Stortinget - Møte tirsdag den 11. juni 2024 *

Dato: 11.06.2024
President: Morten Wold
Dokumenter: (Innst. 418 S (2023–2024), jf. Dokument 8:75 S (2023–2024))

Søk

Innhold

*) Referatet er ennå ikke korrekturlest​.

Sak nr. 27 [16:48:19]

Innstilling fra justiskomiteen om Representantforslag fra stortingsrepresentantene Per-Willy Amundsen, Tor André Johnsen og Hans Andreas Limi om endring av lov om foreldelse av fordringer (Innst. 418 S (2023–2024), jf. Dokument 8:75 S (2023–2024))

Talere

Presidenten []: Etter ynske frå justiskomiteen vil presidenten ordna debatten slik: 3 minutt til kvar partigruppe og 3 minutt til medlemer av regjeringa.

Vidare vil det – innanfor den fordelte taletida – verta gjeve høve til eit replikkordskifte på inntil fem replikkar med svar etter innlegg frå medlemer av regjeringa, og dei som måtte teikna seg på talarlista utover den fordelte taletida, får òg ei taletid på inntil 3 minutt.

Ingvild Wetrhus Thorsvik (V) [] (ordfører for saken): Jeg starter med å takke komiteen for godt samarbeid i behandlingen av representantforslaget fra Fremskrittspartiet, der regjeringen bes fremme de nødvendige lovendringer for å sikre at foreldelsesfristen for erstatningskrav som springer ut av uriktige forvaltningsvedtak, ikke begynner å løpe før saken er endelig avgjort i forvaltningen.

Utgangspunktet er at erstatningskrav må fremmes innen tre år etter den dag den skadelidte fikk eller burde ha skaffet seg nødvendig kunnskap om skaden og den ansvarlige.

I sin begrunnelse viser forslagsstillerne til en dom fra Høyesterett som slår fast dette utgangspunktet, og at det ikke gjelder noen generell regel om at fristen løper fra det tidspunktet hvor en forvaltningssak er ferdigbehandlet i forvaltningen ved endelig vedtak i klageinstansen.

Forslagsstillerne mener at det for den private part vil være naturlig å oppfatte behandlingen av saken i forvaltningen som én sammenhengende saksbehandling, og videre at det er vanskelig å se hvilke behov det offentlige har for å påberope foreldelse før det foreligger en endelig administrativ avgjørelse. De trekker også fram at for den private part er det ikke avgjort hvilke realiteter partene faktisk og rettslig skal innrette seg etter, før det foreligger et endelig forvaltningsvedtak.

Forslagsstillerne mener at dagens lovgivning innebærer en urimelig forskjellsbehandling i favør av den offentlige part, da den private part risikerer at krav går tapt som følge av foreldelse før saken er endelig avgjort i en eventuell klagesaksbehandling, og dermed at de ikke vet hvilke konsekvenser det endelige vedtaket medfører. Forslagsstillerne viser videre til at det primært er den offentlige part som styrer omfanget av og tidsforløpet i en forvaltningssak.

I statsrådens svarbrev av 15. februar 2024 konkluderes det med at de foreslåtte lovendringer ikke bør gjøres. Statsråden viser bl.a. til hensynene bak reglene om foreldelse.

I nytt svarbrev av 24. april 2024 skriver statsråden at hun ser at det kan være grunner til å vurdere en endring av foreldelsesreglene som ivaretar de hensynene som det er vist til i forslaget, men at det er behov for å vurdere en eventuell regelendring ut fra en bredere innfallsvinkel enn ordlyden i representantforslaget går ut på.

Komiteen tilrår Stortinget å be regjeringen utrede og foreslå lovendringer for å sikre at foreldelsesfristen ikke begynner å løpe så lenge kravet er gjenstand for klagebehandling i forvaltningen eller gjenstand for klagebehandling hos privat motpart.

