5. Nordisk råds priser

Hvert år deler Nordisk råd ut fem priser for å rette oppmerksomhet mot de nordiske landenes litteratur, språk, musikk og film, samt nytenkende innsatser på miljøområdet. Prisene er på 350 000 danske kroner hver og deles ut i forbindelse med Nordisk råds årlige sesjon. I 2020 var Islands delegasjon til Nordisk råd vertskap for prisutdelingen. På grunn av covid-19 ble prisutdelingen arrangert digitalt og kringkastet i samarbeid med den islandske allmennkringkasteren RÚV.

Den finske forfatteren Monika Fagerholm ble tildelt Nordisk råds litteraturpris for romanen «Vem dödade bambi?». Norske nominerte var Matias Faldbakken for romanen «Vi er fem», og Bjørn Esben Almaas, for romanen «Den gode vennen».

Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris gikk til verket «Vi är lajon!» av den svenske forfatteren Jens Mattsson og den finske illustratøren Jenny Lucander. Norske nominerte var Åse Ombustvedt og Marianne Gretteberg Engedal (ill.) for verket «Når er jeg gammel nok til å skyte faren min?», og Ane Barmen for ungdomsromanen «Draumar betyr ingenting».

Nordisk råds filmpris gikk til den norske filmen «Barn» av manusforfatter og regissør Dag Johan Haugerud og produsent Yngve Sæther.

Nordisk råds musikkpris gikk til den finske komponisten Sampo Haapamäki for verket «Konsertto neljäsosasävelaskelpianolle ja kamariorkesterille» (Konsert for kvarttoneklaver og kammerorkester). Nominerte fra Norge var Trond Reinholdtsen for verket «Theory of the Subject» (klaverkonsert), og Ørjan Matre for verket «Lyriske stykker» (orkesterverk).

Nordisk råds miljøpris gikk til forsker og skribent Jens-Kjeld Jensen fra Færøyene. Nominert fra Norge var Dag O. Hessen, professor i biologi ved Universitetet i Oslo.