Søk

Innhold

Merknad

Dokumentet er midlertidig, ikke korrekturlest.

2. Generelt om utenriks- og forsvarsstyret

I det følgende gis det en helt kort oversikt over de sentrale konstitusjonelle utgangspunktene for utenriks- og forsvarsstyret. Det er i denne konteksten utvalgets nærmere redegjørelser og vurderinger i de følgende kapitler inngår.

Stortinget er lovgivende, bevilgende og kontrollerende myndighet, mens regjeringen er utøvende myndighet. Denne generelle kompetanse- og funksjonsfordelingen gjelder også på utenriks- og forsvarsområdet. Regjeringens myndighetsutøvelse foregår innenfor rammene som følger av Grunnloven, lovgivningen og stortingsvedtak, herunder budsjettvedtak. Regjeringen er parlamentarisk og konstitusjonelt ansvarlig for myndighetsutøvelsen overfor Stortinget.

Grunnloven §§ 25 og 26 gir særlige bestemmelser om kompetansedelingen mellom Stortinget og regjeringen i utenriks- og forsvarssaker. Bestemmelsene fastsetter at det er regjeringen som har øverste kommandomyndighet over Forsvaret, og at det samlede utenriksstyret tilligger regjeringen, herunder myndigheten til å representere Norge utad og inngå folkerettslige avtaler. Samlet sett gir disse bestemmelsene regjeringen omfattende myndighet på forsvars- og utenriksområdet.

Regjeringen er imidlertid ikke enerådende i myndighetsutøvelsen på utenriks- og forsvarsområdet. For enkelte sentrale avgjørelser er Stortingets medvirkning nødvendig. Traktater som regjeringen inngår, må i stor utstrekning godkjennes av Stortinget, jf. Grunnloven § 26 andre ledd og § 115. Videre er det visse typer bruk av forsvarsmakten som krever Stortingets samtykke, jf. Grunnloven § 25 og utvalgets drøftelser i kapittel 11.

Grunnloven §§ 25 og 26 er videre forstått slik at regjeringen har en viss eksklusiv kompetanse på utenriks- og forsvarsområdet. Utenriks- og forsvarsstyret omtales derfor som regjeringens prerogativ, som innebærer at kompetansen alene ligger hos regjeringen, med tilsvarende begrensninger i hva Stortinget kan bestemme. Paragrafene fastsetter altså ikke bare regjeringens kompetanse og funksjoner, de innebærer også begrensninger i Stortingets adgang til å treffe rettslig bindende vedtak om regjeringens utøvelse av myndighet på utenriks- og forsvarsområdet, som Stortinget ikke kan gripe inn i uten grunnlovsendring. Bestemmelsene legger altså visse begrensninger på Stortingets myndighet til å treffe ellers bindende vedtak overfor regjeringen på utenriks- og forsvarsområdet. På denne bakgrunn har utenriks- og forsvarsstyret tradisjonelt blitt betegnet som regjeringens prerogativ. Den rettslige grenseoppgangen mellom regjeringens og Stortingets myndighet på utenriks- og forsvarsområdet er imidlertid ikke helt klar. Etter at inndelingen av Forsvaret i landvern og linjetropper er opphevet, er det for eksempel ikke klart i hvilke tilfeller Stortingets samtykke kan være nødvendig for bruk av forsvarsmakten til væpnede oppdrag utenfor riket.

Hovedtrekkene i Grunnloven §§ 25 og 26 går tilbake til Grunnloven slik den opprinnelig ble vedtatt i 1814, og bygger dermed på en forutsetning om en klarere maktfordeling mellom Stortinget og den utøvende makt enn det som er tilfellet etter innføringen av parlamentarismen fra begynnelsen av 1900-tallet. Med innføringen av parlamentarismen er regjeringen avhengig av Stortingets tillit, og Stortinget kan når som helst og på hvilket som helst grunnlag avsette regjeringen, jf. Grunnloven § 15. Med dette bakteppet er de mer presise rettslige grensene for Stortingets adgang til å øve innflytelse på utenriks- og forsvarsområdet av mindre praktisk betydning. Stortinget kan treffe vedtak eller legge føringer som regjeringen ikke er rettslig forpliktet til å overholde, men som likevel vil være parlamentarisk forpliktende, i den forstand at Stortinget kan kritisere eller avsette regjeringen hvis den ikke etterlever eller følger opp vedtakene. Hvis regjeringen helt eller delvis motsetter seg å følge opp Stortingets vedtak, skal den meddele dette til Stortinget, og i ytterste konsekvens kan regjeringen bli henvist til å stille kabinettspørsmål. Hvorvidt Stortinget bør styre regjeringen på denne måten, er et politisk spørsmål. Samtidig er det klart at Stortingets parlamentariske styring av regjeringen på utenriks- og forsvarsområdet aktualiserer hensynet til en hensiktsmessig og effektiv funksjonsfordeling mellom Stortinget og regjeringen. I forlengelsen av dette har omfanget av parlamentarisk styring også betydning for ansvarsfordelingen mellom statsmaktene, og grunnlaget for Stortingets etterfølgende kontroll med regjeringen. Selv om Grunnloven §§ 25 og 26 også i dag inneholder visse rettslige skranker for Stortingets involvering i regjeringens myndighetsutøvelse på utenriks- og forsvarsområdet, kan nok bestemmelsene i dag særlig ses som uttrykk for en hensiktsmessig funksjonsfordeling mellom Stortinget og regjeringen. Dette gjenspeiles også i at normalordningen i de fleste land er at den utøvende makt har ansvaret for utenriksstyret og forsvarsmakten, men med ulike ordninger for krav til den folkevalgte forsamlingens involvering, jf. kapittel 4 nedenfor.

