Stortinget - Møte tirsdag den 26. november 2024 (under arbeid)

Dato: 26.11.2024
President: Ingrid Fiskaa
Dokumenter: (Innst. 51 S (2024–2025), jf. Dokument 3:17 (2023–2024))

Søk

Innhold

Merknader

Referatet er under arbeid. Innleggene blir publisert fortløpende så snart de foreligger.

Sak nr. 4 [10:30:33]

Innstilling frå kontroll- og konstitusjonskomiteen om Riksrevisjonen si undersøking om Arbeidsretta bistand frå styresmaktene til unge utanfor arbeidslivet (Innst. 51 S (2024–2025), jf. Dokument 3:17 (2023–2024))

Talere

Presidenten []: Etter ønske frå kontroll- og konstitusjonskomiteen vil presidenten ordna debatten slik: 5 minutt til kvar partigruppe og 5 minutt til medlemer av regjeringa.

Vidare vil det – innanfor den fordelte taletida – bli gjeve høve til inntil 6 replikkar med svar etter innlegg frå medlemer av regjeringa, og dei som måtte teikna seg på talarlista utover den fordelte taletida, får ei taletid på inntil 3 minutt.

Agnes Nærland Viljugrein (A) [] (ordfører for saken): Jeg vil starte med å takke Riksrevisjonen for at de har levert et viktig arbeid til Stortinget i denne saken. I Riksrevisjonens rapport er deres overordnede vurdering at det er kritikkverdig at den arbeidsrettede bistanden fra myndighetene ikke bidrar nok til å få flere unge over i arbeid eller utdanning. Den arbeidsrettede bistanden er ikke tilstrekkelig tilpasset unge med sammensatte utfordringer, og unge med psykiske lidelser får ikke i tilstrekkelig grad en helhetlig og koordinert oppfølging av Nav og helsetjenesten.

Riksrevisjonen anbefaler at Arbeids- og inkluderingsdepartementet følger opp at Nav i større grad tilpasser virkemidler og tiltak etter behovene til de unge, plikten de har til å stille vilkår om aktivitet og at kravene i ungdomsgarantien om individuelt tilpasset oppfølging oppfylles. I tillegg peker de på at Helse- og omsorgsdepartementet må forsterke arbeidet sitt med samhandling, sånn at unge med sammensatte utfordringer får mer helhetlig og koordinert oppfølging, gjennom å bygge ned barrierer og gjøre felles satsninger og strategier bedre kjent i Nav og helsetjenesten.

Jeg vil takke komiteen for et godt samarbeid i arbeidet med denne rapporten. Det er en samlet komité som slutter seg til Riksrevisjonens anbefaling og viser til at bedre inkludering av unge mennesker i arbeidslivet har vært et sentralt politisk mål gjennom flere år, med flere politiske satsninger som har som mål å få unge inn i arbeidslivet og bort fra helserelaterte ytelser. Vi ber derfor Arbeids- og inkluderingsdepartementet vurdere hva som er årsakene til at tiltak gjennom mange år har hatt så liten effekt, og hvilke nye tiltak som kan ha effekt.

En samlet komité viser til at Perspektivmeldingen fra 2024 også påpeker de samme utfordringene som Riksrevisjonen trekker fram i dag, og at det er behov for samarbeid på tvers for å løse disse utfordringene. Vi er urolige for funnene som Riksrevisjonens rapport presenterer, og mener funnene om manglende psykisk helsehjelp bør føre til en politisk vilje til å få ned ventetidene og gjøre det lettere for unge å få den hjelpen de trenger.

Så vil partiene selv si noe om sine særmerknader, og jeg vil videre si noe om Arbeiderpartiet sine. For regjeringspartiene er målet om å få flere unge inn i arbeidslivet et av våre viktigste mål. Ingen unge skal måtte kjenne på følelsen av at samfunnet ikke har bruk for dem, for det har vi. Derfor har vi innført ungdomsgarantien for alle unge under 30 år, der de skal sikres tett og god oppfølging av Nav til å kunne fullføre utdanning eller komme seg ut i arbeid. Likevel er det en stor jobb å gjøre for å hjelpe flere unge tilbake inn i samfunnet.

