Stortinget - Møte mandag den 30. mai 2022

Dato: 30.05.2022
President: Kari Henriksen
Dokumenter: (Innst. 316 S (2021–2022), jf. Dokument 8:172 S (2021–2022))

Søk

Innhold

Sak nr. 8 [13:45:06]

Innstilling fra energi- og miljøkomiteen om Representantforslag frå stortingsrepresentantane Birgit Oline Kjerstad, Lars Haltbrekken og Andreas Sjalg Unneland om ei miljøklagenemnd (Innst. 316 S (2021–2022), jf. Dokument 8:172 S (2021–2022))

Talere

Presidenten: Etter ønske frå energi- og miljøkomiteen vil presidenten ordna debatten slik: 3 minutt til kvar partigruppe og 3 minutt til medlemer av regjeringa.

Vidare vil det – innanfor den fordelte taletida – bli gjeve høve til replikkar med svar etter innlegg frå medlemer av regjeringa, og dei som måtte teikna seg på talarlista utover den fordelte taletida, får òg ei taletid på inntil 3 minutt.

Linda Monsen Merkesdal (A) [] (ordførar for saka): Først må eg få takka komiteen for eit godt samarbeid. Det er kome to forslag. Forslag nr. 1 går ut på å oppretta ei miljøklagenemnd, eit domstolsliknande organ, der ein enkelt kan få prøvd forvaltningsvedtak som har påverking på natur, miljø og klima. Forslag nr. 2 går ut på å sikra at søksmål som blir fremja for ein domstol på vegner av natur, miljø og klimainteresser, som hovudregel blir unnatekne sakskostnader. Det er òg kome inn brev frå klima- og miljøministeren med utfyllande svar. Tilsvarande forslag blei bl.a. fremja i 2016 og 2019 og blei ikkje vedtekne.

Forvaltningsvedtak som har betydning for natur og miljø, kan i dag bli klaga på av enkeltpersonar og organisasjonar. Forvaltningsvedtak kan også bli prøvde for ein domstol. I tillegg kan kontroll med forvaltninga skje gjennom Sivilombodet, statsforvaltaren og Riksrevisjonen. Norsk natur og miljø er beskytta av ei rekkje lover som regulerer aktivitet som kan påverka miljøet.

Eg viser til Grunnlova § 112 og naturmangfaldlova. Grunnlova § 112 stiller opp krav om at miljøomsyn blir integrerte i avgjerdsprosessar for noverande og komande generasjonar. Føresegna gjev òg borgarar rett til kunnskap og informasjon om miljø og verknaden av inngrepa i naturen.

Opprettinga av eit nytt domstolsliknande organ kan bli eit ekstra byråkratisk ledd som kan vera med på å forlengja ein rettsprosess og avgjerder i ei sak. Aukar saksmengda på natur-, miljø- og klimasaker, bør ein heller sjå på om ein skal styrkja eksisterande ordningar med kompetanse og ressursar, og ikkje oppretta eit nytt domstolsliknande organ som det vil ta tid å utvikla.

Det er viktig med kontroll på forvaltninga og at forvaltninga utfører oppgåvene sine. Eksisterande kontrollmekanismar gjeld òg for natur og miljø og fungerer i dag etter hensikta. Sakskostnader er samansette og må bli vurderte ut frå eit breitt reguleringsperspektiv. Regjeringa har, i tråd med Hurdalsplattforma, signalisert at dei vil sjå på å redusera den økonomiske risikoen det inneber å få avgjort ei sak i domstolen. Dette må føra til auka bruk av mekling, redusera tidsbruken i domstolen og gjera det enklare for domstolen å redusera urimelege særkrav.

