Stortinget - Møte mandag den 22. mai 2023

Dato: 22.05.2023
President: Kari Henriksen
Dokumenter: (Innst. 317 S (2022–2023), jf. Dokument 8:138 S (2022–2023))

Søk

Innhold

Sak nr. 12 [15:27:05]

Innstilling fra finanskomiteen om Representantforslag fra stortingsrepresentantene Ane Breivik, Grunde Almeland og Ingvild Wetrhus Thorsvik om en mer bærekraftig handlingsregel (Innst. 317 S (2022–2023), jf. Dokument 8:138 S (2022–2023))

Talere

Presidenten []: Etter ønske fra finanskomiteen vil presidenten ordne debatten slik: 3 minutter til hver partigruppe og 3 minutter til medlemmer av regjeringa.

Videre vil det – innenfor den fordelte taletid – bli gitt anledning til replikker med svar etter innlegg fra medlemmer av regjeringa, og de som måtte tegne seg på talerlista utover den fordelte taletid, får også en taletid på inntil 3 minutter.

Heidi Nordby Lunde (H) [] (ordfører for saken): Selv om komiteens flertall avviser forslaget om å utrede en justering av handlingsregelen, herunder innføring av en kontantstrømregel, ønskes debatten om framtidig utforming av en økonomisk bærekraftig handlingsregel velkommen. Flertallet legger faktisk til grunn at regjeringen kommer tilbake til Stortinget innen rimelig tid med en slik utredning.

Grunnen til dette er at det er relativt kort tid siden det ble gjort endringer i handlingsregelens innretning. Regjeringen Solberg nedjusterte anslaget for forventet realavkastning fra 4 pst. til 3 pst. i 2017, og dermed også rettesnoren for uttak. Handlingsregelen er i tillegg fleksibel for å kunne jevne ut svingninger i økonomien, der det gjennom en aktiv finanspolitikk kan brukes mer penger i dårlige tider mot å holde igjen når økonomien går på høygir. For å sikre et handlingsrom i budsjettpolitikken mot økonomiske tilbakeslag bør det derfor brukes godt under 3 pst. når økonomien også går godt.

Komiteen viser videre til Thøgersen-utvalgets vurdering om at retningslinjen for bruk av fondet bør være enkel, forståelig og lett å kommunisere for å sikre legitimitet og politisk eierskap til regelen. Derfor må endringer veies opp mot eventuelle ulemper som kan følge av å forlate en rettesnor som virker godt forstått og forankret, og derfor avviser komiteens flertall forslaget nå.

Samtidig ønsker flertallet å få presentert departementets arbeid med å analysere ulike utforminger av rettesnorer for bruk av fondsmidler, slik at vi får et bredere og mer solid faglig grunnlag for å vurdere bærekraften i statsfinansene under handlingsregelen. I tillegg viser flertallet til at det rådgivende utvalget for finanspolitiske analyser uttaler at en grundig faglig utredning av hvordan handlingsregelen bør tilpasses, ikke bør drøye for lenge.

Flertallet er kjent med de framskrivningene for norsk økonomi som forslagsstillerne peker på, og at de viser et strammere økonomisk handlingsrom og et betydelig inndekningsbehov fram mot 2060. Da handlingsregelen ble innført i 2001, understreket Stortinget at oljeinntektene ikke måtte bli en unnskyldning for ikke å gjennomføre nødvendige systemreformer. Bruken av oljeinntekter skulle øke vekstevnen i norsk økonomi gjennom investeringer i infrastruktur, kunnskap og vekstfremmende skattelettelser. En samlet finanskomité gjentok dette i forbindelse med behandlingen av perspektivmeldingen 2017.

Avslutningsvis vil jeg på egne vegne si at jeg er glad for at finansministeren i sitt svarbrev til komiteen anerkjenner at budsjettene under regjeringen Solberg la opp til et fondsuttak godt under rettesnoren i årene etter 2016. Oljepengebruken var tidligere tilpasset situasjonen i norsk økonomi.

Frode Jacobsen (A) []: Takk til saksordføreren for godt arbeid og godt grunnlag for enighet og merknader til denne saken.

Den 29. mars 2001 presenterte daværende statsminister, Jens Stoltenberg, og daværende finansminister, Karl-Eirik Schjøtt-Pedersen, handlingsregelen. Tanken bak var at handlingsregelen skulle bidra til å bevare verdiene i oljefondet så lenge som mulig.

Jeg tror det bør være bred enighet om å si at handlingsregelen har tjent Norge vel. Handlingsregelen har løst minst to problemer: Vi unngår at oljepengebruken svinger med oljeprisen, som den gjorde tidligere, og samtidig begrenses pengebruken for å unngå høy inflasjon og høye renter, noe som alle her vet rammer både næringsliv og folk.

Handlingsregelen er justert underveis, men det skjer ikke ofte, og det skjer med varsomhet. Sånn bør det være, samtidig som vi gjerne diskuterer og blir klokere rundt dette temaet.

Vi skal diskutere fondsmeldingen om noen uker, så jeg går ikke nærmere inn på fondets formål og krav til avkastning. Det får vi komme tilbake til.

De senere årene har vist oss at handlingsregelen er fleksibel og praktiseres fleksibelt, og kan praktiseres i kombinasjon både med finanspolitikken og med pengepolitikken ellers. Det er til sjuende og sist opp til oss i Stortinget å være vårt ansvar bevisst og ikke bruke mer penger enn hva som er bra for økonomien, samtidig som vi trygger folks jobber og sikrer gode velferdstjenester.

