Stortinget - Møte tirsdag den 11. juni 2024 *

Dato: 11.06.2024
President: Morten Wold
Dokumenter: (Innst. 403 S (2023–2024), jf. Dokument 8:145 S (2023–2024))

Søk

Innhold

*) Referatet er ennå ikke korrekturlest​.

Sak nr. 25 [15:54:03]

Innstilling fra justiskomiteen om Representantforslag fra stortingsrepresentantene Rasmus Hansson og Lan Marie Nguyen Berg om forbud mot engangsgrill (Innst. 403 S (2023–2024), jf. Dokument 8:145 S (2023–2024))

Talere

Presidenten []: Etter ønske fra justiskomiteen vil presidenten ordne debatten slik: 3 minutter til hver partigruppe og 3 minutter til medlemmer av regjeringen.

Videre vil det – innenfor den fordelte taletid – bli gitt anledning til inntil fem replikker med svar etter innlegg fra medlemmer av regjeringen, og de som måtte tegne seg på talerlisten utover den fordelte taletid, får en taletid på inntil 3 minutter.

Tor André Johnsen (FrP) [] (ordfører for saken): Jeg vil takke komiteen for et godt samarbeid om dette representantforslaget fra Miljøpartiet De Grønne som dreier seg om forbud mot engangsgriller. I forslaget viser forslagsstillerne til at engangsgriller vil medføre brannfare, og at engangsgriller har vist seg å være et stort forsøplingsproblem. Komiteen deler forslagsstillernes intensjon om å minimere miljøbelastningen som kommer fra engangsgriller, men komiteen mener at et generelt forbud vil være et svært inngripende tiltak, og at det heller ikke er i tilstrekkelig grad sannsynliggjort at et forbud mot engangsgriller vil være et proporsjonalt og effektivt tiltak mot skogbranner. Og så følger det en setning som det er ganske utrolig at SV har fått med seg hele komiteen til å mene: «Komiteen er glad for at enkelte butikker har tatt samfunnsansvar ved å stoppe salget av engangsgriller.» Videre mener komiteen at det offentlige har en rekke verktøy som kan bidra til å minimere faren for terrengbranner, som f.eks. å etablere egnede plasser for bruk av engangsgriller, riktig søppelhåndtering og god informasjon om en trygg og sikker bruk. Komiteen kan ikke se at det er tilstrekkelig dokumentert at miljø- eller brannvernhensyn gir en tilstrekkelig begrunnelse til å vedta et så inngripende tiltak som det å forby engangsgriller.

Så litt om Fremskrittspartiets og mitt eget innlegg: Dette er en typisk ideologisak. Det dreier seg om hvor mye folk flest skal få lov til å bestemme selv i sine egne liv, og hvor mye politikere og byråkrater skal diktere, bestemme og regulere over enkeltmennesket. Vi i Fremskrittspartiet er krystallklare på at folk flest i størst mulig grad bør få bestemme mest mulig selv. Å forby folk å grille og kose seg er helt uaktuelt for oss i Fremskrittspartiet. Det er ikke opp til oss politikere å detaljregulere hvilken type grill folk skal bruke. Det må være opp til hver enkelt om man vil bruke gassgrill, kullgrill, elgrill eller engangsgrill. Så enkelt er det.

Det er ikke ofte jeg ser behov for å sitere regjeringen og justisministeren, men i denne saken har jeg lyst til å trekke ut et viktig sitat, egentlig det siste som står i brevet fra statsråden:

«Et generelt forbud mot bruk av engangsgrill er et inngripende tiltak. Jeg mener det ikke godt nok faglig grunnlag for å innføre et totalforbud mot bruk av engangsgrill med bakgrunn i brannfare og forsøpling.»

Det er helt korrekt, og det er en god oppsummering. Hvis man ser på 2018, var det over 2 000 branner, skogbranner og lyngbranner, og fra 2016 til 2022 er det bare dokumentert seks branner årlig som skyldtes bruk av engangsgriller. Så å påstå at brannproblematikken skyldes engangsgriller, og at det er den verste syndebukken der, det blir direkte feil.

Ragnhild Male Hartviksen (A) []: Innstillingen til saken om et eventuelt forbud mot engangsgrill er fremmet av en samlet komité, og i likhet med sakens ordfører kan vi nok alle trekke fram gode minner fra turer med venner og familie der mat, gjerne tilberedt på engangsgrill, medfører gode minner. Men grillen må selvfølgelig stå på et område der den ikke medfører skade for underlaget, den må slukkes, og den må kastet på en forsvarlig måte.

