Stortinget - Møte tirsdag den 31. mai 2022

Dato: 31.05.2022
President: Morten Wold
Dokumenter: (Innst. 421 S (2021–2022), jf. Dokument 3:7 (2021–2022))

Søk

Innhold

Sak nr. 12 [14:13:38]

Innstilling fra kontroll- og konstitusjonskomiteen om Riksrevisjonens undersøkelse av politi- og lensmannsetatens måloppnåelse på sentrale oppgaver (Innst. 421 S (2021–2022), jf. Dokument 3:7 (2021–2022))

Talere

Presidenten: Etter ønske frå kontroll- og konstitusjonskomiteen vil presidenten ordna debatten slik: 5 minutt til kvar partigruppe og 5 minutt til medlemmer av regjeringa.

Vidare vil det – innanfor den fordelte taletida – bli gitt høve til inntil seks replikkar med svar etter innlegg frå medlemer av regjeringa, og dei som måtte teikna seg på talarlista utover den fordelte taletida, får ei taletid på inntil 3 minutt.

Peter Frølich (H) [] (komiteens leder og ordfører for saken): Vi har fått nok en riksrevisjonsrapport som er grundig og god, som de pleier å være. Denne gangen er det politiet som er blitt undersøkt, og Riksrevisjonen har kommet med interessante funn og interessante konklusjoner.

Som saksordfører tenkte jeg først bare å gå kort gjennom funnene. Hovedsakelig har politiets respons blitt bedre. De når nasjonale krav for svar på nødanrop og farlige oppdrag. Vi ser at alvorlige oppdrag er blitt prioritert opp og mindre alvorlige er prioritert noe ned. Det er avdekket utfordringer med tjenesteplanlegging og også tekniske løsninger for publikumskontakt og publikumsmottak.

Vi ser at målene for straffesaksbehandlingen er delvis nådd. Oppklaringsprosenten går noe ned. Det skyldes bl.a. et mer komplisert kriminalitetsbilde. Vi ser at saksbehandlingstiden også heldigvis går ned, bl.a. fordi etterforskningen startes opp noe raskere.

Samtidig er det avdekket svakheter med etterforskningen, f.eks. manglende planlegging av etterforskning og også mangler i samarbeidet mellom politi- og påtalejurister.

Det er innført mange nye kompetansetiltak, men vi ser at de primært er rettet mot de mindre erfarne ansatte og er kanskje ikke like relevante for dem som sitter med lengre fartstid og mer kompetanse i politiet.

De har funnet at samarbeidet mellom politiet og kommunene har blitt bedre, men at resultatene, naturlig nok, varierer rundt omkring i vårt langstrakte land. Det er større tilfredshet med samarbeidet i større kommuner enn i mindre kommuner.

Politimestrene får stort sett fulgt opp de oppgavene de har i politidistriktet, men en del ressurser merker man er bundet opp enten gjennom at de er båndlagte eller øremerkede. Det har begrenset handlingsrommet for politimestrene til en viss grad.

Det er funnet, ikke overraskende vil jeg si, at mange IKT-systemer er utdaterte og ustabile. Det er avdekket svakheter i samarbeidet mellom Politidirektoratet, POD, og Justisdepartementet, hvor det er forbedringspotensial.

Riksrevisjonen kommer med kritikk av ulik grad. Den kritikken slutter komiteen seg til. Dette er en rapport som jeg tror og håper kan være nyttig for politiet i det videre arbeidet, og at de kan innrette sin drift og forbedre de punktene som er påpekt. Samtidig er det understreket også fra statsråden og departementet at mye av dette ikke er nytt. Det er ting her som er kjent, som også allerede er tatt tak i i inneværende års budsjett, og det jobbes med å forbedre politiet.