For meg er det viktig å si at hvis du er syk, blir ufør og ikke kan jobbe, så har du rett på et fellesskap som stiller opp for deg. Velferdsstaten vår er ikke til pynt, den er til bruk. Det er også en av grunnene til at noe av det første Arbeiderpartiet gjorde da vi kom i regjering, var å fjerne karensåret på AAP, som kastet folk ut av velferdsstaten – uten inntekt. Ingen blir mer friske av å kastes ut i fattigdom og usikkerhet. Tvert imot: veien tilbake blir enda lengre.

Rapporten vi behandler i dag, viser at vi må gjøre mye mer. Vi trenger å utvikle ungdomsgarantien i Nav videre, sånn at unge møter tett og tilpasset oppfølging av det offentlige. Vi trenger et arbeidsliv som tåler å ta imot folk som ikke alltid kan jobbe 100 pst., men der arbeidsdagen og arbeidsoppgavene er tilpasset det du har kapasitet til. Og så trenger vi å få ned ventetidene på psykisk helsehjelp, som denne regjeringen jobber med, sånn at unge kan få den helsehjelpen de trenger. For jo lenger tid unge må vente, jo lengre blir veien tilbake. Alle skal ikke og kan ikke jobbe 100 pst, men vi må gjøre det mulig å jobbe litt, eller gradvis mer og mer, hvis du er klar for det.

Kampen mot utenforskap, mot psykisk uhelse og for et arbeidsliv som har plass til alle, er en av våre aller største og viktigste kamper. Denne rapporten slår helt tydelig fast at vi fortsatt har en lang vei å gå.

Nils T. Bjørke (Sp) []: Eg vil starta med å takka saksordføraren for eit godt samarbeid.

Fleire i arbeid og aktivitet og færre på stønad har vore det overordna målet for arbeids- og velferdspolitikken gjennom mange år og gjennom mange regjeringar. I lengre tid har unge vore ei prioritert målgruppe for arbeidsretta bistand frå Nav. Det har vorte vedteke fleire politiske satsingar med mål om å få unge inn i arbeidslivet og bort frå helserelaterte ytingar. Den siste perspektivmeldinga peikar på at sidan unge kan ha ei lang yrkeskarriere framfor seg, vil det gje betydelege gevinstar for den einskilde og for samfunnet å redusera talet på unge som ikkje er i arbeid.

Riksrevisjonen treffer rett ved å rapportera særskild om den arbeidsretta bistanden frå styresmaktene til unge utanfor arbeidslivet. Dette er bistand som er viktig for livskvaliteten til den einskilde og for samfunnet som heilskap. Difor er det kritikkverdig når den arbeidsretta bistanden frå styresmaktene ikkje bidreg nok til å få fleire unge over i arbeid eller utdanning.

Eg vil særleg trekkja fram Riksrevisjonens tilråding om at Arbeids- og inkluderingsdepartementet skal følgja opp at arbeids- og velferdsetaten i større grad tilpassar verkemiddel og tiltak etter behova til dei unge.

Unge treng ofte bistand på tvers av ansvarsområde. Det inneber støtte og føreseieleg, individuelt tilpassa oppfølging frå ulike delar av hjelpeapparatet og gjerne samtidig.

Det forundrar meg at Riksrevisjonen har funne at effekten av arbeidet som Nav har gjort, har variert lite i perioden 2018–2023. Det er dokumentert at tiltaket individuell jobbstøtte – IPS – har god effekt, men modellen er lite utbreidd. Få brukarar som har krav på individuell plan, får det. Difor ber komiteen Arbeids- og inkluderingsdepartementet om i gjennomføringa av tilrådinga frå Riksrevisjonen å vurdera kva som er årsaka til at gjennomførte tiltak og satsingar har hatt liten effekt, og kvifor tiltak som har effekt, vert nytta i for liten grad. Desse vurderingane må departementet nytta til å setja i verk tiltak som har effekt.

