Vedlegg 1 - Brev fra Helse- og omsorgsdepartementet v/statsråd Bent Høie til helse- og omsorgskomiteen, datert 7. februar 2018

Vedlegg 1
Dokument 8: 105 S (2017-2018) Representantforslag om å be regjeringen legge frem stortingsmelding om psykisk helsevern

Jeg viser til Stortingets henvendelse av 16. januar 2018 hvor helse- og omsorgskomiteen ber om helse- og omsorgsministerens uttalelse til forslaget om å legge frem en egen stortingsmelding om psykisk helsevern.

Jeg deler i all hovedsak de perspektiver og utfordringer som forslagstillerne peker på i begrunnelsen for forslaget om en stortingsmelding om psykisk helsevern. Det samme gjelder situasjonsbeskrivelsen, det vil si omfanget av psykiske lidelser, betydningen for den enkelte og samfunnsbelastningen.

Forslagsstillerne peker bl.a. på viktige områder som omstilling og styrking av BUP og DPS, samhandling, prioriteringer, at mange ikke blir utredet og ikke får hjelp, alderspsykiatri, bruk av tvang, selvmord, tilbudet til de sykeste, sikkerhetspsykiatri og behovet for kommunale tilbud. Jeg slutter meg til at dette er områder som trenger fortsatt oppmerksomhet fremover.

Psykisk helse er markert som et viktig satsingsområde i den nye regjeringsplattformen. Dette er en videreføring av politikken fra forrige stortingsperiode. Det første vi gjorde da vi inntok regjeringskontorene i 2013 var å gjeninnføre regelen om at psykisk helse og rus-området skal prioriteres høyere enn somatisk sektor, målt i ressursbruk, ventetider, aktivitet og personell. Videre har vi lagt frem stortingsmeldinger om folkehelse, primærhelsetjenesten og spesialisthelsetjenesten (Nasjonal helse- og sykehusplan), som alle har vektlagt psykisk helse på de respektive områder. I tillegg har vi iverksatt en opptrappingsplan på rusområdet og lagt frem en strategi for psykisk helse.

I regjeringsplattformen har vi varslet en opptrappingsplan for barn og unges psykiske helse og en ny nasjonal helse- og sykehusplan. Jeg signaliserte i sykehustalen den 16. januar at psykisk helsevern vil være et hovedtema i den neste sykehusplanen og at hele feltet skal gjennomgås grundig. Planen gir også en god ramme for å se somatikk og psykisk helse i sammenheng, noe som er nødvendig med bakgrunn i den store overdødeligheten hos mennesker med alvorlig psykisk lidelse. Jeg tar sikte på å legge planen frem for Stortinget i løpet av 2019.

Med bakgrunn i at regjeringen vil legge frem en opptrappingsplan for barn og unges psykiske helse og en ny helse- og sykehusplan som vil ha psykisk helsevern som et av temaene, finner jeg det ikke hensiktsmessig å legge frem en egen stortingsmelding om psykisk helsevern i tillegg.