Stortinget - Møte torsdag den 23. november 2023

Dato: 23.11.2023
President: Kari Henriksen
Dokumenter: (Innst. 48 L (2023–2024), jf. Prop. 125 L (2022–2023))

Søk

Innhold

Sak nr. 2 [10:07:55]

Innstilling fra helse- og omsorgskomiteen om Endringer i tobakksskadeloven (strengere regulering av e-sigaretter) (Innst. 48 L (2023–2024), jf. Prop. 125 L (2022–2023))

Talere

Presidenten []: Etter ønske fra helse- og omsorgskomiteen vil presidenten ordne debatten slik: 3 minutter til hver partigruppe og 3 minutter til medlemmer av regjeringa.

Videre vil det – innenfor den fordelte taletid – bli gitt anledning til inntil sju replikker med svar etter innlegg fra medlemmer av regjeringa, og de som måtte tegne seg på talerlista utover den fordelte taletid, får også en taletid på inntil 3 minutter.

Bård Hoksrud (FrP) [] (ordfører for saken): I dag behandler vi et forslag fra regjeringen som i stor grad handler om å innføre enda strengere regulering av elektroniske sigaretter og gjenoppfyllingsbeholdere, e-sigaretter mv., i form av forbud mot karakteristisk aroma og krav om standardisert innpakning. Disse forslagene er omtalt i kapitlene 4 og 5 i proposisjonen. Jeg regner med at flertallet vil redegjøre nærmere for sitt syn, så jeg vil videre fokusere på Fremskrittspartiets syn i denne saken.

Det verste med det flertallet nå legger opp til å vedta, er at man vil forby mindre skadelige produkter, som e-sigaretter øker sjansen for. Det betyr at flere kan begynne å røyke tobakk, at ulovlig grensehandel øker, at illegal omsetning av e-sigaretter øker, og det blir uregulerte og mer helsefarlige produkter og lavere skatter til staten. Ja, igjen sørger flertallet i denne salen for at folkehelsen blir dårligere og svenskene bare kan heise flagget og sprette champagnen for norske politikere, som sørger for at enda flere kommer til å handle i Sverige.

Logikken til stortingsflertallet er vel at så lenge salget går ned i Norge, går forbruket også ned. Det hadde nok stemt hvis vi ikke hadde åpne grenser mot Sverige og en omfattende grensehandel som fører til tap av flere tusen norske arbeidsplasser. Ifølge tidligere tall fra SSB sto tobakk for 16 pst. av det som handles over grensen. Det kommer ikke til å bli mindre hvis dette forslaget vedtas samtidig som svenskene kutter avgiften på snus kraftig neste år.

I Norge foreslår regjeringen derimot å øke avgiften mer på snus enn på røyk i neste års budsjett. Det kan jo ikke være noe annet enn helt bak mål. Igjen lurer jeg på: Hvor er logikken? Snusen har vært mange nordmenns beste venn i kampen mot røyken. Dette ønsker tydeligvis noen å slå beina under. Jeg fatter det bare ikke! Dagens tobakkspolitikk er helt i bakvendtland.

I tillegg til det ovenfornevnte klarer flertallet i dag å fortsette å sørge for at de som ikke klarer å slutte å røyke og snuse, ikke skal få muligheten til å benytte produkter som er mye mindre helsefarlige, som damp med smak og ikke minst snus uten tobakk, som virkelig vil bety noe for folks folkehelse. Det sier vi nei takk til i dag.

Om noen tar til fornuft nå, har de muligheten til å stemme for Fremskrittspartiets forslag i saken. Her er en liste med 7 000 underskrifter fra dampere som ber dere sørge for å tillate e-sigaretter med smak og snus uten tobakk, til beste for dem som ikke kan eller vil slutte. Derfor fremmer jeg Fremskrittspartiets forslag, og vi vil subsidiært støtte forslaget fra SV og Rødt, som langt fra er like godt, men det er i hvert fall bedre enn alternativet til flertallet i denne sal.

Presidenten []: Da har representanten Bård Hoksrud tatt opp det forslaget han refererte til.