Hurdalsplattforma slår fast at det lokale Nav-kontoret skal vera ein tilgjengeleg kontaktstad for alle tenestene i arbeids- og velferdsforvaltinga og bidra til at brukarane får eit tilbod om heilskapleg oppfølging av sine behov, uavhengig av eigarskapen til ytingar og tenester. Det må liggja i botn av den vidare oppfølginga av rapporten.

Dagfinn Henrik Olsen (FrP) []: Det er en viktig rapport som ligger til grunn for komiteens arbeid. Bakgrunnen for undersøkelsen er rett og slett at det er svært mange unge som står utenfor arbeidslivet. Det har vært et tema som tverrpolitisk har vært prøvd løst over tid, men når man ser rapporten, ser man at man i svært liten grad har lyktes.

I tillegg til at man ser at det er en dobling av unge uføre på uføretrygd, er det også svært mange av dem som er under 30 som lever på sosialstønad. Rapporten viser også til at OECDs andel unge som er på uføretrygd eller arbeidsavklaringspenger, er mye lavere enn i Norge. Det er vel verken polare lavtrykk eller klimaet i nordiske land som gjør at vi er i den situasjonen vi er i i Norge, for da hadde situasjonen vært lik i Sverige og Finland. Det er nok slik at vi må se på om vi i for stor grad har gjort det for enkelt å sette folk utenfor, for jeg tror svært mange unge faktisk har lyst til å være i jobb. Det viser seg også at å være i jobb, iallfall litt i jobb, kan være helsefremmende. Da er det vel også slik at man må ha lov å stille seg følgende spørsmål: Er det slik at man fra Navs side – som man ser og opplever har svært mye å gjøre, man har svært mange saker til klaging, man klarer ikke å nå de målsettingene man har om å svare ut – har løst et problem ved å sette folk over fra arbeidsavklaringspenger til uføretrygd? Det må man ha lov å stille seg spørsmålet om, for jeg tror ikke vi kommer så veldig mye lenger bare ved å fortsette med samme medisin.

Fremskrittspartiet har fremmet flere forslag i denne salen, som alle har blitt nedstemt, som har én målsetting, og det er å prøve å ta tak i problemet. Før i tiden hadde man det som heter midlertidig uførhet, hvor det etter en tid ble vurdert hvorvidt man kunne gå tilbake i yrkeslivet i en mindre grad. Den ordningen er mer eller mindre borte. I Sverige har man en slik ordning, hvor man underveis i en uførhet blir vurdert, for å se på mulighetene for at man kan gå tilbake i jobb i en mindre grad.

Fremskrittspartiet har også fremmet forslag om at man i større grad må få økt aktivitetsplikten innenfor dem som mottar sosialstønad. Det er også nedstemt. Statsråden er enig med undertegnede i at det er et problem at man ikke når de målsettingene man har satt. Å bruke aktivitetsplikten er en plikt som kommunene har. Det ble lagt fram en rapport som viser at den i altfor liten grad blitt brukt, og at man på mindre plasser i større grad lykkes med å bruke aktivitetsplikten enn på større plasser. Da blir jeg forundret over at det er et mindretallsforslag som ligger her fra Fremskrittspartiet, og at ikke resten av komiteen har sluttet seg til det. Det er jo ikke noe annet enn at man ber regjeringen om å følge opp dette overfor kommunene, for det er en plikt de har. Da blir jeg litt forundret over at det ikke er flere som stiller seg bak et slikt forslag.

Med det regner jeg Fremskrittspartiets forslag for tatt opp.

Presidenten []: Representanten Dagfinn Henrik Olsen har teke opp forslaget han refererte til.