Selv om de rettslige grensene for Stortingets involvering på utenriks- og forsvarsområdet ikke er helt klare, og i mange tilfeller ikke har så stor praktisk betydning, er det likevel enkelte viktige hovedelementer som ligger fast, og som også fungerer som rettesnor for samhandlingen mellom statsmaktene innenfor vårt parlamentariske system. I kontroll- og konstitusjonskomiteens Innst. 176 S (2021–2022) om Dokument 21 (2020–2021) kapittel 9, på s. 6, fremgår følgende:

«Komiteen viser til at regjeringens prerogativ etter Grunnloven §§ 25 og 26 regulerer den formelle vedtaksmyndigheten og det påfølgende ansvaret. Ut over dette legger prerogativet ikke begrensninger på Stortingets involvering i og behandling av utenriks- og sikkerhetspolitiske spørsmål. Komiteen understreker at Grunnloven stiller krav om Stortingets samtykke på en rekke viktige områder.

Komiteen støtter utvalgets vurderinger om at Stortinget kan behandle saker som gjelder utenriks- og sikkerhetspolitikken, av eget tiltak eller på grunnlag av redegjørelser, meldinger og proposisjoner fra regjeringen. Stortinget kan også treffe politisk forpliktende anmodningsvedtak som gjelder regjeringens utøvelse av utenriks- og sikkerhetspolitikken. Hvis regjeringen ikke følger opp slike vedtak, kan Stortinget vedta kritikk eller i ytterste konsekvens mistillit. At utenriks- og sikkerhetspolitikken er regjeringens prerogativ, medfører heller ikke begrensninger i Stortingets kompetanse til å føre kontroll med regjeringen.»

En viktig rettslig skranke er at den formelle beslutningsmyndigheten etter Grunnloven §§ 25 og 26 tilligger regjeringen, sammen med det parlamentariske og konstitusjonelle ansvaret. Stortinget kan ikke uten grunnlovsendring frata regjeringen utenriks- og forsvarsstyret. Stortinget kan for eksempel ikke ved lov eller stortingsvedtak fastsette at stortingspresidenten eller en stortingskomité skal ha den overordnede kommandomyndigheten, eller kunne inngå folkerettslige traktater på vegne av Norge.

At den formelle beslutningsmyndigheten ligger hos regjeringen, har imidlertid ikke blitt ansett til hinder for at Stortinget kan vedta organisatoriske og prosessuelle bestemmelser på utenriks- og forsvarsområdet, som er rettslig bindende for den utøvende makt. Tilsvarende gjelder for materiell lovgivning, altså generelle regler, som innskrenker hva regjeringen kan treffe beslutning om, for eksempel om salg eller overføring av våpen til land i krig, eller om bruk av forsvarsmakten. På utenriksområdet innebærer kravet om Stortingets samtykke for inngåelse av traktater som krever lovendring, at Stortinget ved lov og nektelse av samtykke i realiteten kan fastsette materielle skranker for hvilke traktater regjeringen kan inngå.

En praktisk viktig styringsmekanisme for Stortinget er bevilgningsmyndigheten, jf. Grunnloven § 75 bokstav d. Gjennom bevilgningsvedtak fastsetter Stortinget de økonomiske rammene for regjeringens myndighetsutøvelse på utenriks- og forsvarsområdet, herunder hvordan bevilgningene kan og skal brukes. Det er antatt at Stortingets bevilgningsvedtak i stor grad kan spesifiseres, slik at regjeringen ikke bare kan, men også har plikt til, å bruke bevilgningene til helt konkrete formål som Stortinget angir. Samtidig setter trolig Grunnloven §§ 25 og 26 visse grenser for hvor langt Stortinget kan gå i å bruke bevilgningsmyndigheten til å gi regjeringen rettslig bindende pålegg på utenriks- og forsvarsområdet:

«For øvrig gjelder her som ellers at stortingets beslutningsmyndighet ikke må utøves på en slik måte at kongen berøves noen del av den myndighet som grunnloven uttrykkelig har henlagt ham. Stortinget vil f.eks. ikke kunne pålegge kongen å sammenkalle et alminnelig landsmøte for statskirkens prester, selv om beslutningen hadde som formelt innhold at et pengebeløp skulle anvendes til dette formål. En slik beslutning vil nemlig gripe inn på kongens myndighetsområde etter grunnlovens § 16. Og det kan, som før nevnt, heller ikke anses stemmende med grunnloven at stortinget tvinger regjeringen til å utnevne en person til et embete, som stortinget oppretter som en stilling for denne bestemte person.»2

