Søk

Innhold

Merknad

Dokumentet er midlertidig, ikke korrekturlest.

10. En samlet modernisering av Grunnlovens bestemmelser om forsvars- og utenriksstyret i tråd med gjeldende rett

Utvalget er bedt om å utarbeide forslag til hvordan ordlyden i Grunnloven §§ 25 om forsvarsmakten og 26 om utenriksstyret bør moderniseres. Utvalget er i sitt mandat i tillegg særlig bedt om å vurdere om Grunnloven § 25 første ledd bør endres for å sikre at Grunnloven på en klar og forutsigbar måte regulerer den type kommandooverføring som er aktuell i dag. Utvalget er videre bedt om å redegjøre for hvilket innhold Grunnloven § 25 andre ledd har i dag, og vurdere om bestemmelsen bør endres for å synliggjøre en eventuell terskel for når stortingsvedtak om utenlandsoppdrag er nødvendig.

Utvalget har i sitt arbeid innhentet innspill fra Statsministerens kontor, som igjen har innhentet innspill fra berørte departementer, jf. nærmere redegjørelse for utvalgets arbeid i punkt 1.3.

På bakgrunn av dialogen utvalget har hatt med regjeringen, har utvalget kommet til at det vil foreslå en samlet modernisering av §§ 25 og 26, også utover spørsmålet om kommandooverføringer og terskel for stortingsvedtak om utenlandsoppdrag.

Utvalget vil i denne forbindelse vise til innspill gitt i brev fra Statsministerens kontor 5. mars 2024:

«Bestemmelsene inneholder i dag noen uklarheter, tilfeller av foreldet terminologi og ordlyd som ikke stemmer overens med slik bestemmelsene har blitt tolket og anvendt etter andre verdenskrig og frem til i dag.

Rettsreglene i Grunnloven §§ 25 og 26 utgjør grunnmuren i den rettslige reguleringen av forsvarsmakten og utenrikspolitikken. Bestemmelsene skal virke i både fred, krise og krig, og bestemmelsene bør ikke inneholde uklarheter som kan lede til tvil. I dagens skjerpede og alvorlige sikkerhetspolitiske situasjon er det særlig viktig at bestemmelser som §§ 25 og 26 er klare, tydelige og at ordlyden samsvarer med slik bestemmelsene tolkes og anvendes.»

Som en del av moderniseringen vil utvalget foreslå at deler av § 26 første ledd flyttes til § 25. Formålet med dette er å samle bestemmelsene som omhandler forsvarsmakten, i samme paragraf, mens § 26 rendyrkes som en paragraf om utenriksstyret. Videre er rekkefølgen på reglene i § 25 endret, slik at de rettsreglene som gjelder regjeringens prerogativer, angis først, deretter de beslutningene som krever Stortingets samtykke. Dette korresponderer med rekkefølgen i § 26.

Utvalget vil presisere at med unntak av gjeldende § 25 tredje ledd, som også regulerer regjeringens adgang til å bruke militærmakt overfor innbyggerne, gjelder både §§ 25 og 26 forholdet mellom statsmaktene. Bestemmelsene gir således ikke, som den helt klare hovedregel, private rettssubjekter rettigheter.