7.1 Forbrukerne
Komiteen mener at norsk jordbruk,
ved å ha god dyrevelferd og dyrehelse, et lavt forbruk av plantevernmidler
og medisiner, og ved å produsere mat på en slik måte at det blir
tatt størst mulig hensyn til miljø og klima, bidrar til at forbrukeren
har stor tillit til norske produkter.
Komiteens flertall,
alle unntatt medlemmene fra Høyre og Fremskrittspartiet, mener det
er viktig å legge til rette for at forbrukerne kan ta opplyste valg
og på den måten utøve sin forbrukermakt. Både merking av innhold
i mat og informasjon om matens opprinnelse, produksjonsmåte og pris
er viktig informasjon for forbrukerne. Regjeringen skal også, etter
anmodning fra Stortinget, etablere en dagligvareportal. Dette er
ett av flere tiltak som kan bidra til å opplyse forbrukerne, særlig
når det gjelder kvalitet, næringsinnhold og pris.
Flertallet viser til Innst.
153 S (2014–2015), hvor det sies: «Flertallet ser det som viktig
å sikre informasjon til forbrukerne gjennom etablering av en dagligvareportal,
som gir sammenlignbar informasjon om næringsinnhold, ingredienser,
pris, opprinnelse for produktet, allergener, og hvor varen kan kjøpes.» Flertallet vil
understreke at alle disse forholdene, herunder pris, skal være en
del av dagligvareportalen.
Komiteens medlemmer
fra Høyre og Fremskrittspartiet viser til at Konkurransetilsynet
har uttrykt sterk skepsis til å inkludere sanntids priser i en dagligvareportal,
med den begrunnelse at det kan ha en konkurransebegrensende virkning
ved at det gjør det lettere for dagligvarekjedene å koordinere sin
prissetting i markedet. Disse medlemmer deler denne
bekymringen.
Komiteen vil
peke på at kvalitetssystemet i landbruket (KSL) er et viktig tiltak
for å sikre tilliten til norsk mat og matproduksjon. Systemet må
balansere hensynet til dokumentasjon og kontroll med bondens behov
for å unngå unødvendig papirarbeid. Komiteen vil understreke at
for å sikre fortsatt tillit til norsk matproduksjon er det viktig
at jordbruket og matindustrien selv praktiserer en åpenhetslinje overfor
forbrukerne.