Jeg vil knytte en kort bemerkning til Venstres syn på saken. Venstre støtter i det vesentlige begrunnelsen fra Fremskrittspartiet i representantforslaget, og vi vil stemme for.

Odd Harald Hovland (A) []: Eg vil takke forslagsstillarane, som reiser ei viktig sak. Det er liten tvil om at me er inne på eit område som kan få veldig urimelege utslag for enkelte.

Dersom ein skulle ende opp i ein situasjon der ein må ta ut søksmål for å unngå forelding, eksempelvis mot staten, mens ein held på med ei klagebehandling, inneber det kostnader, bruk av tid og energi og sjølvsagt masse usikkerheit og frustrasjon. I tillegg vil det innebere unødvendige belastningar på rettsapparatet. Så det kan ikkje vere slik at seindrektigheit i klagebehandling skal kome det offentlege til gode ved at det går ut over ein privat part.

Når dette er sagt, er det gode grunnar til at me har omgrepet forelding i samfunnet vårt. Det er bra at ting kan verte forelda på eit eller anna tidspunkt, men det må vere føreseieleg og forståeleg, og det er ikkje veldig forståeleg at eit krav kan verte forelda mens ei klagebehandling held på. Endå mindre forståeleg er det at ein skal måtte gå til domstolen med søksmål for å bryte foreldingsfristen. Difor er det veldig bra at komiteen har samla seg om eit vedtak der me ber regjeringa greie ut og føreslå lovendringar for å sikre at foreldingsfristen ikkje begynner å løpe så lenge eit krav er gjenstand for klagebehandling i forvaltninga eller gjenstand for klagebehandling hos privat motpart. Då får vi ei breidde i utgreiinga som sikrar at dette kan verte føreseieleg og forståeleg både i offentleg og privat samanheng.

Ingunn Foss (H) []: Høyre vil berømme Fremskrittspartiet for å sette fokus på en viktig problemstilling i denne saken.

Etter lov om foreldelse av fordringer § 9 må erstatningskrav i utgangspunktet fremmes innen tre år etter den dagen skadelidte fikk eller burde skaffet seg nødvendig kunnskap om skaden og den ansvarlige.

Representantforslaget foreslår en endring av gjeldende lov, som innebærer en særregulering av foreldelsesfrister i saker der et erstatningskrav springer ut av feil ved offentlig myndighetsutøvelse. Gjeldende regelverk for foreldelse av denne type erstatningskrav representerer en urimelig forskjellsbehandling i favør av det offentlige.

For den private part vil det være naturlig å oppfatte behandlingen av en sak i forvaltningen, inkludert klageadgangen og klagebehandlingen, som en sammenhengende saksbehandling. Slik loven fungerer i dag, kan den private part risikere at krav går tapt som følge av foreldelse før saken er endelig avgjort i en klagesaksbehandling.

I innspillene fra professorene Kjørven og Larsen heter det:

«Loven gir særlig urimelig utslag i saker som gjelder erstatningskrav mot det offentlige. Dommen fra Høyesterett som representantforslaget viser til, er et av mange eksempler på det. Rettstilstanden Høyesterett har slått fast, betyr at en privat part i verste fall må ta ut søksmål mot staten mens klagebehandlingen fortsatt pågår, med medfølgende kostnader og usikkerhet for den private, og ulemper for domstolene som blir belastet med unødvendige mange saksanlegg. Sommel med klagebehandlingen hos offentlig myndigheter bør ikke komme det offentlige til gode på bekostning av private parter som er utsatt for et uriktig forvaltningsvedtak. Det er ikke slike hensyn foreldelsesloven er ment å ivareta.»

Høyesterett har også slått fast at staten i praksis skal være forsiktig med å påberope foreldelse dersom skadelidte ville vunnet fram med kravet om det ikke var foreldet og det objektivt sett er gode grunner til at vedkommende ikke fremmet kravet tidligere. Men praksis viser at staten og kommunene i vid utstrekning påberoper seg foreldelse.

