Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Stortinget - Møte torsdag den 6. desember 2007 kl. 10

Dato:
President: Sigvald Oppebøen Hansen og Thorbjørn Jagland

Dokumenter: 

Sak nr. 3 (videre behandling av saken)

Innstilling fra transport- og kommunikasjonskomiteen om bevilgninger på statsbudsjettet for 2008, kapitler under Samferdselsdepartementet, Fiskeri- og kystdepartementet, Fornyings- og administrasjonsdepartementet og Justisdepartementet (rammeområde 17)

Talere

Votering i sak nr. 3

Votering i sak nr. 3

Presidenten: Under debatten er det satt fram 47 forslag. Det er

  • forlagene nr. 1–14, fra Per Sandberg på vegne av Fremskrittspartiet, Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre

  • forslagene nr. 15–19, fra Per Sandberg på vegne av Fremskrittspartiet, Høyre og Kristelig Folkeparti

Presidenten vil her bemerke at forslag nr. 17 bortfaller, da forslaget bryter med intensjonen i Stortingets rammebudsjettering.

Det er videre

  • forslag nr. 20, fra Per Sandberg på vegne av Fremskrittspartiet, Høyre og Venstre

  • forslagene nr. 21–23, fra Trond Helleland på vegne av Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre

  • forslag nr. 24, fra Per Sandberg på vegne av Fremskrittspartiet og Venstre

  • forslagene nr. 25–47, fra Per Sandberg på vegne av Fremskrittspartiet

Det voteres først over forslagene nr. 25–47, fra Fremskrittspartiet.

Forslag nr. 25 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen innarbeide bestemmelser om et juridisk ansvar i veitrafikkloven for ulykker som skyldes veiholder.»

Forslag nr. 26 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen legge frem sak om et system for klassifisering og periodisk godkjenning av veinettet i Norge.»

Forslag nr. 27 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen fjerne veilovens § 27 som gir adgang til å bruke bompengefinansiering av offentlig vei og av kollektivtrafikk.»

Forslag nr. 28 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen i løpet av 2008 legge frem en stamveimelding om bygging og finansiering av et moderne stamveinett i Norge, som en del av arbeidet med ny Nasjonal transportplan for perioden 2010- 2019.»

Forslag nr. 29 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen legge frem en sak om finansiering og utbygging av store samferdselsprosjekter av nasjonal betydning, uavhengig av NTP.»

Forslag nr. 30 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen utrede muligheter for, og effekter av å etablere et funksjonelt og avlastende system av ringveier som leder trafikk unna Oslo by, basert på rv 23, rv 35 og rv 120.»

Forslag nr. 31 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen gjennomføre ytterligere kvalitetssikring av trafikkgrunnlaget for Hardangerbrua.»

Forslag nr. 32 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen legge frem egen sak om nasjonal plan for rassikring av veier med prioritering av konkrete prosjekter og forpliktende statlig finansiering.»

Forslag nr. 33 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen legge frem en egen stortingsproposisjon om forsøk med gratis riksveiferjesamband på strekningene:

  • E39 Solevåg-Festøy i Møre og Romsdal

  • E6 Bognes-Skarberget i Nordland

  • E39 Lote-Anda i Sogn og Fjordane

  • rv 544 Sunde-Ranavik-Skjersholmane (Hodnanes/ Jektevik) i Hordaland.»

Forslag nr. 34 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen senest våren 2008 legge frem egen sak om riksveiferjesambandene som omfatter endring/utvidelse av kriteriene for klassifisering, samt omdisponering av ferjemateriell på basisendring i veinett og drift av nye ferjer.»

Forslag nr. 35 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen opprette løpende statlig tilsyn med Bybaneprosjektet i Bergen.»

Forslag nr. 36 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen sørge for samordning av Bybaneprosjektet i Bergen, jf. St.prp. nr. 75 (2004- 2005) og Innst. S. nr. 94 (2005-2006), med utvikling av nærtrafikk med jernbane i Bergensregionen.»

