3. Uttalelse fra energi- og miljøkomiteen

Komiteen har forelagt utkast til innstilling for energi- og miljøkomiteen, som i brev av 3. desember 2021 har avgitt følgende uttalelse:

«Energi- og miljøkomiteen viser til finanskomiteens utkast til innstilling datert 30. november d.å. vedr. Prop. 208 LS (2020–2021) Lov om offentliggjøring av bærekraftinformasjon i finanssektoren og et rammeverk for bærekraftige investeringer.

Energi og miljøkomiteens medlemmer viser til sine respektive partiers merknader i innstillingen. Komiteens flertall, alle unntatt komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet, har ingen ytterligere merknader til saken.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet viser til at EUs taksonomi har bragt bekymringer i kraftbransjen fordi den har hatt forslag til kriterier som kunne gjøre at norsk vannkraft vil bli betraktet som ikke-bærekraftig, og dermed svekke vannkraftens rolle i det norske kraftsystemet. Disse medlemmer viser til at det kan by på problemer for norsk vannkraftproduksjon, og vri investeringer fra vann- til vindkraft. Vindkraftinvesteringer blir ikke underlagt de samme kravene som vannkraftinvesteringer om arealbruk og energieffekt for å anses som bærekraftig, noe som etter disse medlemmers mening innebærer en forskjellsbehandling som kan bidra til å vri investeringer i retning av mer vindkraftutbygging, også i Norge. Disse medlemmer mener det er et stort behov for investeringer i opprustning og oppgradering av vannkraftverk, og at dette kan by på utfordringer.

Disse medlemmer viser til at ett av målene med taksonomien er å gi finansverdenen bedre informasjon om hva som er grønt og bærekraftig, og at et slikt system med kriterier som gjør vannkraft mindre bærekraftig vil gjøre det vanskelig å få finansiert utbygging av samfunnsøkonomisk gode vannkraftprosjekter.»