Sakens bakgrunn

18. oktober 2016 oversendte Riksrevisjonen Dokument 1 (2016–2017) til Stortinget. Som vedlegg til dokumentet fulgte Tillegg nr. 1 til Dokument 1 (2016–2017) Riksrevisjonens rapport om revisjon av politiets og Forsvarets objektsikring. Denne rapporten er i sin helhet gradert KONFIDENSIELT etter sikkerhetsloven.

I brev 25. oktober 2016 ba kontroll- og konstitusjonskomiteen presidentskapet om å sette i gang en prosess med sikte på avgradering av rapporten. Presidentskapet fulgte opp henvendelsen i brev til Riksrevisjonen 28. oktober 2016. Presidentskapet ba Riksrevisjonen, etter å ha innhentet uttalelse fra Forsvarsdepartementet og Justis- og beredskapsdepartementet om eventuelle skadevirkninger av avgradering, vurdere om rapporten kunne avgraderes.

Riksrevisjonen ba 8. november 2016 om uttalelse fra Forsvarsdepartementet og Justis- og beredskapsdepartementet om mulig avgradering. I sine svarbrev av henholdsvis 14. og 15. november 2016 uttalte begge departementer at de ikke kunne tilrå en hel eller delvis avgradering, og Riksrevisjonen fant det på dette grunnlag ikke aktuelt å avgradere rapporten. I brev fra Riksrevisjonen til presidentskapet 21. november 2016 ble det imidlertid opplyst at Riksrevisjonen i samråd med de ansvarlige departementer ville forsøke å skrive om dokumentet på en slik måte at det ikke kom i konflikt med sikkerhetsloven. Presidentskapet stilte seg positivt til at man ville forsøke å skrive om det graderte vedlegget, jf. brev til Riksrevisjonen 24. november 2016.

Riksrevisjonen vedtok i møte 12. januar 2017 et nytt sammendrag av den graderte rapporten. I brev til presidentskapet 13. januar 2017 opplyste Riksrevisjonen at sammendraget etter deres syn kunne være offentlig tilgjengelig, men at Forsvarsdepartementet og Justis- og beredskapsdepartementet motsatte seg dette. Riksrevisjonen sa videre at den på denne bakgrunn fant det riktig å overlate til Stortinget å ta stilling til spørsmålet om eventuell avgradering av den omskrevne rapporten. Riksrevisjonen uttaler i denne forbindelse:

«Etter Riksrevisjonens vurdering er rapporten lagt opp slik at verken enkeltopplysninger eller fremstillingen samlet sett bryter med sikkerhetslovens bestemmelser. Vi oppfatter at hovedelementene og bredden i saken allerede er kjent gjennom den ugraderte omtalen i Dokument 1.»

I påvente av Stortingets behandling ble graderingen KONFIDENSIELT opprettholdt.

Forsvarsministeren og justis- og beredskapsministeren ba i brev til Stortingets presidentskap 16. januar 2017 om at den omskrevne rapporten fra Riksrevisjonen skulle behandles som sikkerhetsgradert informasjon. De to statsrådene ga samtidig uttrykk for at de var opptatt av at Stortinget skulle få fyllestgjørende informasjon om saken, og anmodet om at den planlagte kontrollhøringen helt eller delvis ble gjennomført for lukkede dører i et rom godkjent for informasjon inntil HEMMELIG.

Riksrevisjonens sammendrag ble overlevert Stortinget 17. januar. Som vedlegg til sammendraget fulgte Forsvarsdepartementets brev til Riksrevisjonen datert 6. januar 2017 gradert BEGRENSET samt et ugradert brev fra Justis- og beredskapsdepartementet av samme dato. Samme dag tilskrev kontroll- og konstitusjonskomiteen presidentskapet og ba om at det ble satt i gang en prosess med å få Riksrevisjonens omskrevne rapport avgradert.

Presidentskapet rettet 19. januar 2017 en henvendelse til Statsministerens kontor, hvor regjeringen ble bedt om å foreta en fornyet vurdering av spørsmålet om avgradering av den omskrevne rapporten fra Riksrevisjonen. Statsministeren opplyste i brev 13. februar 2017 til presidentskapet at Forsvarsdepartementet ville ta et initiativ overfor Riksrevisjonen med sikte på å komme frem til et nytt ugradert sammendrag av rapporten.

Riksrevisjonen viste i brev 17. februar 2017 til presidentskapet til at Riksrevisjonen gjennom uformell henvendelse fra Forsvarsdepartementet var fremlagt et nytt utkast til ugradert sammendrag. Riksrevisjonen ga uttrykk for at en ytterligere omskriving av allerede fremsatt sammendrag til Stortinget etter deres vurdering ville svekke alvorligheten i saken, og at de sto fast på rapporten som tidligere var oversendt Stortinget. Presidentskapet opplyste etter dette i brev 23. februar 2017 til kontroll- og konstitusjonskomiteen at initiativet med sikte å få den omskrevne rapporten avgradert ikke hadde ført frem.

I brev 8. mars 2017 ba kontroll- og konstitusjonskomiteen statsministeren om selv å vurdere å avgradere den omskrevne rapporten fra Riksrevisjonen. Statsministeren uttalte i brev 16. mars 2017 til kontroll- og konstitusjonskomiteen at det følger av forskrift om informasjonssikkerhet at verken hun eller Statsministerens kontor har myndighet til å avgradere informasjon som annen myndighet har gradert, men at hun hadde bedt Forsvarsdepartementet i samråd med Justis- og beredskapsdepartementet om å foreta en fornyet vurdering. Forsvarsministerens brev 15. mars 2017 fulgte vedlagt. Det fremgikk at Riksrevisjonens sammendrag hadde vært vurdert for avgradering, men at det av hensyn til den nasjonale sikkerheten ikke kunne avgraderes.

Den 20. og 21. mars ble det avholdt åpen kontrollhøring om Riksrevisjonens rapport om revisjon av politiets og Forsvarets objektsikring. Spørsmålet om gradering av Riksrevisjonens sammendrag var blant temaene som ble berørt under høringen. Statsministeren fikk også spørsmål om temaet i den muntlige spørretimen onsdag 22. mars 2017.

Avisen Dagens Næringsliv offentliggjorde torsdag 22. mars 2017 konklusjonene fra Riksrevisjonens graderte sammendrag. Påfølgende dag ble hele dokumentet samt vedlagt korrespondanse publisert i sin helhelhet.

I brev til Stortingets presidentskap 28. mars 2017 har kontroll- og konstitusjonskomiteen bedt presidentskapet om å igangsette en prosess for at Stortinget avgraderer Riksrevisjonens sammendrag samt den vedlagte korrespondansen.

Statsministeren fikk på nytt spørsmål om saken i den muntlige spørretimen 19. april 2017.