Stortinget - Møte onsdag den 18. desember 2024 *

Dato: 18.12.2024
President: Masud Gharahkhani
Dokumenter: (Innst. 100 S (2024–2025), jf. Prop. 28 S (2024–2025), Prop. 26 S (2024–2025) kap. 1137 og Prop. 27 S (2024–2025) kap. 923, 926 og 3926)

Søk

Innhold

*) Referatet er ennå ikke korrekturlest​.

Sak nr. 3 [10:08:25]

Innstilling frå utdannings- og forskingskomiteen om Endringar i statsbudsjettet 2024 under Kunnskapsdepartementet, Endringar i statsbudsjettet 2024 under Landbruks- og matdepartementet og Endringar i statsbudsjettet 2024 under Nærings- og fiskeridepartementet (Innst. 100 S (2024–2025), jf. Prop. 28 S (2024–2025), Prop. 26 S (2024–2025) kap. 1137 og Prop. 27 S (2024–2025) kap. 923, 926 og 3926)

Talere

Presidenten []: Etter ønske fra utdannings- og forskningskomiteen vil presidenten ordne debatten slik: 3 minutter til hver partigruppe og 3 minutter til medlemmer av regjeringen.

Videre vil det – innenfor den fordelte taletid – bli gitt anledning til inntil fire replikker med svar etter partienes hovedtalere og seks replikker med svar etter innlegg fra medlemmer av regjeringen, og de som måtte tegne seg på talerlisten utover den fordelte taletid, får en taletid på inntil 3 minutter.

Hege Bae Nyholt (R) [] (komiteens leder): Først vil jeg takke komiteen, komitérådene og alle som har lagt til rette for et produktivt år og en ryddig jobb med budsjettet.

Vi har en bemanningskrise i velferden. Svært mange ansatte beskriver en hverdag som består av «ti tusen tommeltotta, neggelsprett og selbuvotta», en arbeidshverdag hvor verken tid eller ressurser strekker til. I barnehagene har vi et høyt arbeidspress, ikke full bemanning hele dagen og høy vikarbruk. I år har vi sett et helt nødvendig opprør fra barnehagegulvet og fra foreldrene.

God kvalitet i barnehagen er avhengig av barnehagefaglig kompetanse og god bemanning. Det holder ikke med framsnakking av yrket og anerkjennelse av bemanningsutfordringene i barnehage og skole, det trengs handling. Derfor prioriterer vi å øke bemanningen. Vi ønsker å toppe bemanningen i de barnehagene som har mer enn 50 unger, og vi vil sikre at det er nok folk på jobb også når man tar ut møtetid og plantid. Vi styrker også kommunene med flere milliarder kroner, slik at de kan oppfylle bemanningsnormen i barnehagene og sette inn vikarer fra dag én.

Også i skolen tæres det på de ansatte. Rødt vil prioritere laget rundt eleven, ikke minst i SFO. Til sammen styrker vi skolen med 1 700 nye årsverk, fordelt på lærere, miljøarbeidere og spesialpedagoger.

Landet vårt er langstrakt. Vi bor i byer, på små steder, på øyer og på fjellet. Selv har jeg mine aner fra en fjellhyllegård som heter Fuglesteg, hvor mine forfedre forkynte at de «bur oppå ein plass der som ingen skulle tru at nokon kunne bu» – altså Fuglesteg, som også har vært i nevnte tv-program. De måtte gå på skolen annenhver dag fordi de måtte dele på skoene. Livet var tungt og kunne kanskje beskrives som et slags sveltihel.

Dette ligger ca. hundre år tilbake i tid, men det er også tøffe tider for barnefamilier i Norge i dag. Cirka 100 000 barn vokser opp i fattige familier, også dem som ikke «bur oppunder fjell» eller langt uti havgapet, og for disse barna vil gratis skolemat utgjøre en enorm forskjell. Flere skoler som har hatt gratis skolemat, forteller at for en del unger er dette dagens viktigste og kanskje eneste måltid. Vi vet også at alle barn har det bedre og lærer mer når de ikke er sultne. Derfor har Rødt prioritert gratis skolemat for alle elever i grunnskolen.

Det heter ikke «Uren, Luren, Himmelturen», men Dokka, Lom og Lesja. Rundt omkring i landet legges det ned skoler, og når vi legger ned skolen, rammer det lokalsamfunnet, og det er dårlig distriktspolitikk. Rødts mål er at utdanning skal være tilgjengelig for alle, uavhengig av hvor du bor og hvor mye foreldrene dine tjener. Vi vil sikre en praktisk orientert skole, og vi vil sikre at alle har både råd og mulighet til å gå på skolen.

Presidenten []: Det blir replikkordskifte.

Anja Ninasdotter Abusland (Sp) []: Jeg er glad for at Rødt står sammen med oss for å kjempe for trygge, gode barnehager. Dessverre ble ikke Rødt med på det historiske forliket i høst, men likevel har Senterpartiet, Arbeiderpartiet og SV sammen styrket bemanning i barnehagene med 1 mrd. kr i 2025. Jeg gikk meg over sjø og land, og der fant jeg en liten venn. Det er i barnehagen barna finner sine første venner, bygger relasjoner og opplever trygghet. Men tryggheten krever nok kvalifiserte voksne på plass, så jeg lurer på hvordan Rødt ser for seg å rekruttere flere til barnehagelærerutdanningen og til stillingene i barnehagene?

Hege Bae Nyholt (R) []: Takk for spørsmålet. Vi deltok vel i 164 av 165 dager med forhandlinger. Det var vel mye å sitte i kveldinga og regne litt på skillinga for alle partier, og for Rødt var bemanning et av de viktigste punktene, sammen med pensjon.

Vi er enige om at gode barnehagedager er nødvendig for at ungene våre skal ha det bra i barnehagen. Noe av det som er kriteriene for det, er nok ansatte på jobb og ansatte som har tid og mulighet til å følge opp ungene – ikke bare løse problemer, men også være støttende, gode voksne i livet til ungene. Vi har derfor satt av mye penger til å øke bemanningen. I tillegg mener vi også at man skal styrke utdanningene, at det er viktig at barnehagelærerstudentene får gode praksiser mens de er i studieløpet sitt, det er det som er praksisforberedende, hvor det er mulig å bli kjent med det yrket man skal ut i.

Himanshu Gulati (FrP) []: Rødt har tatt til orde for at norske elever ikke skal delta i PISA, TIMSS og lignende undersøkelser. Hvordan ser Rødt for seg at det kan settes inn effektive tiltak for å bedre læringen i skolen hvis man ikke har objektive måleverktøy, som slike internasjonale tester?

Hege Bae Nyholt (R) []: Det stemmer. Vi har nylig hatt en undersøkelse som viser at elevene våre opplever disse testene som meningsløse fordi de aldri får tilbakemelding på hvordan de gjorde det og hvordan de skåret, de får bare et slags gjennomsnitt. Dette er undersøkelser som tar av den ordinære undervisningstiden, som både lærere og elever gir tydelig uttrykk for at de opplever som meningsløse.

Rødt har tiltro til profesjonen. Pedagoger kjenner sin barnegruppe, sin elevgruppe, og hvis man er usikker, tester man. Alle pedagoger tester fortløpende. Det som trengs for å sikre tett, god og riktig faglig oppfølging, er nok bemanning – nok bemanning til å ha muligheten til å følge opp dem som måtte slite litt i algebra, som kanskje trenger litt ekstra i engelsk, eller som har kommet milelangt foran alle andre i samfunnsfag og ønsker å studere videre.

Presidenten []: Replikkordskiftet er avsluttet.

Elise Waagen (A) []: Å sikre alle barn en god skole er noe av det viktigste vi kan gjøre som politikere og samfunn. Uansett hvem du er, hvor du bor, og om det er mellom «bakkar og berg», skal alle barn møte en skole hvor man opplever læring, mestring og fellesskap. Men det lykkes vi ikke godt nok med i dag. For selv om mye er bra i norsk skole, har vi sett en negativ utvikling i trivsel og prestasjoner. Lese-, skrive- og regneferdighetene har gått nedover, elevene trives dårligere og motivasjonen for læring er synkende. De negative trendene vi har sett i den norske skolen de siste tiårene, er bekymringsfulle.

Da vi overtok etter åtte år med Høyre, var skolen for teoritung og for stillesittende. For mange skoler hadde byttet ut skolebøkene med iPad-er, og elevene hadde for dårlige læringsresultater. Derfor har vi pekt ut en ny kurs for skolen. Vi i Arbeiderpartiet ønsker noe annet. Elevene trenger å lære mer – og bedre. I denne perioden har vi tatt mobiltelefonene ut av norske klasserom nettopp for å få konsentrasjonen tilbake. Vi har satset på lesing, for det er nøkkelen til all læring, og vi har gitt læreren muligheten til igjen å være sjef i klasserommet. Vi har tatt et oppgjør med digitaliseringen i skolen, og vi setter kvalitet framfor kvantitet.

I denne perioden er jeg stolt over at vi, sammen med Senterpartiet og SV, har senket barnehageprisen med over 10 000 kr i året. Vi har innført gratis SFO for første-, andre- og tredjeklassingene, noe om gjør at vi kan inkludere flere små i fellesskapet. Vi bruker nesten 3 mrd. kr på etter- og videreutdanning i skoler og barnehager – og flere hundre millioner kroner neste år på en mer praktisk skole. Neste år skal vi bruke ca. 1 mrd. kr på at flere skal fullføre videregående skole og stå trygt i arbeidslivet – for «å leva, det er i arbeid mot rikare mål å trå». Det står i sterk kontrast til Høyre, som fortsetter å fremme de samme løsningene som førte til historisk dårlige skoleresultater. Vår ambisjon er å skape verdens beste skole, og det viser vi gjennom våre prioriteringer.

Avslutningsvis vil jeg understreke hvor stolt jeg er over at vi legger fram et historisk godt studentbudsjett, og vi sørger for å øke studiestøtten, sånn at studentene med oss får 40 000 mer i året.

På tampen av året vil jeg takke for et godt samarbeid i komiteen – også i svært krevende saker.

Presidenten []: Det blir replikkordskifte.

Margret Hagerup (H) []: Den 26. oktober 2023 ble representanten intervjuet i Dagsavisen, og representanten sa da:

«Problemet med skolevegring er nå så alvorlig at det haster med å få på plass et nasjonalt fraværsregister».

Representanten mente videre at tiden for lengst er inne for å innføre dette, sånn at en kan sette i gang tiltak og gi hjelp fra dag én.

For nøyaktig ett år siden sa samme representant i denne sal:

«Vi i Arbeiderpartiet mener at vi må stille krav til dagens unge. Jeg er urolig for dagens økende fravær, og vi må stille opp. Sammen må vi stille strengere krav til oppfølging (…) og bygge et sterkere lag rundt elevene.»

Jeg har ennå ikke sett at det i budsjettet har kommet noe for å bygge laget rundt elevene og læreren, og fraværsoversikten som Høyre har etterspurt siden 2022, er ennå ikke på plass. Det haster, og tiden er for lengst inne. Klar tale kom i fjor, men året – og årene – har gått. Hvor lenge kan en forvente at det skal gå før en får på plass en nasjonal fraværsoversikt?

Elise Waagen (A) []: Arbeiderpartiet har i denne regjeringen gått inn for en nasjonal fraværsoversikt, og det er representanten fullstendig klar over – gjennom stortingsmeldingen vi behandlet for kort tid siden.

Selv om vi har gått inn for det, tror jeg ikke vi skal lure noen til å tro at det er oversikten som gjør at ungene våre er mer på skolen. Jeg deler bekymringen om fraværet i skolen, og nettopp derfor mener jeg det er bra at vi i videregående har en tydelig fraværsgrense, og at vi i opplæringsloven tydeliggjør det ansvaret skolene har for å følge opp fra dag én.

Jeg tror at noe av det viktigste for å sørge for at vi forhindrer fravær, er at vi har lærere som er tett på, og at vi har nok lærere ute i norske klasserom som kan bygge det sterke laget rundt eleven. Nettopp derfor er jeg stolt av at denne regjeringen har sørget for mer enn 20 mrd. til kommunene i denne regjeringsperioden, og at vi ikke avskilter erfarne, dyktige lærere, slik at nettopp skal kunne ha flere lærere ute i klasserommene – noe som står i sterk kontrast til hva Høyre ønsker.

Margret Hagerup (H) []: I min verden haster dette og tiden er for lengst inne for å få dette på plass – og det burde vært på plass. Jeg snakket i min replikk om laget rundt eleven og læreren – og det har regjeringen heller ikke gjort noe med, selv om man har snakket om det mange år.

Det er alvorlig at elevene ikke lærer å lese, skrive og regne, men det er enda mer alvorlig at regjeringen gjør lite for å løse dette, annet enn å snakke om at konsentrasjon må tilbake i klasserommet. Ro og orden i klasserommet er en forutsetning, det samme at elevene faktisk er på skolen. Men det aller viktigste er lærerne og den jobben de gjør. Der har regjeringen senket kravene, og den har fjernet karriereveiene.

Arbeiderpartiet har også stemt imot nivådeling og plikt til intensivopplæring for dem som ikke lærer seg å lese, skrive og regne skikkelig. Hvorfor stemmer Arbeiderpartiet imot at elever skal få undervisning tilpasset sitt mestringsnivå?

Elise Waagen (A) []: Her var det mye rart. La meg starte med nivådeling. Vi har den muligheten i opplæringsloven i dag, og det skjer rundt om på mange skoler og i klasserom. Jeg mener vi nå bør følge opp det og se på hvordan vi kan gjøre dette enda mer. En tilpasset opplæring skal være på plass, og det skal alle elever ha uansett opplæringsløp.

Å høre på Høyre nå er litt som å høre gamle sanger om igjen – man vil tilbake til 2001, da vi hadde kritisk dårlige PISA-resultater. Så jeg er egentlig litt spørrende: Når vi nå har fremmet en rekrutteringsstrategi for lærere, vi har sørget for en mer praktisk og variert skole, vi har sørget for at mobilene er tatt ut av klasserommet, og vi har tatt et oppgjør med Høyres digitalisering av skolen – hvordan kan det da være lærerspesialistordningen som faktisk skal redde norsk skole? Jeg synes lederen av Utdanningsforbundet sa det ganske godt, da hun sa at Høyre er litt som en trassig veggpynt – som sitter og synger gamle sanger om igjen.

Himanshu Gulati (FrP) []: Alle elever har ulike interesser og styrker og utvikler og lærer i ulikt tempo. Da burde det også være mulig å differensiere elever etter faglig nivå. Dette handler både om tillit til læreren, som er sjefen i klasserommet, men også om å se den enkelte elev og ta deres mestring på alvor.

Nå var dette også tema nettopp – i replikkordskiftet før mitt spørsmål. Men jeg ønsker likevel å spørre representanten om hun ønsker å se flere prosjekter med gruppeinndelinger. Vil hun være åpen for prøveprosjekter med økt bruk av gruppeinndeling i dag?

Elise Waagen (A) []: Vi trenger vel strengt tatt ikke så mange prøveprosjekter. Dette gjøres i den norske skolen allerede i dag. Vi har åpning i opplæringsloven for å gjøre det.

For ikke så lenge siden så vi et ekspertutvalg konkludere med at vi kanskje burde gjøre dette mer i den norske skolen for å sørge for at vi får en bedre ressursutnyttelse. Det å kunne ta elever ut i perioder, sette dem sammen for å kunne få tilpasset opplæringen på det nivået de er. Dette er Arbeiderpartiet fullt åpen for. Dette gjøres i dag og bør være en del av den store diskusjonen om hvordan det er vi får best mulig ressursutnyttelse i den norske skolen.

Kjell Ingolf Ropstad (KrF) []: Når jeg hører på representantens innlegg, og også fra tidligere diskusjoner, mistenker jeg at Kristelig Folkeparti og Arbeiderpartiet egentlig er enige om ganske mange ting som jeg mener er viktig at en gjør mer av i norsk skole, enten det er mer lek for særlig de minste, som vi vet betyr enormt mye for læring og utvikling, eller det er mer skolebøker og mindre skjerm, eller tror jeg også, litt færre timer i skolen.

Etter evalueringen av seksårsreformen kom, pekte en på at både elevene og lærerne savner leken i skolen, og at det har blitt litt eller ganske mye mindre lek enn det en hadde forventet. Jeg synes å huske at i alle fall svaret fra kunnskapsministeren, og dermed fra Arbeiderpartiet, var at en trenger lengre skoledag – heldagsskole. Så derfor er mitt spørsmål: Er det sånn at Arbeiderpartiet ønsker å bruke mer ressurser på å gjøre skoledagen lengre? Og hvis en skal kutte noe, er det den siste delen? Det vil gå på tvers av de andre landene vi kan sammenligne oss med, som heller har færre skoletimer for de yngste elevene og eventuelt litt senere skolestart, men ikke kutter det siste året.

Elise Waagen (A) []: Arbeiderpartier er opptatt av at vi skal lære mer og bedre i skolen, og jeg tror at Kristelig Folkeparti er inne på et riktig spor når de nå ser at vi de siste årene bare har tilført flere og flere timer i skolen, men at ikke det gjør at vi har fått økte læringsresultater. Derfor er jeg også kritisk til at Kristelig Folkepartis foretrukne regjeringspartner nettopp foreslår å øke timetallet. Men for å svare på spørsmålet så har Arbeiderpartiet i regjering satt ned et større arbeid for å se på hvordan framtidens skole skal være. For skolen om 50 år må nødvendigvis kanskje være noe annet enn den var for 50 år siden, og jeg mener at vi ikke bør trekke forhastede konklusjoner om det.

Jeg ser at Kristelig Folkeparti har gjort det i et representantforslag til Stortinget. Men dette bør være noe som vi går klokt inn i og ser på hvordan det er vi kan skape den beste skolen for elevene våre. Det er ikke noen tvil om at det også for seksåringene skal være rom for lek. Det har vi også tatt et oppgjør med, bl.a. ved å stille kritiske spørsmål til hvordan iPaden blir brukt mot de minste.

Presidenten []: Replikkordskiftet er omme.

Margret Hagerup (H) []: «Eg kan tella te fem – ein, to, tri, fir, fem.» Det er ikke takket være regjeringens satsing på grunnleggende ferdigheter. I dag går tusenvis av norske barn i en skole som ikke sørger for at alle lærer seg å lese, skrive og regne skikkelig. Dette gjør at våre barn ikke får de samme mulighetene, og det er for mange som ikke klarer å fullføre skoleløpet.

For eleven som ikke mestrer å lese, blir det en kamp å følge med, og det påvirker både motivasjonen og resultatene. Dette er ikke bare et problem for den enkelte, men for samfunnet vårt, og vi bruker store summer senere i livsløpet for å prøve å inkludere alle dem som har falt utenfor.

Tidlig innsats lønner seg, og Høyre har alltid prioritert kvalitet og innhold i skolen. At elevene lærer å lese, skrive og regne er helt avgjørende for at de skal bli deltakende samfunnsborgere, men faktisk er leseferdigheten så dramatisk nå at i en klasse på 30 elever, vil 10 elever slite med å forstå undertekstene på Netflix. Det kan vi ikke la fortsette.

Regjeringen snakker om fallende resultater, men de konkrete tiltakene og resultatene har uteblitt. Fraværet i skolen har økt kraftig, men regjeringen har ikke sørget for at vi vet hva status er i grunnskolen. For mange lærere og rektorer forlate yrket, men kravene til læreryrket senkes. Norske elever presterer stadig dårligere. Regjeringen gjør lite for å tilpasse undervisningen til den enkelte elev og sørge for at alle henger med. Det er betegnende at regjeringens største skolesatsing gjennom disse årene har vært et tilskudd som premierer antall skolebygg, foran kvalitet og innhold – over en halv million per skole, faktisk, som kunne gått til flere lærere, bedre undervisning og tidlig innsats.

I dag står for mange lærere alene i klasserommet. Vi ville ikke sendt en kirurg på operasjon uten støtte fra et team. Det er laget rundt læreren og eleven, gjennom assistenter, spesialpedagoger og et helhetlig støttesystem, som vil utgjøre en forskjell for elevers læring. Regjeringen snakker om læreren og laget rundt eleven. Vi prioriterer det i budsjettet. Høyre vil sørge for at lærerne får verktøyene de trenger, at de får et lag rundt seg som kan hjelpe dem å lykkes i klasserommet, på samme måte som en kirurg trenger et team rundt seg for å gjøre en god jobb.

Vi tror på et skolesystem hvor ingen elever skal falle utenfor. Høyre har prioritert en time ekstra i naturfag, vi har styrket ordningen med talentsenter i realfag, og vi har investert i lærerne. Vi legger fram konkrete tiltak for å sørge for at barna tidlig lærer det de trenger, sånn at de har et solid grunnlag for resten av livet.

