Stortinget - Møte onsdag den 9. juni 2021

Dato: 09.06.2021
President: Tone Wilhelmsen Trøen
Dokumenter: (Innst. 609 L (2020–2021), jf. Prop. 146 L (2020–2021))

Søk

Innhold

Sak nr. 3 [11:13:22]

Innstilling fra justiskomiteen om Endringer i straffeprosessloven mv. (aktiv saksstyring mv.) (Innst. 609 L (2020–2021), jf. Prop. 146 L (2020–2021))

Talere

Presidenten: Etter ønske fra justiskomiteen vil presidenten ordne debatten slik: 3 minutter til hver partigruppe og 3 minutter til medlemmer av regjeringen.

Videre vil det – innenfor den fordelte taletid – bli gitt anledning til inntil fem replikker med svar etter innlegg fra medlemmer av regjeringen, og de som måtte tegne seg på talerlisten utover den fordelte taletid, får også en taletid på inntil 3 minutter.

Peter Frølich (H) [] (ordfører for saken): Vi har et av verdens fremste og beste rettssystemer, men vi har likevel relativt lang og omfattende saksbehandling på særlig store straffesaker. Når en sak tar tid, fortrenges andre saker. Saker på vent betyr ofte liv på vent, og i ytterste konsekvens kan tidsbruk også gi unødvendig strafferabatt. Derfor er det veldig god politikk å sørge for at verdens beste rettssystem også blir et litt mer effektivt rettssystem, og det gjør Stortinget i dag. Nøkkelordene våre er god saksforberedelse og aktiv dommerstyring.

I dag vedtar vi en rekke kloke tiltak som ikke går på bekostning av viktige prinsipper, kvaliteten i straffeprosessen eller rettssikkerheten. På noen felter styrkes til og med rettssikkerheten uttrykkelig, f.eks. ved en innskjerping av fristen for framstilling av personer for varetektsfengsling, eller ved at vi lovfester listen over de sentrale henleggelsesgrunnene. Vi legger også opp til en mer effektiv og vidtrekkende bevisavskjæringshjemmel. Det foreslås en skriftlig behandling av rettens prosessavgjørelser, og det er også en klarere begrensning i adgangen til å overprøve prosessavgjørelsene.

Et annet viktig forslag er å spisse bistandsadvokatordningen og sørge for at bistanden konsentreres til det fornærmede og etterlatte faktisk har behov for, og det tror jeg er bra. Vi stiller også strengere krav til bevisoppgaven, slik at retten får bedre oversikt over saken og kan sette seg inn i den. Her er det noe uenighet i komiteen, men vi har landet på at de foreslåtte reglene er nødvendige og godt nok rammet inn til at det ikke utfordrer bevisumiddelbarhetsprinsippet og adgangen til kontradiksjon.

Underveis i justiskomiteens behandling har vi lyttet til partene. Vi har aktivt oppsøkt Dommerforeningen, vi har snakket med påtalejurister og politijurister, og vi har snakket veldig godt med Advokatforeningen. Proposisjonen er derfor justert på noen punkter. Vi gjør en justering i lovteksten slik at retten ikke kan pålegge påtalemyndigheten og forsvarerne å inngi sluttinnlegg. Vi mener det er tilstrekkelig at retten oppfordrer sterkt til dette. Dersom forsvareren ikke vil etterkomme en slik oppfordring av hensyn til siktedes taushetsrett eller vernet mot selvinkriminering, må det selvsagt respekteres.

Vi understreker også at manglende bidrag til tilsvar eller sluttinnlegg ikke skal holdes mot tiltalte. Det mener vi er viktig av hensyn til uskyldspresumpsjonen.

Med det tar jeg opp forslagene fra Høyre og vil takke komiteen for et godt samarbeid i denne saken.

Presidenten: Representanten Peter Frølich har tatt opp de forslagene han refererte til.

Martin Henriksen (A) []: Jeg vil takke komiteen for et godt og ryddig samarbeid i saken. Så vil jeg bare si at jeg i mitt innlegg tar opp det som både Arbeiderpartiet, Senterpartiet og SV sier i våre merknader, så dette er et slags fellesinnlegg.

Først vil jeg påpeke at dette er den andre proposisjonen i løpet av ett år som endrer prosessen i domstolene uten at regjeringa kommer med den helhetlige gjennomgangen av regelverket, som noen har sagt, og vi mener at det er uheldig.

Når det gjelder innholdet i proposisjonen, støtter både Arbeiderpartiet, Senterpartiet og SV hoveddelen av forslagene som legges fram. Vi mener imidlertid at det er problematiske sider ved tre av endringene i loven. Det ene er forslaget til ny § 265 om utvidet opplysningsplikt for siktedes forsvarere i forkant av rettssaken. Det mener vi at går for langt i retning av å utfordre viktige rettssikkerhetsprinsipper, og vi mener at den endringen ikke vil gi den ønskede effektiviteten som er lagt til grunn. Det kan også fungere byråkratiserende for forsvarerne og ta av deres tilmålte ressurser.