Birgit Oline Kjerstad (SV) []: Vi har føreslått å opprette ei miljøklagenemnd. Vårt økonomiske system tek ikkje nok høgde for økosystemkostnadene i reknestykka sine. Altfor ofte trumfar kortsiktig vinning langsiktige økologiske konsekvensar av utslepp og arealbruk. Vi er eit lite land, og altfor ofte er det tette band mellom dei økonomiske interessene og dei som skal forvalte miljø og natur på vegner av fellesskapen.

Lovene er gode. Rettssakene oppstår når lovene er brotne, og rettssalen har si rolle, men vi har behov for noko meir. Sidan det er forvaltning etter sektorlover, blir ofte sumverknaden for økosystema ikkje godt nok vareteken i saksbehandlinga. Vi har lover som skal sørgje for at ein følgjer krava i Grunnlova om å forvalte natur i eit generasjonsperspektiv, og på ein måte som gjer at vi når klimamåla, og ikkje øydelegg for komande generasjonar og retten dei har til natur, godt liv og helse. Det er ikkje alltid lett å ha oversikt over dette for folkevalde og offentleg administrasjon. Kunnskap og kompetanse kan vere ei utfordring sjølv om forvaltningslova pålegg offentlege organ å opplyse saker tilstrekkeleg før forvaltningsvedtak. Ofte ser vi at kjøpte og betalte rapportar som ikkje held god fagleg kvalitet, blir lagde til grunn for forvaltningsvedtak – med store konsekvensar for miljøet. Det er kjempedyrt og veldig tungt å gå til sak i desse sakene. Økokrims trusselrapport for 2022 peikar på korrupsjonsrisiko i kommunar og offentleg forvaltning og på at korrupsjon kan føregå i årevis utan at det blir oppdaga eller slått ned på. Rapporten peikar også på faren særleg knytt til avfallshandtering.

Ingen ønskjer å rettsleggjere politikk, men vi meiner at vi burde ha ei miljøklagenemnd eller ein miljødomstol etter modell frå t.d. den svenske «mark- och miljödomstolen», der spesialdommarar og råd med god kompetanse og erfaring kan overprøve forvaltningsvedtak og kontrollere at dei er gjorde i tråd med gjeldande lovverk og forskrifter. Statistikken syner at det er svært få forvaltningssaker om natur og miljø i rettssystemet, og det er ikkje bra for rettsutviklinga og lovpraksisen på dette området. Er det for lite domstolskontroll, vil miljøregelverket bli svekt fordi feil ikkje blir korrigerte og manglande etterleving i forvaltninga ikkje blir retta opp.

Det er ei gryande oppvakning når det gjeld kor viktig det er å ta vare på samanhengande naturområde og økosystemtenestene naturen gir oss, men det er vanskeleg for innbyggjarane å løfte desse sakene i dagens rettssystem, m.a. på grunn av dei høge kostnadene. Forslaga våre kan vere eit steg på vegen for å gjere noko med dette.

Med dette tek eg opp forslaga som mindretalet har fremja i innstillinga.

Presidenten: Representanten Birgit Oline Kjerstad har tatt opp dei forslaga ho refererte til.

Ola Elvestuen (V) []: Venstre støtter forslaget. Jeg tror det er riktig å utrede om vi trenger en miljøklagenemnd i Norge. Det betyr ikke at jeg ikke har stor respekt for det systemet vi har, både med tonivåhåndteringen, der det nærmeste overordnede forvaltningsorganet er klageinstans – og det er ingenting å si på fagligheten ved det – og muligheten til å gå til domstolene. Men når vi ser på resultatet, er det ingen tvil om, mener jeg, at norsk natur trenger et bedre rettsvern. Vi har en bit-for-bit-nedbygging som er for stor, og dette må man også se på – om man kan bedre systemet for å unngå den situasjonen som vi er i.