Finansministeren viser i sitt svar til pågående arbeid både i regjeringens rådgivende utvalg for finanspolitiske analyser og i departementet. Dette arbeidet skal presenteres for Stortinget senere, og vi gleder oss til det og til videre diskusjoner om et viktig tema.

Sveinung Rotevatn (V) []: Takk til saksordføraren for å greie ut om behandlinga og kva fleirtalet står på.

Frå Venstre si side har vi lagt fram dette representantforslaget, ikkje fordi handlingsregelen ikkje har fungert godt, for det har han, men fordi det er grunn til å diskutere korleis han skal praktiserast framover.

Handlingsregelen har vore følgd om ikkje fullstendig tverrpolitisk, så i alle fall med eit stort, breitt sentrumsorientert fleirtal i mange år, i alle fall kva gjeld prosenten. Det er ein tendens til at ein ikkje er så flink til å hugse på den delen av handlingsregelen som seier noko om kva ein skal bruke handlingsrommet på, nemleg at ein bør prioritere vekstfremjande skattelettar, satsing på forsking og kunnskap, infrastruktur og samferdsel. Det vil eg også ha nemnt i denne samanhengen, for det er viktig.

Samtidig er det slik at vi skal inn i ei tid der eg trur det vil verte meir krevjande å følgje handlingsregelen, og ikkje minst der det er grunn til tru at fondsverdiane vil svinge mykje meir. Trass i at det no er rekordhøge olje- og gassprisar og det sjølvsagt bidrar til å fylle godt på i fondet, er det neppe grunn til å forvente det på lang sikt. På lang sikt vil olje- og gassinntektene gå ned, og den største delen av veksten i dette fondet, viss den kjem, vil vere aksjeverdiar. Eg trur dei fleste, på tvers av partia, ser at med eit fond som står i fare for å svinge veldig mykje basert på børskursar, vil dette kunne verte krevjande.

Sjølv om vi skal kome tilbake til debatten i samband med revidert nasjonalbudsjett, vil eg også seie det er illustrerande at vi har ein handlingsregel som seier at vi kan bruke meir når det er tronge økonomiske tider. Det er ikkje tronge økonomiske tider no. Det går tvert imot veldig godt i norsk økonomi. Likevel vert det altså føreslått at vi for inneverande år skal liggje på 3 pst. – ikkje fordi økonomien går dårleg, men fordi han går bra og det er behov for meir pengar i offentleg sektor.

Vi treng desse diskusjonane. Det er eigentleg berre det forslaget ber om. Vi ber regjeringa om å følgje opp det som rådgjevande utval for finanspolitisk analyse har sagt, nemleg at dei tilrår ei snarleg utgreiing av korleis handlingsregelen skal praktiserast framover, og at det «bør ikke drøye lenge».

Det er det vi føreslår, og eg tek opp forslaget frå Venstre om nettopp det. Eg høyrer kva saksordføraren seier – at fleirtalet legg til grunn at dette vil ein gjere. Vi får i det minste håpe at det er noko finansministeren merkar seg. Forhåpentleg er han i gang med dette arbeidet allereie og er i tilløpet til å kome til Stortinget med ei slik utgreiing, men det ville vore fint om han kunne kome inn på det i innlegget sitt.

Vi meiner vi eigentleg berre kunne vedta dette forslaget. Eg tek det opp, og vi kjem til å stemme for det. I alle tilfelle er eg glad for at fleirtalet legg til grunn at dette vil skje, og det er jo noko.

Presidenten []: Da har representanten Sveinung Rotevatn tatt opp Venstres forslag.

Statsråd Trygve Slagsvold Vedum []: Jeg skal ikke dra denne debatten veldig langt ut, for det er egentlig ganske stor grad av samstemthet. Jeg er ikke veldig uenig i det som representanten Rotevatn sier heller. Det er bare at debatt om handlingsregelen er klokt så lenge man har som felles mål at det skal være en langsiktig forvaltning som kommer framtidige generasjoner til gode.

Vi har de årlige fondsmeldingene der vi har gode og grundige runder, også med den brede høringen som vi alle er deltakere i. Det kan kanskje noen ganger oppleves litt rituelt, men jeg tror det er veldig viktig nettopp for å forankre det verktøyet som Statens pensjonsfond utland og Statens pensjonsfond Norge er.

Det som er viktig med regler, er at de er lett å forstå, og dagens handlingsregel er ganske enkel å forstå, den 3-prosentregelen, men også at den er fleksibel, at vi kan bruke mer kraft når det trengs, eller sånn som i år, når vi bruker mer penger på grunn av den forferdelige krigen i Ukraina og alle de ulike konsekvensene av den som slår ned i Norge. Et samlet storting gikk f.eks. inn for Nansen-programmet, som vi mente var riktig, og som vi i fellesskap mener er riktig.

Som jeg skriver i svaret til komiteen, kommer vi tilbake igjen til vurderinger av hvordan vi best skal operasjonalisere handlingsregelen i de årlige budsjettdokumentene, at vi kan ha en diskusjon om det. Selvfølgelig skal jeg følge det opp, men jeg mener at vi skal tenke oss svært nøye om hvis man på et eventuelt tidspunkt skulle gjøre noen justeringer, nettopp fordi den er så bredt forankret. Den er så enkel. Den er forståelig. Den har bred politisk støtte. Derfor tror jeg det skal være veldig gjennomtenkt, selv om man ved første øyekast kan bli besnæret av de argumentene om en løpende kontantstrøm som Venstre har løftet fram. Til nå har dagens handlingsregel tjent oss veldig godt, men vi tar selvfølgelig med oss debatten som har vært i salen.

Presidenten []: Dermed er debatten i sak nr. 12 ferdig.

Votering, se tirsdag 23. mai