Søk

Sammendrag

Kommunal- og moderniseringsdepartementet foreslår i proposisjonen å øke bevilgningen til bostøtte i 2022 for å avhjelpe situasjonen med høye strømpriser for personer med lave inntekter. De høye kraftprisene gjør at mange får høye utgifter til oppvarming av boligen, noe som er spesielt utfordrende for dem med lave inntekter. Forslaget innebærer å videreføre ekstrautbetalingen fra desember 2021 samt å utvide bostøtteordningen slik at om lag 50 000 nye mottakere midlertidig kan komme inn i ordningen. Endringene skal gjelde for bostøtteutbetalinger i perioden januar til og med mars 2022. Regjeringen foreslår også å styrke rammetilskuddet til kommunene med 300 mill. kroner for å dekke økt utbetaling av sosialhjelp som følge av høye strømpriser.

I proposisjonen gis en omtale av bakgrunnen for forslagene, herunder den norske kraftsituasjonen og bostøtten.

Regjeringen foreslår i proposisjonen at bostøtten utvides midlertidig, slik at om lag 50 000 flere husstander kan få bostøtte utbetalt i januar–mars 2022, jf. avtalen mellom regjeringspartiene og Sosialistisk Venstreparti om utvidelse av bostøtten fra 1. januar 2022 t.o.m. 31. mars 2022 og flertallsmerknad i Innst. 102 L (2021–2022). Siden bostøtten utbetales en måned etterskuddsvis, innebærer dette endringer i regelverket for perioden desember 2021 til februar 2022. Forslaget innebærer at progresjonen i egenandelen reduseres fra 0,28 pst. til 0,12 pst. Andelen av netto formue ut over fribeløp som skal legges til inntekten, settes til null. Dette innebærer at verdien av egen bolig ikke er til hinder for å motta bostøtte i perioden. Den midlertidige utvidelsen innebærer at det til sammen kan bli utbetalt anslagsvis 219 mill. kroner ekstra i bostøtte. Anslagene er usikre, blant annet avhenger de av hvor mange i målgruppen som faktisk søker om bostøtte. Nye mottakere vil få i gjennomsnitt rundt 1 160 kroner i måneden. Flertallet av de eksisterende mottakerne ventes også å bli berørt av regelverksendringene og vil ventelig motta om lag 300 kroner mer per måned i gjennomsnitt.

På bakgrunn av den utfordrende situasjonen i strømmarkedet, som antakelig vil vare gjennom vinteren, foreslår regjeringen at det gjennomføres ekstra utbetalinger til bostøttemottakere i januar, februar og mars 2022. Dette er ekstra utbetalinger tilsvarende det som ble foreslått i Prop. 38 S (2021–2022). Hver husstand får 1 500 kroner, og husstander som består av flere personer, får 150 kroner i tillegg per person ut over den første. Dette er anslått å medføre en kostnad på 386 mill. kroner til eksisterende mottakere. I tillegg vil nye mottakere (jf. forslaget om utvidelse over) kunne få til sammen 246 mill. kroner i ekstra utbetalinger. I gjennomsnitt vil disse ekstra utbetalingene utgjøre 1 640 kroner per husstand per måned – både for nye og eksisterende mottakere.

For eksisterende bostøttemottakere vil forslaget innebære en gjennomsnittlig ekstrautbetaling på anslagsvis 1 840 kroner. For nye bostøttemottakere vil forslaget innebære en gjennomsnittlig utbetaling på om lag 2 800 kroner.

På bakgrunn av dette foreslås det i proposisjonen å øke bevilgningen til utbetaling av bostøtte med 851 mill. kroner i 2022.

Regjeringen foreslår videre å øke rammetilskuddet til kommunene med 300 mill. kroner i 2022 for å dekke økt utbetaling av sosialhjelp som følge av høye strømpriser. Bevilgningen for 2022 vil bli fordelt etter sosialhjelpsnøkkelen til alle landets kommuner.

Økonomiske og administrative konsekvenser

Kommunal- og moderniseringsdepartementet legger i proposisjonen til grunn at ekstrautbetalingene og endringene i bostøtten i løpet av perioden kan berøre mellom 130 000 og 140 000 mottakere. Forslaget anslås sammen med de iverksatte midlertidige endringene å medføre utbetalinger på totalt 851 mill. kroner over tre måneder. Regjeringen foreslår også å øke rammetilskuddet til kommunene for å dekke økte utgifter til sosialhjelp på 300 mill. kroner.