Stortinget - Møte tirsdag den 7. juni 2022

Dato: 07.06.2022
President: Masud Gharahkhani
Dokumenter: (Innst. 387 L (2021–2022), jf. Prop. 84 LS (2021–2022))

Søk

Innhold

Sak nr. 28 [16:08:06]

Innstilling fra finanskomiteen om endringer i verdipapirhandelloven mv. (samleproposisjon (Innst. 387 L (2021–2022), jf. Prop. 84 LS (2021–2022))

Talere

Presidenten: Etter ønske fra finanskomiteen vil presidenten ordne debatten slik: 3 minutter til hver partigruppe og 3 minutter til medlemmer av regjeringa.

Videre vil det – innenfor den fordelte taletid – bli gitt anledning til replikker med svar etter innlegg fra medlemmer av regjeringa, og de som måtte tegne seg på talerlisten utover den fordelte taletid, får også en taletid på inntil 3 minutter.

Mona Nilsen (A) [] (ordfører for sakene): I den første saken, Innst. 388 S for 2021–2022, slutter komiteens flertall seg til forslaget om at Stortinget samtykker til deltakelse i en beslutning i EØS-komiteen om innlemmelse i EØS-avtalen av EU-direktiv 2021/338.

Når det gjelder Innst. 387 L for 2021–2022 fra finanskomiteen om endringer i verdipapirhandelloven, er denne samleproposisjonen et forslag til endringer i verdipapirhandelloven, verdipapirfondloven, AIF-loven, finansforetaksloven og hvitvaskingsloven.

Endringene i verdipapirhandelloven gjelder gjennomførelse av forventede EØS-regler som svarer til EUs direktiv av 16. februar 2021. Direktivet er en del av EUs Capital Markets Recovery Package, vedtatt på bakgrunn av covid-19-pandemien. Formålet der er bl.a. å fjerne unødvendig byråkrati og innføre tiltak som anses å ville kunne bidra til effektivt å dempe den økonomiske uroen. Et stort flertall i finanskomiteen slutter seg til regjeringens lovforslag.

Statsråd Trygve Slagsvold Vedum []: Jeg vil først takke komiteen for det gode arbeidet med innstillingen.

For det første foreslår regjeringen å gjøre endringer i verdipapirhandelloven, hvor formålet bl.a. er å lette på enkelte av de administrative byrdene ved handel i finansielle instrumenter og å stimulere derivatmarkedene. Forslaget har bakgrunn i forventede EØS-regler som ble vedtatt i EU på grunn av koronapandemien, og som inngår i en større regelverkspakke knyttet til å bøte på effektene av pandemien og bygge opp igjen økonomien.

Direktiv 2021/338 er foreløpig ikke tatt inn i EØS-avtalen. Det er ønskelig å legge til rette for rask ikrafttredelse av endringene for å sikre like konkurransevilkår for norske foretak. I tillegg til å fremme lovforslag har vi derfor anmodet om samtykke til innlemmelse av det aktuelle direktivet i EØS-avtalen.

For det andre fremmer vi forslag til endringer i verdipapirfondloven og lov om forvaltning av alternative investeringsfond. Endringene har som mål å fjerne hindringer for grensekryssende fondsvirksomhet i EØS. Endringene styrker også stillingen til investorer som har investert i fond som er markedsført grensekryssende. I tillegg samordnes regler for ulike fondstyper, og rettigheter og plikter klargjøres. Forslagene til lovendringer gjennomfører to rettsakter på fondsområdet. Regjeringen ber derfor også om samtykke til godkjenning av EØS-komitébeslutningen om innlemmelse av rettsaktene i EØS-avtalen.

For det tredje fremmer vi et forslag om å forlenge foreldelsesfristen for å ilegge overtredelsesgebyr etter hvitvaskingsloven. Tilsynsmyndighetene må kunne følge opp overtredelser av hvitvaskingsloven på en effektiv måte. Det er viktig for tilliten til hvitvaskingsregelverket at det er mulig å reagere på brudd. Hvis ikke kan de som dropper å bruke den nødvendige tiden og ressursene på etterlevelse av regelverket, få et uberettiget konkurransefortrinn.

Avslutningsvis vil jeg også nevne at proposisjonen inneholder to mindre endringsforslag til finansforetaksloven. Et av forslagene er at finansforetak i EØS som driver grensekryssende virksomhet i Norge, blir underlagt et krav til redelighet og god forretningsskikk også etter norsk lov. Kravet skal bidra til at finansforetak opptrer forsvarlig overfor norske kunder.

Helt avslutningsvis: Lovforslagene i denne proposisjonen vil kunne bidra til lettelser i administrative byrder, styrke regler om investor- og kundebeskyttelse samt styrke tilsynsmyndighetenes muligheter til å gripe inn og reagere på overtredelser av hvitvaskingsregelverket.

Votering, se onsdag 8. juni

Presidenten: Flere har ikke bedt om ordet til sakene nr. 27 og 28.

Sakene nr. 29 og 30 vil bli behandlet under ett.