Søk

Innhold

13. Omtale av særlige tema

13.1 Oppfølging av langtidsplanen for forskning og høyere utdanning

Komiteens flertall, medlemmene fra Høyre, Fremskrittspartiet, Venstre og Kristelig Folkeparti, viser til regjeringens strategi for instituttsektoren fra februar 2020, og ambisjonen om at instituttsektoren skal utvikle kunnskapsgrunnlag for politikkutforming og bidra til bærekraftig utvikling og omstilling, gjennom forskning av høy kvalitet og relevans. Flertallet viser videre til at regjeringen slår fast at lav grunnbevilgning kan begrense instituttenes muligheter til å ta egne initiativer og forske på temaer som det ikke er utlyst midler til. I langtidsplanen for forskning og høyere utdanning er de teknisk-industrielle instituttene prioritert, og regjeringen har økt grunnbevilgningen til disse instituttene de siste årene. Flertallet merker seg at regjeringen i statsbudsjettet for 2021 følger opp målet om å vurdere nivået på grunnfinansieringen i de årlige budsjettene, og foreslår å øke basisfinansieringen til miljøinstituttene med 10 mill. kroner over budsjettet til Klima- og miljødepartementet. Flertallet understreker derfor viktigheten av en styrket grunnfinansiering av forskningsinstituttene slik at norske forskningsinstitutter har en grunnfinansiering som gjenspeiler grunnfinansieringen til de europeiske instituttene.

Komiteens medlemmer fra Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti understreker at i en tid med stor usikkerhet og krav til omstilling er kunnskapsinvesteringer viktigere enn på lenge. Disse medlemmer mener derfor at regjeringen i langt større grad bør følge opp langtidsplanen for forskning og høyere utdanning med merkbare prioriteringer på viktige områder for samfunnet.

Land med velutviklede systemer for forskning og innovasjon kjennetegnes av langsiktige prioriteringer i kunnskapsbasen og styrker konkurranseevnen gjennom prioriterte satsinger. Disse medlemmer mener at investeringene i høyere utdanning og forskning bør økes, også ut over koronapandemien. Langtidsplanen må bli et reelt prioriteringsverktøy, fulgt av strategiske prioriteringer.