Truls Vasvik (A) []: I våres behandlet vi folkehelsemeldingen i denne sal. Da vedtok vi en folkehelsepolitikk som skal bidra til å redusere sosiale helseforskjeller og beskytte folkehelsen bedre. Denne regjeringen tar folkehelsepolitikken i en mer rettferdig og kunnskapsbasert retning der gode fellesskapsløsninger står sentralt.

Vi vet at omgivelsene våre og hvordan de former helsevanene våre, også er helt sentralt hvis vi skal utjevne sosiale helseforskjeller. De som sitter nederst ved bordet, er også de som rammes hardest av ikke-smittsomme sykdommer. Det er vårt ansvar å sørge for en endring på det.

Regjeringen er i gang med en ny tobakksstrategi som bl.a. skal legge til rette for en tobakksfri generasjon for alle som er født i 2010 og senere. De forslagene vi behandler her i dag, er en del av det. For å lykkes med det målet må vi gjøre både tobakk og tobakksetterlignende produkter mindre attraktivt å velge. E-sigaretter som smaker sukkerspinn eller godteri i fargerike innpakninger, bidrar ikke til det. Full standardisering av pakninger for e-sigaretter og gjenoppfyllingsbeholdere er derfor en viktig del av å hindre både reklameeffekt og ikke minst at produktene framstår som mindre helseskadelige enn det de faktisk er. Det gjelder også forbudet mot karakteristisk aroma på e-sigaretter.

Flere tar til orde for at vi nå gjør det vanskeligere for folk som forsøker å stumpe røyken én gang for alle. Flere mener at de mister et viktig røykesluttalternativ. Det er et argument jeg forstår og har sympati for, selv om forskning fra Nederland stiller spørsmål om det reelt sett blir mer dobbelbruk enn reell røykeslutt.

Ganske ofte må vi ta noen valg, og vi skal være ærlige på de valgene. I valget mellom tilgjengelighet av e-sigaretter med smak til voksne og tidligere røykere satt opp mot hensynet til å hindre oppstart og bruk av e-sigaretter for barn og unge, er valget fra Arbeiderpartiet tydelig og ganske enkelt: Vi setter hensynet til de unge først. Erfaringene fra andre land og fra vår hovedstad viser en eksplosiv vekst i barn og unge som prøver e-sigaretter, og når de kommer med nikotin, som de etter hvert vil gjøre som følge av EUs tobakksdirektiv, er dette en bekymringsfull utvikling. Lovverk som er med på å forebygge oppstart av bruk, særlig blant unge, er derfor helt essensielt om vi skal nå målene om en tobakksfri generasjon og redusere ulikhet i helse, som er vårt aller viktigste mål.

Erlend Svardal Bøe (H) []: I behandlingen av folkehelsemeldingen før sommeren støttet Høyre en strengere regulering av e-sigaretter med å innføre standardiserte pakninger og forbud mot smakstilsetninger for e-sigaretter, og saken vi behandler i dag, er en oppfølging av det vedtaket. Dette var også noe som Solberg-regjeringen sendte ut på høring i juni 2021.

Røyking er den viktigste enkeltårsaken til sykdom og tidlig død i Norge. Norge har vært internasjonalt ledende innen tobakksforebygging, og har som resultat av det hatt den sterkeste røykenedgangen blant OECD-landene i perioden 2009–2019. Likevel, selv om vi har fått til mye, erkjenner Høyre behovet for nye virkemidler for å redusere tobakksbruk og nikotinavhengighet.

Norge har i dag et forbud mot import og salg av e-sigaretter og gjenoppfyllingsbeholdere med nikotin. Det antas derfor at svært få unge i Norge har tilgang til e-sigaretter med nikotin, men når EUs tobakksdirektiv trer i kraft i Norge, vil e-sigaretter med nikotin bli lovlig. Det vil medføre at tilgjengeligheten til den typen produkter vil øke betraktelig, også for unge mennesker. For Høyre er det viktig med en innstramming når det gjelder e-sigaretter, for å sikre unge beskyttelse mot nikotinavhengighet og helseskader forbundet med bruk av e-sigaretter. Det er også slik at flere skandinaviske land allerede har innført et forbud mot bl.a. smak i e-sigaretter.

I høringssvaret til saken kom det fram at tidligere røykere bruker e-sigaretter som en erstatning. Forskning fra bl.a. Verdens helseorganisasjon viser at effekten av bruk av e-sigaretter som en avvenning er uklar og ikke nødvendigvis tar vekk avhengigheten.