Rapporten må leses som det den er. Den omhandler også en periode hvor det ble gjennomført en politireform, som til en viss grad kan påvirke noen av funnene. Som en liten partipolitisk kommentar fra Høyres side, tror jeg man skal være litt varsom med å bruke denne riksrevisjonsrapporten inn i diskusjonen vi har hatt de siste seks–syv årene om politireformen og politiet i Norge. Jeg har ikke funnet noe i Riksrevisjonens rapport som rokker ved det grunnleggende faktum at det var behov for endringer i politiet. Det var tindrende klare anbefalinger om å gjøre strukturelle, organisatoriske og kulturelle endringer i politiet. Det var en tøff kamp – alt ble ikke gjort riktig. Men når vi nå ser oss tilbake, er det nok ingen tvil om at det har vært til det bedre, at det har gitt resultater, men selvfølgelig er det også områder som kan justeres og gjøres bedre. – Så får vi diskutere til vi blir gule, blå og grønne hvor mange lensmannskontorer det skal være, og hvor de skal være plassert osv., men hovedretningen for politiet må sies å ha gått i riktig retning, og det er gledelig.

Even Eriksen (A) []: Aller først vil jeg takke Riksrevisjonen for arbeidet med rapporten. Jeg vil også rette en takk til saksordføreren for en god redegjørelse for rapporten.

Gjennom Dokument 3:7 for 2021–2022 har Riksrevisjonen vurdert politi- og lensmannsetatens måloppnåelse mellom 2016 og 2020 innen responstid, straffesaksbehandling, økonomi og styring, publikumskontakt og IKT. Det er verdt å nevne at perioden har vært preget av en pågående politireform og pandemi. Rapporten er altså ingen evaluering av nærpolitireformen – der er jeg enig med saksordføreren – men den gir oss noen pekepinner.

Utgangspunktet er enkelt: Til tross for høyere politidekning og økte budsjetter de siste årene har politiet fortsatt utfordringer med å nå målene på sentrale områder innenfor både operativt arbeid og straffesaksbehandling. Mange piler peker oppover, men det er også noen som peker feil vei. For eksempel prioriterer politiet de alvorligste oppdragene i større grad nå enn før, men det har også vært en økning i andre oppdrag som ikke er blitt håndtert på grunn av manglende kapasitet.

Undersøkelsen tyder på at kvaliteten på straffesaksbehandlingen er blitt bedre. Det gjennomføres flere etterforskingsskritt i de alvorlige sakene, og det er flere alvorlige sakstyper som etterforskes. Samtidig viser undersøkelsen at det er utfordringer når det gjelder både oppklaring av saker og saksbehandlingstid. I 2016 var f.eks. oppklaringsprosenten på 53 pst. I 2020 var oppklaringsprosenten på 49 pst. For alvorlige sakstyper, f.eks. seksuallovbrudd og vold, var tilsvarende tall gått ned fra 64 pst. til 57 pst.

Jeg behøver nok ikke å framheve for presidenten og Stortinget at en grunnleggende forutsetning for at straffesaksbehandlingen skal bidra til redusert kriminalitet, er at straffbare forhold blir avdekket og oppklart.

Det er også viktig for partene som er involvert i den pågående etterforskningen, at saksbehandlingstiden er så kort som mulig. Da er det gledelig å se at saksbehandlingstiden har gått ned, men fristen som er satt for prioriterte sakstyper, nås fortsatt ikke. Det kan være en stor påkjenning for partene.

Jeg skal ikke engang nevne de gamle og ustabile IKT-systemene som fører til ineffektiv ressursbruk. Politioperativt system, som brukes for å planlegge og utføre operative arbeidsoppgaver, har f.eks. 30-årsjubileum i år. Det har neppe kontroll- og konstitusjonskomiteen tenkt å feire.

