Stortinget - Møte onsdag den 9. juni 2021

Dato: 09.06.2021
President: Tone Wilhelmsen Trøen
Dokumenter: (Innst. 595 S (2020–2021), jf. Dokument 8:207 S (2020–2021))

Søk

Innhold

Sak nr. 17 [17:04:57]

Innstilling fra utenriks- og forsvarskomiteen om Representantforslag fra stortingsrepresentantene Jon Engen-Helgheim, Siv Jensen, Sylvi Listhaug og Christian Tybring-Gjedde om norsk initiativ til opprettelse av en internasjonal straffedomstol for IS-terrorister og å hindre at tusenvis av potensielle terrorister emigrerer til Norge og Europa (Innst. 595 S (2020–2021), jf. Dokument 8:207 S (2020–2021))

Talere

Presidenten: Etter ynske frå utanriks- og forsvarskomiteen vil presidenten ordna debatten slik: 3 minutt til kvar partigruppe og 3 minutt til medlemer av regjeringa.

Vidare vil det ikkje verta gjeve anledning til replikkar, og dei som måtte teikna seg på talarlista utover den fordelte taletida, får òg ei taletid på inntil 3 minutt.

Michael Tetzschner (H) [] (ordfører for saken): Forslaget faller i to deler. For det første ber man regjeringen om at Norge som medlem av FNs sikkerhetsråd skal ta et initiativ til å opprette en internasjonal straffedomstol som kan rettsforfølge medlemmer og sympatisører av IS i regionen. Den andre delen er at Stortinget også ber regjeringen om at Norge gjennom medlemskap i Sikkerhetsrådet arbeider for å sikre soningsmuligheter i regionen.

Jeg vil begynne med å si at komiteen er helt enig i forslagsstillernes syn på IS, og at rettsforfølgelse av internasjonale forbrytelser, folkemord, forbrytelser mot menneskeheten og krigsforbrytelser er sterkt ønsket og villet. Komiteen har også merket seg at utenriksministeren i sitt brev til komiteen uttrykker viktigheten av en effektiv, uavhengig og troverdig straffeforfølgelse av de massive overgrepene som har funnet sted.

Verken Syria eller Irak er imidlertid statsparter som har ratifisert Roma-vedtektene, som lå til grunn for etableringen av ICC, Den internasjonale straffedomstol, og man er dermed avhengig av en situasjonsbestemt henvisning fra FNs sikkerhetsråd for å få en mandatutvidelse ved opprettelse av et såkalt adhocutvalg. Norge har tidligere tatt initiativ til dette, og dette er blitt blokkert fra vetomaktene. Man må tenke gjennom om et slikt initiativ har utsikter til å lykkes, med de følgevirkningene det har av at det ikke lykkes å nå frem.

Dette er imidlertid utenrikspolitikk i sin utøvelse som det etter vår styringsordning tilligger regjeringen å se på muligheten av. Vi finner det slett ikke unaturlig om regjeringen hadde funnet anledning til å gjenta initiativene fra tidligere, fra 2014, men det er altså ikke Stortinget som gjennom Dokument 8-forslag dikterer når tiden og muligheten til dette er inne.

Jeg kan også minne om at disse forbrytelsene har meget lang foreldelsesfrist, nettopp med tanke på at det pågår konflikter som gjør at krigshandlinger må avklares, for så å bringe partene til rettsforfølgelse, primært i de land som har et førstelinjeansvar for å bringe sine borgere til anklagebenken etter internasjonal rett.

Jeg kan komme tilbake til ytterligere begrunnelse, men det er i korthet grunnen til at vi ikke stemmer direkte for dette forslaget, men holder oss til vanlig praksis og arbeidsdeling mellom regjering og storting.

Christian Tybring-Gjedde (FrP) []: Til førstnevnte taler: Det er åpenbart at det ikke er Stortinget som driver med utøvende politikk, men det er faktisk vår rolle å prøve å påvirke regjeringen til å drive den politikken vi ønsker den skal drive, og som vi mener er riktig. Det er vårt ansvar.

Da regjeringen drev valgkamp for å få Norge inn i Sikkerhetsrådet, var det ifølge regjeringen for å utgjøre en forskjell. Nå som Norge skal lede sanksjonskomiteen mot ISIL og Al Qaida, er dette en mulighet til å gå fra ord til handling. Norges posisjon har over lang tid vært at Sikkerhetsrådet bør henvise situasjonen i Syria til ICC, men at dette ikke har vært mulig.

