Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.
Innhold
Klikk HER for vedlegg i pdf
Lovbehandlingen i Stortinget forutsetter at en stortingsrepresentant eller regjeringen ved en statsråd først fremsetter et lovforslag i Stortinget, jf. Grunnloven § 76 første ledd. Deretter fordeles forslaget normalt til en komité, som gir innstilling til Stortinget med tilråding eller mindretallsforslag om lovvedtak. Stortinget behandler først tilrådingen og forslagene i innstillingen og deretter vedtaket fra førstegangsbehandlingen, etter at det har gått minst tre dager, jf. Grunnloven § 76 andre ledd.
I enkelte tilfeller behandler Stortinget lovsaker på grunnlag av forslag om lovvedtak i en innstilling, uten at det før innstillingen ble avgitt har blitt fremsatt et lovforslag i Stortinget.
Det kan her sondres mellom to typetilfeller. Det ene er hvor presidentskapet (eller en komité) legger frem et lovforslag uten at det er fordelt en sak fra plenum. Det andre typetilfellet er hvor komiteen eller presidentskapet er blitt tildelt en alminnelig sak som inneholder et lovutkast, men uten at lovutkastet i saken er fremsatt som et lovforslag i Stortinget (ved en proposisjon fra regjeringen eller et representantforslag) før saken ble referert.
Slike saker blir referert i Stortinget og fordelt til komité eller presidentskapet til behandling. Avhengig av hva saken gjelder, gir enten presidentskapet selv innstilling til Stortinget, eller den fordeles til komité som gir innstilling til Stortinget.
Reglementskomiteen bemerker at det kan være formålstjenlig å endre bestemmelsen i forretningsordenen § 31 sjette ledd, for å få klarere frem at presidentskapet og/eller fagkomiteene i enkelte tilfeller avgir innstilling med lovforslag uten at et lovforslag som sådan er grunnlag for innstillingen. Det er praksis for at presidentskapet eller fagkomiteene i noen saker avgir innstilling som inneholder et lovforslag, uten at det er fordelt en sak fra plenum, f.eks. ved at presidentskapet benytter seg av sin initiativrett i forretningsordenen § 7 siste ledd. I andre tilfeller har Stortinget i plenarvedtak uttrykkelig bedt presidentskapet (eller en fagkomité) om å foreslå lovendringer, typisk lover som gjelder for Stortingets eksterne organer.
Slik reglementskomiteen ser det, bør Stortingets forretningsorden endres slik at den samsvarer med denne praksisen. Komiteen foreslår derfor å endre forretningsordenen § 31 sjette ledd, slik at det der fremgår at det unntaksvis kan gis innstilling til Stortinget med tilråding eller mindretallsforslag om lovvedtak uten at et (fremsatt) lovforslag er grunnlag for saken. I samsvar med praksis må dette begrenses til tilfellene der saken inneholder et lovutkast som først er mottatt av Stortinget, og som deretter er referert til komitébehandling eller behandling i Stortingets presidentskap, og til presidentskapets initiativrett om saker som ligger under dets ansvarsområde.
Reglementskomiteen foreslår på denne bakgrunn at§ 31 sjette ledd første og andre punktum skal lyde:
«En innstilling kan inneholde utkast til lovvedtak i tilråding eller forslag når et lovforslag er grunnlag for innstillingen. Det samme gjelder der et utkast til lovvedtak er mottatt av Stortinget og referert og sendt til behandling i en komité eller i presidentskapet, eller der presidentskapet avgir innstilling i tråd med initiativretten i § 7 fjerde ledd.»