Søk

Innhold

8. Presidiet, utvalgene og kontrollkomiteen

8.1 Presidiet

Delegasjonsmedlemmene Sonja Mandt, Michael Tetzschner og Rigmor Andersen Eide har i perioden vært de norske medlemmene av presidiet. Presidiet behandler de overgripende politiske saker, den generelle retning og utvikling av rådets virksomhet, samt har ansvaret for at rådets virksomhet er i takt med virksomheten i de nasjonale parlament. Presidiet er ansvarlig for kontakten med andre internasjonale organisasjoner. Presidiet behandler saker som berører utenriks- og forsvarspolitikk samt samfunnssikkerhet. Presidiet behandler også budsjettet for Nordisk ministerråd.

I andre halvår 2016 og første halvår 2017 har presidiet holdt seks møter. I forbindelse med sesjonen hadde presidiet et møte med de nordiske statsministrene, de nordiske utenriksministrene, de nordiske samarbeidsministrene og møte med russiske parlamentarikere som gjestet sesjonen. Temaene for møtet med samarbeidsministrene var integrasjonsarbeidet i Norden og NMRs budsjett 2018, og med statsministrene var temaet FNs verdensmål i Norden. I presidiets møte med de nordiske utenriksministrene stod sikkerhetssituasjonen i Østersjøregionen, Nordens rolle i EU og de transatlantiske forbindelser til USA og Canada på dagsorden.

Presidiets planlagte møte med Vestnordisk råds presidium ble utsatt pga. valg på Island og regjeringsdrøftelser på Grønland.

Det årlige toppmøtet mellom presidiene i Nordisk råd og Baltisk parlamentarisk forsamling fant sted i forbindelse med presidiemøtet i Reykjavik 29. november 2016. Det ble en markering av at det er 25 år siden samarbeidet mellom de to organisasjonene startet, og status for samarbeidet ble gjennomgått.

«Action Plan for Cooperation between the Nordic Council and The Baltic Assembly in 2016–2017» gjelder fortsatt, så møtet fokuserte på hva som kan gjøres for å sikre tettere samarbeid i en usikker periode i Østersjøregionen, og hvordan samarbeidet knyttet til EUs østlige partnerskapsland kan videreutvikles.

På dette presidiemøtet deltok for øvrig lederne for Nordisk råds fagutvalg, og de kom med innspill til ministerrådets budsjett for 2018.

Presidiets sommermøte fant sted 20.–22. juni på Åland.

8.1.1 Presidiets arbeidsgrupper og rapportører

For 2017 har presidiet utpekt følgende til å være rapportører for ulike saksområder:

  • Hans Wallmark fra Sverige som rapportør for nordisk-baltisk samarbeid samt samarbeid med EUs østlige partnerskapsland

  • Sonja Mandt som FN-rapportør

  • Phia Andersson fra Sverige som rapportør for kontaktene med Vestnordisk råd

  • Henrik Dam Kristensen, Danmark, som sikkerhetspolitisk rapportør

  • Bertel Haarder, Danmark, som EU-rapportør

  • Steingrûmur J. Sigfûsson, Island, som observatør i Arktisk parlamentarisk komité

  • Erkki Tuomioja, Finland, som rapportør for den nordlige dimensjon samt Russland og Hviterussland

8.1.2 Presidiets internasjonale kontakter

Nordisk råd har tette kontakter med Nordens nærområder gjennom observatørskap i Arktisk parlamentarisk komité, deltakelse i Østersjøområdets parlamentarikerkomité, tett samarbeid med Baltisk parlamentatisk forsamling, koordinerende rolle i Barents´ parlamentariske samarbeid, kontakt med Parliamentary Association of North-West Russia (PANWR) samt kontakt med Russlands parlaments statsduma og føderasjonsråd.

Rådet har dessuten gode kontakter med Europaparlamentet og BeNeLux interparlamentariske forsamling.

Ambisjonene og samarbeidet om internasjonale spørsmål er styrket og utvidet som følge av Russlands annektering av Krim i mars 2014. Norden er en naboregion til Russland, og det er naturlig at de nordiske landene følger utviklingen i øst med uro. Det er likevel enighet om å holde kanalene åpne på det parlamentariske nivået, og medlemmer av Dumaen, Føderasjonsrådet og PANWR ble invitert til Nordisk råds sesjon i København i oktober 2016.