På bakgrunn av det foregående om forståelsen av Grunnloven §§ 25 og 26 må dette trolig innebære at Stortinget kan bruke bevilgningsmyndigheten til å gi regjeringen pålegg, som i realiteten gjør at regjeringen på utenriks- og forsvarsområdet må treffe eller unnlate å treffe beslutninger med et visst innhold. Samtidig kan ikke pålegget om anvendelsen av midler frata regjeringen selve beslutningsmyndigheten, slik at det fortsatt er regjeringen som treffer beslutningen, selv om bevilgningsvedtaket gjør beslutningen mer eller mindre nødvendig. Som eksemplifisert i sitatet fra Castberg, må det trolig også gå en grense mot de konkrete enkeltavgjørelsene som tilligger regjeringen etter Grunnloven §§ 25 og 26, men det er uklart nøyaktig hvor denne grensen går.

Det som i hovedsak står igjen som rettslig beskyttet mot Stortingets inngripen, er regjeringens enkeltavgjørelser og løpende styring, innenfor de generelle rammene som Stortinget har fastsatt gjennom lov, generelt normerende stortingsvedtak samt bevilgningsvedtak.

Stortinget er heller ikke avskåret fra å utføre etterfølgende kontroll på det utenriks- og sikkerhetspolitiske området, enten selv eller gjennom Stortingets eksterne organer, jf. kapittel 9 hvor utvalget drøfter hvorvidt disse skal ha tilgang til referater fra møter i den utvidete utenriks- og forsvarskomité.

Bestemmelsen i Grunnloven § 75 f om at Stortinget skal la seg forelegge statsrådets protokoller, gjelder for beslutninger regjeringen har truffet i medhold av §§ 25 og 26. Statsrådets protokoller er en fellesbetegnelse på de såkalte «referatprotokollene», som utarbeides av det enkelte fagdepartement og som inneholder departementenes kongelige resolusjoner, og «vedtaksprotokollene», som inneholder tilrådingen i alle saker som er behandlet i statsråd. Rutinemessig oversendes protokollene Stortinget en gang i halvåret, hvor de behandles av kontroll- og konstitusjonskomiteen som avgir innstilling til Stortinget. Stortinget kan også til enhver tid kreve protokollene oversendt. Når det gjelder kongelige resolusjoner om deltakelse i militære operasjoner i utlandet, mente Libya-utvalget at de må uformes på en måte som gir Stortinget et konkret og klart grunnlag for etterfølgende kontroll. Utvalget til å utrede Stortingets kontrollfunksjon viser til Libya-utvalgets anbefalinger, som etter dette utvalgets syn er en konkretisering av gjeldende konstitusjonell rett, og innebærer at slike statsrådsforedrag blant annet må inneholde vurderinger av de folkerettslige og konstitusjonelle sidene ved deltakelsen, samt målsettinger og varigheten av innsatsen.3 Stortinget har i behandlingen av Libya-utvalgets rapport, jf. Innst. 226 S (2018–2019) og behandlingen av rapporten til utvalget til å utrede Stortingets kontrollfunksjon, jf. Innst. 176 S (2021–2022), enstemmig støttet opp om disse kravene. Utvalget konstaterer at dette er fulgt opp av både regjeringen Solberg og regjeringen Støre.

I tillegg fastsetter Grunnloven § 75 g at Stortinget skal la seg meddele de forbund og traktater som kongen på statens vegne har inngått med fremmede makter. Denne bestemmelsen var frem til midten av 1800-tallet viktig for å etablere et grunnlag for Stortingets inngripen i utenrikspolitikken, men har dag begrenset praktisk betydning for Stortingets kontroll med regjeringen sammenholdt med andre virkemidler for parlamentarisk kontroll. Bestemmelsen er nærmere omtalt i kapittel 12 i forbindelse med utvalgets forslag til modernisering av ordlyden i Grunnloven.

Som redegjørelsen over viser, er det et visst spenningsforhold mellom parlamentarismen og Grunnlovens opprinnelige maktfordeling, som Grunnloven §§ 25 og 26 er tuftet på. Det parlamentariske systemet gir i realiteten Stortinget mulighet til å styre utenriks- og forsvarspolitikken, mens §§ 25 og 26 vesentlig begrenset mulighetene for dette før innføringen av parlamentarismen. Den særlige konsultasjonsordningen mellom Stortinget og regjeringen i viktige utenrikspolitiske saker kan plasseres i denne konstitusjonelle konteksten. Den ivaretar langt på vei de kryssende hensynene som parlamentarismen og den opprinnelige maktfordelingen aktualiserer, herunder hensynet til demokratisk forankring og effektiv styring.

2. Frede Castberg, Norges statsforfatning, tredje utgave, bind 2, Oslo 1964, s. 88.

3. Dokument 21 (2020–2021) pkt. 9.8.