Samtidig må vi ikke bare gjøre tiltak som handler om strengere regulering for å få ned nikotinavhengighet, tobakksbruk og røyking i Norge. Vi må også ha andre typer virkemidler. Solberg-regjeringen satte i gang et nytt prøveprosjekt med gratis legemidler til røykeslutt i Vestre Viken. Prosjektet har blitt evaluert av Folkehelseinstituttet, og det har vist svært gode resultater. Høyre mener at dette prosjektet må løftes opp og gjøres til et nasjonalt program for røykeslutt, basert på erfaringene fra prøveprosjektet i Vestre Viken.

Siv Mossleth (Sp) []: I et folkehelseperspektiv er det viktig å forhindre at nye generasjoner blir nikotinavhengige, og at de rekrutteres til vanlige sigaretter og snusbruk. Det er derfor viktig at ungdom ikke begynner å bruke e-sigaretter som en inngang til andre former for nikotinbruk.

Et stort flertall av høringsinstansene i departementets høringsrunde støttet forslaget om å forby aroma i e-sigaretter. Det legges vekt på avveiningen mellom tilgjengeligheten for voksne røykere og tidligere røykere, sett opp mot hensynet til å hindre oppstart og bruk av e-sigaretter for barn og unge. Flere andre land, som Finland, Danmark, Nederland og i praksis også USA, anerkjenner også utfordringene med aromatilsetninger i e-sigaretter og har innført lignende regelverk som det som nå foreslås i Norge.

Det er gjennomført skriftlig høring, og en stor del av høringsinnspillene kommer fra privatpersoner som tidligere har røykt, men som har klart å slutte ved å begynne med e-sigaretter. En del er redde for at de kan begynne å røyke igjen dersom den eneste tilgjengelige aromaen er tobakkssmak. Jeg skjønner det problemet og den bekymringen, for jeg har selv sluttet å røyke tre ganger – siste gang i 2001.

Det er også bra at det blir en full standardisering av pakninger for e-sigaretter og gjenoppfyllingsbeholdere. Det er viktig for å hindre reklame for e-sigaretter og for å hindre at produktene ser mindre helseskadelige ut enn de faktisk er.

Bruk av e-sigaretter er ikke uten helserisiko, verken for e-røykeren eller for personer i nærheten. Helserisikoen er imidlertid mindre enn ved røyking, og særlig gjelder dette kreftrisikoen, men i denne saken er det hensynet til å hindre at e-sigaretter blir de unges inngang til nikotinbruk, som veier tyngst.

Senterpartiet står bak komiteens tilråding.

Seher Aydar (R) []: Det er blitt sagt veldig mye bra og viktig om både å få ned helseforskjellene og å sørge for at ungdom ikke får starte med helseskadelig tobakksbruk. Det er Rødt helt enig i, men så vet vi jo at det er en rekke høringsinnspill som påpeker at e-sigaretter med aroma for mange er veien ut av avhengighet av de langt mer skadelige ordinære tobakkssigarettene.

Jeg har lyst til å sitere fra FHIs høringsinnspill til denne saken:

«Hvorvidt en regulering av smakstilsetninger vil være hensiktsmessig vil imidlertid avhenge både av omfanget av bruk blant unge, og av effekter i andre deler av befolkningen. Redusert tilgang på smak i produkter med lavere risikopotensiale enn sigaretter, som e-sigaretter og snus, vil for eksempel også kunne føre til at færre voksne røykere bytter ut sigaretten med et av disse produktene.»

I tillegg til dette har det kommet innvendinger om at et forbud vil føre til at man åpner et marked for ureglementert salg av aromatilsetninger som kan gi uheldige skadevirkninger, i tillegg til at et totalforbud mot aroma utover tobakkssmak kan være uheldig fordi det også kan skape et marked utenom det vi har i Norge.

Det bør derfor heller gjøres tiltak som sikrer at nikotinholdige e-sigaretter med aroma er tilgjengelig for dem som har positiv helsegevinst av å bruke dem som erstatning for ordinære sigaretter, men de må samtidig gjøres mindre tilgjengelig for ungdom. Det er derfor Rødt stemmer mot forslaget fra Fremskrittspartiet, for dette er en viktig samfunnsoppgave vi har. Samtidig mener vi det er på sin plass å fremme et forslag som gjør det mulig for dem som kan bruke dem til å erstatte noe mer skadelig, f.eks. vanlig røyk.