Heldigvis tas det initiativ i regionen for å finne en løsning. Irakiske og kurdiske tjenestemenn planlegger nå å etablere en egen domstol for å straffeforfølge anklagede medlemmer av den islamske staten i en løsning som kan føre til at eldre medlemmer av terrorgruppen blir brakt til Irak for å møte i retten. Lovgivningen som ble innført i det kurdiske parlamentet i april i år, har økt muligheten for at mistenkte som er arrestert i årene siden ekstremistgruppens sammenbrudd, kan overføres til en domstol i den nordlige byen Erbil for å bli straffeforfulgt med internasjonal støtte.

Mens retten i utgangspunktet vil håndtere mistenkte som er anklaget for å ha begått forbrytelser i Irak, har politiske ledere i Erbil flagget potensialet for at den også kan brukes til å prøve medlemmer som er arrestert over hele Midtøsten og utover. Statsministeren for den kurdiske regionale regjeringen, Massoud Barzani, har uttalt at når det først blir vedtatt, vil lovene skape de nødvendige juridiske rammene for å straffeforfølge IS-terrorister for deres forbrytelser mot vårt folk og menneskeheten generelt. UNITAD støtter en parallell prosess i det nasjonale parlamentet i Bagdad.

IS-terrorister skal spores opp og dømmes for sin terrorvirksomhet. Fremskrittspartiets intensjon med dette forslaget er at Norge kan bruke sin plass i Sikkerhetsrådet til noe konstruktivt og påvirke at det faktisk blir gjort. En slik domstol må samtidig være et oppgjør med ideologien og den religiøse fanatismen, slik at det ikke fortsetter å spre seg. Vi ser eksempelvis i Europa at ungdom er mottakelig for budskap fra religiøse ledere som sverger til en bokstavtro tolkning av Koranen. En IS-domstol vil derfor, i likhet med Nürnbergprosessen etter annen verdenskrig, ha som overordnet mål å knuse ideologien som ligger bak handlingene som ble utført, og markere at det også i krig finnes et sett av verdier og moral som skal etterleves.

Jeg tar til slutt opp Fremskrittspartiets forslag i saken.

Presidenten: Då har representanten Christian Tybring-Gjedde teke opp dei forslaga han refererte til.

Petter Eide (SV) []: Forferdelige ting skjer i krig, og etter enhver krig bør det ideelt sett være et rettsoppgjør – og gjerne et internasjonalt rettsoppgjør – slik at krigsforbrytere og terrorister, de som har drept folk urettmessig, bombet sivile osv., skal kunne stilles til ansvar.

Når det gjelder Syria-konflikten, ville det vært helt ideelt. Ikke bare IS, men også syriske myndigheter, Russland, USA og til og med Norge var med i den krigen og burde da teoretisk sett vært rammet inn av et slikt rettsoppgjør, slik at de som hadde gjort ulovligheter i krigen, ble stilt til ansvar. Vi kan ikke ha et rettsoppgjør som er selektivt, slik at bare én part av mange parter i krigen skal stilles til ansvar. Et krigstribunal må selvfølgelig omfatte alle som har vært med i krigen, inkludert norske styrker hvis det skulle være noen mistenkte derfra.

Det er to ting som er grunnleggende feil med Fremskrittspartiets forslag. For det første er et krigstribunal for Syria-konflikten helt uaktuelt. Det må, som saksordføreren nevnte, være nedsatt av FNs sikkerhetsråd, og det er helt utenkelig at Sikkerhetsrådet – med i hvert fall to av partene som selv har deltatt i krigen, Russland og USA – vil vedta et tribunal når flere av partene selv var med i krigen. USA og Russland har vært veldig tydelige på at internasjonal rettsorden ikke gjelder for dem, og de vil ikke at sine soldater skal være utsatt for dette.

Det andre som er feil, er Fremskrittspartiets motiver. Fremskrittspartiet er egentlig ikke interessert i et krigstribunal. Det de er interessert i, er å ha en mekanisme så de slipper å hente IS-krigere hjem til Norge. De har til og med tatt en regjeringskonflikt på akkurat dette, så for på en måte å legitimere den regjeringskonflikten og hindre at man skal straffeforfølge disse i Norge, må man insistere på at rettsoppgjøret må gjøres der. Men det kommer ikke til å skje.

Så hvordan skal vi da straffe krigsforbrytere? Det kommer ikke til å bli noe internasjonalt rettsoppgjør. Syria og Irak er ikke i stand til å straffeforfølge disse. De har ikke domstoler som er i stand til dette. Det er kun én mulighet som gjenstår, og det er at mistenkte krigsforbrytere fra denne krigen må hentes hjem til de landene som de hører til i. Det har vært min linje hele tiden. Jeg har tatt opp det i Stortinget flere ganger tidligere. Norge må stille seg til rådighet aktivt for å hente krigsforbrytere hjem til Norge. Hvis vi ikke gjør det, vil krigsforbrytere gå fri. Da vil faktisk Syria og Irak være en frihavn for krigsforbrytere. Vi har kun den ene muligheten. Det vet FN veldig godt, og Norge har derfor også av FN blitt bedt om å hente mistenkte krigsforbrytere og terrorister hjem til Norge for et oppgjør i Norge – men det ønsker ikke Fremskrittspartiet.