Forslag nr. 37 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen i 2008 legge frem egen sak om modernisering av lovverket som regulerer taxinæringen.»

Forslag nr. 38 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen i løpet av 2008 legge frem egen sak om fornyelse, forenkling og effektivisering av arbeidet med nasjonale transportplaner, særlig tilpasset sterkere statlig styring med stam- og riksveiutbygging.»

Forslag nr. 39 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen legge frem egen sak om trafikkveksten som skal legges til grunn ved utarbeidelse av ny Nasjonal transportplan.»

Forslag nr. 40 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen forsere arbeidet med etablering og drift av raste- og hvileplasser langs stamveiene, både sommer- og vinterstid. Stortinget ber om sak som redegjør for kartlagte behov hva gjelder strekninger, antall, kvalitet og kostnader forbundet med en slik forsering.»

Forslag nr. 41 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen endre forskriftene for bestemmelser om kjøre- og hviletid slik at ikke disse skaper ekstrakostnader for transportnæringen, og ytterligere problemer med rekrutteringen til sjåføryrket.»

Forslag nr. 42 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen innarbeide i styringsopplegg for store statlige investeringsprosjekter også en ordning med kvalitetssikring underveis.»

Forslag nr. 43 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen sørge for at miljøklassifisering av biler baseres på energiforbruk, forurensning og ressursforbruk gjennom hele bilens livsløp, fra produksjon til fullført gjenvinning.»

Forslag nr. 44 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen legge frem forskningsbaserte beregninger av miljøkonsekvenser av både person- og godstransport.»

Forslag nr. 45 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen sørge for at alle offentlige aksjoner i offentlig regi knyttet til ulykker og utslipp, rutinemessig som en del av et fast evalueringsopplegg, også revideres av Riksrevisjonen.»

Forslag nr. 46 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen legge frem egen handlingsplan for økt bruk av sjøtransport. Planen må omhandle lovverk og avgifter.»

Forslag nr. 47 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen legge frem en egen sak om innpassing av obligatorisk yrkessjåføropplæring i videregående skole og en vurdering av senket aldersgrense for kjøring av buss.»

Votering:Forslagene fra Fremskrittspartiet ble med 79 mot 20 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 21.56.09)

Presidenten: Det voteres så over forslag nr. 24, fra Fremskrittspartiet og Venstre. Forslaget lyder:

«Stortinget ber Regjeringen i forbindelse med Revidert nasjonalbudsjett legge frem plan med tilhørende finansiering for nødvendig oppgradering og fornyelse av Kystverkets depotutstyr til oljevernberedskap, samt Kystverkets egne fartøyer.»

Votering:Forslaget fra Fremskrittspartiet og Venstre ble med 74 mot 27 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 21.56.28)

Presidenten: Det voteres over forslagene nr. 21–23, fra Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre.

Forslag nr. 21 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen legge til grunn krav om klimavennlig teknologi for alle nye riksvegferjer.»

Forslag nr. 22 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen sørge for videre drift av Bratsbergbanen i samarbeid med Telemark fylkeskommune.»

Forslag nr. 23 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen legge fram egen sak med vurderinger av ulike tiltak for økt bruk av alkolås i private og offentlige transportmidler.»

Votering:Forslagene fra Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre ble med 73 mot 28 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 21.56.45)

Presidenten: Det voteres over forslag nr. 20, fra Fremskrittspartiet, Høyre og Venstre. Forslaget lyder:

«Stortinget ber Regjeringen konkurranseutsette og omdanne Jernbaneverkets produksjonsvirksomhet så snart de markedsmessige forholdene ligger tilrette for det, jf. nærmere omtale i St.prp. nr. 1 Tillegg nr. 2 (2004-2005) og jf. Budsjett-innst. S. nr. 13 (2004- 2005).»

Votering:Forslaget fra Fremskrittspartiet, Høyre og Venstre ble med 60 mot 41 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 21.57.01)

Presidenten: Det voteres over forslagene nr. 15, 16, 18 og 19, fra Fremskrittspartiet, Høyre og Kristelig Folkeparti.