I Norge må alle til enhver tid vise aktsomhet og opptre på en slik måte at branner ikke oppstår. Etter forskrift om brannforebygging er det forbudt å gjøre opp ild eller behandle brannfarlige gjenstander under slike forhold eller på en slik måte at det kan føre til brann. Det kommer videre, i forskriften, tydelig fram at oppgjort ild, herunder engangsgrill, aldri må forlates før den er fullstendig slukket.

Videre vil jeg gjerne trekke fram at det i Norge, etter forurensningsloven, er forbudt å forsøple, noe som medfører at også brukere av engangsgriller, i etterkant av grillmåltidet, må ta grillene med seg og kvitte seg med disse på en lovlig og forsvarlig måte. Her må flere kommuner berømmes for at de på mange populære tur- og grillsteder har tilrettelagt for nettopp avfallshåndtering av engangsgriller.

Framfor forbud vil Arbeiderpartiet oppfordre folk til å huske på fortsatt god og årvåken atferd rundt all bruk av ild og ildkilder, og ikke minst vil vi oppfordre til å huske å ta med seg alt søppel hjem eller til et returpunkt, det være seg flasker, emballasje eller engangsgriller. På den måten vil vi alle fortsatt kunne nyte både ren natur og ikke minst et godt måltid.

Nils T. Bjørke hadde her teke over presidentplassen.

Sandra Borch (Sp) []: Først må jeg få takke presidenten og representanten Johnsen for at jeg fikk en pastill etter det forrige innlegget mitt. Det er mulig det var fordi jeg i lunsjen grillet godt stekte pølser på engangsgrill med justisministeren – de var litt sotete.

Over til saken: Det er nå engang sånn at vi ikke kan vedta og detaljregulere oss bort fra alt vi ikke liker, eller som potensielt kan være skadelig. På enkelte områder må vi faktisk legge til grunn at folk tar ansvar, forholder seg til aktsomhet og opptrer med fornuft. Forslagsstillerne begrunner forslaget om å forby engangsgrill med at disse bl.a. representerer en risiko for skogbrann. Skog og naturbranner fører årlig til skader på natur og tap av materielle verdier i brannområdene. De kan også true liv og helse og gi store samfunnsmessige konsekvenser. Som det framgår av innstillingen, og ikke minst av brevet fra statsråden, finnes det i dag ingen statistikk som tilsier, eller belegg for å påstå, at bruk av engangsgriller representerer en omfattende årsak til branner i naturen, selv om det i enkelte tilfeller er en sånn sammenheng.

La meg også legge til at det ikke er fritt fram å bruke engangsgrillen man har kjøpt. Det påhviler alle til enhver tid å vise aktsomhet ved bruk av åpen ild og rette seg etter det generelle bålforbudet og anvisninger som er bestemt lokalt.

Når det gjelder argumentet om at engangsgriller forsøpler naturen, avviser jeg ikke at det forekommer. Samtidig er dette allerede regulert i forurensningsloven gjennom et forbud mot å forsøple. Ved bruk av engangsgrill påhviler det enhver et ansvar, også for å kvitte seg med disse på en lovlig og ikke minst forsvarlig måte. Samtidig er det grunn til sterkt å appellere til den enkelte om å ta med seg søppelet sitt og kaste det der det hører hjemme, og det er aldri i naturen.

Det skal tungtveiende grunner til for å forby omsetning og bruk av et lovlig produkt. Et generelt forbud mot engangsgrill er et så inngripende tiltak at Senterpartiet mener det ikke er tilstrekkelig faglig godtgjort å innføre et sånt forbud.

Andreas Sjalg Unneland (SV) []: Jeg vil takke forslagsstillerne i Miljøpartiet De Grønne for å løfte denne debatten, for det er ingen tvil om at engangsgrill innebærer en miljøbelastning. Det innebærer en brannrisiko, og det må da alltid veies opp mot nytteverdien. Det er en enstemmig justiskomité som sier veldig tydelig at vi skal ha en høy terskel for å forby produkter og gjøre det ulovlig å selge eller bruke enkelte produkter i samfunnet. Det skal veldig sterke grunner til for at vi i SV kan gå inn for den typen forbud, spesielt når det finnes en del andre mindre inngripende forslag som kan oppnå det samme. For eksempel har kommunene stor mulighet til å tilrettelegge for riktig avfallshåndtering, grillplasser og andre måter å sørge for at man minimerer risikoen og de negative konsekvensene av engangsgriller.

Vi i SV er glade for at man er enige fra SV til Fremskrittspartiet, som bl.a. saksordføreren fra Fremskrittspartiet sa, om at det er bra at butikker tar et ansvar og har stoppet salget av engangsgriller. Det er positivt at aktørene ser på seg selv som viktige bidragsytere for å bidra til mindre miljøbelastning og mindre brannrisiko. Det vil vi fortsette å oppfordre til, for det finnes gode alternativer til engangsgrill som ikke bare lager bedre grillmat, men som også er tryggere og bedre og kan brukes flere ganger.