Derfor fremmer vi forslag om at regjeringen skal sørge for en ordning som sikrer at nikotinvæske med ulike aromatilsetninger tillates solgt som røykesluttprodukter på en måte som begrenser tilgjengeligheten for andre kjøpegrupper, f.eks. ved at det kun selges i apotek.

Med det tar jeg opp forslaget Rødt er med på i saken.

Presidenten []: Representanten Seher Aydar har tatt opp det forslaget hun refererte til.

Olaug Vervik Bollestad (KrF) []: Vi behandlet en folkehelsemelding med en tobakksstrategi før sommeren. Det er den som nå blir fulgt opp, og det er jeg veldig glad for.

Det er utrolig viktig å forebygge avhengighet av nikotin, ikke minst blant unge. Det å få smakstilsetninger kan være veien ut for noen, men det kan også være veien inn for andre. Derfor støtter vi et forbud. Vi vet at røyking tar liv, vi vet at nikotin er et utrolig helseskadelig stoff, og derfor må vi gjøre det vi kan for å begrense det. Derfor har jeg bare lyst til å si at vi støtter helhjertet opp om disse lovendringene.

Statsråd Ingvild Kjerkol []: Med dette lovforslaget ønsker regjeringen å beskytte barn og unge mot nikotinavhengighet og tilhørende helseskader. Jeg er glad for å se at et bredt flertall i denne salen er enig i det.

Dagens norske forbud mot salg av e-sigaretter med nikotin vil sannsynligvis oppheves neste år. E-sigaretter vil da gjøres tilgjengelig for røykere som middel til skadereduksjon.

Sosialistisk Venstreparti er opptatt av at e-sigaretter med smak bør tillates solgt som røykesluttprodukt på apotek. Jeg kan glede SV med at det allerede er åpning for det i legemiddelregelverket, men ingen av produsentene har ønsket det – antageligvis fordi de da ville miste en stor del av sin potensielle kundegruppe, nemlig barn og unge.

Jeg forstår at det gjør inntrykk når privatpersoner forteller om hvordan e-sigaretter har hjulpet dem til å slutte med de livsfarlige tobakkssigarettene. Jeg heier på alle som klarer å slutte å røyke, det er det beste man kan gjøre for egen helse, men vi er nødt til å basere politikken på forskning og kunnskap om effekter på befolkningsnivå. Vårt ansvar i denne sal er å ivareta alle innbyggerne.

E-sigaretter er nemlig ikke et anbefalt røykesluttmiddel, da de ikke har dokumentert effekt på røykeslutt. I tillegg må hensynet til voksne røykere veies opp mot hensynet til å beskytte barn og unge. Flere land har sett en utvikling hvor e-sigaretter tas i bruk av unge ikke-røykere. Med et smaksforbud vil e-sigaretter framstå mindre attraktive for dem. Jeg vil understreke at med dette lovforslaget vil e-sigaretter fortsatt gjøres tilgjengelig for røykere, bare uten smaker som sukkerspinn og jordbær.

Fremskrittspartiet er i innstillingen kritisk til lovforslaget og fremmer forslag om at tobakksfrie nikotinprodukter, som nikotinsnus, skal tillates. Helsedirektoratet har gjort grundige vurderinger av denne produktgruppen og funnet, bl.a. basert på erfaringer fra våre naboland, at nikotinsnus virker tiltrekkende på barn. Å tillate slike produkter er derfor i strid med regjeringens mål om en tobakks- og nikotinfri generasjon.

Jeg er glad for at alle i komiteen, unntatt Fremskrittspartiet, støtter forslaget om standardisert innpakning av e-sigaretter. Det er godt dokumentert at industrien bruker design for å tiltrekke seg nye målgrupper. E-sigaretter med tegneseriefigurer og rosa glitter hører ikke hjemme i Norge.

Presidenten []: Det blir replikkordskifte.

Erlend Svardal Bøe (H) []: I mitt innlegg refererte jeg til det røykesluttprogrammet som ble gjennomført i Vestre Viken, og som har hatt veldig gode resultater. En har gitt gratis legemidler til en pasientgruppe over tid.