Utdanning og forskning av høy kvalitet er nøkkelen til å håndtere den grønne og teknologiske omstillingen, og da er det som skjer i klasserommet, viktig. Det prioriterer Høyre i vårt budsjett. Så langt har vi ikke hørt noe annet enn utredninger og frampek om ting som skal komme fra regjeringen, samtidig som lese-, skrive- og regneferdighetene går dramatisk ned i skolen.

Jeg tar opp forslagene Høyre er en del av.

Presidenten []: Representanten Margret Hagerup har tatt opp de forslagene hun refererte til.

Det blir replikkordskifte.

Lise Selnes (A) []: Å sikre høy kvalitet på høyere utdanning og forskning er helt avgjørende for utviklingen av Norge. Det er dagens studenter, som bl.a. skal bli lærere, sykepleiere, ingeniører, som skal videreutvikle velferdsstaten og finne løsninger på klimakrisen. Skal vi sikre et kompetent arbeidsliv, må vi ha gode utdanningsinstitusjoner med god finansiering. Det er derfor trist å se at Høyre nok en gang foreslår flate kutt for norske høyskoler og universiteter. Dette er rene ostehøvelkutt som vil gå ut over kvaliteten på undervisningen. Høyre sier med forslaget om disse flate kuttene at de mener at institusjonene våre sløser, samtidig som de ikke ønsker å komme med konkrete områder de vil kutte på. Dette er å skyve institusjonene foran seg uten å ta politisk ansvar. Kan representanten fra Høyre fortelle meg hvordan partiet Høyre ville valgt å kutte 227 mill. kr i høyere utdanning?

Margret Hagerup (H) []: Det er litt parodisk at et slikt spørsmål skal komme fra en regjering som stadig har fått kritikk for sin satsing på forskning og høyere utdanning. I vårt alternative budsjett foreslår vi en betydelig økning, med 400 mill. kr som er særlig knyttet til grønn omstilling og teknologi. Vi har hele tiden satset på kvalitet i høyere utdanning. Det har vært et mål for oss. Vi er kritiske til regjeringen, som skal spre utdanning tynt utover og senke kravene til både lærerutdanningen og sykepleierutdanningen, og mener at dette ikke er svarene for framtidens utdanningssystem. Vi er også sterkt kritiske til at regjeringen gjennom fire år har vist at den ikke satser på dette selv, og vi har økt det sammenlignet med regjeringens budsjett.

Anja Ninasdotter Abusland (Sp) []: Alle elever fortjener kvalifiserte lærere i klasserommet. Da Høyre innførte masterkrav, lovet man rekruttering, men resultatet var en dramatisk nedgang i søkertallene. Etter at Senterpartiet i regjering justerte opptakskravene med kvalitetskrav, har vi heldigvis sett en positiv utvikling, til Høyres store frustrasjon. Det virker som at Høyre foretrekker ufaglærte lærere framfor motiverte søkere med lærerutdanning. «Mitt hjerte alltid vanker», men det bør vanke håp og framtid i klasserommene våre også. Vil Høyre virkelig reversere alle tiltak som fungerer, og gå tilbake i tid?

Margret Hagerup (H) []: Det er morsomt at dette kommer fra en representant som kommer fra et parti som bruker over 500 000 kr per skole i dette landet, uten tanke på hvilke kompetansemiljøer nyutdannede lærere skal komme til, og hvilket lag de har rundt seg selv og den jobben de skal gjøre.

Vi innførte karriereveier i klasserommet, som regjeringen selv har omtalt i sitt eget budsjett som viktige spesialistfunksjoner for å lykkes i skolen. Lærere som har utdannet seg med dette innenfor eksempelvis matematikk, sier at de revolusjonerer sin undervisning, og det sørger for en mer praktisk og utforskende undervisning i fag som matematikk, norsk og engelsk.

Fram til 2019 økte gjennomføringen i skolen med Høyres krav. De fleste lærerstudentene jeg har snakket med, sier at det viktigste vi kan gjøre, er å snakke opp det valget de har gjort, og ikke senke kravene innenfor denne utdannelsen. Regjeringen gjør svært lite for dette, og jeg skulle ønske den prioriterte penger i budsjettet på å bygge laget rundt læreren og eleven, istedenfor alle de milliardene den har kastet ut på skolebygg, som ikke gir kvalitet og innhold i skolen.

Himanshu Gulati (FrP) []: Vi vet at lærlingplasser er en viktig del av det å styrke og løfte yrkesfagene i landet. Fremskrittspartiet har derfor i sitt budsjett foreslått å øke lærlingtilskuddet. Jeg ønsker å spørre Høyres representant om hvorfor ikke Høyre har vurdert det samme.

Margret Hagerup (H) []: Jeg vil gi representanten og partiet ros for at de har prioritert å øke lærlingtilskuddet. Jeg tror det er et viktig tiltak. Det vi har prioritert i vårt alternative budsjett denne gangen, er Ungt Entreprenørskap i skolen, for å sørge for en mer praktisk og utforskende skole.

Jeg vil si at da vi satt i regjering sammen, gjorde vi et betydelig løft for yrkesfagene. Det var stadig flere som fullførte, vi innførte krav i offentlige anbud, vi økte lærlingtilskuddet, og vi har jo et representantforslag til behandling i komiteen nå. Der snakker vi om at Høyre tar til orde for at vi skal snakke om en opptrappingsplan for lærlingtilskuddet. Jeg tror det er ganske mye som må gjøres for å løfte lærlingene videre. Jeg ser litt med sorg på denne regjeringen, som har et hvileskjær også for yrkesfagene, der en ikke har gjort noen andre konkrete tiltak enn å fortsette det arbeidet som vi begynte på. Det håper jeg virkelig at vi kan fortsette på til neste år.

Grete Wold (SV) []: Når mor og far er på jobb, er det sånn i samfunnet vårt at barna våre ofte er i barnehagen. Nå er situasjonen at det er dyrtid for mange, spesielt for småbarnsforeldre som er i en etableringsfase. Mat er dyrt, strøm er dyrt og vinterdressen har blitt dyrere. Som representanten var inne på i sitt innlegg, er jo budsjett en prioritering. Det er der man viser handlingsviljen til hva man faktisk ønsker å prioritere framover. Nå er det slik at med SV og regjeringen ved roret, har vi sørget for at barnehagene har blitt billigere. Det kommer alle barnefamilier til gode. Det vil Høyre kutte i sitt budsjett. Er det virkelig slik at Høyre nedprioriterer barnefamilienes økonomi?

Margret Hagerup (H) []: Høyre prioriterer et godt barnehagetilbud. Jeg er selv mor til et desemberbarn og vet viktigheten av å få et barnehagetilbud, så vi har prioritert at desemberbarn skal få plass. Vi øker barnetrygden, og vi sørger for lavere skatt. Vi har ikke den samme reduksjonen i barnehagepris som regjeringen har, men en familie kommer bedre ut med Høyres alternativ.

Barnehagene har blitt satt i spill de siste årene på grunn av SVs politikk og Rødts politikk, der de har prøvd å dra regjeringen i en retning. Vi er opptatt av at vi nå må sikre grunnmuren til barnehagene, vi må sikre at vi har et lovverk som sikrer forutsigbarhet og likebehandling for dem som gir et barnehagetilbud. Det er bekymringsverdig at det er for mange som ikke søker seg inn i barnehagen, så i vårt budsjett har vi også satset på arbeidsplassbasert barnehagelærerutdanning, ABLU, og tiltak for å fremme kvalitet og innhold.

Vi skal anerkjenne at en del barnehager har bemanningsutfordringer. Da er også sykefravær viktig å jobbe med. Der har vi bransjeprogrammene, som regjeringen kutter i. Det er også mange andre ting som er viktige, som vi kunne ha snakket om.

Presidenten []: Replikkordskiftet er avsluttet.

Marit Knutsdatter Strand (Sp) []: Senterpartiet kjemper for like muligheter i hele landet. Kommuner, fylker og utdanningsinstitusjoner må kunne prioritere de viktigste vår komité har ansvaret for: barnehagebarn, skoleelever og livslang læring for stadig flere. Flere barn i barnehagene er bra for barnet og samfunnet.

Senterpartiet, Arbeiderpartiet og SV har halvert barnehageprisene i landets minst sentrale kommuner og redusert den med en tusenlapp i resten av landet. Bekymringen for bemanningen i barnehagene våre imøtekommer vi med 1 mrd. kr i 2025. Høyre vil ha barnehageopptak for desemberbarna, men det krever bemanning. Flere kommuner har løpende opptak i dag, men de må ha nok folk på jobb. Høyres politikk er en dyrere barnehageplass med dårligere bemanning, og er som å synge Byssan Lull for døve ører.

Skolestarterne skal møtes med frilek og en god start. Grunnskole må ha mer praktisk læring og myndige lærere i klasserommet. Etter stillesitting, pugging og teoritunge skoledager faller flere fra. Tar Høyre selvkritikk? Tvert om – de vil reversere. Høyre er for elevene som trollet er under broen når Bukkene Bruse skal til seters, med mer naturfag, lenger skoledag og mer testing. Arbeiderparti–Senterparti-regjeringen styrker heller dagens skole og realfagene, med rentekompensasjon for spesialrom inne og ute med oppdatert utstyr. Elever skal få velge praktiske fag på mellomtrinnet og arbeidslivsfag på ungdomsskolen – og etter- og videreutdanning for alle fag for lærere. Vi bygger en skole hvor alle kan lykkes. Videregående skoler rammes av tragiske nedleggelser, noe jeg mener bør være siste utvei.

Stortinget har vedtatt fullføringsrett og rekvalifiseringsrett, sammen med en omlegging av videregående tilbud – med penger til fylkene attåt. Fagskoler prioriteres med 1 000 nye fagskoleplasser. Omstilling av Norge er nødvendig. Fagskolene bidrar med kvalitetsløft innenfor flere yrker, for arbeidstakere og på arbeidsplasser i hele landet. Høyskoler med sin plass i utdanningssystemet, og universiteter som nå brer seg utover hele landet, der Universitetet i Innlandet er det nyeste tilskuddet, må vi si hipp, hipp hurra for.

Forskning og kvalitetsarbeid over tid betaler seg. Derfor satser vi på studentene, med solid satsing på studiestøtte, mer bygging av studentboliger og at man får bedre vilkår for etter- og videreutdanning i hele landet. Det handler om å satse på kompetanseberedskap og at folk faktisk får henge med. Det blir mindre forskjeller mellom folk ved at de også får bedre tilgang på utdanning.

Presidenten []: Det blir replikkordskifte.

Margret Hagerup (H) []: Det var godt at representanten Knutsdatter Strand fikk «memoet» om fargekode for dagens debatt.

Våre politikere står i tøffe debatter – jeg nevnte skolenedleggelser – samtidig som alarmklokkene går om at det fødes færre barn, at det blir stadig flere eldre, og at resultatene i skolen faller dramatisk. Ferdighetene i lesing, matematikk og naturfag går ned, fraværet øker, og det er for mange som ikke fullfører. Regjeringen har gjort svært lite for å sørge for å snu dette, ikke annet enn å senke kravene for å ta lærerutdanning og å harselere over Høyres krav for det samme. En har også stemt imot nivådeling og plikt til intensivopplæring for elever som ikke har lært å lese, skrive og regne. En anerkjenner at spesialiststillinger i klasserommet kan være viktig for å lage en mer praktisk og motiverende undervisning i norsk, matematikk og engelsk, men en har ikke kommet tilbake med det i dette budsjettet heller.

Hvilke tiltak har regjeringen innført for at elevene skal lære seg å lese?

Marit Knutsdatter Strand (Sp) []: Det er en fascinerende virkelighetsoppfatning Høyre sitter med. Det er også interessant å se hvordan Høyre ønsker å gå tilbake i tid og reversere samtlige punkt som regjeringen har gått inn for i lærerutdanningene og når det gjelder flere kvalitetstiltak. Det er også fascinerende at de ikke anerkjenner tiltakene for en praktisk skole. En god stund pratet Høyre om en praktisk skole og ungdomsskolereform, men den siste tiden virker det som om Høyre har snudd, og som om en praktisk skole ikke lenger er så viktig, til tross for at vi senest i dag fikk forskning fra NORCE, Norwegian Research Centre, som dokumenterer betydningen av bl.a. å ha skole på gårder. Forskningen viser at elever tar med seg praktisk erfaring og opplever glede og mestring som de kan ta med seg inn i teoritunge fag. Slik kan en jobbe med lesing, skriving og regning også i praktiske fag.

Noe av det viktigste nå er å få skjermene ut og bøkene inn igjen, slik at fokuset på læring, med bl.a. en egen leselyststrategi, med en rekke tiltak og penger i statsbudsjettet for 2025, blir realisert, slik at elevene lærer å lese.

Margret Hagerup (H) []: Regjeringen har gjort det til en paradegren å reversere. Vi er helt enige om at en praktisk skole er viktig, og det er derfor vi prioriterer Ungt Entreprenørskap, som er et tiltak vi vet fungerer. Det er likevel slik at lese-, skrive- og regneferdighetene går dramatisk ned samtidig som vi vet at Norge er et av landene i verden som har mest uteskole. Vi vet også at det er mye bevegelse i norske klasserom.

Vi vil ikke lykkes uten lærerne – det er det som er poenget. Til regjeringens lesestrategi: I en undersøkelse gjort blant lærere på 5. trinn, sier 45 pst. at de har en vente og se-holdning til elever i 5. klasse som ikke har lært seg å lese. Det hjelper altså ikke hvis en ikke har en god lærer i klasserommet.

Hva er det Senterpartiet og regjeringen gjør – spesifikt – for å sørge for at norske barn lærer seg å lese i klasserommet i norskfaget?

Marit Knutsdatter Strand (Sp) []: Det hadde vært bra hvis Høyre var på jobb og anerkjente nedgangen i resultater som kom allerede i 2015. Da begynte alarmklokkene å ringe for en del av de resultatene som representanten Hagerup nå står her og ringer i bjellene for. Disse bjellene kunne de ha hørt på selv i 2015.

De vil også tilbake til 2021, da det også var bekymringsfulle funn, men det vil ikke bidra til å snu de utfordringene skolene har stått i og står i, på grunn av en feilslått høyrepolitikk.

At det skal være en god lærer i klasserommet, er noe som Senterpartiet definitivt er opptatt av. Jeg mener at vi i veldig mange runder har vært mye mer opptatt av det enn Høyre, fordi vi har vært opptatt av det for hele landet. Mangelen på kvalifiserte lærere er størst på Vestlandet og i Nord-Norge. Derfor satser vi nå på at de skal få tilgang på lærerutdanning, og at de også skal få større tilgang på etter- og videreutdanning. Lærerutdanningen på Nesna har nå et spennende pilotprosjekt hvor de skal utdanne lærere til 1.–10. trinn i grunnskolen. Ikke minst har de også etter- og videreutdanningstilbud for fådelte skoler, som det er veldig mange av i Norge.

Himanshu Gulati (FrP) []: I etterkant av skolenedleggelsene i Innlandet i høst har flere lokale krefter og ildsjeler ønsket å starte friskole i Innlandet, men de opplever at regjeringens sterke begrensninger og lovendringer på dette feltet gjør at det er veldig vanskelig å få til. Jeg lurer derfor på om Senterpartiet vil være med på et initiativ som igjen skal gjøre det lettere å starte friskole?

Ingrid Fiskaa hadde her overteke presidentplassen.

Marit Knutsdatter Strand (Sp) []: Senterpartiet har en pragmatisk tilnærming til det med etablering av privatskoler, men de skal ikke være i direkte konkurranse med det offentlige tilbudet. Der er Fremskrittspartiets retning – hvis det skulle bli fri etableringsrett – mildt sagt bekymringsfull. Jeg tror at en sterkere konkurranse fra private aktører ville kunne svekke det offentlige skoletilbudet vi har rundt omkring i landet.

Jeg er mildt sagt uenig i de nedleggelsene som skjer i Innlandet, men det som det er verdt å stille spørsmål om, er hvordan det ville ha vært annerledes dersom Fremskrittspartiets politikk og det som ligger i deres alternative budsjett, om å kutte i bevilgningene for 2025 til fylkeskommunene. Hadde det bidratt til å redusere presset om skolenedleggelser? Jeg tror tvert imot at det hadde blitt færre yrkesfag, mindre lærlingeformidling og mindre satsing på de desentraliserte skolene. Ikke minst tror jeg at med fritt skolevalg, eller karakterbasert opptak, som Fremskrittspartiet har foreslått i nettopp Innlandet fylkesting, ville situasjonen ha vært enda verre. Men jeg er glad for at bekymringen blir tatt opp, for den deler jeg i aller høyeste grad.

Kjell Ingolf Ropstad (KrF) []: Kristelig Folkeparti og Senterpartiet har stått sammen i mye av skolepolitikken. Jeg mistenker at Senterpartiet innerst inne er enig med Kristelig Folkeparti i at vi langt på vei sviktet seksåringene ved at de måtte starte på skolen. Fri lek forsvant ut. En veldig viktig del av det å utvikle seg som barn og en viktig del av senere læring har forsvunnet. Vi bruker også enormt mye penger på mange skoletimer som ikke gir den effekten som en ønsker. Hvis jeg ikke husker helt feil, sto Kristelig Folkeparti og Senterpartiet sammen om evalueringen av seksårsreformen. Svaret fra regjeringa har vært at en heller vil ha mer lek. Det kan gjøres på mange måter. Jeg skal ikke si at Kristelig Folkepartis løsning med å gjøre det om til en slags førskoleordning, som en gjør i andre land, er det riktige, men jeg vil veldig sterkt påstå at det er en mye mer effektiv måte å få en reell endring på i alle 1. klassene og kanskje også i 2. klasse og 3. klasse rundt omkring i landet. Mitt spørsmål er:

Ønsker Senterpartiet å gjøre noe med seksåringene, eller vil en «bare» si at vi trenger mer fri lek?

Marit Knutsdatter Strand (Sp) []: Vi har en kunnskapsminister som har sagt at hun vil følge opp den evalueringen, som Kristelig Folkeparti og Senterpartiet sto sammen om å kjempe for i forrige periode – det er helt riktig. Så var det til slutt et enstemmig storting som vedtok å be om en slik evaluering. Den har nå, omsider og på høy tid, kommet.

Jeg er enig i noe av premisset om at det vi la inn i forbindelse med vedtaket om Reform 97, i 1996, ikke ble fulgt opp. Men det er bl.a. på grunn av høyrepolitikk utover på 2000-tallet, spør du meg. Det med flere skoletimer i naturfag, som bl.a. er foreslått av Høyre, er også en retning som Senterpartiet er veldig kritisk til.

Jeg synes representanten er inne på mange viktige poenger. Vi vil jobbe for at regjeringen tar tak og følger opp. Vi må også jobbe godt i partiene våre, og jeg vil utfordre Kristelig Folkeparti til å være med på timeplanfestet frilek og til å ha høye ambisjoner for hvordan skolestarten kan bli nettopp det vi vedtok i Stortinget i 1996 – en god og myk start på skolegangen.

Presidenten []: Replikkordskiftet er avslutta.

Himanshu Gulati (FrP) []: Utdanning til arbeid er Fremskrittspartiets fremste prioritering innen utdanningsfeltet. Det må sørges for en dimensjonering av utdanningstilbudene som matcher arbeidslivets og samfunnets behov. Det er et stort behov for helsearbeidere, ingeniører og lærere. Profesjonsfagene er det viktig å prioritere, men Norge har behov for mye ulik kunnskap. Som det heter i den gamle folkevisen Kjempene på Dovrefjell: «Den tolvte han var så vis en mann, han visste hva som skjedde i fremmede land.» Slike vise menn er viktig i dagens urolige internasjonale situasjon, og særlig viktig for en eksportrettet nasjon som Norge.

Et så rikt land som Norge må kunne tilby barn og ungdom undervisning i verdensklasse. Det må være vår visjon, men da må også grunnlaget for læring være der. Da må vi få tilbake ro og orden i klasserommet, og der ser vi dessverre altfor mange eksempler på at det går i feil retning. Kjernefag som norsk og matematikk og bruk av velprøvde verktøy som karakterer og eksamener må også vektlegges.

I Fremskrittspartiets alternative budsjett settes det bl.a. av midler til 100 nye spesialskoleplasser for elever med utagerende oppførsel og til sosialagentprøveprosjekter for bedre skolemiljø, etter modell fra Oslo, og prøveprosjekt med økt bruk av nivådeling i klasseundervisningen. Vi mener disse tiltakene vil være viktige for å få fokus på læring tilbake i skolen og for å se den enkelte elev og hjelpe den enkelte elev med å mestre sin skolegang. Videre foreslår vi å øke utstyrsstipendet med 10 pst. og også å øke lærlingtilskuddet.