Baltisk parlamentarisk forsamling inviterte til seminar om forsvarspolitikk i Tallinn 9.–10. februar. Hans Wallmark fra Sverige representerte presidiet, i egenskap av Nordisk råds NB8-rapportør. Fra delegasjonen deltok Michael Tetzschner. Benelux-parlamentet avholdt seminar i Haag 24.–25. mars med helsesamarbeid uten grensehindringer som et tema. Her deltok Bente Stein Mathisen, leder av Nordisk råds velferdsutvalg.

Ved avslutningen av temasesjonen i Stockholm i april 2017 ble det avholdt en uformell «Østersjøsamtale» med deltagelse også av politikere fra Baltisk parlamentarisk forsamling. Det førte til en gjeninvitasjon til et møte i Vilnius 12. mai 2017. Erkki Tuomioja, Finland, deltok på vegne av Nordisk råds presidium. Temaet var den geopolitiske utvikling og sikkerhet, USA, samt Estlands formannskap i EU.

Første uke av juni 2017 var det parlamentarisk Barents-konferanse i Naryan-Mar i det nordlige Russland. Wille Rydman deltok på vegne av Nordisk råds presidium. Fra delegasjonen deltok Jorodd Asphjell.

Baltisk forsamling var 8.–9. juni 2017 vertskap for en konferanse i Riga om EUs østlige partnerskap, med deltagelse av Nordisk råd, Benelux parlamentet, GUAM Parliamentary Assembly samt representanter fra flere Visegrad-land. Nordisk råd var representert av president Britt Lundberg, Åland og Sigurður Ingi Jóhannsson, Island.

Endelig deltok Nordisk råds president Britt Lundberg, Åland, i Benelux-parlamentets sesjon i Haag 16.–17. juni 2017. Tema var «sustainable mobility».

8.1.3 Presidiets dialog med Hviterussland

Presidiet har i samråd med Baltisk forsamling siden 2007 hatt en dialog med parlamentet i Minsk og med hviterussiske partier som ikke er representert i parlamentet. Arrestasjonen av politiske opposisjonelle i etterkant av presidentvalget i Hviterussland 19. desember 2010 førte til at presidiet la kontaktene med Hviterussland på is. Derimot har presidiet fortsatt å holde kontakt med opposisjonen og jevnlig fulgt utviklingen i landet, bl.a. ved regelmessige seminarer. Nordisk råd og Baltisk forsamling arrangerte således et vellykket seminar i Vilnius den 5. desember 2016 med opposisjonspartier og NGO-er fra Hviterussland, samt nordiske ambassadører i Minsk og Vilnius. Fra delegasjonen deltok Michael Tetzschner.

8.2 Utvalget for vekst og utvikling i Norden

Utvalget for vekst og utvikling i Norden har i perioden hatt seks norske medlemmer: Torgeir Knag Fylkesnes (SV), som er utvalgets nestleder, Gunvor Eldegard (A), Ruth Grung (A), Heidi Nordby Lunde (H), Oskar Grimstad (FrP) og Per Olaf Lundteigen (Sp). Utvalget har vært ledet av den svenske sosialdemokraten Pyry Niemi.

Utvalget har ansvar for saker som angår arbeids-marked og arbeidsmiljø, næring, handel og industri, energi, bekjempelse av grensehindringer, transport og transportsikkerhet. Videre behandler utvalget spørsmål innenfor finans og økonomisk politikk – herunder rammevilkårene for forskning, produksjon og handel, og i forlengelsen av dette, fri bevegelse på markedene og arbeidsmarkedene i Norden. Regional- og strukturpolitikk, kommunikasjon og IT tilhører også arbeidsområdene til utvalget for vekst og utvikling i Norden.

I perioden har utvalget fortsatt arbeidet med nordisk transportsamarbeid med vekt på grensekryssende jernbane. Gunvor Eldegard har vært utvalgets rapportør på transport og deltok på et møte med de nordiske transportministrene i Stockholm november 2016. Utvalget har videre jobbet med digitalisering, hvor Heidi Nordby Lunde har deltatt i en arbeidsgruppe. Andre tema utvalget har arbeidet med er grensehinder, turisme, grønn energi og sikkerhet i luftfarten.

Utvalgets sommermøte ble avholdt i Tromsø og Longyearbyen hvor medlemmene fikk gjort seg kjent med ny norsk teknologi på en rekke områder.

8.3 Utvalget for et holdbart Norden

Utvalget for et bærekraftig Norden har i perioden hatt tre norske medlemmer: Knut Storberget (A), Irene Johansen (A) og Sylvi Graham (H). Utvalget har vært ledet av finske Hanna Kosonen (C).

