Søk

Innhold

13. Riksrevisjonens forvaltningsrevisjoner

13.1 Innledning

Reglementskomiteen har fått oversendt fra presidentskapet et representantforslag fra Carl I. Hagen vedrørende Stortingets behandling av forvaltningsrevisjoner utført av Riksrevisjonen, jf. Innst. 79 S (2024–2025) og Dokument 8:14 (2024–2025). Det argumenteres i forslaget for at det i større grad enn i dag bør legges til rette for at Stortinget behandler anbefalinger fra Riksrevisjonen med sikte på å treffe vedtak for å rette opp feil og mangler som Riksrevisjonen har påpekt.

I Dokument 8:14 S (2024–2025) fremmes følgende forslag:

«I Stortingets forretningsorden gjøres følgende endring:

I

§ 15 femte ledd skal lyde:

Kontroll- og konstitusjonskomiteen skal gi innstilling til Stortinget om alle saker den tar opp til behandling. Komiteen avgjør i det enkelte tilfellet om den skal forelegge utkast til innstilling for berørte fagkomiteer til uttalelse før innstillingen avgis. Ved behandlingen av forvaltningsrevisjoner fra Riksrevisjonen skal likevel alltid utkast til innstilling forelegges berørte fagkomiteer til uttalelse før innstillingen avgis. Fagkomiteene skal i slike tilfeller særlig vurdere Riksrevisjonens anbefalinger om fremtidig oppfølging av forvaltningsrevisjonens funn og fremme eventuelle forslag om dette. Ved behandlingen av saker etter § 14 nr. 8 bokstav b kan komiteen velge å innhente uttalelse fra vedkommende fagkomité som gir grunnlag for utarbeidelse av sin innstilling.

II

Endringen trer i kraft straks.»

Forslaget berører med dette forholdet mellom såkalt «ansvarskontroll» og «styringskontroll», og dermed forholdet mellom kontroll- og konstitusjonskomiteen og de berørte fagkomiteene. Det er prinsipielt et skille mellom spørsmålet om det foreligger ansvar for tidligere handlinger eller unnlatelser (tradisjonell kontroll, som kontroll- og konstitusjonskomiteen har ansvar for), og spørsmålet om hvilke tiltak som eventuelt bør iverksettes fremover i tid (utforming av politikk, som i utgangspunktet er fagkomiteenes ansvar).

13.2 Komiteens vurderinger og forslag

Reglementskomiteen er kommet til at det ikke er hensiktsmessig å oppstille en obligatorisk oversendelse til berørt fagkomité for uttalelse, slik som det er foreslått i Dokument 8:14 (2024–2025). Komiteen støtter likevel intensjonen i forslaget, og har drøftet om det kunne være en god løsning å fastsette en form for initiativrett for fagkomiteene. Tanken er da at berørt fagkomité på eget initiativ kan behandle saken i etterkant av at kontroll- og konstitusjonskomiteen har avgitt innstilling – og at fagkomiteen da i en egen sak behandler spørsmålet om hvilke endringer som bør besluttes fremover i tid.

Komiteen ser at det kan reises innvendinger mot en slik initiativrett, både ut ifra betraktninger om at Riksrevisjonen gis en relativt stor innflytelse over hvilke saker Stortinget skal behandle, samt at en slik eventuell initiativrett vil gi en form for «dobbel» behandling av samme rapport i Stortinget. Videre er det ikke i praksis alltid lett å skille mellom ansvarskontroll og styringskontroll, og det vil kunne skape en del vanskelige grensedragninger mellom kontroll- og konstitusjonskomiteens og fagkomiteenes ansvarsområder. Det er også en viss risiko for at Stortinget vedtar to ulike føringer for videre oppfølgning i samme sakskompleks. Reglementskomiteen er derfor kommet til at det ikke bør foreslås en slik bestemmelse i forretningsordenen. Komiteen anbefaler likevel at det innarbeides en praksis for at kontroll- og konstitusjonskomiteens innstilling i saker om forvaltningsrevisjoner fra Riksrevisjonen rutinemessig oversendes fagkomiteene til orientering og mulig oppfølgning etter at saken er ferdig behandlet i salen. Dette vil kunne gjøre det enklere for representantene i fagkomiteene å engasjere seg, og eventuelt bidra til at det fremmes representantforslag der dette er relevant.