Søk

Innhold

14. Språklige og «tekniske» endringer i forretningsordenen

14.1 Innledning

Reglementskomiteen har i tråd med mandatet og særlig i lys av den planlagte innføringen av nytt parlamentarisk saksbehandlingssystem høsten 2025, StorSak, vurdert om det er behov for å endre ordlyden i enkelte av bestemmelsene i forretningsordenen. Komiteen foreslår på denne bakgrunn en del endringer for å gjøre reglene teknologinøytrale og bedre tilpasset nye, moderne saksbehandlingsrutiner. Reglementskomiteen har også avdekket at det er behov for å gjøre språklige endringer i enkelte bestemmelser, herunder § 26 andre ledd om avstemninger i komiteene, for å gjøre innholdet mer tilgjengelig for leseren.

Endringene som foreslås er derfor av språklig og teknisk art, og er ikke ment å innebære noen endring av innholdet i bestemmelsene.

14.2 Komiteens vurderinger og forslag

Reglementskomiteen har identifisert følgende endringer som etter komiteens syn bør gjøres for å sikre at bestemmelsene i forretningsordenen er klare og teknologinøytrale.

§ 13 Sammensetning av fagkomiteene (fjerde ledd)

Valgkomiteen gir Stortinget melding om oppnevnelsene.

§ 26 Avstemninger i komiteen (andre ledd)

Komitévedtak fattes ved alminnelig flertall. Dersom en avstemning viser like mange stemmer for og imot, er komitélederens stemme utslagsgivende. Andre punktum gjelder ikke ved personvalg, herunder av saksordfører. I komitélederens fravær er fungerende komitéleders stemme utslagsgivende.

§ 30 Særlig om komiteenes behandling av representantforslag (første ledd andre punktum)

For øvrig kan en tredjedel av komiteens medlemmer kreve at det sendes anmodning om statsrådens uttalelse om et representantforslag.

§ 38 Overbringelse og fremsettelse av proposisjoner og forslag (tredje ledd)

Grunnlovsforslag og representantforslag, sammen med eventuell begrunnelse, skal snarest gjøres tilgjengelig for representantene.

§ 65 Ekspedering av avgjorte saker

Når en sak er avgjort, forbereder Stortingets administrasjon nødvendige meddelelser. Etter presidentens godkjennelse blir meddelelsen ekspedert. Gjelder det adresser fra Stortinget til Kongen eller fremstillinger som ved særlige anledninger skal gi uttrykk for Stortingets ønsker og meninger, skal utkast til slike meddelelser leses opp for Stortinget.

§ 66 Underskrift av vedtak

Presidenten underskriver lovvedtak som sendes Kongen til sanksjon. Vedtak om endringer i eller tillegg til Grunnloven skal underskrives av Stortingets president og sekretær.

§ 68 Interpellasjoner (tredje ledd første punktum)

Interpellasjonen skal besvares i Stortinget så snart som mulig og senest én måned etter at den ble sendt til regjeringen, med mindre presidentskapet samtykker i at den blir besvart på et senere tidspunkt.

§ 70 Spørsmål til skriftlig besvarelse (første ledd andre punktum)

Spørsmålet skal være kort, men kan i tillegg utdypes med inntil 2500 tegn.

§ 70 Spørsmål til skriftlig besvarelse (fjerde ledd andre punktum)

Svaret bør i alminnelighet ikke være lenger enn 5000 tegn.

§ 73 Ordinær spørretime (tredje ledd første punktum)

De spørsmålene som skal behandles i spørretimen, gjøres tilgjengelige for representantene før spørretimen begynner.

§ 74 Begjæringer om dokumentinnsyn (første ledd andre punktum)

Presidenten oversender anmodningen til det ansvarlige regjeringsmedlemmet, som snarest og senest innen tre arbeidsdager enten skal utlevere dokumentet eller meddele skriftlig hvorfor det ikke er utlevert innen fristen, og i tilfelle når det vil bli utlevert eller hvorfor det ikke vil bli utlevert.

14.3 Forretningsordenen § 16 – leder av DUUFK

I rapporten fra utvalget til å utrede Grunnloven §§ 25 og 26 (Dokument 20 (2023–2024)) ble det – i tillegg til å drøfte forslag til endringer i Grunnloven – foreslått endringer i Stortingets forretningsorden § 16 første ledd nytt andre punktum. Reglementskomiteen foreslår i tråd med dette følgende endring i Stortingets forretningsorden § 16 (første ledd andre punktum):

«Utenriks- og forsvarskomiteens valgte leder, jf. § 20 første ledd, er den utvidete utenriks- og forsvarskomiteens leder.»

Reglementskomiteen nevner også at det som en oppfølging av utvalgets forslag i Dokument 20 (2023–2024), både fra flertallet og mindretallet, er fremsatt flere forslag om å endre Grunnloven §§ 25 og 26, jf. Dokument 12 (2023–2024).

Disse grunnlovsforslagene vil bli behandlet i neste stortingsperiode. Reglementskomiteen ser det som naturlig at Stortingets forretningsorden gjennomgås og eventuelt tilpasses etter at grunnlovsforslagene er behandlet i Stortinget, og legger til grunn at presidentskapet følger opp dette.