Jeg skal ikke bruke lang tid. Når man i Sverige har en miljødomstol, som der nyter stor tillit og respekt, og man i Danmark har en miljøklagenemnd, som også nyter stor tillit og respekt der, mener jeg at det vil være riktig for Norge å se på om vi også burde innføre samme eller et lignende system her, for å få et bedre rettsvern for natur, men også for å få en saksbehandling hvor de som er involvert i sakene, opplever at deres standpunkt, eller deres posisjoner, blir godt nok ivaretatt også opp mot de juridiske spørsmålene, noe som også ofte er en sak når det gjelder miljøforvaltning. Det er en kjensgjerning at vi har veldig viktige saker som går for domstolene, og som også går til Høyesterett – det er noen som er der nå også – men det krever store ressurser å komme dit. Det krever store ressurser å få disse sakene og disse juridiske vurderingene på plass, og jeg tror at det å gjøre jobben med å utrede en miljøklagenemnd vil vi kunne lære av, og vi vil kunne få en ordentlig vurdering av om vi også skal gjøre det samme her.

Statsråd Espen Barth Eide []: I denne saken opplever jeg at forslagsstillerne har en god diagnose og anbefaler feil medisin. Det er helt riktig at naturen trenger et sterkt rettsvern. Det er helt riktig at vi trenger å bli betydelig flinkere enn vi har vært, til å slutte å bruke naturen som et kredittkort uten grense. Derfor har vi satt i gang et viktig arbeid i regjeringen med både naturbudsjettering, naturavgift og det vi kaller naturrisiko, inspirert av klimarisikoutvalget, og det er helt essensielt at man får beslutninger som berører natur og miljø, til å henge bedre sammen. Det kunne jeg ikke vært mer enig i. Det er helt sentrale utfordringer.

Men jeg mener at komiteens flertall har landet på et godt standpunkt, for når det gjelder håndhevelsen av det rettsvernet som naturen allerede har, og det som det forhåpentligvis får i framtiden – etter hvert som Stortinget vedtar kanskje enda sterkere lover om dette – kan og bør dette med fordel forvaltes i det alminnelige rettssystemet vårt. Vi har et tonivåsystem der en klage skal behandles av et overordnet organ. Vi har mulighet for å gå både til Sivilombudet og til Riksrevisjonen, og vi har selvfølgelig også mulighet for å ta saker til det vanlige rettsvesenet, som er til stede rundt omkring i Norge. Noen tror på at bare man oppretter en egen rettsinstans, blir dette spørsmålet mye høyere prioritert – det slår ikke meg som åpenbart. Det kan også være at saker blir sendt den veien istedenfor å gå til tung og viktig avklaring i f.eks. Høyesterett. Så jeg er uenig i forslagene, basert på det samme, fornuftige resonnementet som flertallet her har lagt til grunn i sin innstilling, og jeg mener at vi har eksempler på at systemet virker.

Jeg har lyst til å nevne at uavhengig av denne diskusjonen, men av betydning for denne, pågår det diskusjon både om kostnader ved rettssystemet og om når man kan lempe på kostnader, f.eks. i saker av allmenn viktighet. Det arbeidet vil fortsette på egen hånd, og det vil være relevant for dette, for det må være rimelig, tilgjengelig og i noen sammenhenger uten kostnad å kunne reise saker for rettsvesenet. Derfor vil jeg anbefale at man stemmer med flertallet i denne saken, men sterkt understreke behovet for en mye bedre samfunnsstyring, som tar hensyn til både naturverdier, fornuftig forvaltning av ressurser, miljø og klima, og at det blir mer integrert i hele økonomien. Så mener jeg at de rettstvistene som oppstår rundt dette, med fordel kan løses i det forvaltnings- og rettssystemet vi allerede har i Norge, som faktisk har vist gode eksempler på at de tar dette ansvaret på alvor.

Presidenten: Det vert replikkordskifte.