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide []: Bekjempelse av straffrihet for de mest alvorlige internasjonale forbrytelsene står helt sentralt i norsk utenrikspolitikk, og det er viktig å få en effektiv, uavhengig og troverdig straffeforfølging av de massive overgrepene som har funnet sted i Syria og Irak – både for å hindre at forbrytelser gjentas eller fortsetter, og for å bidra til fred og forsoning.

Straffeforfølging bør i utgangspunktet gjennomføres der forbrytelsene har funnet sted, i uavhengige nasjonale domstoler i tråd med grunnleggende rettssikkerhetsprinsipper. Det er mange fordeler med lokal straffeforfølging, og det er også et grunnleggende prinsipp innenfor internasjonal strafferett at nasjonale jurisdiksjoner har hovedansvaret for å gjennomføre straffeforfølging.

Ved fravær av en troverdig nasjonal straffeforfølging kan internasjonale straffemekanismer absolutt være relevant, og vår posisjon over tid har vært at Sikkerhetsrådet bør henvise situasjonen i Syria til Den internasjonale straffedomstol. I et tidligere initiativ om det fikk Norge støtte, men det falt fordi Russland og Kina la ned veto.

Sammensettingen av rådet er for så vidt endret siden den gang, men det er ingenting i posisjonene til de to vetomaktene som er endret siden den gang. Det er derfor dessverre ikke realistisk med en henvisning av situasjonen i Irak til ICC nå.

Jeg anerkjenner at komiteen i sin innstilling også overlater, som representanten Tetzschner var inne på, til Utenriksdepartementet og regjeringen å vurdere de foreliggende mulighetene, men i lys av den politiske situasjonen i Sikkerhetsrådet er det ingen reelle utsikter til at et norsk initiativ om opprettelse av en egen IS-domstol kan føre fram. Vi jobber imidlertid i Sikkerhetsrådet kontinuerlig med å begrense handlingsrommet til IS, både gjennom listeføringer i sanksjonskomiteen for ISIL og Al Qaida, som Norge leder, som representanten Tybring-Gjedde var inne på, og vi deltar også i diskusjoner utenfor Sikkerhetsrådet om bekjempelse av straffrihet for IS-forbrytelser. Blant de modellene som er lagt fram, synes det ikke å eksistere alternativer uten betydelige ulemper.

Som komiteen påpeker, vil en eventuell straffedomstol kunne legges til regionen uten at det betyr at det er i Syria eller Irak. Det er også et alternativ som har blitt diskutert en god del. Det er bare det at ingen av landene i regionen har sagt seg villige til å være vertskap for en slik domstol.

Norge støtter flere internasjonale initiativ for å samle inn og systematisere dokumentasjon om overgrep både i Irak og i Syria. På den måten bidrar vi til at framtidige rettsprosesser, enten de er nasjonale, regionale eller internasjonale, har bevismateriale tilgjengelig.

Avslutningsvis vil jeg også understreke at vi til enhver tid vurderer det mulighetsrommet som måtte åpne seg for ulike initiativ som kan bidra nettopp til en effektiv, uavhengig og troverdig straffeforfølging. Det betyr også at vi har løpende kontakt og dialog med nærstående land om dette. Skulle situasjonen i Sikkerhetsrådet endre seg, vil det være et handlingsrom som Norge også vil søke å utnytte.

Presidenten: Dei talarane som heretter får ordet, har òg ei taletid på inntil 3 minutt.

Michael Tetzschner (H) []: Det er flott at det kan bli en debatt av et tema der vi grunnleggende sett er enige: IS er en vederstyggelighet og bør forfølges.

Jeg har likevel lyst til å si at Petter Eide gjør denne forfølgelsen litt vanskeligere enn nødvendig ved å si at enten tar man alle, eller så har man liksom ikke noe angrepspunkt mot IS. Grunnen til at jeg sier det, er at IS har erklært seg selv som en statsdannelse, et kalifat med flytende territorielle grenser. Forbrytelser fra IS er begått i Syria og Irak, men ikke bare begrenset til disse landene. Det er derfor internasjonale humanitærrettseksperter betrakter IS som en fast gruppering som kan og bør rettsforfølges nettopp som det etter sui generis-prinsippet. Det betyr at man kan gå etter IS, men det er jo igjen ikke noen frikjennelse av andre grupperinger som kan beskyldes for lignende brudd på humanitærretten. Det er altså ikke en fremgangsmåte som utelukker noen, men den skal heller ikke være eksklusiv for noen, og den må i hvert fall ikke tjene som unnskyldning for ikke å gjøre det vi kan for å bringe IS og deres ansvarlige inn for Den internasjonale straffedomstol.