Det må satses mer på fagskolene og yrkesfagene på videregående. Det er positivt at regjeringen oppretter 1 000 nye fagskoleplasser, men Fremskrittspartiet vil understreke behovet for en langsiktig og ambisiøs opptrappingsplan for fagskolesektoren. Fremskrittspartiet ønsker også en enklere hverdag for studentene. Vi vil gi økt studiestøtte og bygge flere studentboliger, og vi ønsker at studentøkonomien skal styrkes, slik at det skal være mulig å være heltidsstudent i Norge. Over en fireårsperiode vil Fremskrittspartiet trappe opp studiestøtten til 1,5 G. Vi mener det vil være et godt tiltak for studentene.

I folkevisen Vesle Kari vår trekkes det fram at «Teleguten visste sitt eige beste, kaupte seg ei drift med fe og med heste». Flere må få mulighet til nettopp dette, nemlig å starte sin egen bedrift og også skape verdier. Bedre undervisning i personlig økonomi og bedre studiefinansiering håper Fremskrittspartiet vil bidra til nettopp dette: mer gründerskap, mer innovasjon og mer fokus på økonomi og hvordan man bygger verdier.

Med dette vil jeg takke komiteen for godt samarbeid og ønske alle god jul og godt nytt år.

Presidenten []: Det blir replikkordskifte.

Øystein Mathisen (A) []: Vi vet at vi framover vil ha mangel på lærere. Regjeringen har kommet med en strategi for rekruttering til lærerutdanningen og læreryrket, sammen med partene. Vi har også tiltak i budsjettet som følger opp dette.

Jeg leser i Fremskrittspartiets alternative budsjett at de ikke har noen flere eller andre tiltak, men i Fremskrittspartiets utkast til nytt partiprogram finner jeg et tiltak som potensielt vil gjøre det totalt motsatte, nemlig forslaget om å redusere stillingsvernet i skolen. Fremskrittspartiet har tidligere sagt at det burde bli lettere å sparke lærere i norsk skole.

Hvordan skal stillingsvernet helt konkret svekkes, og hvorfor vil Fremskrittspartiet at den yrkesgruppen det skal være lettest å si opp og sparke i norsk skole, skal være lærerne?

Himanshu Gulati (FrP) []: Det er viktig å bedre rekrutteringen til læreryrket. Vi ser alle med stor bekymring på nedgangen i søkertall. En av de tingene Fremskrittspartiet har prioritert, med nettopp det i tankene, er kampen mot vold og trusler i skolen, hvor vi ser at veldig mange lærere rammes.

Det er riktig at Fremskrittspartiet gjør en rekke grep vi mener ikke vil ramme skolen, men tvert imot være bra for skolen. Det er bl.a. at også realkompetanse skal vurderes i større grad når lærere rekrutteres, slik at man ikke bare setter pris på akademisk utdannelse, men også at folk med realkompetanse og praktisk erfaring fra ulike yrkeslinjer kan komme inn i skolen. Det er også en del andre ting Fremskrittspartiet har vært tilhenger av over lengre tid, som vi mener styrker skolen, slik som lærerevaluering.

Øystein Mathisen (A) []: Jeg prøver litt mer. Arbeiderpartiet og kunnskapsministeren har vært opptatt av at læreren skal være sjefen i klasserommet. Dette sier iallfall Fremskrittspartiet at de er enig i. I tillegg er vi opptatt av å redusere unødvendig byråkrati og dokumentasjon, slik at læreren får mer tid til elevene og mer tillit, og vi får tryggere lærere i klasserommene. Det gjør også yrket mer attraktivt.

Jeg vil følge opp det spørsmålet jeg ikke fikk et veldig tydelig svar på, om svekking av stillingsvernet. Hvordan skal en lærer med lavere stillingsvern enn andre yrkesgrupper i kommunen, i praksis klare å være sjefen i klasserommet og stå i vanskelige situasjoner, når man reduserer stillingsvernet og dette kravet vil føre til mer dokumentasjon, fordi en lærer vil måtte forsvare sin jobb hvis de får en sak på seg?

Himanshu Gulati (FrP) []: Jeg mener Fremskrittspartiets helhetlige politikk ikke reduserer lærernes stilling i skolen, men faktisk styrker den. Som jeg nevnte tidligere, er kampen mot vold og trusler ett eksempel på det. Hvis man ser på den tematikken, ser vi i dag at den økte beskyttelsen lærerne har i loven mot den type handlinger, ikke prioriteres og brukes i kampen mot vold og trusler. Selv om jeg merker at representanten påpeker én ting, vil jeg se på helheten i Fremskrittspartiets politikk, og den vil styrke lærernes posisjon i skolen.

Linda Hofstad Helleland (H) []: Jeg merket meg at representanten Gulati nevnte både gründerskap og innovasjon i sitt innlegg. Representanten er vel enig med Høyre i at grunnlaget for å få til det, er satsing på forskning også. Er ikke representanten bekymret for det signalet Fremskrittspartiet sender ut til bedriftene, med det kuttet man har gjort for neste års forskningsbudsjett? Det bedriftene ønsker seg mer av, er nettopp partnerskap med forskningen, for å styrke innovasjon, for å legge til rette for at de gode ideene kan utvikles. Vi skal utvikle nye bedrifter, nye næringer. Vi ser at andre land springer fra oss, med en stor innsats på forskningsfeltet, mens Norge nå sakker akterut.

Himanshu Gulati (FrP) []: Jeg er enig med representanten Helleland i viktigheten av både innovasjon, gründerskap og også forskning. Jeg er også glad for den sterke økningen i forskning våre to partier fikk til sammen sist gang vi styrte. Norge har et forskningsbudsjett på over 48 mrd. kr, og det stemmer at Fremskrittspartiet kutter noen få promiller i dette, for vi mener at vi også trenger en debatt om prioriteringen i forskningssektoren. Mange av søknadsprosessene er kompliserte. Ikke all forskning er næringsrettet og med det fokus Fremskrittspartiet mener vi trenger for å oppnå best effekt og økt verdiskapning. I tillegg har Fremskrittspartiet gang på gang foreslått at enkelte prosjekter bør avvikles, bl.a. Panorama-samarbeid med Kina og tidligere også Russland.

Satsingen på forskning er viktig, den står Fremskrittspartiet bak, men vi mener også det er rom for noen omprioriteringer og noe sterkere fokus.

Grete Wold (SV) []: Vi følger alle Barnehageopprøret og Foreldreopprøret i sosiale medier. De deler hver eneste dag beskrivelser av en bemanningskrise i barnehagene våre. Derfor har SV i forhandlinger med regjeringen fått til en betydelig økning til bemanning både i SFO og ikke minst i barnehage, nettopp for å bøte på den situasjonen vi deler opplevelsen av.

I Fremskrittspartiets budsjett er det ikke satt av en eneste krone til dette. Deler ikke representanten bekymringene rundt i Barnehage-Norge på dette området?

Himanshu Gulati (FrP) []: Fremskrittspartiet ser med stor bekymring på det som generelt skjer i barnehagesektoren akkurat nå, ikke minst også den store uroen mange ansatte føler på. Jeg tror det er få partier som bl.a. satser så mye på økt pensjonstilskudd i deres budsjetter her i år, som Fremskrittspartiet gjør. Selv om jeg deler representantens bekymring, er det ett element som tas opp av, av en rekke elementer som må fikses i barnehagesektoren. Noen av dem tar Fremskrittspartiet opp nettopp i budsjettet, med økte bevilgninger.

Presidenten []: Replikkordskiftet er avslutta.

Grete Wold (SV) []: Vi vedtar Norges viktigste budsjett i denne sal, og det gjør vi før de fleste av oss har verken «vaske golver» eller «børi ved», et budsjett som legger grunnlaget for våre barn og barnebarn, de som skal overta etter at vi har takket for oss. Det er derfor på vår vakt vi må sikre rammer for en god oppvekst og muligheter for å skape seg et godt liv.

Vi i SV er derfor veldig fornøyd med at vi sammen med regjeringen har lykkes med å sette av betydelige beløp på områder som betyr noe for barn og unge, og som også betyr mye for deres foreldres lommebok. Det betyr noe i en dyrtid der både mat, strøm og livsopphold skaper vansker for barnefamilier i etableringsfasen.

Vi har det siste året opplevd en bemanningskrise i barnehagene, og det er ikke bare i romjulen «[e]n skulle vøri fire år», det skal det være godt å være hele året. Barnehageopprør og foreldreopprør melder daglig om en kritisk situasjon vi må ta på alvor. Ungene våre skal ha det bra. Stadig færre søker seg til jobb i barnehage, og rekrutteringen til barnehagelæreryrket er fallende. Det er alvorlig. Skal vi lykkes med å snu denne utviklingen, må vi sørge for tilstrekkelig bemanning. Derfor er jeg glad for at SV har sørget for hele 550 mill. kr til økt bemanning rundt om i barnehagene våre. Det er helt nødvendig og et viktig skritt for å snu den utviklingen vi nå ser.

Så har SV klart å sikre gratis kjernetid i SFO over lengre tid. Det har medført at rekordmange barn nå får være med på leken. Men det betyr også at det er behov for flere ansatte i SFO, derfor blir det tilsvarende, 550 mill. kr, til bemanning også der. Tilbakemeldingene fra kommunene er tydelige: Dette er bra.

Så vokser jo våre barn opp, og de vil studere til et yrke som de både ønsker seg og har evner til. Da er det avgjørende at man har en reell mulighet til å ta den utdanningen man ønsker seg, der man ønsker seg. Ikke minst trenger vi flere håndverkere, for hans arbeid det varer, hans arbeid består, for smedens verk, ja, det lever i tusen år.

En studiestøtte som er økt med 10 pst., gir våre studenter en etterlengtet økt kjøpekraft. Denne perioden har vi faktisk økt den med nærmere 35 000 kr i året, takket være SV.

Hver høst ser vi et stort behov for studentboliger og flere hybler. Spesielt i byene våre tvinges mange ut på et grådig privat leiemarked. Derfor er det gledelig at vi nå kan gå i gang med å bygge over 3 000 nye studentboliger, for vi trenger snekkere, og de skal være stolte av sitt kall. Vi har økt tilskuddssatsen til samskipnadene til 40 pst., og det betyr også en rimeligere husleie.

Avslutningsvis vil jeg få takke alle i komiteen og rundt for samarbeidet dette året:

«Det siger jeg for visst og sant,

deres lige fantes ikke i Norges land.»

Presidenten []: Det blir replikkordskifte.

Kari-Anne Jønnes (H) []: Betre byrdi du ber'kje i bakken enn mannavit mykje. Det er vi nok enige om. Den store utfordringen i norsk skole er at ungene våre ikke lærer å lese, skrive og regne skikkelig. Veldig mange kommuner har trang økonomi nå. Det hører vi om hver dag, og mange klarer ikke å oppfylle lærernormen. Hvorfor mener SV da at det er fornuftig å prioritere skolemat framfor kunnskap og flere ansatte i skolen?

Grete Wold (SV) []: Jeg deler absolutt representantens bekymring for både kommuneøkonomien og at vi ikke klarer å tilføre barna våre de basisferdighetene som de trenger i skolen.

Så har nok representanten litt overdreven tro på at flere timer og mer basisferdigheter er det som løser det. Skolemat er en av de tingene som er en grunnpilar for at barna våre skal tilegne seg den kunnskapen som de faktisk blir servert i klasserommet. Jeg vil utfordre høyresiden tilbake, for når vi foreslår skolemat og andre tiltak i skolen, viser man til at man trenger flere kvalifiserte lærere. Jeg tror aldri vi kommer dit hvor vi sier at nå har vi mer enn nok kvalifiserte lærere, så her er vi nødt til å ha to tanker i hodet samtidig, og da mener vi at skolemat er en av de pilarene som faktisk sørger for at ungene våre får lære å lese og skrive med gode, kvalifiserte lærere i klasserommet, noe som vi på sikt selvfølgelig er enige om.

Kari-Anne Jønnes (H) []: Høyre er ikke prinsipielt imot skolemat, men vi er prinsipielt imot å flytte penger fra kunnskap og kompetanse over til skolemat. Jeg tror representanten Wold og jeg er enige om at skolen er det aller viktigste verktøyet vi har for å sørge for å gi alle unger like muligheter. Hvis ungene våre skal få like muligheter, må de lære å lese, skrive og regne, som er nøkkelen til å fullføre videregående skole og komme seg ut i et aktivt arbeids- og samfunnsliv.

Veldig mange kommuner og fylker har funnet løsninger som å gi ungene knekkebrød eller havregrøt på morgenen. Det er det ingen i Høyre som er imot, men det vi er imot, er å prioritere de store pengene – som vi ser SV og regjeringen nå gjør – på skolemat framfor innhold til ungene våre. Da betyr jo det at SV heller prioriterer mat enn at ungene skal lære å lese, skrive og regne skikkelig. Hvorfor er det en god prioritering?

Grete Wold (SV) []: Det er en veldig god prioritering nettopp fordi vi deler samme bekymring for at ikke alle barn får like muligheter til å lære seg å lese og skrive. Skal alle barn, uavhengig av hvilken familiebakgrunn eller familiesituasjonen de måtte være i, ha de mulighetene, må vi sørge for at de er mette når de sitter i klasserommet.

Vi vet jo at trivsel i skolen er utrolig viktig. Vi vet også at skolemat og et felles måltid er med på å få ned mobbetall, det øker trivselen, det skaper samhold, og det skaper gode læringsmiljøer. Det ene kan som sagt ikke utelukke det andre i denne sammenhengen. Vi mener bestemt at skolemat er noe vi bør prioritere i Norge, som er et land som faktisk ligger langt etter våre naboland på nettopp dette området.

Kari-Anne Jønnes (H) []: Den som er opptatt av læring, må også være opptatt av trivsel. Det er helt riktig at hvis ungene våre skal lære noe på skolen, må de også trives. Men det er jo sånn at utenforskap gjerne går i arv, og vi er opptatt av å jobbe langsiktig. Vi vet at det aller viktigste vi kan gjøre for ungene, er at de kommer seg gjennom videregående opplæring og ut i et aktivt arbeids- og samfunnsliv, sånn at de selv evner å ivareta egen familie når den tiden kommer. Derfor er vi så opptatt av at det viktigste vi kan gjøre for dem som har unger i dag, er å sørge for at de klarer å fullføre videregående skole. Da er det å kunne lese, skrive og regne det aller viktigste. Den største utfordringen i skolen i dag er ikke at brorparten av ungene er sultne. Det er at altfor mange ikke klarer å lese, skrive og regne når de går ut av 10. klasse. Mener SV fortsatt at det er klok bruk av de store pengene å bruke dem på et enkelt skolemåltid?

Grete Wold (SV) []: Ja, vi er ganske konsekvente i politikken vår på det. Det kan jeg betrygge representanten med. Åpenbart er det å kunne fullføre en videregående opplæring mye av grunnlaget for å skape seg en god framtid og ikke minst kunne sørge for at ens egne barn også har muligheten til å ta seg en høyere utdanning. Det er vi helt enige om.

Som jeg har gjentatt tidligere: Vi mener at skolemat er en av de tingene som må på plass, og vi ser nå at en pugge-teste-skole, hvor man er mer opptatt av resultatene enn av trivsel og ivaretakelse av elevene, nettopp fører til den utviklingen vi ikke ønsker å se: at færre og færre har gode nok grunnleggende basisferdigheter til å bygge videre på et utdanningsløp.

Presidenten []: Replikkordskiftet er avsluttet.

Abid Raja (V) []: Det budsjettet vi i dag diskuterer, er kanskje den aller viktigste innsatsfaktoren for å ruste Norge for framtiden. Det er bare gjennom å investere i kunnskap at vi klarer å løse de store utfordringene. Her leverer dessverre ikke regjeringen godt nok. I den moderne julevisen fra Snøsøsteren synger Delara om «Siste dans». Det passer egentlig ganske bra til dette budsjettet, som også bør være det aller siste regjeringen får vedtatt.

Det er gjennom kunnskap og en god skole vi løfter barn og sørger for at de har de aller beste forutsetningene for å følge drømmene sine og leve et godt liv. Vi vet at barnehagen er utrolig viktig for å utjevne sosiale forskjeller. Den fantastiske jobben de flinke fagfolkene i barnehagen gjør for ungene våre, sørger for at flere barn får et bedre utgangspunkt.

Vi har ikke nok folk i barnehagen. Det er ikke nok gode, varme, kompetente medarbeidere til å gi god omsorg. Den utfordringen må vi ta på alvor og løse. Derfor har vi i Venstre satt av penger til 2 000 årsverk i barnehagen.

De barna som trenger barnehage aller mest, er de barna som vokser opp i hjem der mamma og pappa har dårlig råd. Forskning viser at til tross for en høy andel barn som går i barnehage, er disse barna oftere hjemme og begynner senere i barnehagen enn de fleste andre barn. Derfor er det viktig for Venstre å fjerne barrierene for at de barna får gå i barnehagen. Økonomi er en større barriere for en familie med skikkelig dårlig råd enn det er for de fleste familier.

Det er og har alltid vært viktig for Venstre å løfte i bunnen. Vi vet at ungene som i dag uteblir, bor i hjem som allerede hadde gratis kjernetid, og som ikke nyter godt av at den gjengse barnefamilie får litt billigere barnehage. Derfor gir Venstre gratis barnehage til alle barn i lavinntektsfamilier, for det er de barna som trenger barnehage mest, og de familiene som har dårligst råd.

Når barna begynner i 1. klasse, er det allerede store forskjeller mellom barn, ikke bare fordi noen er født tidlig eller sent på året, men fordi forskjellene i hvor godt rustet man er for å starte på skolen, også påvirkes av oppvekstvilkårene man har hjemme. Nina Drange i ekspertgruppen om barn i fattige familier forteller at forskjeller i ordforrådet, grunnleggende matematikkforståelse og helt grunnleggende trening i å vente på tur er synlig allerede i 1. klasse. Det er denne enorme oppgaven og det viktigste oppdraget vi gir lærerne våre.

De store forskjellene gjør også at Venstre mener det må bli lettere å vente et år før man starter på skolen, at vi må gjøre mer for å løfte elevene på lavt mestringsnivå, og sørge for at flere elever får et best mulig utgangspunkt for å få gode, grunnleggende ferdigheter. Det starter og slutter med læreren. Derfor har vi i Venstres forslag til statsbudsjett satt av penger til å gi lærere mer tid til å følge opp elevene sine. Vi dobler kontaktlærertiden i vårt alternative budsjett. Vi vet at flere lærere i dag får flere oppgaver, og de står i et stadig krysspress. Samtidig vet vi at færre vil bli lærere, mange slutter i jobben sin, elevene lærer mindre, og skolefraværet er høyt.

Presidenten []: Det blir replikkordskifte.

Anja Ninasdotter Abusland (Sp) []: Skoler nedlegges, og det gir lange reiseveier og har store konsekvenser for både elever og lokalsamfunn. Regjeringens grunnskoletilskudd sikrer en desentralisert skolestruktur og hindrer kommuner i å tro at de kan spare penger på å legge ned skoler. «Han såg ut på dei steinute strender», men i dag ser vi ut over bygder som trues av stillhet når skolene forsvinner.

Da vil jeg spørre: Er det greit for Venstre at flere skoler legges ned i bygd og by fordi de fjerner grunnskoletilskuddet i sitt alternative statsbudsjett?

Abid Raja (V) []: Når vi velger bort det tilskuddet, som inntektssystemutvalget mente man burde avvikle, gjør vi det fordi vi ønsker at vi skal få til mer læring i skolen, flere lærere og en bedre skole.

Da jeg stilte spørsmålet til statsråden om dette 28. november her, om hun kunne tenke seg om en gang til om hvordan hun disponerte budsjettet, ville hun iallfall ikke gjøre som Venstre, som fjerner grunnskoletilskuddet. Når vi står her i dag og ser hva vi får til når vi istedenfor å opprettholde gamle, slitne bygg heller satser på innholdet i skolen, på lærerne og får ungene tilbake på skolen, er det helt åpenbart at med de behovene som skolen har i dag, utfordringer står i kø, gjør Venstre det klokt ved at vi heller satser de store pengene på barna, ikke på de slitne byggene.

Anja Ninasdotter Abusland (Sp) []: Denne regjeringen har satset på desentralisert utdanning, og det gjør at flere slipper å flytte for å studere, for vi utdanner folk der de er. Alternativet er at disse faktisk får null utdanning.

I tillegg har vi med gjeldssletteordningen et mål om at de som eventuelt flytter for å studere, også velger å flytte hjem. «Det lyser i stille grender» der folk blir boende, skaper liv og verdier. Men hva er det egentlig Venstre vil gjøre for å sikre høyere utdanning i distriktene, og hvilke grep vil de ta for å få flere til å flytte til bygder der behovet også er størst?

