2. Åpen kontrollhøring

Kontroll- og konstitusjonskomiteen besluttet i møte 26. mai 2015 å avholde kontrollhøring i saken. Høringen ble avholdt lørdag 6. juni 2015. Det fremgår av invitasjonsbrevet til høringen at komiteen hadde besluttet at høringen skulle omhandle – men ikke begrense seg til – følgende problemstillinger:

  • «1. Hvorfor er ikke beredskapen på flere punkter blitt bedre som følge av at Stortinget i etterkant av 22. juli 2011 har foretatt en meget grundig gjennomgang av hva som gikk galt og fattet vedtak om hva som bør gjøres for å øke samfunnssikkerheten?

  • 2. I hvilken grad skyldes manglende oppfølging at tiltak ikke har blitt iverksatt, og i hvilken grad skyldes det at endringer har funnet sted uten at virkningen av dem har materialisert seg ennå?

  • 3. I hvilken grad har opprettelsen av et nasjonalt beredskaps- og sikkerhetselement ved Statsministerens kontor hatt en betydning for samfunnssikkerheten?»

Når det gjelder den tredje problemstillingen vedrørende det nasjonale beredskaps- og sikkerhetselementet, ba komiteen i brev av 29. mai 2015 statsministeren om å bemyndige en statsråd fra regjeringen eller en statssekretær som kunne redegjøre for dette arbeidet. Statsministeren svarte i brev av 29. mai 2015 at dersom komiteen ønsket å stille spørsmål knyttet til Statsministeren kontor, som er hennes ansvarsområde, ville hun selv møte til høringen. Statsministeren viste til at det ville være i strid med etablert konstitusjonell praksis at hun skulle sende noen annen til kontroll- og konstitusjonskomiteen for å svare på hennes vegne. Statsministeren viste i brevet også til at hun imøteså komiteens beslutning om det var ønskelig at hun møtte for å svare på spørsmål tilknyttet Riksrevisjonens undersøkelse. Kontroll- og konstitusjonskomiteen sendte på denne bakgrunn brev til statsministeren 2. juni 2015 der komiteen meddelte at det ikke var nødvendig at statsministeren deltok i kontrollhøringen, men ba om at det ble gitt skriftlige svar på spørsmål vedrørende beredskaps- og sikkerhetselementet på Statsministerens kontor før høringen. Komiteen mottok 5. juni 2015 brev fra statsministeren med svar på de spørsmålene som komiteen hadde stilt.

Komiteens korrespondanse med statsministeren følger som vedlegg 1–4 til innstillingen.

Følgende ble invitert og møtte til høringen:

  • Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen med departementsråd i Justis- og beredskapsdepartementet, Tor Saglie, fylkesmannen i Sogn og Fjordane, Anne Karin Hamre, og fylkesmannen i Vestfold, Erling Lae.

  • Tidligere justis- og beredskapsminister Grete Faremo

  • Tidligere justisminister Knut Storberget

  • Helse- og omsorgsminister Bent Høie med departementsråd i Helse- og omsorgsdepartementet, Bjørn-Inge Larsen, og direktør for Statens helsetilsyn, Jan Fredrik Andresen.

  • DSB ved direktør Jon A. Lea

  • POD ved politidirektør Odd Reidar Humlegård

Komiteen inviterte også kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner til høringen sammen med representanter fra fylkesmannsembetene. Kommunal- og moderniseringsministeren foreslo i samråd med justis- og beredskapsministeren at justis- og beredskapsministeren møtte med representanter for fylkesmannsembetene, fordi det er han som er ansvarlig for de oppgaver som fylkesmannen utfører på Justis- og beredskapsdepartementets område. Komiteen tok dette til etterretning og var innforstått med at representantene for fylkesmannsembetene møtte sammen med justis- og beredskapsministeren i kontrollhøringen.

Det ble tatt stenografisk referat fra høringen. Referatet fra høringen følger som vedlegg til denne innstillingen.