Det er positivt at vi setter fokus på denne saken, for hvis ulykken først skjer, kan det ha store konsekvenser for samfunnet, spesielt når det er brannrisiko. I forrige uke behandlet vi stortingsmeldingen om brannsikkerhet, som nettopp handler om hvordan vi skal møte de utfordringene. Alt i alt er det en god intensjon. Forslaget er for inngripende, men det er bra at vi tar debatten, spesielt nå når det går mot sommer.

Ingvild Wetrhus Thorsvik (V) []: Venstre deler forslagsstillernes bekymringer knyttet til dårlig håndtering av engangsgriller om at det kan føre til brann, inkludert skogbrann, og til skade på naturen. Men så er det viktig å understreke at det er nettopp denne dårlige håndteringen som fører til at den type skade kan oppstå. I svarbrevet fra statsråden vises det til enkelte tilfeller der engangsgrill har vært årsak til brann, men også at det faglige grunnlaget for å kunne si noe om brannfaren er tynn.

Videre har kommunene mulighet til å regulere bruken av engangsgrill i områder med stor brannfare eller grunnet andre ekstraordinære forhold, noe som er viktig og bra. I tillegg er det viktig at det legges til rette for ordentlig deponering av brukte engangsgriller, sånn at de ikke kan starte brann i søppelet eller forurense i naturen.

I motsetning til Fremskrittspartiet er Venstre positive til at enkelte butikkjeder stopper salg av engangsgrill, men vi mener i likhet med de foregående talerne at et totalforbud er for inngripende. Vi tror også at problematikken som forslagsstillerne reiser, kan avhjelpes på andre måter selv om det aldri vil være mulig å fjerne denne risikoen totalt. Venstre stemmer derfor mot representantforslaget.

Sigrid Zurbuchen Heiberg (MDG) []: Miljøpartiet Dei Grøne vil ha betre grillglede. Det er på tide å droppa eingongsgrillen og satsa på dei gode alternativa som allereie finst. Kommunane bør heller satsa på bålplassar og setja opp fellesgrillar slik at ein kan grilla skikkeleg og trygt.

Eg trur det er på tide å tenkja litt nytt om kva som er inngripande tiltak. Eg deler Framstegspartiet sitt ønske om at det skal vera mest mogleg opp til folk flest korleis ein skal leva livet sitt. Diverre er det sånn at den rådande politikken i Noreg i dag nektar tusenvis av barn i byane våre å pusta rein luft og å kunna gå og sykla trygt til skulen. Ein nektar folk flest tilgang til kystområda våre og badeplassar – eller politikken nektar alle oss her inne å kunna leva fritt utan å verta forureina av plast i kroppen, f.eks.

Eingongsgrillar er eit tydeleg eksempel på eit produkt som me bør slutta med, fordi det finst enkle og gode alternativ. Det vert selt over ein million eingongsgrillar per år som etterpå vert til søppel som ikkje kan gjenvinnast. For ti år sidan kunne det liggja att 3 000 eingongsgrillar i parkane i Oslo etter ei finvershelg. Grillinga berre i Sofienbergparken skapte ifølgje fagfolk svevestøv like ille som alle bilane i Kirkeveien i rushtida.

Sidan den gongen har Miljøpartiet Dei Grøne styrt Oslo i åtte år. Ein har fått ned forureininga frå biltrafikken og sett ut mange kommunale fellesgrillar i parkane i byen, og det er bra. Men framleis er det diverre både mykje unødvendig bilkøyring og forsøpling rundt i landet vårt – for ikkje å snakka om at det vert ete unødvendig mykje dårlege, slappe pølser og skapt farlege situasjonar på grunn av eingongsgrillar.

Det er bålforbod mellom 15. april og 15. september, det forbodet gjeld òg for eingongsgrill. Diverre startar eingongsgrillar kvart år mange skogbrannar som øydelegg verdifull natur og eigedom. Difor støttar òg Brannvernforeningen eit forbod mot eingongsgrillar.

I 2018, då det var toppår med over 2 000 brannar i Noreg, var det mange butikkar som sjølve tok dette ansvaret og ikkje selde eingongsgrillar, men dette bør me ikkje overlata til bransjen. Dette er eit ansvar som det er på tide at nasjonale myndigheiter tek ansvar for, at ein sluttar med dette unødvendige og naturfiendtlege produktet.

Med det vil eg ta opp forslaget frå Miljøpartiet Dei Grøne:

«Stortinget ber regjeringen fremme forslag om forbud mot bruk av engangsgrill.»