Abid Raja (V) []: Jeg har sittet og lyttet til budsjettdebatten, og jeg tror regjeringen har en historiefortelling som ikke stemmer overens med virkeligheten. Jeg er litt usikker på når Forsknings-Norge aller første gang sto utenfor her og protesterte mot regjeringens politikk. Dette budsjettet, som får en realnedgang på 1,3 pst., hvor 27 av 35 universiteter og høyskoler sier at de får en reell nedgang, og at de må kutte.

For bare noen uker siden besøkte jeg NTNU, hvor rektor sier at nå må de redusere med nesten 90 årsverk på grunn av regjeringens politikk. Sektor etter sektor har protestert på denne regjeringens politikk. Når man er i budsjettdebatt, tror jeg regjeringspartiene gjør klokt i å lytte til sektoren der ute, som har vært i budsjetthøringene og fortalt hvordan politikken rammer denne sektoren istedenfor at man kjører fram et mantra om at det er opposisjonen som er skyld i den politikken regjeringen fører.

Himanshu Gulati (FrP) []: Vi ser at mange elever sliter med prestasjonene i skolen sammenlignet med tidligere, og Fremskrittspartiet har derfor ment at vi må fokusere mer på basisfagene, de fagene som er viktigst i skolen. Sidemål mener mange elever at de har mindre nytte av, og at de gjerne skulle ha fokusert på andre fag. I vårt eget fylke, Akershus, merker jeg at mange elever gjerne skulle hatt andre fag enn nynorsk. Men Venstre er dessverre uenig med Fremskrittspartiet i denne saken. Jeg lurer på om det ikke hadde vært bra for elevene å slippe å bruke tid på sidemål når man ønsker f.eks. å ta andre fag.

Abid Raja (V) []: Vi er fra samme fylke. Vi representerer to forskjellige partier også på dette feltet. Jeg er usikker på hvor lenge representanten Gulati og jeg har diskutert dette. Jeg tror det er tilbake til skoledebattene faktisk. Jeg slapp å ha nynorsk, fordi jeg hadde minoritetsbakgrunn, så jeg har egentlig ikke så sterkt og nært forhold til nynorsk som språk. Jeg vet ikke engang om representanten Gulati hadde nynorsk.

Nå har jeg tilfeldigvis tre barn som går på videregående skole, og de har nynorsk. To av de tre de sier til meg at dette må du få gjort noe med. Men da må vi dra denne leksen også til barna: Vi har faktisk flere språk i Norge. De språkene er likestilt i loven. Det mangfoldet er viktig, og det har en egenverdi å lære dette. Nå har vi til og med fått nobelpris i litteratur, som er skrevet på nynorsk. Og jeg tror jeg til og med leste at influenseren Sophie Elise nå hyller nynorsk litteratur. Så nå er det like før Gulati også kommer til å snu! (Munterhet i salen)

Kjell Ingolf Ropstad (KrF) []: En god skole er veldig avgjørende for samfunnet vårt. For Kristelig Folkeparti er det slik at det å lykkes med skolen er å lykkes med å gi elevene mulighet til å utvikle sitt potensial og få ut det beste av seg selv – ikke nødvendigvis at alle skal gå ut med beste karakter, men at de skal få ut potensialet, og at de også skal utvikle seg som gagns mennesker, for dannelsesbiten av skolen er viktig. Så verdiaspektet må heller ikke undervurderes.

Det gleder meg å høre på debatten i dag, for jeg hører ulike strofer som jeg tror de fleste elever snart skal få høre, at et barn er født i Betlehem, og at mennesker kan fryde seg, for «Oss er en evig Frelser født». Men vi får se i de neste debattene om det faktisk gir så gode resultater.

For det er en utfordring når det gjelder kunnskapsbiten i skolen: TIMSS-undersøkelsen, som kom for bare for et par uker siden, viste resultatene i naturfag og matte, der nesten halvparten av niåringene lå på det laveste nivået. Fra før vet vi fra PISA-undersøkelsen at en av tre gutter og en av fem jenter leser kritisk dårlig når de går ut av grunnskolen. Elevenes motivasjon har falt. Foreldrenes støtte, som er ekstremt viktig – at vi som foreldre spør hvordan de gjør det på skolen, hva de lærer, altså bare det å vise interesse og være støttende – har dessverre også falt. Lesingen for ungene har falt, vi vet at søkningen til lærerutdanningen er rekordlav, og dessverre har også mobbingen gått opp, skolevegringen gått opp og ADHD-diagnoser gått opp. En tegner på en måte et veldig helsvart bilde, kjenner jeg, når jeg går igjennom de ulike tingene, men det haster iallfall med et kvalitetsløft i skolen, og for Kristelig Folkeparti er det presserende. Så vi har et eget forslag som ligger til behandling, men vi følger det også opp i budsjettet vårt.

OECDs utdanningsdirektør, Andreas Schleicher, sier at læring er en sosial og relasjonell prosess, og han understreker at de gode utdanningssystemene prioriterer kvalitet i den enkelte time framfor kvantitet i mange timer. Han sier at kvalitet i skolen er avhengig av å rekruttere, beholde og utvikle dyktige lærere og gi dem muligheten til å være gode lærere og til å ha forberedelsestid utenfor klasserommet. Vi mener at Schleicher har rett. Vi må ha en kunnskapsbasert skolepolitikk, og i det forslaget som vi har fremmet, sier vi 50 000 kr mer til lærerne over to år, to klokketimer mindre undervisningstid og 500 mill. kr mer til trykte lærebøker. To klokketimer mindre undervisningstid gjelder for kontaktlærerne. Det koster ganske mye, men vi finansierer det med en kortere skoledag, også over to år, altså en trinnvis omlegging, og også med foreldrebetaling på SFO når den samlede inntekten i familien er over 2 mill. kr. Da vil vi oppnå nettopp det: Mer kvalitet i den enkelte time framfor kvantitet i mange timer.

Presidenten []: Det blir replikkordskifte.

Grete Wold (SV) []: Som SV er jo Kristelig Folkeparti opptatt av barna våre og barnas oppvekst, og ikke minst barnefamilienes situasjon, så da ønsker jeg å rette oppmerksomheten litt mot SVs reform, som handler om gratis kjernetid i SFO, og det at alle barna skal få lov til å være med på leken, uavhengig av foreldrenes lommebok. Dette har vært en stor suksess, det ser vi. Men i Kristelig Folkepartis budsjett kuttes nettopp dette – eller «reverseres», som det jo er så populært å beskylde hverandre for for tiden – og med det sender man en regning på 20 000 kr til disse barnefamiliene som jeg oppfatter at Kristelig Folkeparti er opptatt av. Hvordan henger dette sammen med profilen og politikken til Kristelig Folkeparti?

Kjell Ingolf Ropstad (KrF) []: Jeg må si at jeg er litt skuffet over SVs prioritering når det gjelder gratis kjernetid og den utrullingen. Samtidig skal jeg understreke fra denne talerstolen at jeg er blitt mer og mer begeistret for SFO, nettopp fordi det er et viktig tilbud for mange familier, som representanten sier, og det er – jeg vil også understreke det – nesten den siste arenaen for fri lek. Alt annet er blitt så organisert av hverdagen, eller at det er skjermer og ulike ting, så jeg er veldig begeistret for SFO. Derfor vil jeg si at det er veldig bra med mer bemanning, men jeg vil også understreke at jeg tror vi må bevare SFO som lekearena. Det skal ikke nødvendigvis fylles med ekstremt mange aktiviteter, og at bare fordi de er der, så skal det puttes på med ulik læring osv. De lærer masse bare gjennom å leke sammen.

Men grunnen til at vi velger å prioritere som gjør, er at vi, som jeg sa, ønsker foreldrebetaling når den samlede inntekten i familien er over 2 mill. kr. Dette er familier som har god råd. Så bruker vi heller de pengene til å styrke kvaliteten i skolen og til å øke barnetrygden, og der skal jeg gi SV mer kred, for det har de også bidratt til.

Grete Wold (SV) []: Tusen takk for heiarop og optimisme! Det er vel noe vi opplever som politikere mange ganger, at vi kan ha én linje i politikken, og så ser vi at noen gjør noe bra. Og da synes jeg det er ærlig og redelig også å heie fram det, og sikre at vi i fellesskap faktisk bevarer den utviklingen andre har fått på plass, så det setter jeg stor pris på. Vi deler også tanken om at vi trenger mer lek, både inn i SFO, men også i den første tiden i skolen, nettopp fordi lek er læringsfremmende. Det er ikke noe som går på bekostning av undervisningen; det er en del av undervisningen, og der har jo SFO en viktig.

Vi har også forståelse for at man ønsker at de som har mest penger, kan betale for det. Samtidig vet vi jo at universelle ordninger nettopp er det som både er administrativt effektivt, og som sikrer at alle får være med. Så vil nå Kristelig Folkeparti, når man ser suksessen med dette, kanskje også for sitt neste budsjett se at dette er en politikk som bør ligge fast?

Kjell Ingolf Ropstad (KrF) []: Da vi stilte spørsmål og satte beløpsgrensen på 2 mill. kr, som jeg synes er en høy samlet inntekt i familien, så vi at vi hadde en besparelse på 1,9 mrd. kr. Det er veldig mye penger, og vi vet at budsjettene blir trangere framover. Derfor valgte vi å gå videre med det, selv om jeg skjønner at dette ikke nødvendigvis er det mest populære å gå inn i en valgkamp med.

Men jeg sa at jeg er litt skuffet over prioriteringen til SV, for jeg har vært litt overrasket over at det ikke er blitt dyttet mer penger inn i skolen, altså den tiden der læringen skal være, og hvor undervisningen skal være best mulig. Jeg tenker at hadde en kunne brukt nesten to milliarder på noe, så hadde jeg heller enten puttet det på bemanning, eller puttet det inn i skolen, slik som vi gjør. Nå skal vi ha programbehandling, og jeg er spent på hva organisasjonen sier om disse tingene, men jeg mener rett og slett at de som har så mye inntekt, også må kunne betale noe for SFO-tiden. Og vi ser jo at det er veldig mange som bruker den, eller som melder seg på, og som ikke nødvendigvis bruker tiden.

Hege Bae Nyholt (R) []: Representanten fra Kristelig Folkeparti og jeg er enige om mye – kanskje litt overraskende. Vi vil ha mer lek i skolen, flere fysiske lærebøker, billigere barnehager, bedre SFO, og vi vil reversere seksårsreformen. Problemet er bare at Kristelig Folkepartis foretrukne samarbeidspartnere trekker i helt motsatt retning. Venstre fjerner maksprisen på SFO, Høyre vil presse så mye teori som mulig inn i skolen, og Fremskrittspartiet vil både nivådele og sende elever på spesialskoler. Alle de tre partiene er også for seksårsreformen.

Vis meg vennene dine, og jeg skal fortelle deg hvem du er, heter det. Hvordan skal velgerne kunne tro på Kristelig Folkepartis skole- og barnehagepolitikk med de vennene det har?

Kjell Ingolf Ropstad (KrF) []: Vi klarte å få på plass lærernormen, som jeg tror vi også er enige om at er en viktig bit. Det klarte vi i samarbeid med de samme.

Min erfaring er at Høyre og Venstre er opptatt av å være kunnskapsbaserte, og som jeg sa i mitt innlegg, har det endret seg. Mye av grunnen til at vi gjorde endringer på begynnelsen av 2000-tallet, var f.eks. OECD som pekte på at Norge hadde litt få timer. Nå har de snudd helt på den tanken og ser på landene som gjør det best. De har færre timer og bruker mer ressurser på kvaliteten og å kunne gi lærerne mer tid til forberedelse, til å bygge relasjoner, til å ha kontakt med elevene og til å ha kontakt med foreldrene, som jeg også vet er veldig viktig.

Jeg ser at det snakkes om heldagsskole – om det er Arbeiderpartiet eller andre, jeg har ikke helt fått svaret ennå, så jeg er spent på hva programmet deres sier. Det snakkes om eventuelt å kutte noe, og det er 10. klasse. Jeg er spent på hvilken retning det går, men jeg har et håp om at Høyre og Venstre skal se på kunnskapssiden. Så får jeg si litt flåsete at Fremskrittspartiet er opptatt av å effektivisere og kutte byråkrati, så kanskje de er med på å si at vi kan bruke pengene mye bedre og få mer læring ut av det med færre timer, og heller satse mer på lærerne.

Hege Bae Nyholt (R) []: Jeg synes det er gledelig å høre at representanten har fått sansen for SFO, og at frilek er viktig, men det er sånn at barn trenger gode rammer og veiledning for at frileken skal være positiv. Situasjonen på SFO er at det er der man tar imot de trøtte ungene om morgenen, og der man tar imot de slitne ungene etter endt skoledag. Det er også en bemanning som er 15 barn per ansatt.

Jeg har hørt historier som at to ansatte drar på bytur, det ene barnet stikker av, og da står altså en ansatt igjen med 29 barn. Dette er virkeligheten rundt omkring på landets SFO-er. I tillegg er det sånn at barn med vedtak og tiltak i skolen ikke har de samme rettighetene i SFO, og det skjer nok ikke noe magisk i det du går fra skole til SFO.

Kan Rødt regne med støtte fra Kristelig Folkeparti i å styrke både bemanning og rettigheter på SFO i politisk arbeid framover?

Kjell Ingolf Ropstad (KrF) []: Som jeg var inne på: Når man gjør ting gratis, vet man at det blir flere brukere, så belastningen har over veldig kort tid vært ganske stor for de ansatte i SFO. Jeg hører fra mine kommunepolitikere at de mener at det ikke er fullfinansiert heller, eller iallfall at det slår litt forskjellig ut i de ulike kommunene. Kanskje det er fullfinansiert på makronivå, men at det ikke treffer så godt i kommunene. I budsjettet vårt legger vi inn over 2 mrd. kr mer til kommunene, mye på grunn av bemanning i barnehage, som vi er enige om, men òg for at de skal kunne ha økt bemanning i SFO. Noe har også kommet i forliket, som er positivt.

Som jeg sa, ville jeg heller prioritert innholdet i timene istedenfor å gjøre alt gratis, med erkjennelsen at det da er noen som må betale. I opplegget vi har, er det dem som er to personer, foreldre eller foresatte, som har en samlet inntekt på over 2 mill. kr. Det mener jeg er en god prioritering for å få et best mulig resultat og best mulig hverdag for ungene våre.

Presidenten []: Replikkordskiftet er avslutta.

Statsråd Kari Nessa Nordtun []: Barnehage, skole og SFO er viktige arenaer for lek, læring og inkludering i barn og unges liv. Regjeringen har derfor prioritert å åpne barnehageporten med historisk lav barnehagepris, for at alle unger skal ha muligheten til å delta. Vi holder prisen like lav neste år. Kommunenes inntekter styrkes med over 800 mill. kr, sånn at kommunene skal følge opp ansvaret de har for tilstrekkelig bemanning i barnehagene. Vi gir også flere mulighet til å ta barnehagelærerutdanning mens de jobber i barnehage.

De siste ti årene har utviklingen i norsk skole gått feil vei. Over tid har politiske prioriteringer gitt oss en mer stillesittende og mer teoritung skolehverdag. Resultatet er en skole der læringsresultatene, motivasjonen og trivselen faller og mobbingen og fraværet øker. Ungene våre fortjener en skole hvor de opplever mestring, utvikling og trivsel. Regjeringen er i gang med å styrke praktisk, aktiv og variert læring i skolen. Vi har lyttet til hva lærerne sier trengs, og derfor har vi innført en tilskuddsordning for investering i utstyr for praktisk undervisning. Nesten alle kommuner i hele landet har søkt. Derfor styrker vi ordningen til 160 mill. kr neste år.

Å forebygge og å ta raskt tak i mobbing og andre problemer i skolemiljøet er en del av det grunnleggende oppdraget til alle skoler. Noen kommuner har større skolemiljøutfordringer enn de kan forventes å kunne håndtere alene. Andre større utfordringer, som barne- og ungdomskriminalitet, kan skolen være en viktig arena for å forebygge og forhindre. Regjeringen vil styrke innsatsen med 115 mill. kr til skolemiljøteam og beredskapsteam.

Over ni av ti første- og andreklassinger deltar nå i SFO, og 86 pst. av tredjeklassingene. Når så mange deltar, blir SFO en enda viktigere arena for inkludering, vennskap, lek og fritidsaktiviteter. Regjeringen og SV styrker kvalitet og bemanning i SFO med 550 mill. kr fra starten av neste skoleår.

Aldri før har så mange fullført videregående opplæring som nå. Vi fortsetter innsatsen for at enda flere skal fullføre, og regjeringen vil satse over 1 mrd. kr på tiltak for fullføring og kvalifisering til arbeidsliv, inkludert flere læreplasser og sikring av at alle elever skal kunne få fullført i tråd med den nye loven.

Grunnlaget for det Norge vi kjenner, med små forskjeller, store muligheter og sterke fellesskap, legges i klasserommene våre hver eneste dag. Budsjettet Stortinget vedtar i dag, vil bygge opp om den avgjørende og viktige jobben lærere, ledere og andre ansatte i skoler og barnehager gjør hver eneste dag for at ungene våre skal lære godt, og for at de skal ha det bra.

Presidenten []: Det blir replikkordskifte.

Kari-Anne Jønnes (H) []: Resultatene i naturfag faller dramatisk på denne statsrådens vakt. Hvilke konkrete tiltak har statsråden iverksatt for å øke elevenes kompetanse i naturfag utover det å prate om en mer praktisk og variert skole?

Statsråd Kari Nessa Nordtun []: Realfag er et viktig område for regjeringen, og vi foreslår en nasjonal satsing på matematikk og naturfag. Vi vil styrke Matematikksenteret med 15 mill. kr og Naturfagsenteret med 10 mill. kr. Disse midlene skal brukes til å utvikle ressurs- og kompetansetilbud for å hjelpe lærerne med å ta i bruk de nye læreplanene. Disse legger til rette for mer praktisk, mer variert og mer relevant læring i realfagene.

Vi har nok en annen tilnærming til dette enn det Høyre har. Vi ser jo at økningen i antall realfagstimer som kom i 2016, ikke har fungert, ellers hadde vi ikke hatt så lave resultater som har i dag. De resultatene vi ser, er et resultat av Høyres og Fremskrittspartiets tid i regjering, og det betaler nå elevene våre en stor pris for i form av dårlige skoleresultater.

Himanshu Gulati (FrP) []: Fremskrittspartiet har over flere år advart om konsekvensen av regjeringens kutt til private barnehager. Det er bra at det i høst har vært samtaler om en ny barnehageenighet. For Fremskrittspartiet ble dessverre resultatet for lite forpliktende, og en eventuell styrking er blitt skjøvet så langt fram i tid at vi ikke kunne være med, men samtalene fortsatte allikevel.

I morgen skal jeg delta på fakkeltog i Jevnaker, hvor både private barnehager og foreldre er veldig fortvilte fordi noen private barnehager nå må legge ned. De sier at de ikke lenger kan vente på styrking av økonomien til private barnehager, og at det blir uforsvarlig for deres del å fortsette slik situasjonen er nå. Jeg lurer på hva statsråden har av budskap til de private barnehagene og de fortvilte foreldrene på Jevnaker, som jeg møter i morgen, og som mener at disse private barnehagene nå må legge ned på grunn av dårlig økonomi og manglende styrking fra regjeringen.

Statsråd Kari Nessa Nordtun []: Vi gjør flere grep i regjering for å styrke nettopp kompetansen og bemanningen i barnehagene. Regjeringen foreslår at 250 mill. kr av økningen i kommunenes frie inntekter skal gå til behovet for å styrke bemanningen i barnehager. Gjennom budsjettforliket med SV er det også gitt ytterligere 550 mill. kr til kommunene til nettopp dette.

Vi er opptatt av at det skal være gode nærbarnehager i hele landet vårt, og da må vi ha god bemanning, og nettopp det legger vi til rette for i det budsjettet som nå ligger på bordet.

Grete Wold (SV) []: Vi har jo i fellesskap klart å få på plass en historisk satsing på bemanning, både i barnehage og i SFO, faktisk 1,1 mrd. kr. Det er veldig mye penger, som nå kommer ut i kommunene. Dessverre har vi ikke lykkes med å få dem øremerket, for vi har jo tro på lokaldemokratiet og at våre folkevalgte der ute ser alvoret og bruker de pengene vi prioriterer, nettopp til det formålet som de er prioritert til. Det gjør mange kommuner.

Så er det noen kommuner, ofte Høyre-styrte, som nå velger å bruke disse pengene på noe annet enn bemanning i barnehage og SFO. Jeg må innrømme at det gjør meg litt fortvilet, for vi vet jo at de pengene trengs der ute. Mitt spørsmål til statsråden: Jeg vet det er begrenset hva statsråden kan gjøre med å instruere våre folkevalgte der ute, men hvordan følger statsråden med på det som nå skjer? Følger statsråden med på at disse pengene brukes til det som de er intendert til, nemlig å sikre god barnehage for ungene våre?