Petter Eide (SV) []: Jeg skal ikke forhale møtet, men dette er nok en av mine aller siste debatter i Stortinget, så da skal jeg i hvert fall få lov til å ta akkurat den.

Det er selvfølgelig riktig at det er formelt mulig å straffeforfølge noen slike parter, men det er ikke politisk smart. Hvis vi tenker oss en framtid der vi skal bygge internasjonale krigstribunaler i etterkant av kriger, bør de ikke være selektive. Da bør alle parter som har hatt en rolle i krigen, og der det kanskje kan være krigsforbrytelser på alle sider, rammes inn av det tribunalet. Hvis vi ikke lager slike helhetlige løsninger, vil det være veldig vanskelig å etablere krigstribunaler i framtiden.

Mitt hovedbudskap i mitt første innlegg var at vi må finne en løsning for å straffe krigsforbryterne. Tribunaler blir det jo ingenting av, det er ingen som tror på det. Det er heller ikke slik at Syria og Irak greier å straffeforfølge sine. De har ikke en eksisterende rettsorden som gjør at de kan straffeforfølge sine. Resultatet er at krigsforbrytere i det området går fri hvis ikke Norge tar et selvstendig ansvar for sine.

Det er altså en gruppe nordmenn der nede, både kvinner og menn. En av dem er allerede dømt i Norge, og det er en annen som er i en rettsprosess nå. Men Norge kan gjøre mye mer for å hente hjem dem som gjenstår som er mistenkt, som er internert i leirer i området, hente dem hjem og kjøre en rettsprosess mot dem hjemme i Norge. Det er den eneste muligheten vi har for at krigsforbrytere skal bli straffeforfulgt – det finnes per i dag ingen annen mulighet – men den avviser stortingsflertallet dessverre.

Christian Tybring-Gjedde (FrP) []: Dette er sannsynligvis min siste debatt i denne sesjonen. Det blir interessant – jeg vet ikke hvor Petter Eide ender opp etterpå, men jeg tipper han får en god jobb på venstresiden i organisasjonslivet.

Når det gjelder at alle parter, alle sider, i en konflikt må stilles til doms, hadde det vært et interessant argument å komme med til Nürnbergprosessen – at nordmenn, amerikanere og alle som hjalp til med å frigjøre det europeiske kontinent og bli kvitt nazismen, skulle stilles til doms, for å se hva man brukte av gale metoder for å gjøre det.

Når det gjelder Fremskrittspartiet: Nei, vi ønsker ikke terrorister til Norge, og vi ser en rekke problemer med dette. Man skal ha en straff, man skal ha en bevisførsel, man skal ha en forsvarsadvokat, man skal ha en aktor, man skal ha kjennskap til konflikten, man skal vite hva man skal gjøre med terroristene når de slipper ut av fengsel. Nei, Fremskrittspartiet vil ikke ha dem til Norge. De har ingenting her å gjøre.

Når representanten Eide sier at de skal komme hjem – det er ikke noe hjem for disse terroristene i Norge. De har ikke noe hjem her. Selv om de skulle komme herfra, har de ikke noe hjem her. De tilhører ikke Norge. Når de har drevet terrorvirksomhet, tilhører de det landet de har drevet terrorvirksomhet i. De skal straffes der eller i en internasjonal domstol gjennom en krigsprosess.

Michael Tetzschner (H) []: Bare kort for å forebygge en mulig misforståelse: Det er ikke slik at f.eks. disse IS-kvinnene, som de har vært kalt i pressen, kan straffeforfølges for de forhold vi nå snakker om, altså folkemord, brudd på krigens regler. De kommer hjem og svarer etter vanlig norsk straffelov fordi de har sluttet seg til et terroristforbund og motarbeidet – skal vi si – sivile straffeforfølgelsesforhold i Norge. Dessuten har vi erfaring fra tidligere rettsoppgjør med at man retter de internasjonale straffedomstolene inn mot de politisk ansvarlige, altså ledelsen.

Vi snakker om to segmenter. Når man indirekte argumenterer for hjemhenting, som SV også har gjort, delvis ut fra humanitære forhold, er det et helt annet segment vi snakker om enn ledelsen for internasjonale forbryterligaer som har utropt seg selv til å være kalifater. Vi må holde forskjellige ting fra hverandre, ellers går vi vill.

Presidenten: Fleire har ikkje bedt om ordet til sak nr. 17.

Votering, se torsdag 10. juni