I statsbudsjettet for 2024 kuttes det 2,5 mill. kr, som en naturlig del av at prøveprosjektet skal avsluttes. Regjeringen har sagt, og det er Høyre helt enig i, at en bør sørge for at det programmet også blir et nasjonalt røykesluttprogram. Vi vet at Kreftforeningen også er opptatt av at det skal bli nasjonalt, men det Høyre opplever, er at en ikke har nok framgang når det gjelder å gjøre det nasjonalt, fordi en f.eks. ikke har satt opp noen bevilgning i statsbudsjettet til å gjøre det til et nasjonalt røykesluttprogram. Spørsmålet mitt til statsråden er: Når kan en forvente at det programmet blir nasjonalt, og hvordan vil statsråden følge det opp videre?

Statsråd Ingvild Kjerkol []: Læringen fra prøveprosjektet som representanten Svardal Bøe viste til, er veldig god, og det er ikke noen tvil om at det ville ha vært et godt og virkningsfullt tiltak å gjøre det til et nasjonalt program. Men det krever også bevilgninger, og som Svardal Bøe riktig påpeker, ligger det ikke mer penger i det forslaget til statsbudsjett som er lagt fram for neste år, så det er jo egentlig et budsjettspørsmål Svardal Bøe stiller meg. Jeg ønsker å prioritere gode folkehelsetiltak som har god dokumentert effekt, og det er ikke noen tvil om at representanten Svardal Bøe framhever akkurat et sånt prosjekt, men jeg må komme tilbake til nye budsjettrunder for å kunne vise til om regjeringen har klart å prioritere det. Sånn er det bare.

Erlend Svardal Bøe (H) []: Det jeg er opptatt av, er at når man nettopp har avsluttet dette prosjektet, og en har så god erfaring med det, er det et poeng å komme raskere i gang med å gjøre det nasjonalt, slik at de erfaringene ikke glipper på veien.

Så vil jeg stille statsråden et annet spørsmål. Det handler om at en i forbindelse med folkehelsemeldingen har vedtatt at en skal stoppe fjernsalg av tobakksprodukter og den typen ting. Det var riktignok et forslag som Høyre ikke støttet, fordi vi mener at det kan være konkurransevridende f.eks. når det gjelder en del aktører som selger produkter på nett, opp mot fysiske butikker, og det handler også om at en kanskje bidrar til å flytte en del av det salget til utenlandske aktører – utenlandske nettsider. Så spørsmålet mitt til statsråden når det gjelder fjernsalg, som en bl.a. skal stoppe for e-sigaretter, er hvordan regjeringen skal hindre at en ikke flytter det fjernsalget fra Norge og til utlandet.

Statsråd Ingvild Kjerkol []: Salg på nett utfordrer oss innenfor alle typer reguleringer. Der påpeker representanten Svardal Bøe en åpenbar utfordring. Årsaken til at vi ønsker et forbud mot fjernsalg, er nettopp at vi vil begrense tilgangen. Så registrerer jeg at her har Høyre en mer pragmatisk tilnærming, men jeg oppfatter ikke at vi er uenige om målsettingen, nemlig å begrense denne typen produkter overfor nye brukere og hindre at flere starter med å bruke nikotinprodukter.

Bård Hoksrud (FrP) []: Alle er enige om at barn og unge verken skal røyke eller snuse. Spørsmålet mitt til statsråden er veldig enkelt: Tror ikke statsråden på aldersgrenser?

Statsråd Ingvild Kjerkol []: Jeg tror på ulike regulerende tiltak for å begrense tilgangen på nikotinprodukter og for å hindre at barn og unge blir en målgruppe for en aggressiv markedsføring fra tobakksindustrien.

Jeg har lyst til å lese opp et utdrag av alle dem som støtter dette forslaget. Det er Den norske legeforening, Den norske tannlegeforening, Helsedirektoratet, Kreftforeningen – de representerer pasientene – Landsforeningen for hjerte- og lungesyke, Norges Astma- og Allergiforbund, Norsk Sykepleierforbund og Kreftregisteret. Det er en mengde fagmiljøer og pasientorganisasjoner.