Statsråd Kari Nessa Nordtun []: Som lokalpolitiker selv gjennom tolv år vet jeg viktigheten av lokalt selvstyre, men jeg må også si at jeg deler representantens syn, at man må styrke bemanningen i SFO og barnehage med over 1 mrd. kr, som er en stor styrking. Jeg forventer at vi skal se det igjen ute i SFO og barnehagene. Det er store summer for den enkelte kommune, og det må vi se igjen i flere ansatte i barnehagene og flere ansatte i SFO. Det er nettopp dét de er ment til.

Jeg får bare noen meldinger, men jeg synes det er trist å se når store kommuner velger å bruke de pengene på helt andre ting som de ikke var tenkt til. Vi trenger dem for å styrke tilbudet i barnehage og SFO. Dette følger jeg spent med på, og dette vil legge føringer på hvordan vi håndterer denne problematikken videre.

Hege Bae Nyholt (R) []: Jeg opplever at vi deler ønsket om gratis skolemat til våre elever. Det er på tide. Norge var, sammen med Albania, det eneste landet i Europa som ikke hadde skolemat. Nå ryktes det at Albania har innført skolemat. Ministeren har jo selv hatt suksess med skolemat i egen hjemkommune, men dessverre ser vi at i de kommunene hvor høyresiden har tatt over makten, avvikles denne ordningen. Mitt spørsmål til ministeren er rett og slett: Vil ministeren ta noen grep nå som sikrer landets elever skolemat?

Statsråd Kari Nessa Nordtun []: Vi jobber nå med å lage en plan for hvordan skolemat kan rulles ut i 2026. Jeg mener det er utrolig viktig at vi ikke tenker på dette sektor for sektor, med at vi faktisk bryter ned sektortankegangen og tenker på hva som er best for ungene. Vi vet at det er altfor mange unger i dag som går gjennom skoleløpet uten å ha spist før klokken fire – altfor mange, skremmende mange. Sånn kan vi ikke ha det i verdens beste land å bo i, ikke minst det som skal være verdens beste land å oppdra unger i. Vi må gi dem alle gode forutsetninger for å kunne leve det livet de ønsker å leve, slik at de kommer inn i arbeidslivet, og at de klarer å få den skolehverdagen de skal ha, med lek med vennene sine og ikke minst mer læring, for det er så viktig for læring. En undersøkelse viste nylig at gode resultater i matte og naturfag kan knyttes til det å få et måltid i løpet av dagen. Her deler jeg representantens engasjement og jobber videre.

Abid Raja (V) []: Utdanningssektoren er taperen i regjeringens siste statsbudsjett. Samtidig er det færre som vil bli lærere. Ferdighetsnivået synker i takt med motivasjonen til elevene. Mobbingen øker, og hvert eneste år under denne regjeringen har antall unge utenfor jobb og utdanning økt.

Det er ikke mangel på penger i budsjettet. Det er mangel på vilje. Statsråden og regjeringen bruker nesten 1,4 milliarder på å opprettholde grendeskoler der det nesten ikke bor folk. Det er en av de aller største enkeltsatsingene til denne regjeringen på skolefeltet. Venstre vil heller bruke de pengene på 2000 ekstra årsverk i barnehagene. I tillegg foreslår vi ekstra tid til kontaktlærere, en halv milliard til tiltak mot frafall og gratis barnehage til dem som har dårligst råd. Det er tiltak som faktisk vil virke.

Kan statsråden med hånden på hjertet stå i denne sal og fortelle Norges elever, foreldre og lærere at mobbingen kommer til å gå ned, motivasjonen opp og fraværet ned med regjeringens politikk, når deres viktigste prioritering er å holde grendeskoler kunstig i live?

Statsråd Kari Nessa Nordtun []: Det var mye som var veldig feil i representantens innlegg. Det jeg kan love, er at jeg kommer til å gjøre alt jeg kan for å styrke fellesskolen vår. Det er vårt viktigste konkurransefortrinn som nasjon. Det er det som gjør Norge til Norge, et land med små forskjeller og høy tillit mellom folk. Hvis en skal klare å verne om det, må vi gjøre enda mer for å styrke fellesskolen vår, og jeg er skuffet over at Venstre ikke gjorde mer da de satt i regjering. Vi må gjøre alt vi kan for å snu de resultatene vi baler med nå, den katastrofalt lave utviklingen vi har sett i norsk skole på faglige resultater og på trivsel. Det jobber jeg med hver eneste dag. Vi må gjøre mer for å få kvalitet inn i timene istedenfor kvantitet. Vi må få opp leken, vi må få opp den praktiske undervisningen, sånn at skolen blir en plass for flere elever, for bedre læring, og ikke bare for de få.

Kjell Ingolf Ropstad (KrF) []: Jeg må jo si at når jeg hører på statsråden både i dag og i andre sammenhenger, synes jeg det er mye bra som kommer fra statsråden. Jeg synes de grepene som er blitt gjort, ikke minst på å få mer lærebøker og mindre skjerm i skolen, har vært viktige. Jeg er glad for at statsråden er så tydelig på hva fri lek betyr for læring. Men som jeg har sagt tidligere: Hva er det egentlig statsråden vil? Hva er det Arbeiderpartiet vil? Jeg satt og leste på det nye programmet, og jeg ser at det er en frist for endring i disse dager, og jeg klarer ikke se noen tydelig retning heller, for statsråden snakket om at vi hadde to færre skoler da vi gikk på skolen, enn dagens elever. De har dessverre ikke bedre resultater enn det vi hadde i sin tid. Likevel peker statsråden på heldagsskolen, som jeg oppfatter det, eventuelt å kutte på 10. klasse, istedenfor færre timer for de yngste, mer lek og – som hun sier – mer kvalitet framfor kvantitet. Men hva er det statsråden vil gjøre? Nå tyder jo målingene på at hun bare har åtte–ni måneder igjen.

Statsråd Kari Nessa Nordtun []: Vi er helt enige med Kristelig Folkeparti i denne saken. Vi ønsker mer kvalitet inn i timene og ikke flere timer. Det ser vi har virket mot sin hensikt. Det jeg ser at flere borgerlige partier gjør, er å tro at det å øke antall timer for allerede umotiverte elever plutselig skal få dem veldig mye mer motivert. Sånn kan det jo ikke være. Resultatene viser oss at det ikke er tilfellet når vi ser at vi har så mange flere timer enn andre land som f.eks. har langt bedre faglige resultater enn oss.

Når vi snakker om en helhetlig skolehverdag eller heldagsskolen, som vi ønsker å utforske videre, handler det nettopp om det å få kulturskole, det å få idretten og det å få mat og fellesskapet rundt måltidet inn i skolen igjen. Det er dét vi tar sikte på. Vi deler det mer naturlig opp, slik at det blir mer variert, men ikke med flere timer, vel å merke.

Presidenten []: Da er replikkordskiftet ferdig.

Statsråd Oddmund Hoel []: Det norske samfunnet står overfor nokre store utfordringar. Me manglar arbeidskraft i heile landet, og spesielt i distrikta. Me har ei stadig eldre befolkning med auka behov for helsetenester. Me står i ein heilt annan tryggingspolitisk situasjon enn me gjorde då denne regjeringa tok over i 2021. Me står midt i ei teknologisk utvikling som går i rasande fart.

Me er heilt avhengige av kunnskap, forsking og kompetanse for å møte desse samfunnsutfordringane. Difor må me satse på forsking og høgare utdanning. Me må satse på fagskulane. Me må sikre at folk kan lære og utvikle seg heile livet. Det gjer regjeringa i dette statsbudsjettet, som fører Noreg heilt i toppen internasjonalt når det gjeld offentleg finansiering av høgare utdanning og forsking. Me krev òg av institusjonane våre at pengane blir brukte godt og gjennomtenkt, for «den som ‘kje kråka kan nytta så, (…) han er ikkje verd ei kråke å få».

Framtidas arbeidsliv krev kompetente arbeidstakarar. Regjeringa føreslår å opprette nye studieplassar innanfor helse, teknologi og IKT-fag. Me satsar målretta der behova er størst.

Me treng utdanning og kompetanse der folk bur, der kommunar og næringsliv treng folk mest. I 2025 føreslår me å styrkje satsinga på desentral og fleksibel utdanning med 120 mill. kr, på toppen av 200 mill. kr i 2024-budsjettet. Me har òg føreslått at dei som bur i dei minst sentrale kommunane i landet, får sletta 25 000 kr av studielånet årleg.

Noreg treng fagarbeidarar. Regjeringa har i denne perioden auka kapasiteten i fagskulane betydeleg. I 2025 føreslår me å opprette 1 000 nye studieplassar innanfor teknologi, helse/velferd og miljøfag.

Regjeringa satsar på banebrytande forsking som skal kome heile Noreg til gode. Me vil bruke 40 mill. kr på tungreknekraft og norske og samiske språkmodellar. Me styrkjer forsking på kvanteteknologi med 70 mill. kr. Me må sikre at framtidas maskinar snakkar, skriv og forstår norsk.

God tilgang til høgare utdanning er nødvendig for å dekkje behovet for kvalifisert arbeidskraft. Me ser likevel at mange studentar slit med å finansiere studentlivet. I budsjettet for 2025 føreslår regjeringa og SV å auke studiestøtta med 10 pst. – mykje meir enn forventa prisauke. Studentane vil i 2025 få 40 500 kr meir i studieåret enn dei fekk då me tok over i 2021.

«Ofte minnest eg mi gamle grend, når eg framand uti verdi stend». Me bør hugse på det. Her i landet har me eit grunnlag, noko me kan stole på. Budsjettet vårt vil gjere Noreg betre rusta for framtidas utfordringar, i både by og grend.

Presidenten []: Det blir replikkordskifte.

Margret Hagerup (H) []: Det begynner å bli en tradisjon at statsråden og jeg møtes her for å snakke om bransjeprogrammene. Jeg tror statsråden kan være veldig glad for at det norske folk ikke vet hva det er for noe, for arbeidskraft er et knapphetsgode, og bedriftene har lenge advart om at de mangler kompetanse. Vi venter ennå, på fjerde året, spent på hva som skal skje i kompetansepolitikken, for så langt har regjeringen videreført regjeringen Solbergs tiltak og hatt en vente-og-se-holdning til hva som skal komme. Bransjeprogrammene var et av tiltakene som regjeringen Solberg iverksatte, og som unisont trekkes fram av partene som noe som fungerer. Evalueringen fra Fafo viser også at bransjeprogrammene har fungert særlig godt, og det har særlig truffet dem som står lengst unna det formelle utdanningssystemet. På høring etter høring de siste årene har alle sagt at dette er en ordning som de skulle ønske at det ble mer av.

Spørsmålet er: Hvorfor har regjeringen år for år redusert satsingen på bransjeprogrammene?

Statsråd Oddmund Hoel []: Me aukar i årets budsjett satsinga på bransjeprogram. Me sørgjer for eit ekstra bransjeprogram for industrien, i tillegg til dei to som òg får nye pengar. Me har ei fast rullering av bransjeprogram, som er eit veldig godt tiltak, som sikrar ei brei tilnærming til kompetansebehovet for veldig mange ulike bransjar. I tillegg til det støttar me no opp om ei kompetansereform i industrien, i frontfaga, i kjølvatnet av frontfagoppgjeret, som er eit heilt nytt tiltak som vil sikre meir kompetanse inn i nokre av våre aller viktigaste næringar. Me har i heile regjeringsperioden hatt ei tung satsing på kompetansepolitikk. Me får innstillinga frå eit kompetansereformutval i januar. Me gjer det stikk motsette av det Høgre her påstår at me gjort – me satsar på kompetansepolitikk og bransjeprogram.

Margret Hagerup (H) []: Hvis tung satsing er det samme som en vente-og-se-holdning, kan jeg godt forstå at en mener at en har gjort en god innsats.

Det er tydelig at regjeringen ikke kan telle til mer enn fem. I 2022 var det elleve bransjeprogrammer. De siste årene har det vært fem. Nå, med forhandlingene om IA-avtalen som har brutt sammen, er det enda flere bransjeprogram som skal sørge for å redusere sykefraværet, som står i fare. De siste årene har en rekke ministere fra Senterpartiet stått her og snakket om bransjeprogram, og at en viderefører dem i noe mindre omfang, men det er en selvfølge at det skal videreutvikles i tråd med endringene en ser i samfunnet.

I starten av dette året utfordret jeg ministeren på om en faktisk ville øke innsatsen i året som kom, og da viste ministeren til at det vil en komme tilbake til i det reviderte nasjonalbudsjettet eller i statsbudsjettet. Den gangen sa jeg at det er evaluert, partene vil ha det, og vi trenger mer kompetanse i arbeidslivet, vi trenger mer av dette i hele landet – som ministeren var inne på.

Spørsmålet er: Synes statsråden at nivået på bransjeprogrammene står i stil med behovene som er i arbeidslivet, og hva ministere har sagt på dette feltet de siste årene?

Statsråd Oddmund Hoel []: Me har ein del kompetansebehov, store kompetanseutfordringar, i det norske samfunnet, som gjer at me må ha ei brei tilnærming til kompetansepolitikken. Det er ei anna verkelegheit der ute no enn då Høgre styrte. Me slit med kompetansemangel i dei aller fleste bransjane, og me slit aller mest i dei minst sentrale kommunane. Høgres svar på det er å seie nei til dei tiltaka som mest effektivt treffer kompetansebehovet der det er størst, nemleg i dei minst sentrale kommunane. Me har satsa tungt på fagskulane gjennom vår regjeringsperiode, det fortset me å gjere, me kjem med ei stortingsmelding om fagskulane til våren, som er ei ytterlegare satsing på fagskulane. Dette er eit heilt avgjerande verkemiddel, som bransjeprogramsatsinga òg går inn i, som samla løftar kompetansepolitikken betydeleg i forhold til det som Høgre har gjort. Dei ser ut til framleis å stå på dei løysingane som ein meinte var best for 10–15 år sidan, då ein sjølv styrte.

Himanshu Gulati (FrP) []: Flere av studentorganisasjonene har bedt om at studiestøtten økes og knyttes til G og løftes til nivået 1,5 G. Det er også noe Fremskrittspartiet har lagt fram en opptrappingsplan for i sine alternative budsjetter de siste årene. Jeg lurer på om statsråden vil være med på en slik forpliktende opptrapping, hvor vi øker studiestøtten til 1,5 G, og også knytter den til grunnbeløpet?

Statsråd Oddmund Hoel []: Me diskuterer i dag eit budsjett der me endå ein gong har funne saman med SV i ei kraftig auking av studiestøtta, som på over tre år no langt overgår det ein har sett før. Me har vist gjennom tre år at me greier å finne gode forlik, som gjev studentane ein betre økonomi. Me har satsa tungt på studentbustader. Det er fleire studentbustader enn nokon gong under bygging, 4 800. Det me gjer på ei lang rekkje felt, er ting som betrar økonomien til studentane.

Vi har i våre ulike parti diskusjonar på gang om korleis vi skal forhalde oss til å knyte studiestøtta til grunnbeløpet. Der konstaterer eg at i mitt eige parti er det eit forslag som går ut på at me skal gjere det. Så her trur eg me kjem til å fortsette å ha gode, fruktbare diskusjonar framover.

Grete Wold (SV) []: Da skal vi fortsette med å snakke litt om studenter og ikke minst studentboliger. Vi ønsker jo at alle skal ha mulighet til å studere det de ønsker, og det de har evner til, og så er det et faktum at noen studier finner man kun i de store byene. Selv om jeg vet at Senterpartiet gjerne vil beholde de unge også i distriktene, er det dessverre et faktum at mange må flytte inn til store byer, hvor det er dyrt å bo, og hvor vi mangler mange studentboliger. Nå har vi i fellesskap klart å sikre at vi skal bygge over 3 000 nye studentboliger. Det er veldig positivt. Tidligere hadde vi også en enighet om at det var flere aktører enn kun samskipnadene som kunne ha mulighet til å bidra til å bygge, for det er også en oppgave som skal løses. Hvordan vil statsråden sikre at disse studentboligene nå blir en realitet, og at det også er flere aktører som får muligheten til å bidra på det markedet?

Statsråd Oddmund Hoel []: Me er heilt einig med SV i at ein av dei aller største utfordringane for studentar, og særleg i dei aller største byane, og Oslo er i ei særklasse, er bustadsituasjonen. Eg trur me må begynne med å erkjenne at det er eit resultat av dei generelle problema i bustadmarknaden. Det er ikkje eit særskilt studentproblem, men det artar seg kanskje vanskelegast og sterkast for studentar som er på den private leigemarknaden.

Vårt viktigaste grep for å få gjort noko med det, er at vi saman med SV har fått til ei ytterlegare satsing på bygging av studentbustader, som no å inkludere det å oppgradere eksisterande studentbustader og få utnytta betre den bygningsmassen som allereie finst i samskipnadene. Og så ser me vidare på korleis me skal få styrkt studentbustadbygginga ytterlegare i forhold til nye aktørar.

Hege Bae Nyholt (R) []: Studentene rammes også av økende priser. Mange studenter har både en og to jobber for å få økonomien til å gå opp. Da blir det mindre tid til å være på forelesning, sitte på lesesal og diskutere i kollokviegruppa. En rapport fra 2020 viste at jo mer tid du bruker på jobb, jo større sannsynlighet er det for at du stryker på eksamen. La oss si at du har jobbet så mye på Burger King eller ICA at du ikke stryker, men du får en ganske dårlig karakter, som drar ned snittet ditt og gjør det vanskelig å komme videre. Da må du betale for å ta denne eksamenen på nytt igjen. Rødt har i eget budsjett foreslått å reversere denne eksamensavgiften fordi vi framfor å straffe de studentene som har en dårlig dag, eller som har jobbet for mye, ønsker å styrke studentøkonomien. Vi ønsker også å satse på å bygge flere studentboliger, sånn at man slipper å bruke alle pengene sine på å bo. Mitt spørsmål – og det har vi allerede hatt en runde på for tom sal, så nå prøver vi for en litt fullere sal – er: Ser statsråden at denne avgiften vil kunne forsinke og forvanske studieløpet for studenter, som vi trenger at blir ferdige og begynner å jobbe?

Statsråd Oddmund Hoel []: Eg konstaterer at det er eit breitt fleirtal i Stortinget for den justeringa me har gjort. Det blir i dag avlagt ca. 30 000 eksamenar som går ut på å forbetre karakteren, ikkje å ta eksamen opp igjen når ein har stroke, men når ein har stått og tek han opp igjen. Cirka ein tredel av dei som melder seg opp, møter ikkje til eksamen. Me må samtidig som me arbeider for ei utvikling av sektoren, òg vere i stand til å ta tak i dei tilfella der me har ein lite føremålstenleg ressursbruk. Me har likevel gjort det fritt opp til universiteta og høgskulane korleis dei skal gripe dette an. Det er opp til dei om dei vil bruke det tiltaket, men dei har fått eit nytt tiltak i verktøykassa for å kome den utfordringa i møte, at dei må leggje til rette for ei lang rekkje eksamenar som studentar ikkje møter opp til.

Abid Raja (V) []: Til tross for at vi har universiteter i verdensklasse, tidligere nobelprisvinnere og øvrig forskningsmiljø som leverer høy kvalitet, klarer vi ikke å ta ut makspotensialet og ruste opp for behovet for mer innovasjon og ny teknologi i årene framover. Det er også på grunn av regjeringens politikk, som stikker kjepper i hjulene og høvler over sektoren med kutt etter kutt. Denne regjeringen har hatt statsråder som ikke var ønsket på campus, det er meg bekjent første gang noen oppløste gratisprinsippet siden det ble innført, og sjelden har jeg sett, og statsråden også, et samlet forskningsmiljø demonstrere så kraftig utenfor Stortinget mot regjeringens og statsrådens politikk. Jeg tror det er få som kommer til å savne denne regjeringen.

Når statsrådens tid i departementet forhåpentligvis er over neste år, vil statsråden se tilbake på sine år og være fornøyd med å ha opptrådt som en slags mannen med ljåen og høvlet over hele UH- og forskningssektoren med gigantiske kutt?

Statsråd Oddmund Hoel []: Venstre ser ut til å vere inspirert av Olav Åsteson «som heve sovi so lengje», men som vakna med eit brak trettandedagen og kunne fortelje utrulege ting frå det hinsidige. No er det, i motsetning til dei førre alternative budsjetta til Venstre, pengar både til eitt og hitt, men likevel ikkje til det som er ein av dei aller største kompetanseutfordringane vi har, nemleg vanskane dei minst sentrale kommunane har med å få tak i kompetanse. I eit elles romsleg budsjett vil Venstre kutte der. Det forstår me ikkje. Og så skal partiet Venstre til sengs med partiet Framstegspartiet, som i sine alternative budsjett summert vil kutte over to milliardar i universitets- og høgskulesektoren. Eit godt råd til Raja er: Gifta deg med FrP – «da raor eg deg ifrao»!

