Stortinget - Møte torsdag den 23. mars 2023

Dato: 23.03.2023
President: Svein Harberg
Dokumenter: (Innst. 220 S (2022–2023), jf. Dokument 8:116 S (2022–2023))

Søk

Innhold

Sak nr. 4 [10:56:12]

Innstilling fra finanskomiteen om Representantforslag fra stortingsrepresentantene Hans Andreas Limi og Silje Hjemdal om dispensasjon fra toll- og avgiftsregelverk mv. som hindrer donasjon av mat til veldedige formål (Innst. 220 S (2022–2023), jf. Dokument 8:116 S (2022–2023))

Talere

Presidenten []: Etter ønske fra finanskomiteen vil presidenten ordne debatten slik: 3 minutter til hver partigruppe og 3 minutter til medlemmer av regjeringen.

Videre vil det – innenfor den fordelte taletid – bli gitt anledning til inntil seks replikker med svar etter innlegg fra medlemmer av regjeringen, og de som måtte tegne seg på talerlisten utover den fordelte taletid, får også en taletid på inntil 3 minutter.

Benjamin Jakobsen (A) [] (ordfører for saken): Når vi i forrige sak var litt uenige, er det en glede på vegne av komiteen å kunne presentere noe vi faktisk er enige om, som går på dispensasjon fra toll- og avgiftsregelverk som hindrer donasjon av mat til veldedige formål.

Jeg vil begynne med å berømme forslagsstillerne for initiativet. Det er et godt initiativ, og hele komiteen stiller seg bak intensjonen om at vi skal gjøre det lettere å tilrettelegge for at man kan donere mat til veldedige formål.

Det siste året har samfunnet vårt vært preget av en sterk pris- og rentevekst, og at dette har hatt store konsekvenser for folks lommebøker, er tydelig. Det er blitt tatt veldig mange viktige grep for å hjelpe dem som sliter – økt bostøtte, en raus strømstøtteordning, en ansvarlig økonomisk politikk som har holdt renten nede, for å nevne noe. Vi ser også at enda flere har klart å komme seg ut i arbeid, 100 000 flere i arbeid i løpet av fjoråret. Summen av alt dette gjør at de fleste i Norge klarer seg bra, til tross for at verden rundt oss er dramatisk.

Så er det også de som opplever at økonomien ikke strekker til. Dette kommer veldig tydelig fram når vi ser den økte pågangen til matsentralene den siste tiden. Selv i verdens rikeste land er det også noen som trenger hjelp. Noen benytter seg av matsentralene ofte, andre en gang iblant. Matsentralene er et viktig verktøy for å hjelpe folk med å få hverdagen til å gå rundt økonomisk. Det bidrar også til å redusere matsvinn, som vi har som mål å halvere innen 2030. Matsentralene er blant dem som vil kunne nyte godt av at vi gjør en justering i regelverket. Som jeg sa innledningsvis: Hele komiteen stiller seg bak ønsket om at f.eks. cruisebåter kan donere sin overskuddsmat til matsentralene.

Det viktige her, som statsråden også er tydelig på, er at vi finner en god måte å løse dette på innenfor gjeldende regelverk, uten at vi setter matsikkerheten på spill. Norge er forpliktet gjennom EØS-avtalen til å følge EUs regelverk for veterinær grensekontroll. Dette er særlig viktig når det gjelder animalske produkter som kjøtt, egg og meierivarer. Dette regelverket er avgjørende for å sikre at mat som importeres fra tredjeland, ikke rammer matsikkerheten i Norge.

For oss i Arbeiderpartiet har det i denne saken vært viktig å ivareta begge disse hensynene. Selv om vi er positive til at f.eks. cruiseskip kan donere overskuddsmat til veldedige formål, kan ikke det skje på bekostning av matsikkerheten vår. Derfor har det vært viktig for oss å støtte fellesforslaget i komiteen og at vi også var tydelige på at vi må hensynta matsikkerheten på en god måte. Jeg er veldig glad for at vi kom fram til en enighet om et forslag som jeg mener er godt, og som Arbeiderpartiet støtter helhjertet.