Jeg er glad for å se at Politidirektoratets årlige innbyggerundersøkelse viser at befolkningen i Norge har høy tillit til politiet og opplever trygghet. Kommunene er i hovedsak fornøyde med politiets arbeid, og innbyggerne har tillit til politiet. Dette er en viktig verdi som vi må hegne om. Derfor er det bra at regjeringen er tydelig på sine prioriteringer i Hurdalsplattformen, og jeg vil sitere noe:

«Regjeringa vil sikre tryggleik, god rettstryggleik og tilgjengelege tenester for innbyggarane i heile landet. Det norske samfunnet med høg tillit, levande lokalsamfunn og ein sterk offentleg sektor dannar eit solid utgangspunkt for å gjere beredskapen betre. Målet for regjeringa er ein justissektor som førebyggjer betre, der ressursane er tilgjengelege og finn kvarandre, og der politiet og nødetatane er til stades i heile Noreg.»

Et tverrpolitisk storting har de siste årene prioritert økte ressurser til politiet. Det er viktig. Samtidig viser Riksrevisjonens rapport svakheter ved politiets håndtering av de mest alvorlige oppdragene, saksbehandlingstid og oppklaringsprosent. Det er dette flertallet i komiteen framhever i sin innstilling til Stortinget. Derfor er det viktig å evaluere effektene av nærpolitireformen og legge fram en plan for å styrke politiets nærhet i hele landet, akkurat slik Hurdalsplattformen og statsråden slår fast.

Til slutt vil jeg takke komiteen for et godt samarbeid, og jeg ser fram til at statsråden følger opp Riksrevisjonens anbefalinger, som en samlet komité stiller seg bak.

Nils T. Bjørke (Sp) []: Eg vil starta med å takka Riksrevisjonen og saksordføraren for godt arbeid i saka.

I 2016 fekk me ei nærpolitireform som skulle svara på utfordringane frå Gjørv-kommisjonens rapport om 22. juli. Gjennom reforma vart det etablert sentrale og spesialiserte einingar i politiet. Lensmannskontora har flytta ut av mange lokalsamfunn. Men Gjørv-kommisjonen sa ikkje at politiet trong ein ny struktur. Gjørv-kommisjonens konklusjon var at det som skilde det gode frå det dårlege arbeidet den 22. juli 2011, var knytt til haldningar, kultur og leiarskap. Det handla om korleis menneske og organisasjonar utøvde den myndigheita dei hadde fått.

Denne rapporten frå Riksrevisjonen er ikkje ei fullstendig evaluering av nærpolitireforma. Han vurderer om måloppnåinga til politi- og lensmannsetaten i sentrale oppgåver er i tråd med Stortingets vedtak og føresetnader. Riksrevisjonen oppsummerer funna med at trass i høgare politidekning og auka budsjett har politiet framleis utfordringar med å nå måla på sentrale område innan både operativt arbeid og straffesakshandsaming. Rapporten syner at politireforma har ført med seg høgare kompetanse, større einingar og sterkare fagmiljø. Men driftseiningane ute i distrikta får ikkje naudsynt støtte frå dei sentrale fagmiljøa. Rapporten fortel at politiet prioriterer dei alvorlegaste oppdraga i større grad enn før, men at det har vore ein auke i oppdrag med noko lågare prioritet som ikkje vert ressurssette på grunn av manglande kapasitet. Samarbeidet mellom politiet og kommunane har vorte noko betre, men små kommunar er mykje mindre nøgde enn store kommunar.

Eg legg merke til at der Riksrevisjonen legg fram funna sine med for- og motargument, har saksordføraren frå Høgre skrive ei innstilling der det positive i rapporten vert løfta fram først. Den alvorlege kritikken om at oppklaringsprosenten i straffesaker samla sett har gått ned, vert litt borte i framstillinga.

Nærpolitireforma vart lagd fram for Stortinget med eit mål om eit meir tilgjengeleg og nærverande politi, med god lokal forankring og samhandling. Mange lokalsamfunn opplever det motsette. For å ta mitt nærområde som eit døme, vart Ulvik og Vaksdal lagde ned, medan Voss var ein av stadene som skulle satsast på. Det som skjedde, var at dei fekk eit større område, men ikkje fleire politistillingar, og færre sivilt tilsette, slik at politiet måtte gjera fleire merkantile oppgåver. Slik vart det mindre tid til førebyggjande arbeid. Dei opplevde òg at førebyggjande arbeid ikkje vart registrert og verdsett etter at ein starta med meir og meir måling av dei ulike oppgåvene.

