422 500 000

21

Spesielle driftsutgifter

101 500 000

22

Større IT-prosjekter, kan overføres

227 000 000

45

Større utstyrsanskaffelser og vedlikehold, kan overføres

164 000 000

1620

Statistisk sentralbyrå

1

Driftsutgifter

393 300 000

21

Spesielle driftsutgifter, kan overføres

185 000 000

45

Større utstyrsanskaffelser og vedlikehold, kan overføres

8 500 000

1630

Tiltak for å styrke statlig økonomi- og prosjektstyring

21

Spesielle driftsutgifter, kan overføres

16 500 000

1631

Senter for statlig økonomistyring

1

Driftsutgifter

248 700 000

21

Spesielle driftsutgifter, kan overføres

53 300 000

1632

Kompensasjon for merverdiavgift

61

Tilskudd til kommuner og fylkeskommuner, ny ordning, overslagsbevilgning

9 700 000 000

72

Tilskudd til private og ideelle virksomheter, overslagsbevilgning

1 245 000 000

1634

Statens innkrevingssentral

1

Driftsutgifter

228 100 000

1637

EU-opplysning

70

Tilskudd til frivillige organisasjoner

4 200 000

1638

Kjøp av klimakvoter

21

Spesielle driftsutgifter, kan overføres

105 000 000

1650

Statsgjeld, renter m.m.

1

Driftsutgifter

28 600 000

89

Renter og provisjon m.m. på innenlandsk statsgjeld, overslagsbevilgning

16 064 000 000

Totale utgifter

33 847 900 000

Inntekter

4600

Finansdepartementet

2

Diverse refusjoner

1 000 000

85

Avkastning fra Finansmarkedsfondet

11 800 000

4610

Toll- og avgiftsetaten

1

Ekspedisjonsgebyr

7 200 000

2

Andre inntekter

2 100 000

3

Refunderte pante- og tinglysingsgebyrer

1 200 000

11

Gebyr på kredittdeklarasjoner

250 000 000

4618

Skatteetaten

1

Refunderte utleggs- og tinglysingsgebyr

21 700 000

2

Andre inntekter

26 700 000

5

Gebyr for utleggsforretninger

14 800 000

7

Gebyr for bindende forhåndsuttalelser

2 000 000

4620

Statistisk sentralbyrå

1

Salgsinntekter

300 000

2

Oppdragsinntekter

185 000 000

85

Tvangsmulkt

6 500 000

4631

Senter for statlig økonomistyring

1

Økonomitjenester

43 900 000

4634

Statens innkrevingssentral

2

Refusjoner

29 000 000

85

Misligholdte lån i Statens lånekasse for utdanning

125 000 000

86

Bøter, inndragninger

1 120 000 000

87

Vegadministrasjonsgebyr

55 000 000

88

Forsinkelsesgebyr, Regnskapsregisteret

100 000 000

5491

Avskrivning på statens kapital i statens forretningsdrift

30

Avskrivninger

443 433 000

5603

Renter av statens kapital i statens forretningsdrift

80

Renter av statens faste kapital

64 906 000

5605

Renter av statskassens kontantbeholdning og andre fordringer

80

Av statskassens foliokonto i Norges Bank

6 025 100 000

81

Av verdipapirer og bankinnskudd i utenlandsk valuta

1 000 000

82

Av innenlandske verdipapirer

971 300 000

83

Av alminnelige fordringer

50 000 000

84

Av driftskreditt til statsbedrifter

220 000 000

5606

Finnmarkseiendommen

80

Renter

165 000

Totale inntekter

9 779 104 000

II

Merinntektsfullmakter

Stortinget samtykker i at Finansdepartementet i 2007 kan:

  • 1.

overskride bevilgningen under

mot tilsvarende merinntekter under

kap. 1600 post 1

kap. 4600 post 2

kap. 1610 post 1

kap. 4610 post 1

kap. 1618 post 1

kap. 4618 post 2

kap. 1631 post 1

kap. 4631 postene 1 og 2

kap. 1634 post 1

kap. 4634 post 2

  • 2. overskride bevilgningen til oppdragsvirksomhet på kap. 1620 Statistisk sentralbyrå post 21 Spesielle driftsutgifter, med et beløp som tilsvarer merinntektene på kap. 4620 Statistisk sentralbyrå post 2 Oppdragsinntekter. Ubrukte merinntekter kan regnes med ved utregning av overførbart beløp på posten.

III

Kjøp av klimakvoter

Stortinget samtykker i at Finansdepartementet i 2007 kan inngå avtaler om kjøp av utslippskvoter ved bruk av Kyoto-mekanismene utover gitt bevilgning for inntil 100 mill. kroner under kap. 1638 Kjøp av klimakvoter post 21 Spesielle driftsutgifter.

IV

Fullmakt til å inngå avtaler om investeringsprosjekter

Stortinget samtykker i at Finansdepartementet i 2007 kan gjennomføre de investeringsprosjektene som er omtalt i St.prp. nr. 1 (2006-2007) under kap. 1610 Toll- og avgiftsetaten post 45 Større utstyrsanskaffelser og vedlikehold, kap. 1618 Skatteetaten post 22 Større IT-prosjekter og kap. 1631 Senter for statlig økonomistyring post 1 Driftsutgifter og post 21 Spesielle driftsutgifter, innenfor de kostnadsrammer som der er angitt.