Jeg skal ikke lese opp dem som ikke støtter forslaget, for det er tobakksindustrien. Både regjeringen og Stortinget har sluttet seg til at verken norske regjeringsmedlemmer eller norske parlamentarikere skal reklamere for dem.

Masud Gharahkhani hadde her overtatt presidentplassen.

Bård Hoksrud (FrP) []: Det er morsomt. Jeg bare registrerer at statsråden ikke svarte på om hun trodde på aldersgrenser eller ikke, for med de aldersgrenser man har, burde man jo forutsette at barn og unge som ikke er gamle nok, ikke får tilgang.

Så sier statsråden at det bare er tobakksindustrien som er positiv til dette. Her er det 7 000 mennesker i Norge som har skrevet under. Det er helt vanlige mennesker. Mener statsråden at dette ikke er mennesker man skal ta hensyn til, når det å få muligheten til fortsatt å kunne dampe med smak, men ikke bare tobakkssmak, er det som faktisk har sørget for at de har sluttet å røyke og faktisk bruker mindre skadelige produkter – som gjør at helsen deres er mye bedre – enn alternativet, som statsråden nå vil sende dem tilbake til?

Statsråd Ingvild Kjerkol []: Jeg svarte representanten Hoksrud. Jeg sa at jeg tror på reguleringer. Aldersgrense er en regulering. Men jeg tror på flere typer reguleringer for å begrense tilgangen på denne typen skadelige produkter for våre barn og unge. Det er jo ikke sånn at et menneske ikke er et menneske. Alle har rett til å ytre seg i en sak, men Norges Astma- og Allergiforbund består altså av medlemmer som har opplevd konsekvensene av tobakksbruk. Kreftforeningen er en pasientorganisasjon med en rekke mennesker som har opplevd alvorlig sykdom, og vi vet at tobakksbruk er en av de viktigste grunnene til at man kan bli syk og oppleve en tilværelse ingen av oss ønsker – Landsforeningen for hjerte- og lungesyke likedan. Dette er mennesker som lever med sykdom og skade, mange av dem fordi de har brukt tobakksprodukter som en aggressiv tobakksindustri har markedsført veldig fritt. Jeg er glad for at vi er så mange i denne salen som ønsker å regulere dette.

Bård Hoksrud (FrP) []: For det første er det ikke lov å markedsføre denne typen produkter i Norge. Alle er enige om at man ikke ønsker at folk skal begynne å røyke. Det er ikke det dette handler om, men det handler om vi ønsker at folk skal røyke mindre eller helst slutte å røyke, eller velge produkter som er mindre skadelige.

Jeg vet at statsråden ofte bruker å vise til andre land. New Zealand er et av de eksemplene, men i New Zealand har man altså valgt å tillate produkter som er mindre helseskadelige for den enkelte, nettopp fordi det er bedre for den enkelte.

Statsråden går stikk motsatt vei. Hun tror at hvis man bare lukker øynene, innfører forbud og gjør det vanskelig for folk, så slutter folk. Men vi vet at vi har en stor grensehandel. De grensene tror jeg heller ikke at statsråden har tenkt å stenge, som man gjør i land vi ikke liker å sammenligne oss med. Det betyr faktisk at mange fortsatt kommer til å gjøre det. Da tenker jeg at det er bedre å ha produkter som er mindre helseskadelige, som f.eks. snus uten tobakk, som statsråden er imot at man skal tillate i Norge.

Statsråd Ingvild Kjerkol []: Jeg snakker jevnlig med mine kollegaer i Sverige og Danmark, våre nærmeste naboland. Det de har tatt opp med meg de gangene vi har møttes, er en voksende utfordring med barn og unge og «viping» – det at man bruker e-sigaretter.

Barn og unge som ikke er røykere, blir fristet av attraktive produkter fordi det er en aggressiv markedsføring. Dette er utfordringer som både danske og svenske myndigheter ser på, og vi må ikke bli overrasket om det kommer endret politikk og reguleringer fra våre naboland.

Jeg er egentlig overrasket over at representanten Hoksrud bagatelliserer denne utfordringen. Når vi ser på hva som har dokumentert effekt, er det ikke sånn at e-sigaretter har veldig god effekt på røykeslutt. Det er fortsatt noe som er tilgjengelig for dem som røyker, men vi ønsker ikke at nye generasjoner skal begynne å røyke.

