Stortinget - Møte onsdag den 14. oktober 2015 kl. 10

Dato: 14.10.2015

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 3

Kjersti Toppe (Sp) [11:44:04]: «I 2004 blei barnevernet lovpålagt alltid å undersøke om nokon i slekta kan vere fosterheim, før born blir plassert hos framande. I det siste er det omtalt fleire saker i media der omsorgsplassering er skjedd utan at familien er vurdert. Berre kvart femte barn blir plassert hos slekt. Ifølgje NRK 23. september kontrollerer ikkje fylkesnemndene om slektsplassering er vurdert, og fylkesmennene fører heller ikkje slikt tilsyn.

Korleis vil statsråden sikre at barnevernet følgjer opp pålegget om slektsvurdering?»

Statsråd Solveig Horne [11:44:47]: Jeg har først lyst til å takke representanten for et godt spørsmål. Dette er et tema som opptar meg nå som statsråd, og det gjorde det da jeg var i opposisjon. Det er viktig at barnevernet gjør det de har fått beskjed om, og de skal alltid vurdere om det er noen i barnets slekt eller nettverk som kan være fosterhjem. Dette er veldig klart og tydelig nedfelt i fosterhjemsforskriften.

Samtidig er det også slik at ikke alle barn har det best i fosterhjem hos familie eller nært nettverk. Barnevernet skal derfor også alltid vurdere hva som vil være til det beste for barnet. Dersom det er åpenbart at familien ikke kan være fosterforeldre, skal ikke barnevernstjenesten sette i gang omfattende prosesser for å kartlegge barnets familie.

Jeg er likevel glad for å konstatere at et stadig større antall barn som trenger fosterhjem, flytter i fosterhjem hos slekt eller nettverk. Dette gjelder over 27 pst. av barn som bor i fosterhjem. Vi vet at barn som flytter inn i fosterhjem hos slekt eller nettverk, oftere klarer seg bedre. Vi vet også at noen kommuner har blitt mer bevisst på bruk av familie- og nettverksfosterhjem. Utviklingen der henger veldig tydelig sammen med bruken av familieråd.

Fylkesnemndas rolle er først og fremst å gjøre en konkret vurdering av de spørsmål som er reist av partene. Dersom den private part legger ned påstand om at barnet skal i et bestemt fosterhjem, vil fylkesnemnda vurdere om det hjemmet da kan være fosterhjem.

Jeg har også lyst til å understreke at kommunens administrative og politiske ledelse er ansvarlig for at kommunene ivaretar sine plikter, også på dette området. Fylkesmennene skal føre tilsyn med at kommunene utfører de oppgavene de er pålagt etter barnevernsloven.

Regjeringen jobber også med en fosterhjemsmelding, der vi vil presisere kommunenes ansvar og viktigheten av å vurdere barnets familie og nære nettverk som fosterhjem.

Kjersti Toppe (Sp) [11:46:59]: Takk for svaret.

Eg vurderer det slik når det gjeld spørsmålet som er kome opp etter fleire saker i media, der nær familie står fram og fortel om saker der dei ikkje vert vurderte, og dei heller ikkje får ei forklaring på kvifor dei ikkje vert vurderte, at svakheita i systemet er at barnevernet ikkje følgjer føresegnene frå 2004 og alltid gjer ei vurdering av om barnet kan plasserast hos slekt eller nær familie. Då må jo statsråden vera einig i at dagens praksis er for dårleg, og spørsmålet mitt gjekk på kva statsråden ville gjera: Skal fylkesnemndene kontrollera dette betre, eller skal fylkesmennene kontrollera dette betre?

Statsråd Solveig Horne [11:48:04]: Det er bekymringsfullt at barnevernet i kommunene ikke følger de forskriftene og det lovverket som ligger der, og det er noe som opptar meg. Derfor er jeg veldig glad for at vi nå har gitt tydelige signaler i tildelingsbrevet til direktoratet om at de skal jobbe fram faglige anbefalinger til kommunene, slik at kommunene vet hva de har å forholde seg til. Men lovverket er veldig tydelig og klart, at kommunene skal se i familie og nettverk før de gjør en plassering.

Jeg har lyst til å vise til Horten kommune, der barnevernslederen – for dette handler også om ledelse – sier at han nekter å skrive under på omsorgsovertakelsespapirer før de ansatte kan dokumentere at de har sett i familie og nettverk før de går til en annen omsorgsovertakelse.

Kjersti Toppe (Sp) [11:49:04]: Mitt inntrykk er at det er ein praksis ute som er slik at ein ikkje følgjer opp det som Stortinget har vedtatt, og som har kome i form av forskrift. Då er det forskjellige måtar ein statsråd kan bidra til å sørgja for at praksisen vert slik som vi ønskjer, anten det er i form av brev, i tildelingsbrev eller kva som helst. Eg kunne ønskja at statsråden sa noko meir konkret om kva departementet vil gjera for å styrkja den praksisen, og ikkje berre visa til kommunen, sjølv om det er der det skjer.

Eg legg merke til at direktøren for fylkesnemndene sa i NRK at dei har ingen praksis i dag for å gå inn og kontrollera om dette er varetatt i barnevernstenesta. Så eg opplever at det er ingen som utøver den kontrollen som skal til for å få ein praksis som er i tråd med det som … (presidenten avbryter).

Presidenten: Statsråd Horne.

Statsråd Solveig Horne [11:50:07]: Det er en svikt i systemet. Vi lager lover, vi har forskrifter, vi har rundskriv, og da er det opp til kommunene å følge loven. Så er det fylkesmennene som skal føre tilsyn med kommunene om hvorvidt de følger loven. Her må vi se på om vi er nødt til å be fylkesmennene, når de fører tilsyn, om at de spesifikt går inn og fører tilsyn med kommunene om hvorvidt de bruker familie og nettverk som fosterhjem. Det er viktig at de undersøker det og vurderer om det er en mulighet der i dag.

Så til fylkesnemndene: De er et domstollignende apparat, så vi kan ikke gå inn og instruere fylkesnemndene. Da må vi gjøre en lovendring. Men jeg kan forsikre representanten om at dette er et tema som vi jobber med nå, og vi må også se på hvordan vi mye tydeligere kan klare å gi de føringene til kommunene. Jeg har lyst til å utfordre både rådmenn, ordførere og det politiske lederskap ute i kommunene til faktisk å sette barnevernet på dagsordenen og til at de går inn og ser på og etterspør om det blir brukt familier og nettverk.