Helge Orten (H) []: Takk til saksordføreren for en god redegjørelse i saken, som vi stort sett kan slutte oss til, eller ikke bare stort sett, men helt og fullt. Det er også en konstruktiv tilnærming til problemstillingen. Jeg vil også takke forslagsstillerne for å løfte en viktig problemstilling.

Vi mener det er positivt når vi nå har en samlet komité som stiller seg bak anmodningen om å få en skikkelig utredning av handlingsrommet i denne typen saker. Det er bra at cruiserederiene og andre ønsker å bidra ved å donere overskuddsmat til veldedige formål. Det bidrar til å redusere matsvinn, men det er også et kjærkomment bidrag til mange som faktisk trenger det.

Vi har et strengt regelverk, som saksordføreren var inne på, når det gjelder import av mat, og det er bra. Folk kan føle seg sikre på at den maten de spiser, er trygg, og at vi har et høyt nivå på matvaresikkerheten i Norge.

Det er også god grunn til å tro at cruiseskip, som er løftet fram i denne saken, og som seiler i Norge, også har ganske høye krav til den maten de serverer. Når virksomheten er basert på å gi folk en god opplevelse, er også god mat av høy kvalitet en viktig del av det produktet.

Vi mener derfor det er gode grunner til å se nærmere på om det kan åpnes for at cruiserederiene og eventuelt andre kan donere mat til veldedige formål. Det vises til at dette kan gjøres i enkelte EU-land, og at det dermed kan være gode grunner for å se nærmere på om det er noe som kan gjøres i Norge. Det kreves selvfølgelig en vurdering av hvorvidt dette kan gjøres innenfor EU- og EØS-regelverket, om det er forsvarlig basert på våre egne regler for god matvaresikkerhet og veterinære forhold.

Vi slutter oss helt og fullt til forslaget, som hele komiteen har samlet seg bak.

Per Martin Sandtrøen (Sp) []: Økte priser er noe som har rammet mange land den siste tiden, og prisstigningen som vi ser internasjonalt, har heldigvis vært lavere i Norge enn i en del andre land, bl.a. i eurosonen.

Uansett er det sånn at økte priser rammer mange, og aller hardest dem som har dårlig råd. Spesielt i dagens situasjon tror jeg de fleste av oss ønsker at overskuddsmat skal kunne gå til dem som trenger det aller mest. Det er uansett synd om unødvendig mye mat blir kastet. Regjeringen ønsker derfor nettopp å bekjempe matsvinn.

Vi er enig i at avgifter ikke bør føre til at overskuddsmat bli kastet dersom den kan deles ut til veldedige formål. Statsråden har gjort det klart at han derfor i utgangspunktet er enig i at overskuddsmat fra cruiseskip og norsk sokkel bør kunne doneres uten å være avgiftspliktig, i stedet for at maten blir kastet.

I innstillingen viser komiteen helt korrekt til at Norge etter EØS-avtalen er forpliktet til å følge EUs regelverk for veterinær grensekontroll. Dette gjelder særlig innenfor visse risikoprodukter som kjøtt, egg, melk og honning. Disse reglene skal sørge for at mat som importeres fra tredjeland, dvs. fra land utenfor EØS, oppfyller kravene til å trygge dyrehelsen og folkehelsen.

Mange kan nok oppleve at disse reglene er byråkratiske, men samtidig skal vi huske på at regelverket er lagd med mål om å trygge folkehelsen og dyrehelsen. Landbruks- og matministeren viser i sitt svar til omtale i media, og at den omtalen tyder på at enkelte EU-land ser ut til å ha åpnet for donasjoner av overskuddsmat fra cruiseskip til organisasjoner.

Mattilsynet har forsøkt å få informasjon om hvilke betingelser som ligger til grunn for disse donasjonene, men vi vet foreløpig lite om det. Landbruks- og matministeren viser videre til at Mattilsynet vil fortsette dialogen med andre EU- og EØS-land for å undersøke hvilket handlingsrom som eventuelt finnes innenfor forsvarlige rammer for å trygge dyrehelsen og folkehelsen.

Jeg er også glad for at en samlet komité slår fast at det norske landbruket kjennetegnes av høy kvalitet og lite sykdom. Strenge regler, oppfølging og kontroller bidrar til at Norge har få tilfeller av matforgiftning. Det er noe de fleste av oss er klar over, men det er likevel viktig å understreke. Norsk mat er blant verdens reneste og tryggeste, og det er et gode vi selvsagt må ta vare på.

