Vedlegg 3 - Brev fra Nærings- og fiskeridepartementet v/statsråd Per Sandberg til næringskomiteen, datert 16. desember 2016

Vedlegg 3
Svar på Næringskomiteens oppfølgingsspørsmål til representantforslag Dokument 8:7 S (2016-2017)

Jeg viser til Deres brev av 15. desember 2016.

I forbindelse med næringskomiteens behandling av Dokument 8:7 S (2016-2017) representantforslag fra stortingsrepresentantene Frank Bakke-Jensen og Oskar J. Grimstad om å utvide områdeadgangen i det kvoteregulerte området etter kongekrabbe, har saksordfører Ingrid Heggø følgende spørsmål:

"Det vises til brev fra komiteen datert 9. desember 2016. I svarbrevet til komiteen av 14. desember 2016 har statsråden ikke gitt sin vurdering av å gå bort fra prinsippet om at de som skal få adgang til fisket er de som har størst ulempe med kongekrabben. Hva er begrunnelsen for at Troms ikke eventuelt også skal innlemmes? Vi ber også om at statsråden orienterer komiteen om hvorvidt det er avholdt konsultasjoner med Sametinget, og hva som eventuelt ble resultatet av disse konsultasjonene."

Som det fremgår av mitt svar til komiteen av 14. desember 2016, mener jeg kongekrabben påvirker fiskerinæringen i hele Finnmark fylke, selv om påvirkningen er avtakende vestover. Fartøy også fra Vest-Finnmark opplever ulempe med kongekrabben i sine fiskerier, og slik gjelder fortsatt prinsippet om at de som berøres av kongekrabben skal få fiske etter kongekrabbe i det kommersielle området. Det er derfor jeg understreker at alle fartøy i Finnmark vil stille likt med hensyn til å utnytte de positive bidragene som kongekrabbefisket kan gi til lønnsomheten i fiskeriene.

Det stilles spørsmål om begrunnelsen for at ikke også fartøy fra Troms skulle få delta i det kommersielle området, på linje med fartøy fra Finnmark. Dette er en problemstilling som ikke er reist i representantforslaget, som handler om å endre vilkårene for å kunne delta i åpen gruppe i kystfartøygruppens fangst av kongekrabbe innenfor kvoteregulert område slik at også fartøy som er registrert i resten av Finnmark kan delta på samme vilkår som fartøy fra Øst-Finnmark. Det har derfor ikke vært en del av min vurdering av forslaget.

Spørsmålet om å utvide deltakelsen til å omfatte fartøy fra Troms har heller ikke vært en del av den offentlige høringen som er gjennomført, og konsekvensene av dette er ikke vurdert. Det er likevel åpenbart at påvirkningen fra kongekrabben er mindre jo lenger fra området for den kommersielle fangsten man kommer, og de kvotemessige konsekvensene for fartøy som i dag deltar i det kommersielle fisket blir større jo større geografisk område den områdebaserte deltakeradgangen skal omfatte.

Det ble avholdt konsultasjoner med Sametinget tirsdag 6. desember i Karasjok om blant annet dette spørsmålet. Det ble fra Nærings- og fiskeridepartementets side fremført at man ønsker å gi alle fartøy fra Finnmark (innenfor gjeldende deltakervilkår blant annet om fartøystørrelse) adgang til å fiske kongekrabbe i det kvoteregulerte området. Sametinget var ikke enig i dette, og mente at deltakelsen i det kvoteregulerte området ikke bør økes.

Det ble altså ikke oppnådd enighet med Sametinget under konsultasjonene.