Rapporten syner òg at gamle svakheiter framleis heng ved politi- og lensmannsetaten. I året 2000 handsama kontrollkomiteen ein rapport frå Riksrevisjonen om at arbeidet med effektivisering av politi- og lensmannsetaten ikkje var godt nok. Det var naudsynt med tiltak for å utnytta ressursane betre.

Tilbake i 1999 rapporterte Riksrevisjonen at politi- og lensmannsetaten hadde gamle og ustabile IKT-system som ikkje samhandla. Dette er eit grunnleggjande problem som fleire regjeringar har freista å løysa, men som ein ikkje har kome i mål med. Eg vonar at Riksrevisjonen kan gje oss meir informasjon om kvifor effektiviteten og IKT-systemet i politi- og lensmannsetaten ikkje vert betre, og at statsråden tek tak i problema i tråd med ambisjonane i Hurdalsplattforma.

Carl I. Hagen (FrP) []: Jeg viser til at siden politireformen ble gjennomført etter vedtak i Stortinget i 2015, har politiets evne til å håndtere det moderne kriminalitetsbildet blitt styrket. Det understrekes også av Riksrevisjonen i Dokument 3:7 for 2021–2022, punkt 3. Riksrevisjonen peker på at gjennom politireformen er det blitt gjennomført omfattende kompetansehevingstiltak, og dette har ført til at kvaliteten på politiets arbeid er styrket. Jeg viser også til at etatene har blitt enda mer profesjonelle. Evne til samarbeid mellom ulike ressurser er blitt bedre, og politiet etterforsker i dag mye kriminalitet som tidligere ikke ble prioritert eller oppdaget.

Jeg viser også til at den samlede bemanningen i politiet har gått fra i underkant av 15 000 årsverk ved utgangen av 2013 til 18 400 årsverk ved utgangen av 2020. Antall årsverk med utdannelse fra Politihøgskolen har økt fra ca. 8 500 ved utgangen av 2013 til 11 260 ved utgangen av 2020. I de tolv politidistriktene har den samlede bemanningen økt fra 12 122 årsverk til 14 463 og antall årsverk med utdanning fra Politihøgskolen fra 7 875 til 9 906. Flere politifolk gir økt trygghet og bedre politiberedskap i hele landet fremfor å gjenåpne nedlagte politikontorer.

Jeg mener at Riksrevisjonens kritikk og anbefalinger viser at arbeidet med å styrke politiets evne til å forebygge, etterforske og påtale kriminalitet, det er ikke ferdig. Jeg viser til at dette var noe også forrige regjering selv påpekte i Meld. St. 29 for 2019–2020 Politimeldingen – et politi for fremtiden. I den meldingen vises det til at politireformen var omfattende, og at det må forventes at det tar tid før en så omfattende reform egentlig får satt seg.

Det kan også pekes på at regjeringen Solberg mente at selv om det ikke var forsvarlig med større reformer i politiet, var det i tiden etter politireformen fortsatt behov for en kontinuerlig forbedring og justering av forhold som ikke fungerer som forutsatt. Det er imidlertid viktig å påpeke, som også Riksrevisjonen gjør, at en gjenåpning av nedlagte kontorer ikke er et egnet virkemiddel for noen av utfordringene man nå står overfor.

Til slutt vil jeg gjerne si at jeg for øvrig mener at Riksrevisjonens kritikk er alvorlig, men må peke på at forholdene som tas opp, har vært kjent og er noe som det blir arbeidet med og har vært arbeidet med.