Audun Lysbakken (SV) []: Noe av det politisk viktige med denne rapporten er at den understreker hva de reelle problemstillingene er, i en debatt som ofte bærer preg av forestillinger om unge uføre som lett bærer galt av sted. Vi har ikke en svær gruppe unge mennesker som ønsker å være syke. Vi har et for dårlig apparat og for få virkemidler til å følge opp dem som sliter på ulike vis, og til å hjelpe flere til å finne en meningsfull vei inn i aktivitet når det er mulig. Det handler nettopp om det Riksrevisjonen peker på. Det handler om individuell tilpasning, det handler om tilgang på meningsfull aktivitet, som kan være en begynnelse, det handler om manglende samordning og koordinering mellom ulike offentlige instanser, og det handler i en god del tilfeller om manglende psykisk helsehjelp.

Altfor ofte blir debatten om unge uføre en slags moralsk panikk, hvor all vekt veldig fort blir lagt på spørsmål som plikt til aktivitet, når det reelle problemet i mange tilfeller i mange kommuner er at det ikke finnes et reelt og godt tilbud om aktivitet til veldig mange unge mennesker som ønsker det. Eller det blir en diskusjon om kutt i stønader – vi kan jo selv se effektene av AAP-kuttene for unge som forrige regjering gjennomførte. Det førte til at langt flere unge havnet nettopp i den køen og statistikken som vi diskuterer i dag.

Jeg synes at Riksrevisjonen har pekt veldig godt på de konkrete tingene som må gjøres. Det kan forhåpentligvis bidra til at vi kan få en mer edruelig debatt rundt den utfordringen vi står overfor, der høyresiden kommer med nye forslag inn mot valget neste år og nye, firkantede grenser der man ikke i det hele tatt tar stilling til nettopp hvor komplisert det er å forholde seg til de problemene som disse menneskene har. Jeg tenker det også er viktig at regjeringen nå ikke går med på de premissene for debatten som høyresiden har satt, men isteden forholder seg til de veldig klare og konkrete anbefalingene som Riksrevisjonen her kommer med.

Statsråd Tonje Brenna []: La meg begynne med å si at jeg er enig med Riksrevisjonen. Det er for mange unge som står utenfor arbeidslivet. Unge som opplever å stå på utsiden av arbeid eller utdanning, har ofte sammensatte utfordringer og et omfattende behov for hjelp. Vi må klare å koordinere innsatsen bedre og tilpasse tilbudet til de unge vi har som mål å nå. Jeg er enig med Riksrevisjonen og komiteen i at vi må gjøre mer for å få denne gruppen inn i arbeid eller utdanning.

Riksrevisjonens konklusjoner stemmer i stort med min forståelse av det som er hovedutfordringene når det gjelder myndighetenes arbeid med å redusere antallet unge som står utenfor arbeidslivet. Flere unge må få den hjelpen og støtten de trenger for å komme i jobb, og derfor har regjeringen jobbet intenst med dette siden dag én. Allerede i fjor sommer fikk vi på plass ungdomsgarantien, som skal sikre unge under 30 år en fast kontaktperson i Nav, og som skal bidra med tidlig tett og tilpasset oppfølging helt fram til arbeid.

Regjeringen la den 6. september fram Meld. St. 33 for 2023–2024, En forsterket arbeidslinje – flere i jobb og færre på trygd. Meldingen adresserer flere av konklusjonene og tilrådningene fra Riksrevisjonen. Der foreslår vi en rekke nye tiltak som skal bidra til at flere unge kommer i arbeid og ikke ender på trygd.

Vi vil bl.a. sette i gang et forsøk med nytt ungdomsprogram, med større vekt på arbeidsrettet aktivitet og mindre vekt på helseutfordringer. Det er et ledd i arbeidet med å sørge for at færre unge havner på arbeidsavklaringspenger eller uføretrygd.

Arbeidskraften er vår aller viktigste ressurs, og framover må den rett og slett forvaltes veldig mye bedre. Derfor vil regjeringen styrke innsatsen for å få flere inn i arbeidslivet. I statsbudsjettet for 2025 har vi foreslått en økt satsing på arbeidsmarkedstiltak og nye tilbud til unge.