Presidenten []: Replikkordskiftet er avsluttet.

De talere som heretter får ordet, har også en taletid på inntil 3 minutter.

Bård Hoksrud (FrP) []: Dette er en klassisk debatt hvor man prøver å late som at de som er for produkter som er mindre helseskadelige, ikke er opptatt av å hindre at nye grupper kommer inn. Fremskrittspartiet er veldig opptatt av at nye grupper, som barn og ungdom, verken skal begynne å røyke, snuse eller andre ting. Det er vi helt enige om, alle sammen, men vi har aldersgrenser som gjør at barn og unge verken skal begynne å røyke eller snuse.

Det er mange som i dag sliter med å slutte å røyke, men som prøver produkter som er mindre helseskadelige. Det tenker jeg er bra. Derfor er jeg litt overrasket over at noen i denne salen, som f.eks. representanten fra Høyre, velger å stemme imot at man skal sørge for at folk får mindre helseskadelige produkter. Jeg trodde det var viktig med litt frihet og å ha troen på enkeltmennesket, men man har tydeligvis ikke det.

Vi skal behandle et forslag litt senere i dag om røyking av cannabis, og da er plutselig noen av de partiene som er veldig imot dette nå, veldig for det. Jeg tror i hvert fall ikke det heller er bra for verken helse eller andre ting, så dette blir litt spesielt når man ser den debatten vi skal ha om veldig kort tid.

Jeg synes, med respekt å melde, at det er bra at 7 000 vanlige folk har klart å slutte og gått over til andre produkter som er mindre helseskadelige, som heller ikke skader naboen, som selvfølgelig røyk gjør. Land som ønsker, og er i ferd med å gjøre, det samme, ser for seg hvordan man bruker produkter som er enda bedre, og som er mindre helseskadelige. Det rare er jo at det produktet som er minst helseskadelig, i hvert fall for dem som fortsatt velger å gjøre det, er snus uten tobakk – og det er ulovlig i dette landet. Det er ikke rart at folk ser det og lurer på hva det er vi holder på med.

Jeg hadde håpet at flertallet i denne salen ville være med på å gjøre ting enklere for dem som sliter, slik at de kunne brukt produkter som er mindre skadelige. Så må vi jobbe aktivt for å hindre at nye grupper rekrutteres inn – det er alle enige om.

Erlend Svardal Bøe (H) []: Til siste taler, som får det til å høres ut som en ikke lenger skal ha lov til å ha e-sigaretter med nikotin i Norge: Det skal man fortsatt ha mulighet til, en skal jo ha e-sigaretter. Poenget er at når vi får et tobakksdirektiv fra EU, blir det åpnet opp, og da handler det om hva slags virkemidler vi skal ha for å få ned den nikotinavhengigheten som også er en del av den avhengigheten vi snakker om her.

Jeg synes kanskje også representanten Hoksrud bør svare litt for seg når vi har tydelig vitenskapelig forskning som viser at det er en uklar, unøyaktig og utilstrekkelig sammenheng i det som handler om avveiing av andre typer produkter. Det synes jeg faktisk også en skal svare på.

Som jeg sa i mitt innlegg i stad: Dette handler ikke bare om regulering av produkter – det er jeg også helt enig i – men en kommer ikke med ett eneste annet tiltak for hva en skal gjøre for å få ned tobakksbruk i form av røyking og andre typer produkter som bidrar til nikotinavhengighet. Det vil jeg faktisk også utfordre representanten Hoksrud på: Hva er det Fremskrittspartiet skal gjøre for å ta ned tobakksbruken, ta ned nikotinavhengigheten og ta ned røykingen i Norge, som vi vet er den største enkeltfaktoren for tidlig død i landet vårt?

Det savnes altså litt mer konkrete tiltak for hva en selv ønsker å gjøre for å bidra til dette. Jeg mener at regulering av dette er viktig, også fordi forskningen viser det, men det handler også bl.a. om et nasjonalt røykesluttprogram, som er en av de tingene vi ønsker å løfte fram og ha som et tiltak i tillegg til andre typer ting. Så det vil jeg gjerne utfordre representanten Hoksrud på.

Presidenten []: Flere har ikke bedt om ordet til sak nr. 2.

Votering, se voteringskapittel