Presidenten []: Det var en lyrisk avslutning på replikkordskiftet, som nå er omme.

Øystein Mathisen (A) []: Jeg hadde egentlig tenkt å holde et helt annet innlegg, men jeg føler nesten det er behov for å oppklare noen misforståelser som er hos enkelte representanter i denne salen, om grunnskoletillegget. Det virker her som om dette grunnskoletillegget må gå til skolebygg, at det er låst og helt umulig for kommunene å prioritere det annerledes. Det er det ikke. Det går til kvalitet, det går til opplæring, og det går til å ha en god skole over hele landet.

Denne misforståelsen gjentas, latterliggjøres og raljeres med, men la oss akseptere misforståelsen og si at dette går til skolebygg: Litt over 1 mrd. kr i året til å opprettholde, pusse opp, vedlikeholde og sørge for at ungene har gode skolebygg – er det mye? Tror vi ikke at det brukes ute i skolene i Norge allerede? Om det ikke gjør det, burde det ikke brukes 1 mrd. kr på at elevene våre har gode skolebygg?

Jeg vet noen som er veldig opptatt av det, og det er Foreldreutvalget for grunnopplæringen. De tar dette opp som en av sine aller viktigste saker når de sitter i høringer med komiteen, at vi må forbedre innemiljøet på skolen og bedre skolene.

Man latterliggjør det, som om å bruke 1 mrd. kr på det er noe galt, men det er også fritt for kommuner og lokalpolitikere å prioritere dette for å skape en bedre skole. Jeg har selv vært lokalpolitiker og sittet i disse vanskelige sakene, og jeg vet hvor mye som går til å pusse opp, vedlikeholde og ha gode skolebygg. Dette tilskuddet er ikke tilstrekkelig, så det må også prioriteres tøft lokalt.

Det er kanskje artig å late som om dette tas vekk fra kvalitet, og at det bare skal brukes på skolebygg, men skolebygg er også kvalitet, og det er ikke virkeligheten heller. La oss forholde oss til virkeligheten, og la oss gi denne debatten det seriøse grunnlaget som trengs, når vi faktisk diskuterer at ungene våre skal ha en best mulig skole. Da gjelder det også inneklima – selv om det er helt fritt for kommunene å prioritere.

Kari-Anne Jønnes (H) []: Den største utfordringen i norsk skole er at for mange elever ikke lærer å lese, skrive og regne skikkelig, og utfordringene øker på denne regjeringens vakt. Støre-regjeringens svar på utfordringen er å prioritere de store summene på skolebygg skolefritid og skolemat.

Skolefritid og skolebygg har denne regjeringen hittil brukt over 10 mrd. kr av skattebetalernes penger på. Nå skal brødskiver som kunne vært smurt hjemme, koste rundt 4 mrd. kr. Totalt utgjør det 15 mrd. kr som kunne vært brukt på lesing, skriving og regning, én ekstra naturfagtime på ungdomsskolen og til flere miljøterapeuter og helsesykepleiere.

Det handler om prioriteringer. Når vi bruker milliarder på tiltak som ikke styrker kjerneoppgavene i skolen, går det på bekostning av framtidige muligheter og kompetanse Norge sårt trenger. For realiteten er at velferdssamfunnet krever at vi stadig løser nye utfordringer raskere og bedre enn vi gjorde i fjor. Særlig tydelig er det innenfor helse, digitalisering og grønn vekst og omstilling. Det krever langsiktighet og forutsigbarhet i forskning, og det krever politisk evne og vilje til å prioritere.

Statsråden har i flere debatter denne høsten vist til gode resultater for norsk forskning, og hvor mye midler som er hentet hjem fra EU. Det er fint at Støre-regjeringen skryter av norske forskningsmiljøer. Det fortjener de. Det Støre-regjeringen glemmer å fortelle, er at forskningsresultatene de skryter av nå, er beviset på at Solberg-regjeringen prioriterte riktig, og at Høyres politikk for forskning og høyere utdanning virker.

Grunnlaget for resultatene ble lagt med Høyre i regjering gjennom to langtidsplaner for forskning og høyere utdanning fulgt av forpliktende økonomiske opptrappingsplaner, med fokus på kvalitet og langsiktighet, klok bruk av samfunnets ressurser og alltid med handlingsregelen i minne. Framtidens utfordringer krever at vi lykkes på to fronter: Vi må sikre at unger mestrer skolen og fullfører videregående utdanning, samtidig som våre fremste forskningsmiljøer må få forutsigbare rammevilkår.

I stedet har vi en regjering der skolepolitikken peker i alle retninger, og som ikke evner å prioritere det viktigste først, nemlig at alle skal lære å lese, skrive og regne skikkelig, og at lærerne skal trives i jobben og få avlastning til oppgaver som ikke dreier seg om undervisning, og at rektor skal være pedagogisk leder på sin skole og kan stole på at andre skifter lyspærer og strør skolegården når det er glatt. For det er det som ruster ungene våre til framtidens arbeidsliv.

Lise Selnes (A) []: Vi har hatt Lånekassen i Norge siden 1947, og det overordnede målet er like muligheter til utdanning, uavhengig av geografiske forhold, alder, kjønn, funksjonsdyktighet og økonomiske og sosiale forhold. Denne etableringen i 1947 var en del av den generelle gjenreisningspolitikken, viktig for enkeltmenneskene som fikk mulighet til å ta høyere utdanning, men også helt avgjørende for et voksende behov for kvalifisert arbeidskraft i etterkrigstiden. I 1947 var det 2 200 som fikk innvilget studielån og 3,3 mill. kr ble delt ut. I Norge i dag har vi også et enormt behov for kvalifisert arbeidskraft i ulike bransjer, og de behovene vil øke i årene som kommer. Samtidig er det helt avgjørende å gi studenter fra ulike samfunnslag mulighet til å studere.

Derfor er det så viktig med det løftet regjeringen nå gjør i samarbeid med SV. Før budsjettforliket i år var veksten i studiestøtte 25 000 kr i denne regjeringsperioden. Neste år blir det 40 500 kr. Det er med på å sikre studenter økt kjøpekraft i en periode med høy prisvekst. I 2024 har over 400 000 elever og studenter fått støtte fra Lånekassen. I dag er 1,2 millioner nordmenn kunder hos Lånekassen, som har en utlånsportefølje på 257 mrd. kr.

Å være student krever mye av den enkelte. At studenten bruke mest mulig tid på studier og fullfører studiet, er viktig, men også for samfunnet som har behov for arbeidskraften, er det viktig. Derfor er det også helt avgjørende at regjeringen nå i budsjettavtalen med SV gjør grep når det gjelder studentboliger. En aktiv boligpolitikk for studenter er å øke tilskuddssatsen til 40 pst. av kostnadsrammen for hele landet og gi tilsagn på til sammen 3 050 nye boliger i 2025.

Studentene har gjennom all tid kjempet for sine rettigheter, og det er fortsatt mange kamper å kjempe. Men vi er på rett vei. Jeg ønsker alle studenter en fredfull jul med hvile og ro. Sov ut, slik at dere er klare for et nytt halvår som studenter, om enn ikke så lenge som Olav Åsteson:

«Han la seg ned om joleftan sterkan svevnen fekk; vakna kje fyrr om trettandagjen»

Bruk likevel gjerne julen på å lese Draumkvedet eller annen god litteratur. Det gjør oss alle til litt bedre mennesker.

Alfred Jens Bjørlo (V) []: Det kom litt uventa at Draumkvedet skulle bli hovudtemaet for denne stortingsdebatten i dag, men det går faktisk ein raud tråd frå Draumkvedet til Draghi-rapporten, sjølv om dei litterære kvalitetane i dei to verka ikkje kan samanliknast. Temaet for Draumkvedet og Draghi-rapporten er likevel det same: Det handlar om nokon som har sove altfor lenge og no er nøydd til å vakne.

Eg trur det er det som er kjernen i den debatten som no går føre seg i heile det politiske miljøet, i universitets- og høgskulesektoren og i forskingssektoren: om statsbudsjettet for 2025 når det gjeld høgare utdanning og forsking, er eit budsjett på det jamne eller eit krisebudsjett. Nøkternt sett, i forhold til åra før, er det eit budsjett på det jamne. Det er kanskje litt under – det blir realnedgang og kutt på mange universitet og høgskular, men det er likevel eit budsjett på det jamne.

Utfordringa er at der Noreg og Europa no står, er det ikkje lenger godt nok med eit budsjett på det jamne for høgare utdanning og forsking. Vi er bakpå i forhold til land vi ikkje ønskjer skal ta dominans innanfor kunnskap og teknologiutvikling i verda, fordi det er diktatur med samfunnsmodellar som vi ikkje ønskjer skal overta styringa også i vårt liv. Difor er eit storstilt norsk og europeisk løft for kunnskap og forsking noko av det viktigaste vi kan gjere for å ruste oss til framtida.

Difor er det Venstre i vårt alternative statsbudsjett har prioritert både ein sterkt styrkt studentøkonomi, styrkt basisfinansiering av universitet og høgskular og eit betydeleg løft på forsking samanlikna med budsjettforslaget frå regjeringa. Det er òg interessant å merke seg at budsjettforslaget ikkje blei løfta på forsking gjennom budsjettforliket med SV, sjølv om ein hadde 8 milliardar oljekroner meir å bruke.

Vi er no nøydde til å skape tverrpolitisk semje om langsiktig, føreseieleg og styrkt finansiering av forsking og innovasjon. Vi er nøydde til å setje oss høgare mål. Det gjeld både den næringsretta forskinga og sjølve grunnmuren i Utdannings-Noreg: universiteta og høgskulane våre, forskingsinstitutta. Vi er nøydde til å kome oss opp på eit høgare nivå, og når no dette budsjettet for 2025 er vedteke, der vi ikkje får det løftet, håper eg heile det politiske miljøet er med på å ta jobben med korleis vi kan løfte oss til eit nytt nivå i åra som kjem. Venstre vil føre an i den debatten.

Anja Ninasdotter Abusland (Sp) []: «No livnar det i lundar, no lauvast det i li.» Våren kommer med lys, nytt liv og håp. Sånn ønsker vi også at skolen skal være: en plass der alle elever får oppleve mestring og motivasjon. Altfor lenge har skolen vært en arena der noen faller fra, en skole der de som lærer best gjennom teori, har lykkes, mens de som lærer best med hendene, er blitt stående igjen på perrongen.

Vi i Senterpartiet mener at skolen må være for alle. Derfor satser vi på en mer praktisk og relevant skole, for hva er vitsen med en skole stappfull av pugging og tester når det ikke gir elevene den kunnskapen eller motivasjonen de trenger?

Høyre snakker om mer teori og mer naturfag, mer av det som ikke har fungert. De vil tilbake til en stillesittende puggeskole som ikke møter elevenes behov. Jeg spør: Hva har Høyre egentlig oppnådd, hva er det de har å vise til?

Vi velger en annen vei. Vi vil gjøre skolen mer praktisk og motiverende, med valgfag på mellomtrinnet og obligatoriske arbeidslivsfag på ungdomstrinnet, for vi vet at flere elever trenger alternativer til den tradisjonelle teoritunge skolen for å lykkes. Det ser vi i tallene også.

Vi har satset tungt på yrkesfag, og i år fikk vi se resultater. Rekordmange søkte på yrkesfag i 2024, og det er en seier for alle de som ønsker å bygge landet med kunnskap, ferdigheter og kompetanse, men vi stopper ikke der. Tusen nye fagskoleplasser i 2025 gir flere muligheten til å videreutdanne seg og sikre seg en framtid i arbeidslivet. Det er akkurat dette vi trenger.

Perspektivmeldingen tegner et tydelig bilde. Hvis vi skal sikre gode velferdstjenester i morgen, må vi lykkes på utdanningsfeltet i dag, og «mellom bakkar og berg utmed havet» i dette landet, i våre lokalsamfunn, er det behov for kunnskap, kompetanse og folk som velger yrkesfag og praktiske retninger. Vi trenger en skole som gjør alle barn trygge, stolte og klare for den framtiden som vi vet kommer.

Mens Høyre ser bakover i revers, går tilbake og fortsetter med store ABE-kutt, velger denne regjeringen å se framover. Våre tiltak peker i riktig retning. Vi bygger en skole for alle, en skole som «livnar til», som lar flere oppleve trivsel, mestring og stolthet – og nå «livnar det i lundar» også i klasserommene. Der barna våre vokser og lærer, skal det også spire og gro.

God jul!

Jorodd Asphjell (A) []: Gode barnehager og skoler er viktig for å gi alle barn en trygg og god oppvekst, med lek og læring som hovedmål. Barn er vår viktigste investering for framtiden. Med tidlig innsats legger vi grunnlaget for trygge voksne. Bare slik kan vi sikre at alle er med.

Regjeringen har sammen med SV kuttet maksprisen for barnehagene, slik at flere barn får muligheten til å gå i barnehage. Det er samtidig slik at gode skoler og barnehager trenger nok lærere som trives på jobb. Regjeringen foreslår en rekke tiltak for å styrke bemanningen i barnehagene og rekruttere flere lærere, for å gjøre skoler og barnehager til enda bedre arbeidsplasser. Sammen med SV foreslår regjeringen en økning på nærmere 800 mill. kr til kommunenes frie inntekter, for å styrke bemanningen i barnehagene. Hei fara! Falturilturaltura!

Norge trenger flere fagarbeidere, stolte fagarbeidere som styrker konkurransekraften i næringslivet og øker kvaliteten i våre velferdstjenester. Utdanningen må ha høy kvalitet og inkludere alle som ønsker å gå yrkesfag, «for å leva, det er i arbeid mot rikare mål å trå».

Det er mangel på arbeidskraft, og mange står utenfor arbeidslivet. Regjeringen foreslår 1 000 nye studieplasser til fagskolene i 2025, og vi passerer nå 30 000 studieplasser. Da er det viktig at vi i 2025 også får opprettet et nasjonalt studentombud for fagskolestudenter. I tillegg bevilger vi 10 mill. kr til oppretting av et nasjonalt senter for yrkesfag, som også er med på å styrke yrkesfagveien i årene framover.

Tenk at mannen som «gjekk seg i veda skog» og tok en kråke, gjorde hele «tolv par skor» av skinnet. Ja, det er utrolig hva de med fag- og svennebrev kan få til!

Til slutt vil jeg si tusen takk. Dette er min siste debatt i forbindelse med budsjettet. Det har vært mange interessante og fine år, og jeg ser fram til avslutningen fram mot valget neste år.

Hege Bae Nyholt (R) []: Det er så en blir både rørt og mister tråden av alt dette «draumkvedet». Jeg må innrømme at jeg har sunget mye i hodet de siste ti minuttene, og ikke minst under innlegget til representanten før meg, som avslutter et langt virke på Stortinget. Det takker jeg for, men jeg skulle også si noe eget, så da begynner vi, og det går som følger.

Med boktrykkerkunsten kom muligheten til å bevare og spre kunnskap som tidligere hadde vært ivaretatt muntlig eller forbeholdt et mindretall bestående av i all hovedsak religiøse, lærde eller rikfolk. Den trykte boken var demokratiserende. Den gjorde kunnskap tilgjengelig for mange ettersom flere og flere lærte seg å lese.

Å knekke lesekoden åpner opp ikke bare én verden, men utallige verdener – om det er «fantasy», om det er sakprosa, om det er Draumkvedet, eller som for min del – som holdt på å bli gal under pandemien som var – på reise med Erika Fatlands tykke bøker. Lærebøkene våre bygger på denne tradisjonen, og når vi ser at barnas leseferdigheter går ned samtidig som det mangler lærebøker i norske klasserom, er det fare på ferde. Lærebøker er vår mest leste sakprosa, og for mange unge er lærebøkene de eneste bøkene de forholder seg til.

Ifølge Lesesenteret ved Universitetet i Stavanger både forstår og husker barn bedre når de leser på papir. Når de leser lengre tekster på papir, utvikler de også ferdigheter som refleksjon, kritisk tenkning, fordyping, konsentrasjon, utvikling av ordforråd og trening av hukommelse. Jeg tror vi alle er enige om at det er forskjell på en redaktørstyrt fagbok og TikTok, som dessverre har blitt kunnskapsgrunnlaget for altfor mange nå.

Rødt har i sitt budsjett satt av penger til at alle elever i grunnskolen skal få én ny lærebok. Det koster 191 mill. kr, ifølge de utregningene vi har fått fra Kunnskapsdepartementet. I tillegg vil vi styrke skolebibliotekene, for det er gjennom tilgang på bøker, både i klasserommet, i skolesekken og på biblioteket, ved kyndig veiledning fra bibliotekarer, lærere og andre ansatte som også elsker bøker, at ungene våre knekker lesekoden, opplever leseglede og får tilgang til kunnskap.

Med det ønsker jeg god jul.

Tor Inge Eidesen (Sp) []: Perspektivmeldingen gir oss et tydelig bilde av noen av de største utfordringene i årene som kommer. Det er, og kommer til å være, kamp om arbeidskraften. Det vil være behov for arbeidskraft og kompetanse på mange områder. Helse og omsorg er den sektoren som har størst behov.

Vi trenger altså mennesker med kompetanse som passer til de oppgavene og problemene vi skal løse. Skole og utdanning er helt sentralt i dette bildet, men den dagen en står der med vitnemålet, er ikke sluttstreken for å fylle på med kompetanse. Livslang læring er helt nødvendig for den enkelte og for samfunnet.

Jeg er så heldig at jeg bor på det vi lokalt kaller gullkysten. Det skjer en enorm verdiskaping på sokkelen, i havet og på land, i næringer som produserer verdier lokalt og for hele landet. Dette hadde ikke vært mulig uten gode fagfolk – noen med høyere utdanning – ikke minst fagarbeidere og fagskoleutdannede spesialister. Jeg er derfor svært stolt av at Senterpartiet i regjering, sammen med Arbeiderpartiet, har styrket fagskolene. I 2025 øker vi antallet studieplasser med 1 000.

Jeg vil også benytte anledningen til å peke på det viktige arbeidet denne regjeringen har satt i gang for en mer praktisk og variert skole. Der vi ser at Høyre i sitt alternative budsjett vil øke antallet teoritimer enda en gang, legger vi opp til at elevene skal bli mer motivert og dermed lære bedre og lære mer. Regjeringen følger opp fra ord til gjerning med midler til en mer praktisk skole for økt mestring og trivsel i 5.–10. trinn.

En av våre aller største utfordringer er utenforskap, ofte skapt gjennom frafall i skolen. En for teoritung skole er ofte utgangspunktet for at elever faller fra. Da kan vi ikke presse på med enda mer av det som skyver elevene ut. Vi ser dette i arbeidslivet også, hvor for mange unge står utenfor. Denne regjeringen styrker også innsatsen mot unge og vil at færre skal gå på trygd, men heller få inntektssikring og arbeidsrettet tett oppfølging. Det er for sent å starte når ungdommene er 19–20 år. Vi må starte med målrettet oppfølging allerede i skolen.

Det handler om mestring, og en mer praktisk og variert skole legger til rette for at flere kan mestre i alle fall noe. Det er en plattform å bygge videre på. Det er nettopp slik samfunnet er: forskjellige folk, forskjellige jobber. Om en ikke er verdensmester i matte, kan en likevel være verdens beste gravemaskinfører eller snekker eller bonde og så videre.

Linda Hofstad Helleland (H) []: Høyre foreslår en forskningspakke i neste års statsbudsjett på 400 mill. kr. Vi bidrar dermed til forutsigbare rammevilkår for forskning og utvikling, for forskningen både ved universitetene, ved instituttene og i næringslivet.

En sterk satsing på forskning og utvikling er avgjørende for at vi som nasjon skal legge til rette for den veksten og den omstillingen som trengs i norsk næringsliv. For å løse både kortsiktige og langsiktige utfordringer må det satses mer på forskning, ikke mindre, som vi ser under Støre-regjeringen. Høyre er bekymret for den manglende viljen og også evnen denne regjeringen har når det gjelder å sette forskningen høyt. Det ser vi ikke minst på langtidsplanen, som ikke følger en forpliktende økonomisk opptrapping.