Forslag nr. 15 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen om å legge frem en melding om norsk luftfart som oppfølging av Norsk luftfartsplan 1998-2007 (St.meld. nr. 38 (1996-1997)).»

Forslag nr. 16 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen om å utrede og å legge fram en egen sak om helikopterrute mellom Bodø og Træna, Lovund og Rødøy. Det forutsettes at også denne helikopterruta blir anbudsrute med offentlig kjøp, og at saken legges fram for Stortinget i god tid før Stortingets behandling av Nasjonal transportplan.»

Forslag nr. 18 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen legge til rette for at arbeid med veitunnel gjennom Ulriken gjennomføres som OPS-prosjekt.»

Forslag nr. 19 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen ta initiativ til å framforhandle en finansieringsløsning for Hurtigrutemuseet på Stokmarknes i samarbeid med kommune og fylkeskommune, slik at Hurtigrutemuseet får sin rehabilitering og utbygging til et fullverdig kulturhistorisk museum, og at Stortinget får seg forelagt egen sak vedrørende Hurtigrutemuseets framtid.»

Votering:Forslagene fra Fremskrittspartiet, Høyre og Kristelig Folkeparti ble med 59 mot 42 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 21.57.22)

Presidenten: Det voteres over forslagene nr. 1–14, fra Fremskrittspartiet, Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre.

Forslag nr. 1 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen inkludere de ikke-statlige lufthavnene på Stord, Notodden og i Skien i systemet med kryssubsidiering som i dag foretas mellom de statlige flyplassene.»

Forslag nr. 2 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen fremme sak om en belønningsordning for tryggere skoleveier der kommuner og fylker som er flinke til å bevilge penger til sikring av skoleveier, premieres for dette.»

Forslag nr. 3 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen legge frem en sak om praktiseringen av båndlegging og innløsning av eiendom knyttet til planlagte veiprosjekter. Saken skal spesielt avklare rettigheter for eiendomsbesittere, og hvilke tidsfrister og prosedyrer som må innføres for å unngå at enkeltmennesker må bære urimelige byrder på statens vegne når prosjekter trekker ut i tid.»

Forslag nr. 4 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen omgående legge frem en redegjørelse om arbeidet med utbedringen av tunnelhøyden på E134 Haukelitunnelene i Hordaland siden saken første gang ble behandlet i Innst. S. nr. 150 (2004-2005), jf. Dokument nr. 8:32 (2004-2005) Om straks å innføre avbøtende tiltak for at vogntog med høyde over 4 meter kan passere Haukelitunnelene.»

Forslag nr. 5 lyder:

«Ferjesambandet Skutvik-Svolvær videreføres med en daglig avgang i vinterhalvåret og to daglige avganger i sommerhalvåret. Kostnadene ved dette tilbudet skjer innenfor rammen av de tilgjengelige ressurser for de nevnte samband, herunder Melbu-Fiskebøl og Lødingen-Bogenes.»

Forslag nr. 6 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen kartlegget behov og utrede muligheter for utvidet åpningstid på aktuelle riksvegferjestrekninger, og legge fram en sak for Stortinget i god tid før rulleringen av Nasjonal transportplan.»

Forslag nr. 7 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen sørge for at det i forbindelse med utbyggingen av dobbeltsporet på Nord- Jæren blir lagt teknisk til rette for utbygging av bybane.»

Forslag nr. 8 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen fremme sak om å konkurranseutsette Kongsvingerbanen.»

Forslag nr. 9 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen utarbeide egen sak om både veg- og jernbaneprosjekter som etter en faglig vurdering kan være egnet for offentlig-privat samarbeid (OPS).»

