Søk

Innhold

4. Stortingets debatt om nordisk/arktisk samarbeid

Saksordfører Marit Nybakk (A) innledet debatten med å påpeke den store interessen for Norden og den nordiske modellen internasjonalt. Videre fremhevet Nybakk arbeidet med å fjerne grensehindringer som viktig for å fremme praktisk nordisk samarbeid, også i det norske formannskapet for Nordisk ministerråd i 2017.

Sylvi Graham (H) understreket i sitt innlegg at det nordiske samarbeidet må ha merverdi for innbyggerne i Norden. Dette må også være utgangspunktet for hvordan vi til enhver tid organiserer det nordiske samarbeidet. Det nye samarbeidet om integrering av flyktninger, og nordisk samarbeid internasjonal for å fremme FNs bærekraftsmål, er viktige områder for det norske formannskapet i Nordisk ministerråd i 2017.

Tone Heimdal Brataas (FrP) fremhevet viktigheten av det nordiske samarbeidet i en tid med internasjonal uro. Norden bør også samarbeide internasjonalt i blant annet EU og FN. Brataas understreket det interne nordiske samarbeidet for å fjerne grensehindringer mellom landene for styrke videre samarbeid og mobilitet.

Liv Signe Navarsete (Sp) la i sitt innlegg vekt på betydningen av å lære av hverandre i de nordiske land, for eksempel innen distriktspolitikk. Navarsete uttrykte så bekymring for grensekontrollen mellom nordiske land som ble innført i 2015, og tok til orde for en felles grensekontroll inn til Norden.

Statsråd Frank Bakke-Jensen innledet med en redegjørelse av hovedpunktene i det nordiske formannskapsprogrammet for Nordisk ministerråd i 2017. Programmet har overskriftene «Norden i Omstilling», «Norden i Europa» og «Norden i Verden». I replikkordskiftet utfordret representanten Eirik Sivertsen (A) ministeren på synspunkter på utviklingen og utformingen av en ny arktisk politikk i EU, mens Liv Signe Navarsete tok opp passfriheten mellom de nordiske landene og muligheten for en felles nordisk yttergrense. Torgeir Knag Fylkesnes (SV) ønsket å høre om ministerens planer for et bedre nordisk samarbeid innen transport og samferdsel.

Torgeir Knag Fylkesnes (SV) tok i sitt innlegg opp utfordringene knyttet til nedleggelsen av ministerrådet for transport og fremla et ønske om å utarbeide en nordisk transportplan. Fylkesnes påpekte videre en rekke områder som diplomati, utdanning og forskning, hvor de nordiske landene vil tjene på et tettere samarbeid.

Eirik Sivertsen (A) tok opp debatten om hvordan Arktisk råd bør utvikles de neste 20 årene. Sivertsen konstaterte at det finnes økonomiske muligheter til tross for at de arktiske områdene er sårbare. Videre understreket han viktigheten av å ivareta urfolks rettigheter og mulighet til å bevare sin kultur og identitet. Sivertsen refererte også til den arktiske parlamentarikerkonferansen i Russland i juni 2016 og slutterklæringen fra denne, som blant annet omhandler klima, økonomisk utvikling og levevilkår for menneskene som bor i Arktis.

Sonja Mandt (A) understreket betydningen av et godt samarbeid mellom Nordisk råd og Nordisk ministerråd. Mandt påpekte viktigheten av å få tilbake passfriheten mellom de nordiske landene. Hun fremhevet videre betydningen av å forstå hverandres språk og viste til TV-serien «Skam» som et viktig bidrag i så måte.

Statsråd Børge Brende fremhevet betydningen av nordisk samarbeid og felles nordiske verdier i en urolig verden. Det nordiske samarbeidet må ifølge Brende både dreie seg om det interne nordiske samarbeidet til nytte for nordiske borgere og samarbeid i internasjonale organisasjoner. I replikkordskiftet tok Marit Nybakk opp mulighetene for en utvikling av det nordiske forsvarspolitiske samarbeidet. Eirik Sivertsen tok opp utviklingstrekk i det arktiske samarbeidet og mulighetene for å heve kunnskapen om Arktis og nordområdene i EU.

Kåre Simensen (A) fremhevet arbeidet med å fjerne grensehindringer og kritiserte samtidig nedleggelsen av Nordisk informasjonskontor i Alta. Simensen fremhevet viktigheten av en nordisk stemme i Europa i urolige politiske tider og med tanke på Brexit.

Michael Tetzschner (H) konkluderte med at det nordiske samarbeidet i hovedsak fungerer godt, men nevnte områder hvor det trengs forbedringer, som arbeidet i de nordiske institusjonene og evnen til å prioritere.

Gunvor Eldegard (A) tok opp behovet for et tettere nordisk samarbeid innen transport og kommunikasjon og etterlyste et bedre samarbeid mellom de nordiske transportministrene.

Margunn Ebbesen (H) redegjorde for regjeringens nordområdesatsing. Ebbesen kom videre inn på betydningen av samarbeid i Arktisk råd og fremhevet «folk til folk» - samarbeidet i Barentsregionen.

Jorodd Asphjell (A) har, som leder av utvalget for kunnskap og kultur i Norden arbeidet med en nordisk kulturell skolesekk og med friluftsliv for barn og unge i Norden. Oversettelse av nordisk litteratur og frafall i den videregående skolen er blant sakene utvalget skal arbeide med fremover.

Irene Johansen (A) fremhevet forslaget om et nordisk samarbeid for fyllestasjoner for nullutslippsbiler.