Regjeringen Solbergs støtte til styrking av universitetene og høyskolene, med en realvekst på over 15 pst., har gitt norsk forskning og høyere utdanning et betydelig løft når det gjelder både kvalitet, kapasitet og suksessrate i åpne, internasjonale konkurranser. Ja, i vår regjering fulgte vi opp våre ambisjoner. Dessverre ser vi nå at Støre-regjeringen også velger å gå bort fra den tverrpolitiske enigheten på dette feltet vi så kom på plass under Stoltenberg II-regjeringen. Man så verdien av at forskning og næringsliv ble tett koblet opp, for å utvikle nye bedrifter.

Vi har dessverre opplevd en stagnasjon i forskningspolitikken, med mindre ambisiøse mål og ikke minst redusert oppmerksomhet på grønn omstilling. Bevilgningene til forskning har sunket år for år og ligger nå godt under 1 pst. av BNP. Dette plasserer oss godt bak våre naboland.

Forskning er grunnlaget for innovasjon, for verdiskaping, for flere arbeidsplasser og for levende distrikt. Landene rundt oss har i motsetning til det regjeringen Støre gjør, forstått at det haster med grønn og digital omstilling. De investerer massivt. Det gjør ikke Norge. Det er også et aktivt valg å la være å gjøre det. Det trengs derfor et taktskifte for at vi skal få politiske ambisjoner som også blir til handling, for å utvikle de nye næringene og de nye arbeidsplassene vi skal leve av i fremtiden, og som skal trygge velferdssamfunnet vårt.

Siv Mossleth (Sp) []: I går fikk jeg opp et minne på Facebook. Det var fire år gammelt og viste en smilende Siv som holdt opp en bok om Campus Nesna. Den boka var et viktig bidrag i kampen for høyere utdanning på Nesna. Noen kamper gir virkelig resultat. Etter regjeringsskiftet har vi høyere utdanning på Nesna. Fra høsten 2025 får studentene tilbud om å ta grunnskolelærerutdanning for 1.–10. trinn på Nesna. Utdanningen gjør at studentene går ut med flere undervisningsfag og kan undervise i alle ting på grunnskolen. Det er veldig bra for distriktsskoler.

Det er viktig å legge til rette for at folk ser det likt til å bo og arbeide ute i distriktene. Mange ønsker det, og mye av den store verdiskapingen som skjer i dette landet, skjer utenfor de mest sentrale områdene. Hele landet nyter godt av eksportinntektene fra sjømatnæringen og prosessindustrien.

I september kom gladnyheten om at regjeringa ønsker å slette inntil 25 000 kr av studiegjelden til dem som bor og jobber i distriktene. Det er i sentralitetsklasse 5 og 6 at den årlige nedskrivingen skal være på 25 000 kr fra 2026. Det er en dobling i tiltakssonene i Nord-Troms og Finnmark, sånn at nedskrivningen øker til 60 000 kr der, og for lærere øker den til 80 000 kr, fra 2026. I mitt fylke, i Nordland, gjelder dette 35 av 41 kommuner. Regiondirektøren i NHO Nordland, Hansson, sa følgende da dette ble kjent:

«Det er svært gledelig at regjeringen ønsker å styrke distriktskommunene. Flere av disse rommer noen av våre største medlemsbedrifter innenfor industri og sjømat. [...] Tilgang på arbeidskraft og kompetanse er blant de største utfordringene for næringslivet i fylket, og om dette kan bidra å løse noen av disse utfordringene, skape en positiv befolkningsvekst og bidra til bli- og bolyst, er dette svært kjærkomment her i Nordland».

Dette, i lag med makspris i barnehagene i mindre kommuner og at næringslivet har eksportrekord, omsetningsrekord og overskuddsrekord, gjør at vi har en helhetlig politikk for å ta hele landet i bruk.

Åslaug Sem-Jacobsen (Sp) []: Satsingen vår på billigere barnehage har vært en av de viktigste for Senterpartiet i regjering. Satsingen har en målrettet funksjon, nemlig å redusere regningsbunken for barnefamiliene med flere tusenlapper i året. Det har vi gjort ved å halvere barnehageprisen i landets minst sentrale kommuner og redusere den med en tusenlapp i resten av landet. Dette grepet vil virkelig komme alle landets småbarnsfamilier til gode, og det er utrolig godt mottatt av dem som berøres.

Det er derfor oppsiktsvekkende at Høyre nærmest har det som et mål at barnehagene skal være dyrere. Det de faktisk velger å gjøre i sitt budsjett, er å doble barnehageprisene i distriktene og øke den med en tusenlapp i resten av landet. Hvorfor det er en viktig prioritering for Høyre, tror jeg mange har problemer med å forstå – bortsett fra det de gjør mot distriktene da, for det har vi alle forstått at er nok et ledd i partiets svært aktive antidistriktspolitikk, som virkelig kommer til syne gjennom hele budsjettet deres. Men altså: De vil ha dyrere barnehage, mye dyrere.

I sitt magre forsvar hevder Høyre at de øker barnetrygden tilsvarende. Det er det ene grepet de har gjort i budsjettet sitt for å vise at de ikke bare tenker på alle de rikeste, som de ivrer sånn etter å gi skattelette til. Vi skal også øke barnetrygden for neste år, slik vi i Senterpartiet, sammen med SV og Arbeiderpartiet, har gjort til gagns hvert år siden vi kom i regjering. Over 10 mrd. kr har vi økt den med på 3 år, mens den borgerlige regjeringen ikke klarte mer enn ca. 3 mrd. kr på 8 år.

Vi klarer altså å sørge for både lave barnehagepriser og økning i barnetrygden i budsjettet vårt – i tillegg til å styrke en rekke tiltak for barn og unge og øke summene til kultur, idrett og frivillighet mye, noe som også treffer barnefamiliene godt. Høyre opptrer som Fossegrimen: tar det som er verdt å leve for, i bytte mot det som de grådig ønsker seg, og kutter stygt i vei på disse postene for å finne inndekning til skattelettelsene sine.

Det kanskje drøyeste grepet til Høyre for å finne mer penger til de rikeste, er at de jammen legger moms på bøker – moms på bøker – nå som folk trenger å lese mer, og det er dyrtid. Det er nok her vi finner grunnen til at Høyre ikke tar seg råd til å hjelpe barnefamiliene med billigere barnehage. De bare må sørge for skatteletten til dem som har aller mest i dette landet. Om de mener jeg tar feil, må Høyre svare mye, mye bedre enn til nå på hvorfor det er så viktig for dem at barnehage skal koste 3 000 kr.

Kathrine Kleveland (Sp) []: Et sunt, enkelt og godt skolemåltid er helsepolitikk, sosialpolitikk og utdanningspolitikk i praksis. Det er et samfunnsansvar å sikre alle gode muligheter til god helse og utdanning. Den siste folkehelsemeldinga slår fast regjeringens ambisjon om gradvis innføring av et daglig sunt, enkelt skolemåltid, med frihet for skolene til å organisere dette selv.

Universelle ordninger virker best. Det har Senterpartiet i regjering vist med satsing på billigere og gratis barnehager og gratis SFO, som utjevner sosiale forskjeller.

Skolemat er sosial utjevning i praksis. Det bidrar til integrering og forebygger mobbing, og vi vet at skolemat også bidrar til trivsel og læring. I en utdanningsdebatt er det viktig å si at skolemåltidet ikke skal være lærernes jobb, eller at det skal gå ut over vikartimer eller skolemateriell.

Jeg er ikke i tvil om at skolemat vil være positivt for folkehelsa. Helsedirektoratet har forsket på gratis skolemåltid på oppdrag av Helse- og omsorgsdepartementet og Kunnskapsdepartementet og anbefaler gradvis innføring av skolemat. De ser gevinstpotensialet som så stort og realistisk at de anbefaler gradvis innføring av skolemåltid, og Helsedirektoratet skal utvikle ulike typer verktøy for å støtte skoler og skoleeier i arbeidet med skolemåltid. Da er det frustrerende at da Høyre tok makten i Akershus, Buskerud, Oslo og Stavanger etter fjorårets lokalvalg, tok de også maten fra skolebarna. Over 70 000 barn fikk merke konsekvensene av det. Høyre og deres samarbeidspartier fjernet gratis skolemat i disse fylkene og byene.

Ordningene har på de fleste skoler fått fungere for kort tid til å kunne si noe konkret om resultatene. Det er først og fremst dårlig for skolebarna, men også en tapt mulighet for økt kunnskap om skolemat, som vil gi barna våre like muligheter. Foreløpig er det innført skolemat for de statlige videregående skolene i Karasjok og Kautokeino, men flere må få. Derfor er jeg glad for at flertall et i denne sal nå vil lage plan for innføring av skolemat.

Jon Reidar Øyan (A) []: Fortsatt forventes det at gutter skal forelske seg i jenter og jenter i gutter. Hvorfor er noen så opptatt av å si til andre hvordan de skal leve livene sine? Hvis du bryter ytterligere med det som er normen og tradisjonelt, da begynner det å bli vanskelig å forholde seg til. Hvis du f.eks. bryter med normen for kjønn, hvis du er en transperson, da er du plutselig fritt vilt i mediene og kommentarfeltene.

«Jævla homo» er det vanligste skjellsordet i norske skolegårder, og det er en illustrasjon på behovet for tiltak. Tiltakene må settes inn tidlig nok, for når holdningene har fått utviklet seg til at de gir seg utslag i vold, mobbing eller trusler, har det gått for langt.

Vi vet at tiltak som er forankret hos interesseorganisasjonene, ofte har stor effekt og høy kvalitet. Eksempler på dette er Rosa kompetanse, hvor FRI og Skeiv Ungdom kjører undervisningsopplegg med utgangspunkt i egne erfaringer. Rosa kompetanse tilbyr faglig bistand og undervisning om kjønns- og seksualitetsmangfold til blant annet ansatte i skole- og barnehagesektoren.

Arbeiderpartiet støtter tiltak som Rosa kompetanse, men dette tiltaket får altså Fremskrittspartiet og Kristelig Folkeparti til å se rødt. Rullegardina går ned, det blir rett og slett for mye. I merknadene har Fremskrittspartiet skrevet:

«(…) det må påses at polariserende budskap og identitetspolitikk ikke blir en del av skolehverdagen. Kampanjepregede prosjekter og rene interesseorganisasjoner bør man være varsom med å ta inn i skolen.»

Med veldig lite respekt å melde: Hva slags tull er dette? Når ble det å kurse ansatte i skolen av noen som selv har skoen på og et gjennomarbeidet godt faglig opplegg, til polariserende identitetspolitikk? Det handler da vitterlig om at barn og unge, uavhengig av deres seksuelle orientering eller kjønnsuttrykk, skal oppleve at skolene og barnehagene er fri for trakassering, diskriminering og mobbing. Barn og unge er nødt til å oppleve trygghet for å lære, og da skal de også møte kvalifiserte ansatte med kunnskap om kjønns- og seksualitetsmangfold.

Gutter blir slått ned fordi de kysser gutter, og jenter blir slått ned fordi de ikke kysser gutter. «Homo» er fortsatt et av de mest benyttede skjellsordene i norske skolegårder, og transpersoner blir utsatt for massiv hets.

Når det kommer til kjønns- og seksualitetsmangfold, har Fremskrittspartiet og Kristelig Folkeparti bestandig dratt beina etter seg og til og med gått baklengs inn i framtida. Det er synd for alle barn, og det er synd for alle LHBT+-personer i Norge. Ingen er fri før alle er fri, og ingen skal stå alene – uansett hvordan du er, hvem du forelsker deg i, og hva du føler deg som.

Øystein Mathisen (A) []: Dette er det fjerde budsjettet denne regjeringen får vedtatt. Gjennom disse årene har vi vist, i vanskelige tider med høyere rente, dyrtid og etterdønninger av pandemien, at vi har prioritert det viktigste. Mange familier har fått en strammere økonomi. Derfor har vi prioritert tiltak på vårt utdanningsbudsjett som også hjelper dem som trenger fellesskapet mest.

La oss oppsummere noe av det Arbeiderpartiet, Senterpartiet og SV får til sammen. Vi drar ut det beste av hver og en av oss. Dette er satsinger som utvider fellesskapet, inkluderer flere, styrker velferden og bygger trygge samfunn.

Barnetrygden er økt kraftig. Vi har økt barnetrygden tre ganger så mye på fire år som Høyre klarte på åtte år. For en eneforsørger har vi økt den med hele 139 pst. Det er blitt billigere barnehager. Vi har redusert maksprisen til 2 000 kr, og i de minste kommunene til 1 500 kr. I Nord-Troms og Finnmark er barnehagen gratis. Til sammenligning var maksprisen i Høyres siste år i regjering 3 230 kr. Det betyr at en familie med ett barn sparer over 13 000 kr, mens en familie med to barn sparer 23 000 kr.

Gratis SFO er også blitt innført, tolv timer kjernetid i 1., 2. og 3. klasse. Det gir en besparelse for en familie på over 20 000 kr per barn.

Det er økt stipend på videregående for elever som bor borte, nesten 2 000 kr. Utstyrsstipendene er økt, for de dyreste yrkesfagene med totalt 2 500 kr.

Vi har et historisk løft i studiestøtten. Siden 2021 har den blitt løftet flere ganger, og fra nivået i 2021 er studiestøtten økt med 40 000 kr. Det er nesten fristende å regne det om til øl.

Vi har også slettet studiegjeld for dem som «bur oppå ein plass, der som ingen skulle tru at nokon kunne bu (…) høgt, høgt uppe i ei ur». Det er også i disse delene av landet vi trenger kompetanse, og der mange av de gode vekstbedriftene og de nye næringene vi skal leve av, er. At man da kan lokke de ansatte med at man kan få nedskrevet 25 000 kr i året i studielån, er en stor fordel.

I vanskelige tider må vi prioritere det viktigste. Vi må styrke velferden, vi må redusere forskjellene, og vi må satse på en god velferd, for det er en investering i framtiden.

Elise Waagen (A) []: Under denne debatten har vi hørt fra Høyre at de gode forskningsresultatene som kommer nå, er et resultat av regjeringen Solbergs politikk. Da regner jeg med at Høyre er klar for å ta ansvar for alle resultatene som har kommet nå, f.eks. TIMSS, PISA, PIRLS og ICILS – samtlige har gitt som svar at læringen har gått ned i norsk skole under Høyre.

Høyres svar, som man gjentar fra denne talerstolen, er mer av det samme – mer av den samme politikken som har gitt de dårlige resultatene vi nå ser. Dette er utrolig nostalgi; å gå tilbake i tid. Høyre ønsker å reversere gode tiltak som denne regjeringen har satt i gang for å øke læringen i norsk skole.

Høyre har også fra denne talerstolen under denne debatten stilt spørsmål om hva vi faktisk gjør for lesing. – Takk for spørsmålet. Denne regjeringen har styrket lesingen, vi har satset mer på et nasjonalt lese- og skrivesenter, vi har satt av penger til kompetansetiltak for lærerne, flere fysiske lærebøker, skolebibliotek og en leselyststrategi. Dette står i kontrast til Høyre, som ønsker å innføre skatt på bøker, i en tid hvor våre unger leser mindre. Da Høyre satt i regjering og vi trengte flere nye lærebøker i skolen på grunn av fagfornyelsen – hva gjorde man da? De opprettet en egen pott for å få flere digitale læremidler.

Høyre er bekymret for budsjettene for forskning og utvikling, samtidig sier de at de ønsker forutsigbare rammevilkår. Med Høyre kan jeg garantere universitets- og høyskolesektoren forutsigbare rammevilkår – nemlig forutsigbare kutt! Med Høyre i regjering kutter man i såkalte ABE-kutt, tilsvarende 1,2 mrd. kr. Legger man sammen kuttene de har presentert i sine alternative budsjetter, utgjør dette til sammen 855 mill. kr. Dette står i kontrast til hva denne regjeringen leverer. Det er bare fem andre OECD-land i verden som bruker mer penger enn oss på universiteter og høyskoler. Vi bruker mer penger enn Sverige og Danmark på offentlig finansiert FoU.

Jeg mener at Høyre bør ta en titt på egen politikk. Hvis det er sånn at man ønsker uspesifiserte ostehøvelkutt, høyere barnehagepris og den politikken som ga oss dårlige resultater i skolen, ja da skal man stemme Høyre.

På tampen av debatten må jeg gi honnør til Høyre som velger å bli værende i denne debatten – kanskje det er på sin plass med en fraværsgrense og fraværsregler, noe Høyre selv har ivret etter.

Margret Hagerup (H) []: Jeg vil benytte anledningen til å takke komiteen for samarbeidet – og den rørende omtanken man har for Høyre – med ønske om en god jul.

Så har jeg en julehilsen til statsråd Hoel:

Eg prøve bare å hjelpa deg

Meg må du hilsa på

Eg har sitt når du går

Du bare går rondt å slenge

En slenger i hvert fall litt med leppa her fra talerstolen om gamle løsninger som Høyre innførte da vi satt i regjering. Og siden vi så opptatt av lesing, vil jeg anbefale statsråden å lese litt i komitéinnstillingen for budsjettet, der vi lovpriser bransjeprogrammene. De har en avgjørende betydning for å møte kompetansebehovene som næringslivet har. Bransjeprogrammene samsvarer godt med behovene til ulike bransjer og bør styrkes og utvides videre. Det betyr ikke å videreføre på et noe lavere nivå, det betyr egentlig en litt større satsing enn den man har hatt til nå, og å gå fra ord til handling.

For Høyre er kunnskap i skolen viktig. Det er en grunn til at vi snakker om det på inn- og utpust – og der er det læreren som er avgjørende. Da vi satt i regjering ble det 4 700 flere kvalifiserte lærere i skolen, det var flere som fullførte, og etter innføringen av karakterkravet i matematikk var det flere som fullførte, fram til toppen i 2019. Vi tredoblet lærere som fikk tilbud om etter- og videreutdanning, vi sa at vi ville ha lærerspesialister i begynneropplæring, og vi ville ha nivåtilpasset opplæring. Regjeringen har reversert og senket kravene, og samtidig opprettholder man og straffer kommuner som prøver å gjøre noe med skolestrukturen. Det er rørende at representanten Mathisen og Arbeiderpartiet har begynt å stå opp for Senterpartiets hjertebarn, men det er sånn at kommuner som legger ned en skole, mister penger i sitt rammetilskudd. Det er en konsekvens av at man legger ned skolen. Det gjør neppe noe med kvaliteten og innholdet. For som fylkesordføreren i Innlandet sa: Det er jo ikke mangel på penger. Det er mangel på elever som gjør at vi må ta grep for framtiden og sørge for at elevene får et godt tilbud.

Det er kommunene som skal være arbeidsgiver og sørge for at læreren står i et klasserom der man har den hjelpen man trenger rundt seg. Vi i Høyre viser tydelig retning. Høyre gir desemberbarn barnehageplass, og Høyre gir familiene økt valgfrihet og mer å rutte med gjennom økt barnetrygd og lavere skatt, for vi tror at den enkelte kan prioritere det som er best for seg og sin familie. Høyre styrker laget rundt læreren og eleven med flere yrkesgrupper inn i skolen. Høyre styrker realfagene med en ekstra naturfagstime, vi innfører flere talentsentre over hele landet, og Høyre styrker tidlig innsats gjennom tilpasset opplæring, sånn at flere lærer å lese, skrive og regne skikkelig.

Høyre synger ikke gamle sanger om igjen – i motsetning til regjeringen, som ikke finner på nye sanger. Høyre har i alle sine budsjetter prioritert kvalitet og kunnskap i skolen. Gode råd er gratis, men regjeringens politikk og manglende prioriteringer kommer til å måtte bli betalt av deg og meg.

Presidenten []: Presidenten har forståelse for at det er vanskelig å omgjøre sitater slik at talen går gjennom presidenten – og derfor får det gå for denne gang.

Lise Selnes (A) []: Vår tid preges av store endringer: endringer i klima, endringer i demografi, endringer i den geopolitiske situasjonen, endringer i kriminalitetsbildet. Alle disse endringene må møtes med kunnskap og forskning, og ut fra det jeg har hørt fra talerstolen i dag, er det et stort engasjement for satsing på forskning på tvers av de politiske partiene her i salen.

Samfunnet vårt bygges gjennom prioriteringer, og de prioriteringene vi gjør her i salen, er med på å skape det samfunnet vi har, også i sammenheng med det som skjer utenfor våre grenser. Vi kan ikke være oss selv nok, og vi skal ikke være oss selv nok. Vi må se utenfor «Uren, Luren, Himmelturen».

Når det gjelder høyere utdannings- og forskningspolitikk, er det en krevende debatt mellom ulike partier når det gjelder hvor mye det satses eller ikke satses. Det som er et faktum, er at regjeringen i dag bruker 52,2 mrd. offentlige kroner på forskning, inkludert SkatteFUNN-ordningen – 52,2 mrd. kr! I OECDs statistikk ligger vi også langt over våre naboland når det gjelder dette. Det er likevel ikke 1 pst. av BNP, som vi ønsker at det skal være, og vi ligger under når det gjelder offentlige og private bidrag til forskning. Potensialet vårt er veldig stort når det gjelder private sponsorer på ulike vis. Litt for mange av de private sponsorene, hvis jeg kan bruke det begrepet, sitter i kveldinga og koser seg med skjellinga – eller tar dem med seg til Sveits.