Forslag nr. 10 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen fremme sak spesielt med vurdering av følgende prosjekter som OPS (eventuelt også BOT)-prosjekter:

  • E18 Mosseveien («Mosseveien i tunnel»)

  • E6 i Akershus, Hedmark og Oppland

  • Rv 2 Kløfta-Kongsvinger (gjenstående parseller)

  • E39 Kyststamvegen, Stord-Bergen

  • E39 Kvivsvegen

  • Rv 7 Sokna-Ørgenvika

  • E16 Bjørum-Skaret (Sollihøgda)

  • Rv 3 (Østerdalen)

  • E6 Parsell Sluppen-Stavne (Sør-Trøndelag).

  • E18 Vestfold/Telemark (resterende strekninger)

  • E136 Ålesund-Oppland grense

  • E18 Oslo-Asker/innfartsåre Oslo vest (Vestkorridoren)

  • Saltenpakke 2»

Forslag nr. 11 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen innarbeide i styringsopplegget for store statlige investeringsprosjekter at eksterne kvalitetssikringsrapporter offentliggjøres straks de foreligger.»

Forslag nr. 12 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen utarbeide egen knutepunktplan for å sikre gode knutepunktsløsninger der flere transportmidler møtes.»

Forslag nr. 13 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen legge frem sak om bygging av alternativ seilingsled til Bergen indre havn i Revidert nasjonalbudsjett 2008.»

Forslag nr. 14 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen utrede prosjektet Stad skipstunnel, eventuelt som OPS-prosjekt, og innarbeide saken i Nasjonal transportplan.»

Votering:Forslagene fra Fremskrittspartiet, Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre ble med 53 mot 48 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 21.57.46)Komiteen hadde innstilt:

Rammeområde 17 (Samferdsel)

I

På statsbudsjettet for 2008 bevilges under:

Kap.PostFormålKronerKroner
Utgifter
456Direktoratet for nødkommunikasjon
1Driftsutgifter, kan nyttes under kap. 440 post 1, kap. 451 post 1, kap. 720 post 1 og kap. 732 post 7287 521 000
45Større utstyrsanskaffelser og vedlikehold, kan overføres, kan nyttes under kap. 440 post 1, kap. 451 post 1, kap. 720 post 1 og kap. 732 post 7 428 672 000
1062Kystverket
1Driftsutgifter, kan nyttes under post 45979 940 000
21Spesielle driftsutgifter 3 900 000
30Nyanlegg og større vedlikehold, kan overføres341 250 000
45Større utstyrsanskaffelser og vedlikehold, kan overføres, kan nyttes under post 145 800 000
60Tilskudd til fiskerihavneanlegg, kan overføres30 100 000
70Tilskudd Redningsselskapet 40 000 000
72Tilskudd til omstilling Secora AS, kan overføres24 000 000
1070Samfunnet Jan Mayen
1Driftsutgifter 29 450 000
1300Samferdselsdepartementet
1Driftsutgifter 107 600 000
70Tilskudd til internasjonale organisasjoner 20 400 000
71Tilskudd til trafikksikkerhetsformål mv. 21 000 000
72Tilskudd til samferdselsberedskap 2 400 000
1301Forskning og utvikling mv.
21Utredninger vedrørende miljø, trafikksikkerhet mv. 17 300 000
50Samferdselsforskning, kan overføres152 600 000
1310Flytransport
70Kjøp av innenlandske flyruter, kan overføres, kan nyttes under kap. 1311 post 71501 400 000
1311Tilskudd til regionale flyplasser
71Tilskudd til ikke-statlige flyplasser, kan overføres, kan nyttes under kap.1310 post 7013 400 000
1313Luftfartstilsynet
1Driftsutgifter 149 200 000
1314Statens havarikommisjon for transport
1Driftsutgifter 47 000 000
1320Statens vegvesen
23Trafikktilsyn, drift og vedlikehold av riksveger m.m., kan over- føres, kan nyttes under post 29, post 30, post 31 og post 727 061 500 000
29Vederlag til OPS-prosjekter, kan overføres, kan nyttes under post 23 og post 30285 000 000
30Riksveginvesteringer, kan overføres, kan nyttes under post 23, post 29, post 31, post 60 og post 725 785 300 000
31Rassikring, kan overføres, kan nyttes under post 30 og post 60329 000 000
35Vegutbygging i Bjørvika, kan overføres399 800 000
60Forsøk, kan overføres, kan nyttes under post 30 og post 3117 000 000
72Kjøp av riksvegferjetjenester, kan overføres, kan nyttes under post 23 og post 301 547 400 000
1330Særskilte transporttiltak
60Særskilt tilskudd til kollektivtransport, kan overføres233 800 000
70Kjøp av sjøtransporttjenester på strekningen Bergen- Kirkenes 287 900 000
1350Jernbaneverket
23Drift og vedlikehold, kan overføres, kan nyttes under post 303 389 600 000
25Drift og vedlikehold av Gardermobanen, kan overføres73 400 000
30Investeringer i linjen, kan overføres, kan nyttes under post 232 349 100 000
1351Persontransport med tog
60Kompensasjon for ansvarsoverføring ved kjøp av persontransport med tog 15 800 000
70Kjøp av persontransport med tog, kan overføres1 660 600 000
1354Statens jernbanetilsyn
1Driftsutgifter 35 600 000
1380Post- og teletilsynet
1Driftsutgifter 170 700 000
45Større utstyrsanskaffelser og vedlikehold, kan overføres13 800 000
70Tilskudd til telesikkerhet og -beredskap 23 500 000
1560Spesielle IKT-tiltak
22Samordning av IKT-politikken, kan overføres50 899 000
50Bredbåndsutbygging, kan overføres10 000 000
1561Internasjonalt IKT-samarbeid og utviklingsprogram
70Tilskudd til internasjonale program, kan overføres22 500 000
1562Elektronisk samhandling og forenkling av forretnings prosesser
70Tilskudd NorStella 1 400 000
1563IKT-sikkerhet
70Tilskudd til Norsk senter for informasjonssikring (NORSIS) 4 000 000
Totale utgifter 26 810 532 000
Inntekter
3456Direktoratet for nødkommunikasjon
2Refusjoner 21 253 000
4062Kystverket
1Gebyrinntekter 623 020 000
2Andre inntekter 8 778 000
4070Samfunnet Jan Mayen
1Inntekter fra kioskdrift 500 000
7Refusjoner 3 760 000
4300Samferdselsdepartementet
1Refusjon fra Utenriksdepartementet 2 300 000
4313Luftfartstilsynet
1Gebyrinntekter 101 300 000
4320Statens vegvesen
1Salgsinntekter m.m. 140 800 000
2Diverse gebyrer 255 500 000
3Refusjoner fra forsikringsselskaper 41 700 000
4350Jernbaneverket
1Kjørevegsavgift 21 800 000
2Salg av utstyr og tjenester mv. 108 300 000
6Videresalg av elektrisitet til togdrift 271 200 000
7Betaling for bruk av Gardermobanen 76 000 000
4380Post- og teletilsynet
1Diverse gebyrer 174 500 000
5619Renter av lån til Oslo Lufthavn AS
80Renter 257 000 000
5623Aksjer i Baneservice AS
80Renter 200 000
5624Renter av Svinesundsforbindelsen AS
80Renter 38 000 000
Totale inntekter 2 145 911 000

II Merinntektsfullmakt

Stortinget samtykker i at Justis- og politidepartementet i 2008 kan overskride bevilgningen under kap. 456 post 45 mot tilsvarende merinntekter under kap. 3456 post 2.

III Merinntektsfullmakter

Stortinget samtykker i at Fiskeri- og kystdepartementet i 2008 kan:

  • 1. Overskride bevilgningen under kap. 1062 postene 1 og 45 mot tilsvarende merinntekter under kap. 4062 postene 1 og 2.

  • 2. Nytte inntil 10 mill. kroner av salgsinntekter fra salg av ikke næringsaktive fiskerihavner under kap. 4062 post 2 til dekning av salgsomkostninger forbundet med salget, oppgradering og vedlikehold av fiskerihavner under kap. 1062 post 30.

