Søk

Merknader frå komiteen

Komiteen, medlemene frå Arbeidarpartiet, Åsmund Aukrust, Nils-Ole Foshaug, Eva Kristin Hansen og Trine Lise Sundnes, frå Høgre, Hårek Elvenes, Ingjerd Schie Schou, Erna Solberg og leiaren Ine Eriksen Søreide, frå Senterpartiet, Marit Arnstad, Bengt Fasteraune og Maren Grøthe, frå Framstegspartiet, Sylvi Listhaug og Christian Tybring-Gjedde, frå Sosialistisk Venstreparti, Ingrid Fiskaa, frå Raudt, Bjørnar Moxnes, frå Venstre, Guri Melby, og frå Kristeleg Folkeparti, Dag-Inge Ulstein, viser til Prop. 133 L (2022–2023) – Endringer i forsvarsloven mv. (militær disiplinærmyndighet). Regjeringa føreslår samtidig å oppheva lov 20. mai 1988 nr. 32 om militær disiplinærmyndighet (disiplinærlova).

Komiteen merkar seg at regjeringa i hovudsak føreslår å vidareføra gjeldande rett om militær disiplinærmyndigheit, men å forenkla regelverket og å flytta aktuelle disiplinærreglar til forsvarslova. Slik bidrar ein også til å samla regelverket om verneplikt og teneste i Forsvaret i ei felles lov.

Komiteen merkar seg vidare at regjeringa føreslår å fjerna arrest som refsingsmiddel, innføra klagetilgang for den som er personleg fornærma, og forenkla klage- og kontrollordninga. Regjeringa føreslår dessutan endringar i den påtalemessige behandlinga av militære straffesaker og å avvikla Generaladvokatembetet som eigen etat, der oppgåvene vert vidareførte dels i den sivile påtalemyndigheita og dels i Forsvaret. Forslaget inneber å avvikla den militære rettargangsordninga og at ordninga med eit særskilt militært rettsvesen fell vekk.

Komiteen viser til forslaget om å avvikla Generaladvokatembetet som eigen etat og understrekar at det då er viktig å vidareføra den fagkompetansen og det overblikket Generaladvokatembetet har i dag. I motsett fall vil endringa medføra ei svekking samanlikna med dagens ordning.