Ola Elvestuen (V) []: Jeg skal ikke gå veldig i polemikk om dette, men vi har jo ganske ulike systemer i Norge, Sverige og Danmark, og det er stor legitimitet også i Sverige og Danmark for deres miljødomstoler, eller deres miljøklagenemnder. Da blir mitt spørsmål: Ville det være nyttig å ha en sammenlignende utredning om hvordan naturforvaltningen rent juridisk håndteres, og om både fordeler og ulemper mellom de skandinaviske landene? Hva tenker statsråden om det? Dette kan jo også være et ledd i å bremse den bit-for-bit-nedbyggingen vi har, og da er det nyttig å vite: Er det et større problem her enn hos våre naboer?

Statsråd Espen Barth Eide []: Jeg er ikke nødvendigvis overbevist om at bit-for-bit-nedbyggingen av naturen har vært noe mer dramatisk i Norge enn den har vært i f.eks. Danmark. Det er vel mer urørt natur igjen i Norge, men vi har også noen geografiske fordeler sammenlignet med vårt kjære naboland. Men det er altså slik at forvaltningstradisjonene i Sverige, Norge og Danmark er ganske forskjellig. I Sverige har man f.eks. lagt betydelig kraft til det som heter myndigheter. Vi ble jo minnet om det f.eks. i koronahåndteringen, at autoriteten til uavhengige organer i Sverige er større enn uavhengige organer i Norge, og mange i denne sal har vel gitt uttrykk for at de var relativt fornøyd med den norske måten å håndtere dette på, for å ta et eksempel. Så det at vi er nære og vel forlikte i Norden, betyr ikke at vi nødvendigvis kopierer hverandre i alt og ett.

Men på generelt grunnlag: Det å følge med hos hverandre, samarbeide godt, utvikle løsninger i fellesskap og lære av hverandre er jeg alltid tilhenger av, uten at man trenger å ha et stortingsvedtak om at det skal settes i gang en utredning om akkurat dette av den grunn.

Lars Haltbrekken (SV) []: Jeg merker meg at statsråden på vegne av regjeringen ganske ivrig går imot en miljøklagenemnd og mener at vi har et godt rettsapparat i Norge allerede i dag. Da vil jeg benytte sjansen til å spørre om hvorfor regjeringen fortsatt ikke har fulgt opp høyesterettsdommen knyttet til klimasøksmålet, hvor Høyesterett jo sa at man måtte ha en utredning av også de globale klimakonsekvensene av forbrenning av norsk olje og gass. Vi har sett at det har vært gitt tillatelser til flere utbygginger etter høyesterettsdommen uten at det foreligger sånne utredninger. Nå er høringen knyttet til Oscar Wisting-utbyggingen akkurat avsluttet, og der er det kommet sterk kritikk fra bl.a. Miljødirektoratet og andre fordi det mangler en sånn vurdering. Så spørsmålet er: Når har regjeringen tenkt å følge opp den høyesterettsdommen?

Statsråd Espen Barth Eide []: Dette arbeider regjeringen med, og jeg har også gitt tydelig uttrykk for at det er viktig at man har den typen miljøvurderinger også i forbindelse med Wisting-saken. Det er også offentlig kjent at jeg har ment det til støtte for Miljødirektoratets syn. Dette er en pågående prosess som vil komme til Stortinget på et senere tidspunkt.

Det er ingen tvil om at man er nødt til å ta større hensyn til både natur, miljø og klima enn vi har gjort tidligere. Vi har nå også innført et prinsipp om at man skal ha klimarisikovurderinger ved nye såkalte PUD-er, altså Plan for utbygging og drift, og at man i den sammenheng skal bruke moderne prinsipper om klimascenarioer, som f.eks. tar hensyn til 1,5-gradersmålet. Så dette er faktisk i prosess. Det er også helt riktig at det bl.a. er inspirert av Høyesterett, som – som kjent – er en sentral del av det rettssystemet vi har i Norge i dag, og altså ikke som en frittstående miljøklagenemnd. Det mener jeg egentlig understreker flertallets poeng i denne saken.