Presidenten []: Då har representanten Sigrid Zurbuchen Heiberg teke opp forslaget ho refererte.

Sveinung Stensland (H) []: Jeg får vel gå opp og ta ordet, jeg også, og si meg helt enig med alle andre i komiteen i at dette ikke er et godt forslag. Det er vel tidenes mest konsise avslag på et Dokument 8-forslag i justiskomiteen. Alle partier avviser forslaget, og det blir nedstemt.

Når det gjelder engangsgriller: Ja, det forurenser, og ja, det er uheldig. Som relativt matglad vil jeg si at det heller ikke er noe godt verktøy for å lage mat, for den del, men det betyr ikke at vi skal forby det. Jeg er litt redd for en utvikling der vi skal forby alt som ikke er bra. Vi må faktisk også appellere til den sunne fornuft.

Alle argumentene – kanskje unntatt det med brannfare, men alle de andre – som brukes mot engangsgrill, kan brukes mot ganske så mange forbruksvarer som ligger spredd rundt om i naturen. Vi kan snakke om engangsemballasje, og vi kan snakke om matprodukter som vi tar med oss. Hvis vi skal ha det sånn at vi skal forby alt, tror jeg ikke vi får et bedre samfunn. Det vi får et bedre samfunn av, er å jobbe med holdninger, og med kommunene og friluftsrådene rundt omkring som kan gjøre en god jobb med å legge til rette for gode alternativer. Det vet jeg at er blitt gjort i Oslo, og det er blitt gjort i min hjemkommune. De legger til rette for gode, permanente grillplasser.

La oss ikke møte dette med forbud, men med sunn fornuft – og så vil jeg si til alle som er glad i mat: Ikke bruk engangsgrill, for det blir ikke godt uansett hva du legger oppå en engangsgrill.

Statsråd Emilie Mehl []: Først vil jeg si at jeg er helt uenig i det siste som ble sagt av representanten fra Høyre. Jeg har i dag spist veldig gode grillpølser som ble stekt på engangsgrill. De pleier noen ganger å bli litt ujevnt stekt, men i dag lyktes vi veldig godt. Jeg var egentlig mot forslaget allerede for debatten, men jeg ble egentlig enda mer imot det da jeg hørte Miljøpartiet De Grønnes argument om at folk spiser for mye pølser, og bruker det som grunnlag for å innføre et inngripende forbud.

I denne saken mener jeg vi må ha tillit til folks sunne fornuft. Vi kan ikke skylde på engangsgrillen eller på at vi har statistikk som underbygger det, når det gjelder antall branner de siste årene. Den statistikken vi har tilgjengelig per i dag, gir ikke grunnlag for å si at engangsgriller spesielt, relativt sett opp mot andre brannårsaker, er en årsak til mange skog- og naturbranner. Samtidig er det sånn at de fleste skog- og naturbranner skyldes menneskelig aktivitet, og derfor er det viktig at folk bruker hodet, uansett hva slags ting man holder på med som kan forårsake en brann. Det er også veldig viktig at folk følger med på bålforbud og på råd som gjelder i spesielle perioder hvor det kan være ekstremt høy brannfare, og forholder seg til de reglene vi har.

Hvis det er ekstrem brannfare, er det f.eks. mye mindre ting enn en engangsgrill som kan forårsake veldig store og forferdelige branner. Det kan være en sneip som blir kastet i gresset, det kan være en gnist fra maskineriet i en hogstmaskin som er ute i skogen. Derfor er det helt avgjørende at folk følger med på de råd, pålegg og regler som gjelder.

De eksemplene som brukes her i denne saken, om at det er et argument at butikker i brannsommeren 2018 på eget initiativ tok vekk engangsgrillen som salgsvare for å begrense brann, viser egentlig bare at sunn fornuft fungerer. Der var det en helt ekstrem sommer med skogbranner over hele landet. Det var veldig krevende for brannberedskapen, og det var veldig viktig at folk tenkte selv, og at flest mulig bidro til å begrense ting som kunne skape brannfare.

Som mange har vært inne på, og som nevnt i brevet til komiteen, er et generelt forbud mot bruk av engangsgrill et inngripende tiltak som jeg mener det ikke er godt nok faglig grunnlag for å innføre, noe også representanten fra Fremskrittspartiet siterte i starten her. Jeg vil også legge til at hvis man først skal grille, vil jeg oppfordre til å kjøpe norske pølser eller norske matvarer, for det bidrar til økt norsk matproduksjon og selvforsyning, som også er et viktig beredskapstiltak.

Presidenten []: Fleire har ikkje bedt om ordet til sak nr. 25.

Votering, se onsdag 12. juni