IV Fullmakt til overskridelser

Stortinget samtykker i at Fiskeri- og kystdepartementet i 2008 kan overskride bevilgningen under kap. 1062 Kystverket, post 21 Spesielle driftsutgifter, med inntil 15 mill. kroner dersom det er nødvendig å sette i verk tiltak mot akutt forurensning uten opphold og før Kongen kan gi slikt samtykke.

V Bestillingsfullmakt

Stortinget samtykker i at Fiskeri- og kystdepartementet i 2008 kan foreta bestillinger utover gitte bevilgninger, men slik at samlet ramme for nye bestillinger og gammelt ansvar ikke overstiger følgende beløp:

Kap. PostBetegnelseSamlet ramme
1062Kystverket
45Større utstyrsanskaffelser og vedlikehold 3 mill. kroner

VI Tilsagnsfullmakt

Stortinget samtykker i at Fiskeri- og kystdepartementet i 2008 kan gi tilsagn om tilskudd utover gitte bevilgninger, men slik at samlet ramme for nye tilsagn og gammelt ansvar ikke overstiger følgende beløp:

Kap.PostBetegnelseSamlet ramme
1062Kystverket
60Tilskudd til fiskerihavneanlegg 20 mill. kroner

VII Salg og bortfeste av fast eiendom

Stortinget samtykker i at Samferdselsdepartementet i 2008 kan selge og bortfeste fast eiendom inntil en verdi av 50 mill. kroner i hvert enkelt tilfelle.

VIII Merinntektsfullmakt

Stortinget samtykker i at Samferdselsdepartementet i 2008 kan:

overskride bevilgningen undermot tilsvarende merinntekter under
kap. 1313 post 1 kap. 4313 post 2

IX Merinntektsfullmakt

Stortinget samtykker i at Samferdselsdepartementet i 2008 kan:

overskride bevilgningen undermot tilsvarende merinntekter under
kap. 1320 postene 23, 30 og 72 kap. 4320 postene 1, 2 og 3

X Fullmakt til forskuttering

Stortinget samtykker i at Samferdselsdepartementet i 2008 kan inngå avtaler om forskuttering av midler til vegformål utover gitt bevilgning på kap. 1320 Statens vegvesen, post 30 Riksveginvesteringer, post 31 Rassikring og post 60 Forsøk, likevel slik at samlede, løpende refusjonsforpliktelser ikke overstiger 1 800 mill. kroner. Forskutteringene skal refunderes uten kompensasjon for renter og prisstigning.

XI Fullmakter til å pådra staten forpliktelser knyttet til investeringsprosjekter

Stortinget samtykker i at Samferdselsdepartementet i 2008 kan:

  • 1. gjennomføre de investeringsprosjektene som er omtalt i merknadene til kap. 1320 Statens vegvesen i St.prp. nr. 1 (2007-2008) innenfor de kostnadsrammer som der er angitt.

  • 2. forplikte staten for framtidige budsjettår utover gitt bevilgning på kap. 1320 Statens vegvesen, post 30 Riksveginvesteringer, post 31 Rassikring og post 60 Forsøk, for investeringsprosjekter som ikke er omtalt med kostnadsoverslag overfor Stortinget, likevel slik at samlet ramme for gamle og nye forpliktelser ikke overstiger 2 000 mill. kroner.

XII Fullmakt til å pådra staten forpliktelser utover budsjettåret for vedlikeholdsarbeider

Stortinget samtykker i at Samferdselsdepartementet i 2008 kan forplikte staten for framtidige budsjettår utover gitt bevilgning på kap. 1320 Statens vegvesen, post 23 Trafikktilsyn, drift og vedlikehold av riksveger m.m., slik at samlet ramme for gamle og nye forpliktelser ikke overstiger 9 500 mill. kroner, og slik at forpliktelsene som forfaller hvert år ikke overstiger 2 400 mill. kroner.

