Sammendrag

Det fremmes i dokumentet følgende forslag:

  • «1. Stortinget ber regjeringen innføre nødvendig regulering av solarium for å begrense forekomst av føflekkreft i tråd med anbefalinger fra Statens strålevern.

  • 2. Stortinget ber regjeringen snarest innføre kravet om at alle solstudioer skal betjenes av personer over 18 år som har bestått en obligatorisk solarieprøve.

  • 3. Stortinget ber regjeringen fremme forslag til hvordan myndighetene kan øke støtten til forebyggende og holdningsskapende arbeid mot føflekkreft.

  • 4. Stortinget ber regjeringen sette i gang en bred utredning i samarbeid med Kreftforeningen for å finne bakgrunnen for at Norge er dårligst i Europa når det gjelder dødelighet av føflekkreft, finne frem til tiltak – både forebyggende tiltak og behandling – som kan redusere forekomsten av all hudkreft. En slik utredning bør også vurdere tiltak for å endre holdninger, lettere la seg undersøke og å bidra til at man i Norge oppdager føflekkreft tidlig.

  • 5. Stortinget ber regjeringen legge fram en strategi for å styrke forskningen på nye behandlingsformer mot føflekkreft.»

Forslagsstillerne viser til at årlig får over 1 700 nordmenn føflekkreft, og mer enn 350 dør hvert år av denne alvorlige hudkreftformen. Norge ligger sammen med Australia på topp i verden når det gjelder dødelighet av føflekkreft, og vesentlig høyere enn resten av Norden.

Det vises til at krefteksperter mener at rundt 90 prosent av alle føflekkrefttilfeller i Norden kan forebygges. Forslagsstillerne mener derfor at det må forebygges bedre.

Forslagsstillerne er også opptatt av at forskningen følges opp og styrkes.