Høyre er glad for at en samlet komité ser behovet for endringer på dette området, og mener at det er et godt prinsipp at foreldelse ikke begynner å løpe før saken er endelig avgjort i forvaltningen.

Andreas Sjalg Unneland (SV) []: Dette må være Stortinget på sitt beste: Når det er en urimelighet i systemet, ja, så fremmer partier forslag, Stortinget og komiteene diskuterer det, og man samler seg rundt en løsning for å tette et hull.

For det må være åpenbart for de fleste at det er urimelig dersom et erstatningskrav mot en offentlig myndighet kan foreldes før saken er endelig avklart. Det er den offentlige part som på sin side kan styre omfanget av og tidsforløpet i en forvaltningssak. Da må det framstå enda mer urimelig om man som enkeltmenneske taper sin mulighet for et erstatningskrav mot det offentlige fordi det offentlige har brukt lang tid på sin saksbehandling. At sommel eller sendrektighet i klagebehandlingen skal komme det offentlige til gode på bekostning av den private part, er ikke et hensyn foreldelsesloven er ment å ivareta.

Det har vært bred støtte til dette forslaget i høringsinnspillene. En samlet justiskomité sier seg nå enig i å rydde opp i dette hullet, tette det og sørge for at vi får mer logikk inn i systemet. Det er som sagt Stortinget på sitt beste, og viser at når det er vilje til å rydde opp, da klarer Stortinget å gjøre det, og det er svært positivt.

Statsråd Emilie Mehl []: Først vil jeg si at jeg har forståelse for at det kan oppleves som ugreit at et krav man har mot andre, foreldes. Det er naturlig å se det sånn at når noen skylder oss noe, så skal skyldneren gjøre opp for seg. Foreldelse kan komme som en ubehagelig overraskelse for dem som ikke kjenner til foreldelsesreglene, og særlig kan det nok oppleves som negativt å bli utsatt for at erstatningskrav blir foreldet. Mange vil sikkert spørre seg hvorfor lovverket skal gi den erstatningsansvarlige fordelen av å kunne påberope seg foreldelse.

Samtidig må vi ta med oss at det kan være flere perspektiver som bør tas med i en vurdering av foreldelsesreglene. I praksis vil det ofte være slik at det ikke er helt opplagt at et krav kan gjøres gjeldende mot en annen. Foreldelsesreglene skal også ivareta skyldnerens behov for å kunne legge påståtte krav og nye anførsler bak seg, og mange vil nok også kunne si seg enig i at det ikke er rimelig at en person eller et foretak skal måtte ha potensielle erstatningskrav hengende over seg i årevis. Det er behov for å sette strek over gamle krav som ikke er gjort gjeldende innen rimelig tid.

Denne saken gjelder erstatningskrav som springer ut av uriktige forvaltningsvedtak. Når det offentlige er den potensielt erstatningsansvarlige, er det nok flere som vil mene at de hensynene som begrunner de alminnelige reglene om foreldelse, i mindre grad gjør seg gjeldende.

Jeg er enig i at det er grunn til å se nærmere på rimeligheten i at foreldelsesfristen i dag kan begynne å løpe mens krav er gjenstand for klagebehandling. Samtidig er jeg opptatt av at reglene må vurderes i en bred sammenheng, sånn at sammenlignbare situasjoner reguleres mest mulig likt, og sånn at eventuelle regelendringer ikke får uforutsette konsekvenser.

Helge André Njåstad (FrP) [] (ordførar for saka): Det er ikkje ofte eg byrjar med å sitera SV sin representant Unneland, men når han seier at dette er Stortinget på sitt beste, må eg seia meg einig i det. Det var faktisk så bra tone i Stortinget då denne saka starta at representanten Tajik fôr bort med ein sjokolade til underteikna, som gjorde at eg var meir oppteke av å opna og eta den enn å teikna meg på talarlista. Difor kjem innlegget no, og ikkje i den rekkjefølgja det burde ha kome i.

