Stortinget - Møte torsdag den 10. juni 2021

Dato: 10.06.2021
President: Tone Wilhelmsen Trøen
Dokumenter: (Innst. 638 S (2020–2021), jf. Dokument 8:232 S (2020–2021))

Innhold

Sak nr. 13 [15:50:06]

Innstilling fra transport- og kommunikasjonskomiteen om Representantforslag fra stortingsrepresentantene Geir Pollestad, Heidi Greni, Siv Mossleth, Kjersti Toppe og Jan Bøhler om klassifisering av elsparkesykler og kommunenes adgang til å regulere elsparkesykkelfirmaenes virksomhet (Innst. 638 S (2020–2021), jf. Dokument 8:232 S (2020–2021))

Talere

Presidenten: Etter ønske fra transport- og kommunikasjonskomiteen vil presidenten ordne debatten slik: 3 minutter til hver partigruppe og 3 minutter til medlemmer av regjeringen.

Videre vil det – innenfor den fordelte taletid – bli gitt anledning til inntil seks replikker med svar etter innlegg fra medlemmer av regjeringen, og de som måtte tegne seg på talerlisten utover den fordelte taletid, får også en taletid på inntil 3 minutter.

Sakens ordfører, Tor André Johnsen, er ikke til stede. Da starter vi med representanten Kirsti Leirtrø.

Kirsti Leirtrø (A) []: Vi ble enige om at vi tok debatten da saken var oppe til behandling i kommunalkomiteen, så det eneste jeg vil gjøre, er å ta opp det forslaget fra mindretallet, slik at vi får votert over det når den tid kommer.

Presidenten: Da har representanten Kirsti Leirtrø tatt opp det forslaget hun refererte til.

Siv Mossleth (Sp) []: Jeg tegnet meg egentlig for å ta opp det forslaget som ble tatt opp av Arbeiderpartiet.

Elsparkesykler er blitt et veldig populært transportmiddel i byene i løpet av de få årene de har vært på markedet. Det er jo en utslippsfri og fleksibel transportmåte, men det har også medført store utfordringer som har gitt et ønske om og et behov for å regulere.

Jeg viser også til den debatten som var tidligere i dag, og vi er fornøyd med at det kommer på plass et nytt lovverk. Men det er ikke alle sider ved denne saken som blir håndtert ved det nye lovverket. Derfor har vi fremmet dette forslaget:

«Stortinget ber regjeringen utarbeide en klassifisering av elsparkesykler som en type kjøretøy, slik at kommunene kan regulere parkering og øvrig regelverk for bruken på linje med andre kjøretøyer».

Her kommer jo dette med fart også inn under reguleringen.

Jan Bøhler (Sp) []: Jeg viser også til debatten tidligere i dag og vil bare ta opp den siden av saken som gjelder situasjonen på fortauene våre. Det er stort engasjement rundt det. Senest nå i stad ble jeg stoppet av en ansatt her i Stortinget som fortalte at han hadde blitt kjørt slalåm rundt nå nettopp ute på gaten, der det dessverre kjøres i høyere hastighet enn det som er tillatt.

Det som er viktig å merke seg, er det vi var inne på i stad, at det som ikke dekkes av den forrige debatten, gjelder private elsparkesykler. Det er ifølge forhandlerne nå solgt ca. 240 000 private elsparkesykler i Norge, og når analysefirmaet Boldt, som jeg også tror departementet har brukt som grunnlag for arbeidet sitt med denne saken, undersøkte med 27 forhandlere, var det én av dem som oppga at de bare solgte lovlige modeller, og som hadde en fast fartssperre på 20 kilometer i timen. En forhandler, Thomas Holstad i Stayclassy, sier til Avisa Oslo at de selger ca. 15 000–20 000 elsparkesykler i året, også de som ikke har fartssperre, og som oppgis å kunne kjøre opptil 100 kilometer i timen. Han sier:

«Så lenge det er lov å selge er vi nødt til å gjøre det for å beholde markedsandeler. Jeg er helt for at det blir ulovlig å selge ting som går for fort, men alle konkurrentene våre gjør det.»

Man må være obs på forskjellen mellom den delen som går på kommunens adgang til å regulere, som vi var inne på i formiddag, og den andre delen, som angår det store salget til private. Forskjellen mellom dette og salget av andre kjøretøy er at det selges uten aldersgrense. Jeg blir kontaktet av foreldre som har 8-, 9-, 10-, 11-åringer som maser om å få elsparkesykler, og det er elsparkesykler som annonseres med at de kan kjøre opptil 100 kilometer i timen.

Ifølge det samme analysebyrået, Boldt, er det bare ca. én av ti som selges med fartssperre, og jeg har sett tall på at i hvert fall 38 pst. kan kjøre over 45 kilometer i timen. Dette er en uholdbar situasjon, så jeg vil gjerne appellere til statsråden, uten at jeg venter en debatt nå, at han også må følge opp reglene for salg. Så lenge det ikke er aldersgrense for disse syklene og de kan kjøre i så store hastigheter, mener jeg han bør høre på hva denne forhandleren sier til Avisa Oslo, som jeg refererte.

Jeg håper vi kan komme tilbake til klassifiseringen av elsparkesykler som vi har foreslått. Vi er det eneste landet jeg kjenner til i Europa som har kjøring av disse fritt på fortau og gangveier.

Presidenten: Flere har ikke bedt om ordet til sak nr. 13.

Votering, se fredag 11. juni