Det kan også nevnes at Riksrevisjonens vurderinger og anbefalinger er viktige i det videre arbeidet med å styrke politiets evne til å forebygge, etterforske og påtale kriminalitet. Denne evalueringen er, som også andre har sagt, ikke ferdig, men det vil ta tid før denne reformen, som er ganske stor og omfattende, egentlig får satt seg. Den holdning som enkelte fra nåværende regjeringspartier i visse sammenhenger viser til, som er bare kritikk om og om igjen, er etter min oppfatning tilbakevist av Riksrevisjonen, men Riksrevisjonen har påpekt en rekke ting og anbefalinger, som også jeg og mitt parti stiller oss bak, og vi ser frem til at Riksrevisjonen fortsetter å følge opp dette arbeidet i tiden fremover.

Morten Wold hadde her gjeninntatt presidentplassen.

Sara Bell (SV) []: Jeg takker også saksordføreren for arbeidet og vil gjerne framheve noe som representanten Evensen også tok opp, nemlig at oppklaringsprosenten har gått ned i voldtektssaker. Kvinners frihet henger sammen med kvinners adgang til rettferdighet og rettssikkerhet. I SV mener vi at det er veldig alvorlig at overgrepsofre fortsatt blir utsatt for lang saksbehandlingstid, og at oppklaringsprosenten er synkende selv om dette har vært en prioritert sak for politiet. Vi registrerer og merker oss derfor med glede at denne salen nå har fått flertall for å nedsette en voldtektskommisjon som skal se på måten vi saksbehandler og forholder oss til disse sakene på, på en ny og helhetlig måte.

Statsråd Emilie Mehl []: Riksrevisjonens undersøkelse viser at politiet er i bedre stand til å håndtere alvorlige oppdrag og etterforske alvorlig kriminalitet. Samtidig avdekker revisjonen forbedringsområder som jeg vil følge opp.

Det er gjennomført flere grep for å øke kvaliteten i straffesakskjeden og redusere saksbehandlingstiden for prioriterte straffesaker. Bevilgningen til påtalemyndigheten i politiet er styrket av regjeringen. I 2022 bevilget regjeringen 36 mill. kr til styrking av påtalemyndigheten i politiet. I tillegg har Politidirektoratet omdisponert 83 mill. kr til etterforskningsfeltet.

Jeg har gitt Riksadvokaten i oppdrag å analysere årsaker og iverksette tiltak for å øke oppklaringsprosenten i straffesaker, i samarbeid med Politidirektoratet.

Riksrevisjonen konstaterer at politiet når de nasjonale kravene for besvarelse av nødanrop og håndtering av alvorlige oppdrag, og at politiet prioriterer de alvorligste oppdragene i større grad enn før. Det pågår et kontinuerlig arbeid for også å innfri politiets distriktsvise responstidskrav.

Riksrevisjonen mener det er sterkt kritikkverdig at antall oppdrag med lavere prioritet blir ressurssatt i mindre grad enn tidligere. Denne kritikken må vi ta på høyeste alvor, og jeg mener dette understreker behovet for mer lokalt, tilgjengelig og synlig politi i hele landet.

Regjeringen har i Hurdalsplattformen varslet satsing på lokalt politi og bedre beredskap, bl.a. gjennom flere politipatruljer.

Politidirektoratet skal i år utrede hvordan innbyggerhenvendelser til telefonnummeret 02800 håndteres. Utredningen skal resultere i forbedringstiltak, og arbeidet vil ses i sammenheng med øvrige tiltak for å sikre økt tilgjengelighet, bedre service og mer effektive tjenester for innbyggerne.

Som ledd i arbeidet med å styrke det lokale politiet har jeg invitert alle kommuner til å gi innspill til hvordan politiet kan levere bedre tjenester til lokalsamfunnet. Høringsfristen går ut i morgen, 1. juni. Rådene og innspillene fra kommunene vil jeg ta med meg i det videre arbeidet med å legge fram en plan for å styrke politiets nærvær i hele landet.

Jeg vil, som Riksrevisjonen anbefaler, fortsette arbeidet med å utvikle en mer overordnet, effektiv og resultatorientert styring og ledelse av politiet.

Presidenten: Flere har ikke bedt om ordet til sak nr. 12.

Votering, se onsdag 1. juni