V

Garantifullmakter

Stortinget samtykker i at Finansdepartementet i 2007 kan gi garantier for:

  • 1. grunnkapitalen til Den nordiske investeringsbank innenfor en totalramme for nye tilsagn og gammelt ansvar som ikke må overstige 715 959 651 euro.

  • 2. lån fra Den nordiske investeringsbank vedrørende ordningen med prosjektinvesteringslån innenfor en totalramme for nye tilsagn og gammelt garantiansvar som ikke må overstige 340 991 000 euro.

  • 3. miljølån gjennom Den nordiske investeringsbank innenfor en totalramme for nye tilsagn og gammelt garantiansvar som ikke må overstige 63 500 000 euro.

VI

Fullmakt til fortsatt bobehandling

Stortinget samtykker i at Finansdepartementet for 2007 kan bestemme at det under ordningen med oppfølging av statens krav i konkursbo pådras forpliktelser utover gitte bevilgninger, men slik at totalrammen for nye tilsagn og gammelt ansvar ikke overstiger 20,6 mill. kroner. Utbetalinger dekkes av bevilgningene under kap. 1610 Toll- og avgiftsetaten post 1 Driftsutgifter, og kap. 1618 Skatteetaten post 21 Spesielle driftsutgifter.

VII

Fullmakt til å korrigere uoppklarte differanser og feilposteringer i tidligere års statsregnskap

Stortinget samtykker i at Finansdepartementet i 2007 i enkeltsaker kan korrigere uoppklarte differanser i regnskapene og feilposteringer i statsregnskapet som gjelder tidligere års regnskaper, ved postering over konto for forskyvninger i balansen i statsregnskapet i det inneværende års regnskap. Fullmakten gjelder inntil 1 mill. kroner.

VIII

Statstilskudd til finansiering av folketrygden

Stortinget samtykker i at statstilskudd til finansiering av folketrygden, jf. folketrygdlovens § 23-10, gis med 68 619 375 000 kroner, hvorav 14 701 000 000 kroner gis til dekning av utgifter som fullt ut skal dekkes ved tilskudd fra staten, jf. § 23-10 tredje ledd.

C. Vedtak utenfor rammeområdene

I

Statens Pensjonsfond - Utland

På statsbudsjettet for 2007 bevilges under:

Kap.

Post

Formål

Kroner

Kroner

Utgifter

2800

Statens pensjonsfond - Utland

50

Overføring til fondet

364 893 000 000

Totale utgifter

364 893 000 000

Inntekter

5800

Statens pensjonsfond - Utland

50

Overføring fra fondet

54 142 000 000

Totale inntekter

54 142 000 000

II

Lånetransaksjoner mv.

På statsbudsjettet for 2007 bevilges under:

Kap.

