Innledning

I brev 28. mars 2017 til Stortingets presidentskap har kontroll- og konstitusjonskomiteen bedt presidentskapet om å igangsette en prosess for at Stortinget avgraderer Riksrevisjonens sammendrag av Tillegg nr. 1 til Dokument 1, (2016–2017) Riksrevisjonens rapport om revisjon av politiets og Forsvarets objektsikring vedtatt i møte i Riksrevisjonen 12. januar 2017, samt den vedlagte korrespondansen. Brevet følger som vedlegg til denne innstillingen.

Riksrevisjonens sammendrag er med unntak av punkt 1 Innledning gradert KONFIDENSIELT etter sikkerhetsloven §§ 11 og 12, jf. offentleglova § 13.

Den vedlagte korrespondansen består av et brev fra Forsvarsdepartementet til Riksrevisjonen datert 6. januar 2017, med nærmere redegjørelse for departementets syn på skadevirkningene ved avgradering, og et brev fra Justis- og beredskapsdepartementet til Riksrevisjonen datert samme dag. Forsvarsdepartementets brev er gradert BEGRENSET etter sikkerhetsloven §§ 11 og 12, jf. offentleglova § 13. Justis- og beredskapsdepartementets brev er offentlig og omtales derfor ikke i det videre.

I lys av sakens prinsipielle sider har presidentskapet funnet det riktig å legge saken frem for Stortinget selv om presidentskapet er delt i sin tilråding.

Et flertall i presidentskapet, stortingspresident Olemic Thommessen og visepresidentene Ingjerd Schou, Kenneth Svendsen og Line Henriette Hjemdal, vil ikke tilrå for Stortinget at dokumentene avgraderes.

Presidentskapets medlemmer visepresidentene Marit Nybakk og Svein Roald Hansen tilrår at Stortinget vedtar en egen lov om avgradering av de to graderte dokumentene. Disse medlemmer fremmer forslag til en egen lov om dette.