Stortinget - Møte onsdag den 14. oktober 2015 kl. 10

Dato: 14.10.2015

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 4

Rasmus Hansson (MDG) [11:51:26]: Spørsmålet til landbruks- og matminister Listhaug lyder:

«I dag har vi tre svært dominerende dagligvarekjeder i Norge. Ifølge NRK vil regjeringen ikke fremme en ny lov om god handelsskikk, tross råd fra Dagligvarelovutvalget og bekymringer fra Matkjedeutvalget. Ett virkemiddel er å senke grensen for dominerende aktører i bransjen fra 40 til 30 prosent, som i Finland, men Miljøpartiet De Grønne ble nedstemt da vi foreslo dette.

Hvordan vil statsråden sikre bedre konkurranse, forbrukermakt og effektivitet i dagligvarebransjen, slik Stortinget ba om i februar i år?»

Statsråd Sylvi Listhaug [11:52:22]: Stortinget fattet 12. februar 2015 et anmodningsvedtak hvor Stortinget ber regjeringen fremme forslag til virkemidler for å bedre konkurransen og effektiviteten i dagligvaremarkedet. Regjeringen har jobbet med dette en stund, og bakgrunnen for at det tar tid, er at det er komplekse problemstillinger. For eksempel er det slik at en lov om god handelsskikk i seg selv ikke vil føre til økt konkurranse i dagligvaresektoren, men regulere forholdet mellom dagligvarekjedene og leverandørindustrien. Det er derfor regjeringen hele tiden har sagt at det er behov for å vurdere andre tiltak i tillegg til å vurdere om en lov om god handelsskikk er det som trengs for å bedre konkurransesituasjonen.

Som kjent gjennom NRK er de fire borgerlige partiene på Stortinget nå enige om hva som bør gjøres videre for å forbedre konkurransesituasjonen i dagligvaresektoren. Det er naturlig at de fire partiene får anledning til å presentere disse forslagene på en for dem egnet måte og på et egnet tidspunkt. Når disse forslagene foreligger, vil regjeringen komme tilbake til Stortinget på egnet måte.

Rasmus Hansson (MDG) [11:53:19]: Takk for et ryddig svar, som jeg ser fram til oppfølgingen av.

Forholdet er at konkurranseloven og Konkurransetilsynet skal sikre at all konkurranse i hele det norske markedet er god for alle varer og tjenester. Vi har et veldig konsentrert dagligvaremarked, som har fått utvikle seg under det eksisterende tilsynet og med gjeldende lovverk. Synes ikke statsråden dette vitner om at disse reguleringene ikke virker godt nok for dagligvaremarkedet?

Statsråd Sylvi Listhaug [11:53:55]: Slik jeg hører det nå, ønsker representanten å forskuttere de forslagene som de fire partiene vil legge fram. Det synes jeg er litt for tidlig. Jeg mener det ryddigste nå er at man først får presentere forslagene, og så skal man diskutere dem i etterkant av det. Jeg mener det er flere veier til målet, og det som er målet, er å få til en bedre konkurranse på dagligvaremarkedet. Jeg synes det var positivt å høre på nyhetene i dag at f.eks. netthandelen øker, og at flere aktører vokser innenfor det segmentet. Det betyr at det da blir noe mer konkurranse i sektoren, og det ser ut til å være et segment som også kan vokse i årene som kommer.

Vi skal ta mange diskusjoner om dette når den tid kommer, men jeg synes det er rett at de fire partiene får legge det fram først.

Rasmus Hansson (MDG) [11:54:49]: En av de tingene som framkom i nyhetenes omtale av netthandel i morges, var vel at dagligvarebransjen ikke var det minste redd for den konkurransen som netthandelen vil representere på matmarkedet. De så tydeligvis fram til å beholde sin posisjon uten særlig store problemer. I denne situasjonen forteller både små og store leverandører om store problemer med markedsadgang, fordi de er redde for de store aktørene i de tre store kjedene.

Andre land har møtt dette bl.a. ved å innføre et dagligvareombud. Selv om statsråden ikke skal svare ja eller nei på om hun vil innføre et dagligvareombud, er spørsmålet: Er dette et av de tiltakene statsråden vil vurdere?

Statsråd Sylvi Listhaug [11:55:48]: Nå skal de fire partiene få legge fram hva man på borgerlig side er enig om er den rette veien videre for å få til økt konkurranse i dagligvaresektoren.

Når det gjelder netthandelen, passerte den nå 1 mrd. kr. Det er et beskjedent beløp i dette markedet, men samtidig, hvis man ser på hverdagen til folk flest, der tidsklemmen er en stadig større utfordring for flere familier, kan det være duket for at dette i framtiden blir en voksende sektor. Jeg håper at dette vil bidra til økt konkurranse. Vi skal gjøre flere ting, men det skal de fire partiene få lov til å legge fram først på egnet måte og på egnet tidspunkt.