Stortinget - Møte torsdag den 7. desember 2023

Dato: 07.12.2023
President: Ingrid Fiskaa
Dokumenter: (Innst. 93 S (2023–2024), jf. Dokument 8:246 S (2022–2023))

Søk

Innhold

Sak nr. 16 [21:45:58]

Innstilling fra justiskomiteen om Representantforslag fra stortingsrepresentantene Mari Holm Lønseth, Erna Solberg, Sveinung Stensland og Mudassar Kapur om bedre forebygging av og mer kunnskap om voldelig ekstremisme og radikalisering (Innst. 93 S (2023–2024), jf. Dokument 8:246 S (2022–2023))

Talere

Presidenten []: Etter ønske fra justiskomiteen vil presidenten ordne debatten slik: 3 minutter til hver partigruppe og 3 minutter til medlemmer av regjeringen.

Videre vil det – innenfor den fordelte taletid – bli gitt anledning til inntil fem replikker med svar etter innlegg fra medlemmer av regjeringen, og de som måtte tegne seg på talerlisten utover den fordelte taletid, får også en taletid på inntil 3 minutter.

Andreas Sjalg Unneland (SV) [] (ordfører for saken): Vi behandler her et omfattende forslag fra Høyre som handler om forebygging av og mer kunnskap om voldelig ekstremisme og radikalisering. Forslaget understreker at terrortrusselnivået i Norge ikke er særlig høyt. Likevel har landet de siste årene blitt hardt rammet av flere alvorlige terrorhandlinger, utført av personer med et ekstremt tankegods.

Forslaget løfter særlig forebygging av radikalisering og reintegrering av mennesker som har blitt radikalisert til ekstreme holdninger, som viktig. Forskning på høyreekstremisme gjennom C-REX har en sentral rolle, og det vises til den nasjonale støttegruppen etter 22. juli, 22. juli-senteret, HL-senteret, 10. august-stiftelsen og Demokrativerkstedet på Utøya som viktige eksempler på aktører som gjør en innsats mot radikalisering og ekstremisme.

I tillegg går forslaget inn på tiltak som exit-program, politiet, hva religiøse samfunn kan gjøre, og hvordan hets rammer mennesker og bidrar til radikalisering. Komiteen påpeker at kampen mot hatkriminalitet og ekstremisme alltid vil være et pågående arbeid. Det er viktig at man fortsetter å forsterke innsatsen.

Med det går jeg over til SVs syn. Jeg vil gjerne takke forslagsstillerne for å løfte et viktig forslag og sørge for at vi bruker tid på å diskutere en problematikk som må, skal og bør diskuteres ofte. Det er mange gode forslag i dette representantforslaget. Jeg vil særlig trekke fram C-REX ved Universitetet i Oslo, som bl.a. forsker på ideologi, bevegelser innen kjønn og ekstremisme, vold og hatkriminalitet, forebygging og intervensjon og på 22. juli-angrepet. Senteret ble opprettet i 2016 og fikk da sikkerhet for ti års finansiering. Vi er glade for at et flertall i justiskomiteen nå sikrer stabilitet rundt at denne finansieringen skal fortsette. Det blir også en rekke flertall som styrker arbeidet med forskning, forebygging og veier ut fra radikale miljøer. Det er positivt, og det er noe vi er glade for.

Med det tar jeg opp de forslagene SV er en del av.

Presidenten []: Da har representanten Andreas Sjalg Unneland tatt opp de forslagene han refererte til.

Maria Aasen-Svensrud (A) []: Å støtte opp under både forskning på og forebygging av voldelig ekstremisme er grunnleggende viktig. Forebygging av voldelig ekstremisme må styrkes i en tid hvor hat og splittelse skaper store samfunnsutfordringer. For bedre å kunne forebygge radikalisering og voldelig ekstremisme trengs det kunnskap og felles faktagrunnlag for samfunnsdebatten, for beslutningstakere og for storsamfunnet.

Støre-regjeringen oppnevnte ekstremismekommisjonen sommeren 2022 for å få mer kunnskap om voldelig ekstremisme og radikalisering i samfunnet. En del av mandatet til kommisjonen er å belyse både tiltak og systemforbedringer som kan gjøres for å styrke samfunnets evne til å forebygge radikalisering og ekstremisme. Kommisjonen legger fram sitt arbeid våren 2024.

Statsminister Jonas Gahr Støre har fra Stortingets talerstol sagt at regjeringen skal ha god dialog med Stortinget om hva som er riktig innsats framover på forskningsområdet og kunnskapsområdet, når regjeringen har fått hele bildet fra ekstremismekommisjonen. Dette er viktig og imøtekommes på Stortinget.

Forebygging av radikalisering og ekstremisme vil være et kontinuerlig arbeid i alle sektorer og deler av samfunnet. Arbeidet mot hat, rasisme og radikalisering henger tett sammen med det å skape trygge og gode fellesskap i barnehager og skoler. Arbeiderpartiet støtter opp om Demokratisk beredskap mot rasisme, antisemittisme og udemokratiske holdninger, som er et kurstilbud som gir kompetanseutvikling for lærerstudenter, lærere, skoleledere og andre ansatte i grunnopplæringen.

