Stortinget - Møte tirsdag den 31. mai 2022

Dato: 31.05.2022
President: Morten Wold
Dokumenter: (Innst. 408 L (2021–2022), jf. Prop. 66 LS (2021–2022))

Søk

Innhold

Sak nr. 10 [14:05:37]

Innstilling fra familie- og kulturkomiteen om Lov om levering av digitale ytelser til forbrukere (digitalytelsesloven) (Innst. 408 L (2021–2022), jf. Prop. 66 LS (2021–2022))

Talere

Margrethe Haarr (Sp) [] (ordfører for saken): Først vil jeg takke komiteen for et godt samarbeid i denne saken. Det er en sak der en samlet komité stiller seg bak innstillingen. Komiteen har invitert til høring i saken, men det har ikke kommet inn noen høringsinnspill.

I forrige sak samtykker Stortinget til godkjenning av innlemmelse i EØS-avtalen av direktivet om visse aspekter ved avtalen om levering av digitalt innhold og digitale tjenester, og i denne saken godkjenner vi en ny lov om levering av digitale tjenester til forbruker, som bl.a. inneholder regler som gjennomfører direktivet i norsk rett.

Denne saken handler først og fremst om styrkede forbrukerrettigheter når det gjelder avtaler om levering av digitale ytelser. Nå får vi en regulering av en praktisk viktig og svært utbredt kontraktstype som ikke er særskilt lovregulert i norsk rett i dag. Som eksempler kan det nevnes ulike applikasjoner som kan lastes ned til mobiltelefon og nettbrett, og strømmetjenester for avspilling av musikk, filmer og tv-serier. Både ytelser der forbrukerens vederlag er penger, og i tilfeller der forbrukeren deler personopplysninger med leverandøren for å få tilgang til den digitale ytelsen, omfattes av loven.

De fleste bestemmelser er utformet etter mønster fra forbrukerkjøpsloven. Loven omfatter, i tråd med direktivet, vilkår for at en digital ytelse skal anses for å være i overensstemmelse med avtalte og alminnelige krav, forbrukernes rettigheter i tilfelle ytelsen er mangelfull eller blir levert for sent, og adgangen til å endre løpende digitale ytelser – altså god ivaretakelse av forbrukernes rettigheter på et område som stadig utvikler seg, og der forbrukerne berøres i større grad i vår befatning med digitale ytelser også i det daglige.

Komiteen er opptatt av at norske forbrukere må ha frihet til å velge mellom ulike tilbud av innhold og digitale tjenester. En samlet komité er bekymret for manglende konkurranse og valgfrihet innen fiber og kabelnett og hvordan dette begrenser forbrukernes valgfrihet mellom ulike tjenester. Komiteen ser behovet for mer oppmerksomhet rundt hvordan forbrukervernet kan styrkes innenfor disse områdene.

Jeg vil be om å få rette en inkurie i innstilling 338 S, til forrige sak. På side 2 andre spalte står det at «forslag til lov om levering av digitale ytelser til forbrukere (digitalytelsesloven) behandles i Innst. 409 L (2021–2022) (…)». Innstillingsbenevnelsen skal rettes til: Innst. 408 L (2021–2022).

Det er svært gledelig at denne lovproposisjonen blir vedtatt. Dette sikrer en tryggere hverdag og en mer forutsigbar bruk av digitale tjenester for den alminnelige forbruker.

Statsråd Emilie Mehl []: Jeg er glad for at en samlet komité slutter seg til forslaget om en ny lov om levering av digitale ytelser til forbrukere. For regjeringen er det helt avgjørende at forbrukerne har et sterkt vern også når det kommer til digitale ytelser. Omsetningen av slike tjenester øker, og det er viktig at vi har en lovgivning som ivaretar en god balanse mellom forbruker og leverandør.

Med dette får vi en ny forbrukerkontraktslov som sikrer forbrukervernet også for digitale ytelser. Den nye loven vil regulere en type ytelser som har blitt svært utbredt og er praktisk viktige for de fleste av oss i hverdagen. Det dreier seg bl.a. om applikasjoner til telefonene våre, programmer til pc-ene våre og abonnementer for strømming av forskjellige former for underholdning. Avtaler om kjøp av denne typen ytelser er i dag regulert av ulovfestede regler og ofte i kompliserte og uoversiktlige standardavtaler. Med den nye loven vil det settes rettslige rammer for leverandørenes avtalevilkår, og forbrukerne vil få lovfestede rettigheter på tilsvarende måte som det vernet man har etter forbrukerkjøpsloven ved varekjøp. I likhet med de øvrige forbrukerkontraktslovene våre vil lovens regler ikke kunne fravikes ved avtale til skade for forbrukeren.

Med denne nye loven får vi en lovregulering av bl.a. hvilke krav forbrukeren kan stille til den digitale ytelsen, og forbrukerens rettigheter når ytelsen har mangler eller er forsinket.

Et viktig siktemål med den nye loven bør være at den kan bidra til at forbrukeren ikke låses til én leverandør, men kan benytte seg av de beste tilbudene i markedet. Det er derfor et viktig prinsipp at forbrukeren skal ha rett til å si opp en løpende avtale med rimelig varsel, og at det stilles krav om at avtalen skal kunne sies opp på en enkel måte. Den nye loven åpner for avtaler om bindingstid, men bindingstiden kan som hovedregel ikke være lengre enn seks måneder av gangen, og det kan bare avtales bindingstid hvis forbrukeren gis en økonomisk fordel som står i forhold til bindingstidens lengde. For avtaler om løpende levering av digitale ytelser får vi også en regulering av leverandørens adgang til å endre prisen og til å endre ytelsen.

En utfordring med denne typen ytelser er at forbrukeren kan miste interessen og dermed glemme at man har inngått en avtale som fortsatt løper, og som man fortsatt betaler for. En viktig nyhet er derfor også at leverandøren får en plikt til regelmessig å sende forbrukeren et varsel om at avtalen løper, og opplyse om oppsigelsesretten. Jeg ser det også som viktig at det innføres regler som vil beskytte forbrukerne mot å pådra seg større gjeldsforpliktelser som følge av at leverandøren fortsetter å levere den digitale ytelsen selv om det ikke lenger betales for den.

Med denne nye loven får vi endelig på plass et rettslig rammeverk som gir forbrukeren klarere forbrukerrettigheter og et vern mot ubalanserte avtalevilkår. Dette vil også tilrettelegge for økt reell konkurranse i markedet, noe som kan gi et bedre og billigere tilbud av digitale ytelser til oss forbrukere.

Presidenten: Fleire har ikkje bedt om ordet til sak nr. 10.

Votering, se voteringskapittel