Når eg høyrer på innlegga til både SV og Høgre, som applauderer Framstegspartiet sitt forslag og seier seg einige i det, er det nesten ikkje nødvendig for meg å ta ordet, anna enn for å på vegner av dei representantane frå Framstegspartiet som har sete fram forslaget – Per-Willy Amundsen, Tor André Johnsen og Hans Andreas Limi – takka for at ein samla komité støttar intensjonen i forslaget deira. Det set sjølvsagt dei som har framsett dette, veldig stor pris på.

Eg vil òg takka komiteen for eit veldig godt samarbeid. Her har komiteen jobba godt og brukt ekstra god tid på å finna fram til ein konsensus som gjorde at alle kunne slutta seg til det. Regjeringspartia har tatt initiativ til at ein har brukt meir tid, gått ein runde til med departementet, og at ein endar opp i ei einstemmig innstilling som gjer at dette kan løysast. Det handlar om å bringa litt sunn fornuft inn i forvaltinga og sørgja for at om det er eit omstridt krav, skal ikkje forelding byrja å gjelda, noko eg trur folk si rettsoppfatning er i samsvar med.

Framstegspartiet er veldig glad for all den rosen vårt forslag har fått, og me er veldig glade for at ein samla komité støttar intensjonen i vårt forslag i dag. Dette er ein gledeleg dag for oss på dette punktet.

Michael Tetzschner (H) []: Jeg ventet til slutten av debatten, selvfølgelig av respekt for fagkomiteen, som jeg regnet med ville dekke de fleste argumentene. Men jeg synes allikevel det er en side ved statsrådens svar, både de to brevene som har gått, og her i dag, som gir grunnlag for litt ettertanke. Det er denne umiddelbare jevnføringen av staten som en hvilken som helst part i en rettskonflikt, med en hvilken som helst annen – la meg legge til – privat part. Noen vil kanskje si den lille mann. Det argumentet jeg etterlyser her, det er at staten selv burde være interessert i at man oppnår et materielt riktig myndighetsvedtak. For staten er ikke en likestilt part i møte med private parter. Den har overhånden når det gjelder inndriving, den har overtaket når det gjelder uendelig tilgang på for den gratis juridisk bistand, den har et helt embetsverk og byråkrati som kanskje jobber med disse sakene daglig – overfor den ekspertisen som en privat part må stille på bena for sin sak. Det er en asymmetri som bør interessere Stortinget langt utover denne saken.

Jeg er enig i at akkurat dette initiativet viser Stortinget på sitt verste. Men for meg er det også et symptom på en selvbevisst forvaltning, som her viser noe av sitt verste. Jeg snakker også av erfaring, som praktiserende advokat. Jeg har hjulpet private parter, og det er ikke bare staten, vi møter også kommunen, hvor man altså vet at man kan trette ut den private motparten, fordi man selv ikke behøver å ta en reell økonomisk prosessrisiko, fordi dette kan pulveriseres på skattebetalerne.

Det er altså en asymmetri her. Derfor er det helt urimelig at man nå bare skal overføre logikken fra fordringshaver, altså mellom debitor og kreditor, i et privat avtaleforhold, og si at staten nå kan gjemme seg bak foreldelsesreglene, som jeg for øvrig er veldig for når det gjelder likestilte parter. Men jeg mener at det går utover selve statens, eller det offentliges, legitimitet at en ikke er mer interessert i det som er et riktig myndighetsvedtak. For hvis man ikke er innstilt på det, og gjemmer seg bak foreldelsesreglene, så undergraver man tilliten til systemet. Takk for initiativet fra våre gode kolleger i Fremskrittspartiet.

Presidenten []: Fleire har ikkje bedt om ordet til sak nr. 27.

Votering, se onsdag 12. juni