Søk

Innhold

Merknad

Dokumentet er midlertidig, ikke korrekturlest.

3. Utenriks- og sikkerhetspolitiske utviklingstrekk

Vår tid er preget av at våre internasjonale omgivelser er i rask endring, og at Norge nå står overfor et mer alvorlig, uforutsigbart og sammensatt trusselbilde enn på mange tiår. Det er igjen krig i Europa.

Utvalget viser til at sentrale utviklingstrekk nylig har vært beskrevet i flere offentlige utredninger og dokumenter fra regjeringen, herunder i NOU 2023: 14 Forsvarskommisjonen av 2021 – Forsvar for fred og frihet og NOU 2023: 17 Nå er det alvor – Rustet for en usikker fremtid (rapport fra totalberedskapskommisjonen). I Prop. 87 S (2023–2024) Forsvarsløftet – for Norges trygghet. Langtidsplan for forsvarssektoren, som ble lagt frem 5. april 2024, har regjeringen gitt en oppdatert redegjørelse for den sikkerhetspolitiske utviklingen. Denne blir bekreftet i den tilhørende Innst. 426 S (2023–2024) fra utenriks- og forsvarskomiteen. Det er ikke en del av utvalgets mandat å gjøre en selvstendig vurdering av utenriks- og sikkerhetspolitiske utviklingstrekk, men disse danner likevel et viktig bakteppe for utvalgets arbeid.

Utvalget vil videre vise til at etterretnings-, overvåkings- og sikkerhetstjenestene årlig gir en oppdatering av trusselbildet Norge står overfor. Når det gjelder utvalgets mandat, vil utvalget særlig trekke frem at myndighetspersoner også er identifisert som utsatte mål for fremmede staters etterretningstjenester. Særlig Russland og Kina vil opprettholde en målsetting om å innhente informasjon om norske politiske prosesser som kan påvirke disse landenes interesser. Dette innebærer at flere norske politikere, og personer som jobber i apparatet rundt disse, kan være mål for fremmede staters etterretnings- og påvirkningsaktivitet.4 Dette har blant annet betydning for hvordan krav til informasjonssikkerhet ivaretas i samhandlingen mellom regjeringen og Stortinget.

Det overordnede ansvaret for å ivareta norsk sikkerhet, forsvarsevne og forholdet til andre stater tilligger Stortinget og regjeringen. Med dagens situasjon og en mer usikker fremtid i møte er det av stor betydning at Stortingets og regjeringens konstitusjonelle ansvar og myndighet på utenriks- og forsvarsområdet fremstår tydelig og klart definert, og at det legges best mulig til rette for at statsmaktenes nødvendige samhandling kan skje på en effektiv og betryggende måte, herunder i tidskritiske situasjoner. Disse forholdene tilsier at også at det er viktig at grunnlovsbestemmelsene som regulerer forholdet mellom Stortinget og regjeringen når det gjelder forsvarsmakten og utenriksstyret, er utformet på en måte som ikke kan danne grunnlag for tvil.

4. Nasjonal trusselvurdering 2024 fra Politiets sikkerhetstjeneste.