Hans Andreas Limi (FrP) []: Jeg vil starte med å gi ros til saksordføreren – og for så vidt også til komiteen. Det er bra at det har vært mulig å få enighet om en positiv oppfølging av dette representantforslaget. Bakgrunnen for forslaget om å åpne for å gi en dispensasjon slik at det skal være mulig å donere mat fra bl.a. cruisebåter, er jo at vi har nød i Norge. Det er mange – altfor mange – som sliter i hverdagen, og som har behov for å oppsøke hjelp for bl.a. å få mat. Da kan vi ikke kaste fullt brukbar mat. Da må vi være fleksible, slik at det er mulig å benytte den overskuddsmaten. Det er veldig bra at vi nå får en enstemmig komitéinnstilling og forhåpentligvis et enstemmig vedtak. Men det er et lite forbehold, som innebærer at vi må få en aksept fra norske veterinærmyndigheter. Det får vi leve med, og så får vi håpe at det også er løsbart.

Så håper Fremskrittspartiet at ikke landbruks- og matministerens syn skal trenere oppfølgingen av Stortingets vedtak. Det er ingenting som tyder på at det er noen utfordringer med slik donasjon i forhold til EU- og EØS-regelverket, for vi ser at det praktiseres i andre europeiske land, så det bør være fullt mulig å gjennomføre det også i Norge.

Det gjenstår bare å se om det er vilje og evne til å handle for å få en iverksettelse så raskt som mulig, og da ser jeg naturlig nok ned på finansministeren og har stor tro på at han vil bidra til at dette skjer så raskt som overhodet mulig.

Ane Breivik (V) []: Jeg kan i likhet med foregående taler også starte med å gi ros til forslagsstillerne, saksordføreren og komiteen for en konstruktiv enighet i denne saken. I en krevende tid med høy inflasjon og høye matvarepriser er det flere enn før som benytter seg av matsentralene, og i et miljøperspektiv bør overskuddsmat så langt det lar seg gjøre, gis bort i stedet for å destrueres. Det er uforståelig og meningsløst at dagens tollregelverk har utgjort et hinder mot muligheten til å donere overskuddsmat til et godt formål som samtlige av oss kan stille seg bak.

Derfor gleder det undertegnede representant og Venstre at finansministeren viser handlekraft i dette spørsmålet og nå tar initiativ til å endre reglene. Vi vil rett og slett gi noe så sjeldent som honnør for den raske oppfølgingen av denne saken. VGs artikler vedrørende denne problemstillingen ble publisert henholdsvis 23. januar og 31. januar, og etter framleggelsen av dette representantforslaget og flere skriftlige spørsmål, bl.a. fra undertegnede, rykket statsråden allerede 3. februar ut med en imponerende drift. Gitt at et unntak ikke er i strid med EØS-reglene, og om matkvaliteten er tilstrekkelig god, bør et tungrodd byråkrati – som demonstrert i samtlige av disse sakene – sannelig ikke stå i veien for å redusere matsvinn i det som attpåtil er en krevende dyrtid for mange.

Statsråd Trygve Slagsvold Vedum []: Jeg trenger ikke å gjøre dette veldig langt.

Her har vi et felles mål: Hvis det er fullt brukbar og fin mat som kan spises, vil jeg heller at den skal spises enn kastes. Det er egentlig målet. Og så avklarer jeg – og det gjør Stortinget nå – at det ikke skal være noen skattemessige grunner for at en ikke skal kunne gjøre det.

Så kommer det også tydelig fram at vi ønsker å ha trygg og god mat i Norge, og vi har heldigvis trygg og god mat i Norge. Også mat som skal gis bort, skal være trygg og god. Vi har også forpliktet oss i et felles veterinært regelverk, og Mattilsynet følger opp det. Så har også landbruks- og matministeren klargjort at hun ønsker å se på og undersøke på best mulig vis hvilket handlingsrom vi har for å klare å få til at maten kan brukes i stedet for å kastes, innenfor det regelverket vi er forpliktet av. Her er vi helt enige.