§ 274 c, om å kunne pålegge at det utarbeides ferdige sluttinnlegg fra partene før rettssaken er påbegynt, mener vi kan være uheldig. Det kan være uheldig at det avkreves et standpunkt om sakens rettslige og faktiske sider før bevisene er ført i retten. Det er, slik vi ser det, selve bevisførselen i retten som skal danne grunnlaget for påtalemyndighetens påstand, og det er flere høringsinstanser som peker på at forslaget kan føre til at det legges press på siktede og forsvareren om å avklare deres posisjon, og at det kan være skadelig for siktedes forsvar.

Når det gjelder § 274 a om å gi retten ubegrenset tilgang til sakens dokumenter, er vi kritiske til den endringen, fordi vi mener det kan bryte med prinsippet om bevisumiddelbarhet – altså at retten skal treffe sin avgjørelse basert kun på de bevis som føres i retten – og med kontradiksjonsprinsippet. Det kan være slik at politidokumenter vil være påvirket av politiets og påtalemyndighetenes syn på saken, og at en fri tilgang på disse dokumentene kan skape en ubalanse. Vi ser imidlertid at det i større saker kan være grunn til at en forberedende dommer bør kunne ha tilgang til sakens viktigste dokumenter, og vi har derfor fremmet et forslag om en ny § 274 a, som ligger i tilrådingen.

Til slutt vil jeg si at Arbeiderpartiet, SV og Senterpartiet støtter Høyres forslag subsidiært.

Per-Willy Amundsen (FrP) []: Dette er viktige, nødvendige lovendringer for nettopp – som flere har vært inne på – å oppnå en mer effektiv og rettssikker straffesaksbehandling.

Jeg skal være tilbakeholden med å beskrive hvordan situasjonen kanskje kan være til tider, men av og til fremstår det litt sånn at en del saker som går for retten, er mer tilpasset – skal vi si – pressens medlemmer enn at det handler om å ivareta rettssikkerheten til den som er tiltalt.

Det å sikre en effektiv straffesaksbehandling er særdeles viktig. Derfor støtter Fremskrittspartiet proposisjonen i sin helhet, med de korrigeringene det er et bredt flertall for.

Jeg skylder å gjøre oppmerksom på at det er en feil i innstillingen på bakgrunn av en inkurie. Det er rett og slett ikke korrekt at Fremskrittspartiet står sammen med Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti hva gjelder § 274 c. Vi står sammen med Høyre og støtter alle de tre forslagene Høyre har fremmet. Vi står for øvrig sammen med komiteen der komiteen er samlet. Jeg håper det blir ivaretatt under voteringen.

Presidenten: Det er behørig notert.

Statsråd Monica Mæland []: Regjeringen er opptatt av at reglene for behandling av norske straffesaker skal være gode og tilpasset kriminaliteten vi har i dag.

Straffeprosessutvalget foretok i sin tid en full gjennomgang av hvordan vi behandler straffesakene, med forslag til en ny lov. Mange av de grunnleggende rammene og prinsippene ble imidlertid foreslått videreført. Samtidig er det behov for enkelte endringer. Særlig gjelder dette saksbehandlingen i de omfattende sakene. Jeg har derfor nå lagt fram et forslag til endringer i gjeldende straffeprosesslov, som vil bidra til å styrke effektiviteten og også rettssikkerheten i norsk straffesaksbehandling.

Et viktig grep som foreslås, er at god saksforberedelse og aktiv dommerstyring skal tillegges større betydning i straffesakene.

Retten skal etter forslaget tilpasse saksforberedelsen til den aktuelle saken, med sikte på å oppnå en effektiv og forsvarlig behandling. En aktiv og tydelig ledelse er viktig i omfattende straffesaker, slik at hovedforhandlingen kan konsentreres om de sentrale tema og gjennomføres på kortere tid. Det legges til rette for dette gjennom å styrke rettens faktiske grunnlag for saksstyring og ved å gi retten mer effektive styringsverktøy.

Et annet viktig forslag er innskjerping av fristen for framstilling av personer for varetektsfengsling. Vi foreslår også endringer som vil gi større fleksibilitet mellom nivåene i påtalemyndigheten, bedre verktøy for å styre ressursene samt høyere kvalitet og mer fagledelse.

Det foreslås også enkelte endringer av bistandsadvokatordningen, at retten skal kunne avgrense bistandsadvokatens oppdrag ved oppnevningen samt en uttrykkelig hjemmel for oppnevning av felles bistandsadvokat. I tillegg til enkelte andre mindre endringer foreslås det at ordningen med private straffesaker avvikles.

Jeg er glad for at en samlet justiskomité i hovedsak er positiv til endringene regjeringen har lagt fram. Komiteens mindretall har foreslått enkelte tillegg i bestemmelsene som gjelder utvidet tilsvar og sluttinnlegg, for å understreke tiltaltes rett til å forholde seg taus. Dette kan selvsagt gjerne presiseres i loven.

Presidenten: Flere har ikke bedt om ordet til sak nr. 3.

Votering, se voteringskapittel