Lars Haltbrekken (SV) []: Det er veldig fint å høre at regjeringen jobber med oppfølging av høyesterettsdommen, og at det er i prosess. For de fleste andre i dette landet gjelder en høyesterettsdom fra det tidspunkt dommen faller – men ikke for regjeringen eller oljeselskapene, tydeligvis. Det er gitt tillatelse til iallfall to utbygginger etter at høyesterettsdommen falt, uten at disse vurderingene er gjort. Da kunne det være fristende å spørre regjeringen om de vil se på de sakene på nytt, men det har jeg allerede spurt om og fått avslag på at regjeringen vil gjøre. Spørsmålet er da: Vil statsråden sørge for at utbyggingen av Oscar Wisting-feltet nå blir belyst i lys av de globale klimakonsekvensene som den enorme utbyggingen får, og at en slik belysning blir sendt ut på en bred offentlig høring før regjeringen tar sin beslutning?

Statsråd Espen Barth Eide []: Regjeringen ga tydelig uttrykk for i tilleggsmeldingen til energimeldingen at det skal gjøres grundige klimarisikovurderinger ved nye utbygginger, og at man i den sammenheng skal legge til grunn scenariobaserte modeller, hvorav minst ett scenario skal ta høyde for at verden faktisk når 1,5-gradersmålet, og hvordan man da innpasser seg i dette. Det vil det bli mer om i tiden som kommer.

Når det gjelder utbygginger som har startet, har jo representanten, som han selv påpeker, allerede spurt olje- og energiministeren om det – som er riktig adressat for de konkrete sakene. Men at man skal ta hensyn til dette også i framtiden, følger både av den alminnelige utviklingen internasjonalt og av tydelige føringer i den høyesterettsdommen som staten vant, men hvor Høyesterett tydeliggjorde hva man forventer at staten gjør framover.

Lars Haltbrekken (SV) []: Jeg føler ikke at jeg helt fikk svar på spørsmålet mitt i det siste innlegget fra statsråden. Spørsmålet er: Vil regjeringen sørge for at Equinor belyser de globale klimakonsekvensene av Oscar Wisting-utbyggingen, at dette sendes ut på en offentlig høring hvor sivilsamfunn, forskningsinstitusjoner og andre får mulighet til å si sitt om de vurderingene som gjøres, og at dette blir gjort før regjeringen tar sin beslutning og eventuelt legger fram en PUD for Stortinget?

Statsråd Espen Barth Eide []: Jeg føler jeg har sagt en del om det, men når det gjelder den konkrete behandlingen i denne saken, er det altså olje- og energiministerens fagområde. Jeg anbefaler at det spørsmålet også ved anledning stilles til ham når det gjelder Wisting-saken. Det jobbes med den, og det som kommer om den til Stortinget, må selvfølgelig reflektere politikken på det området. Vi har også tydeliggjort dette med klimarisikovurderinger i tilleggsmeldingen. Det er altså nytt at man så tydelig synliggjør både at man skal ha dem, og hva de skal inneholde i forbindelse med nye utlysninger. Jeg viser til både det som skjer der, og svarene fra olje- og energiministeren når det gjelder kommende prosesser.

Presidenten: Replikkordskiftet er omme.

Dei talarane som heretter får ordet, har òg ei taletid på inntil 3 minutt.

Birgit Oline Kjerstad (SV) []: Eg har berre ein kort merknad, og det går på at vi rett og slett har behov for noko som jobbar fortare, og som er ein kontrollmekanisme på forvaltingsvedtak. Det er ikkje snakk om privatrettslege ting, men det er desse miljøspørsmåla som ikkje angår enkeltpersonar sånn reint konkret, men som handlar om vårt felles behov for å beskytte miljøet vårt, der forvaltingsvedtak ofte er tvilsame og treng å bli prøvde.

Presidenten: Fleire har ikkje bedt om ordet til sak nr. 8.

Votering, se voteringskapittel