11.8 Beredskap
Komiteen mener det å øke
matproduksjonen med grunnlag i norske ressurser er en viktig del
av vår totale beredskap.
Komiteen mener matvareberedskap
er avgjørende for Norge i en eventuell krisesituasjon.
Komiteens flertall,
alle unntatt medlemmene fra Høyre og Fremskrittspartiet, mener at
matvareberedskap er viktig. Flertallet viser til en risiko-
og sårbarhetsanalyse av norsk matforsyning, utført av Direktoratet
for samfunnssikkerhet og beredskap, som ble offentliggjort januar
2017 og som legger til grunn at norsk matvareberedskap er god så lenge
vi har et velfungerende handelssystem. Flertallet er enig i at handel
er viktig for Norge og vår matberedskap, men mener at vi også må
være forberedt på kriser hvor handelssystemet i kortere eller lengre
perioder ikke fungerer optimalt, selv om det er lite sannsynlig
at det skjer. Flertallet viser
videre til at det derfor er viktig at Norge fortsetter arbeidet for
god matvareberedskap.
Komiteens medlemmer
fra Arbeiderpartiet, Kristelig Folkeparti, Senterpartiet og Sosialistisk
Venstreparti vil peke på at opprettelse av beredskapslagring
av matkorn vil være viktig for dette.
Disse medlemmer ber om at
et arbeid med å etablere beredskapslagring av matkorn igangsettes
så raskt som mulig.
Disse medlemmer fremmer følgende
forslag:
«Stortinget
ber regjeringen etablere beredskapslagring av matkorn.»
Komiteens flertall,
medlemmene fra Høyre, Fremskrittspartiet og Venstre, viser
til at beredskapslagringen av korn og mel i Norge ble avviklet i
2003, etter forslag fra regjeringen Bondevik II. Det er de siste
årene gjennomført flere risiko- og sårbarhetsanalyser for å vurdere
forsyningsberedskapen.
Komiteens medlemmer
fra Høyre og Fremskrittspartiet viser til at ingen av disse
peker på beredskapslagring av matkorn som et målrettet og kostnadseffektivt
tiltak.
Komiteen ber
regjeringen komme tilbake til Stortinget med en vurdering basert
på ROS-analysen som ble lagt frem av Direktoratet for samfunnssikkerhet
og beredskap i januar 2017.
Komiteen viser til at fundamentet
for en høy matproduksjon, økt selvforsyning og matberedskap i Norge
ligger i at vi er i stand til å bruke hele det knappe jordbruksarealet
der det ligger, til produksjon av mat og matråvarer. Økt produksjon
av norsk korn til matmel og kraftfôr, kombinert med en god utnyttelse av
grasressursene i hele landet, er avgjørende for å øke norsk selvforsyning,
matberedskap og den totale verdiskapningen i det norske jordbruket.
For å kunne nå disse målene må norsk landbrukspolitikk vektlegge
virkemidler som styrker den geografiske produksjonsfordelingen,
samtidig som strukturen i jordbruket tilpasses ressursgrunnlaget
i alle deler av landet.
Komiteens medlemmer
fra Arbeiderpartiet, Kristelig Folkeparti, Senterpartiet og Sosialistisk
Venstreparti mener at vi må forholde oss til at verden rundt
oss har blitt mer ustabil. Mer selvstendig norsk matproduksjon bør
være et naturlig tiltak for å øke den nasjonale beredskapen ved
framtidige kriser.
På den
bakgrunn fremmer komiteens
medlemmer fra Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti følgende
forslag:
«Stortinget
ber regjeringen legge fram en nasjonal strategi for økt selvstendig
norsk matproduksjon, der mat produsert fra importert fôr ikke medregnes som
en del av selvforsyningsgraden.»