XIII Fullmakt til å pådra staten forpliktelser utover budsjettåret for riksvegferjedriften

Stortinget samtykker i at Samferdselsdepartementet i 2008 kan forplikte staten for framtidige budsjettår utover gitt bevilgning på kap. 1320 Statens vegvesen, post 72 Kjøp av riksvegferjetjenester, slik at samlet ramme for gamle og nye forpliktelser ikke overstiger 6 560 mill. kroner, og slik at forpliktelsene som forfaller hvert år ikke overstiger 820 mill. kroner.

XIV Merinntektsfullmakter

Stortinget samtykker i at Samferdselsdepartementet i 2008 kan:

overskride bevilgningen undermot tilsvarende merinntekter under
kap. 1350 postene 23 og 30 kap. 4350 postene 2 og 6
kap. 1350 post 25 kap. 4350 post 7
kap. 1350 post 30 kap. 4350 post 37

XV Bestillingsfullmakt

Stortinget samtykker i at Samferdselsdepartementet i 2008 kan bestille materiell utover gitte bevilgninger, likevel slik at samlet ramme for nye bestillinger og gammelt ansvar ikke overstiger følgende beløp:

Kap.PostBetegnelseSamlet ramme
1350Jernbaneverket
23, 25 og 30Drift, vedlikehold og investeringer 700 mill. kroner

XVI Fullmakter til å pådra staten forpliktelser knyttet til investeringsprosjekter

Stortinget samtykker i at Samferdselsdepartementet i 2008 kan:

  • 1. gjennomføre de investeringsprosjektene som er omtalt i merknadene til kap. 1350 Jernbaneverket i St.prp. nr. 1 (2007-2008) innenfor de kostnadsrammer som der er angitt.

  • 2. forplikte staten for framtidige budsjettår utover gitt bevilgning på kap. 1350 Jernbaneverket, post 30 Investeringer i linjen, for investeringsprosjekter som ikke er omtalt med kostnadsoverslag overfor Stortinget, likevel slik at samlet ramme for gamle og nye forpliktelser ikke overstiger 200 mill. kroner.

XVII Fullmakt til å pådra staten forpliktelser utover budsjettåret for vedlikeholdsarbeider

Stortinget samtykker i at Samferdselsdepartementet i 2008 kan forplikte staten for framtidige budsjettår utover gitt bevilgning på kap. 1350 Jernbaneverket, post 23 Drift og vedlikehold og post 25 Drift og vedlikehold av Gardermobanen, slik at samlet ramme for gamle og nye forpliktelser ikke overstiger 2 100 mill. kroner, og slik at forpliktelsene som forfaller hvert år ikke overstiger 500 mill. kroner.

XVIII Restverdisikring for oppgraderinger av eksisterende materiell og investeringer i nytt materiell

Stortinget samtykker i at Samferdselsdepartementet, for det materiellet som inngår i statens rammeavtale med NSB, i 2008 kan:

  • 1. gi NSB AS en restverdigaranti for bokførte verdier på inntil 2 700 mill. kroner.

  • 2. gi NSB AS ytterligere restverdigaranti på oppgraderinger og nyinvesteringer innenfor en ramme på inntil 4 425 mill. kroner.

XIX Bestillingsfullmakt

Stortinget samtykker i at Samferdselsdepartementet i 2008 kan bestille materiell utover bevilgningen, likevel slik at samlet ramme for nye bestillinger og gammelt ansvar ikke overstiger følgende beløp:

Kap.PostBetegnelseSamlet ramme
1380Post- og teletilsynet
45Større utstyrsanskaffelser og vedlikehold 4 mill. kroner

XX Overføring til og fra reguleringsfondet

Stortinget samtykker i at Samferdselsdepartementet i 2008 kan overføre inntil 10 mill. kroner til eller fra Post- og teletilsynets reguleringsfond.

Presidenten: Presidenten antar at Fremskrittspartiet, Høyre og Venstre ønsker å stemme imot innstillingen.

Presidenten antar også at Kristelig Folkeparti nå vil støtte innstillingen.

Votering:Komiteens innstilling ble bifalt med 60 mot 41 stemmer.(Voteringsutskrift kl. 21.58.21)