For å lykkes bedre med å gi unge et tilbud som bidrar til å få dem inn i jobb, må vi gi dem et mer helhetlig tilbud. Det betyr en mer systematisk og koordinert innsats fra arbeidsmarkeds-, helse- og utdanningssektoren. Regjeringen vil videreutvikle denne innsatsen, slik at flere unge med sammensatte behov får det best mulige tilbudet.

I et land som vårt, hvor hvem vi er, er så tett knyttet til hva vi gjør, er det ekstra viktig at unge mennesker opplever at det er plass til dem, bruk for dem og vilje til innsats for å få dem med i arbeidslivet. Når man treffer et nytt mennesker i Norge, er det egentlig to biter med informasjon man får gjennom det første håndtrykket: Folk forteller hva de heter, og så forteller de hvor de jobber. Det betyr at det å stå utenfor er ekstra vanskelig, og kanskje særlig for unge som har mange år på utsiden foran seg, om vi ikke klarer å ta tak i det.

Derfor mener jeg at dette grunnleggende sett handler om at nye generasjoner skal få oppleve tilhørighet, trygghet til å leve det livet de selv ønsker seg, og mulighet til å delta. Det er derfor blant de aller viktigste tingene vi må lykkes med i dette landet, for å kunne bygge et Norge hvor det er bruk for folk, hvor vi får produsert de varene og tjenestene vi trenger, og hvor vi får løst de oppgavene vi trenger å få løst i fellesskap. Derfor er jeg glad for Riksrevisjonens undersøkelser og påpekninger og kommer til å følge opp det som anbefales.

Presidenten []: Det blir replikkordskifte.

Svein Harberg (H) []: Det er tydelig understreket fra talerstolen at regjeringen satser på ungdomstiltak og vil det. Det gjorde den forrige regjeringen også, som iverksatte den nasjonale ungdomsinnsatsen. Riksrevisjonen har levert en viktig og god rapport, men det er relativt generelle anbefalinger – litt mer av det, litt styrking av det. Jeg lurer på om statsråden kunne gi oss noen knagger å henge dette på, og hva som kan utløse mer. For nå sier vi egentlig mer av det samme, men som ikke har utløst det vi vil. Har statsråden noe å melde – hadde jeg nær sagt – på akkurat det?

Statsråd Tonje Brenna []: Takk for et veldig godt spørsmål. Jeg tror vi skal klare å få til noe ganske komplisert sammen. Vi skal endre systemer, slik at de kan møte ethvert menneske med all dets kompleksitet enten de kommer inn via utdanning, via arbeid eller via helse og har behov for hjelp. Det kan se enkelt ut på papiret, men det er ganske krevende.

Den gode nyheten er at summen av det Riksrevisjonen peker på, de initiativene regjeringen har tatt til nå og alt det vi er i ferd med å få vite om denne delen av befolkningen, kan hjelpe oss på vei med tanke på hva som kan fungere bedre.

Det blir understreket at IPS fungerer ganske godt, men at det kan brukes mer. Det er en veldig tydelig knagg. Det blir pekt på at utfordringen med å gi en varig ytelse til noen som potensielt kan ha et midlertidig helseproblem, er en utfordring og et dilemma – mener jeg – for politikken fordi folk skal ha trygghet, men vi skal ikke støte folk ut. Jeg mener også at veldig mange av tiltakene i stortingsmeldingen som etter hvert forhåpentligvis blir vedtatt finansiert og kommer på lufta, vil være nyttige bidrag for å komme et stykke videre.

Svein Harberg (H) []: Jeg takker for svaret, som peker på noen konkrete ting – det er bra. Riksrevisjonen er god, den har en god påminnelse og gjør noe med forvaltningen i dette arbeidet. Men jeg har lyst til å spørre statsråden om det er noe statsråden mener Stortinget skal bidra ekstra med for å få dette til. For disse rapportene er jo også rapporter for Stortingets arbeid.