Vi har en jobb å gjøre, og jeg setter spørsmålstegn ved den tydelige stemmen fra høyresiden som sier at det skal satses på forskning, når man samtidig vet at man skal samarbeide med Fremskrittspartiet. Fremskrittspartiet har det vi kaller ostehøvelkutt, eller ABE-kutt, som er over dobbelt så store som det Høyre selv legger inn i sine alternative budsjetter. Man skal altså styre ved å øke på den ene fronten – i forskningen og i den høyere utdanningen – mens man på den andre siden skal kutte helt flatt. Hva slags prioritering som skal gjøres, og hva det er som skal kuttes, sies det ikke et ord om. Jeg lurer på hva Høyre, Fremskrittspartiet og Venstre, som eventuelt skal være med og samarbeide med Høyre og Fremskrittspartiet framover, ønsker å kutte i høyere utdanning og forskning.

Marit Knutsdatter Strand (Sp) []: Ride, ride ranke! Si meg, hvor skal veien gå? Høyres og Fremskrittspartiets ABE-kutt vil være som trollmor som binder halene til alle i UH-sektoren, der tellekanter og effektivisering går foran det å jobbe mer med forskning og utdanning.

Profesjonsmeldingen baner vei for videre prioriteringer og utvikling av sektoren, selv med trangere kår for økonomien. Alle deler av oppvekst og utdanning opplever tøffe kår. Enda tøffere er det i krigsherjede land ute i verden.

Jeg er glad Stortinget samlet har gått inn for et forsvarsløft som også gir aktivitet i utdanning og forskning. Men alvoret bak er dystert. Vi må ta vår del av jobben for å ruste Norge opp og øke beredskapen, inkludert kompetanseberedskapen. Den er sterkest når folk i hele landet har tilgang på utdanning og kompetanse uten sosiale og geografiske forskjeller. Derfor er økt studiestøtte i 2023 med 7 pst., i 2024 med 10 pst. og videre i 2025 med nye 10 pst. vesentlig. I tillegg kommer nedskriving av studielån på 25 000 kr i distriktskommunene, som jo vil utgjøre en enorm forskjell for dem som kan ta høyere utdanning, og for å rekruttere til næringslivet.

Satsingen på studentboligbygging har vært historisk med denne regjeringen. Da vi tok over etter Høyre, var det stagnasjon og ikke utbygging i tråd med det Stortinget hadde vedtatt – dette til tross for at studentene ikke fikk studentboliger og betalte dyre husleier i trange hybler i et kynisk utleiemarked. Med Senterpartiet i Kunnskapsdepartementet hever vi kostnadsrammen med 50 pst., noe som utløste stor aktivitet hos samskipnadene. I 2024 var det over 4 000 boliger under bygging. Til neste år hever vi tilskuddssatsen til 40 pst. og bevilger midler til over 3 000 boliger. Vi leverer dermed på Hurdalsplattformen og legger opp til stor aktivitet i de neste årene. Denne satsingen vil komme hele landet til gode og sikre enda flere studenter mulighet til å bo og sove godt som til «Soa roa lite barn, soa roa barnet».

Videre til opposisjonen. Det blir blant annet sagt her at det er grendeskoletilskudd, men opposisjonen glemmer jo da å ta innover seg at det er Oslo kommune som får det største tilskuddet.

Innlandet fylke ble nevnt her, men Høyre: Det er ingen naturlov å sentralisere. Det er et politisk valg, og Senterpartiet har synliggjort godt i Innlandet fylkesting hvordan man kunne opprettholdt tilbudsstruktur og fortsatt satset på utdanning, men det virker som Høyre prioriterer næringsliv når det passer dem selv, ikke når det er rekruttering til Dokka Fasteners eller gode næringstilbydere i Nord-Gudbrandsdalen. Og det er mange interessante kutt i opposisjonen, enten det er ABE-kutt eller gjeldssletting eller barnehagepris, som Høyre og Fremskrittspartiet må svare for. Takk for debatten og god jul til komiteen.

Linda Hofstad Helleland (H) []: Jeg synes at det har vært en litt merkelig debatt. Siste halvdel av debatten her har handlet om angrep på Høyre, om angrep på Høyres skattepolitikk. Som ny i komiteen trodde jeg vi skulle diskutere hvordan vi skal gi barna våre mer kunnskap og grunnleggende ferdigheter til å møte et samfunn og bli aktive samfunnsborgere og stå i arbeid. Og så får vi bare massive angrep på Høyres skolepolitikk. Det vitner vel om de manglende ambisjonene denne regjeringen har på skolefeltet.

Det er veldig mye prat, og dessverre er det sånn at det siste året har skolepolitikken i Norge og skoledebatten handlet om skjerm og russeklær. Det er viktig nok, men vi som sitter i salen her, har faktisk et ansvar for å gi våre elever de grunnleggende ferdighetene i å lese, skrive og regne ordentlig og gjøre dem rustet nok til å komme ut og stå i et arbeidsliv og ikke falle utenfor. Altfor mange faller fra skolen, det er altfor mange som ikke fullfører videregående skole. Vi er nødt til å begynne å snakke om kunnskap, og hvordan vi setter elevene våre i stand til å lære de grunnleggende ferdighetene, og det er derfor Høyre prioriterer at ungene skal lære mer i skolen. Det er derfor vi prioriterer ekstra naturfagstimer og satser på læreren, ikke minst med fordypning i realfag. Det er derfor vi satser på tidlig innsats og talentsentre, ikke minst i realfag.

Norge står overfor en realfagskrise. Det er ikke bare en krise for norsk skole. Det er en krise for samfunnet vårt. Jeg kunne ønsket meg en kunnskapsminister som hadde snakket mer om hvordan vi skal løse den krisen, som hadde snakket mer om hvordan vi skal sette elevene i stand til å ta videregående utdanning, til å ha lyst å gå videre innenfor høyskoler og universiteter, og til å ta fatt på et arbeidsliv. Da må vi ha en kunnskapsminister og en regjering som evner å ta tak i de viktigste utfordringene, og som evner å gjøre noe med det. Det er nok prat.

Jeg blir skuffet. Når vi har en debatt om neste års statsbudsjett for skole- og kunnskapsområdet, er det angrep på Høyres skattepolitikk som er regjeringens fremste våpen. Det er trist. Jeg håper at vi kan gå inn i det nye året og få et halvår der vi diskuterer hvordan skoleresultatene og elevferdighetene skal bli bedre.

Kari-Anne Jønnes (H) []: I Høyre gjør vi det viktigste først. Derfor prioriterer vi kunnskap og kvalitet. Vi prioriterer etter- og videreutdanning for lærere. Vi prioriterer at ungene våre skal lære å lese, skrive og regne skikkelig, og vi er opptatt av å prate om det i denne debatten. Derfor er vi også kritiske til dagens regjering, som prioriterer skolebygg, skolemat og skolefritid.

Det er ikke Høyre som har nevnt grendeskoletillegget i denne debatten. Det er det Senterpartiet som har gjort. Vi har snakket om skolebygg, og det er et faktum at dagens regjering prioriterer eller premierer kommuner etter antall skolebygg framfor etter hvor mange elever som fullfører og består videregående skole, for eksempel.

Selvfølgelig er det sånn at Oslo kommune får mest penger når regjeringen prioriterer antall skoler, for det er jo i Oslo det er flest skoler. Så kom ikke her og skyld på Høyre for at det er feil prioriteringer. Det er jo en logisk konsekvens av regjeringens egen politikk.

Det har kommet spørsmål om hvordan Høyre skal kunne prioritere forskning i en eventuell ny borgerlig regjering. Da er jo svaret åpenbart. I åtte år i regjering leverte de borgerlige partiene god forskningspolitikk og god politikk for høyere utdanning. Vi leverte to langtidsplaner for forskning og høyere utdanning, der vi husket på hva som står i handlingsregelen, nemlig at pengene skal brukes til infrastruktur, kunnskap og kompetanse for framtiden. Det har denne regjeringen fullstendig glemt.

En siste ting: Hvis vi skal få råd til å utvikle god politikk for framtidens skole- og utdanningssektor, tror jeg ikke det er den sittende regjeringen vi skal lytte til. Det er mange ting som tilsier at det ville være klokt å se hen til hva vi selv har gjort før. Det er sånn at hvis ungene skal lykkes i dagens samfunn og i framtiden, er det det å lese, skrive og regne som er det aller viktigste. Det er kun da du fullfører og består videregående skole og kommer ut i arbeidslivet. Hvis vi ikke lykkes med det, lykkes ikke det norske samfunnet. Det er derfor vi prater om det viktigste først, og det er derfor vi stiller kritiske spørsmål til en regjering som gjør alt annet enn å tenke på det aller viktigste først. Det er ingen tydelig retning i Støre-regjeringens skolepolitikk. Det er snakk om alt som er hyggelig, alt som er lettvint, men det koster å lære, og det tjener samfunnet på.

Elise Waagen (A) []: Med respekt å melde kan jeg ikke huske at noen av Arbeiderpartiets representanter har nevnt skattepolitikk en eneste gang. Men jeg kan jo skjønne at det kan være litt klamt å stå til ansvar for sin egen skolepolitikk, når man ser de triste resultatene som det har gitt. Allikevel insisterer Høyre på mer av det samme. De insisterer på det de kaller for en realfagsatsing. Deres gamle realfagsstrategi viser at den hadde liten effekt og ikke målbare endringer. Dette står ikke til troende.

Denne regjeringen har levert satsinger, vi har tatt mobilen ut av klasserommene for å få konsentrasjonen tilbake, flere fysiske lærebøker, vi har satset på en mer praktisk og variert skole. Og vi har kraftfulle tiltak for rekruttering av lærere.

Jeg synes det gode sitatet til lederen av Utdanningsforbundet fortjener å gjentas. Høyre er litt som en trassig veggpynt som insisterer på gamle sanger om igjen.

Statsråd Kari Nessa Nordtun []: Jeg ble forundret over et innlegg nå fra Høyre. Høyre er nødt til å tåle en debatt om det de har levert i regjering gjennom åtte år, knyttet til resultatene i norsk skole. Det er de resultatene vi nå gjør alt vi kan for å rydde opp i. Vi ser en norsk skole med dårlige faglige resultater, dårlig motivasjon og dårlig trivsel, og det har med deres politikk å gjøre. Over ett år i denne stolen har vist meg at det har mer med deres politikk å gjøre enn jeg noensinne hadde forestilt meg. Det er så alvorlig på så mange områder, og det er oppsiktsvekkende at de ikke tar inn over seg den alvorlige utviklingen vi har sett de siste ti årene.

Norske elever har aldri scoret dårligere på matematikk enn i PISA-prøven gjennomført våren 2022. Minst 40 pst. av elevene presterer lavt på minst ett av fagområdene lesing, matematikk og naturfag. De har gått nesten ti år i norsk skole uten å lære det de trenger videre i livet, de fleste av årene i en skole styrt av Høyre og Fremskrittspartiet – åtte av ti. De tok PISA-testen i skoleåret som startet høsten 2021, og likevel mener Høyre at alt burde være som i – ja, nettopp – 2021.

Høyre tar overhodet ikke inn over seg at PISA og en rekke andre undersøkelser viser at utviklingen av norsk skole har gått feil vei siden 2015. Høyres skolepolitikk er en del av problemet, ikke løsningen. Elevene i norsk skole trenger ikke bare enda flere timer, mer skjerm og en brøkdel lærerspesialister. De trenger bedre timer, mer motivasjon og mer konsentrasjon i klasserommet for at alle skal lære mer og bedre.

Derfor satser vi for fullt på praktisk undervisning og på infrastrukturen i klasserommene for å få det til, om det så er utstyr, lokaler eller gode metoder som gjør at det kan gjøres i de tradisjonelle fagene. Det handler om lesing, det handler om fysiske lærebøker fordi forskning viser oss helt tydelig at det er viktig for at de skal kunne lese. All forskning tilsier det, og derfor satser vi på det. Vi satser også på skolebibliotekene, opp fra 17,5 mill. kr i høyreregjeringen – nesten ingenting. Vi gjør det – det er gjerne ikke nok, men vi gjør det til 50 mill. kr, for vi ser at det er så viktig.

Vi er ikke ferdige. Vi må gjøre langt, langt mer, og ikke minst må vi kjempe mer for balansen mellom skjerm og bok, og for at de skal kunne lære seg de grunnleggende ferdighetene enda bedre. Det kjemper vi for, og det gjennomfører vi i dette budsjettet som nå ligger foran oss og ikke minst i satsing på lærerne, som er det aller, aller viktigste.

Morten Wold hadde her overtatt presidentplassen.

Statsråd Oddmund Hoel []:

Det står ein friar uti gar’e,

mor lilla. Hau hau!

Kor mange pengar haver han,

du mi dotter Dalia?

Det er spørsmålet me frå regjeringspartia stiller oss meir og meir når me høyrer opposisjonen her snakke. Når dei borgarlege partia skal finne saman, kan det vere ein fare for at det blir slik som dette:

Mannen og kona sette seg ned,

talte om nytt og gamalt.

Aldri eg visste at du var så vreid

før enn vi kom til samans.

No blei det litt mørkt gjennom debatten her. La oss no sjå mot lysare tider. Vi går inn i jula, det blir lysare og finare utover våren. La oss no tenkje fram til vi kan kome dit.

Bind dykk ein blomekrans.

Sit ikkje stur og tung,

syn at du òg er ung,

veks fri som fagre lyng,

dans no og syng.

– Og god jul!

Presidenten []: Representanten Margret Hagerup har hatt ordet to ganger tidligere og får ordet til en kort merknad, begrenset til 1 minutt.

Margret Hagerup (H) []: Jeg skal ikke dra ut debatten for lenge, men det må bare kommenteres at kunnskapsministeren klarer å si at det er Høyres feil at det er som det er i skolen, etter at de har hatt styringen i tre og et halvt år. Da er det fristende å spørre hva de har brukt de tre og et halvt årene på, og hvor de faktiske tiltakene fra regjeringens side på å snu dette er.

Presidenten []: Representanten Linda Hofstad Helleland har hatt ordet to ganger tidligere og får ordet til en kort merknad, begrenset til 1 minutt.

Linda Hofstad Helleland (H) []: Jeg ble fristet til å utfordre kunnskapsministeren helt konkret. Når hun stiller en så alvorlig diagnose på norsk skole – alle problemene og at det meste går i feil retning – har jeg lyst til at kunnskapsministeren skal komme opp hit og fortelle alt om konkrete initiativer og hva hun faktisk har gjort for å bedre de grunnleggende leseferdighetene, for å styrke kunnskapen i skolen og for at elevene lærer mer.

Presidenten []: Representanten Marit Knutsdatter Strand har hatt ordet to ganger tidligere i debatten og får anledning til en kort merknad, begrenset oppad til 1 minutt.

Marit Knutsdatter Strand (Sp) []: Det er fascinerende at når debatten definitivt går mot sluttspurt, våkner Høyre, tegner seg og har flere friske innlegg. Poenget med at Høyre må ta sin del av ansvaret for dårlige testresultater, er at Høyre, både fra denne talerstolen og ved replikkene, drar opp alvorlige resultater som kom etter deres vakt, etter tester i 2022, tester i 2015 – flere tester som dokumenterer og kartlegger hvordan elevenes læring har utviklet seg over tid – nettopp da Høyre hadde styrt i åtte år. Det er en del av statsrådens analyse som er helt grunnleggende, og som Høyre virkelig bør sette seg inn i.

Arbeiderparti–Senterparti-regjeringen har gjort en rekke tiltak for å rydde opp. Det har jeg dessverre ikke tid til å gå gjennom nå, men for leseferdigheter er det bare å lese strategien. Se på de pengene som er satt av i 2025-budsjettet, og ha tiltro til at lærere nå skal følge opp dette og sette i gang gode lesetiltak i hele landet.

Statsråd Kari Nessa Nordtun []: Jeg forstår at representanten fra Høyre som var oppe her i stad, er ny i komiteen og ikke har fått med seg de store debattene vi nettopp har hatt i denne salen knyttet til tingenes tilstand i den norske skolen, og ikke minst om veien videre. Det viktige nå er at vi lærer av historien, ikke spiller de gamle sangene om igjen eller produserer de gamle løsningene om igjen.

For å si noen ting helt konkret: Vi har satset på bøker i skolen, for vi vet at det er veldig viktig. Det viser klar forskning og tilbakemeldinger fra lærere oss. Der ser vi at Høyre velger å legge moms på barnebøkene. Vi har fjernet mobilen som forstyrrende element i klasserommet, for å få økt konsentrasjonen og læringen i klasserommet. Der ser vi at det fra Høyre har vært av og på, av og på, og delvis motstand, delvis ikke. Det er bare for å nevne noe.

Som jeg var inne på i mitt tidligere innlegg, er det viktig å styrke infrastrukturen for å kunne ha mer praktisk undervisning i klasserommene, også i alle de teoretiske fagene. Det har vi nettopp gjennomført. Vi styrker lokale potter knyttet til utstyr og arealer og ikke minst til det å bruke gode programmer for å lære mer praktisk i undervisningen.

Jeg vil gjerne invitere representanten til et lengre foredrag, for jeg skal ikke bruke mer tid til dette nå, og jeg ser at en ny komité har gjort seg klar til det som gjerne er den siste debatten for året.

Vi gjør dette for å styrke motivasjonen for læring i klasserommet, for vi trenger å snu den utviklingen vi har sett under Høyres tid.

Kari-Anne Jønnes (H) []: Høyre overtok regjeringskontorene i 2013, etter åtte år med Arbeiderpartiet i regjering. Da resultatene kom i 2015, som det vises til her, tok Høyre kraftfulle grep. Vi satset historisk på etter- og videreutdanning av lærere. Vi innførte en femårig masterutdanning for lærere. Vi innførte en lærerspesialistordning. Vi hevet karakterkravet for lærerstudenter til fire i matematikk. Vi satset på realfag. Nettopp derfor lyktes jo vi. Vi så også at flere elever kom på skolen. Flere fullførte og besto videregående opplæring med Høyre i regjering. Det denne regjeringen har gjort, er aktivt å nedprioritere naturfag, de har avskaffet lærerspesialistordningen, svekket kravene til lærerne, svekket etter- og videreutdanning og stemt mot en realfagsstrategi.

Presidenten []: Representanten Hege Bae Nyholt har hatt ordet to ganger tidligere og får ordet til en kort merknad, begrenset til 1 minutt.

Hege Bae Nyholt (R) []: Jeg ønsket god jul for tidlig – sånn kan det gå.

Det er faktisk forskjell på om det er høyresiden eller venstresiden som sitter med makten. Det har bl.a. barnehageforhandlingene bevist. Det handler om dette: Skal vi prioritere penger til bemanning, eller skal vi prioritere mer teori inn i skolen? Det er klart at dette er store, viktige politiske diskusjoner – som fikk litt aktualitet ved at vi nok har illustrert behovet for skolemat også for politikere. Temperaturen kom lenge etter at lunsjtid var passert. Det anser jeg som et godt argument for at vi jobber felles for å sikre gratis skolemat for alle.

Jeg takker for debatten, og takker komiteen for en god innsats.

Presidenten []: Representanten Øystein Mathisen har hatt ordet to ganger tidligere og får ordet til en kort merknad, begrenset til 1 minutt.

Øystein Mathisen (A) []: Jeg føler at jeg må korrigere representanten Jønnes om at vi ikke holder oppe trykket på etter- og videreutdanning. Det gjør vi. Vi gjør det tilgjengelig for dem som jobber i barnehage, og vi gjør det også for nye yrkesgrupper. Denne ordningen ble innført da Høyre valgte å avskilte masse dyktige, gode lærere som sto ute i norsk skole. Vi fjernet den avskiltingen, men vi beholdt ordningen, for å holde oppe trykket på enda mer etter- og videreutdanning. Vi satser på kunnskap. Vi satser på læreren, mer tillit til læreren, mer tid i klasserommet. Dette er ting som betyr masse for kvaliteten i norsk skole. Vi gjør også noe med at vi ser et alvorlig motivasjonstap blant norske elever, ved å lage en mer praktisk og variert skole der flere kan lykkes. Vi satser på utstyr, momskompensasjonsordning – masse tiltak som betyr kvalitet, bedre læring, mer motiverte elever og et Norge som er bedre rustet for framtiden.

Takk for debatten.

Presidenten []: Flere har ikke bedt om ordet til sakene nr. 2 og 3.

Sakene nr. 4–6 vil bli behandlet under ett.

Votering, se voteringskapittel