Presidenten []: Det blir replikkordskifte.

Hans Andreas Limi (FrP) []: Nå ser jeg bort på finansministeren og ikke ned på, som jeg sa i innlegget mitt (munterhet i salen). Det må ikke misforstås. Det hadde bare med den fysiske høydeforskjellen å gjøre.

Jeg vil gi litt ros til finansministeren, som responderte veldig raskt – positivt – på komiteens henvendelse da departementet ble bedt om å gi sin vurdering av dette forslaget.

Så kan vi også lese i tilbakemeldingen fra Finansdepartementet at landbruks- og matministeren er litt mer forbeholden og skyver EU/EØS-regelverket litt foran seg. Da er mitt spørsmål til statsråden: Hvor raskt kan vi forvente at Stortingets vedtak i denne saken kan effektueres?

Statsråd Trygve Slagsvold Vedum []: Det er litt vanskelig for meg å svare på vegne av landbruks- og matministeren om framdriften i den jobben som Mattilsynet skal gjøre, men jeg opplever at også hun er opptatt av først å se på hva som er det formelle handlingsrommet nå, og om det eventuelt går an å gjøre ting for å utvide handlingsrommet. Ofte framstilles alt som kommer fra EU, helt statisk. Jeg mener at det er en litt for passiv holdning. Jeg mener at en må gå etter to spor – hva som er formelt mulig akkurat nå, og hvis man synes at det som er formelt mulig, ikke er fornuftig, må man også bruke tid opp mot EUs organer for å se om man kan få større forståelse. Så det vil være min oppfordring til henne, og det synes jeg også er i samsvar med det som Fremskrittspartiet og et samlet storting står for.

Heidi Nordby Lunde (H) []: Det er så mange gledelige signaler i denne salen nå om fleksibilitet og raushet med hverandre, så jeg vil bare henvise litt til det som egentlig står i innstillingen, men også til representanten Sandtrøen, som trekker veldig fram at det er på grunn av EØS-avtalens begrensninger dette har vært problematisk, men samtidig at vi har god matsikkerhet i Norge, og at det er viktig for oss, gjennom bl.a. veterinær grensekontroll. Grunnen til at vi har god matsikkerhet, er jo bl.a. at man har det internt i EU, der alle land har forpliktet seg til strenge standarder for å sikre trygg og god mat. Med referanse til Ane Breiviks honnør til statsrådens handlekraft: Er det slik å forstå at det likevel da ikke er begrensninger i EØS-avtalen? For jeg oppfatter statsråden slik at det ikke er statisk, men at det er mer fleksibilitet, og at man nå ser på det.

Og så spørsmålet: Hadde Senterpartiet kunnet styre alene og fått det som de ville, hadde det da ikke vært noen grensekontroll for disse matvarene og ikke noe problem?

Statsråd Trygve Slagsvold Vedum []: En skal bli beskyldt for mye, men at Senterpartiet ikke vil ha grensekontroll – det vil vi jo, og vi vil også ha et trygt og godt tollvern. Men alle regler kan man gjøre unntak fra når det er fornuftig, og det er det jeg opplever at Stortinget ønsker her, å se om det er mulig å få det til. I utgangspunktet er nok det veterinære regelverket veldig statisk, slik jeg har forstått landbruks- og matministeren – jeg må ta forbehold om at jeg gjengir det riktig – og veldig forhåndsbestemt, men det er likevel slik at noen bestemmer et regelverk. Så det er mitt poeng, at selv om det er et statisk regelverk, går det også an – med Norges røst, i dialog med EU og andre land – at kanskje flere vil se at det kan være fornuftig å gjøre justeringer i regelverket. Det er noe av det handlingsrommet vi må benytte, og der jeg tror enhver regjering hele tiden må presse på for å sørge for norske posisjoner. Norske posisjoner er jo Stortingets posisjoner. Her er Stortingets posisjon at man ønsker at mer av overskuddsmaten skal kunne spises i stedet for å kastes.

Votering, se voteringskapittel

Presidenten []: Replikkordskiftet er omme.

Flere har ikke bedt om ordet til sak nr. 4.

Sakene nr. 5 og 6 vil bli behandlet under ett.