Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Stortinget - Møte mandag den 17. januar 2011 kl. 12

Dato:
President: Marit Nybakk

Sak nr. 5 [15:14:25]

Interpellasjon fra representanten Ketil Solvik-Olsen til finansministeren:
«Stortinget har innført en rekke kostnader for CO2-utslipp i Norge, hovedsaklig gjennom CO2-avgift eller CO2-kvoteplikt. Regjeringen har varslet å innføre CO2-kvoteplikt for flytrafikk, men i Stortingets spørretime 17. november 2010 åpnet miljøvernministeren for å beholde dagens CO2-avgift på flydrivstoff. Dermed blir flyreisende dobbeltbeskattet for CO2-utslippene. Tilsvarende problemstillinger har man bl.a. for gasskraftverk i Norge. I tillegg varierer nivået på CO2-avgiften avhengig av utslippskilden. Dermed er den i praksis en fiskal avgift, hvor miljøargumentet er mer en unnskyldning enn en forklaring for avgiftens innretning og nivå. Offentlig pålagte CO2-kostnader burde dog innføres med en prinsipiell, objektiv tilnærming på tvers av utslippskilder.
Vil statsråden sikre at man unngår dobbeltbeskatning av CO2-utslipp, og sikre at nivået på CO2-avgifter begrunnes og harmoniseres?»