Stortinget - Møte tirsdag den 23. mai 2023

Dato: 23.05.2023
President: Masud Gharahkhani
Dokumenter: (Innst. 361 L (2022–2023), jf. Prop. 87 L (2022–2023))

Søk

Innhold

Sak nr. 17 [16:20:03]

Innstilling fra justiskomiteen om Endringer i jordskiftelova, domstolloven og skjønnsprosessloven mv. (jordskiftelagdommerens deltakelse i lagmannsretten mv.) (Innst. 361 L (2022–2023), jf. Prop. 87 L (2022–2023))

Talere

Else Marie Rødby (Sp) [] (ordfører for saken): Det er en samlet komité som står bak denne innstillingen, og jeg vil takke komiteen for et godt og konstruktivt samarbeid i saken.

I proposisjonen foreslås flere endringer som i første rekke gjelder jordskiftelagdommernes deltakelse ved lagmannsrettens behandling av avgjørelser som er tatt henholdsvis i jordskifteretten og i tingretten. Den bygger på en rapport som Justis- og beredskapsdepartementet og Landbruks- og matdepartementet mottok fra Domstolsadministrasjonen i januar 2021, som pekte på at det er behov for endringer i regelverket. Dette ble begrunnet med at Høyesterett gjennom flere avgjørelser har begrenset muligheten til å sette rett med jordskiftelagdommer ved anke over sak fra tingrett og ved overskjønn. Det går fram av saken at dette fra flere hold har skapt uklarhet om hvilke saker jordskiftelagdommerne kan delta i. Det har også gitt seg utslag i at antallet saker hvor jordskiftelagdommere deltok, ble redusert med omtrent 30 pst. i perioden fra 2020 til 2022.

Forslagene har vært på høring, hvor bl.a. samtlige lagmannsretter, Høyesterett og flere jordskifteretter har uttalt seg. Under høringen har det kommet fram en bred enighet om behov for endringer av regelverket, særlig da med bakgrunn i den usikkerheten som er skapt i kjølvannet av Høyesteretts uttalelser.

Komiteen har sluttet seg til departementets vurderinger om at det er behov for å utvide muligheten til å sette rett med jordskiftelagdommer, slik at det blir mer i tråd med det som var tiltenkt ved innføringen av ny jordskiftelov i 2013.

Jeg vil knytte noen kommentarer til noe av det som har kommet fram i høringen. Selv om det har vært bred oppslutning om proposisjonens innhold blant høringsinstansene, har enkelte høringsinstanser vært kritiske til jordskiftelagdommernes juridiske kompetanse. Til dette er det å si at det er noe usikkert hvor den bekymringen kommer fra, da det ikke er noe konkret i saken som tyder på at det skulle være grunn til en sånn kritisk holdning. Det er greit i denne sammenheng å understreke at det rent faktisk er sånn at begge dommerbakgrunnene hviler på solid grunnkompetanse, og at utnevnelsesprosessene er de samme, uavhengig av dommerbakgrunn.

Jordskiftelagdommerne har spesiell og verdifull kompetanse knyttet til saker som omhandler fast eiendom, mens en juridisk dommer på den andre side kan ha en bredere, overordnet formell kompetanse knyttet til den materielle jussen. I komiteen er det derfor enighet om at de to dommerbakgrunnene er velegnet til å komplimentere hverandre i de aktuelle sakene, og at jordskiftedommernes deltakelse i disse sakene må anses som en styrke for saksbehandlingen.

Hvis en skal se litt på hvordan dette fungerer i praksis, har Agder lagmannsrett i sin høringsuttalelse holdt fram at deres erfaring etter å ha gjennomført saker med konstituerte jordskiftelagdommere fra alle de andre lagmannsrettene de siste årene er utelukkende positiv. Her blir jordskiftelagdommerne beskrevet som verdifulle ressurser og en viktig tilvekst til dommerkollegiet i lagmannsretten. Det er også enighet i komiteen om at det vurderes som en styrke for lagmannsretten at jordskiftedommerne kan delta i behandlingen av slike saker, og at de foreslåtte lovendringene vil styrke rettssikkerheten og også bidra til mer effektiv avvikling av saker for lagmannsretten.

Proposisjonen inneholder også forslag til endringer av rent teknisk art i form av rettelser i jordskifteloven, reindriftsloven, statsallmenningsloven, fjelloven og grensereinbeiteloven. Disse endringene er det fra komiteen ingen kommentarer til.

Votering, se torsdag 25. mai

Presidenten []: Flere har ikke bedt om ordet til sak nr. 17.

Dermed er dagens kart ferdigbehandlet. Forlanger noen ordet før møtet heves? – Så synes ikke, og møtet er hevet.