Det bra at en undervisningspakke om konspirasjonsteorier og konspirasjonstenkning for videregående opplæring og lærerutdanning vil være ferdig ved utgangen av 2024.

Arbeids- og inkluderingsdepartementet har ledet arbeidet med en ny tverrdepartemental handlingsplan mot rasisme og diskriminering. Hovedplanen var klar i november 2023.

Regjeringen stadfester i Hurdalsplattformen at elever må få mer kunnskap og informasjon om hatefulle ytringer og konsekvenser av rasisme gjennom skoleløpet. Dette er fulgt opp bl.a. gjennom økt støtte til 22. juli-senteret og deres viktige formidlingsarbeid om terrorangrepet i regjeringskvartalet og på Utøya i 2011. Målgruppen for senteret er skoleklasser fra ungdomstrinnet og oppover, lærere, lærerstudenter og allmennheten. Det er viktig at regjeringen har bevilget penger til et permanent 22. juli-senter i det nye regjeringskvartalet, hvor arbeidet allerede er påbegynt.

Arbeiderpartiet ønsker å framheve at Senter for ekstremismeforskning, C-REX, gjør et viktig arbeid for å innhente mer kunnskap om ekstremisme, og at senteret over noen få år har bygd seg opp til å bli et internasjonal anerkjent forskningsmiljø på høyreekstremisme. Det var bred tverrfaglig og tverrpolitisk oppslutning om opprettelsen av senteret i 2016, som var et direkte svar på terroren 22. juli 2011. Vi mener at det er naturlig at regjeringen følger opp videre finansiering av senteret gjennom arbeidet med statsbudsjettet, og støtter at senteret gjøres permanent.

Ingvild Wetrhus Thorsvik (V) []: Det ligger nært å trekke fram terrorhandlinger når dette forslaget debatteres, men det handler om mye mer. Det handler om alle voldelige, ekstremistiske handlinger, og vi har dessverre skremmende eksempler på at angrep fra enkeltindivider har gitt fatale og tragiske utfall, som drapet på Benjamin Hermansen på Holmlia 26. januar 2001.

Voldelige, ekstremistiske angrep er angrep på demokratiet, på folks frihet og folks trygghet, og enkelte grupper er ekstra utsatt fordi fiendebildet til høyreekstreme og ekstreme islamister delvis sammenfaller. LHBTI-personer, minoriteter, innvandrere, jøder, politikere, medier, politiet og religiøse forsamlinger kan være ekstra utsatt. Norge er et trygt land, men vi er likevel ikke forskånet fra enkeltindividets grusomme handlinger. Derfor er det vår plikt å gjøre det vi kan for å bevare tryggheten, friheten og de verdiene som vårt samfunn er tuftet på.

Jeg mener det er viktig at regjeringen gir et tydelig signal om at C-REX, Senter for ekstremismeforskning ved Universitetet i Oslo, fortsatt vil få støtte etter 2026. Jeg mener det er viktig at gjeldende exit-program forbedres og koordineres på en bedre måte, og at bibliotekstrategien, som Venstres daværende partileder, Trine Skei Grande, la fram i 2019, fornyes etter lærdommene man har trukket av den.

Det er kjempebra at regjeringen har nedsatt en ekstremismekommisjon som skal legge fram anbefalinger for å forbedre landets evne til å forebygge radikalisering og framvekst av ekstremisme. Forebygging er nøkkelen til å hindre at det kommer nye angrep i framtiden fra personer med ekstreme holdninger.

Rasisme, fascisme, trusler og hat er gift for demokratiet, og vi må ta til motmæle. Vi må sørge for at vi forebygger tilvekst i ekstreme miljøer, og vi må bidra til reintegrering av dem som har kommet på feil spor.

Sveinung Stensland (H) []: Jeg fikk noen lange blikk fra komitélederen – som nok lurte på om jeg ikke skulle si noe, for dette er jo vårt forslag. Det er det, og det er veldig gledelig å konstatere at vårt forslag har fått bred støtte i Stortinget. Dette er en viktig sak som jeg tror alle partier har litt eierskap i. Så kan man si at noe er under arbeid, osv., men det er her viktig å ha en gjennomføring over tid.

Jeg kan konstatere at alle forslagene som det er gjort rede for, unntatt oppdatering av bibliotekstrategien og en handlingsplan mot hatkriminalitet, nå får flertall. Det er vi veldig glad for.

For ca. ti timer siden sto jeg på denne talerstolen og holdt et innlegg om familievernkontor, om forebygging og viktigheten av det, og det er akkurat det samme dette handler om: Å bygge kunnskap og forebygge er det viktigste bolverket mot ekstremisme. Senest i går så jeg et program om en mann som drev med oppdatert kunnskap for å hindre at sivilisasjoner skal bryte sammen i Afrika – kunnskap og forskning hele veien.