Utvalget har ansvar for saker som angår klima, miljø, forbrukerrettigheter, fiskeriforvaltning, landbrukspolitikk, næringsmidler, atomsikkerhet, biologisk mangfold og bærekraft.

De norske utvalgsmedlemmene har særlig vært engasjert i arbeidet med å redusere hormonforstyrrende stoffer i produkter for barn. I dette arbeidet har man tatt til orde for at de nordiske landene går i front og forbyr farlige stoffer, samt en koordinert nordisk innsats opp mot EU på feltet. Medlemmer har også engasjert seg for et bedret nordisk samarbeid for fyllestasjoner for nullutslippsbiler, samt arbeidet med å øke gjenvinning av plast og minske forsøplingen av plast i verdenshavene.

8.4 Utvalget for kunnskap og kultur

Utvalget har den siste perioden hatt tre norske medlemmer. Jorodd Asphjell (A), Norunn Tveiten Benestad (H) og André N. Skjelstad (V). Utvalget har vært ledet av Jorodd Asphjell.

Utvalget for kunnskap og kultur arbeider med kultur, utdanning og forskning, inkludert språkspørsmål og digitaliseringsspørsmål. Utvalget arbeider også med sivilsamfunnets og frivillighetssektorens rolle i forbindelse med kultur og utdanning, samt med idretts- og friluftsspørsmål.

Utvalget har arbeidet med følgende spørsmål i 2016 og i 2017: gjensidig godkjenning av yrkeskvalifikasjoner, grensehindringer for nordiske kulturarbeidere, erfaringsutveksling om undervisningsformer for barn og unge i en sårbar situasjon, kulturskoletilbud for nyankomne barn og ungdommer, frafall i skolen, nordisk bachelorgrad, nordisk play-portal og nordisk friluftsliv.

8.5 Utvalget for velferd

Utvalget for velferd i Norden har i perioden hatt fem norske medlemmer. Bente Stein Mathisen (H), Bengt Morten Wenstøb (H), Kåre Simensen (A), Ulf Leirstein (FrP), Sivert Bjørnstad (FrP). Bente Stein Mathisen (H) har ledet utvalget.

Utvalget for velferd i Norden har fokus på den nordiske velferdsmodellen og arbeider med å finne holdbare økonomiske løsninger som også er bærekraftige. Utvalget arbeider med emner som omsorg for barn, ungdom og eldre, funksjonshindringer og alkohol-, narkotika- og misbruksspørsmål. I tillegg er emner som likestilling, borgerrettigheter, demokrati, menneskerettigheter og bekjempelse av kriminalitet på agendaen. Integrering, migrasjon og flyktninger hører likeledes innunder dette utvalget, sammen med boligpolitikk og urbefolkningens vilkår i Norden.

Det siste året har utvalget hatt særlig fokus på likestilling, herunder mangfoldighet, interseksualitet og interseksuell likestilling, pasientsikkerhet og prioriteringer i helsevesenet, livskvalitet og velferdsteknologi, flyktningpolitikk og integrasjon.

8.6 Kontrollkomiteen

Kontrollkomiteens oppgaver er å utøve den parlamentariske kontrollen over den virksomheten som finansieres over Nordisk ministerråds budsjett, inklusive de nordiske institusjonene, utføre særskilte kontrolloppgaver og kontrollere og godkjenne årsberetninger og revisjonsberetninger. Norsk medlem av komiteen har i denne perioden vært Ruth Grung.

En viktig oppgave for komiteen er å granske den danske riksrevisjonens beretninger over Nordisk ministerråds, Nordisk råds og Nordisk kulturfonds regnskaper. Kontrollkomiteen har kunnet konstatere at riksrevisjonen ikke har hatt vesentlige merknader til regnskapene.

Utover den årlige gjennomgangen av revisjonsrapporten og de respektive årsregnskaper har kontrollkomiteen i 2015–2016 fortsatt på den systematiske gjennomgangen av de nordiske institusjonene og samarbeidsorganene med sikte på å få innblikk i hvordan de skaper nordisk nytte. Rent generelt har komiteen gjennom disse besøkene fått et positivt bilde av virksomheten. Men besøkene har også gitt grunnlag for kritiske merknader eller observasjoner som komiteen mener at vedkommende institusjon med fordel bør se på, og som er meddelt Nordisk ministerråd.