Post

Formål

Kroner

Kroner

Utgifter

100

Utenriksdepartementet

90

Lån til norske borgere i utlandet som ikke er sjømenn

360 000

161

Næringsutvikling

95

NORFUND - grunnfondskapital ved investeringer i utviklingsland

341 250 000

286

Fondet for forskning og nyskaping

95

Fondskapital

10 000 000 000

732

Regionale helseforetak

90

Lån til investeringsformål i helseforetak

3 500 000 000

91

Opptrekksrenter, overslagsbevilgning

200 000 000

1432

Norsk kulturminnefond

90

Fondskapital

200 000 000

1544

Boliglån for statsansatte

90

Lån, overslagsbevilgning

1 900 000 000

1651

Statsgjeld, avdrag og innløsning

98

Avdrag på innenlandsk statsgjeld, overslagsbevilgning

36 020 100 000

1825

Omlegging av energibruk og energiproduksjon

95

Kapitalinnskudd

10 000 000 000

2410

Statens lånekasse for utdanning

90

Lån til Statens lånekasse for utdanning, overslagsbevilgning

18 280 000 000

2412

Den norske stats husbank

90

Lån til Husbanken, overslagsbevilgning

11 294 000 000

2421

Innovasjon Norge

90

Lån fra statskassen til utlånsvirksomhet, overslagsbevilging

33 200 000 000

2426

SIVA SF

90

Lån, overslagsbevilgning

300 000 000

95

Egenkapital

50 000 000

Totale utgifter

125 285 710 000

Inntekter

3100

Utenriksdepartementet

90

Tilbakebetaling av nødlån fra utlandet

318 000

3732

Regionale helseforetak

90

Avdrag på investeringslån

325 000 000

3950

Forvaltning av statlig eierskap

96

Salg av aksjer

10 000 000

4312

Oslo Lufthavn AS

90

Avdrag på lån

388 800 000

4322

Svinesundforbindelsen AS

90

Avdrag på lån

25 000 000

4720

Felles ledelse og kommandoapparat

90

Lån til boligformål

2 800 000

5310

Statens lånekasse for utdanning

90

Avdrag og renter

8 879 000 000

91

Tap og avskrivninger

567 000 000

93

Omgjøring av studielån til stipend

4 464 000 000

5312

Den norske stats husbank

90

Avdrag

8 803 000 000

5322

Statens miljøfond, avdrag

91

Innbetaling av avdrag

12 000 000

5325

Innovasjon Norge

90

Avdrag på utestående fordringer

33 400 000 000

5326

SIVA SF

90

Avdrag på utestående fordringer

300 000 000

5341

Avdrag på utestående fordringer

91

Alminnelige fordringer

4 792 000

98

Avdrag på egenbeholdning statsobligasjoner

2 500 000 000

5999

Statslånemidler

90

Lån

65 604 000 000

Totale inntekter

125 285 710 000

III

Fullmakt til overskridelse

Stortinget samtykker i at Utenriksdepartementet i 2007 kan overskride bevilgningen under kap. 100 Utenriksdepartementet post 90 Lån til norske borgere i utlandet som ikke er sjømenn, ved behov for bistand fra aktuelle transportselskaper ved evakuering av norske borgere i kriserammede land. Fullmakten gjelder i de tilfeller og på de betingelser som gjelder for denne typen bistand.

IV

Forskudd på rammetilskudd

Stortinget samtykker i at Kommunal- og regionaldepartementet i 2007 kan utgiftsføre uten bevilgning:

  • 1. inntil 250 mill. kroner på kap. 571 Rammetilskudd til kommuner post 90 Forskudd på rammetilskudd i statsbudsjettet for 2007 som forskudd på rammetilskudd for 2008 til kommuner.

  • 2. inntil 50 mill. kroner på kap. 572 Rammetilskudd til fylkeskommuner post 90 Forskudd på rammetilskudd i statsbudsjettet for 2007 som forskudd på rammetilskudd for 2008 til fylkeskommuner.

V

Husbankens låneramme

Stortinget samtykker i at Husbanken i 2007 kan gi tilsagn om lån for 13 000 mill. kroner. Lånene vil bli utbetalt i 2007 og senere år.

VI

Utbetaling under garantiordninger (trekkfullmakter)

Stortinget samtykker i at Nærings- og handelsdepartementet i 2007 kan foreta utbetalinger til Garanti-Instituttet for Eksportkreditt (GIEK) uten bevilgning i den utstrekning behovet for utbetalinger under den enkelte garantiordning overstiger innestående likvide midler tilknyttet ordningen innenfor følgende rammer:

  • 1. Saldoen for nytt og gammelt trekk på trekkfullmaktskontoen for ny SUS/Baltikum-ordning skal ikke overstige 30 mill. kroner. Utbetalinger på trekkfullmakten posteres under kap. 2460 Garanti-Instituttet for Eksportkreditt post 90 Utbetaling iflg. trekkfullmakt - ny SUS/Baltikum-ordning.

  • 2. Saldoen for nytt og gammelt trekk på trekkfullmaktskontoen for byggelånsgarantiordning skal ikke overstige 200 mill. kroner. Utbetalinger på trekkfullmakten posteres under kap. 2460 Garanti-Instituttet for Eksportkreditt post 91 Utbetaling iflg. trekkfullmakt - byggelånsgarantiordning.

VII

Nye langsiktige innanlandske statslån

Finansdepartementet får fullmakt til å ta opp nye, langsiktige innanlandske statslån til eit beløp av 40 000 mill. kroner i 2007.

VIII

Uteståande kortsiktige marknadslån

Finansdepartementet si fullmakt til å ha uteståande kortsiktige marknadslån blir halden uendra på 80 000 mill. kroner.

IX

Uteståande andre kortsiktige lån

Finansdepartementet si fullmakt til å ha uteståande andre kortsiktige lån blir halden uendra på 100 000 mill. kroner.

X

Rentebytteavtalar og tilsvarande derivatavtalar

Finansdepartementet si fullmakt til å inngå rentebytteavtalar og tilsvarande derivatavtalar blir vidareført.

Oslo, i finanskomiteen, den 11. desember 2006

Reidar Sandal

leder og ordf. for kap. 2800, 5800 og 5999

Marianne Aasen Agdestein

ordf. for kap. 100, 161, 286, 685, 732, 1432, 1544, 1651, 1825, 2410, 2412, 2421, 2426, 3100, 3732, 3950, 4312, 4322, 4720, 5322, 5326 og 5341

Magnar Lund Bergo

ordf. for kap. 1610, 1618, 4610 og 4618

Peter Skovholt Gitmark

ordf. for kap. 1602

Heikki Holmås

ordf. for kap. 1600 og 4600

Rolf Terje Klungland

ordf. for kap. 2460 og 5460

Ulf Leirstein

ordf. for kap. 1650, 1651 og 5341

Per Olaf Lundteigen

ordf. for kap. 1632

Lars Sponheim

ordf. for kap. 1620, 1634, 1637, 4620, 4634 og 5606

Hans Olav Syversen

ordf. for kap. 1630, 1631 og 4631

Christian Tybring-Gjedde

ordf. for kap. 1638, 5491, 5603 og 5605