Dette er veldig bra. Siden jeg tilhører et opposisjonsparti, vil jeg gjerne sitere min gode kollega Wilkinson fra SV, som i forrige periode proklamerte: «I dag er det flertallsfest». Vi har i dag fått flertall for et helt Dokument 8-forslag, og det er første gang på to år vi opplever det i justiskomiteen. Så det er veldig hyggelig at man nå rett før jul er så raus med oss i lille Høyre – tusen takk.

Per-Willy Amundsen (FrP) [] (komiteens leder): Fremskrittspartiet står her sammen med en samlet komité på flertallsvedtakene. Det er viktig, og det er bra at man fortsetter arbeidet med å bygge kunnskap for å forebygge ekstremisme og farlige ideologier som i neste fall representerer en trussel mot borgere og samfunn. Jeg vil også utvide litt, for det får litt slagside når jeg lytter. Det er en del farlige ideologier – åpenbart fascisme og rasisme – men når man ramset opp, kunne man likså godt tatt med islamisme og kommunisme. Det er farlige ideologier som er menneskefiendtlige i sin rå natur, og som vi må forebygge og forhindre spredning av. Fremskrittspartiet er helt enig i det, men vi må faktisk ta med oss at det er flere farlige ideologier enn dem enkelte her har ramset opp.

Jeg registrerer at man vedtar – og det er jo en fin intensjon – at man skal sikre finansiering av C-REX utover 2026, som helt tilfeldig er etter at denne regjeringens periode er over. Det er selvfølgelig noe man må vedta i hvert budsjett, det er ikke noe Stortinget kan vedta annet om enn gode intensjoner. Det blir i så fall avgjort etter valget i 2025 hvordan innretningen på det eventuelt blir.

Det er vel en slags flertallsfest Høyre feirer. Jeg gratulerer Høyre med å få så betydelig gjennomslag i justispolitikken.

Statsråd Emilie Mehl []: Først vil jeg si at det er hyggelig at også regjeringen har blitt invitert på flertallsfest, særlig fordi dette er et veldig viktig tema for oss alle. Så vil jeg benytte anledningen til å invitere Høyre på flertallsfest når vi skal behandle budsjettet neste uke. Jeg er spent på om de kommer på den.

Representantforslaget vi debatterer i dag, belyser mange viktige områder, og det inneholder åtte forslag som favner veldig bredt. Jeg kommer ikke til å rekke å kommentere alle i innlegget mitt, så jeg skal konsentrere meg om dem som er spesielt relevante for justissektoren.

Først vil jeg si at det er viktig for regjeringen å prioritere arbeidet med radikalisering og voldelig ekstremisme høyt. Det er et tema som har kommet enda høyere på agendaen i høst, med det som skjer i Midtøsten. Det er et trusselbilde som er i stadig utvikling, og vi må forberede oss på at det også kan påvirke hvordan radikaliseringsprosessene foregår, og hvordan det forebyggende arbeidet bør innrettes. Det er viktig at arbeidet er kunnskapsbasert, og at vi innhenter ny kunnskap hele tiden og evaluerer de tiltakene vi har iverksatt.

Ekstremismekommisjonen, som skal legge fram NOU-en sin tidlig i 2024, er et veldig viktig tiltak fra regjeringens side. Utredningen og den påfølgende høringen er viktig og inngår i det viktige kunnskapsgrunnlaget jeg akkurat nevnte. Til arbeidet med når vi skal legge fram en ny handlingsplan om radikalisering og ekstremisme, tar vi utgangspunkt i den kommisjonen, men også forskjellige forskningsrapporter som departementet har mottatt de siste årene. To av dem er omtalt i det forslaget vi debatterer i dag: evaluering av ordningen med radikaliseringskontakter og evaluering av forebyggingstiltak mot radikalisering under straffegjennomføringen. Vi har også dialog med Politidirektoratet og Kriminalomsorgsdirektoratet om hvordan utfordringene som løftes i rapporten, kan løses.

Vi har også nylig mottatt en studie av arbeidet med risikovurdering og reintegrering av radikaliserte i Norden, noe som er relevant for forslaget om å sikre bedre reintegrering av ekstreme gjennom forbedret exit-program.

Representantene ber også regjeringen sikre at det gis støtte til forskning på alle former for ekstremisme. Forskning på ekstremisme og terror har lenge vært en del av Justis- og beredskapsdepartementets satsing på forskning på samfunnssikkerhet. Vi bevilger midler til Forskningsrådet årlig, hvor prosjekter med dette temaet kan søke forskningsmidler. I år er bevilgningen på 37 mill. kr.

Det er flere departementer som bidrar til finansiering av konsortiet for terrorismeforskning, som består av C-REX, FFI, NUPI og Politihøgskolen. FFI har et av Norges ledende forskningsmiljø på internasjonal terrorisme. Det skal vi være stolte av, og det finansieres av flere aktører gjennom forskningsprosjektserien kjent som TERRA. C-REX – Senter for ekstremismeforskning ble opprettet ved UiO i 2016, og det er sikret en grunnfinansiering på 10 mill. kr årlig til og med januar 2026.

Nils T. Bjørke hadde her teke over presidentplassen.

Presidenten []: Fleire har ikkje bedt om ordet til sak nr. 16.

Votering, se tirsdag 12. desember