Statsråd Tonje Brenna []: Jeg mener at Stortinget bidrar med noe veldig viktig her i dag når vi har denne diskusjonen, basert på det Riksrevisjonen selv påpeker, men også basert på det engasjementet som er her i salen, fra dem som jobber med både helse-, utdannings- og arbeidslivspolitikk til vanlig. Så tror jeg at Stortinget og også staten i stort, kommunene, kan gjøre mer av nettopp det; være interessert i å finne ut av dette og fatte beslutninger som gjør at man ser systemene våre mer helhetlig. Jeg tror vi i for mange år har gitt unge mennesker et tilbud om først å bli frisk, så å bli kvalifisert, og så få hjelp til å komme i arbeid. Men for en 20-, 21- og 22-åring har tiden gått med kanskje tre–fire–fem år, istedenfor at vi klarer å ha en mer koordinert innsats. Det er en enkel ting å beskrive, en ganske krevende ting å løse, men jeg tror det starter med oss som beslutningstakere – tenke helhet fra start til slutt og prøve å trekke med oss systemene våre til å tenke helhetlig på koordinering av innsatsen mot unge mennesker.

Dagfinn Henrik Olsen (FrP) []: Statsråden sier at hun vil følge opp de tilrådinger som Riksrevisjonen har lagt til grunn her. Et av de punktene som står her, er plikten arbeids- og velferdsetaten har til å stille vilkår om aktivitet for sosialhjelpsmottakere under 30 år. Vil også det bli fulgt opp?

Statsråd Tonje Brenna []: I sosialtjenesteloven er dette et ansvar som ligger veldig tydelig på kommunene, og representanten og undertegnede har jo møttes i flere omganger her for å diskutere nettopp det. Jeg tror vi må anstrenge oss for at kommunene følger opp sine forpliktelser, men jeg vil bare advare litt mot å tro at dersom vi overprøver kommunenes ansvar, blir ansvaret tydeliggjort. Vi må holde fast ved at det er de i førstelinjen, som treffer det enkelte mennesket, som har et ansvar for å følge sosialtjenesteloven. Vi må ikke sementere det ansvaret og fordele det litt stat og litt kommune. Det tror jeg vil gjøre møtet mellom den enkelte saksbehandler og den enkelte unge mer komplisert. Men at det er et behov for å styrke bevisstheten om dette i alle deler av velferdsforvaltningen vår, både fra helsesiden, fra arbeidssiden og også i det lokale når det gjelder samarbeid mellom skole, arbeid og helse, tror jeg er hevet over enhver tvil. Så mener jeg det er riktig, sånn som det står i lovverket i dag, at det er i møte med den enkelte at dette må overholdes, og at det er kommunenes ansvar

Dagfinn Henrik Olsen (FrP) []: Jeg er helt enig med statsråden, og det er klart at her vil det være individuelle behov, som må vurderes underveis. Men det som er utgangspunktet for mitt spørsmål, er at man ser at det er stor forskjell mellom mindre steder og større steder, og det er mer det jeg er ute etter at statsråden vil følge opp. Hva er det som ligger til grunn? Er det noe vi kan gjøre for å få dette til å fungere like bra på store steder som på mindre steder?

Statsråd Tonje Brenna []: Jeg vil iallfall følge opp det i den dialogen jeg har med kommunene når det gjelder å bruke hele verktøykassen kommunene har, for å få folk i aktivitet. Jeg mener at både i møte med unge mennesker og med innvandrerne våre har vi egentlig en større verktøykasse enn den vi benytter oss av i det daglige gjennom Nav-systemet fra kommunenes side, og også store muligheter til å koordinere innsatsen bedre. Jeg mener også at det er et stort potensial her for å trekke næringslivet tettere inn og samarbeide bedre med et arbeidsliv som på den ene side skriker etter folk, men som på den annen side er redd for risikoen de løper ved å ansette noen de ikke vet vil være 100 pst. til stede, eller 100 pst. produktive 100 pst. av tiden. Derfor er det forslaget jeg kom med til Stortinget for kort tid siden om å lage en ny variant av lønnstilskudd, som kan vare noe lenger og ha flere elementer av kvalifisering underveis, hvor man gradvis blir lønnsmottaker istedenfor å ha lønnstilskudd inne som en del av det man får utbetalt, et viktig forslag, for det gjør at man kan samarbeide tettere i oppfølgingen av de unge.

Presidenten: Replikkordskiftet er dermed avslutta.

S tatsråd Jan Christian Vestre []: Jeg er også glad for at Riksrevisjonen har sett på Navs og helse- og omsorgstjenestens oppfølging av unge med psykiske lidelser utenfor arbeidslivet. Undersøkelsen viser at psykiske lidelser er blant de vanligste diagnosene hos mottakere av helserelaterte ytelser, og at unge med psykiske lidelser ikke i tilstrekkelig grad får helhetlig og koordinert oppfølging av Nav og helse- og omsorgstjenestene våre.

Arbeidsdeltakelse er i mange tilfeller også helsefremmende. Det vet vi, og vi vet også at mange med psykiske plager og lidelser både kan og vil jobbe. Myndighetene jobber derfor for en mer helhetlig oppfølging fra Nav og helse- og omsorgstjenesten, ikke minst at de skal bidra til å inkludere flere unge utenfor arbeidslivet. Så ser vi at det er en rekke utfordringer vi må ta tak i, slik Riksrevisjonens rapport viser.

Regjeringen har lagt fram en opptrappingsplan for psykisk helse, og der er et av målene å redusere andelen unge som blir uføre som følge av psykiske plager og lidelser. Denne planen har en rekke tiltak for bedre forebygging og bedre oppfølging og hjelp til mennesker med psykiske helseutfordringer. Planen kommer også med en forpliktelse om å trappe opp innsatsen i kroner og øre, slik at det finnes virkemidler rundt om i Norge for å kunne inkludere flere. Og det gjør vi fordi arbeidet med å få flere i arbeid, utdanning og aktivitet står helt sentralt. Alle skal med.

Regjeringen vil inkludere flere med helseutfordringer i arbeid, styrke arbeidsrettet rehabilitering og forbedre arbeidsmiljøet gjennom samarbeid mellom helsesektoren og arbeids- og velferdssektoren. Arbeidsinkludering og jobbmestring bør i større grad inkluderes som behandlings- og/eller rehabiliteringsmål i ordinære helse- og omsorgstjenester.

Helsedirektoratet og Arbeids- og velferdsdirektoratet utarbeider nå nasjonale faglige anbefalinger for tjenesteutøvere innen arbeid og helse, herunder om individuell jobbstøtte og HelseIArbeid. Direktoratene har også fått i oppdrag av regjeringen å utvikle nye tjenestesamhandlingsmodeller for å understøtte nettopp et forsterket samarbeid mellom de ulike sektorene. Her er vi avhengig av at alle trekker i den samme gode retningen.

Jeg er enig med Riksrevisjonen, som peker på at dagens digitale løsninger for informasjonsutveksling mellom Nav og helsetjenesten er et hinder. Derfor jobber også Helse- og omsorgsdepartementet nært og godt sammen med kollegaene i Arbeids- og inkluderingsdepartementet for å forbedre informasjonsutvekslingen mellom etatene til det beste for innbyggerne våre, slik at vi i større grad kan følge opp, fange opp og gi den veiledningen og oppfølgingen som er nødvendig for at den enkelte skal føle seg sett og kunne bli inkludert.

Det er et svært viktig mål for regjeringen og for oss alle å møte disse utfordringene med innsatser på en rekke områder, og det er det vi gjør.

Presidenten []: Fleire har ikkje bedt om ordet til sak nr. 4.